ראשי » עורך דין מזונות בראשון לציון
בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון הוקם מכוח חוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995, והוא מהווה ערכאה שיפוטית מרכזית המטפלת בסכסוכים משפחתיים באזור השפלה והמרכז. מאמר זה מספק סקירה מקיפה של סמכויות בית המשפט, תחומי אחריותו, והכלים הייחודיים העומדים לרשותו בטיפול במגוון רחב של נושאים משפחתיים.
סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון מעוגנת בחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995. חוק זה מגדיר את "ענייני משפחה" באופן רחב הכולל מגוון סוגי סכסוכים בין בני משפחה, ומעניק לבית המשפט כלים ייחודיים להתמודדות עם מורכבותם של סכסוכים אלה.
מטרת החוק הייתה ליצור מסגרת משפטית אחת המרכזת את כל הסכסוכים המשפחתיים תחת קורת גג אחת, ובכך לייעל את הטיפול בהם ולאפשר ראייה הוליסטית של המשפחה על כל היבטיה.
בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון מוסמך לדון במגוון רחב של נושאים הקשורים למשפחה, כולל:
בפסק דין תאק (רמלה) 1712/09 רונית ברנט נ' רחל שרעבי, קבע בית המשפט כי "הכלים המיוחדים שהוקנו בחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995, ובמיוחד ההקלות בסדרי הדין ובדיני הראיות כאמור בסע' 8 לחוק, יכולים לסייע לפתרון מהיר ויעיל של המחלוקת הכספית בין האחיות."
הסמכות המקומית של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון נקבעת על פי כמה קריטריונים:
כפי שנקבע בבשא (רמלה) 2568/03 אלוש אסתר ואח' נ' אלוש הנרי אורי ואח': "סמכותו של בית המשפט לעניני משפחה נקבעה בחוק בית המשפט לעניני משפחה תשנ"ה-1995, ולפיו תלויה הסמכות בקיום שני תנאים: כי התובענה תוגש על ידי אדם נגד בן משפחתו או נגד עזבונו של בן משפחתו; וכי עילת התובענה היא סכסוך בתוך המשפחה."
בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון נהנה ממספר כלים וסמכויות ייחודיים המאפשרים טיפול יעיל ורגיש בסכסוכים משפחתיים:
אחד היתרונות המשמעותיים של בית המשפט לענייני משפחה הוא היכולת לרכז את כל ההליכים הקשורים למשפחה אחת תחת קורת גג אחת. כפי שבא לידי ביטוי בתמש (טבריה) 48075-10-10 ט. ר. נ' א.ר. ואח': "במסגרת הליכים אלה הגישה המשיבה תביעה למזונות (אשה וקטינים) וכן תביעה להתרת נישואין, שתיהן הוגשו על ידי המשיבה."
ריכוז זה מאפשר:
בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון מעודד הליכי גישור ויישוב סכסוך טרם פנייה לערכאות משפטיות. מאז חקיקת חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, התשע"ה-2014, חלים כללים מיוחדים:
כפי שבא לידי ביטוי ביס (באר שבע) 17876-07-21 פלונית נ' פלוני: "המבקשת עתרה בבקשה להעברת הדיון בתובענה ליישוב סכסוך לבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון וזאת מכח הוראות סעיף 6 (ד) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995."
הליכי גישור ויישוב סכסוך מציעים מספר יתרונות משמעותיים:
החלטות בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון מחייבות את הצדדים ויש להן השפעה משמעותית על חיי המשפחה:
בית המשפט מצויד בכלים לאכיפת החלטותיו, לרבות הטלת קנסות, מאסר במקרים של ביזיון בית משפט, ועיקול רכוש.
בקבלת החלטות, מונחה בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון על ידי מספר עקרונות מרכזיים:
בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון ממלא תפקיד חיוני במערכת המשפט הישראלית. באמצעות סמכויותיו הרחבות והכלים הייחודיים העומדים לרשותו, הוא מאפשר טיפול מקצועי, רגיש ויעיל בסכסוכים משפחתיים מורכבים.
יתרונותיו המרכזיים:
לאור מורכבותם של סכסוכים משפחתיים והשפעתם העמוקה על חיי המעורבים, חשיבותו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון היא רבה. ההכרה בייחודיותם של סכסוכים אלה והצורך בכלים מותאמים לטיפול בהם מהווה את הבסיס לעבודתו החשובה של בית משפט זה.
בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון ממוקם ברחוב ישראל גלילי 5, ראשון לציון. ניתן לפנות אליו טלפונית במספר 03-9565333.
על אף שאין חובה חוקית לייצוג על ידי עורך דין, מומלץ לשכור שירותיו של עורך דין המתמחה בדיני משפחה בשל המורכבות של ההליכים והשלכותיהם ארוכות הטווח.
בקשה ליישוב סכסוך מוגשת באמצעות טופס מיוחד לבית המשפט לענייני משפחה, ללא פירוט מהות הסכסוך. לאחר הגשת הבקשה, יוזמנו הצדדים לפגישות מהו"ת ביחידת הסיוע.
כן, ניתן לערער על החלטות בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד, ובמקרים מסוימים אף לבית המשפט העליון.
בית המשפט לענייני משפחה הוא ערכאה אזרחית הדנה בכל סוגי הסכסוכים המשפחתיים, בעוד שבית הדין הרבני מוסמך לדון בענייני נישואין וגירושין של יהודים בישראל, וכן בעניינים נלווים כמו מזונות וחלוקת רכוש במקרים מסוימים.
מומלץ להתעייץ עם עורך דין דיני משפחה בראשון לציון מומחה בתחום.
עמ"ש (מרכז) 65692-11-19- ד. ס. נגד ל. צ. ס.
שמות השופטים: מ ברנט,ו פלאוט,צ ויצמן
פסק דין פתח דבר ערעור על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון (כב' הש' מירה רום פלאי) מיום 26.9.19 , במסגרתו קבע בית המשפט את שיעור השתתפותו של המערער במזונות בנותיו, וכן הכריע בסוגיות רכושיות שונות הנוגעות לצדדים. 2 המערער סבור כי שגה בית משפט קמא הן בשיעור המזונות שקצב לו והן בכל הקשור לחלוקת החובות שנצברו במהלך חיי נישואיהם של הצדדים. וביתר פירוט – רקע עובדתי 1. הצדדים נישאו כדמו"י ביום 00.00.99 ולהם שלוש בנות – א. בגירה כבת 19.5 (ביום הגשת התביעה בבית משפט קמא הייתה קטינה כבת 15.5), א. כבת 17, ומ. כבת 11 (להלן – הבנות). 2. למערער שני עסקים – סוכנות ביטוח ועסק של טיולי שטח עם רכבי ריינג'רס ואילו המשיבה מורה עצמאית לריקוד ומחול (ראו סע' 3 לתצהיר עדותה הראשית). במהלך שנת 2014 לקה המערער באירוע מוחי שהותיר בו נכות גופנית, ולטענתו פגע קשות בכושר השתכרותו והביא להתדרדרות של ממש במצבה הכלכלי של המשפחה ולקרע שהתגלע בין הצדדים. חוות דעת המומחה החשבונאי בעניין השתכרות הצדדים 3. הצדדים חלוקים, בין השאר, באשר לשיעור השתכרות ו/או כושר ההשתכרות של כל אחד מהם. נוכח טענות הצדדים הקוטביות באשר להשתכרותו של כל אחד מהם, מינה בית משפט קמא מומחה חשבונאי, רו"ח אבי יחזקאל, על מנת שיבחן את ההשתכרות החודשית הממוצעת של כל אחד מהם, וזאת בתקופה שקדמה להגשת כתב התביעה ומיד לאחריה. המומחה הגיש את חוות דעתו ביום 28.1.18 (להלן- חוות הדעת) ובמסגרתה קבע, בין השאר, את הקביעות הבאות באשר להשתכרות הצדדים (עמ' 8 לחוות הדעת) – המערער המשיבה 3 ההשתכרות בשנים עשר החודשים שקדמו להגשת התביעה 7,389 לחודש.
פסק דין |
21/09/2020 |
מחוזי – מרכז
מאזכרים – 43 |
עמודים – 25
תלהמ (ראשון לציון) 41497-08-18- א.מ. נגד נגד .מ.ה
שמות השופטים: מיכל סער
לטענת הנתבעת, אין כל שינוי נסיבות מהותי במצבו הכלכלי של התובע, אשר עודנו חי ברמת חיים גבוהה, מתגורר בבניין מפואר מול חוף הים בעיר ראשון לציון ונוסע ברכבי יוקרה. כמו כן, התובע משנה את טענותיו באשר להשתכרותו בהתאם לאינטרס שלו באותה העת, ומכל מקום לא הוכיח כי השתכרותו החודשית ירדה ממועד אישור ההסכם. 11. עוד נטען, כי במסגרת הסכם הגירושין הנתבעת ויתרה על ממון רב וכן על חלקה בתיק הביטוח של התובע, והכל בתמורה לסכום מזונות שיבטיח לקטינים רמת חיים סבירה. באשר למצבה הכלכלי טענה הנתבעת, כי אמנם קיבלה מהתובע מיליון במסגרת הסכם הגירושין ורכשה דירה, ואולם היא נושאת בתשלום משכנתא בסכום חודשי של כ-3,600 לחודש. 12. לבסוף טענה, כי מאז הגשת התביעה התובע אינו משלם את דמי המזונות כסדרם. דיון והכרעה 13. פסק דין חלוט בענייני מזונות אינו יוצר מחסום החלטי בפני התדיינות חוזרת, וניתן לדון מחדש בכל עת בגובה מזונות שישולמו מעתה ואילך. פסק דין בענייני מזונות ניתן לשינוי גם כשמדובר בפסק דין שנתן תוקף להסכם גירושין כולל בין הצדדים. 14. פסק דין למזונות, לרבות פסק דין בהסכמה, צופה מטבעו פני עתיד כך שרק שינוי נסיבות משמעותי ומהותי יצדיק היזקקות חוזרת של בית המשפט לשאלת המזונות (ראו: ע"א 363/81 פייגה נ' פייגה פ"ד לו(3) 187 (1982); ע"א 442/83 קם נ' קם פ"ד לח(1)767 (1984). על בית המשפט לבחון האם התקיים שינוי מהותי בנסיבות ששררו בעת מתן פסק הדין שאת שינויו מבקשים, לעומת הנסיבות בעת הפנייה החדשה לבית המשפט, וכן לבחון האם השינוי יורד מהותית לשורש החיוב (ראו: בע"מ 7670/18 פלונית נ' פלוני, 20.01.2021 וההפניות שם). 15. לגבי השינוי המהותי הנדרש, כך נאמר בעניין פייגה: 4 "אין המדובר בשינוי של מה בכך, ולכן אין בכלל המשפטי, היוצר אפשרות לדיון חוזר, כדי פתיחתו של שער רחב, המתיר התדיינות חוזרת בעניין המזונות, כל אימת שהטינה ההדדית או ניגודי האינטרסים בין הצדדים דוחפים לכך.
פסק דין |
02/11/2021 |
משפחה – ראשון לציון
מאזכרים – 0 |
עמודים – 16
עמ"ש (מרכז) 67824-01-22- ד. מ. נגד מ. מ.
שמות השופטים: צ ויצמן,צ גרדשטיין פפקין,א סתיו
ערעור על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון (כב' הש' מ. פולוס) מיום 19.12.21 (תלה"מ 35387-06-20) במסגרתו חויב המערער במזונות בנו הקטין בשיעור של 3,000 לחודש, בצירוף 30 מהוצאות המדור ואחזקתו וכן ב-80 מהוצאות הבריאות והחינוך של בנם הקטין. המערער סבור כי שיעור חיובו במזונות הקטין הוא הרבה מעבר לצרכי הקטין וכי אינו מתחשב ביחס יכולות הצדדים ובכלל זה הרכוש הרב העומד לזכותה של המשיבה ובחלוקת זמני השהות של הצדדים עם הקטין. וביתר פירוט – 1. הצדדים נישאו בשנת 1995 ולהם 4 ילדים, שלושה מהם בגירים והקטן ר. יליד 00.00.11 (להלן – הקטין) – בעניינו עוסק הערעור. בין הצדדים התגלע סכסוך ובית המשפט קבע את מועד הקרע בעניינם בחודש 3/20. 2 2. בתביעת המשמורת אותה ניהלו הצדדים הוכרע כי המשמורת על הקטין תהא למשיבה ולמערער נקבעו זמני שהות עם הקטין באופן הבא – בימי שני פעם בשבועיים, איסוף מהמסגרת והשבה למסגרת למחרת. בימי רביעי פעם בשבועיים, איסוף מהמסגרת והשבה לבית האם בשעה 20:00, היינו ללא לינה. כך נקבע כי בכל סופ"ש שני המערער יאסוף את הקטין ביום שישי מהמסגרת ויביאו למסגרת ביום ראשון בבוקר. מילים אחרות, הקטין לן אצל המערער 3 ימים מתוך 14 ואצל המשיבה 11 יום מתוך 14. 3. לעת עתה מתגוררת המשיבה עם הקטין בבית המשותף לצדדים בעיר ****. 4. על שם המערער או חברות בבעלותו נכסי נדל"ן רבים מאוד ובכללם בתים, מגרשים, בניינים, זכויות במרכז מסחרי ומניות אשר צמודה להן זכות לנדל"ן. לגבי חלק מהנכסים קיימת הסכמה בין הצדדים כי הם משותפים ולגבי חלקם חלוקים הצדדים. המחלוקת הרכושית טרם התבררה עד תומה, ובעניין זה ישנו הליך נוסף תלוי ועומד. 5. המשיבה העמידה את צרכי הקטין ע"ס למעלה מ – 17,500 לחודש בצירוף דמי מדור בשיעור של כ 3,400 נוסף לתשלומי המשכנתא.
פסק דין |
18/01/2023 |
מחוזי – מרכז
מאזכרים – 0 |
עמודים – 13
עמ"ש (מרכז) 29755-02-23- צ. י. ב. נגד א.
שמות השופטים: צ ויצמן,ש גלר,צ גרדשטיין פפקין
ערעור על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון (כב' הש' מ. סער) מיום 26.12.22 במסגרתו קבע בית המשפט את שיעור חיובו של המשיב במזונות ילדיו הקטינים (תלה"מ 38857-03-19 תביעת המשיב לעניין קביעת שיעור המזונות; ותלה"מ 65552-06-20 תביעת המערערת לעניין קביעת שיעור המזונות). הנדרש לנדון 1. הצדדים, בני זוג יהודים, אשר נישאו כדמו"י בשנת 2004 והתגרשו ב 2020. למערערת היו אלו נישואיה הראשונים ואילו למשיב השלישיים. מנישואיהם נולדו לצדדים ארבעה ילדים – מ. מ. יליד 2006, השוהה בפנימיה ישיבתית; נ. יליד 2007 אשר במועד מתן פסק הדין נושא הערעור לן בבית המערערת אך לאחרונה החל גם הוא לשהות בפנימיה; ח. מ. ילידת 2008 ומ. יליד 2011. המערערת עבדה כמנהלת בית ספר וכיום עובדת כמורת שילוב במשרה מלאה, ואילו המשיב עובד כסוכן ביטוח וכיועץ משכנתאות. 2. ביום 7.12.20 פסק בית משפט קמא (כב' סגנית הנשיא הש' ח. מטלין) את מזונותיהם הזמניים של הקטינים באופן הבא – עבור הבן מ. מ. , אשר שוהה בפנימייה ישיבתית, לא חויב המשיב בתשלום מזונות וההורים חויבו לשאת בשכ"ל הישיבתי בחלקים שווים בניכוי מענק החינוך שתקבל המערערת מהמל"ל, וזאת בין היתר נוכח הסכמת המערערת. אשר לכל אחד משלושת הקטינים האחרים חויב המשיב במזונות בשיעור של 650 (ובסה"כ 1950 לשלושת הקטינים) ללא הוצאות מדור. כמו כן, חויבו ההורים בהוצאות חינוך והוצאות רפואיות חריגות לפי יחס השתכרות 43 למשיב (לפי שכר של 12,000 ) ו- 57 למערערת (לפי שכר של 15,800 ). כאשר תוקף החיוב נקבע מיום מיום 15.12.20 (היינו ממועד פסיקת המזונות ולא ממועד הגשת התובענות לפסיקת המזונות).
פסק דין |
08/02/2024 |
מחוזי – מרכז
בג"צ 787/14- פלונית נגד פלוני
שמות השופטים: י דנציגר,נ הנדל,ע ברון
לפיכך, נמנע בית הדין האזורי מדיון בסוגיה אף שהובהר לו כי הילדים טרם הגישו תביעת מזונות לבית המשפט לענייני משפחה. למחרת הדיון ביקש משיב 1 כי הדיון הקרוב יעסוק בסוגיית מזונות הילדים, ובית הדין האזורי נעתר לבקשתו. עם זאת, ביום 2.1.2013 הבהיר בית הדין כי במהלך הדיון יישמעו גם טענות מקדמיות באשר לעצם סמכותו. בו ביום, פנו הילדים באמצעות אמם, האפוטרופוס הטבעי שלהם לבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, והגישו תביעת מזונות כנגד משיב 1. דיון ראשון בתביעה זו התקיים ביום 17.2.2013 , ובסיומו פסק בית המשפט לילדים מזונות זמניים. ביום 17.3.2013 דחה בית הדין האזורי את בקשת משיב 1 לדון במזונות הילדים, וקבע כי בנסיבות העניין לרבות פסיקת המזונות הזמניים בבית המשפט "אין בידו של ביה"ד להתערב בנידון" (להלן: ההחלטה הראשונה). לאחר שבקשה נוספת מטעמו נדחתה אף היא, הגיש משיב 1 לבית הדין הרבני הגדול (להלן: בית הדין הגדול) בקשת רשות ערעור כנגד הכרעת הערכאה הראשונה לפיה היא נעדרת סמכות לדון במזונות הילדים. יצוין כי בעוד הבקשה תלויה ועומדת, הגדיל בית המשפט לענייני משפחה את היקף המזונות הזמניים, והורה לצדדים לעדכן אותו אודות הכרעת בית הדין הגדול. 3 ערב הדיון בבקשת רשות הערעור (ביום 14.10.2013 ) שב בית הדין האזורי על עמדתו בסוגיית הסמכות. על פי השקפתו, תביעת המזונות נכרכה כהלכה בתביעות הגירושין שהגישו העותרת ומשיב 1, ובני הזוג אף הסכימו להתדיין בבית הדין הרבני במסגרת הסכם שיפוט שערכו. אולם, מאחר והילדים לא היוו צד פורמאלי לתביעות הכרוכות או להסכם השיפוט ומשום שלא התקיים בבית הדין האזורי "דיון מהותי ונפרד" בעניינם, הרי שהסמכות לברר את תביעתם העצמאית מסורה לבית המשפט.
פסק דין |
25/10/2015 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 13 |
עמודים – 11
בע"מ 3151/14- פלונית נגד פלוני
שמות השופטים: א רובינשטיין,צ זילברטל,ד ברק ארז
מכאן הבקשה, ויצוין כי ניסינו ללא הצלחה לפשר בין הצדדים. מזונות לתקופה קצובה ב. חברתי סבורה כי ככל שאין עילה על פי הדין האישי לשלול מאשה את מזונותיה, יש לפסקם לפי זכותה על פי דין. ודוק; לשיטתה, אין זה ראוי כי בית המשפט לענייני משפחה ישלול מזונות אשה, משבית הדין הרבני נמנע מלקבוע במסגרת הליכי הגירושין שהיא סרבנית גט. 27 ג. אכן, כפי שגם ציינה חברתי, לפי הדין הדתי-אישי אך אשה נשואה זכאית למזונות. כלל זה מחייב את בית המשפט לענייני משפחה, הנדרש בענייני מזונות לדין האישי (סעיף 2(א) לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי"ט- 1959; ב' שרשבסקי ומ' קורינאלדי דיני משפחה מהדורה חדשה, מעודכנת ומורחבת, כרך א', (תשע"ה) 292-291), ואולם כפי שהיטיבה חברתי להסביר, "עמדה זו של הדין הדתי היהודי. . . זוהי נקודת מוצא חשובה לדיון בענייננו, אם כי לא בהכרח נקודת הסיום שלה, כפי שמוסבר להלן, ובשים לב לצורך להתחשב במכלול הרחב של העקרונות החלים בתחום דיני המשפחה, ובכללם אלה השאובים מן המשפט האזרחי" (פסקה 31) (הדגשה הוספה-א"ר). אחד מאלה ומן החשובים שבהם הוא עקרון תום הלב. ד. משפטנו מכיר בעקרון תום הלב כ"הוראה 'מלכותית' רבת פנים" (בג"צ 1683/93 יכין פלסט נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד מז(4) 702, 708 (1993) (השופט-כתארו אז- ברק), הפורסת את מצודתה על תחומי המשפט השונים (ע"א 2070/06 תשתית ציוד ובינוי בע"מ ואח' נ' עו"ד יעקב גרינוולד כונס נכסים (2008)). עקרון תום הלב הוא כלל משפטי פתוח-רקמה, ובידי בית המשפט לצקת בו תוכן ומשמעות ולקבוע האם נקיטת פעולה מסוימת מהוה חריגה הימנו, או שמא אינה עומדת בניגוד אליו (ע"א 467/04 יתח נ' מפעל הפיס (2004)).
פסק דין |
04/11/2015 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 37 |
עמודים – 45
ע"א 5330/23- פלוני נגד פלונית
שמות השופטים: ע פוגלמן
פסק-דין לפניי ערעור על החלטת בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון (כב' השופטת מ' סער) בתמ"ש (משפחה ראשל"צ) 40054-12-22 מיום 26.6.2023 שלא לפסול עצמו מלדון בעניינו של המערער. 1. בין הצדדים, בני זוג נשואים, מתנהלים מזה מספר שנים הליכים משפטיים, כשברקע מצבה הבריאותי המורכב של המשיבה שנמצאת כיום במצב סיעודי. בתמצית, בעקבות מצבה הבריאותי האמור שימש המערער כאפוטרופוס לגוף ולרכוש של המשיבה, אולם במסגרת ההליכים המשפטיים בין הצדדים נקבע כי בשל התנהלותו יש להחליפו כאפוטרופוס לרכוש, ובמקומו מונתה לתפקיד עמותה חיצונית (להלן: העמותה הראשונה). בשלהי שנת 2021 הגישה העמותה הראשונה בקשה לסיים את תפקידה כאפוטרופא לרכוש של המשיבה וביום 17.5.2022 קיבל בית המשפט את הבקשה בכפוף למינויה של עמותה אחרת לתפקיד (להלן: פסק הדין; יוער כי בהמשך מונתה עמותה זו גם כאפוטרופא לגוף של המשיבה במקומו של המערער). בנוסף, במסגרת פסק הדין קבע בית המשפט כי כפי שנקבע בעניינו בעבר, בנסיבות המקרה, ובהן התנהלותו הכלכלית של המערער והחשש מניגוד העניינים שבו הוא מצוי בשל חבותו במזונות המשיבה, לא ניתן למנות אותו כאפוטרופוס לרכוש של המשיבה. המערער הגיש ערעור על פסק הדין לבית המשפט המחוזי, אולם בהמשך חזר בו והערעור נדחה. 2. בהמשך למתואר, המערער הגיש 3 תביעות וערעור לבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון נגד המשיבה (להלן גם: ההליכים), שבעיקרם נוגעים לתשלום המזונות שחב כלפי המשיבה. ביום 12.1.2023 התקיים דיון במעמד הצדדים שבמסגרתו עלתה הצעה לסיום המחלוקות הכספיות בין הצדדים, ובית המשפט הורה להגיש הודעת עדכון בעניין זה תוך 45 ימים, וקבע דיון נוסף ליום 15.5.2023 (להלן: הדיון מיום 15.5.2023 ). במסגרת הדיון מיום 15.5.2023 התברר שהצדדים לא הגיעו להסכמות, אולם בשל התרשמותו כי במסגרת ההליכים עולות טענות דומות, הציע בית המשפט לבחון ניכוי של סכום מסוים מחובותיו של המערער בהוצאה לפועל; וכן נתן הוראות לעמותה הראשונה ולמערער לטובת בירור רכיבים מסוימים בחוב האמור שניתנים לניכוי.
פסק דין |
09/12/2023 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 1 |
עמודים – 5
בג"צ 5988/21- פלוני נגד ' פלונית
שמות השופטים: נעם סולברג,יעל וילנר,רות רונן
ילדי הזוג אינם צד בתביעה הזו ואין הם יכולים להופיע כצד מתערב בתביעת הגירושין ולתבוע פסק-דין המזכה אותם במישרין במזונות. לכל היותר, אילו יכלו באמצעות מישהו להתערב בתביעה כזו, היה יכול בית-הדין לחייב אחד הצדדים לתביעה לטובת הצד השני בתביעה, אבל לא במישרין לטובתם'. במלים אחרות, הגם שענין מזונות הילדים כרוך מעצם טבעו או מפאת רצונם של ההורים בתביעת הגירושין שלהם, ובתור שכזה הוא בסמכותו הייחודית של בית-הדין הרבני המסדר את הגירושין, אין הוא בגדר תביעת מזונות של הילדים" (שם, בעמ' 376; ההדגשות הוספו-נ' ס'). הוי אומר: אין כל הגבלה על תביעת ההשבה המוגשת בשם ההורים. כל שאפשר לכלול בתביעת מזונות ילדים ניתן לכלול בתביעת השבה. ההבדל היחיד הוא בזהות הצדדים, ובשאלה האם הילד מחויב להכרעה. 47. מכאן, 'נדלג' עשרות שנים, לעבר פסק הדין שניתן בהרכב מורחב של 7 שופטים, בבג"ץ 6929/10 פלונית נ' בית הדין הרבני הגדול, פ"ד סו(2) 1, 18 (2013) (להלן: בג"ץ פלונית1), מפי המשנה לנשיא מ' נאור. פסק הדין ניתן שנים ספורות לפני בע"מ פלוני, ובו צוין כי "מזונות ילדים הם עניין של 'מעמד אישי' כהגדרתו בסעיף 51 [לדבר המלך]. ככזה, הוא מצוי בסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה [. . . ]. אף לבית הדין הרבני נתונה סמכות לדון במזונות ילדים, בשני מקרים עיקריים: ראשית, כאמור לעיל, במקרים בהם עניין המזונות נכרך כדין בתביעת גירושין שהוגשה לבית הדין (סעיף 3 לחוק השיפוט; לתנאי הכריכה ראו: בג"ץ 8497/00 פייג-פלמן נ' פלמן, [. . . ]). במקרה שכזה סמכותו של בית הדין לדון במזונות הילדים היא כאמור סמכות ייחודית-מקורית, המוציאה את סמכותם של בתי המשפט לענייני משפחה[.
פסק דין |
18/02/2025 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 0 |
עמודים – 48
בע"מ 4566/13- פלוני נגד פלונית ואח
שמות השופטים: ד ברק ארז
1. לפני בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי מרכז-לוד מיום 4.4.2013 (רמ"ש 39642-02-13, השופטת ו' פלאוט) שנעתר לבקשת רשות ערעור שהוגשה על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון מיום 9.1.2013 (ע"ר 2162-04-12, השופטת א' גולן-תבורי) ובהמשך לכך קיבל את הערעור עצמו שהוגש עליו 2. המבקש והמשיבה 5 (להלן: המשיבה) היו נשואים זה לזה, וביום 24.4.2006 נתן בית הדין הרבני האזורי בתל אביב תוקף של פסק דין להסכם הגירושין שנחתם ביניהם (להלן: הסכם הגירושין). במסגרת ההסכם, התחייב המבקש לשאת במזונות בנותיהם המשותפות (המשיבות 4-1, להלן: הבנות) בסך של 6,000 שקל לחודש, החל מיום 1.5.2006 ועד הגיען של הבנות לגיל 21. כן הוסכם שסכום המזונות יהיה צמוד לדולר. ביום 29.6.2008 הגישה המבקשת תביעה להגדלת מזונות הבנות לסך של 18,500 שקל בחודש לבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון. בסופו של דבר, הגיעו הצדדים לפשרה, שקיבלה תוקף של החלטה (תמ"ש 6850/01, השופטת ח' קיציס), ובה נקבע כי בהתאם להצעת בית המשפט "התביעה תמחק ללא צו להוצאות. . . מזונות נשארים 6,000 ש"ח עד גיל 21" (להלן: ההחלטה הראשונה). פרשנותה של החלטה זו העסיקה את שלוש הערכאות שדנו בהליך דנא לאחר מכן, לרקעה של העובדה שלא נזכר בה המרכיב של הצמדה לדולר (בשונה מאשר בהסכם הגירושין). 3. בעקבות מתן ההחלטה הראשונה הגישה המשיבה בקשה להוצאה לפועל, בטענה שהמבקש נדרש כעת לשלם מזונות בסך של 6,000 שקל בחודש, ולא סכום זה כשהוא צמוד לדולר. יצוין, כי משמעותה של ההצמדה לדולר באותה עת הייתה הפחתה של סכום המזונות. ביום 26.3.2012 דחתה רשמת ההוצאה לפועל את הבקשה, וקבעה כי ההחלטה הראשונה אינה משנה את תוכנם של הסכם הגירושין ופסק הדין של בית הדין הרבני שניתן על בסיסו, וממילא מותירה על כנה את הצמדתו של סכום המזונות לשער הדולר.
החלטה |
30/07/2013 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 1 |
עמודים – 4
עמ"ש (מרכז) 62263-10-17- א. ור. נגד ס. ק.
שמות השופטים: צ ויצמן,ש גלר,א גורמן
ל. (המשיבה בעמ"ש 2314-11-17) נגד המשיב בעמ"ש 62263-10-17 ס. ק. (המערער בעמ"ש 2314-11-17) פסק דין פתח דבר ערעורים הדדיים על פסק דינו של בית משפט לענייני משפחה בראשון לציון (כב' הש' ד"ר ורדה בן שחר), מיום 15.6.17 , במסגרתו נדחתה תביעת אב להפחתת חיובו במזונות ילדיו הקטינים אשר נקבעו בהסכם הגירושין, ובצד זה נקבע כי כספי קצבת המל"ל המשולמת עבור אחד הקטינים ומועברת לידי האם תקוזז מתוך ההוצאות החריגות של הקטין, זאת למרות שהוסכם על הצדדים בהסכם הגירושין כי הקצבה לא תשמש כחלק מהמזונות. כל אחד מהצדדים מצא לערער על חלק מקביעות בית המשפט בפסק דינו כפי שיפורט להלן. האם, אשר תכונה להלן לצרכי נוחות – המערערת, הגישה ערעורה ביום 31.10.17 (עמ"ש 62263-10-17), ואילו האב אשר הגיש ערעורו ביום 1.11.17 יכונה להלן – המשיב (עמ"ש 2314-11-17). 2 הנדרש לנדון 1. הצדדים נישאו זל"ז כדמו"י מיום 00.00.2006 ואולם בשל קרע שנגלע ביניהם חתמו על הסכם גירושין ביום 00.00.15 שאושר ע"י בית משפט לענייני משפחה ראשל"צ וקיבל תוקף של פסק דין ביום 00.00.15 (להלן- הסכם הגירושין). 2. כיוון שלצדדים שני ילדים קטינים: ר. , יליד 2010, וא. , אשר אובחן על רצף האוטיסטי, יליד 2007, כלל הסכם הגירושין אף התייחסות לענייני מזונותיהם, משמורתם והסדרי השהייה עמם. כך נקבע בסע' 5 להסכם הגירושין כי המשיב יישא במזונות הקטינים בשיעור של 1,500 עבור כל קטין וזאת כל עוד מתגוררת המערערת בדירת המגורים של הצדדים, ואולם החל מיום עזיבתה את דירת המגורים ועד הגיעו של הקטין א.
פסק דין |
16/09/2018 |
מחוזי – מרכז
מאזכרים – 31 |
עמודים – 21
17808/10 רמ"ש (ירושלים)- פלוני נגד המוסד לביטוח לאומי ירושלים
שמות השופטים: משה דרורי
אינני מקבל את הטענה של המבקש, לפיה יש פגם בהסכם שקיבל תוקף של פסק דין בבית הדין הרבני, אך בשל כך שאותו פסק דין אינו נוקב סכומי מזונות במספר, אלא קובע כי "פסק דין למזונות שניתן בבית המשפט ימשיך להיות בתוקף גם לאחר הגט" (סעיף ג לפסק הגירושין והמזונות, המוזכר והמצוטט בפיסקה 22 לעיל). 250. לדעתי, רשאים הצדדים להסכים, ורשאי בית הדין הרבני האזורי באשקלון ללכת בדרך שהסכימו הצדדים, שהיא: איזכור החלטה שיפוטית קודמת, בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה והסכמה של הצדדים כי החלטה שיפוטית זו תמשיך לעמוד בתוקפה גם לאחר הגט. אני מאמץ, בשתי ידיים, את דברי השופט שלמה אלבז, שופט בית המשפט לענייני משפחה בירושלים, שכתב בסעיף 16 של פסק דינו, נשוא הבר"ע: "דרך זו של אימוץ קטעים מפסקי דין ומהחלטות בהסכמי גירושין הינה פרוצדורה מקובלת, ואין לראות בה כל פסול" (צוטט לעיל, בפיסקה 132 רישא). 251. יתירה מזו, מדיניות שיפוטית ראויה חייבת לעודד תופעה זו. אם ערכאה שיפוטית כלשהי (בית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני) קבעו והכריעו בעניין מסויים (בין אם מדובר במזונות, בין אם מדובר בהחזקת ילדים, ובין אם מדובר בענייני רכוש), והצדדים קיבלו הכרעה שיפוטית זו, לא ערערו עליה ונהגו על פיה, אין כל סיבה בעולם כי ביום הגירושין תתנגד המערכת השיפוטית לכך שהסכם הגירושין יהיה קצר, ויכלול הפניות לאותן הכרעות שיפוטיות המקובלות על הצדדים. לפי השקפתי, אין כל צורך להכריח את הצדדים לשוב ולפרט סכומי מזונות, ודי בהפנייה להחלטת המזונות, שניתנה בבית המשפט לענייני משפחה, רק כדי לרצות את ב"כ המבקש ואת ה"סדר" שבו, בדרך כלל, פסק מזונות נוקב סכום מוגדר. 252. הטענה הנוספת שהעלה עו"ד איטח, ב"כ המבקש, כאילו לא ניתן לממש בהוצל"פ או במל"ל את פסק הגירושין והמזונות של בית הדין הרבני, בהעדר סכום מוגדר (כלשון ב"כ המבקש, המתייחס לפסק הדין של בית הדין הרבני, באומרו עליו: "אין בו חיובים מספריים כלל אלא מלל בלבד.
פסק דין |
07/08/2011 |
מחוזי – ירושלים
מאזכרים – 31 |
עמודים – 97
עמ"ש (מרכז) 45565-07-20- א. פ. נגד ק. פ.
שמות השופטים: מ ברנט,צ ויצמן,ש גלר
ערעור על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון (כב' הש' מ. רום-פלאי) מיום 16.7.20 (תמ"ש 37302-07-19) במסגרתו חויב המערער במזונות בתו הקטינה בסך של 2,600 וכן במחצית הוצאות חינוך ובריאות. רקע עובדתי 1. הצדדים נישאו כדמו"י ביום 00.00.12 ומנישואים אלו נולדה בתם הקטינה ט. ילידת 00.00.13 (להלן- הקטינה). הצדדים התגרשו ביום 00.00.19 (מטעמים שאינם ברורים לנו צוינו בפסק הדין מועדים שונים). 2. בית הדין הרבני נדרש לסוגיית המשמורת והסדרי השהות עם הקטינה וקבע כי המשמורת תהא משותפת וכן נקבעו זמני שהות זהים לצדדים עם הקטינה. 2 זמן מה לאחר הפירוד עברה המשיבה להתגורר עם בן זוגה החדש ב—– ואילו המערער עבר להתגורר אצל הוריו ב——. נוכח השינוי הנזכר הסכימו הצדדים, בתיווך רשויות הרווחה, כי המשמורת על הקטינה תהא למשיבה וכי המערער ישהה עמה פעמיים בשבוע לרבות לינה ובכל סוף שבוע שני מיום שישי ועד ליום ראשון בבוקר, כך שהסדרי השהות משקפים יחס שהייה של כ-42 – 58. ההסדר הנזכר אושר ע"י בית הדין הרבני. 3. בית המשפט לענייני משפחה נדרש לסוגיית מזונות הקטינה. במסגרת הליך המזונות חייב בית משפט קמא את המערער במזונותיה הזמניים של הקטינה בסך 1,350 ש"ח לחודש, ויודגש – החלטת בית משפט קמא ניתנה טרם מלאו לקטינה 6 שנים שאז כלל מזונותיה ההכרחיים נופל לשכמו של האב על פי דינו האישי. 4. עת היו בני הזוג נשואים היה המערער בעליו של עסק מנופאות, כאשר בבעלותו היה מנוף הרמה. לטענת המערער הוא השתכר מעסקו זה כ – 5,000 לחודש ולעניין זה אף צירף דו"ח רו"ח מטעמו. בראשית שנת 2020, היינו במהלכו של ההליך המשפטי, החליט המערער לסגור את עסקו, הוא מכר את המנוף בתמורה ל – 100,000 בצירוף מע"מ ולטענתו מצא עבודה זמנית כקופאי ושוטף כלים במסעדה, לדבריו הכנסתו מעבודה חלקית זו הגיעה כדי 2,000-2,500 לחודש .
פסק דין |
17/02/2021 |
מחוזי – מרכז
מאזכרים – 11 |
עמודים – 10
עמ"ש (מרכז) 67824-01-22- ד. מ. נגד מ. מ.
שמות השופטים: צ ויצמן,צ גרדשטיין פפקין,א סתיו
ערעור על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון (כב' הש' מ. פולוס) מיום 19.12.21 (תלה"מ 35387-06-20) במסגרתו חויב המערער במזונות בנו הקטין בשיעור של 3,000 לחודש, בצירוף 30 מהוצאות המדור ואחזקתו וכן ב-80 מהוצאות הבריאות והחינוך של בנם הקטין. המערער סבור כי שיעור חיובו במזונות הקטין הוא הרבה מעבר לצרכי הקטין וכי אינו מתחשב ביחס יכולות הצדדים ובכלל זה הרכוש הרב העומד לזכותה של המשיבה ובחלוקת זמני השהות של הצדדים עם הקטין. וביתר פירוט – 1. הצדדים נישאו בשנת 1995 ולהם 4 ילדים, שלושה מהם בגירים והקטן ר. יליד 00.00.11 (להלן – הקטין) – בעניינו עוסק הערעור. בין הצדדים התגלע סכסוך ובית המשפט קבע את מועד הקרע בעניינם בחודש 3/20. 2 2. בתביעת המשמורת אותה ניהלו הצדדים הוכרע כי המשמורת על הקטין תהא למשיבה ולמערער נקבעו זמני שהות עם הקטין באופן הבא – בימי שני פעם בשבועיים, איסוף מהמסגרת והשבה למסגרת למחרת. בימי רביעי פעם בשבועיים, איסוף מהמסגרת והשבה לבית האם בשעה 20:00, היינו ללא לינה. כך נקבע כי בכל סופ"ש שני המערער יאסוף את הקטין ביום שישי מהמסגרת ויביאו למסגרת ביום ראשון בבוקר. מילים אחרות, הקטין לן אצל המערער 3 ימים מתוך 14 ואצל המשיבה 11 יום מתוך 14. 3. לעת עתה מתגוררת המשיבה עם הקטין בבית המשותף לצדדים בעיר ****. 4. על שם המערער או חברות בבעלותו נכסי נדל"ן רבים מאוד ובכללם בתים, מגרשים, בניינים, זכויות במרכז מסחרי ומניות אשר צמודה להן זכות לנדל"ן. לגבי חלק מהנכסים קיימת הסכמה בין הצדדים כי הם משותפים ולגבי חלקם חלוקים הצדדים. המחלוקת הרכושית טרם התבררה עד תומה, ובעניין זה ישנו הליך נוסף תלוי ועומד. 5. המשיבה העמידה את צרכי הקטין ע"ס למעלה מ – 17,500 לחודש בצירוף דמי מדור בשיעור של כ 3,400 נוסף לתשלומי המשכנתא.
פסק דין |
18/01/2023 |
מחוזי – מרכז
מאזכרים – 0 |
עמודים – 13
חוק חדלות פירעון (תל אביב) 6794-11-21- המוסד לביטוח לאומי נגד פלוני
שמות השופטים: דן סעדון
הזכאית למזונות ביקשה להתיר לה לנהל הליך מזונות נגד היחיד בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון. הנאמנת ציינה בתגובה כי היחיד מסר כי הוא נשוי לזכאית למזונות וארבעת ילדיו הקטינים סמוכים על שולחנו. עם זאת ובשים לב לזמן הקצר שחלף ממועד פתיחת ההליך ביקשה הנאמנת שהות לקבל הבהרות בדבר מצבם העדכני של היחיד והזכאית למזונות וכן העתק פסק הדין למזונות. בהחלטה מיום 15.3.2022 מצאתי להיעתר לבקשה כפוף לכך שהקופה לא תידרש לשאת בכל עלות הנובעת מן ההתדיינות. מאז ועד היום לא נמסר לבית משפט עדכון מטעם הזכאית למזונות בדבר סכום המזונות שנפסק. גם הנאמנת לא עדכנה בדבר ממצאי בירורה. יתר על כן, כיוון שהיחיד הצהיר בבקשה לצו פתיחת הליכים כי אינו מחויב בתשלום מזונות, אין בצו פתיחת ההליכים התייחסות לחובת תשלום מזונות. יוצא, אם כן, כי אין בפני בית המשפט חיוב פסוק המחייב את היחיד לשלם מזונות ילדיו הקטינים ואף לא ברור אם היחיד והזכאית למזונות אכן מנהלים משק בית משותף כפי שהצהיר היחיד בפני הנאמנת.
החלטה |
24/07/2022 |
שלום – תל אביב
תקנות בית משפט לענייני משפחה (סדרי דין), התשפ"א-2020
סעיף: 33. מזונות זמניים
33. (א) בעל דין שהגיש תביעה למזונות ומבקש שיפסקו לו מזונות זמניים יגיש בקשה לפסיקת מזונות זמניים (להלן בתקנה זו – הבקשה); בבקשה יפרט המבקש את טיעוניו, ויצרף תצהיר שבו יאמת את העובדות שביסוד הבקשה וכן האסמכתאות לבקשה. (ב) בקשה למזונות זמניים תוגש כבקשה לסעד ביניים, תצורף לתובענה שלגביה הוגשה, ותחול עליה תקנה 18(ב) ו–(ג). (ג) החליט בית המשפט שהבקשה מצריכה תשובה, המשיב רשאי להשיב לה בתוך ארבעה עשר ימים מיום שהומצאה לו, או בתוך מועד אחר שהורה עליו בית המשפט; בתשובתו יפרט המשיב את טיעוניו כולל אסמכתאות, ויצרף לה תצהיר לאימות העובדות שביסוד התשובה. (ד) הורה בית המשפט כי בקשה תידון בעל פה או שיש לחקור את המצהירים על תצהיריהם, יורה על מועד לדיון שיהיה לא יאוחר משלושים ימים מיום קבלת תשובת המשיב לבקשה; בית המשפט רשאי לתת סעד זמני חלקי עד למועד הדיון בבקשה, על יסוד הבקשה והתשובה. (ה) החלטת בית המשפט בבקשה תינתן מוקדם ככל האפשר.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני ינואר 2021)
סעיף: 258ג. מקום השיפוט
258ג. (א) תובענה בעניני משפחה שהצדדים לה הם בני-זוג או הורים וילדיהם תוגש לבית המשפט שבתחום שיפוטו מצוי מקום מגוריהם המשותף, ואם אין להם מקום מגורים משותף – מקום מגוריהם המשותף האחרון, ואולם היתה התובענה בענין מזונות של קטין, רשאי בית המשפט להורות על העברת הדיון בתיק העיקרי, כמשמעותו בתקנה 258ד, לבית משפט אחר. (ב) תובענה אחרת בעניני משפחה, לרבות תובענה שלא נקבע לה מקום שיפוט כאמור בתקנת משנה (א), תוגש לבית המשפט שבתחום שיפוטו מצוי מקום מגורי התובע. (ב1) היה מקום מגורים כאמור בתקנת משנה (א) או (ב) באזור כמשמעותו בתוספת לחוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון וחבל עזה – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשל"ח-1977, יראו כבית המשפט שבתחום שיפוטו מצוי מקום המגורים, את בית המשפט שתחום שיפוטו הוא הקרוב לאותו מקום מגורים. (ג) תובענה שאין לה מקום שיפוט מתאים לפי פרק זה, תוגש לבית המשפט המוסמך בתל-אביב. (ד) תובענה חדשה נוספת בעניני משפחה תוגש כאמור בסעיף 6(ד) לחוק; ראה בית המשפט כי בית משפט אחר דן בתובענה קודמת בענינם, בין שנסתיים בה הדיון ובין שהיא עדיין תלויה ועומדת, יעביר את התובענה לאותו בית משפט אשר ימשיך לדון בה מהשלב שאליו הגיע בית המשפט שהעבירה, אלא אם כן מצא, מטעמים מיוחדים שיירשמו, כי לשם בירור התובענה עליו לדון בה כאילו לכתחילה הובאה לפניו. (ה) על אף האמור בתקנות משנה (א) עד (ד) רשאי בית המשפט להורות על העברת הדיון בתיק העיקרי, כמשמעותו בתקנה 258ד לבית משפט אחר, אם כל הצדדים מתגוררים מחוץ לאזור השיפוט. (ו) בכתב התביעה יפרט בעל הדין את העובדות המראות כי לבית המשפט יש סמכות מקומית לדון בתביעה. (ז) הוראות פרק ב' לא יחולו על תובענות בעניני משפחה. (ח) הוראות תקנה זו לא יחולו על תובענה בעניני אימוץ ילדים, ירושה, קביעת גיל או לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני 2021)
סעיף: 258ג. מקום השיפוט
258ג. (א) תובענה בעניני משפחה שהצדדים לה הם בני-זוג או הורים וילדיהם תוגש לבית המשפט שבתחום שיפוטו מצוי מקום מגוריהם המשותף, ואם אין להם מקום מגורים משותף – מקום מגוריהם המשותף האחרון, ואולם היתה התובענה בענין מזונות של קטין, רשאי בית המשפט להורות על העברת הדיון בתיק העיקרי, כמשמעותו בתקנה 258ד, לבית משפט אחר. (ב) תובענה אחרת בעניני משפחה, לרבות תובענה שלא נקבע לה מקום שיפוט כאמור בתקנת משנה (א), תוגש לבית המשפט שבתחום שיפוטו מצוי מקום מגורי התובע. (ב1) היה מקום מגורים כאמור בתקנת משנה (א) או (ב) באזור כמשמעותו בתוספת לחוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון וחבל עזה – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשל"ח-1977, יראו כבית המשפט שבתחום שיפוטו מצוי מקום המגורים, את בית המשפט שתחום שיפוטו הוא הקרוב לאותו מקום מגורים. (ג) תובענה שאין לה מקום שיפוט מתאים לפי פרק זה, תוגש לבית המשפט המוסמך בתל-אביב. (ד) תובענה חדשה נוספת בעניני משפחה תוגש כאמור בסעיף 6(ד) לחוק; ראה בית המשפט כי בית משפט אחר דן בתובענה קודמת בענינם, בין שנסתיים בה הדיון ובין שהיא עדיין תלויה ועומדת, יעביר את התובענה לאותו בית משפט אשר ימשיך לדון בה מהשלב שאליו הגיע בית המשפט שהעבירה, אלא אם כן מצא, מטעמים מיוחדים שיירשמו, כי לשם בירור התובענה עליו לדון בה כאילו לכתחילה הובאה לפניו. (ה) על אף האמור בתקנות משנה (א) עד (ד) רשאי בית המשפט להורות על העברת הדיון בתיק העיקרי, כמשמעותו בתקנה 258ד לבית משפט אחר, אם כל הצדדים מתגוררים מחוץ לאזור השיפוט. (ו) בכתב התביעה יפרט בעל הדין את העובדות המראות כי לבית המשפט יש סמכות מקומית לדון בתביעה. (ז) הוראות פרק ב' לא יחולו על תובענות בעניני משפחה. (ח) הוראות תקנה זו לא יחולו על תובענה בעניני אימוץ ילדים, ירושה, קביעת גיל או לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני ינואר 2021)
סעיף: 265. פסיקת מזונות
265. 24 (א) בעל דין שהגיש תביעה למזונות ומבקש שיפסקו לו מזונות זמניים יגיש בקשה לפסיקת מזונות זמניים (להלן – הבקשה); בבקשה יפרט המבקש את טיעוניו, ויצרף תצהיר שבו יאמת את העובדות שביסוד הבקשה וכן אסמכתאות. (ב) בקשה למזונות זמניים תוגש כבקשה לסעד ביניים כאמור בתקנה 258ד(ד). (ג)25 המשיב יגיש את תשובתו לבקשה בצירוף הרצאת פרטים (להלן – התשובה) בתוך עשרה ימים מיום שהבקשה הומצאה לו [אלא אם כן הגיש עד למועד האמור בקשה ליישוב סכסוך לעניין המזונות הזמניים]; בתשובה יפרט המשיב את טיעוניו ויצרף תצהיר שבו יאמת את העובדות שביסוד הבקשה וכן אסמכתאות. (ד)26 הגיש המשיב בקשה ליישוב סכסוך כאמור בתקנת משנה (ג), תזמין יחידת הסיוע את בעלי הדין לפגישה שתתקיים בתוך עשרה ימים, על הפגישה יחולו תקנות 258כב ו–258כד; סירב המבקש להופיע לפני יחידת הסיוע ונמסרה על כך הודעה בכתב לפי סעיף 5(ג) לחוק בית המשפט לעניני משפחה, התשנ"ה-1995 ((להלן – ההודעה), או שהמשיב לא התייצב לפגישה ביחידת הסיוע, יגיש המשיב את תשובתו כאמור בתקנת משנה (ג) בתוך עשרה ימים מיום שהומצאה לו ההודעה או מהמועד שנקבע לפגישה ביחידת הסיוע. (ה)27 לא הגיעו בעלי הדין להסכמה בפגישה ביחידת הסיוע בעניין הבקשה או להסדר בגישור לפי תקנה 258כד תודיע על כך יחידת הסיוע לבית המשפט; המשיב יגיש את תשובתו כאמור בתקנת משנה (ג) בתוך עשרה ימים מיום הפגישה ביחידת הסיוע או מיום שהומצאה לבית המשפט הודעה על הפסקת הגישור לפי תקנה 8(א) או 8(ג) לתקנות בתי המשפט (גישור), התשי"ג-1993. (ו)28 [לא הגיש המשיב תשובה במועד כאמור בתקנות משנה (ג) עד (ה)], רשאי בית המשפט לפסוק מזונות זמניים על יסוד הבקשה ובלבד שנוכח בית המשפט שהיתה המצאה כדין של הבקשה למשיב.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני 2021)
סעיף: 265. פסיקת מזונות
265. 24 (א) בעל דין שהגיש תביעה למזונות ומבקש שיפסקו לו מזונות זמניים יגיש בקשה לפסיקת מזונות זמניים (להלן – הבקשה); בבקשה יפרט המבקש את טיעוניו, ויצרף תצהיר שבו יאמת את העובדות שביסוד הבקשה וכן אסמכתאות. (ב) בקשה למזונות זמניים תוגש כבקשה לסעד ביניים כאמור בתקנה 258ד(ד). (ג)25 המשיב יגיש את תשובתו לבקשה בצירוף הרצאת פרטים (להלן – התשובה) בתוך עשרה ימים מיום שהבקשה הומצאה לו [אלא אם כן הגיש עד למועד האמור בקשה ליישוב סכסוך לעניין המזונות הזמניים]; בתשובה יפרט המשיב את טיעוניו ויצרף תצהיר שבו יאמת את העובדות שביסוד הבקשה וכן אסמכתאות. (ד)26 הגיש המשיב בקשה ליישוב סכסוך כאמור בתקנת משנה (ג), תזמין יחידת הסיוע את בעלי הדין לפגישה שתתקיים בתוך עשרה ימים, על הפגישה יחולו תקנות 258כב ו–258כד; סירב המבקש להופיע לפני יחידת הסיוע ונמסרה על כך הודעה בכתב לפי סעיף 5(ג) לחוק בית המשפט לעניני משפחה, התשנ"ה-1995 ((להלן – ההודעה), או שהמשיב לא התייצב לפגישה ביחידת הסיוע, יגיש המשיב את תשובתו כאמור בתקנת משנה (ג) בתוך עשרה ימים מיום שהומצאה לו ההודעה או מהמועד שנקבע לפגישה ביחידת הסיוע. (ה)27 לא הגיעו בעלי הדין להסכמה בפגישה ביחידת הסיוע בעניין הבקשה או להסדר בגישור לפי תקנה 258כד תודיע על כך יחידת הסיוע לבית המשפט; המשיב יגיש את תשובתו כאמור בתקנת משנה (ג) בתוך עשרה ימים מיום הפגישה ביחידת הסיוע או מיום שהומצאה לבית המשפט הודעה על הפסקת הגישור לפי תקנה 8(א) או 8(ג) לתקנות בתי המשפט (גישור), התשי"ג-1993. (ו)28 [לא הגיש המשיב תשובה במועד כאמור בתקנות משנה (ג) עד (ה)], רשאי בית המשפט לפסוק מזונות זמניים על יסוד הבקשה ובלבד שנוכח בית המשפט שהיתה המצאה כדין של הבקשה למשיב.
תקנות בית משפט לענייני משפחה (סדרי דין), התשפ"א-2020
סעיף: 12. הרצאת פרטים
12. (א) לתובענה בין בני זוג לרבות אישור הסכם ביניהם, יצורף טופס הרצאת פרטים לפי טופס 3 שבתוספת הראשונה, אלא אם כן התובענה הוגשה יחד עם תובענה אחרת, שלה צורף טופס כאמור. (ב) על אף האמור בתקנת משנה (א), לכתב תביעה למזונות – (1) תצורף הרצאת פרטים לפי טופס 4 שבתוספת הראשונה, אם הדבר מתאים לעניין; הגיש הורה תביעה למזונות קטין, יצרף ההורה להרצאת הפרטים פירוט של הכנסותיו בשנים עשר החודשים שקדמו להגשת התביעה, וכן פירוט על השווי הכספי המשוער של נכסיו; (2) בעל דין שלא מסר פרט בהרצאת הפרטים והפרט הוא בתחום ידיעתו האישית, יראוהו כמי שמודה בפרט שמסר בעל הדין שכנגד בעניין הנדון, ולעניין זה לא די בהכחשה סתמית; (3) בעל דין שלא צירף להרצאת הפרטים מסמך שהיה עליו לצרפו, יראוהו כמי שלא מסר פרטים הנוגעים לתוכן המסמך, והוא לא יורשה להביא ראיות לפרטים אלה אלא אם כן בית המשפט התיר לו, מטעמים מיוחדים שיירשמו, לצרף את המסמך לאחר הגשת כתבי טענותיו; (4) פרטים שאינם בתחום ידיעתו האישית של בעל דין, יצהיר עליהם שהם נכונים לפי מיטב אמונתו, בציון היסוד לאמונתו, ואם אין בידו לעשות כן – יציין את הסיבה לכך; (5) על אף האמור בתקנה זו, רשאי בית המשפט, אם ראה שבעל דין אינו מקיים הוראה מהוראות פרק זה, למחוק את כתב הטענות שלו או לצוות עליו לקיים את ההוראה בתוך זמן שיורה.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני ינואר 2021)
סעיף: 260. חלותן של התקנות
260. (א) תביעה למזונות תוגש, והדיון בה יתנהל, לפי הוראות פרק זה. (ב) ההוראות האחרות שבתקנות אלה יחולו בתביעה למזונות במידה שאינן סותרות הוראות פרק זה ובשינויים המחוייבים לפי הענין.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני 2021)
סעיף: 260. חלותן של התקנות
260. (א) תביעה למזונות תוגש, והדיון בה יתנהל, לפי הוראות פרק זה. (ב) ההוראות האחרות שבתקנות אלה יחולו בתביעה למזונות במידה שאינן סותרות הוראות פרק זה ובשינויים המחוייבים לפי הענין.
חוק המזונות (הבטחת תשלום), התשל"ב-1972
סעיף: 1. הגדרות
1. בחוק זה – "פסק דין למזונות" 2 – פסק דין או החלטה אחרת של בית משפט או בית דין מוסמך שניתנו בישראל, וכן פסק חוץ, פסק חוץ זמני או צו ביניים שהוכרזו אכיפים לפי סעיפים 3 או 8 לחוק אכיפת פסקי חוץ, התשי"ח-1958 לפיהם חייב אדם לשלם מזונות לבן זוגו או לילדו הקטין או להורהו; "זוכה" – מי שפסק דין למזונות ניתן לזכותו ואינו מתגורר עם החייב, לרבות הורה שאינו מתגורר עם החייב שפסק דין למזונות ניתן לזכות ילדו הקטין הנמצא בהחזקתו אף אם אינו עמו; "חוק הביטוח הלאומי" – חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995; "חייב" – יחיד שפסק דין למזונות ניתן לחובתו; "ילד קטין" – לרבות קטין מאומץ וילד בגיר שאינו מסוגל לכלכל את עצמו; "המוסד" – המוסד לביטוח לאומי.
תקנות הירושה, התשנ"ח-1998
סעיף: 28. תובענה למזונות מן העזבון
28. (א) תובענה למזונות מן העזבון, שינוים או ביטולם, לרבות בקשת ביניים לקביעת מזונות זמניים, תוגש בכתב לבית המשפט. (ב) בתובענה יצוין דבר זכותו של התובע למזונות מן העזבון ויפורשו בה, ככל האפשר, הפרטים המצוינים בסעיף 59 לחוק וכן פירוט הכנסות התובע בשנים עשר החודשים שקדמו להגשת התביעה; לתובענה יצורף תצהיר לשם אימות העובדות שעליהן היא מתבססת ויצורפו כל המסמכים התומכים בתובענה.
תקנות בית משפט לענייני משפחה (סדרי דין), התשפ"א-2020
סעיף: 32. התחייבות עצמית וערובה
32. (א) על סעדים זמניים תחול תקנה 96 לתקנות סדר הדין האזרחי. (ב) בית משפט הדן בבקשה לפי תקנה 15(א)(2) שעניינו מזונות זמניים לקטין, או סעד זמני לפי תקנה 15(3) שעניינו זמני שהות זמניים, או סעד זמני אחר בעניין קטין לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, רשאי להורות על הגשת התחייבות עצמית או הפקדת ערובה, אם סבר שהדבר צודק וראוי בנסיבות העניין. (ג) המבקש בקשה לצו עיכוב יציאה מהארץ במעמד צד אחד בתביעה למזונות או בקשה לצו עיכוב יציאה מהארץ נגד קטין לפי תקנה 35(ב), פטור מהפקדת ערובה, זולת אם בית המשפט הורה אחרת מטעמים שיירשמו.
תקנות בית משפט לענייני משפחה (סדרי דין), התשפ"א-2020
סעיף: 34. צו עיקול בתביעת מזונות
34. (א) צו עיקול בתביעת מזונות לא יעלה על סכום מזונות הנתבע לתקופה של שנתיים, זולת אם הורה בית המשפט אחרת, מטעמים מיוחדים שיירשמו; בית המשפט רשאי להאריך צו זה מזמן לזמן, אם ראה שהנסיבות מצדיקות לעשות כן. (ב) ניתן צו עיקול בתביעת מזונות וזכה התובע בתביעתו, יפקע הצו בתום חמש שנים מיום מתן פסק הדין, זולת אם הורה בית המשפט אחרת מטעמים מיוחדים שיירשמו.
כל הזכויות שמורות ©