עורך דין נוטריון בפתח תקווה

עורך דין ונוטריון בפתח תקווה: המדריך המלא לשירותים משפטיים ונוטריוניים

אם אתם מחפשים עורך דין נוטריון בפתח תקווה, חשוב שתדעו כי שילוב של שירותים משפטיים ונוטריוניים יכול לחסוך לכם זמן, כסף וטרחה רבה. במאמר זה נסביר מה ההבדל בין עורך דין לנוטריון, אילו שירותים הם מספקים, איך לבחור עורך דין ונוטריון מקצועי בפתח תקווה, ומדוע חשוב לפנות למומחה בעל ניסיון.

מה ההבדל בין עורך דין לנוטריון?

עורך דין הוא בעל רישיון לעסוק במשפט מטעם לשכת עורכי הדין בישראל. הוא מייצג לקוחות בבתי משפט, מספק ייעוץ משפטי ומסייע בניסוח חוזים והסכמים. לעומת זאת, נוטריון הוא עורך דין בעל רישיון מיוחד מטעם משרד המשפטים, המספק שירותים רשמיים כגון אימות מסמכים, תרגום נוטריוני וחתימה על תצהירים.

שילוב של שני התפקידים מאפשר ללקוחות לקבל שירותים משפטיים מקיפים תחת קורת גג אחת, החל מייצוג בבית המשפט ועד לאימות מסמכים רשמיים.

שירותי עורך דין ונוטריון בפתח תקווה

עורך דין ונוטריון בפתח תקווה מספק מגוון רחב של שירותים, ביניהם:

שירותי עורך דין:

  • ייצוג משפטי: ייצוג בבתי משפט בתחומים כמו נזיקין, דיני משפחה, מקרקעין ועוד.
  • ניסוח חוזים: ניסוח חוזים והסכמים כגון הסכמי ממון, חוזי שכירות וחוזי עבודה.
  • ייעוץ משפטי: ייעוץ בנושאים משפטיים שונים, לרבות דיני עבודה, דיני מקרקעין ודיני חברות.
  • גישור ויישוב סכסוכים: סיוע בפתרון סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט.

שירותי נוטריון:

  • אימות מסמכים: אישור נכונותם של מסמכים כגון תעודות לידה, תעודות נישואין, דיפלומות ועוד.
  • תרגום נוטריוני: תרגום מסמכים רשמיים לשפות זרות כגון אנגלית, צרפתית, רוסית ועוד.
  • חתימה על תצהירים: אישור חתימתם של אנשים על תצהירים לצורך הגשת מסמכים רשמיים.
  • הסכמי ממון נוטריוניים: אישור הסכמי ממון בין בני זוג, לרבות הסכמי גירושין.
  • ייפוי כוח נוטריוני: מתן ייפוי כוח רשמי למישהו אחר לפעול בשמכם בעניינים משפטיים או פיננסיים.

למה חשוב לפנות לעורך דין ונוטריון בפתח תקווה?

פתח תקווה היא אחת הערים הגדולות בישראל, ובה מתגוררים אלפי תושבים הזקוקים לשירותים משפטיים ונוטריוניים על בסיס קבוע. עורך דין ונוטריון בפתח תקווה מכיר את הצרכים הייחודיים של תושבי האזור ויכול להעניק שירות מהיר, אמין ומקצועי. בנוסף, שילוב של שירותים משפטיים ונוטריוניים תחת קורת גג אחת חוסך זמן וטרחה רבה.

איך לבחור עורך דין ונוטריון בפתח תקווה?

בחירת עורך דין ונוטריון היא קריטית להצלחת התהליך המשפטי או הנוטריוני. להלן כמה טיפים לבחירה נכונה:

  1. בדקו את הרישיונות: וודאו שעורך הדין מחזיק ברישיון עורך דין וברישיון נוטריון בתוקף מטעם משרד המשפטים.
  2. בקשו המלצות: שאלו חברים, משפחה או קולגות להמלצות על עורכי דין ונוטריונים מומלצים.
  3. בדקו את המוניטין: חפשו ביקורות ברשת ובדקו את המוניטין של עורך הדין.
  4. שימו לב לשירות: עורך דין ונוטריון טוב יציע יחס אישי וילווה אתכם לאורך כל התהליך.
  5. בדקו את עלויות השירות: ודאו שאתם מבינים את מבנה התשלומים ומקבלים הצעת מחיר הוגנת.

תהליך קבלת שירות מעורך דין ונוטריון בפתח תקווה

תהליך קבלת שירות מעורך דין ונוטריון כולל מספר שלבים עיקריים:

  1. ייעוץ ראשוני: פגישה עם עורך הדין להערכת הצרכים שלכם ותכנון אסטרטגיה.
  2. איסוף מסמכים: איסוף המסמכים הנדרשים לצורך ביצוע השירות.
  3. ביצוע השירות: ביצוע השירות המשפטי או הנוטריוני, כגון ייצוג בבית המשפט, אימות מסמכים או תרגום נוטריוני.
  4. קבלת המסמכים: קבלת המסמכים המאומתים, המתורגמים או ההחלטות המשפטיות לצורך הגשתם לגורמים הרלוונטיים.

עורך דין ונוטריון מנוסה ילווה אתכם בכל שלב וידאג שהתהליך יתנהל בצורה מקצועית ויעילה.

זכויות הלקוחות וחשיבות הליווי המשפטי

לקוחות הזקוקים לשירותי עורך דין ונוטריון זכאים לקבל שירות מקצועי, אמין ומהיר. עם זאת, ללא ליווי משפטי מקצועי, רבים מהלקוחות עלולים להיתקל בקשיים בביצוע התהליך. עורך דין ונוטריון מסייע ללקוחות למצות את זכויותיהם ולקבל את השירות המקצועי המגיע להם.

סיכום

שירותי עורך דין ונוטריון הם שירותים חשובים הנדרשים במגוון רחב של מצבים, החל מייצוג בבית המשפט ועד לאימות מסמכים רשמיים. בעיר פתח תקווה, כמו ביתר חלקי הארץ, ישנה חשיבות רבה לבחירת עורך דין ונוטריון מוסמך ומנוסה שילווה אתכם בתהליך וידאג שתקבלו את השירות המקצועי המגיע לכם. אם אתם זקוקים לשירותי עורך דין או נוטריון, אל תהססו לפנות למומחה בעל ניסיון בפתח תקווה.

סימוכין

ת"ע (פתח תקווה) 33964-02-13- פלונית נגד פלוני

שמות השופטים: אילת גולן תבורי

  • 30 בית משפט לענייני משפחה בפתח תקווה ת"ע 33694-02-13 פלוני ואחי ני האפוטרופוס הכללי במחוז תל-אביב ואחי ת"ע 33565-02-13 פלוני ני האפוטרופוס הכללי במחוז תל-אביב ואחי ת"ע 33788-02-13 פלונית ני האפוטרופוס הכללי במחוז תל-אביב ואחי בסיכום חוות הדעת ציין כי לא הובא כל תיעוד לכך שבסמוך למועד החתימה הוגבלה כשירותו של המנוח לצוות: "ה. בסיכום באופן פורמלי לא אותר סמוך למועד החתימה על הצוואה, ככל שאיפשר התיעוד, סימפטום כלשהוא אשר הגביל את מסוגלותו וכשירותו לצוות של המנוח. " (חוות הדעת, ע 12). 47. המתנגדת זימנה את המומחה לחקירה על חוות דעתו, ועימתה אותו עם תהיות שהעלה ומסמכים רפואיים שהוצגו לו. אלא שעמדת המומחה לא השתנתה, ולפיה – בתשובה לשאלות השיב במפורש כי לא הוצג בפניו כל מסמך אחר שיש בו כדי להביא לשינוי חוות הדעת: "ש. אתה עומד מאחורי חוות דעתך ובעקבות העדות לא שינית אותה, נכון ת: אם יוצג בפני מסמך שמשנה מהותית את המסקנות, אני אהיה הראשון לקרוע את חוות דעתי ולשנות אותה, אך לא הוצג בפני כל מסמך". (ע 25, ש 23). 48. יובהר, המסמכים השונים (לרבות אלה הנזכרים בסיכומי המתנגדת פעם נוספת) הוצגו למומחה, הוא בדקם, והבהיר כי לא הוצג לו מסמך השולל את כשירותו המשפטית של המנוח בעת עריכת הצוואה. 49. על המתנגדת להוכיח את טענתה לאי כשירות במועד ע ה. לכך מסתייע בית המשפט בעדות רפואית (ע"א 7019/94 לפיבסקי ני דן, ( 6.1.1997 ); שוחט, פינברג ופלומין, דיני ירושה ועיזבון, מהדורה שביעית 2014, ע 121), מומחה רפואי שהוא גורם מקצועי וחיצוני.

פסק דין |25/10/2016 |משפחה – פתח תקווה

ת"א (מרכז) 33351-08-20- אינג שאול גפני- מומחה מטעם בית משפט נגד ס.פ פרובנס בעמ

שמות השופטים: אורן שוורץ

מטעם בית משפט נגד משיבים 1. ס. פ פרובנס בע"מ 2. הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה – פתח תקווה 3. עיריית פתח תקווה החלטה 1. לפניי בקשה מטעם מומחה בית המשפט בתחום השמאות וההנדסה האזרחית אינג' גפני, לפיה התובעת תמסור לו מסמכים כדלקמן: א. מסמכים בנוגע לעבודות התכנון והביצוע במתחם "חאן פרחיה" (להלן – המתחם). ב. מאזנים מבוקרים של התובעת החל משנת 2004 כולל דוחות פחת. ג. העתק הסכם חכירה משנת 2006. ד. העתק בקשה להיתר בקשר למתחם. ה. תיק שימור של המתחם. 2. חלק מהמסמכים המבוקשים התקבל אצל המומחה. אולם, חלק מהמסמכים המבוקשים לא נכלל בראיות התובעת. לפיכך, כאשר ביקשה התובעת למסור מסמכים אלה למומחה היא נתקלה בהתנגדות הנתבעות. מכאן בקשת המומחה למתן הוראות. 3. התובעת תמכה בבקשת המומחה גפני לפיה ימסרו לו המסמכים המבוקשים. לגישתה, המומחה מונה על מנת להעריך את שיעור ההוצאות שנגרמו לתובעת בגין התאמת המתחם לשימוש מסחרי (שלא צלח). התובעת עמלה על השגת המסמכים שהתבקשו על ידי המומחה. לאחר מאמצים עלה בידה לאתר את תיק התיעוד. לפיכך במסגרת הביקור במתחם ביחד עם מומחה בית המשפט ונציגי הנתבעת, ביקשו נציגי התובעת למסור את תיק התיעוד וכן "חוברת הדרכה" באשר למתחם. לכך התנגדו הנתבעות. להבנתה של התובעת מדובר בהתנגדות שלא כדין מאחר שעל פי כתב המינוי המומחה רשאי לבקש מסמכים שונים מהצדדים. גם כאשר המומחה הנוסף (רו"ח פולברניס בתחום הערכת שווי חברות) ביקש מסמכים, בית המשפט נעתר לבקשתו. בהינתן שמדובר במסמכים רלבנטיים יש מקום להיענות לבקשת המומחה. 4. עמדת הנתבעות שונה. לגישתן, נקבע במפורש בכתב המינוי כי המומחה לא יהיה רשאי לקבל מסמכים שאינם כלולים בראיות הצדדים.

החלטה | 31/01/2024 | מחוזי – מרכז

בדמ (תל אביב) 81/78- הוועד המחוזי של לשכת עורכי הדין בתל-אביב-יפו נגד ' פלוני

שמות השופטים: א אשכר,ת יואלסון גיקובס חבד,מ שורר חבד

  • במקרה זה היה יכול עוה"ד של המתלונן לנקוט בכל צעד הנראה לו על מנת להגן על זכויותיו של המתלונן. אולם אופן התנהגות הנאשם היתה מעין זריקת הרדמה לעוה"ד של המתלונן והולכתו שולל כדי למנוע ממנו באופן בלתי הוגן לפעול. נכון הדבר שלא היתה הוכחה, שהנאשם ידע על קיום המשפט בבית הדין בפתח-תקווה עד שעה 10.00 ביום 7.8.77 , בעת שאמר לעוה"ד של המתלונן שהוא חוזר למשרד בגלל שהצדדים לא הופיעו. עם זאת, קשה לי להבין איך ויתר הנאשם בקלות כה גדולה על הישגי יום שישי, שוודאי עלו לו בעמל רב ובזיעה, מבלי שיטרח אף להרים טלפון לאחד מהאחים של פלונית או למשרדו ולשאול על סיבת האיחור. מה גם שהאיחור אינו משמעותי, מפני שמדובר בהרכב תורן בפגרת בתי הדין שבדרך כלל לא יושב לפני שעה 9,30 אם לא אחרי שעה זו. עם זאת אצא מההנחה שביום ראשון 7.8.77 עד השעה 10.00 התנהלו הדברים כפי שטען הנאשם, אך דבר אחד ברור והוא-שבשעה מסויימת, ושעה זו היתה לפני מתן פסק-דין הגירושין ע"י בית הדין הרבני בפתח-תקוה, ידע הנאשם וגם ידע שעוה"ד של המתלונן מחכה לו בביה"ד בתל-אביב, שהבטיח לו לא לנקוט בכל צעד על פי ההסכם לפני שידון עליו אתו. מה שעשה הנאשם גרם שההסכם הנ"ל ימסר לבית הדין בפתח-תקוה ויקבל תוקף של פסק-דין גירושין בלי שיקיים התחייבותו לעוה"ד של המתלונן. אוסיף ואומר שהעובדה מצערת ביותר היא שאף אחרי שהסתיים ההליך המשפטי בין המתלונן לפלונית, לא מצא הנאשם לנכון להתקשר עם עוה"ד של המתלונן כדי להודיע לו לכל הפחות את אשר אמר לו בשעה 12.45, ורק בזמן שחזר הנאשם לביתו, שמח וטוב-לב על העבודה היפה שעשה, נזכר שעוה"ד של המתלונן עומד ומחכה לו עם משפחת המתלונן כמו שמחכה מאמין לבואו של משיח.

הכרעת דין | 08/04/1981 | בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין – תל אביב

פסיקה רלוונטית

ת"ע (תל אביב) 8418-07-15- א. ל. נגד ד. ל

שמות השופטים: ארז שני

  • , עורך הצוואה, אשר הינו עד אובייקטיבי ואינו בעל אינטרס בתוצאת ההליך (בחר לבוא להעיד ללא שהגיש תצהיר מצד כלשהו), כל אלו מחזקים המסקנה כי הליך עריכת הצוואה נערך באופן תקין, ומוכיחים כי הניסיון לקעקע את מהימנותו בנוגע לכשירות המנוחה, לא צלח בידיו של הנתבע. 91. משהסרתי אבן נגף בנוגע למהימנותו של עורך הצוואה, אבחן כעת את חוות-דעתו של המומחה הרפואי, דר' פלדינגר, באשר לכשירותה ומצבה הרפואי של המנוחה. 92. כידוע, בתי-המשפט לרוב נעזרים במומחים רפואיים, לרוב נוירולוגים או פסיכיאטרים, לשם מתן חוות דעת לעניין מצבו הרפואי, הנפשי והקוגניטיבי של מנוח במועד עריכת צוואה. חוות דעת זו נדרשת לשם בחינת כשרותו לצוות, היינו, יכולתו במועד עריכת הצוואה, להבחין בטיבה. (ראה: ע"א 15/85 מזרחי נ' רז, מא(4) 545 פמ"מ – 15/11/1987). 93. דבר זה מתחייב לאור העובדה כי במסגרת תיקי עיזבונות מסוג זה, בהם נבחנת שאלת כשרותו של המנוח לצוות, והבירור הנעשה בדיעבד, כש"הנבדק" אינו נמצא בין החיים, הופך את מלאכת ההערכה ומתן חוות-הדעת לקשה יותר. יש להניח בפני המומחה את מירב המידע על המנוח ותפקודו בסמוך לעריכת הצוואה, גם כזה שלפעמים אינו נקי מספקות באשר למידת האובייקטיביות שלו ושל עורכו, הרקע לעריכתו, המניעים שעמדו מאחוריו, ככל שהיו כאלה. יש להקפיד להמציא למומחה חומר ותיעוד רפואי או דוחות סוציאליים בלבד, שנערכו בחיי המנוח, זאת להבדיל ממידע על המנוח ותפקודו המתקבל בדרכים אחרות או מגופים אחרים, כמו למשל, עדויות של עדים שונים שבאו במגע עם המנוח.

פסק דין | 19/07/2017 | משפחה – תל אביב

ת"ע (נצרת) 22402-09-12- ש.ז. נגד א.ס.

שמות השופטים: אסף זגורי

  • בעניין ייצוג המשיבה בידי עורך הדין שערך הצוואות א. המחלוקת בתמצית: 1. עוה"ד פלוני ערך עבור המנוחה 2 את הצוואות שעומדות בטבורה של ההתדיינות המשפטית בין בעלי הדין. 2. כעת כאשר המשיבה עותרת לקיים הצוואה האחרונה של המנוחה משנת 2011 בה הודר המבקש ואילו המבקש מתנגד לקיומה, מייצג עוה"ד פלוני את המשיבה. 3. ב"כ המבקש עתר לפיכך להורות לעוה"ד פלוני להתפטר מייצוגה של המשיבה לאלתר. 4. עוה"ד פלוני מתנגד לבקשה וטוען בתגובתו, כי ישקול לעשות כן בהמשך ההליך לאחר קבלת חוות דעת של מומחה רפואי הואיל וייתכן שלא יתקיים הליך הוכחות. 5. כפי עוד יווכח, אין ולא יכולה להיות כל מחלוקת שעורך הדין פלוני חייב להתפטר מייצוג המשיבה. השאלה היחידה היא האם בית המשפט מוסמך להורות לו לעשות כן. לשם מתן מענה על שאלה זו אפתח בסקירה של הדין הנוהג, אעבור לדין הראוי ואחיל אותו על נסיבות המקרה. ב. הדין הנוהג: 6. כללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), התשמ"ו- 1986 הם נקודת המוצא לדיון בבקשה שלפניי (להלן : "כללי האתיקה" או "הכללים"). כלל 36 לכללי האתיקה הנ"ל הוא החל על ענייננו וזו לשונו: "(א) לא ייצג עורך דין אדם בהליכים משפטיים, לרבות ערעור, אם הוא עומד להעיד מטעם אותו אדם באחד משלבי ההליכים האמורים; נקרא עורך הדין להעיד מטעמו של אדם אחרי שהחל לייצגו – יחדל מן הייצוג. (ב) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על מסירת עדות כשעורך דין נקרא להעיד בידי בעל דין יריב, או בענין שהוא טכני או ברשות בית המשפט או ברשות הועד המחוזי". 7. עינינו הרואות, כי הוראת כלל 36(א) לכללי האתיקה קובעת נורמה מחייבת מבחינת עורכי הדין ולפיה, אל להם לייצג בעל דין אם הם עומדים להעיד מטעמו באחד משלבי ההליך.

החלטה | 06/05/2013 | משפחה – נצרת

ת"ע (תל אביב) 13844-04-22- ב. ג. נגד מ. ג.

שמות השופטים: ארז שני

  • חובת הזהירות המתבקשת במקרה זה היתה כי הנוטריון יקפיד הקפדה יתרה על דרישות הדין המחייבות את בחינת מצבה הרפואי של המנוחה ללא כל ספק קל שבקלים, בטרם חתימת המנוחה על גבי הצוואה. "אם יש חשש, קל שבקלים כי המצווה אינו כשיר לערוך צוואה או סובל מבעיות בריאותיות המשפיעות על כשירותו, יש לדרוש אישור רפואי מרופא המכיר את המצווה. . ". (ראה: ת"ע (נצרת) 24355-07-11 ע. מ. נ' ג. א. פמ"מ – 31/8/2016), אשר התייחס לפסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 3777/12 פלוני נ' פלונית (פמ"מ – 8/7/2012), וכך: "מוטב יעשו עורכי דין העורכים צוואה בעדים אם יבחנו האם מתעורר חשש שהמצווה אינו כשיר לצוות, במיוחד כאשר מדובר במצווים באים בימים הסובלים מבעיות קוגניטיביות ומבעיות רפואיות שונות. במידה ואכן מתעורר חשש כזה, יפנה עורך הצוואה את המצווה לבדיקה רפואית עצמאית שתיערך כמובן בטרם תיחתם הצוואה. בדיקה כזו תשמש, בראש ובראשונה, כדי להבטיח כי הצוואה הנערכת בידי עורך הדין אכן מהווה מימוש של האוטונומיה וחופש הרצון של המצווה". בנוסף לכך, לבדיקה רפואית מוקדמת כזו יתרון ראייתי חשוב, שכן בדיקה רפואית עצמאית שתיערך בזמן אמת, ללא מעורבותם של מי מהנהנים האפשריים מהצוואה, יכול שתייתר הצורך בהתדיינויות משפטיות מיותרות לאחר מות המצווה. (ראה: רע"א 356/12 מיסטר מאני ישראל נ' עידה פמ"מ – 11/3/2012). הדברים, כוחם יפה גם כאשר עסקינן בצוואה נוטריונית וכאשר יש ספק ולו קל שבקלים. סעיף 25 לחוק הירושה קובע: "(א) התקיימו מרכיבי היסוד בצוואה, ולא היה לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט, לפי העניין, ספק כי היא משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, רשאי הוא, בהחלטה מנומקת, לקיימה אם אף נפל פגם בפרט מן הפרטים או בהליך מן ההליכים המפורטים בסעיפים 19, 20, 22 או 23 או בכשרות העדים, או בהעדר פרט מן הפרטים או הליך מן ההליכים כאמור.

פסק דין | 14/01/2024 | משפחה – תל אביב

ת"ע (פתח תקווה) 67740-12-18- ט פ נגד האפוטרופוס הכללי

שמות השופטים: אפרת ונקרט

אף על פי כן, לא מצא עו"ד xxx לקבל חוות דעת רפואית עדכנית ליום החתימה על הצוואה, וערך על אתר, צוואה המבטאת לכאורה את רצונה של המנוחה, והחתימה על הצוואה בו במקום. 56. בחקירתו הסביר עו"ד xxx כי "לא ראיתי צורך להזמין חוות דעת רפואית משום שאני סמכתי על ניסיוני וגם על השיחה הישירה שלי מול הגברת" (עמ' 39 ש' 6-8). סבורני כי בנסיבות המקרה דנן, חרף התרשמותו האישית של עוה"ד אשר למצבה הקוגניטיבי של המנוחה, מצופה היה ממנו, בהיותו עורך דין ותיק בעל ניסיון, לפעול בזהירות יתירה, ולהזמין חוות דעת רפואית טרם עריכת הצוואה. 57. לעניין זה כבר נפסק לא אחת כי מוטב יעשו עורכי דין העורכים צוואה בעדים בדיקה רפואית טרם עריכת הצוואה, בפרט כאשר מדובר במצווים באים בימים הסובלים מבעיות קוגניטיביות ובעיות רפואיות כאמור על מנת להסיר את החשש שמא הצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של המצווה, גם אם אין דרישה שכזו בחוק (בע"מ 3777/12 פלוני נ' פלונית 8.7.2012 ). דברים אלו יפים ביתר שאת בנסיבות המקרה דנן. בהמשך כאשר נשאל עוה"ד בשנית מדוע לא דאג לחוות דעת טרם עריכת הצוואה ענה: "אני לקחתי צד" (עמ' 45 ש' 23/25). עו"ד xxx חזר מספר ואמר מספר פעמים כי הוא למעשה לקח צד בסכסוך בין ילדי המנוחים. כלומר, מהאמור עולה כי לכאורה עו"ד xxx לא ערך את הצוואה כעו"ד נייטרלי ולא מצא לנכון להפנות את המנוחה לבדיקה רפואית טרם עריכת הצוואה כי הוא "לקח צד". 58. זאת ועוד. עו"ד xxx הצהיר כי תשובתו הניחה את דעתה של המנוחה לפיה אין מקום בשלב זה להגיש בקשה למינוי המבקש כאפוטרופוס והיא ביקשה לערוך צוואה. הצהרה זו בלתי סבירה בעיני. כיצד יש בכך כדי להניח את דעתה של המנוחה, כאשר כל שביקשה המנוחה הוא שהמבקש יוכל לפעול בחשבונה באופן עצמאי ועו"ד xxx השיב פניה ריקם כיצד תשובה זו מניחה את דעתה כאשר לא נמצא לכך פתרון אחר וברי כי צוואה אינה מאפשרת למבקש לפעול בחשבונה של המנוחה בימי חייה בעצמו ללא ייפוי כוח מתאים הטענה כי המנוחה הבינה שלא ניתן להגיש בקשה לאפוטרופסות ולכן היא בעצמה החליטה פתאום לערוך צוואה שעה שכל חפצה היה לכאורה לאפשר לתובע לפעול בחשבונה בימי חייה הינה בלתי מתקבלת על הדעת בנסיבות העניין ואינה מתיישבת עם שורת ההיגיון והשכל הישר.

פסק דין | 10/05/2023 | משפחה – פתח תקווה

בש"א (תל-אביב-יפו) 203/08- עזבון המנוחה ה.צ.זל נגד האפוטרופוס הכללי ואח

שמות השופטים: שפרה גליק

המבקש נתן עדות על כך בבית המשפט המחוזי בתל אביב ביום 23.2.99 אבל פרוטוקול הדיון לוקה בחסר, כך לדוגמא, נפלה טעות ובפרוטוקול נרשם כי המבקש היה בחדר בזמן חתימת הצוואה, מה שאינו נכון. עורך דינו היה צריך לעמוד על הטעות ואולם הוא בחר לייצג את עצמו במקום לייצג את המבקש. . . " 22. אין בידי לקבל הדברים שלעיל ואפרט להלן הטעמים: 22.1 כפי שכבר הראיתי לעיל בפרוטוקול שנוהל אצל כבוד השופט קלינג נרשם מפיו של המבקש כי אכן היה נוכח בחדר יחד עם המצווה, העדים ועורך דין לובלינג שערך את הצוואה, אם רוצה היה המבקש, לבקש לתקן את הפרוטוקול יכול היה לעשות כן, ואולם הוא לא עשה כן. 22.2. אין מדובר רק ב"חוסר" כפי שהתבטא המבקש בבקשתו אלא בדבר מהותי ביותר, עובדת היותו של הנהנה בחדר אחד עם מצווה החותם על צוואתו היא עובדה בעלת משמעות – אך האמור לעיל לא הוגשה ע"י המבקש בקשה לתיקון פרוטוקול אל השופט שישב בדין ושמע את הדברים. 22.3. כפי שכבר הראיתי לעיל, גם הבקשה שלפני אינה נתמכת בתצהיר ערוך כדין, ובעניין זה צודקת המשיבה 2 בטענותיה. המסמך הקרוי "תצהיר" נחתם ב- 20.4.07 ע"י המבקש נחתם בפני ג'ין קבוביל נוטריון ציבורי במדינת ניו יורק אשר מאשר כי היה עד לחתימתו של המבקש, חתימת הנוטריון אושרה באפסיטל, ואולם אין תוקף לאישור זה בתצהיר עפ"י כללי הדין בישראל שהרי המבקש כלל לא הוזהר שעליו לומר האמת ובמידה שלא יעשה כן יהיה צפוי לעונשים הקבועים בחוק, המדובר הוא בפגם מהותי ולא טכני ואני מקבלת בעניין זה לחלוטין את נירשתה של המשיבה 2 בסעיפים 22/28 לתגובה לבקשה. המסמך נחתם בניגוד להוראות סעיף 30 לפקודת הראיות (נוסח חדש) התשל"א 1971, ואף בניגוד לסעיפים 7 (5) או סעיף 50 א (א) לחוק, הנוטריונים התשל"ו 1976.22.4 . יודגש כי בדיון שהתקיים אצל כבוד השופט קלינג הוגשו תצהירי העדים לצוואת המנוחה אשר הצהירו כי היו נוכחים בחדר עם המנוחה, המבקש הם עצמם ועורך הדין שערך את הצוואה.

החלטה | 14/04/2008 | משפחה – תל אביב

ת"ע (קריות) 43432-06-18- פלונית נגד אלמוני

שמות השופטים: ליאת דהן חיון

  • עוד מצאתי לדחות את טענתה של 'ו' לפיה היה מקום לקבל חוות דעת רפואית מקדימה טרם עריכת ואישור הצוואה על ידי המנוח; עו"ד 'ד' הצהיר שבשעת עריכת הצוואה היה מודע לכך שהמנוח נוטל תרופות, אולם לא מצא שיש צורך בחוו"ד רפואית לאחר שהתרשם כי המנוח היה צלול בדעתו בעת חתימתו על הצוואה שאותה ערך והדפיס טרם הגעתו לביתו (ראה עמוד 22 שורות 16/27 לפרוטוקול מיום 4.7.2022 ); אמנם, בפסיקת בתי המשפט קיימת המלצה לבקש ממצווה לעבור בדיקה רפואית מקדימה טרם עריכת הצוואה על מנת לוודא שהינו כשיר לצוות, ברם זאת בעיקר במקרים בהם מתעורר חשש שאינו כשיר לצוות עקב בעיות קוגניטיביות או סובל מבעיות רפואיות חמורות. ואולם, כל עוד שלא קיימת הוראת דין מחייבת, הרי שלא ניתן לקבוע שהיה על עוה"ד 'ד' לדרוש מהמנוח לעבור בדיקה רפואית מקדימה טרם עריכת הצוואה, לבטח מקום בו מצבו הרפואי לא השפיע על כשרותו (ראה : בע"מ 3777/12 פלוני ואח' נ' פלונית ואח' מיום 8.7.2012 ; ת"ע (משפחה פתח-תקוה) ט. פ. ואח' נ' האפוטרופוס הכללי ואח' מיום 11.5.2023 ). מכל האמור מצאתי לדחות את טענתה של 'ו' לפיה המנוח לא היה כשיר לצוות. פגמים בצוואה : 47. 'ו' טוענת לקיומם של ארבעה פגמים צורניים בצוואת המנוח: מיקום חתימת המנוח שלא במקום המיועד לכך; אי ציון פרטיהם האישיים של העדים (תעודות זהות וכתובות); נוסח הצהרה משובש וכולל בחובו את התייחסות העדים לתוכן הצוואה; צירוף חתימתו של עורך הצוואה, עו"ד 'ד', על גבי הצוואה בנוסף לחתימת בעדים. בנוסף, מונה 'ו' שלושה פגמים מהותיים ביחס לאופן בו נערכה ונחתמה הצוואה כפי שנראה בסרטון שהוגש: היעדר צילום חתימת המצווה על גבי הצוואה; היעדר צילום העדים; היעדר הסבר של המנוח לסיבה בעטיה הדיר אותה מצוואתו.

פסק דין | 08/01/2024 | משפחה – קריות

ת"ע (תל אביב) 18595-01-17- ב.ש נגד א.ד.ש

שמות השופטים: סגלית אופק

  • עו"ד ווגה מסבירה לה את הצוואה ועל מה היא חותמת, לפני כן מביאים בדיקה של צלילות בדעת, כמו באפוטרופוס, בודקים אם מבינה במקום בזמן בממון בגוף" (עמ' 6, ש' 4-5); ובהמשך: "אני אומרת לך מה בדרך כלל הנוהל, לא זוכרת מה היה ב 2005" (שם, ש' 7). גב' א' הדגישה בעדותה כי הדבר נעשה ללא יוצא מן הכלל: "וודאי גם אם יש היכרות אישית היא לא תעשה משהו חריג" (עמ' 7, ש' 20/21). 91. משכך, נוכח מצבה הבריאותי של המנוחה, גילה המתקדם והנוהג במשרד עו"ד ווגה – היה מקום לצפות שהמנוחה תופנה טרם עריכת הצוואה לבדיקה רפואית, על מנת להסיר כל ספק בנוגע לכשירותה לערוך צוואה. 92. דא עקא, בענייננו הדבר לא נעשה. בכך יש כדי לעורר חשד בנוגע לצלילות דעתה והבנתה של המנוחה וכן בנוגע לידיעתה של הנתבעת כי מצבה של המנוחה באותה עת לא היה מאפשר לה לקבל חוות דעת כזו. 93. בע"מ 3777/12 פלוני נ' פלונית ( 8.7.2012 ) נקבע על ידי כב' השופט דנציגר: "סבורני שצדק השופט י' שנלר כאשר ציין כי מוטב יעשו עורכי דין העורכים צוואה בעדים אם יבחנו האם מתעורר חשש שהמצווה אינו כשיר לצוות, במיוחד כאשר מדובר במצווים באים בימים הסובלים מבעיות קוגניטיביות ובעיות רפואיות שונות. . . בדיקה רפואית מוקדמת כאמור. . . תסיר את החשש שמא הצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של המצווה כיוון שהוא אינו כשיר לצוות. . . עם זאת יודגש כי כפי שציין השופט י' שנלר, המחוקק לא קבע דרישה להצגת אישור רפואי בצוואה בעדים, וגם בפסיקה טרם התגבשה דרישה כזו". 94. לכן, ועל אף שאין דרישה בדין להמציא חוות דעת שכזו, אני סבורה שבנסיבות המיוחדות של העניין – אדם בגילה ובמצבה של המנוחה – סדר הדברים וצו ההיגיון מחייב את עורך הצוואה להקדים לחתימתה הפנייה של המצווה לבדיקה פסיכיאטרית, כדי שיהיה ברור מראש (ולא לאחר שהצוואה כבר נחתמה), שהמצווה כשיר לערוך צוואה.

פסק דין | 01/09/2019 | משפחה – תל אביב

ת"א (חיפה) 43142-12-23- עזבון המנוח עראבי ח'דר נגד ' וליד עראבי

שמות השופטים: עידית וינברגר

  • מלאכת איזון זו, בין קידום מהיר של ההליך השיפוטי לבין עיון יסודי בכל פרט מפרטיו, מלווה כל שופט ביושבו על מדין, ומלווה גם את מערכת המשפט בכללותה" (רע"א 4899/18 מדינת ישראל-קצין התגמולים באגף השיקום, משרד הביטחון נ' פלוני, פסקה 15 לחוות דעתי ( 26.11.2020 )). מבחינת כללי סדר הדין, אפשר כי הגשתה של חוות הדעת בשלב זה כרוכה בתיקון כתב ההגנה (רע"א 3686/16 פלונית נ' מדינת ישראל-המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי (איכילוב), פסקה 7 ( 26.7.2016 )). אלא שכידוע, על מנת שתעמוד לפני בית המשפט תמונה מלאה של המחלוקת, לצורך מיצוי בירורה, ולשם מתן פסק דין נכון וצודק-נוהגת עמנו גישה ליברלית בעניינים אלו (ראו לדוגמה: עניין הדסה, פסקה 8). בכל הנוגע להגשת חוות דעת באיחור, מספר פעמים חיווה השופט י' עמית את דעתו: "כשלעצמי אני סבור כי ניתן לנקוט בגישה מרחיבה בכל הנוגע לצירוף חוות דעת רפואיות, ובמיוחד בשלביו המוקדמים של ההליך" (רע"א 1509/18 פלוני נ' בית החולים ביקור חולים בירושלים (בפירוק), פסקה 4 ( 10.4.2018 )). מבלי שאביע עמדה עקרונית לגבי גישה זו, אוכל לקבוע, כי בנסיבות העניין דנן, ראוי היה לאפשר את הגשת חוות הדעת, חלף גישת 'יקוב הדין את ההר' אשר נשקפת מהחלטתו של בית המשפט המחוזי. " על כן, מצאתי לאפשר לתובעים הגשת חוות דעת מומחה מטעמם. אציין, כי ייפוי הכח המקורי, מכוחו נרשמו הזכויות ע"ש הנתבע 1, בשטר 59141/23/1 או בשטר 78518/2022/1-כפי הנראה מצוי בלשכת רישום המקרקעין. על כן אני מורה כי ב"כ התובעים יפנו בצירוף החלטה זו ללשכת רישום המקרקעין, במטרה להזמין את תיק השטר, ולבחון האם ייפוי הכוח המקורי מצוי בו.

החלטה | 16/07/2024 | מחוזי – חיפה

ת"א (תל-אביב-יפו) 52078/97- עוד לביא שמעון נגד יוסף יעקב ואח

שמות השופטים: מארק הורנציק דליה

  • ר. ב. והחלטות בית המשפט, השיב תשובה שאיננה מתקבלת על דעתי: "לא. אלה מסמכים שלא מתקופתי בתיקים שאני לא ייצגתי. " (עמ' 121 לפרוטוקול, שורה 8). 63. העילה המרכזית שעליה נשענת הנתבעת 2 בסעיף 9 לכתב התביעה שכנגד, היא עילת הרשלנות, המבוססת על הוראות סעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש). אין חולק כי עורך דין חב ללקוחו חובת זהירות להגן על ענייניו ולפעול בעבורו במיומנות, במקצועיות ובנאמנות. על מנת לבחון אם התנהגותו של עו"ד לביא בפרשת התביעה נגד ש. ר. ב. היא בגדר התרשלות אשר יש בה הפרה של חובת הזהירות, יש להציב את רף המיומנות והזהירות הנדרש מעורך דין ללקוח. 64. על עורך הדין מוטלת החובה לפעול כלפי לקוחו ככל בעל מקצוע מיומן נאמן וזהיר. מעורך דין, מעצם הגדרת התפקיד, דורש המחוקק רף התנהגות גבוה יותר בכל אחד מהיבטים אלה. סעיף 54 לחוק לשכת עורכי הדין, תשכ"א – 1961, קובע כי "במילוי תפקידו, יפעל עורך הדין לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות . . . ". לעניין זה נקבע כי "מסירות" פירושה חריצות ושקידה, דבקות ואדיקות, כשאינטרס הלקוח עומד בראש מעייניו ודאגותיו של עורך הדין. ראה: על"ע 7/73 עו"ד פלוני נ' הועד המחוזי של לשכת עורכי הדין ת"א – יפו, פד"י כ"ח(1) 679. עמ"מ 9/55, עו"ד פלוני נ' יו"ר וחברי המועצה המשפטית, פד"י י' 1720. על"ע 2/80, פלוני נ' הועד המחוזי של לשכת עורכי הדין בישראל, ת"א – יפו, פד"י ל"ד(4) 707. 65. אינני מקבלת את עמדת התובע כי לא קיבל על עצמו את הטיפול בה שכן הוא עצמו בתצהירו בסעיף 38.7.3 מעיד כי ידע שקיימת אפשרות שבימ"ש ימחוק את התובענה כי פנה לעו"ד בוכשרייבר וקיבל ממנו קלסר ובו פרטים על התביעה וכן עודכן בעל פה (סעיף 38.7 לתצהיר התובע).

פסק דין | 11/10/2003 | שלום – תל אביב

ת"א (ירושלים) 9944-07-18- יצחק עמרם איפרגן נגד מאיר חיים ברנס

שמות השופטים: א דראל

  • איני סבור כי באי כוח התובע השתהו בפנייתם, בשים לב למועד מתן ההחלטה, לצורך בפנייה למומחה מטעמם ובבירור מה נדרש לו לצורך הכנת חוות הדעת. אף אם היה שיהוי, אין די בו כדי לשלול את הזכות האפקטיבית לבדיקת ברנס. חתימה על כתב ויתור על סודיות רפואית כנגזרת של הגשת חוות דעת רפואית 14. מכאן לטענתם של הנתבעים, ולפיה אין ללמוד ממתן האפשרות לתובע להגיש חוות דעת רפואית באשר למצבו של ברנס וכשרותו להעיד, על חובתו של ברנס לוותר על סודיות הרפואית. 4 15. טענה זו אינה במקומה. לא נדרשת הוראה נפרדת למי שחויב להיבדק על ידי מומחה רפואי מטעם הצד שכנגד, לאפשר גישה למסמכים רפואיים הנדרשים לחוות הדעת. הישענות על מסמכים רפואיים עומדת בלבה של הכנת חוות הדעת המומחה. זאת, לצד השיחה עם הנבדק, נטילת האנמנזה, הבדיקה הקלינית, בדיקות העזר, הדיון והמסקנות. בעצם מתן האפשרות להגיש חוות דעת רפואית נגדית, נכללת אפוא גם האפשרות להגיש חוות דעת שלמה ומקצועית – והכנתה של זו מחייבת עיון בתיעוד הרפואי הרלוונטי. זאת ועוד, אין לקבל את הגישה ולפיה על המומחה מטעם הצד שכנגד להסתפק אך ורק בחומר שיימסר על ידי הצד שהגיש את חוות הדעת הראשונה, מבלי שתעמוד לו האפשרות לאסוף חומר רפואי, לבדוק האם החומר שנמסר הוא מלוא החומר ולנסות ולאתר חומר נוסף. 16. הנה כי-כן, נקודת המוצא היא כי תובע, שבידיו השליטה אם להגיש תביעה או להימנע מכך, נכון לשלם את מחיר החשיפה הכרוך בהליך (ר' יצחק עמית חסיונות ואינטרסים מוגנים – הליכי גילוי ועיון במשפט האזרחי והפלילי 429 (2021) (להלן: עמית); וכפועל יוצא מכך לאפשר לנתבע גישה לתיעוד הרפואי הרלוונטי, שכן מקום בו הנתבעים זכאים להגיש חוות דעת רפואית מטעמם, יש למסור למומחים מטעמם "תיק רפואי מלא" ולהותיר בידי המומחים את מלוא שיקול הדעת איזה נתון נדרש להם לגיבוש חוות דעתם (רע"א 4436/14 פלונית נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות, פסקה 8 ( 28.9.2014 ) (להלן: עניין פלונית)).

החלטה | 13/03/2022 | מחוזי – ירושלים

תמ"ש (תל אביב) 37652-02-20- א. א. ב. נגד י. ב.

שמות השופטים: ארז שני

  • פמ"מ – 31/8/2016), אשר התייחס לפסיקת בית המשפט העליון בבע"מ 3777/12 פלוני נ' פלונית פמ"מ – 8/7/2012]) כמובאים להלן: "מוטב יעשו עורכי דין העורכים צוואה בעדים אם יבחנו האם מתעורר חשש שהמצווה אינו כשיר לצוות, במיוחד כאשר מדובר במצווים באים בימים הסובלים מבעיות קוגניטיביות ומבעיות רפואיות שונות. במידה ואכן מתעורר חשש כזה, יפנה עורך הצוואה את המצווה לבדיקה רפואית עצמאית שתיערך כמובן בטרם תיחתם הצוואה. בדיקה כזו תשמש, בראש ובראשונה, כדי להבטיח כי הצוואה הנערכת בידי עורך הדין אכן מהווה מימוש של האוטונומיה וחופש הרצון של המצווה". בנוסף לכך, לבדיקה רפואית מוקדמת כזו יתרון ראייתי חשוב, שכן בדיקה רפואית עצמאית שתיערך בזמן אמת, ללא מעורבותם של מי מהנהנים האפשריים מהצוואה, יכול שתייתר הצורך בהתדיינויות משפטיות מיותרות לאחר מות המצווה. (ראה: רע"א 356/12 מיסטר מאני ישראל נ' עידה פמ"מ – 11/3/2012). הדברים נכונים ויפים גם לעניינינו, על אף שאין המדובר בצוואה כי אם בייפוי כח, אך דין שניהם הוא מסמך משפטי לכל דבר ועניין. אמשיך ואומר כי על אף שנחתם ייפוי הכח במועד בו נחתם, צורף מכתב נילווה בכתב יד מיום 17/11/2009, אותו אזכרתי עוד קודם, בו בין היתר נכתב – ". . . . אם יהיה צורך. . . ". ובדיעבד, סבור אני כי הנתבעת 1 פירשה את המילה צורך כצרכיה שלה ולא של המנוחים. אם טוענת הנתבעת 2 כי אביה היה כשיר עד שנה לפני מותו, מדוע עשתה שימוש בייפוי הכח מתי התעורר, אם בכלל התעורר "הצורך" לבצע את אותן פעולות אשר הסמיך המנוח את הנתבעת 1 לבצען מי קבע את המועד בו יהיה צורך לעשות השימוש בייפוי הכח ועל סמך מה התבסס 12 רק לנתבעת 1, שעה שהדברים נקבעו על ידה באמצעות השימוש בייפוי הכח, הפתרונים לשאלות אלו, אך מעשיה יעידו מה סברה היא באמת בבחינת ראיית ייפוי הכח כהזדמנות עבורה.

פסק דין | 04/12/2021 | משפחה – תל אביב

רע"א (תל אביב) 13956-07-22- ר.ל נגד איי אי גי ישראל חברה לביטוח בעמ

שמות השופטים: חדוה וינבאום וולצקי

  • הראשון, החלטה שעניינה בזהות מומחה בית המשפט והחלפתו נמצאת בגדרה של החלטת ביניים דיונית אשר ערכאת הערעורתטה שלא להתערב בה (לעניין זה ראו דבריה של כבוד השופטת וילנר ברע"א 3763/18 מודיסופט בע"מ נ' סיטי פארק נציגות הבית המשותף אבא הלל רמת גן, ניתן ביום 11.7.18 וכן רע"א 7863/17 פלונית נ' הפול חברה לביטוח בע"מ, ניתן ביום 17.12.17 ). לכן רק מטעם זה דין בקשת רשות הערעור להידחות. 35. השני, כפי שהובהר בפסיקה דווקא פסילתו של מומחה ומינוי אחר תחתיו היא האפשרות הקיצונית ביותר העומדת לפני בית המשפט, וככזו היא נדרשת להנמקה משמעותית. 36. ברע"א 1834/18 שירותי בריאות כללית נ' פלונית, ניתן ביום 3.5.18 , סקרה כבוד השופטת וילנר את מעמדו של מומחה בית המשפט: "רבות נכתב על תפקידו ומעמדו של מומחה מטעם בית המשפט, ולא אחת הוא תואר כזרועו הארוכה של בית המשפט. . . האמון הרב לו זוכה מומחה מטעם בית המשפט, נובע, בין היתר, מחזקות התקינות והמקצועיות המיוחסות לו. הנחת המוצא היא כי המומחה הממונה על-ידי בית המשפט יבצע מלאכתו נאמנה, ויפעל בהגינות ובמקצועיות. ". בהמשך ההחלטה מפורטים דרכי הפעולה אשר עומדות בפני בית משפט, כאשר המומחה אינו עומד בחובות המוטלות עליו: "במקרים בהם המומחה מפר את החובות המוטלות עליו, בין אם חובות האמון ובין אם חובותיו המקצועיות, ובית המשפט מתקשה לאמץ על כן את חוות דעתו של המומחה מבלי שהדבר יוביל לפגיעה בהליך השיפוטי או במי מבעלי הדין, עומדות לפני בית המשפט מספר דרכי פעולה. דרך הפעולה הראשונה, המתונה ביותר, היא הכרעה בשאלות הרפואיות על בסיס חוות דעתו של המומחה והראיות הנוספות, וזאת אף מבלי לאמץ את מסקנותיו של המומחה ותוך אפשרות לסטות מחוות דעתו. הדרך השנייה העומדת לפני בית המשפט היא מינוי מומחה רפואי נוסף לצורך הכרעה בשאלות שברפואה.

פסק דין | 13/12/2022  |מחוזי – תל אביב

חקיקה רלוונטית

תקנות סדר הדין האזרחי, התשמד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני 2021)

סעיף: 129. חוות דעת מומחה מטעם בעל דין בענין שאינו רפואי

  • 129. (א) רצה בעל דין להביא עדות בענין שבמומחיות, שאינו ענין שברפואה, לביסוס טענה מטענותיו, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו ענין לא יאוחר מהמועד שנקבע להגשת תצהירי העדות הראשית מטעמו, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת; לא ניתנו הוראות בענין הגשת עדויות בדרך של תצהירי עדות ראשית ונקבע מועד לשמיעת ראיות – תוגש חוות הדעת לא יאוחר מתשעים ימים לפני ישיבת ההוכחות הראשונה, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת. (ב) רצה בעל דין, שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (א), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו ענין – יגישה לבית המשפט לא יאוחר מהמועד שנקבע להגשת תצהירי העדות הראשית מטעמו, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת; לא ניתנו הוראות בענין הגשת עדויות בדרך של תצהירי עדות ראשית ונקבע מועד לשמיעת ראיות – תוגש חוות הדעת לא יאוחר משלושים ימים לפני ישיבת ההוכחות הראשונה, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת. (ג) חוות דעת מומחה, זולת חוות הדעת לפי תקנות משנה (א) ו–(ב), לא יוגשו מטעם בעלי הדין, אלא באישור בית המשפט. (ד) הגיש בעל דין לבית המשפט חוות דעת בהתאם לתקנה זו, ימציא באותו מועד העתקים ממנה לכל שאר בעלי הדין. (ה) אין באמור בתקנה זו כדי לגרוע מסמכותו של שופט בקדם משפט לפי תקנה 143.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני ינואר 2021)

סעיף: 129. חוות דעת מומחה מטעם בעל דין בענין שאינו רפואי

  • 129. (א) רצה בעל דין להביא עדות בענין שבמומחיות, שאינו ענין שברפואה, לביסוס טענה מטענותיו, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו ענין לא יאוחר מהמועד שנקבע להגשת תצהירי העדות הראשית מטעמו, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת; לא ניתנו הוראות בענין הגשת עדויות בדרך של תצהירי עדות ראשית ונקבע מועד לשמיעת ראיות – תוגש חוות הדעת לא יאוחר מתשעים ימים לפני ישיבת ההוכחות הראשונה, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת. (ב) רצה בעל דין, שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (א), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו ענין – יגישה לבית המשפט לא יאוחר מהמועד שנקבע להגשת תצהירי העדות הראשית מטעמו, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת; לא ניתנו הוראות בענין הגשת עדויות בדרך של תצהירי עדות ראשית ונקבע מועד לשמיעת ראיות – תוגש חוות הדעת לא יאוחר משלושים ימים לפני ישיבת ההוכחות הראשונה, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת. (ג) חוות דעת מומחה, זולת חוות הדעת לפי תקנות משנה (א) ו–(ב), לא יוגשו מטעם בעלי הדין, אלא באישור בית המשפט. (ד) הגיש בעל דין לבית המשפט חוות דעת בהתאם לתקנה זו, ימציא באותו מועד העתקים ממנה לכל שאר בעלי הדין. (ה) אין באמור בתקנה זו כדי לגרוע מסמכותו של שופט בקדם משפט לפי תקנה 143.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני ינואר 2021)

סעיף: 143. סמכותו של שופט בקדם-משפט

  • 143. בקדם-משפט או לצרכי קדם-משפט מוסמך שופט – (1) לבדוק אם כתבי הטענות ערוכים כדין, להתיר את תיקונם או להורות על כך, למחוק כל דבר שאינו דרוש לענין, לברר מה הן השאלות שהן באמת שאלות השנויות במחלוקת בין בעלי הדין ולערוך רשימת הפלוגתות; (2) להחליט בדבר צירוף בעלי דין ומחיקתם, הודעות לצד שלישי ומתן הוראות לבירור תובענה שהוגשה על דרך הודעה לצד שלישי; (3) להחליט בדבר מתן פרטים נוספים, הודיות בעובדות ובמסמכים, הצגת שאלונים, גילוי מסמכים והעיון בהם, עריכת חקירות וחשבונות, בדיקת נכסים ומינוי מומחים; (4) ליתן סעד זמני; (5) להורות לבעל דין כי עד שיובא על ידו יקדים ויגיש תצהיר על עדותו או שעובדה שבמחלוקת תוכח על ידי תצהיר, בין אם הוגשו כבר תצהירים אחרים בענין זה ובין אם לאו ורשאי הוא להורות כי בעלי הדין יגישו תצהירים במועד אחד, על אף האמור בתקנה 158; לא הגיש בעל הדין תצהיר כאמור, יחולו הוראות תקנה 168(ב); (6) לקבוע, אחרי בירור עם בעלי הדין, את דרכי הוכחת הטענות ואת כשרותן של הראיות לרבות הוראות בדבר מתן עדות בתעודה של עובד הציבור, תעודה ציבורית, חוות דעת של מומחה או תעודת רופא כמשמעותם בפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, במקום עדות בעל פה וכן להורות על גביית עדות מחוץ לתחום השיפוט של בית המשפט העתיד לדון בענין או מחוץ לתחום המדינה; (7) לקבוע את שלבי הדיון בתובענה ואת הסדר שבו יתבררו שאלות שבעובדה ושבמשפט, וכן את הענינים שיתבררו בנפרד; (8) לסלק תביעה על הסף על יסוד אחד הנימוקים המנויים בתקנות 100 ו-101; (9) ליתן פסק דין, לרבות פסק דין חלקי בתובענה, במידה שנתברר כי אין לנתבע הגנה בפני התביעה; (10) להורות כל הוראה לסדר הדין שיש בה לפשט את הדיון או להקל עליו.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשמד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני 2021)

סעיף: 143. סמכותו של שופט בקדם-משפט

  • 143. בקדם-משפט או לצרכי קדם-משפט מוסמך שופט – (1) לבדוק אם כתבי הטענות ערוכים כדין, להתיר את תיקונם או להורות על כך, למחוק כל דבר שאינו דרוש לענין, לברר מה הן השאלות שהן באמת שאלות השנויות במחלוקת בין בעלי הדין ולערוך רשימת הפלוגתות; (2) להחליט בדבר צירוף בעלי דין ומחיקתם, הודעות לצד שלישי ומתן הוראות לבירור תובענה שהוגשה על דרך הודעה לצד שלישי; (3) להחליט בדבר מתן פרטים נוספים, הודיות בעובדות ובמסמכים, הצגת שאלונים, גילוי מסמכים והעיון בהם, עריכת חקירות וחשבונות, בדיקת נכסים ומינוי מומחים; (4) ליתן סעד זמני; (5) להורות לבעל דין כי עד שיובא על ידו יקדים ויגיש תצהיר על עדותו או שעובדה שבמחלוקת תוכח על ידי תצהיר, בין אם הוגשו כבר תצהירים אחרים בענין זה ובין אם לאו ורשאי הוא להורות כי בעלי הדין יגישו תצהירים במועד אחד, על אף האמור בתקנה 158; לא הגיש בעל הדין תצהיר כאמור, יחולו הוראות תקנה 168(ב); (6) לקבוע, אחרי בירור עם בעלי הדין, את דרכי הוכחת הטענות ואת כשרותן של הראיות לרבות הוראות בדבר מתן עדות בתעודה של עובד הציבור, תעודה ציבורית, חוות דעת של מומחה או תעודת רופא כמשמעותם בפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, במקום עדות בעל פה וכן להורות על גביית עדות מחוץ לתחום השיפוט של בית המשפט העתיד לדון בענין או מחוץ לתחום המדינה; (7) לקבוע את שלבי הדיון בתובענה ואת הסדר שבו יתבררו שאלות שבעובדה ושבמשפט, וכן את הענינים שיתבררו בנפרד; (8) לסלק תביעה על הסף על יסוד אחד הנימוקים המנויים בתקנות 100 ו-101; (9) ליתן פסק דין, לרבות פסק דין חלקי בתובענה, במידה שנתברר כי אין לנתבע הגנה בפני התביעה; (10) להורות כל הוראה לסדר הדין שיש בה לפשט את הדיון או להקל עליו.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני ינואר 2021)

סעיף: 258יב. חוות דעת של מומחה בעניני משפחה

  • 258יב. (א) בית המשפט רשאי, אף שלא בהסכמת בעלי הדין, למנות מומחה מטעמו, שיגיש לו חוות דעת בכתב בכל ענין הנוגע לעניני המשפחה; המומחה ייבחר מתוך רשימת המומחים, כמשמעותה בסעיף 4 לצו בית המשפט לעניני משפחה (הקמת יחידות סיוע, דרכי פעולתן וסדרי עבודתן), התשנ"ו-1996 (להלן – צו ההקמה); בבחירת המומחה ייוועץ בית המשפט עם בעלי הדין; לא הגיעו בעלי הדין לידי הסכמה בדבר מינוי מומחה מסוים, יבחר בית המשפט את המומחה. (ב) הורה בית המשפט על מינוי מומחה מטעמו, רשאי בעל דין להביא בפניו מסמכים הנוגעים לענין, תוך שבעה ימים מיום מינויו. (ג) המומחה יגיש לבית המשפט, בתוך ארבעים וחמישה ימים מיום מינויו, את חוות דעתו, לפי הטופס שבתוספת הראשונה לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, ובו יציין את פרטיו של המומחה שעמו הוא התייעץ, כאמור בסעיף 4(ה) לצו ההקמה. (ד) בעל דין רשאי להגיש למומחה שאלות הבהרה בכתב על חוות דעתו בתוך שבעה ימים מיום שקיבל את חוות הדעת, והמומחה ישיב על השאלות בכתב בתוך שבעה ימים מיום שקיבל את השאלות. (ה) מומחה שמינה בית המשפט לא יוזמן להיחקר על חוות דעתו אלא ברשות בית המשפט, ובלבד שהוגשה בקשה מנומקת לחוקרו בתוך שבעה ימים מיום קבלת התשובות לשאלות ההבהרה. (ו) בית המשפט יקבע מי מבעלי הדין יישא בתשלום שכרו של המומחה שנבחר, כאמור בתקנת משנה (א), ורשאי הוא לקבוע כי אחדים מבעלי הדין או כולם יישאו בתשלום שכרו. (ז) בעל דין לא יגיש חוות דעת של מומחה מטעמו אלא לאחר שבית המשפט בחן אם ליתן צו על פי סעיף 8(ג) לחוק. (ח)15 תקנה זו תחול גם על בית משפט הדן בערעור על החלטה של בית משפט לענייני משפחה או על החלטה בערעור או הדן בבקשת ערעור על החלטה בערעור.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשמד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני 2021)

סעיף: 258יב. חוות דעת של מומחה בעניני משפחה

  • 258יב. (א) בית המשפט רשאי, אף שלא בהסכמת בעלי הדין, למנות מומחה מטעמו, שיגיש לו חוות דעת בכתב בכל ענין הנוגע לעניני המשפחה; המומחה ייבחר מתוך רשימת המומחים, כמשמעותה בסעיף 4 לצו בית המשפט לעניני משפחה (הקמת יחידות סיוע, דרכי פעולתן וסדרי עבודתן), התשנ"ו-1996 (להלן – צו ההקמה); בבחירת המומחה ייוועץ בית המשפט עם בעלי הדין; לא הגיעו בעלי הדין לידי הסכמה בדבר מינוי מומחה מסוים, יבחר בית המשפט את המומחה. (ב) הורה בית המשפט על מינוי מומחה מטעמו, רשאי בעל דין להביא בפניו מסמכים הנוגעים לענין, תוך שבעה ימים מיום מינויו. (ג) המומחה יגיש לבית המשפט, בתוך ארבעים וחמישה ימים מיום מינויו, את חוות דעתו, לפי הטופס שבתוספת הראשונה לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, ובו יציין את פרטיו של המומחה שעמו הוא התייעץ, כאמור בסעיף 4(ה) לצו ההקמה. (ד) בעל דין רשאי להגיש למומחה שאלות הבהרה בכתב על חוות דעתו בתוך שבעה ימים מיום שקיבל את חוות הדעת, והמומחה ישיב על השאלות בכתב בתוך שבעה ימים מיום שקיבל את השאלות. (ה) מומחה שמינה בית המשפט לא יוזמן להיחקר על חוות דעתו אלא ברשות בית המשפט, ובלבד שהוגשה בקשה מנומקת לחוקרו בתוך שבעה ימים מיום קבלת התשובות לשאלות ההבהרה. (ו) בית המשפט יקבע מי מבעלי הדין יישא בתשלום שכרו של המומחה שנבחר, כאמור בתקנת משנה (א), ורשאי הוא לקבוע כי אחדים מבעלי הדין או כולם יישאו בתשלום שכרו. (ז) בעל דין לא יגיש חוות דעת של מומחה מטעמו אלא לאחר שבית המשפט בחן אם ליתן צו על פי סעיף 8(ג) לחוק. (ח)15 תקנה זו תחול גם על בית משפט הדן בערעור על החלטה של בית משפט לענייני משפחה או על החלטה בערעור או הדן בבקשת ערעור על החלטה בערעור.

תקנות הנוטריונים, התשל"ז-1977

סעיף: 23. צוואה

  • 23. (א) נעשתה צוואה בפני נוטריון לפי סעיף 22 לחוק הירושה, ימסור הנוטריון את הצוואה למצווה. (א1) ביקש המצווה מנוטריון להפקיד צוואה שנעשתה בפניו כאמור בתקנת משנה (א) אצל הרשם לענייני ירושה, יפקיד הנוטריון את הצוואה בתוך שלושים ימים מיום עשייתה; ההפקדה תהיה בדרך של מסירת הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה בדרך של התייצבות הנוטריון אצל הרשם לענייני ירושה שבאזור פעולתו נעשתה הצוואה או באופן מקוון באמצעות אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, לפי העניין, על חשבון המצווה. (ב) נוטריון ינהל פנקס צוואות וירשום בו את מועד עריכת הצוואה, שם המצווה, המספר הסידורי של האישור הנוטריוני, אזור הפעולה ושם הרשם לעניני ירושה שאצלו הופקדה הצוואה ומועד הפקדתה; לכל רישום יהא מספר סידורי שוטף לפי מועד הפקדתה של הצוואה, או מועד מסירתה לידי המצווה, לפי הענין. (ג) הופקדה צוואה שתקנה זו חלה עליה יצרף הנוטריון לעותק האישור על עריכת הצוואה שישמור בידיו את אישור הרשם לעניני ירושה על הפקדתה וימציא למצווה, לפי דרישתו, העתק מאושר ממנו. (ד) על אף האמור בתקנה 22, נודע לנוטריון על מות המצווה, ימסור הנוטריון את הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה באופן מיידי כאמור בסעיף 75 לחוק הירושה; הנוטריון ישמור בידיו העתק צילומי של הצוואה, ויצרף אליו את אישור הרשם לענייני ירושה בדבר מסירת הצוואה, וירשום את דבר הוצאת הצוואה בפנקס המנוהל לפי תקנה 26(ג).

תקנות הסיוע המשפטי, תשל"ג-1973

סעיף: [תיקונים: התשס"ג (מס' 2), התשס"ו, התשס"ח, התשס"ט, התש"ע, התשע"א, התשע"ב, התשע"ג, התשע"ד, התשע"ו, התשע"ז, התשע"ח, התשע"ט, התש"ף, התשפ"א, התשפ"ב]

לימוד עניינו של מבקש דיון מוקדם/ קדם משפט ישיבה ראשונה להוכחות ישיבה נוספת סיכומים בכתב ישיבה לשמיעת פסק דין, ישיבה לאישור הסכם, ישיבה שלא מתקיימת תביעה 1,222 505 608 505 505 205 הגנה 1,222 505 608 505 505 205 המרצות 505 308 308 308 308 205 הודעת צד ג' 505 308 308 308 308 205 לימוד עניינו של מבקש דיון מוקדם/ קדם משפט ישיבה ראשונה להוכחות ישיבה נוספת סיכומים בכתב ישיבה לשמיעת פסק דין, ישיבה לאישור הסכם, ישיבה שלא מתקיימת תביעה בתיק עיקרי 1,222 505 608 505 505 205 הגנה 1,222 505 608 505 505 205 המרצות 505 308 308 308 308 205 הודעת צד ג' 505 308 308 308 308 205 לימוד עניינו של מבקש ישיבה סיכומים בכתב ישיבה לשמיעת פסק דין או החלטה, ישיבה לאישור הסכם, ישיבה שלא מתקיימת 1,016 403 403 163 בקשה לביצוע פסק דין, טענת "פרעתי", איחוד תיקים בקשה להוצאה לפועל, למעט בקשה מסוג דחיית דיון,הזמנת עדים הופעה לפני ראש ההוצאה לפועל או לפני מי מטעמו 505 403 403 הגשת בג"צ לימוד עניינו של מבקש ישיבה בג"ץ 4,062 1,420 ערעור 1,622 1,420 בקשת רשות ערעור 1,420 1,222 הודעה/תגובה/בקשה (בלא תצהיר תומך) ביקור במקום על פי צו בית משפט/בית דין או על פי הוראת ראש הלשכה מסירה אישית בתוך העיר מסירה אישית, מחוץ לעיר עריכת הסכם תיקון הסכם לאחר חתימה 165 308 128 170 608 107 י"ז באלול התשל"ג (14 בספטמבר 1973)

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 87. מומחים מטעם בעלי הדין

  • 87. (א) רצה בעל דין להוכיח עניין שברפואה, יצרף לכתב טענותיו חוות דעת של מומחה בתחום מומחיותו. (ב) הגיש תובע חוות דעת בעניין שברפואה, רשאי נתבע לשלוח לו דרישה בכתב להעמיד את נושא חוות הדעת לבדיקה בידי מומחה מטעמו; נדרש תובע כאמור, ייעתר לדרישה בלא דיחוי, זולת אם קיימת הצדקה לסירוב; חוות הדעת תומצא לתובע גם אם לא הוגשה לבית המשפט. (ג) רצה תובע לחלוק על חוות דעת מומחה בעניין שברפואה שצורפה לכתב ההגנה, יגיש חוות דעת נגדית בתוך שישים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת או בתוך זמן אחר שהורה עליו בית המשפט. (ד) בית המשפט רשאי, אם מצא הצדקה לכך, לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת בעניין שברפואה לכתב הטענות או לדחות את מועד הגשתה; התובע והנתבע יבקשו את הפטור או את הדחייה כאמור לכל המאוחר עם הגשת כתב התביעה וכתב ההגנה בהתאמה. (ה) רצה בעל דין להוכיח עניין שבמומחיות, שאינו עניין שברפואה, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו עניין לא יאוחר מתשעים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ו) רצה בעל דין שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (ה), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו עניין, יגיש אותה לבית המשפט לא יאוחר משלושים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ז) חוות דעת המוגשת לבית המשפט לפי תקנה זו תיערך לפי סעיף 24 לפקודת הראיות ותצורף רשימת האסמכתאות שהמומחה מסתמך עליהן; אסמכתאות שלא ניתן לאתרן בנקיטת אמצעים סבירים, יצורפו לחוות הדעת. (ח) בעל דין המגיש חוות דעת של מומחה מטעמו ידאג להתייצבותו לחקירה בבית המשפט, זולת אם בעל הדין שכנגד הודיע שהוא מוותר על חקירתו. (ט) לא יוגשו מטעם בעלי הדין חוות דעת נוספות מעבר לחוות הדעת שניתן להגיש לפי תקנה זו, אלא באישור בית המשפט.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 87. מומחים מטעם בעלי הדין

  • 87. (א) רצה בעל דין להוכיח עניין שברפואה, יצרף לכתב טענותיו חוות דעת של מומחה בתחום מומחיותו. (ב) הגיש תובע חוות דעת בעניין שברפואה, רשאי נתבע לשלוח לו דרישה בכתב להעמיד את נושא חוות הדעת לבדיקה בידי מומחה מטעמו; נדרש תובע כאמור, ייעתר לדרישה בלא דיחוי, זולת אם קיימת הצדקה לסירוב; חוות הדעת תומצא לתובע גם אם לא הוגשה לבית המשפט. (ג) רצה תובע לחלוק על חוות דעת מומחה בעניין שברפואה שצורפה לכתב ההגנה, יגיש חוות דעת נגדית בתוך שישים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת או בתוך זמן אחר שהורה עליו בית המשפט. (ד) בית המשפט רשאי, אם מצא הצדקה לכך, לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת בעניין שברפואה לכתב הטענות או לדחות את מועד הגשתה; התובע והנתבע יבקשו את הפטור או את הדחייה כאמור לכל המאוחר עם הגשת כתב התביעה וכתב ההגנה בהתאמה. (ה) רצה בעל דין להוכיח עניין שבמומחיות, שאינו עניין שברפואה, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו עניין לא יאוחר מתשעים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ו) רצה בעל דין שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (ה), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו עניין, יגיש אותה לבית המשפט לא יאוחר משלושים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ז) חוות דעת המוגשת לבית המשפט לפי תקנה זו תיערך לפי סעיף 24 לפקודת הראיות ותצורף רשימת האסמכתאות שהמומחה מסתמך עליהן; אסמכתאות שלא ניתן לאתרן בנקיטת אמצעים סבירים, יצורפו לחוות הדעת. (ח) בעל דין המגיש חוות דעת של מומחה מטעמו ידאג להתייצבותו לחקירה בבית המשפט, זולת אם בעל הדין שכנגד הודיע שהוא מוותר על חקירתו. (ט) לא יוגשו מטעם בעלי הדין חוות דעת נוספות מעבר לחוות הדעת שניתן להגיש לפי תקנה זו, אלא באישור בית המשפט.

צו סדר הדין הפלילי (הסמכת בתי משפט קהילתיים) (הוראת שעה), התשפ"ב-2022

סעיף: (תיקונים: התשפ"ג, התשפ"ד)

כפר סבא כפר סבא או פתח תקווה תחומי הרשויות המקומיות האלה: כפר סבא, פתח תקווה, טייבה, טירה, כפר קאסם, ג'לג'וליה, כפר ברא, אלעד, קלנסווה, רעננה, ראש העין, הוד השרון, המועצה האזורית דרום השרון, יהוד-מונוסון, גבעת שמואל, גני תקווה, כוכב יאיר צור יגאל, זמר וסביון 9. אשקלון אשקלון אשדוד, אשקלון, קריית גת, שדרות, קריית מלאכי, המועצה האזורית באר טוביה, המועצה האזורית חוף אשקלון, המועצה האזורית לכיש, המועצה האזורית שפיר, המועצה האזורית יואב והמועצה האזורית שער הנגב 10. חדרה חדרה חדרה, אום אל-פחם, המועצה האזורית חוף כרמל, באקה אל-ר'רבייה, חריש, ערערה, אור עקיבא, כפר קרע, ג'יסר א-זרקאא, פרידיס, ג'ת, זיכרון יעקב, בנימינה-גבעת עדה, מעלה עירון, פרדס-חנה-כרכור, המועצה האזורית מנשה, בסמ"ה, אליכין והמועצה האזורית אלונה 11. נתניה נתניה נתניה, המועצה המקומית עמק חפר, כפר יונה, המועצה האזורית לב השרון, קדימה-צורן, המועצה האזורית חוף השרון-למעט היישוב גליל ים המשתייך לאזור השיפוט של מחוז תל אביב שבפרט 2, אבן יהודה, תל מונד ופרדסייה טור א'בית משפט שלום טור ב'מקום מושב טור ג'אזור שיפוט 12.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני ינואר 2021)

סעיף: 1. הגדרות

  • קטין" וכמשמעותם בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962; "תובענה"-תביעות, בקשות ושאר ענינים שמביא בעל דין לפני בית משפט באחת הדרכים שנקבעו לכך; "תצהיר"-תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, לרבות הצהרה בכתב בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה ושניתנה מחוץ לישראל, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור; (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינת חוץ; (4) בפני נוטריון המוסמך על פי דין מדינת החוץ שב הניתנה ההצהרה לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצהרה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות לביצוע אמנת האג (ביטול אימות מסמכי חוץ ציבוריים), התשל"ז-1977, אשר מאמתת את חתימת הנוטריון על גבי ההצהרה ומאשרת כי הוא אכן נוטריון על פי דיני אותה מדינה.

צו סדר הדין הפלילי (הסמכת בתי משפט קהילתיים) (הוראת שעה), התשפ"ב-2022

סעיף: (תיקונים: התשפ"ג, התשפ"ד)

  • טור א'בית משפט שלום טור ב'מקום מושב טור ג'אזור שיפוט 1. ירושלים ירושלים וגם בית שמש מחוז ירושלים 2. תל–אביב-יפו תל–אביב-יפו מחוז תל אביב טור א'בית משפט שלום טור ב'מקום מושב טור ג'אזור שיפוט 3. באר שבע באר שבע תחומי הרשויות המקומיות האלה: באר שבע, רהט, נתיבות, דימונה, אופקים, חורה, כסיפה, ערד, מיתר, עומר, ירוחם, תל שבע, ערערה בנגב, המועצה האזורית אל–קסום, לקייה, המועצה האזורית אשכול, המועצה האזורית מרחבים, המועצה האזורית נווה מדבר, שגב שלום, המועצה האזורית בני שמעון, המועצה האזורית שדות נגב, המועצה האזורית רמת נגב, להבים, מצפה רמון, המועצה האזורית תמר, מהמועצה האזורית הערבה התיכונה רק יישובים אלה: חצבה, עידן, עין יהב, צופר, ספיר, צוקים ועיר אובות 4. נצרת נוף הגליל או נצרת תחומי הרשויות המקומיות האלה: נצרת, עפולה, נוף הגליל, המועצה האזורית עמק יזרעאל-למעט יישובי מועצה אזורית זו המנויים בפרט 7, המועצה האזורית הגלבוע, מגדל העמק, יוקנעם עילית, כפר כנא, יפיע, רינה, אכסאל, עין מאהל, עילוט, משהד, המועצה האזורית אל-בטוף-למעט יישובי מועצה אזורית זו המנויים בפרט 13, זרזיר, המועצה האזורית בוסתן אל-מרג', רמת ישי, בסמת טבעון, שיבלי-אום אל-ר'נם, דבוריה, כעבייה-טבאש-חג'אג'רה, המועצה האזורית מגידו והמועצה האזורית שער הגליל (גליל תחתון) 5. חיפה חיפה תחומי הרשויות המקומיות האלה: חיפה, קריית אתא, קריית מוצקין, קריית ביאליק, קריית ים, טירת כרמל, נשר, קריית טבעון, דאליית אל-כרמל, רכסים, המועצה האזורית זבולון, עספייא וביר אל-מכסור 6.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשמד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני 2021)

סעיף: 1. הגדרות

  • קטין" וכמשמעותם בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962; "תובענה" – תביעות, בקשות ושאר ענינים שמביא בעל דין לפני בית משפט באחת הדרכים שנקבעו לכך; "תצהיר" – תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, לרבות הצהרה בכתב בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה ושניתנה מחוץ לישראל, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור; (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינת חוץ; (4) בפני נוטריון המוסמך על פי דין מדינת החוץ שב הניתנה ההצהרה לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצהרה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות לביצוע אמנת האג (ביטול אימות מסמכי חוץ ציבוריים), התשל"ז-1977, אשר מאמתת את חתימת הנוטריון על גבי ההצהרה ומאשרת כי הוא אכן נוטריון על פי דיני אותה מדינה.

עורכי דין בתחום המשפחה

עו"ד הלן דורפמן

מתן שירות איכותי ואכפתי, מומחית בדיני מקרקעין.
קרא עוד

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
קרא עוד

RDB עו"ד ריקי בקבני

עו"ד ריקי בקבני נוטריון ומגשרת - מייסדת חברת R.D.B&co
קרא עוד

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם