ראשי » עורך דין הסכם ממון בפתח תקווה
המסגרת הנורמטיבית
חשיבות הייצוג המשפטי בהסכמי ממון
בפסיקה נקבעו מספר עקרונות מנחים לגבי חשיבות הייצוג המשפטי הנאות בעריכת הסכמי ממון:
תא (חדרה) 56292-10-13- סיגלית חן נגד עורך דין גתאי ברלל (ניתן ב 21/04/2015) "על מנת לעמוד בה, חייב עורך הדין לבדוק ולוודא על מנת 'להבטיח כי לא הוחמצה כל חוליה, כי כל החוליות תקפות, רציפות, בלתי סותרות, כשירות על פי הדין להשיג את היעד המצויין בהן. הסקת מסקנה משפטית נכונה תלויה במידת היכולת לצמצם את הספק המלווה את פירוש העובדות והמסמכים שנאספו, את הספק בדבר שלמותם ומספיקותם ואת הספק בדבר תחולתו ופרושו של הדין'"
חובת הזהירות של עורך הדין
בית המשפט הדגיש את חובת הזהירות המוגברת החלה על עורך דין בעריכת הסכם ממון:
תא (חדרה) 56292-10-13- סיגלית חן נגד עורך דין גתאי ברלל (ניתן ב 21/04/2015) "נקבע, כי כאשר עורך דין עורך חוזה בין שני צדדים ששניהם לקוחותיו, עליו להכין ללקוחותיו חוזה אשר יבטיח את זכויותיהם על הצד המועיל ביותר"
היבטים מעשיים בעריכת הסכם ממון
מומחיות נדרשת
חשוב שעורך הדין יהיה בעל מומחיות מתאימה בתחום:
תא (חדרה) 56292-10-13- סיגלית חן נגד עורך דין גתאי ברלל (ניתן ב 21/04/2015) "במקרה שבפני, מצאתי כי הנתבע התרשל בעת שערך את הסכם הממון בין התובעת ובעלה. ראשית, משום שלקח על עצמו את ניסוח ההסכם אף על פי שלא היה בעל הכישורים המתאימים, הידע והיכולת להבין ולנהל את הבעיה המוצגת בפניו"
חשיבות אישור ההסכם
הפסיקה מדגישה את חשיבות אישור הסכם הממון בערכאה המתאימה:
תמש (תל אביב) 21311-02-10- א. ר. נגד נגד . ב. (ניתן ב 20/05/2014) "התובע אישר בעדותו, למרות נסיונות התחמקות בתחילה, כי הסכם הממון היה הסכם טרום נישואים. הצדדים התכוונו להנשא זה לזו וידעו כי ההסכם טעון אישור בביהמ"ש לענייני משפחה"
סיכום:
עורך דין העוסק בהסכמי ממון נדרש:
להיות בעל מומחיות וידע מקצועי בתחום
להקפיד על בדיקה יסודית של כל פרטי ההסכם
לוודא הבנת הצדדים את משמעות ההסכם
להבטיח אישור ההסכם בערכאה המתאימה
לפעול בזהירות מוגברת להבטחת זכויות הצדדים
ע"א 8854/06- חיים קורפו, עורך דין ואח נגד משה סורוצקין ואח
שמות השופטים: א גרוניס,א חיות,י דנציגר
דעתנו היא כי האופן והעיתוי בהם הופסקה ההתקשרות על ידי המשיבים עלו כדי הפרה של ההסכם. סבורים אנו כי שגה בית המשפט קמא עת לא הבחין בין אינטרס הקטנת העלויות של הקבלנים עימם באו המשיבים במגע, לבין החובה שהייתה מוטלת על המשיבים לקיים את ההסכם עם המערערים בתום לב. אין אנו סבורים כי אינטרס הקטנת עלויות מצידם של המשיבים, ככל שהיה אינטרס כזה, יכול לשמש צידוק להפסקת ההתקשרות מטעמם ולהעניק להם פטור מתשלום פיצויי ציפייה למערערים. בהלכת ביניש-עדיאל נקבע כי: "בהתקשרות שבין עורך דין ללקוח, ככל שמדובר בשכרו שלעורך הדין, אם לא הוסכם במפורש אחרת, יש לקרוא תנאי מכללא, ולפיו רשאי הלקוח לנתק את הקשר עם עורך הדין ולחדול מלהיזקק לשירותיו בכל עת, אפילו טרם הושלמה העיסקה שבקשר אליה נתבקשו שירותיו של עורך הדין, ובתנאי שיובטח שכר ראוי עבור השירות שכבר ניתן. בכך יש כדי ליצור את האיזון הראוי שבין זכות הלקוח לייצוג תוך שמירה על יחסי אמון מלאים בינו לבין פרקליטו, לבין זכותו הלגיטימית של עורך הדין לקבל שכר בגין טרחתו" (הלכת ביניש-עדיאל, עמ' 124). 17. דעתנו היא כי אין לקרוא דברים אלו באופן שיאפשר לרוקן מתוכן את חובתם של מתקשרים בחוזה לקבלת שירותים משפטיים מעורך דין לנהוג בתום לב. אמנם, חוזה מסוג זה מבוסס על אמון הדדי, וברי כי מקום בו לקוח אינו מעוניין עוד בשירותיו של עורך הדין וסיבתו להפסקת החוזה הינה סיבה הוגנת, לא יטיל עליו בית המשפט לשלם לעורך דינו פיצויי ציפייה. זאת, מתוך הבנה כי יש לשמר את אותו יסוד אמון ולהבטיח כי ימשיך להתקיים ביחסים שבין עורכי דין לבין לקוחותיהם. החשש הוא, כי אם יידע לקוח, מבעוד מועד, כי בכל מקרה ומקרה יחוייב בתשלום פיצויי ציפייה לעורך דינו, הרי שיימנע מלהפסיק את הייצוג וימשיך בהתקשרות שאינה רצויה לו, גם באותם מקרים בהם יסוד האמון של הלקוח בעורך דינו אינו קיים עוד.
פסק דין |20/03/2008 |בית המשפט העליוןמאזכרים – 31 |עמודים – 13
ע"א 11366/05- עיריית ת"ל אביב יפו נגד ידידיה גורן
שמות השופטים: א גרוניס ס גובראן,א חיות
גישה זו יפה במיוחד כאשר עניין לנו בחוזים המבוססים על קשר אישי ועל יחסי אמון בין הצדדים (שם) דוגמת יחסי עורך דין – לקוח ובאשר לחוזים הנוגעים למערכת יחסים זו אכן נפסק כי : בהתקשרות שבין עורך דין ללקוח, ככל שמדובר בשכרו של עורך הדין, אם לא הוסכם במפורש אחרת, יש לקרוא תנאי מכללא, ולפיו רשאי הלקוח לנתק את הקשר עם עורך הדין ולחדול מלהיזקק לשירותיו בכל עת, אפילו טרם הושלמה העיסקה שבקשר אליה נתבקשו שירותיו של עורך הדין, ובתנאי שיובטח שכר ראוי עבור השירות שכבר ניתן. בכך יש כדי ליצור את האיזון הראוי שבין זכות הלקוח לייצוג תוך שמירה על יחסי אמון מלאים בינו לבין פרקליטו, לבין זכותו הלגיטימית של עורך הדין לקבל שכר בגין טרחתו (ראו ע"א 136/92 ביניש-עדיאל-עורכי-דין נ' דניה סיבוס חברה לבנין בע"מ, פ"ד מז(5) 114, 124 (1993) (להלן: עניין ביניש-עדיאל)). יחד עם זאת אין גישה זו מבטאת אלא חזקה פרשנית הניתנת לסתירה בראיות אם ניתן ללמוד מהן על כוונה שונה של הצדדים המתקשרים בחוזה הספציפי (ראו ע"א 4309/06 בשארה ורור בע"מ נ' גלידת ויטמן (1979) בע"מ, פסקה כ"ד (טרם פורסם, 17.6.2008 ) (להלן: עניין בשארה ורור)). עוד ראוי לציין כי גם מקום שבו עומדת בעינה החזקה הפרשנית האמורה ויש בידי מי מן הצדדים לחוזה שאינו תחום בזמן הזכות להביאו לכלל סיום באופן חד צדדי, עליו לעשות כן בתום לב ובדרך מקובלת והשאלה אם כך נהג נגזרת בהכרח מנתוניו ומנסיבותיו הקונקרטיות של כל מקרה ומקרה. הפרת החובה לנהוג בתום לב ובדרך מקובלת במתן הודעה על סיום היחסים החוזיים בין עורך דין ללקוחו, עשויה לגרור במקרים מתאימים חיוב בתשלום פיצויי ציפייה (ראו: ע"א 8854/06 קורפו נ' סורוצקין, פסקאות 18/17 (טרם פורסם, 20.3.2008 ) (להלן: עניין קורפו); ע"א 380/77 שלמה נ' יעקב, פ"ד לג(2), 103, 105 (1979) (להלן: עניין שלמה); שלו, החלק הכללי, 127-126)).
פסק דין |12/08/2009 |בית המשפט העליוןמאזכרים – 116 |עמודים – 51
ת"א (תל אביב) 9938-12-10- א. בן דור ושות נגד משכנות מוצא בירושלים בעמ
שמות השופטים: ישעיהו שנלר
משכך, יכולת ההשתחררות שנקבעה בפסיקה מהראוי כי תכלול בחובה גם את ההשתחררות מהנטל הכספי – אלא באותם מקרים בהם לא מוצדק הדבר. 26. הנה כי כן, עלינו לבחון כל מקרה לגופו ולנסיבותיו ונראה כי בבואנו לבחון את התנהלות הלקוח ניתן לבחון מספר היבטים. כך, מהות ההתקשרות בין הלקוח לעורך הדין וכגון ייצוג בתיק משפטי ספציפי או מעבר לכך; האם מדובר בהתקשרות שאמורה להימשך תקופה ארוכה; האם מדובר בהתקשרות האמורה להניב פירות ללקוח ותוך תקופה סבירה זאת או אחרת; מה היו הנסיבות של בקשת הלקוח להשתחרר מהייצוג; האם אכן – גם אם לא בגלוי – הסתתר מניע כספי זר ברצון הלקוח להשתחרר; מה רמת "הנזק" שאמור להיגרם ללקוח, אם אך ורק לאור החשש מהצורך לפצות את עורך הדין יבחר להפסיד עסקה זאת או אחרת; השפעת מערכת היחסים בחלוף תקופה שנוצרה בין הלקוח לבין עורך הדין; מה תנאי הייצוג המשפטי החלופי, ככל שקיים שכזה, ומה ניתן להסיק מכך לגבי התנהלות הלקוח. האם מדובר בייצוג משפטי שוטף לרבות בהליכים משפטיים או בעסקת מקרקעין ספציפית; מה מידת מעורבותו של עוה"ד בעסקה לרבות הקשר בין פעולותיו ו"התקדמות" העסקה; ועוד. בנוסף, דומה כי יש מקום לזכור כי במרבית המקרים, אם לא בכולם, עורך הדין הוא זה שמנסח את הסכם שכר הטרחה, על כל המשתמע מכך, וכך גם חזקה על עורך הדין שהיה ער לפסיקה המתפתחת בכל הקשור ליכולת הלקוח להשתחרר מהייצוג – ומבלי שיהיה באמור התייחסות לשאלה מה דינה של הוראה בהסכם שכר הטרחה אשר תקבע, לדוגמא, כי "בכל מקרה יהיו הנסיבות אשר יהיו", או בנוסח "רך" יותר, כי הלקוח יהא רשאי להעביר את הטיפול לעורך דין אחר או להשתחרר מהייצוג, ובלבד שישלם לעורך הדין את מלוא אשר היה צפוי עורך הדין לקבל בהתאם להוראות החוזה בהפחתת אשר נחסך מעורך הדין לבצע.
פסק דין |30/07/2017 |מחוזי – תל אביבמאזכרים – 10 |עמודים – 37
ת"א (תל-אביב-יפו) 2184/99- שרון עמיר נגד עוד ליבוביץ
שמות השופטים: אסתר חיות
התרשלות בייצוג ענייניו של הלקוח או בהפעלת מידה סבירה של מיומנות ומאומנות הגורמת נזק ללקוח, ועל אחת כמה וכמה התנהגות שיש בה הפרת אמונים ואי יושר כלפי הלקוח עשויים לשמש עילה לתביעה בגין הפרת חוזה או בשל הפרת חובותיו כלפי לקוחו. בסיס אחר לחבות עורך הדין, יכול שיהיה במעשה עוולה כגון רשלנות מקצועית של עורך דין המקים לטובת הנפגע עילת תביעה נזיקית, על פי עוולת הרשלנות, או אחרת, אשר בפקודת הנזיקין. עוולה זו חלה במקרה של רשלנות מקצועית, אם מתקיימים היסודות הנדרשים לכך" (שם בעמ' 462). בית המשפט העליון מוסיף ומציין באותו ענין, כי את אמות המידה הראויות ואת הקריטריונים הנדרשים לעיצוב סטנדרט מיומנות וזהירות, ניתן לשאוב מן הדין, כפי שהתגבש בהלכה באשר לרמת המיומנות והזהירות הנדרשת מבעל מקצוע כלפי מי שהוא חב חובה כלפיו, וכן מן הדין הספציפי הנוגע לעורך הדין, קרי חוק לשכת עורכי הדין, תשכ"א – 1961 (להלן – "חוק לשכת עורכי הדין"), והתקנות והכללים שהותקנו על פיו, בהם נקבעו נורמות התנהגות הראויות לעורך דין ככזה. . אחת החובות הבסיסיות המוטלות על עורך דין בחוק לשכת עורכי הדין היא החובה הקבועה בסעיף 54, ולפיה: "במילוי תפקידיו יפעל עורך דין לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות ויעזור לבית המשפט לעשות משפט". יסודה של חובה זו ביחסי האמון המיוחדים המאפיינים את הקשר בין עורך דין ללקוחו, ובית המשפט העליון, בהתייחסו לסוגיה זו ציין כי: "היחס שבין עורך דין ללקוחו מיוסד על אמון בלי מצרים. הלקוח הוא לרוב הדיוט בענייני המקצוע, והוא סומך על עורך הדין כי יילחם לו באמונה וכי יגן על זכויותיו במיטב כשרונו ויכולתו" (ר' על"ע 9/55 עו"ד פלוני נ' יו "ר וחברי המועצה המשפטית, פ"ד י' 1730 ,1720א).
פסק דין |29/10/2002 |מחוזי – תל אביבמאזכרים – 11 |עמודים – 21
ת"א (תל אביב) 1468-06- עורך דין יוסף גרנות נגד בנייני המשתלה בעמ
שמות השופטים: אבי זמיר
זאת, מתוך הבנה כי יש לשמר את אותו יסוד אמון ולהבטיח כי ימשיך להתקיים ביחסים שבין עורכי דין לבין לקוחותיהם. החשש הוא, כי אם יידע לקוח, מבעוד מועד, כי בכל מקרה ומקרה יחוייב בתשלום פיצויי ציפייה לעורך דינו, הרי שיימנע מלהפסיק את הייצוג וימשיך בהתקשרות שאינה רצויה לו, גם באותם מקרים בהם יסוד האמון של הלקוח בעורך דינו אינו קיים עוד. . . בהלכת ביניש-עדיאל נדון הסכם שכר טרחה בו נקבע כי התשלום לעורך הדין יהיה על פי אחוזים ממכירת דירות בפרויקט. ואולם, כשנה וחצי לאחר עריכת ההסכם החליט הלקוח כי אין הוא מעוניין עוד בהמשך הפרויקט, ועל כן אין הוא זקוק עוד לייצוג משפטי. אכן, במקרים מסוג זה, בהם הלקוח אינו מעוניין עוד בפרויקט שלשמו התקשר עם עורך הדין, יש לקרוא תנאי מכללא לתוך ההסכם לפיו לא יהיה זכאי עורך הדין לפיצויי ציפייה. כחלק מיסוד האמון של הלקוח בעורך דינו יש לראות גם את הסתמכותו של הלקוח, כי עורך דינו לא יכפה עליו פרויקט אשר הוא אינו רוצה בו עוד ולא ידרוש פיצויי ציפייה כאשר מופסק הייצוג משפטי הנוגע לאותו פרויקט. על כן, הלכת ביניש-עדיאל, בה נפסק כי במקרה זה זכאי עורך הדין לפיצויים בגין שכר ראוי בלבד ואינו זכאי לפיצויי ציפייה, משמרת את יסוד האמון האמור. ואולם, יש להבדיל בין שימור יסוד האמון לבין הפיכת ההסכם בין עורך הדין ללקוח לנייר אשר הינו בגדר המלצה בלבד עבור הלקוח. אין מקום לאפשר ללקוח להשתחרר מן ההסכם אותו כרת עם עורך דין פלוני מבלי להיות חייב בתשלום פיצויי ציפייה, רק משום שהגיעה אליו הצעה מפתה יותר מעורך דין אלמוני. דומה, כי ענייננו דומה לסיטואציה המתוארת לעיל, יותר מאשר לסיטואציה שנדונה בהלכת ביניש-עדיאל.
פסק דין |03/08/2010 |מחוזי – תל אביבמאזכרים – 14 |עמודים – 30
ת"ק (תל אביב) 1128-11-14- דביר גוזלן נגד אילון אורון- חברת עורכי דין
שמות השופטים: טל חבקין
ככל שמדובר בלקוח הדיוט שפחות מבין בדרך שבה מתנהלים הליכים משפטיים, כך נדרש עורך הדין להקדיש יותר בהיבט זה. 13. מנגד, עורך הדין נדרש להקדיש אמצעים סבירים ומידתיים לטיפול בלקוח, כנגזרת של מכלול נסיבות העניין, ולא מעבר לכך. הוא אינו מחויב לקיים את דרישותיו של הלקוח אם הן בלתי סבירות ואינן דרושות מבחינה מקצועית לייצוג מיטבי. אין לומר כי עורך דין נדרש לרקוד לפי החליל של הלקוח. לא כל פנייה צריכה להיענות מיד, ולא כל בקשה צריכה להיות מקוימת כמות שהיא. במקרים המתאימים נדרש עורך הדין למתוח קווי גבול ולתחום את גבולות הגזרה. לשם כך רצוי לערוך תיאום ציפיות – מראש אך גם בדיעבד. עורך הדין הוא בעל מקצוע, ועליו לצפות את האפשרות שקושי כאמור יתעורר ולהיערך לו מבעוד מועד. הפתרון המועדף הוא לזהות שמשבר אמון ממשמש ובא ולמנוע אותו. אולם אם גם ניתן היה לצפות את משבר האמון אך לא למנוע אותו, על עורך הדין לאסוף ראיות מזמן אמת ולהציגן בבית המשפט לכשיידרש, כמי שמצוי בעמדה טובה יותר להיערך לדיון משפטי בנושא זה ולהוכיח שעשה את הנדרש – במסגרת הסביר – למנוע את משבר האמון. 7 14. לצד החובות המוטלות על עורך הדין, גם על הלקוח מוטלות חובות. קודם שיפסיק את הייצוג בגין משבר אמון, עליו לתת לעורך הדין הזדמנות סבירה ליישב את המחלוקת שנוצרה ולתקן את הטעון תיקון. אכן, לעתים קרובות הלקוח הוא הצד החלש בהתקשרות, ומן הראוי לתת לו הגנה הולמת. כאמור, חסר ראייתי (כגון היעדרו של הסכם בכתב) עלול לפעול לחובתו של עורך הדין. עם זאת אין לקבל את הקלות הבלתי נסבלת של הפסקת הייצוג המשפטי הפוטרת את הלקוח מהחובות שנטל עליו מכוח ההסכם. אין די בכך שהלקוח מוצא שעורך הדין אינו לרוחו כדי שיתאפשר לו לפטרו, באופן שיפטור אותו מתשלום שכר הטרחה שהתחייב לשלם.
פסק דין |03/01/2016 |תביעות קטנות – תל אביבמאזכרים – 9 |עמודים – 13
ת"א (חדרה) 56292-10-13- סיגלית חן נגד עורך דין גתאי ברלל
שמות השופטים: הדסה אסיף
3 לעניין תוכנה של חובת הזהירות הזו קבע בית המשפט העליון, בשורה של פסקי דין, כי על מנת לעמוד בה, חייב עורך הדין לבדוק ולוודא על מנת "להבטיח כי לא הוחמצה כל חוליה, כי כל החוליות תקפות, רציפות, בלתי סותרות, כשירות על פי הדין להשיג את היעד המצויין בהן. הסקת מסקנה משפטית נכונה תלויה במידת היכולת לצמצם את הספק המלווה את פירוש העובדות והמסמכים שנאספו, את הספק בדבר שלמותם ומספיקותם ואת הספק בדבר תחולתו ופרושו של הדין". ע"א 624/13 מרדכיוב נ' מינץ בסעיף מב לפסק הדין. עוד נאמר כי: "מלאכת הבדיקה אינה מתמצה אפוא בקיומה הפורמלי. עורך הדין הפועל בשם הקונה נדרש ליצוק לבחינה תוכן. . . . " (שם, בפסקה מג'). נקבע, כי כאשר עורך דין עורך חוזה בין שני צדדים ששניהם לקוחותיו, עליו להכין ללקוחותיו חוזה אשר יבטיח את זכויותיהם על הצד המועיל ביותר (על"ע 2/80 פלוני נ' הועד המחוזי של לשכת עוה"ד ת"א, פד' לד (4) 707, וכן ע"א 37/86 לוי נ' שרמן פדי מד 4, 446, בסעיף 28 לפסק הדין). 8. במקרה שבפני, מצאתי כי הנתבע התרשל בעת שערך את הסכם הממון בין התובעת ובעלה. ראשית, משום שלקח על עצמו את ניסוח ההסכם אף על פי שלא היה בעל הכישורים המתאימים, הידע והיכולת להבין ולנהל את הבעיה המוצגת בפניו (ע"א 37/86 הנ"ל, בסעיף 25 לפסק הדין). כך, הודה הנתבע בחקירתו הנגדית כי כלל אינו עוסק בענייני גירושין או ביחסי ממון ואף לא בענייני מקרקעין (עמ' 23 לפרוטוקול). חרף זאת, הסכים הנתבע לטפל בעריכת הסכם ממון בין התובעת ובין בעלה דאז, וכל שכן כשבין הנכסים היה גם נכס מקרקעין. 9. על מידת חוסר בקיאותו של הנתבע בנושאים הרלוונטיים להסכם הממון, תעיד העובדה שהנתבע כלל לא ידע לומר מהם המסמכים שעליהם היה הבעל צריך לחתום לצורך העברת זכויותיו בבית לתובעת (בעמ' 30 לפרוטוקול ובעמ' 33 לפרוטוקול).
פסק דין |21/04/2015 |שלום – חדרהמאזכרים – 1 |עמודים – 13
ת"א (נתניה) 27628-07-19- דמיטרי ינקילוב נגד ' מנחם מאנדל
שמות השופטים: נועם רף
בין עורך הדין לבין הלקוח קיים הסכם, לפיו מתחייב עורך הדין להגיש ללקוח שירותים של עריכת-דין, בתמורה לשכר-טרחה המשולם לו. יש שהסכם זה מועלה על הכתב, ויש והוא מוצא ביטויו רק בדברים שבעל-פה. הבנה והתנאה מכללא בכל הסכם כזה הן, כי לעורך הדין, המקבל על עצמו את ייצוג הלקוח, יש המידה הנדרשת של ידע, מאומנות ומיומנות הנדרשים במקצוע עריכת הדין, וכי מתחייב הוא להפעיל כישורים אלה לטובת עניינו של הלקוח. התרשלות בייצוג ענייניו של הלקוח או בהפעלת מידה סביה של מיומנות ומאומנות, הגורמת נזק ללקוח, ועל אחת כמה וכמה התנהגות שיש בה הפרת אמונים ואי-יושר כלפי הלקוח עשויות לשמש עילה לתביעה בגין הפרת חוזה או בשל הפרת חובותיו כלפי לקוחו. בסיס אחר לחבות עורך הדין יכול שיהיה במעשה עוולה, כגון רשלנות מקצועית של עורך דין, המקים לטובת הנפגע עילת תביעה נזיקית על-פי עוולת הרשלנות או אחרת, אשר בפקודת הנזיקין [נוסח חדש]. עוולה זו חלה במקרה של רשלנות מקצועית, אם מתקיימים היסודות הנדרשים לכך. יסודות אלה הם (כפי שנקבע עוד בהמ' 106/54 [7], בעמ' 1329): .1קיום חובה כלפי התובע להשתמש בכושר סביר; .2הפרת חובה זו; .3נזק לתובע כתוצאה מההפרה. ראה י' שנהב ו-ר' לויתן, "אחריותו המקצועית של עורך דין, ניהול סיכונים וביטוח חבות" הפרקליט לב (תשל"ח-ל"ט) 177-.178 כבר נאמר, לעניין רשלנות מקצועית של עורך-דין כלפי לקוחו, כי "בנקודה החשובה ביותר מבחינה מעשית, היינו, מהו סטנדרט המיומנות והזהירות הנדרש, אין למעשה הבדל בין יחסים חוזיים לנזיקיים" (א' בר-שלום, "לשאלת אחריותם בנזיקין של עורכי דין" הפרקליט כא (תשכ"ה) 479, 491) לפיכך, עד שאנו באים לקבוע חבותו של עורך-דין כלפי לקוחו, עלינו לברר תחילה, מהו אותו סטנדרט של מיומנות וזהירות הנדרש מעורך- דין כלפי לקוחו – סטנדרט שאם לא יעמוד בו יוכל הלקוח לתובעו כמפר החוזה ביניהם וכמעוול ברשלנות כלפיו.
פסק דין |06/05/2024 |שלום – נתניהמאזכרים – 0 |עמודים – 28
ת"א (פתח תקווה) 20691-05-19- אמנון גלברט נגד שושנה צמח
שמות השופטים: אמיר לוקשינסקי גל
32 בנסיבות אלה, של נטילת כספי זכייה מהלקוחות לשימוש הפרטי של עורך הדין, ספק אם צודק לחייב את הלקוחות בתשלום שכר טרחה לעורך הדין, אולם מכל מקום, בוודאי שלא יהיה זה צודק לפסוק לטובת עורך הדין במסגרת קביעת השכר הראוי, שכר העולה על התעריף המינימאלי של לשכת עורכי דין. פסיקת שכר ראוי לתובע מעבר לתעריף המינימאלי בנסיבות של הפרות אמון חמורות כגון דא, כבר לא תהא ראויה ולא הולמת מזווית הראיה של מכלול ההתקשרות בין הצדדים. גם בחינת חלוקת הסיכונים החוזית וציפיותיהם הסבירות של הצדדים מוליכה לאותה מסקנה. בעת כריתת הסכם שכר טרחה, הלקוח אינו אמור ליטול על כתפיו את הסיכון שעורך הדין יפר את חובות האמון שלו כלפיו, שהן בליבת ההתקשרות בין הצדדים. מתן תוקף לחובות האמון לא רק שאינו פוגע בציפיותיהם הסבירות של הצדדים להתקשרות בהסכם שכר טרחה של עורך דין ולקוח, אלא שהוא מגשימן. לפיכך, בענייננו, אף אם על פי הנסיבות בעת כריתת החוזה (שלא כלל את רכיב התמורה) היה זכאי התובע לשכר טרחה ראוי הגבוה מהתעריף המינימאלי, הרי שלנוכח הפרות חובות האמון החמורות שלו כלפי הלקוחות ביחס לכספי הזכייה, קמה הצדקה לפטור את הנתבעות מחובת ההשבה, לכל הפחות עד לרף של פסיקת שכר מינימאלי בלבד. ג(3) גובה שכר הטרחה המינימאלי 64. כעת יש לבחון מהו השכר שהתובע זכאי לו בהתאם לכללי התעריף המינימאלי. לטענת התובע, שכרו על פי כללי התעריף המינימאלי עומד על סך של 93,563 כולל מע"מ. התובע לא פירט את תחשיבו. יחד עם זאת, לשיטתו, אף אם השכר מותנה בתוצאה, הוא זכאי לשכר בגין הייצוג בבית משפט השלום ובנוסף הוא זכאי לשכר בגין הייצוג בערכאת הערעור בגובה 50 מהשכר בערכאה הראשונה בהתאם לפרט 4(א)(1) לכללי התעריף המינימאלי (וראו גם את גישת מומחה התובע לעניין זכאות נפרדת לשכ"ט בגין הערעור, הגם שלא התייחס לכללי התעריף המינימאלי, ראו בעמ' 14 ש' 33 – עמ' 15 ש' 10, וכן ש' 23/26).
פסק דין |19/06/2022 |שלום – פתח תקווהמאזכרים – 2 |עמודים – 44
ת"א (תל אביב) 62294-03-19- עורך דין דוד ביטון נגד חיה בוסקילה
שמות השופטים: נאוה ברוורמן
יש להבדיל בין שימור יסוד האמון לבין הפיכת ההסכם בין עורך הדין ללקוח לנייר אשר הינו בגדר המלצה בלבד עבור הלקוח. אין מקום לאפשר ללקוח להשתחרר מן ההסכם אותו כרת עם עורך דין פלוני מבלי להיות חייב בתשלום פיצויי ציפייה, רק משום שהגיעה אליו הצעה מפתה יותר מעורך דין אלמוני". 54. בבחינת יחסי התקשרות בין עורך-דין לבין לקוח, יש לבחון האם עסקינן בפגיעה באמון המצדיקה הפסקת ייצוג, אם לאו. כב' השופט דנציגר בעניין קורפו (בפסקה 20 לפסק הדין), פסק: ". . . הפסקת ההתקשרות לא בוצעה בשל אי שביעות רצון של המשיבים מעבודתם של המערערים. לפיכך, אין לקבוע כי יסוד האמון, אותו ביקשה הלכת ביניש-עדיאל לשמר, אבד. דעתנו היא כי כל עוד לא מועלות על ידי הלקוח טענות, המבוססות עובדתית, כי הוא אינו שבע רצון מהטיפול המקצועי הניתן לו על ידי עורך דינו, וכל עוד המטרה למענה שכר את עורך דינו עדיין קיימת, לא יוכל אותו לקוח להשתחרר מההסכם באופן חד צדדי מבלי שיחויב בפיצויי ציפייה, אלא אם יוכיח כי לולא השתחררות זו לא היה יכול, באמצעים סבירים, להגשים את אותה מטרה". ומן הכלל אל הפרט; בהתחשב בטענות הצדדים, תחילה יש לבחון את הסכם שכר הטרחה, ולאחר מכן לבחון את הסכם הפשרה, בראי ההליך והפסיקה. 10 הסכם שכר הטרחה שנחתם בין הצדדים 55. כאמור, ביום 02.05.2016 נחתם הסכם שכר טרחה בין התובע לנתבעת. במסגרת הסכם שכר הטרחה הוסכם: "שכר הטרחה המוסכם הוא 100,000 מע"מ הוצאות ושכ"ט שייקבעו ע"י ביהמ"ש 10 מע"מ מהסכום שיפסק ו/או מהתקבול שיתקבל עם סיום התביעה/פירוק השיתוף ו/או בפשרה ו/או כל הסדר מחוץ לכותלי בית המשפט".
פסק דין |06/11/2022 |שלום – תל אביבמאזכרים – 0 |עמודים – 17
ת"א (תל אביב) 67558-07-17- בת שבע רנד נגד ' שלום יוסף רנד
שמות השופטים: נאוה ברוורמן
43. ועוד, צודק ב"כ שולי שטוען, שהסכם ממון אמור לקבל תוקף של פסק דין, ולהיות מאושר על ידי בית המשפט לפי סעיף 2(א) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973. שהרי, ישנה חשיבות מרובה שבית המשפט לענייני משפחה יבחן את ההסכם, וישתכנע שאכן הצדדים חתמו על ההסכם מתוך רצון חופשי. ברם, בענייננו אין חולק, שההסכם נשוא התביעה, לא קיבל תוקף של פסק דין. הנה כי כן, בפנינו הסכם אזרחי, לכל דבר ועניין. 44. מעבר לאמור, לא ניתן להתעלם מעדותה של עוה"ד אבן זהר, אשר זו האחרונה ניסחה את ההסכם מושא התביעה, והעידה, בין היתר, שבאותה תקופה היא הייתה מייצגת אמנים בהסכמים הקשורים לזכויות יוצרים (עמ' 26 לפרוטוקול, שורות 5-8). והוסיפה: "הבהרתי להם שאני לא עוסקת בענייני משפחה. מבחינתי הם באו אלי לעשות הסכם של ניהול ייצוג" (שם, שורות 20/21). ובהמשך, לשאלת בית המשפט, השיבה: "מיכל הגיעה אלי כדי להסדיר יחסים עסקיים. . . אם זה היה הסכם עם אופי משפחתי, לא הייתי מטפלת בזה. זה לא התחום שלי. היתה פה מורכבות שהם היו נשואים כל אחד טרח להכניס משהו שנוגע להסכם נישואים. . . . אני עו"ד עסקית. פנו אלי בנושא הזה. לא פנו אלי בנושא משפחתי. לו זה היה משפחתי, הייתי מפנה אותם לעו"ד אחר". (שם, שורות 24/33). 45. לאחר ששמעתי את עדותה של עוה"ד אבן זהר נתתי אמון בעדותה, שכוונת הצדדים הייתה לחתום על הסכם עסקי. עוה"ד אבן זהר הינה עורכת דין המתמחה בעניינים אזרחיים מסחריים, ולא בענייני משפחה. נחה דעתי, שאם עוה"ד אבן זהר הייתה סבורה שהצדדים מבקשים להסדיר את ענייניהם המשפחתיים במסגרת הסכם ממון, אזי הייתה מפנה את מיכל ושולי לעו"ד המתמחה בענייני משפחה.
פסק דין |28/10/2024 |שלום – תל אביבמאזכרים – 0 |עמודים – 28
ת"א (ראשון לציון) 25898-02-19- גלית ראצבי נגד עורך דין יגאל גולדשטיין
שמות השופטים: כרמית בן אליעזר
זאת, מתוך הבנה כי יש לשמר את אותו יסוד אמון ולהבטיח כי ימשיך להתקיים ביחסים שבין עורכי דין לבין לקוחותיהם. החשש הוא, כי אם יידע לקוח, מבעוד מועד, כי בכל מקרה ומקרה יחוייב בתשלום פיצויי ציפייה לעורך דינו, הרי שיימנע מלהפסיק את הייצוג וימשיך בהתקשרות שאינה רצויה לו, גם באותם מקרים בהם יסוד האמון של הלקוח בעורך דינו אינו קיים עוד. . . ואולם, יש להבדיל בין שימור יסוד האמון לבין הפיכת ההסכם בין עורך הדין ללקוח לנייר אשר הינו בגדר המלצה בלבד עבור הלקוח. אין מקום לאפשר ללקוח להשתחרר מן ההסכם אותו כרת עם עורך דין פלוני מבלי להיות חייב בתשלום פיצויי ציפייה, רק משום שהגיעה אליו הצעה מפתה יותר מעורך דין אלמוני. דומה, כי ענייננו דומה לסיטואציה המתוארת לעיל, יותר מאשר לסיטואציה שנדונה בהלכת ביניש-עדיאל". 7 10. הנה כי כן, הכלל הוא, כי אין לחייב את הלקוח להמשיך ולהיזקק לשירותי עורך הדין, והלקוח רשאי להפסיק את ההתקשרות בכל עת, ובלבד שעשה כן מסיבה הוגנת ובתום לב, ושיובטח תשלום שכר ראוי לעורך הדין עבור העבודה שכבר ביצע. ואולם, כפי שנקבע בהלכת ביניש עדיאל, זהו הכלל מקום שבו לא הוסכם במפורש אחרת. אלא, שבענייננו, הוסכם במפורש אחרת. וכך נקבע בסעיפים 3.6-3.7 להסכם שכר הטרחה: "3.6 הלקוח מתחייב לשלם את שכה"ט הנ"ל אף במקרה של פשרה. 3.7 אם יחליט הלקוח להפסיק את טיפולו של עוה"ד בכל שלב עד לפני הדיון הראשון ו/או בהסכם פשרה ו/או שלום בית ישלם בכל מקרה הלקוח לעו"ד שכ"ט המוסכם לעיל". 11. בתי המשפט בערכאות הדיוניות התחבטו בשאלה אם יש ליתן תוקף לתנייה זו או דומות לה שנכללו בהסכמי שכר הטרחה בעניינים שנדונו בפניהם, והפסיקה בעניין זה היא מגוונת.
פסק דין |28/04/2021 |שלום – ראשון לציוןמאזכרים – 5 |עמודים – 10
חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995
סעיף: 13. הסכם בכתב
13. (א) בעל רשיון יערוך הסכם בכתב עם לקוח וימסור לו העתק ממנו, קודם לתחילת מתן השירות (ב) ההסכם יכלול את הנושאים הדרושים לצורך ההתקשרות ובכלל זה את הנושאים הבאים: (1) פרטי הזיהוי והנתונים של הלקוח; (2) הצרכים וההנחיות של הלקוח כאמור בסעיף 12; (3) שכר והחזר הוצאות שיחוייב בהם הלקוח ודרך חישובם; (4) קביעה כי הלקוח רשאי לבטל בכל עת את ההתקשרות עם בעל הרשיון; (5) קביעה בדבר אפשרות לתת ייעוץ או שיווק בטלפון או היעדר אפשרות כאמור; (6) הוראה כי ידוע ללקוח שחובת הסודיות המוטלת על בעל הרשיון כפופה לחובתו למסור ידיעות על פי כל דין; (7) לענין בעל רשיון חבר בורסה-הוראה כי ידוע ללקוח שההסכם כפוף לחובותיו של חבר בורסה בהתאם לתקנון הבורסה לפי חוק ניירות ערך; (8) (נמחקה). (ג) הסכם בין מנהל תיקים לבין לקוח יכלול גם את אלה: (1) ייפוי כוח המפרט את היקף הסמכות ושיקול הדעת המוקנים למנהל התיקים, ובכלל זה ציון אופן ניהול תיק ההשקעות אם בנאמנות עיוורת או באופן אחר; (2) האפשרות לקבל אשראי עבור הלקוח ותנאיו או היעדר אפשרות כאמור; (3) הוראות לענין סוגי ניירות הערך והנכסים הפיננסיים שייכללו בתיק ההשקעות ושיעורו של כל סוג ביחס לשווי התיק, או הוראה כי אלה ייקבעו לפי שיקול דעתו של מנהל התיקים; (4) סמכות לרכוש ניירות ערך, אופציות או חוזים עתידיים בשער העולה על שער הבורסה הידוע במועד הרכישה, וכן סמכות למכור אותם נכסים בשער הנמוך משער הבורסה הידוע במועד המכירה, או אי מתן סמכות לרכישה או למכירה כאמור; (5) לענין מנהל תיקים שהוא תאגיד קשור לגוף מוסדי או למשווק, ולענין מנהל תיקים העוסק בשיווק השקעות-הפרטים שיש להביאם לידיעת הלקוח לפי סעיף 16א(א).
תקנות חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ט-2019
סעיף: 151. בקשות הנאמן
151. (א) בקשה שמגיש הנאמן לממונה תוגש בכתב, חתומה בחתימתו או בחתימת בא כוחו; לבקשה יצורפו המסמכים והראיות התומכים בה; הבקשה תוגש בלא תצהיר, זולת אם הורה הממונה אחרת. (ב) הבקשה תפרט את המחוז ואת מספר התיק שבו מתנהלים ההליכים אצל הממונה, הערכאה השיפוטית ושם המחוז שבו מתנהל ההליך ואת מספר התיק בבית המשפט, את שם הנאמן, מספר זהותו ומענו, שם עורך דינו של הנאמן, אם הוא מיוצג, ומספר רישיונו ומענו, ואת המשיבים לבקשה, מענם ופרטי התקשרותם עמם; בתקנת משנה זו, "פרטי התקשרות" – מספר טלפון, מספר פקסימיליה וכתובת דואר אלקטרוני . (ג) הממונה לא יקבל בקשה שאין מתקיימות בה דרישות תקנה זו. (ד) הממונה רשאי להחליט בבקשה למתן הוראות שהגיש הנאמן במעמד הנאמן בלבד, אם שוכנע כי קיים חשש סביר שהכרעה בבקשה בידיעת הצדדים תסכל את התכלית שלשמה הוגשה הבקשה או תגרום לצדדים להליך נזק חמור, ובלבד שהבקשה מוגשת בעניינים שלהלן: (1) תביעה או התגוננות בהליך משפטי בשם היחיד לפי סעיף 132(א)(1) לחוק; (2) פשרה עם נושה או חייב של היחיד בנוגע לגובה החוב ואופן תשלומו, שיש לה השפעה מהותית על נכסי קופת הנשייה לפי סעיף 132(א)(4) לחוק; (3) בקשה למתן הוראות שהוגשה בעניין אחר, מטעמים מיוחדים שיירשמו.
תקנות סדרי דין (אישור הסכם ממון בין בני הזוג), תשל"ד-1973
סעיף: 2. דרכי האישור
2. אישור ההסכם ייעשה בלשכת השופט במעמד שני בני הזוג; לפני האישור יסביר בית המשפט לבני הזוג, בשפה פשוטה וברורה, את משמעות ההסכם, ויברר אם בני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חפשית.
תקנות הנוטריונים (שכר שירותים), התשל"ט-1978
סעיף: 1. שכר שירותים
(ג) יצא הנוטריון את משרדו לפי הזמנת מקבל השירות, לשם עשיית פעולה, והפעולה שאותה נתבקש לבצע לא בוצעה מסיבות שאינן תלויות בו, יהיה הנוטריון זכאי לשכר כמפורט בפסקה (א)(1) ו-(2) וכן להוצאות הנסיעה ממשרדו של הנוטריון למקום שהיה מיועד למתן השירות וחזרה. 10. ניתן השירות בין השעות 19:00 עד 08:00 למחרת או בימי מנוחה, למעט פעולה שבגדר פרט 9-ייווסף לשכר שיעור של 50% מן השכר הקבוע בכל אחד מהפרטים 1 עד 8 ו–11 לפי העניין. 11. (א) אימות הסכם ממון הנעשה לפי סעיף 2(ג1) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973-435 ש"ח. (ב) ניתן באותו מעמד אימות לעותקים נוספים של אותו הסכם ממון, לכל אימות נוסף-72 ש"ח. (ג) היה אימות הסכם הממון כרוך בתרגומו בידי הנוטריון, תיווסף מחצית מן השכר הקבוע בפרט 3(א), בהתאם למספר המילים שבהסכם הממון. 12. ערך הנוטריון את האישור הנוטריוני לפי פרטים 1 עד 8 ו–11, לפי העניין, בשפה לועזית, שאינה ערבית או אנגלית, ייווסף לשכר הקבוע לאותו אישור סכום של-102 ש"ח.
תקנות תובענות ייצוגיות (סיוע במימון בקשות לאישור ותובענות ייצוגיות), התש"ע-2010
סעיף: 5. עקרונות לקביעת גובה הסיוע וחלוקת התקציב
5. (א) הנהלת הקרן תקבע את שיעור הסיוע למבקש שנמצא זכאי לפי תקנות אלה ובלבד ששיעור כאמור לא יעלה על 90% מסך ההוצאה שהוציא המבקש בפועל בניהול ההליך. (ב) על אף האמור בתקנת משנה (א) רשאית הנהלת הקרן להחליט כי הוצאות חוות דעת מומחה הנדרשות לצורך ניהול הליך הבקשה לאישור התובענה או התובענה הייצוגית ימומנו במלואן. (ג) הנהלת הקרן רשאית להתחייב לשפות את מבקש הסיוע בעד פסיקת הוצאות משפט או שכר טרחת עורך דין שייפסקו נגד מבקש הסיוע במהלך ניהול ההליך או בעד עירבון שיידרש מבקש הסיוע להפקיד, בשיעור שייקבע על ידה בהתאם לנסיבות, ובלבד ששיעור כאמור לא יעלה על 80% מסך כלל הוצאות המשפט או 80,000 שקלים חדשים בסך הכל – על פי הנמוך מביניהם. (ד) הסיוע לא יכלול מימון שכר טרחת עורך דין לבא כוח המבקש, אלא במקרים חריגים.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 37. פגישת מהו"ת
(ח) הרואה את עצמו נפגע מהנחיית הממונה, שהוא עורך דין ביחידת הגישור, רשאי להעביר את העניין לעיונו ולהכרעתו של הממונה שהוא רשם או שופט. (ט) לפגישת מהו"ת יתייצבו בעלי הדין, ורשאים הם להתייצב עם עורכי דינם; ואולם על בעלי דין המפורטים להלן יחול ההסדר המיוחד שלצדם: (1) לגבי בעל דין המתגורר דרך קבע מחוץ לגבולות המדינה, ולא נמצא בארץ, יתייצב לפגישת מהו"ת מיופה כוחו; (2) אם בעל הדין הוא תאגיד, יתייצב לפגישת מהו"ת נציג מטעמו שהוא בעל תפקיד הבקיא בפרטי הסכסוך עם עמדה מוסמכת בעניין העברת התובענה לגישור, ורשאי הוא להתייצב עם עורך דין מטעם בעל הדין; (3) אם בעל הדין הוא המדינה, רשות מקומית או חברת ביטוח-יגיע הפרקליט או עורך הדין המטפל בתיק עם עמדה מוסמכת בעניין העברת התובענה לגישור, ורשאי הוא להתייצב עם נציג מטעם בעל הדין שהוא בעל תפקיד הבקיא בפרט י הסכסוך. (י) לא התייצב מי מבעלי הדין לפגישת מהו"ת, יחייבו הממונה בהוצאות מגשר המהו"ת ובהוצאות בעלי הדין שהתייצבו לפגישה, זאת בלי לגרוע מסמכויות בית המשפט לגבי אי–מילוי הוראות פרק זה, זולת אם מצא הממונה כי קיימים טעמים שלא לחייב בהוצאות כאמור.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 37. פגישת מהו"ת
(ח) הרואה את עצמו נפגע מהנחיית הממונה, שהוא עורך דין ביחידת הגישור, רשאי להעביר את העניין לעיונו ולהכרעתו של הממונה שהוא רשם או שופט. (ט) לפגישת מהו"ת יתייצבו בעלי הדין, ורשאים הם להתייצב עם עורכי דינם; ואולם על בעלי דין המפורטים להלן יחול ההסדר המיוחד שלצדם: (1) לגבי בעל דין המתגורר דרך קבע מחוץ לגבולות המדינה, ולא נמצא בארץ, יתייצב לפגישת מהו"ת מיופה כוחו; (2) אם בעל הדין הוא תאגיד, יתייצב לפגישת מהו"ת נציג מטעמו שהוא בעל תפקיד הבקיא בפרטי הסכסוך עם עמדה מוסמכת בעניין העברת התובענה לגישור, ורשאי הוא להתייצב עם עורך דין מטעם בעל הדין; (3) אם בעל הדין הוא המדינה, רשות מקומית או חברת ביטוח – יגיע הפרקליט או עורך הדין המטפל בתיק עם עמדה מוסמכת בעניין העברת התובענה לגישור, ורשאי הוא להתייצב עם נציג מטעם בעל הדין שהוא בעל תפקיד הבקיא בפרט י הסכסוך. (י) לא התייצב מי מבעלי הדין לפגישת מהו"ת, יחייבו הממונה בהוצאות מגשר המהו"ת ובהוצאות בעלי הדין שהתייצבו לפגישה, זאת בלי לגרוע מסמכויות בית המשפט לגבי אי–מילוי הוראות פרק זה, זולת אם מצא הממונה כי קיימים טעמים שלא לחייב בהוצאות כאמור.
כללי לשכת עורכי הדין (מתן סעד משפטי למעוטי אמצעים), התשע"ה-2014
סעיף: 1. הגדרות
1. בכללים אלה – "הכנסה" – כהגדרתה בתקנות הסיוע; "חוק הסיוע" – חוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1972; "יחידה לסיוע משפטי" – יחידה שהוקמה לפי סעיף 6. "ייצוג משפטי" – ייצוג לפני ערכאות שיפוטיות או מעין שיפוטיות; "ממונה ארצי" – מי שהתמנה לפי סעיף 5; "ממונה מחוז" – מי שהתמנה לפי סעיף 2; "סעד משפטי" – ייעוץ משפטי, ייצוג משפטי או שניהם יחד; לעניין זה, "ייעוץ משפטי" – לרבות כתיבת מכתבים, מילוי טפסים ובקשות דחופות המופנות לערכאות שיפוטיות או מעין שיפוטיות; "רכוש” – זכויות במיטלטלין או במקרקעין בזכות שבדין או בזכות שביושר, וכן כספים לרבות פיקדונות, איגרות חוב, ניירות ערך, קופות גמל או מסמכים סחירים אחרים; לעניין זה – לא יראו זכות בעלות או חכירה לדורות בדירת מגורים אחת כ”רכוש”; "השכר הממוצע” – כהגדרתו בחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ”ה-1995; "תחנה” או "תחנת יחידה לסיוע משפטי” – תחנה שהוקמה בידי ממונה המחוז לפי סעיף 2 שאליה פונה מבקש בבקשה לקבלת סעד משפטי לפי סעיף 7(א); "תקנות הסיוע” – תקנות הסיוע המשפטי, התשל”ג-1973.
חוק יחסי ממון בין בני הזוג, תשל"ג-1973
סעיף: 2. אישור ואימות
2. (א) הסכם-ממון טעון אישור בית המשפט לעניני משפחה (להלן – בית המשפט) או בית הדין הדתי שלו סמכות השיפוט בענייני נישואין וגירושין של בני הזוג (להלן – בית הדין), וכן טעון שינוי של הסכם כזה אישור כאמור. (ב) האישור לא יינתן אלא לאחר שנוכח בית המשפט או בית הדין שבני הזוג עשו את ההסכם או את השינוי בהסכמה חפשית ובהבינם את משמעותו ואת תוצאותיו. (ג) בהסכם-ממון שנכרת לפני הנישואין או בשעת עריכתם יכול אימות רושם הנישואין לבוא במקום אישור בית המשפט או בית הדין. (ג1) הסכם ממון שנכרת לפני הנישואין יכול שיאומת בידי נוטריון לפי חוק הנוטריונים, התשל"ו-1976, ובלבד שהנוטריון נוכח שבני הזוג הניצבים בפניו עשו את ההסכם בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו. (ד) הסכם בין בני הזוג שאושר בפסק דין להתרת נישואין על ידי בית הדין, דינו כדין הסכם-ממון שאושר לפי סעיף זה; בחוק זה, "התרת נישואין" – לרבות גירושין, ביטול נישואין, הכרזה שהנישואין בטלים מעיקרם או פירוד לפי דין דתי שאינו מאפשר גירושין.
חוק התחרות הכלכלית, התשמ"ח-1988
סעיף: 50ב. צו מוסכם
50ב. (א) בית המשפט המוסמך לדון בעבירות לפי חוק זה או בית הדין (להלן בסעיף זה – בית המשפט) רשאי, לפי בקשת הממונה וחלף הליכים לפי סעיפים 26, 43, 47, 48 או 50א או לפי פרק ז'1, לתת להסכמה בין הממונה לבין אדם אחר תוקף של צו (להלן – צו מוסכם); צו מוסכם כאמור יכול שיהיה בלא הודאה בחבות בנוגע לתקופה שקדמה למועד נתינתו ויכול שיכלול, בין השאר, חיוב בתשלום סכום כסף לאוצר המדינה מצד אותו אדם, וחיוב מצדו לעשות דבר או להימנע מעשייתו. (ב) בקשת הממונה למתן צו מוסכם תהיה מנומקת ויפורטו בה, בין השאר, חלופות שנשקלו על ידו למתן צו מוסכם. (ג) תוקפו של צו מוסכם שאושר בידי בית המשפט יהיה כתוקפו של פסק דין שניתן בידי בית משפט מחוזי לכל דבר וענין. (ד) בקשה לאישור צו מוסכם תידון בבית המשפט רק לאחר שנתקיימו כל אלה: (1) הממונה פרסם, שלושים ימים לפחות טרם הגשת הבקשה, הודעה באתר האינטרנט ובשני עיתונים יומיים בדבר כוונתו להגיש צו מוסכם לאישור בית המשפט; בהודעה כאמור יוזמן כל אדם העלול להיפגע מן הצו המוסכם וכן ארגון צרכנים או איגוד עסקי, להביא את טענותיהם בקשר לצו בפני הממונה; (2) הממונה צירף לבקשה לאישור הצו המוסכם פירוט הטענות שהובאו בפניו לפי פסקה (1), ואת תגובתו לטענות אלה. (ה) בית המשפט רשאי לשנות בכל עת את הוראות הצו המוסכם באחד מאלה: (1) כל הצדדים לצו המוסכם הגישו בקשה בהסכמה לשינוי הצו; (2) הממונה או האדם שעמו הגיע הממונה לצו מוסכם, הגיש בקשה לשינוי הצו ובית המשפט שוכנע כי חל שינוי מהותי בנסיבות שהיו קיימות בעת מתן הצו המוסכם; על הגשת בקשה לשינוי הוראות צו מוסכם שהוגשה לפי פסקה (1) או שהגיש הממונה לפי פסקה (2), יחולו הוראות סעיף קטן (ד). (ו) החליט בית המשפט שלא לאשר צו מוסכם, לא יהיו הצו, כל מה שנאמר בדיון באישורו, וכל מסמך אשר הוכן לבקשת הממונה, בידי האדם שעמו מבקש הממונה להגיע לצו מוסכם לצורך הדיון, קבילים כראיה בהליך משפטי אחר, ואולם אין באי-אישורו של הצו המוסכם כדי למנוע מן הממונה לפתוח בהליך אחר לפי חוק זה.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 37. פגישת מהו"ת
(ג) על מינוי מגשר מהו"ת יחולו הוראות אלה: (1) יחידת הגישור תורה, בכל תובענה, על זהות מגשר המהו"ת שיקיים את פגישת המהו"ת בכל תובענה, מתוך רשימת המגשרים על יסוד השיקולים המפורטים להלן: (א) תחומי התמחותו של מגשר המהו"ת ותחום עיסוקו; (ב) אזורי פעילותו; (ג) השפות שהוא דובר; (ד) מאפיינים מיוחדים הנדרשים לצורך הגישור באותה תובענה; (2) החלטה בדבר זהות מגשר המהו"ת תיעשה, ככל האפשר, באופן שוויוני, ובכפוף לשיקולים המפורטים בפסקה (1); (3) פרטי מגשר המהו"ת שקיים את פגישת המהו"ת יפורסמו באתר האינטרנט של בתי המשפט. (ד) פגישת המהו"ת תתקיים בלא עלות, לא יאוחר משלושים ימים ממועד המצאת ההודעה על מינוי מגשר המהו"ת; דינה של פגישת מהו"ת כדין דיון בבית המשפט. (ה) בפגישת המהו"ת יסביר מגשר המהו"ת לבעלי הדין את עקרונות פגישת המהו"ת ואת היתרונות הגלומים ביישוב הסכסוך במנגנון חלופי ליישוב סכסוך, ויבחן עמם את הנושאים העיקריים שבמחלוקת ואת האפשרות ליישב את הסכסוך. (ו) בתוך ארבעה עשר ימים מעת פגישת המהו"ת, יודיע מגשר המהו"ת לממונה אם בעלי הדין מסכימים להעביר את הסכסוך לגישור. (ז) בכל עניין הנוגע למועד פגישת המהו"ת, מקומה, זהות מגשר המהו"ת או זהות המשתתפים והתייצבותם או השתתפותם בהיוועדות חזותית, רשאי מגשר המהו"ת או אחד מבעלי הדין להביא את העניין להנחיית הממונה. (ח) הרואה את עצמו נפגע מהנחיית הממונה, שהוא עורך דין ביחידת הגישור, רשאי להעביר את העניין לעיונו ולהכרעתו של הממונה שהוא רשם או שופט.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 37. פגישת מהו"ת
37. (א) בתקנה זו – "יחידת הגישור" – כהגדרתה בתקנות רשימת המגשרים; "מגשר מהו"ת" – כמשמעותו בתקנות רשימת המגשרים; "ממונה" – עורך דין ביחידת הגישור, שופט או רשם, שנשיא בית המשפט הסמיך אותו לממונה מטעמו לנושא פגישת מהו"ת ומנגנון חלופי ליישוב סכסוך; "פגישת מהו"ת" – פגישת מידע, היכרות ותיאום לבחינת האפשרות ליישב את הסכסוך באמצעות מנגנון חלופי ליישוב סכסוך; "תקנות רשימת המגשרים" – תקנות בתי המשפט (רשימת מגשרים), התשע"ח-2017 (ב) לא יאוחר מעשרים ימים לאחר שהוגש כתב הטענות האחרון, ימנה הממונה מגשר מהו"ת לצורך קיום פגישת מהו"ת בתובענה שסכומה או ששווי נושאה עולה על 40,000 שקלים חדשים, למעט בתובענה לפיצויים בשל נזק גוף ותובענה שעילתה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, בין אם בעל הדין באותה תובענה מיוצג בידי עורך דין ובין אם לאו; בית המשפט יודיע לצדדים על מינוי מגשר המהו"ת ויעביר אליו את כתבי הטענות; לעניין זה דין בקשת רשות להתגונן כדין כתב הגנה. (ג) על מינוי מגשר מהו"ת יחולו הוראות אלה: (1) יחידת הגישור תורה, בכל תובענה, על זהות מגשר המהו"ת שיקיים את פגישת המהו"ת בכל תובענה, מתוך רשימת המגשרים על יסוד השיקולים המפורטים להלן: (א) תחומי התמחותו של מגשר המהו"ת ותחום עיסוקו; (ב) אזורי פעילותו; (ג) השפות שהוא דובר; (ד) מאפיינים מיוחדים הנדרשים לצורך הגישור באותה תובענה; (2) החלטה בדבר זהות מגשר המהו"ת תיעשה, ככל האפשר, באופן שוויוני, ובכפוף לשיקולים המפורטים בפסקה (1); (3) פרטי מגשר המהו"ת שקיים את פגישת המהו"ת יפורסמו באתר האינטרנט של בתי המשפט.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 37. פגישת מהו"ת
37. (א) בתקנה זו-"יחידת הגישור"-כהגדרתה בתקנות רשימת המגשרים; "מגשר מהו"ת"-כמשמעותו בתקנות רשימת המגשרים; "ממונה"-עורך דין ביחידת הגישור, שופט או רשם, שנשיא בית המשפט הסמיך אותו לממונה מטעמו לנושא פגישת מהו"ת ומנגנון חלופי ליישוב סכסוך; "פגישת מהו"ת"-פגישת מידע, היכרות ותיאום לבחינת האפשרות ליישב את הסכסוך באמצעות מנגנון חלופי ליישוב סכסוך; "תקנות רשימת המגשרים"-תקנות בתי המשפט (רשימת מגשרים), התשע"ח-2017 (ב) לא יאוחר מארבעים וחמישה ימים לאחר שהוגש כתב הטענות האחרון, ימנה הממונה מגשר מהו"ת לצורך קיום פגישת מהו"ת בתובענה שסכומה או ששווי נושאה עולה על 40,000 שקלים חדשים, למעט בתובענה לפיצויים בשל נזק גוף ותובענה שעילתה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, בין אם בעל הדין באותה תובענה מיוצג בידי עורך דין ובין אם לאו; בית המשפט יודיע לצדדים על מינוי מגשר המהו"ת ויעביר אליו את כתבי הטענות; לעניין זה דין בקשת רשות להתגונן כדין כתב הגנה. (ג) על מינוי מגשר מהו"ת יחולו הוראות אלה: (1) יחידת הגישור תורה, בכל תובענה, על זהות מגשר המהו"ת שיקיים את פגישת המהו"ת בכל תובענה, מתוך רשימת המגשרים על יסוד השיקולים המפורטים להלן: (א) תחומי התמחותו של מגשר המהו"ת ותחום עיסוקו; (ב) אזורי פעילותו; (ג) השפות שהוא דובר; (ד) מאפיינים מיוחדים הנדרשים לצורך הגישור באותה תובענה; (2) החלטה בדבר זהות מגשר המהו"ת תיעשה, ככל האפשר, באופן שוויוני, ובכפוף לשיקולים המפורטים בפסקה (1); (3) פרטי מגשר המהו"ת שקיים את פגישת המהו"ת יפורסמו באתר האינטרנט של בתי המשפט.
כל הזכויות שמורות document.getElementById("year").innerHTML = new Date().getFullYear() ©