ע"ע 687/05- א ג נגד מכתשים- מפעלים כימיים בעמ
שמות השופטים: סטיב אדלר,עמירם רבינוביץ,ורדה וירט ליבנה נציג עובדים שלום חבשוש,נציג מעבידים איתן רף
like
dislike
copy
enlarge
"ענייני משפחה" מוגדרים בסעיף 1 לחוק במספר חלופות, ביניהן, תובענות על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג – 1973; חוק אימוץ ילדים, התשמ"א – 1981; חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991; חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962, וכיוצ"ב. החוקים המנויים קורצו מאותו חומר והעילות מכוחן והסעד המתבקש מהן נעוצים ביחסים משפחתיים ובשאלות של מעמד אישי. בין החלופות נמנית "תובענה אזרחית בין אדם. . . לבין בן משפחתו . . . שעילתה סכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא" (ס"ק (2)). עיון בסעיפי המשנה של הגדרת "ענייני משפחה) מעלה, כי חלופה זו נועדה להרחיב את תחום סמכותו של בית המשפט מעבר לתובענות על פי החוקים שנושאיהם הם יחסי משפחה. עולה מנוסח חלופה זו, כי בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדון גם בכל תובענה בין בני משפחה שעילתה בסכסוך בתוך המשפחה "יהא נושאה או שוויה אשר יהא". מכאן, שמבחן הסעד הנקוט בידינו לעניין סמכות בית משפט דרך כלל, אינו המבחן ההולם לקביעת סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה על פי חלופה זו. משכך, אף אני סבורה, כחברי הנשיא, כי המבחן לתובענה ש"עילתה" סכסוך בתוך המשפחה" לעניין סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה, הוא מבחן המקור או הסיבה וכי "הסכסוך המשפחתי תרם תרומה משמעותית לגיבושה של עילת התביעה". מבחן זה משרת את תכלית החוק. במבחן זה עומד המקרה שלפנינו". 17. לאחר פסק דין חבס נדונה שאלת הסמכות בין בית הדין לעבודה לבין בית הדין למשפחה, זאת בבית המשפט העליון בתיק בע"מ 9948/04 פלוני נ' פלונית ואח' (ניתן ביום 26.10.05 (לא פורסם)), שם הוגשה תביעה לבית משפט לענייני משפחה בגין יחסי עבודה בין בני משפחה.
פסק דין |
14/11/2006 |
בית דין ארצי לעבודה – ארצי
מאזכרים – 35 |
עמודים – 16
רע"א 6558/99-1. נחום חבס נגד דין חבס
שמות השופטים: א ברקט שטרסברג כהן,א ריבלין
like
dislike
copy
enlarge
במצב דברים זה, יש לתחום את סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה הקבועה בחוק בית המשפט לעניני משפחה, תשנ"ה1995- (להלן: החוק) באופן שמחד גיסא, לא תשלל האפשרות מבית המשפט לענייני משפחה לפתור את הסכסוך, ששורשו הוא יחסים בתוך המשפחה, במסגרת המשפחה, ומאידך גיסא, לא יועבר לבית המשפט הטיפול בנושאים שאינם בתחום מומחיותו. כיצד נעשה כן על ידי יצירת מבחן הולם בעזרתו ניתן יהיה לנתב את המקרים האינדיבידואלים לערכאה המתאימה. מבחן זה ייקבע בהתחשב בנוסח החוק ובתכליתו. 3. סעיף 3 לחוק תוחם את סמכותו של בית המשפט לעניני משפחה וקובע כי "עניני משפחה לפי חוק זה יידונו בבית המשפט לעניני משפחה". "עניני משפחה" מוגדרים בסעיף 1 לחוק במספר חלופות, ביניהן, תובענות על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג1973-; חוק אימוץ ילדים, התשמ"א1981-; חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א1991-; חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב1962-, וכיוצ"ב. החוקים המנויים קורצו מאותו חומר והעילות מכוחן והסעד המתבקש מהן נעוצים ביחסים משפחתיים ובשאלות של מעמד אישי. בין החלופות נמנית "תובענה אזרחית בין אדם . . . לבין בן משפחתו . . .
פסק דין |
29/08/2000 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 421 |
עמודים – 7
בע"מ 7367/22- פלונית נגד פלונית
שמות השופטים: י עמית,נ סולברג,י וילנר
like
dislike
copy
enlarge
תקנה 2(א) לתקנות בית המשפט לענייני משפחה, מורה כי "בית המשפט לענייני משפחה אחראי על ניהול ההליך השיפוטי גם לשם צמצום ההתדיינות השיפוטית בין בעלי דין שהם בני משפחה במטרה להגיע לסיום הסכסוך ביניהם" (ההדגשה הוספה – נ' ס'). זאת, נוכח מאפייניהם הייחודיים של ההליכים המתנהלים בין כתלי בית המשפט לענייני משפחה, ומתוך תפיסה שלפיה לא אחת, עצם ניהול ההליך המשפטי, יגביה את החומות וירבה את האיבה ואת היריבות בין הצדדים. כחלק מכך, הוכרה החשיבות הרבה הטמונה במתן פתרונות מהירים, אף "מידיים", מטעם בית המשפט לענייני משפחה, שכן לעתים, "עיכוב במתן החלטה עלול לגרום נזק שאינו בר-תיקון", ועל כן, "ראוי להביא לניצול מרבי את האפשרויות לפתרון סכסוכים קודם ניהול המשפט" (יצחק כהן דיני המשפחה בישראל – פרוצדורה ומהות 394-393 (2019); בע"מ 4738/13 פלוני נ' פלונית, פסקה 19 ( 3.9.2013 )). בהתאם לכך, הוקנו סמכויות נרחבות במיוחד, לבית המשפט לענייני משפחה, בכל הנוגע לשלב קדם המשפט (בע"מ 8339/06 פלוני נ' פלוני, פסקה ו ( 4.1.2007 ); גורן, עמוד 405. וראו גם: סעיף 8(א) לחוק בית המשפט לעניני משפחה, התשנ"ה-1995; תקנה 1 לתקנות בית המשפט לענייני משפחה). מאפיינים יחודיים אלה, של הסכסוכים המתבררים בבתי המשפט לענייני משפחה, מוסיפים ומטים את כף המאזניים, לעבר סיום ההליך כבר בשלב קדם המשפט. 38. לאחר שמצאתי כי בדין נתן בית המשפט לענייני משפחה את פסק דינו, בשלב קדם המשפט, נותר אפוא לבחון, לגופן, את ההכרעות שאליהן הגיע בית המשפט, בשאלות המשפטיות שעמדו לפניו. בהקשר זה אציין, כי גם לגוף הדברים אינני מוצא טעם טוב להתערבותנו בקביעות בית המשפט לענייני משפחה, ובהתאמה, גם בקביעות בית המשפט המחוזי, בכל הנוגע לטענות ההגנה שהעלתה המבקשת.
פסק דין |
25/01/2023 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 14 |
עמודים – 21
רע"א 5462/14- י.ב. נגד י.ב.
שמות השופטים: נ הנדל
like
dislike
copy
enlarge
בבואנו לקבוע האם מסורה לבית המשפט לענייני משפחה הסמכות העניינית לדון בסוגיה כלשהי, יש לבחון קיומם של שני תנאים מצטברים: (א) זהות הצדדים האם מדובר בבני משפחה; ו-(ב) מהות הסכסוך האם מקורו ועילתו ביחסים המשפחתיים (ראו: בע"מ 164/11 פלונית נ' פלוני, בפסקה 11 ( 29.4.2014 ) (להלן: עניין פלונית)). כך עולה משילוב הוראות סעיף 3(א) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995 (להלן: החוק), שלפיו ענייני משפחה יידונו בבית משפט לענייני משפחה, וסעיף 1(2) לחוק. האחרון קובע כי "ענייני משפחה" הם גם "תובענה אזרחית בין אדם או עזבונו לבין בן משפחתו, או עזבונו, שעילתה סכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא" (ההדגשות הוספו). "בן משפחה" כולל, בין היתר, את בן הזוג, בן הזוג לשעבר וכן את אחיו ואחיותיו של בן הזוג. השאלה הראשונה שניצבת לפתחנו היא האם המשיב, שהוא אחיו של בעלה לשעבר של המבקשת, נחשב ל"בן משפחה" כהגדרת החוק. שאלה זו הועלתה גם בעניין פלונית והמענה שניתן לה, בדעת רוב, היה שלילי. הטעם בדבר הוא כי "לא כל תובענה אזרחית בין בני משפחה על כל דרגות הקרבה האפשריות, שעניינה סכסוך בתוך המשפחה, מסורה לסמכותו הייחודית של בית המשפט למשפחה", ו-"רק בנוגע לאותו 'גרעין קשה' של בני משפחה, אשר בגדרו מתעוררות מחלוקות, שמטיבן ומטבען הן מורכבות מהתחום המשפטי ומהתחום הרגשי גם יחד, נדרש הפתרון היסודי, המקיף והממצה אשר בתחום מומחיותו של בית המשפט למשפחה" (שם, בפסקה 18). הנה כי כן, די בכך כדי לדחות את הבקשה למתן רשות ערעור. 5 6. באשר לתנאי השני שעניינו מהות הסכסוך, המבחן שנקבע לקיומה של תובענה אזרחית "שעילתה סכסוך בתוך המשפחה" הוא "מבחן המקור או הסיבה" (שם, בפסקה 21).
החלטה |
10/09/2014 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 4 |
עמודים – 5
בש"א (נצרת) 2139/06- סמירה ספדי ואח נגד עאסם ספדי ואח
שמות השופטים: שכיב סרחאן
like
dislike
copy
enlarge
(ד) חוק קביעת גיל, התשכ"ד – 1963; (ה) חוק הירושה, התשכ"ה – 1965, לרבות תובענה שעילתה סכסוך בקשר לירושה, יהיו הצדדים אשר יהיו; (ו) חוק שיפוט בענייני התרת נישואין (מקרים מיוחדים), התשכ"ט – 1969; (ז) חוק יחסי ממון בן בני זוג, התשל"ג – 1973; (ח) חוק אימ וץ ילדים, התשמ"א – 1981; (ט) חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א – 1991; (י) חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור ההסכם ומעמד הילוד), התשנ"ו – 1996". 22. סעיפים 51(א)(5), 51 (ג) ו- 110-(2) לחוק בתי-המשפט ו- סעיפים 3 ו- 25 לחוק בית-המשפט לעניני משפחה דנים בשאלת היחס בין סמכותו של בית – המשפט לעניני משפחה לבין סמכותו של בית-משפט השלום. עיון בסעיפים האמורים מראה בעליל, כי סמכותו של בית-המשפט לעניני משפחה גורעת מסמכותו של בית-משפט השלום, במובן זה ש"עניני משפחה" לפי חוק בית-המשפט לעניני משפחה נתונים לסמכותו הענינית הייחודית של בית המשפט לעניני משפחה ואין לבתי-משפט אזרחיים, השלום והמחוזי, סמכות לדון בהם כלל. סעיף 1(2) לחוק בית-המשפט לעניני משפחה 23. כמתואר לעיל, טוענים המבקשים, כי התובענה נשוא התיק העיקרי היא "ענין משפחה", ומדובר בתובענה אזרחית בין אדם לבין בן משפחתו, שעילתה סכסוך בתוך המשפחה, ולבית משפט לעניני משפחה הסמכות הענינית לדון בה. 24. נשאלת השאלה, מהו תחום הפריסה הנומטיבי של סעיף 1(2) לחוק בית-המשפט לעניני משפחה עיון בהוראת סעיף 1(2) לחוק האמור, מראה בעליל, כי ענין המשפחה המוגדר בסעיף האמור ואשר יידון בבית המשפט לעניני משפחה, כולל ארבעה תנאים מצטברים והם: הראשון – המודבר בתובענה אזרחית, יהא נושאה או שוויה אשר יהא, השני – התובענה בין אדם או עזבונו לבין בן משפחתו או עזבונו, השלישי – קיום סכסוך בתוך המשפחה, הרביעי והאחרון – קשר סיבתי עובדתי בין התובענה לבין הסכסוך בתוך המשפחה, קרי – מדובר בתובענה אזרחית כתוצאה מהסכסוך בתוך המשפחה.
החלטה |
17/06/2006 |
שלום – נצרת
מאזכרים – 1 |
עמודים – 9
בש"א (רחובות) 2568/03- אלוש אסתר ואח נגד אלוש הנרי אורי ואח
שמות השופטים: אסתר שט
like
dislike
copy
enlarge
טרם הוגש כתב הגנה, כך שעמדתן העובדתית ידועה מבקשתן ומן התצהירים שצורפו לבקשה ולתשובה לתגובת המשיבים. אין חילוקי דעות לגבי הבעלות בבית, ואולם נראה מן התגובה כי הנתבעת טוענת כי כוונת המנוח היתה להעניק לה את הזכות למגורים בבית למשך כל ימי חייה. מכל מקום, הנתבעת טוענת כי כיוון שמקור הסכסוך ביחסי המשפחה שבין הצדדים, וכיוון שממילא מתנהל הליך בבית משפט לעניני משפחה בראשון לציון בינה לבין הנתבע מס' 2, יש להעביר גם תביעה זו לדיון באותה מסגרת עצמה. 4. בבית המשפט לעניני משפחה בראשון לציון מתנהלת תביעה שהגיש הנתבע 2 כאן, בנו של המנוח, נגד הנתבעת מס' 1, אלמנת המנוח, ובה עתר הבן לקבלת מחצית הכספים בחשבון הבנק של המנוח ורעייתו (תמ"ש 21540/03). 5. סמכותו של בית המשפט לעניני משפחה נקבעה בחוק בית המשפט לעניני משפחה תשנ"ה-1995 (להלן: "החוק"), ולפיו תלויה הסמכות בקיום שני תנאים: כי התובענה תוגש על ידי אדם נגד בן משפחתו או נגד עזבונו של בן משפחתו; וכי עילת התובענה היא סכסוך בתוך המשפחה. מיהו "בן משפחה" קובע החוק בסעיף 1(2) לו. כמתואר שם, היחסים בין כל אחד מן התובעים לבין הנתבעת מס' 1 הם של "בני משפחה", לפי סעיף קטן (ו') לתובע מס' 1 וסעיף קטן (ג') לתובעת מס' 2. אם נבחן התובע מס' 2 כחלק מעזבונו של אביו, הרי מתקיימים יחסי משפחה גם בין התובע 2 לבין הנתבעת מס' 2, מכח ס"ק (2), ואולם אין יחסים כאלו בין הנתבעת מס' 2 – בתה של האלמנה, לבין התובע מס' 1. כיוון שלא כל הצדדים הם בני משפחה כהגדרת החוק, האם ניתן להחיל את החוק על התובענה תשובה לכך בסעיף 6(ו) לחוק, המאפשר לצרף לתובענה אדם שנדרש להיות צד לתובענה לצורך בירורה והכרעה בה. כשהמדובר בסכסוך בקשר למגורים בבית שהמתגוררים בו הם בחלקם בני משפחה של בעלי הבית ובחלקם אינם בני משפחה, הרי אם המדובר בסכסוך שעילתו ביחסי משפחה – ניתן לצרף את המתגוררים בבית, גם אם אינם בני משפחה, כדי לאפשר הכרעה יעילה וצודקת בטענות הצדדים.
החלטה |
24/12/2003 |
שלום – רחובות
מאזכרים – 2 |
עמודים – 3
ת"א (חיפה) 57366-09-24- מוחמד אבראהים נגד ' ח'ליל אבראהים
שמות השופטים: שמואל מנדלבום
like
dislike
copy
enlarge
לאור הגדרות החוק אין למעשה מחלוקת בין הצדדים על כך שלבית המשפט לענייני משפחה הסמכות הייחודית לדון בתובענה שבין התובעים לנתבעים 1-2 שהינם כאמור אחים ועילת התובענה הינה הסכם "משפחתי" שבא להסדיר את חלוקת עזבונו של המנוח אברהים בין יורשיו ובכלל זה בניו התובעים והנתבעים 1-2, זאת בין היתר לאור העברות ללא תמורה קודמות שביצעה האמא פאטמה בנכסים שנכללו בעיזבון המנוח אברהים. 10. מבחינת למעלה מהדרוש נציין כי ניתן לראות בתובענה גם כ"סכסוך בענייני ירושה" שגם בו הוקנתה סמכות דיון ייחודית לבית המשפט לענייני משפחה בסעיף 1(6)(ה) לחוק. 11. אלא שכאמור התובעים טוענים להיעדר סמכות בשל נוכחותה של הנתבעת 3 בהליך, שעניינה לטענתם חיוני לבירור התובענה וביחס אליה אין לבית המשפט לענייני משפחה סמכות דיון. 12. טענה זו של התובעים בטעות יסודה. כפי שנקבע לא אחת "חוק בית המשפט לעניני משפחה נחקק בשנת 1995, והוא נועד לרכז את כלל ההליכים המשפטיים הנובעים מסכסוכים בתוך המשפחה בגדר ערכאה מקצועית אחת. כך, בין היתר, בסעיף 1(2) לחוק בחר המחוקק לכלול בגדר סמכותו העניינית של בית המשפט לענייני משפחה אף מגוון תובענות אזרחיות שאינן מתחום דיני המשפחה ה"קלאסיים", אך מתנהלות בין בני משפחה ונובעות מסכסוך משפחתי כאמור. כל זאת, מתוך ראיה הוליסטית-טיפולית המכירה במורכבות וברגישות הטמונות בסכסוכים משפחתיים, ובדומיננטיות של יחסי המשפחה הניצבים ברקע הסכסוך המשפטי. מטעמים אלה נקבע גם כי בית המשפט לענייני משפחה יאויש בשופטים בעלי ידע וניסיון בתחום המשפחה (ראו: סעיף 2(ג) לחוק בית משפט לעניני משפחה) וייעזר בגורמים מייעצים וטיפוליים"(רע"א 8368/18 פלונית נ' פלוני, פסקה 23 ( 11.2.20 )).
החלטה |
10/04/2025 |
בית המשפט המחוזי – חיפה
מאזכרים – 0 |
עמודים – 4
בש"א (חיפה) 17468/05- יובל שרון ואח נגד רני מלמד ואח
שמות השופטים: ר למלשטריך לטר
like
dislike
copy
enlarge
המשיבים טוענים מנגד כי מדובר בתביעה בן אדם לבני משפחתו אשר עילתה בסכסוך בתוך המשפחה. 5. ס' 3 לחוק בתי המשפחה לענייני משפחה, תשנ"ה-1995 קובע: "3. סמכות בית המשפט לענייני משפחה א. ענייני משפחה לפי חוק זה יידונו בבית המשפט לענייני משפחה. ב. 6. ס' 1(2) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995 קובע: "1. בחוק זה, "ענייני משפחה" – אחת מאלה: 1 2. תובענה אזרחית בין אדם או עזבונו לבין בן משפחתו, או עזבונו, שעילתה סכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא; לעניין פסקה זו- "בן משפחתו" – א. בן זוג, לרבות הידועה בציבור כאשתו, בן זוגו לשעבר, בן זוגו שנישואיו עמו פקעו ובלבד שנושא התובענה נובע מהקשר שהיה ביניהם בתקופה שבה היו בני זוג; ב. ילדו, לרבות ילדו של בן זוגו; ג. הוריו, הורי בן זוגו או בני זוגם; ד. נכדו; ה. הורי הוריו; ו. אחיו ואחיותיו, שלו או של בן זוגו; "הורה" – לרבות הורה מאמץ או אפוטרופוס;" 7. סמכות ביהמ"ש לענייני משפחה לדון בתביעה אזרחית תלויה אם כן בהתקיימותם של שני תנאים: א. הצדדים לסכסוך הינם בני משפחה. ב. עילת התביעה הינה סכסוך בתוך המשפחה. 8. סמכות ביהמ"ש לענייני משפחה – תכלית ומגמה 8.1 המגמה שהוצגה בפסיקה הינה לפרש את תנאי החוק בצורה מרחיבה ולהעדיף לברר כמה שיותר סכסוכים שבין בני משפחה בביהמ"ש לענייני משפחה וזאת מתוך ראיה שבימ"ש יודע להתמודד טוב יותר אם אופיו המיוחד של סכסוך בין בני משפחה. 8.2 תכלית החוק הינה ליצור מצב בו ערכאה אחת תדון בכל ענייניו של הסכסוך במשפחה מתוך הנחה ש"ראיה כוללת של השבר המשפחתי מאפשרת הכרעה יעילה ואיכותית בסכסוכי המשפחה, תוך מעבר לקונספציה של פתרון או הכרעה בסכסוך כולו, להבדיל מהכרעה בתביעה בודדת.
החלטה |
11/07/2006 |
שלום – חיפה
מאזכרים – 2 |
עמודים – 4
ת"א (בת ים) 38453-02-22- חברה פלונית עי נגד חברה אלמונית עי
שמות השופטים: יאיר חסדיאל
like
dislike
copy
enlarge
ביסודה של תכלית זו נעוצה התפיסה, כי הצדדים לסכסוך המשפחתי ממשיכים לנהל מסגרת חיים משותפת ומשיקה בצל ההליך המשפטי ולאור המתרחש במהלכו (ראו: דן ארבל ויהושע גייפמן "חוק בית-המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995" הפרקליט מג(3) 431, 435-434 (התשנ"ז); מיכל בן שבת, בנימין שמואלי, רונה שוז, איילת בלכר-פריגת ורונה קפלן "שולחן (משפחתי) עגול – עשור לבית המשפט לענייני משפחה: חזון ומציאות" משפחה במשפט ב 1, 2 (התשס"ט)) עם הקמת בית המשפט למשפחה רוכזו תחת כנפיו סמכויות שיפוטיות שהיו פזורות בערכאות האזרחיות השונות, נקבעו סדרי דין ודיני ראיות מיוחדים, והוקמו מסגרות טיפוליות אשר מסייעות לבית המשפט למשפחה בהכרעותיו בסכסוך המשפחתי. כפי שכבר ציין בית משפט זה בעבר, סמכותו של בית המשפט למשפחה גרעה מסמכותם של בתי משפט אזרחיים כלליים אחרים, במובן זה ש"ענייני משפחה" כהגדרתם בחוק, נתונים לסמכותו העניינית הייחודית של בית המשפט למשפחה, ואין לבתי משפט השלום ובתי המשפט המחוזיים סמכות לדון בהם כלל (ראו: בע"מ 9948/04 פלוני נ' פלונית, פ"ד ס(3) 176, 192-191 (2005)" 8. סעיף 3(א) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995 , מורה כי "עניני משפחה לפי חוק זה יידונו בבית המשפט לעניני משפחה", סעיף 1(2) לחוק מכליל באמור: "תובענה אזרחית בין אדם או עזבונו לבין בן משפחתו, או עזבונו, שעילתה סכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא", ומוסיף ומגדיר מי הוא לעניין זה "בן משפחתו" של "אדם". על פי לשונו של הסעיף, על מנת שבית המשפט לענייני משפחה יקנה סמכות לדון בהליך, יש צורך אפוא בהתקיימותם שני תנאים מצטברים: התנאי הראשון – כי התובענה הנידונה מתנהלת בין בני משפחה כהגדרתם בו, והתנאי השני – כי המדובר בתביעה "שעילתה סכסוך בתוך המשפחה".
החלטה |
01/02/2023 |
שלום – בת ים