רשלנות בלידה

אודות המחבר


ריטה פרייס

עו"ד ריטה פרייס

רשלנות רפואית בלידה – סקירה משפטית מקיפה

תמצית

רשלנות רפואית בלידה היא תחום משפטי מורכב הדורש הוכחת שלושה יסודות מצטברים: התרשלות הצוות הרפואי, קיומו של נזק, וקשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק. בתי המשפט מדגישים כי לא כל סיבוך בלידה נובע מרשלנות, ולכן יש לבחון כל מקרה לגופו.

רשלנות בלידה
רשלנות רפואית

 

המסגרת הנורמטיבית

רשלנות רפואית בלידה – מה קובע החוק?

בפסיקה נקבע כי תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה מחייבת הוכחת יסודות ברורים. לדוגמה, בפסק הדין ע"א 4484/11 ע.ה. ואח' נגד משרד הבריאות נכתב כי על התובע להוכיח שהצוות הרפואי התרשל במהלך הלידה, כי ההתרשלות גרמה לנזק, וכי קיים קשר סיבתי בין הרשלנות לנזק.

עקרון יסוד – לא כל נזק בלידה מעיד על רשלנות

הבחנה בין סיבוך רפואי לרשלנות

בפסק דין ת"א (חיפה) 6327/02 חיים דורית ואח' נגד בית חולים לניאדו, נקבע כי לא כל פגיעה ביולדת או בתינוק היא תוצאה של רשלנות רפואית. לעיתים מדובר בסיבוכים טבעיים של תהליך ההיריון והלידה שאינם נובעים מהתרשלות הצוות הרפואי.

חובת הזהירות המוגברת של הצוות הרפואי

פיקוח ובדיקות למניעת רשלנות

בתי המשפט הכירו בחובת זהירות מוגברת של הצוות הרפואי במהלך הלידה. בפסק דין ת"א (חיפה) 1124/92 אורן סלמן נגד קופ"ח של ההסתדרות, נקבע כי חובת הזהירות כוללת פיקוח רפואי אינטנסיבי, ביצוע בדיקות יסודיות, והשגחה רציפה על היולדת והיילוד.

מקרי רשלנות רפואית בלידה – דוגמאות מהפסיקה

אי-ביצוע בדיקות נדרשות

ת"א (מרכז) 58371-03-11 ע' ו' נגד משרד הבריאות – במקרה זה בית החולים התרשל בקבלת החלטות במהלך הלידה, כאשר בחר לבצע לידת וואקום במקום ניתוח קיסרי, דבר שגרם לנזקים חמורים ליילוד.

אי-זיהוי מצוקה עוברית

ת"א (תל אביב) 34544-06-15 ע' ב' נגד המרכז הרפואי סורוקה – במקרה זה, הרופאים לא זיהו מצוקה עוברית בזמן לידת עכוז, מה שהוביל לנזק קשה. בפסק הדין נקבע כי ההתנהלות הרפואית הייתה רשלנית ביותר.

שיקולים מעשיים בתביעות רשלנות רפואית בלידה

נטל ההוכחה

  • על התובע להוכיח את שלושת היסודות: התרשלות, נזק וקשר סיבתי.
  • במקרים מסוימים ניתן להחיל את הכלל "הדבר מדבר בעד עצמו", כלומר, אם הנזק נגרם בנסיבות בלתי מוסברות, ייתכן שהנטל יעבור לנתבע.

חשיבות התיעוד הרפואי

  • תיעוד רפואי מלא ומדויק חיוני להצלחת התביעה.
  • היעדר תיעוד רפואי עשוי להעביר את נטל ההוכחה על הנתבעים.

חובת הסכמה מדעת

  • הצוות הרפואי חייב להסביר את הסיכונים הכרוכים בהליך הרפואי.
  • תיעוד הסכמת היולדת להליך הוא קריטי במקרה של תביעה.

סיכום

תביעה רשלנות רפואית בלידה הן מורכבות ודורשות הוכחת רשלנות, נזק וקשר סיבתי. עם זאת, לא כל סיבוך בלידה מהווה רשלנות רפואית, ובתי המשפט מחילים חובת זהירות מוגברת על הצוות הרפואי. תיעוד רפואי מלא, ביצוע בדיקות מקיפות וזיהוי מוקדם של סיבוכים עשויים להיות קריטיים למניעת נזק בלתי הפיך.

זקוקים לייעוץ משפטי בנושא רשלנות רפואית בלידה?

אם חוויתם רשלנות רפואית במהלך הלידה, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה ברשלנות רפואית. ייעוץ מקצועי יסייע לכם להבין את זכויותיכם ולבחון את סיכויי התביעה.

סימוכין

ת"א (נתניה) 6327/02 – חיים דורית ואח' נגד בית חולים לניאדו
שמות השופטים:
גלית ציגלר

התובעת העידה כי לפני שהתקבלה ההחלטה על ניתוח קיסרי, הרופאים הסבירו לה כי קיימת סכנה לעובר ואין מנוס מלסיים את הלידה בניתוח. התובעת אף חתמה על טופס הסכמה, והדברים הוסברו גם לבעלה.

קביעת בית המשפט:
לא נמצאה רשלנות רפואית בכל מהלך הטיפול שניתן לתובעת, לרבות בשלבי האשפוז, הניסיון ליילדה בלידה רגילה, ביצוע הניתוח הקיסרי, וזיהוי האטוניה ברחם שהצריכה כריתתו כדי להציל את חייה.
בית המשפט קבע כי הוצאת רחמה של התובעת גרמה לה עוגמת נפש, צער ותחושת אובדן, אך לא כל נזק הוא בר פיצוי ולא ניתן להטיל אחריות במקרה זה.

פסק דין: 05/01/2009
בית משפט: שלום – נתניה

ת"א (חיפה) 1124/92 – אורן סלמן נגד קופת חולים של ההסתדרות
שמות השופטים: ח. אריאל

היבטים משפטיים בקביעת רשלנות רפואית:

המונח "נסיבות המקרה" כולל מגוון מצבים רפואיים המשפיעים על אופן בחינת הרשלנות.
כאשר מדובר בהתערבות רפואית נוכח סכנה מיידית לחיי המטופל, יש לבחון את הטיפול באופן שונה ממקרה שגרתי.
רופא נדרש להיות בעל מומחיות וכישורים מתאימים למתן טיפול ברמה מקצועית מקובלת.
התנהגות הרופא:

בית המשפט סיווג את סוגי המקרים על פי נסיבותיהם וקבע אמות מידה נורמטיביות לבחינת רשלנות.
במקרים בהם מהלך הלידה הופך לחריג, חלה חובה מוגברת על הצוות הרפואי לפקח באופן אינטנסיבי ולנקוט באמצעי זהירות למניעת נזקים.
בית המשפט הדגיש כי לא כל תקלה רפואית עולה כדי רשלנות, אך כאשר קיימות נסיבות המצביעות על הסתברות גבוהה לרשלנות, ניתן להניח כי נגרם נזק רפואי בשל רשלנות הצוות הרפואי.
פסק דין: 05/02/1997
בית משפט: מחוזי – חיפה

ע"א 4484/11 – ע.ה. ואח' נגד משרד הבריאות
שמות השופטים: א. רובינשטיין, ע. פוגלמן, א. שהם

היבטים משפטיים בתביעת רשלנות רפואית בלידה:
כדי להוכיח רשלנות רפואית במקרה של תשניק סב-לידתי שגרם לנזק מוחי ליילוד, יש להוכיח שלושה יסודות:

כי הנתבע התרשל במהלך הלידה.
כי ההתרשלות גרמה לתשניק סב-לידתי.
כי הנזק שנגרם ליילוד הוא כתוצאה מהתשניק.
בית המשפט העליון קבע כי המערערים לא הוכיחו את התרשלות הצוות הרפואי ולא את הקשר הסיבתי בין ההתרשלות הנטענת לנזק שנגרם ליילוד.

פסק דין: 17/02/2013
בית משפט: בית המשפט העליון

ת"א (תל אביב) 34544-06-15 – ע.ב. נגד המרכז הרפואי סורוקה
שמות השופטים: דליה גנות

עיקרי פסק הדין:

התביעה הוגשה בגין רשלנות רפואית במהלך יילוד הקטין, אשר נולד עם נזקים קשים ונכות גבוהה.
חוות דעת רפואית קבעה כי היולדת ביקשה ניתוח קיסרי בשל מצג עכוז, אך שוכנעה לעבור לידה וגינלית ללא הסבר מספק.
צוות רפואי לא מיומן ביצע את הלידה, מה שהוביל לסיבוכים חמורים.
מסקנות:
בית המשפט קבע כי התנהלות הצוות הרפואי הייתה רשלנית ביותר, וכי שחרור ראש היילוד בוצע באופן ממושך וכוחני. בנוסף, ההחייאה לאחר הלידה בוצעה באופן כושל, מה שהחמיר את נזקו של היילוד.

פסק דין: 29/06/2015
בית משפט: מחוזי – תל אביב

ת"א (תל אביב) 58371-03-11 – ע.ו. נגד מדינת ישראל – משרד הבריאות
שמות השופטים: סיגל דומניץ סומך

היבטים משפטיים בתביעה:

התביעה הוגשה בגין רשלנות רפואית שגרמה לנזקי גוף בלידת התובעת.
נטען כי הצוות הרפואי התרשל באבחון גורמי הסיכון והחליט לבצע לידת וואקום במקום ניתוח קיסרי, מה שגרם לנכות קשה לתובעת.
לא ניתנו הסברים מספקים להורים בנוגע לסיכוני ההליך.
מסקנות:
בית המשפט קבע כי הצוות הרפואי היה אמור להימנע מלבצע לידת וואקום נרתיקית ולבחור באופציה בטוחה יותר.

פסק דין: 27/11/2016
בית משפט: שלום – תל אביב

ת"פ (פתח תקווה) 28132-05-20 – מדינת ישראל נגד אילן הלוי
שמות השופטים: אליאנא דניאלי

עיקרי פסק הדין:

הנאשם ביצע לידות בסיכון גבוה תוך הפרת נהלים רפואיים מחייבים.
הוא לא עדכן את צוותי בתי החולים על הגעת היולדות, מה שהוביל לסכנת חיים עבורן ועבור היילודים.
ועדה מטעם משרד הבריאות התרשמה כי קיימת סכנה חמורה לבריאותן של היולדות והיילודים בשל התנהלותו הרשלנית.
מסקנות:
בית המשפט קבע כי הנאשם נטל סיכונים רפואיים לא הכרחיים וגרם נזק חמור ליולדות וליילודים.

פסק דין: 18/06/2023
בית משפט: שלום – פתח תקווה

פסיקה רלוונטית

ע"א 754/05- בעא 754/05 והמשיבים בעא 759/05 נגד בעא 754/05 והמערער בעא 759/05

שמות השופטים: א ריבלין ס גובראן,א חיות

כוונתי לכך שביסוד העוולה מונח אינטרס חברתי החותר למנוע ככל הניתן ובאיזונים הראויים התנהגות רשלנית הגורמת נזק, ובענייננו יש לחברה אינטרס מובהק למנוע התנהלות רשלנית של הצוות הרפואי העלולה לגרום למותם של עוברים במהלך הלידה. נראה כי מטרה הרתעתית זו תושג באופן מיטבי ואפקטיבי יותר אם תוטל על בית החולים שהתרשל אחריות כלפי ההורים של העובר המת כניזוקים עיקריים וישירים ולא כניזוקים משניים הכבולים לתנאים המגבילים ומצמצמי האחריות שנקבעו בהלכת אלסוחה. 5. בשל כל הטעמים שפירטתי אני סבורה כי אין להשקיף על מותו בעוולה של עובר ברחם אמו כעל נזק הנגרם ל"אחר", אלא כנזק הנגרם להורים עצמם הניצבים בקו הראשון של הניזוקים הפוטנציאלים להם חב בית החולים חובת זהירות בכל הנוגע לתהליך הלידה. אוסיף ואומר כי לא אי-כשרותו של העובר שטרם נולד לתבוע היא המצדיקה בעיני את הצבת ההורים בקו הראשון של מעגל הסיכון אלא מעורבותם הישירה והמיידית באירוע הלידה, עליה עמדנו לעיל, היא המקנה להם מעמד זה (למגמות בדין הישראלי המטפחות תפישה שוויונית הרואה באב שותף מלא בתהליך ההולדה והגידול של ילדיו ראו: סעיף 3 לחוק שיווי זכויות האישה, תשי"א-1951; סעיף 6(ח)(1) לחוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 וכן דנ"א 2401/95 נחמני נ' נחמני, פ"ד נ(4) 661, 789 (1996)). על כן, תעמוד להורים על פי תפיסתי עילת תביעה עצמאית כניזוקים ישירים גם במקרה שבו עומדת לילוד שלידתו הסתיימה אך הוא נפטר לאחר מכן, עילת תביעה כתוצאה מרשלנות רפואית בתהליך לידתו ואין עילה אחת מוציאה את האחרת. מאותם טעמים עצמם הייתי מוכנה להוסיף ולבחון במקרה מתאים את השאלה – שאינה צריכה לענייננו – והיא האם יש מקום לעילת תביעה עצמאית כזו שתעמוד להורים כניזוקים ישירים גם כאשר הילוד נותר נכה עקב רשלנות רפואית במהלך לידתו, להבדיל מפגיעה הנגרמת לילד או בן משפחה אחר בקירבה מיידית כתוצאה מרשלנות רפואית שלא במהלך אירוע הלידה (אך ראו לעניין זה ע"א 6696/00 בית החולים המרכזי בעפולה נ' פינטו (טרם פורסם, 2.9.2002 ) וע"א 2299/03 מדינת ישראל נ' טרלובסקי (טרם פורסם, 23.1.2007 )).

פסק דין |04/06/2007 |בית המשפט העליון

ע"א 4484/11- ע.ה. ואח נגד משרד הבריאות

שמות השופטים: א רובינשטיין,ע פוגלמן,א שהם

ככלל, כאשר עסקינן בתביעת רשלנות בלידה, כמו במקרה שלפנינו, והתובעים טוענים לרשלנות אשר גרמה לתשניק סב-לידתי, בעטיו נגרם נזק מוחי ליילוד, על התובע מוטל הנטל להוכיח שלושה יסודות הכרחיים והם, כי הנתבע התרשל במהלך הלידה; כי ההתרשלות גרמה ליילוד לתשניק סב-לידתי; וכי הנזק שנגרם ליילוד הוא כתוצאה מהתשניק (ע"א 6992/09 לזר נ' הסתדרות מדיצינית הדסה ( 29.12.2011 ) (להלן: עניין לזר)). במקרה דנן, סלע המחלוקת בין הצדדים נסוב, הן על שאלת ההתרשלות, והן על שאלת הקשר הסיבתי בין אירועי הלידה לנזקו של המערער. משכך, יתחלק הדיון לשניים, תחילה אדון בשאלת ההתרשלות ומשם אפנה לשאלת הקשר הסיבתי. אקדים ואומר, כי לטעמי, המערערים לא הוכיחו במקרה דנן את התרשלותו של הצוות הרפואי ואף לא הוכח הקשר הסיבתי בין ההתרשלות הנטענת לבין מצבו של המערער. לפיכך, אם תישמע דעתי, דין הערעור להידחות. התערבות ערכאת הערעור בממצאים עובדתיים 20. טענותיהם של המערערים נסובות כאמור, סביב שאלת התרשלות הצוות הרפואי בשלבים שונים בלידתו של המערער, החל משלב היערכות הצוות ללידת המערער, המשך בשלב ניטור הלידה, ופקיעת שק מי השפיר וכלה בהחלטה לבצע ניתוח קיסרי. מדובר בהשגות על קביעות עובדתיות של בית המשפט המחוזי, ובכלל זה, מדובר בהשגה על חוות דעתם המקצועית של פרופ' בליקשטיין ופרופ' וייץ, המומחים מטעם המשיב, אשר אומצה על-ידי בית המשפט. מן המפורסמות הוא כי ערכאת הערעור אינה נוטה להתערב בממצאי עובדה ומהימנות שנקבעו על ידי הערכאה הדיונית, אשר התרשמה ישירות מן העדים שהופיעו בפניה וממכלול הראיות האחרות שהוצגו לעיונה.

פסק דין |17/02/2013 |בית המשפט העליון

ע"א 6768/01-1. אורי רגב נגד מדינת ישראל

שמות השופטים: ד דורנרא ריבלין,א פרוקציה

תהליך ההריון והלידה הינם תופעה שנילווה לה לא אחת יסוד של אי וודאות, ולעיתים סיכון בצידה. יש להבחין באיזמל חד בין פגיעות שהן תולדה של פיגעי טבע, בגדר אסון משמים, לבין אלה שהן פרי תקלות רפואיות, בין עקב שיקול דעת רפואי מוטעה, שאינו בהכרח רשלני, ובין עקב רשלנות מקצועית (ע"א 705/78 רמון נ' מאוטנר, פד"י לד(1) 550, 555; ע"א 612/78 פאר נ' קופר, פד"י לה(1) 720, 727; ת"א (מחוזי-ירושלים) 668/92 תום שטראוס נ' ד"ר יובל עוז). זכורים בענין זה דבריו של הלורד דנינג בענין whitehouse v. jordan (1980) 1 aller 650, 652-3 : "being born is dangerous for the baby. so much so, that an eminent professor in this case tells us: throughout history, birth has been the most dangerous event in the life of an individual, and medical science has not yet succeeded in eliminating that danger. that has its legal consequences. it follows that when a baby is still-born or dies soon after birth or is born damaged or deformed, that fact is no evidence of negligence on the part of the doctors or nurses attending the birth. it does not speak for itself. the maxim res ipsa loquitur does not apply. " במקרה שלפנינו, אכן מדובר בארוע רפואי שלא ניתן היה, גם במיומנות רפואית מקצועית סבירה, למנוע את תוצאותיו הקשות. הדבר מדבר בעדו והרשומות הרפואיות 5. בית משפט זה עמד לאורך השנים על חשיבות קיומן של רשומות רפואיות תקינות ומלאות (ע"א 6160/99 דרוקמן נ' בית חולים לניאדו, פד"י נה(3) 117, 125; ע"א 1/01 שמעון נ' קופת חולים של ההסתדרות, פד"י נו(5) 502, 507). הרישום "נועד לשרת תכליות שונות. הוא מאפשר טיפול עקבי, רצוף ונכון בחולה המטופל, לא פעם לאורך זמן, ועל ידי אנשי צוות שונים.

פסק דין |21/04/2004 |בית המשפט העליון

ע"א 9833/09- ל.כ. נגד מדינת ישראל והמערערת בערעור שכנגד

שמות השופטים: מ נאור,ח מלצר,א שהם

דיון והכרעה 39. הערעור המרכזי שלפנינו הוגש על ידי המערער והוריו. כמו כן, מונח לפנינו ערעור שכנגד מטעם המדינה, שעניינו פסיקת הוצאות. במוקד הערעור העיקרי, עומדת השאלה, האם התרשלו הרופאים בבית החולים "שיבא" בתל השומר, במהלך לידתו של המערער, ואם כן האם קיים קשר סיבתי בין התרשלותם לבין הליקויים הרפואיים מהם סובל המערער. המחלוקת העיקרית בין הצדדים נוגעת לאירועים שהתרחשו סביב הלידה, וביניהם, אי מתן סטרואידים למערערת על מנת למנוע סיבוכי פגות, וההחלטה לילד את המערערת בדרך וגינאלית ולא בניתוח קיסרי. כמו כן, חלוקים הצדדים בשאלת הקשר הסיבתי בין אירועי הלידה לנזקו של המערער. להלן נבחן, האם הטיפול הרפואי שניתן למערערת עולה כדי התרשלות, והאם הוכח קשר סיבתי בינו לבין הנזק. אקדים ואציין, כי בנסיבות שלפנינו, סבור אני, שהמערערים לא הוכיחו את התרשלותם של הרופאים בביצוע הלידה הלידנית, כמו גם בהימנעות ממתן טיפול בסטרואידים ליולדת, כפי שקבע בית המשפט המחוזי. כמו כן, המערערים לא עמדו בנטל הוכחת הקשר הסיבתי בין ההתרשלות הנטענת, לבין מצבו הרפואי של המערער. לפיכך, אם תישמע דעתי, דין הערעור להידחות. 40. מושכלות יסוד הן, כי על מנת להטיל אחריות בנזיקין בגין עוולת הרשלנות, יש להוכיח קיומם של מספר יסודות: קיומה של חובת זהירות; הפרתה של חובה זו על-ידי התנהגות עוולתית (מעשה או מחדל); וקיומו של נזק. נוסף על כך, יש להצביע על קשר סיבתי, עובדתי ומשפטי, בין ההתרשלות לבין הנזק (ע"א 243/83 עיריית ירושלים נ' גורדון, פ"ד לט(1) 113, 129 (1985); ע"א 10344/05 אבו שארב נ' משרד הבריאות ( 18.1.2009 ); ע"א 4484/11 הייב נ' משרד הבריאות ( 18.2.2013 ) (להלן: עניין הייב).

פסק דין |24/08/2013 |בית המשפט העליון

ע"א 4351/14- פלוני נגד קופת חולים של הסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל

שמות השופטים: א רובינשטיין,ס גובראן,ד ברק ארז

בתביעה טענו ההורים, בין היתר, להתרשלות מצד המשיבה בביצוע הלידה; לקשר סיבתי בין התרשלות זו לבין הנזקים שנגרמו למערער; ולקיומו של נזק ראייתי המונע מהם להוכיח את דבר ההתרשלות, והמתבטא בחסרונו של תרשים המוניטור אשר בו תועדה הלידה. בבית המשפט המחוזי בגלגולו הראשון של התיק לאחר ששאלת האחריות הופרדה משאלת הנזק, נקבע כי המשיבה לא התרשלה במהלך הלידה, וכי לא הוכח קשר סיבתי בין מצבו הקליני של המערער לבין אירועי לידתו. בנוסף, נקבע כי על תביעתם של ההורים חלה התיישנות, הואיל וחלפו 20 שנה מיום גילוי מצבו הבריאותי של המערער, ועל כך לא חלקו המערערים. ג. בערעור שהוגש לבית משפט זה, התהפכה הקביעה במובן מסוים, ונקבע כי המשיבה התרשלה במהלך הלידה, בכך שחרגה מאמות המידה המקובלות ומרמת הזהירות המצופה מרופא סביר. כן נקבע כי המשיבה התרשלה בכך שלא שמרה את הרשומות הרפואיות המקוריות, ובפרט את תרשים המוניטור, ובכך גרמה למערער נזק ראייתי כבד. משכך, קבע בית המשפט כי נטל הבאת הראיה יועבר אל כתפי המשיבה להוכיח שלא התרשלה. עם זאת, לאחר שבית המשפט עמד על שרשרת הקשרים הסיבתיים בתיק זה והכריע בהם, כפי שיפורט בהמשך, נותרה שאלה אחת להכרעה, והיא הקשר הסיבתי בין התרשלות המשיבה למצוקה שהתרחשה במהלך הלידה. לשם כך הוחזר התיק לבית המשפט המחוזי, שכן שאלה זו לא נבחנה בפסק דינו. יצוין, כי לשאלת הקשר הסיבתי שבין המצוקה לבין מצבו הקליני של המערער נדרש בית משפט זה על בסיס חוות דעת מומחית מטעם המשיבה, ד"ר מטרני, אשר קבעה הסתברות לכך בשיעור של 10. כיום חולקים הצדדים על הפרשנות שיש ליתן לקביעה זו של בית המשפט; לטענת המשיבים, בית המשפט קבע, על סמך חוות הדעת, כי הוכח הקשר הסיבתי ברמת הסתברות של 10, ולטענת המערערים, נקבע כי המשיבים אחראים ל-10 מן הנזק שנגרם למערער; נעמוד בהמשך על נפקות ההבחנה בין שתי הפרשנויות, בעקבות פסק הדין בדנ"א מלול.

פסק דין |07/11/2015 |בית המשפט העליון

ע"א 3750/15- פלוני נגד מדינת ישראל

שמות השופטים: ח מלצר,נ הנדל,א שהם

על כן, היעדר ראייה התומכת בטענה כי המשיבה התרשלה, לצד הסבר אפשרי לדרך מקובלת וסבירה לחילוץ המערער אלה מביאים למסקנה כי קביעת בית המשפט המחוזי שלא הייתה התרשלות של הצוות הרפואי במהלך לידת המערער הינה סבירה בנסיבות העניין. בהקשר זה, אף אין בידי לקבל את טענת המערערים לפיה הנזק החריג בעוצמתו שנגרם למערער בעת הלידה, מעיד על התרשלות של הצוות הרפואי. אכן, הנזק למערער הינו קשה, והוא מוערך ב-50-40 נכות. עם זאת, אין די בעוצמת הנזק כדי לבסס את טענת ההתרשלות. ראשית, מן הנתונים שהובאו בהליך קמא עולה כי אחוז לא מבוטל מהילודים שנולדו לאחר כליאת כתפיים סובלים משיתוק על שם ארב, אף כאשר לא נרשמה כל התרשלות במהלך הלידה. אמנם, המערערים טוענים כי במרבית המקרים השיתוק חולף סמוך לאחר הלידה, בניגוד לשיתוק הקבוע והקשה הקיים אצל המערער. עם זאת, לא די בטענה זו כדי לקבוע שמקרה זה אינו אחד מן המקרים שבהם נגרם שיתוק קבוע אף ללא התרשלות. בהקשר זה, אף יש להוסיף כי המומחה מטעם המערערים בעצמו ציין כי באחוז נכבד מהמקרים הסובל מן השיתוק לא יחלים. 4. בשולי הדברים, אתייחס לטענות הנשמעות כנגד מהימנות המומחה מטעם המשיבה. ראשית, מן הראוי לשוב ולהזכיר את הכלל הידוע לפיו ערכאת הערעור תימנע מלהתערב בממצאי מהימנות שנקבעו על-ידי הערכאה הדיונית, במיוחד מקום בו הממצאים נקבעו על יסוד התרשמות ישירה מהעדים (ע"א 1355/11 הסתדרות מדיצינית הדסה נ' קופת חולים מאוחדת, פסקה 27 לפסק דינו של השופט צ' זילברטל ( 9.2.2015 )). זהו סוג המקרים שבענייננו, שכן בית המשפט המחוזי התרשם באופן ישיר מעדותו ומחוות דעתו של המומחה מטעם המשיבה.

פסק דין |14/01/2018 |בית המשפט העליון

ת"א (חיפה) 1124/92- אורן סלמן נגד קופח של ההסתדרות

שמות השופטים: ח אריאל


למעלה מכך, יש הגורסים כי כאשר קיימים מספר הסברים או אפשרויות לגרם הנזק על נתבע הנתבע בגין נזק שנגרם, לכאורה, בשל רשלנות רפואית, להוכיח שהנזק לא נגרם ע"י התנהגותו הרשלנית ובפרט אחר שהוכח כי נהג ברשלנות. ראה, למשל, דברי השופט peter pain בפסק-הדין בעניין: clark v. maclennan and anothers, פורסם ב – 1983] 1 all er ,416]. כך או אחרת, לאור "מבחן הסיכון", ברי כי במקרה דנא ניתן לראות כי התקיים הקשר הסיבתי המשפטי היות שניתן לומר בביטחון כי נזקו של התובע (הנזק המוחי והשיתוק) מצוי בתחום הסיכון שיצרה התנהגותו הרשלנית של בית החולים. הסוגייא הינה בראש ובראשונה סוגייא עקרונית – נורמטיבית, ולא דווקא שאלה עובדתית (השווה: שולמן נ' ציון חב' לבטוח, פ"ד מב(866-867 ,849 (2). בהעדר דבר חקיקה המיוחד לעניין רשלנות רפואית בכלל ורשלנות רפואית הקשורה בלידה בפרט, יש להיזקק, בנסיבות המקרה דנא, ליצירה החוקית והשיפוטית בכללותה בכדי לקבוע את מתחם הסיכון האמור. מרבית השיקולים הרולוונטיים הובאו לעיל בעת הדיון בנורמת ההתנהגות הנדרשת מרופא המפקח ומטפל ביולדת, אשר בחס אליה נמצאו אינדיקציות המעידות על מהלך בלתי תקין של הלידה. שיקולים אלה יפים וטובים גם בנוגע לקביעת מתחם הסיכון, אשר תוצאה מזיקה שמהלך גרימתה נופל בתחומו מעניקה פיצוי לניזוק. אני סבור, איפוא, כי די בכך שהתנהגותו הרשלנית של בית החולים בכל הקשור לביצוע הניסוי לזירוז הלידה, כמפורט לעיל, יצרה סיכון אפשרי של התובע, בכדי לגבש את הקשר הסיבתי המשפטי הנדרש בין פעולה זו לבין גרם הנזק נשוא תביעה זו. בקובעי זאת, אני סומך את ידי על מסקנתו של פרופ' שר אשר קבע, כאמור, כי הנזק לתובע נגרם, במהלך לידתו, תוך שהוא מצביע על קשר עובדתי רפואי אפשרי בין גרם הנזק לבין ביצוע הניסוי בתובעת והטיפול בה לאחר ביצועו.

פסק דין |05/02/1997 |מחוזי – חיפה

ת"א (ירושלים) 3161/01- אלה חלמסקי ואח נגד מדינת ישראל

שמות השופטים: משה דרורי

ואכן, יש להתייחס בזהירות בתביעות רשלנות של לידה, שכן, כפי שקבע לאחרונה בית המשפט העליון, "יש להיות ערים לעובדה כי לא כל פגיעה, ותהא פגיעה קשה ביותר ביולדת או בתינוק, הינה תוצאה של תקלה או רשלנות רפואית. תהליך ההריון והלידה הינם תופעה שנילווה לה לא אחת יסוד של אי וודאות, ולעיתים סיכון בצידה. יש להבחין באיזמל חד בין פגיעות שהן תולדה של פיגעי טבע, בגדר אסון משמים, לבין אלה שהן פרי תקלות רפואיות, בין עקב שיקול דעת רפואי מוטעה, שאינו בהכרח רשלני, ובין עקב רשלנות מקצועית"(דברי השופטת א' פרוקצ'יה בע"א 6768/01 רגב נ' מדינת ישראל ; ניתן ביום א' באייר תשס"ד ( 22.4.04 ); פורסם באתר נבו). 84. ניתן לומר כי הד לטענות אלה מצאנו עוד בשנות השישים, בפסק דינו של השופט קיסטר, אשר (בהתבסס על דברי השופט דנינג) הצביע על כך כי יש להתחשב בתקנת ציבור וכי יש להיזהר שלא להטיל חובת זהירות למעלה מן המקובל במקצוע רפואה, ולהגדיל את אחריותו של הרופא באופן שיהיה אחראי בכישלון בטיפול או בניתוח למעלה מן המידה (ע"א 552/66 לויטל נ' קופת חולים, פ"ד כב (2) 480, בעמ' 482 ואילך). השופט קיסטר באותו פסק דין, מוצא תימוכין לרעיון זה גם במשפט העברי. וכך הוא אומר (שם, בעמ' 483 , בין האותיות ד-ז): "המומנט הזה של תקנת הציבור ביחס לרופאים – ובעיקר רופאים מנתחים – מוכר במשפט העברי. העיקרון במשפט העברי הוא שאדם שחיבל בחברו חייב אפילו היה שוגג מכיוון שאדם מועד לעולם, אך לגבי רופאים העוסקים במקצועם על-פי 'רשות בית-דין' (על-פי רשיון מטעם רשות ציבורית) צומצמה האחריות במידה ניכרת, היינו: לאותם מקרים של פשיעה שהוגדרו במקורות (תוספתא בבא קמא, פרק ו', ו'; פרק ט', ג'; וכן תוספתא גיטין, פרק ג', י"ג; ועל-פי זה נקבעה ההלכה בתורת האדם של הרמב"ן, שער הסכנה, הודפס בחידוש הרמב"ן, הוצאת ירושלים, תשכ"ב, בסוף סדר נזיקין כלקוטים מספר תורת האדם על בבא קמא; ושו"ת תשב"ץ, חלק ג', סימן פ"ב; ובשולחן ערוך, יורה דעה, סימן של"ו).

החלטה |
23/02/2005 |
מחוזי – ירושלים

חקיקה רלוונטית

חוק העונשין, התשל"ז-1977

סעיף: 303. המתת תינוק

303. (א) אשה שגרמה במזיד, במעשה או במחדל, למות ולדה שלא מלאו לו שנים-עשר חדשים, ובשעת המעשה או המחדל היתה במצב של ערעור שיקול הדעת, משום שעדיין לא החלימה לגמרי מתוצאות הלידה או משום תוצאות ההנקה לאחר הלידה, הרי על אף היות העבירה לפי הנסיבות בגדר רצח או הריגה, דינה – מאסר חמש שנים. (ב) האמור בסעיף זה אינו בא לגרוע מסמכות בית-המשפט להרשיע את מי שהואשם ברצח של ילד שלא מלאו לו שנים-עשר חדשים בעבירה של הריגה או של העלמת לידה, או לקבוע שאינו נושא באחריות פלילית מחמת אי-שפיותו או ליקוי בכשרו השכלי לפי סעיף 19.

חוק העונשין, התשל"ז-1977

סעיף: 338. מעשי פזיזות ורשלנות

338. (א) העושה אחת מאלה בדרך נמהרת או רשלנית שיש בה כדי לסכן חיי אדם או לגרום לו חבלה, דינו – מאסר שלוש שנים: (1) נוהג רכב או רוכב בדרך ציבורית; (2) מפעיל כלי שיט או כלי טיס או משתתף בהפעלתם; (3) עושה מעשה באש או בחומר לקיח, נפיץ או רדיואקטיבי, או אינו נוקט אמצעי זהירות מפני סכנה מסתברת הכרוכה באש או בחומר כאמור שבהחזקתו; (4) עושה מעשה לגבי מכונות שבפיקוחו, שלו בלבד או עם אחרים, או אינו נוקט אמצעי זהירות נאותים מפני סכנה מסתברת הכרוכה בהן; (5) עושה מעשה לגבי חומר נפץ או כלי יריה שבהחזקתו, או אינו נוקט אמצעי זהירות נאותים מפני סכנה מסתברת הכרוכה בהם; (6) אינו נוקט אמצעי זהירות מפני סכנה מסתברת הכרוכה בחיה שבהחזקתו; (7) נותן טיפול רפואי או כירורגי לאדם שהתחייב לטפל בו; (8) מוכר, מספק, נותן או מפעיל תרופה או חומר מרעיל או מסוכן; (9) משתמש בחומר מרעיל או מסוכן או מחזיק בו או מפקירו, או מפקיר מיכל שהוחזק בו חומר כאמור ויש בו כדי להרעיל או לסכן. (ב) העובר עבירה לפי סעיף קטן (א)(5) בחגיגה או בטקס, דינו – מאסר ארבע שנים.

תקנות הביטוח הלאומי (מענק אשפוז ליולדת ולילוד), התשנ"ד – 1993

סעיף: 5. סל שירותים ליולדת וילוד

5. בתמורה למענק האשפוז יינתנו שירותים אלה: (1) כל השירותים והטיפולים הרפואיים הקשורים בלידה לרבות בדיקות מעבדה, רנטגן ובדיקות אחרות מכל סוג שהוא, ניתוח או ניתוחים על כל הקשור והנובע מהם; (2) אשפוז היולדת במחלקת יולדות פרק זמן שהלידה ותוצאותיה מחייבות זאת וכן אשפוזה של היולדת תוך 3 ימים שקדמו ליום הלידה; (3) אשפוז הילוד עד לצאת היולדת מבית החולים; (4) אשפוז הילוד לאחר צאת היולדת מבית החולים, לפרק זמן כפי שהמצב הרפואי מחייב עקב צהבת, דלקת ריאות כתוצאה משתיית מי שפיר או כל מחלה זיהומית אחרת; (5) אשפוז פגים ביחידה רפואית מתאימה; (6) זריקות אימונוגלובולין אנטי D במקרה של RH שלילי וכל זריקה או טיפול אחר הדרושים ליולדת ולילוד על פי החלטת הרופא.

חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995

סעיף: 56. שלילת הזכות

56. המוסד רשאי לשלול את הזכות לדמי לידה, כולם או מקצתם, אם קרה אחד מאלה: (1) בתוך הזמן שבעדו משתלמים דמי לידה עבדה המבוטחת שלא במשק ביתה; (2) בתוך ששת השבועות שלפני יום הלידה המשוער עבדה המבוטחת שלא במשק ביתה בימים שרופא, שהסמיך המוסד, אסר עליה לעבוד בהם; (3) המבוטחת לא מילאה אחרי הוראת המוסד בדבר פיקוח רפואי בקשר להריון וללידה.

חוק העונשין, התשל"ז-1977

סעיף: 317. הפסקת הריון במקרים מיוחדים

317. לא ישא רופא מוסמך באחריות פלילית בשל הפסקת הריונה של אשה אם נתקיימה אחת מאלה, ובלבד שניתנה על כך למנהל הכללי של משרד הבריאות הודעה מנומקת בכתב תוך חמישה ימים לאחר המעשה: (1) היה צורך להפסיק את ההריון מיד, לשם הצלת חייה של האשה או כדי למנוע ממנה נזק חמור שאין לתקנו; (2) הפסקת ההריון היתה תוך טיפול רפואי אחר בגופה של האשה ודבר ההריון לא היה ידוע לרופא קודם לכן והפסקתו היתה דרושה לאותו טיפול רפואי.

תקנות הביטוח הלאומי (הגשת תביעה לגמלה ואופן תשלומה), התשנ"ח – 1998

סעיף: 10. תביעה לדמי לידה

10. תביעה לדמי לידה המוגשת לפני יום הלידה, תכלול אישור רפואי על יום הלידה המשוער שנקבע בבדיקה רפואית שנערכה בתקופת תשעת השבועות שבתכוף לפני יום הלידה המשוער.

צו עובדים זרים (סל שירותי בריאות לעובד), התשס"א-2001

סעיף: 4. הגבלת זכאות

4. (א) הביטוח הרפואי לא יגביל את זכאותו של עובד לשירות מן השירותים המנויים בצו זה, ואולם ניתן לכלול בביטוח הרפואי הגבלות כמפורט להלן: (1) שירותי בריאות לאישה בקשר להריון, במשך תשעת החודשים הראשונים, במצטבר, שבהם התקיימו יחסי עובד-מעביד בינה לבין מעביד אחד או יותר בישראל, זולת במצב חירום רפואי; (2) לא יינתנו לעובד שירותים שהוא נזקק להם מחמת בעיה רפואית הנובעת ממצב רפואי שקדם למועד הראשון שבו הסדיר בעבורו מעביד כלשהו בישראל ביטוח רפואי (להלן – מצב רפואי קודם), וזאת במשך שלוש השנים הראשונות שממועד תחילתו של צו זה או מן המועד הראשון האמור (להלן – המועד הראשון) לפי המאוחר, אם נתקיים אחד משני אלה: (א) עובד עצמו אישר, כי הבעיה הרפואית שבשלה נזקק לשירות נובעת ממצב רפואי קודם; (ב) רופא אישר, על פי ממצאים שלפניו, כי הבעיה הרפואית שבשלה נזקק העובד לשירות, נובעת ממצב רפואי קודם ואם שהה האדם מחוץ לישראל, לאחר המועד הראשון (להלן – שהייה) תקופה או תקופות העולות על 90 ימים רצופים, או על 120 ימים רצופים אם השהייה הפרידה בין תקופות העסקה אצל אותו מעביד – יראו כמועד הראשון, לענין פסקה זו, את המועד הראשון לאחר השהייה שבו היה העובד מבוטח בביטוח רפואי. אין בהוראות פסקה זו כדי לאפשר למבטח להגביל מתן שירותי בריאות לעובד, שהוא נזקק להם במצב חירום רפואי הנובע ממצב רפואי קודם, לשם ייצוב מצבו הרפואי עד למצב המאפשר המשך הטיפול בו מחוץ לישראל, או להגביל מתן שירותי בריאות אחרים, הדרושים לו עקב אותו מצב רפואי קודם, בתקופת 30 הימים שלאחר אישור הרופא כאמור או הקביעה בדבר ייצוב מצבו הרפואי כאמור.

חוק העונשין, התשל"ז-1977

סעיף: 316. אישור

316. (א) הוועדה רשאית, לאחר שנתקבלה הסכמתה המודעת של האשה, לתת אישור להפסקת ההריון אם ראתה שיש הצדקה לכך מחמת אחת מאלה: (1) האשה היא למטה מגיל הנישואין, או מלאו לה ארבעים שנה; (2) ההריון נובע מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי או מיחסי עריות, או שהוא שלא מנישואין; (3) הוולד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי; (4) המשך ההריון עלול לסכן את חיי האשה או לגרום לאשה נזק גופני או נפשי; (5) (בוטל). (ב) לענין סעיף זה, "הסכמה מודעת" של אשה להפסקת הריונה – הסכמתה בכתב לאחר שהוסברו לה הסיכונים הגופניים והנפשיים הכרוכים בהפסקת ההריון; לענין זה הסכמתה של קטינה אינה טעונה אישור נציגה. (ג) לא תסרב הוועדה לתת אישור בטרם נתנה לאשה הזדמנות להופיע בפניה ולמסור לוועדה את נימוקיה. (ד) האישור יהיה בכתב ויפרש את הסיבה המצדיקה את הפסקת ההריון.

תקנות בריאות העם (אמות מידה לחלוקת סכום נוסף) (שיפור הפעילות בפגיות בשנת 2025), התשפ"ה-2024

סעיף: 1. הגדרות

1. בתקנות אלה – "חוק הסדרת העיסוק" – חוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות התשס"ח-2008; "פג" – יילוד שמשקלו בעת הלידה לא עלה על 1,750 גרם, שהיה בחיים 4 ימים לפחות ואושפז בפגייה; "פג מזכה" – פג שלידתו מזכה את בית החולים בתשלום נוסף מהמוסד לביטוח לאומי; "פגייה" – יחידה לטיפול מיוחד ביילודים פגים; "קבוצת ייחוס" – הקבוצה שאליה משתייך כל אחד מבתי החולים לפי לפירוט הזה: (1) קבוצת ייחוס מספר 1 – בית חולים שהתקיימו בו עד 5,000 לידות בשנה שקדמה לשנה שקדמה לשנת התקצוב, שאינו נמנה עם בתי החולים בקבוצת ייחוס מספר 3; (2) קבוצת ייחוס מספר 2 – בית חולים שהתקיימו בו למעלה מ–5,000 לידות בשנה שקדמה לשנה שקדמה לשנת התקצוב, שאינו נמנה עם בתי החולים בקבוצת ייחוס מספר 3; (3) קבוצת ייחוס מספר 3 – בתי החולים שבהם ניתן שירות נוירוכירורגי ליילודים ופגים; "תקנות אמות מידה לחלוקה" – תקנות בריאות העם (אמות מידה לחלוקת סכום נוסף) התשפ"ג-2022.

חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995

סעיף: 42. הזכות למענק אשפוז, למענק לידה ולקצבת לידה

42. (א) מבוטחת שהזדקקה לאשפוז בקשר ללידה זכאית – (1) למענק אשפוז; (2) למענק לידה; (3) לקצבת לידה, אם ילדה יותר משני ילדים בלידה אחת. (ב) אם אין המבוטחת בחיים, זכאי למענק הלידה ולקצבת הלידה בעלה או האפוטרופוס על הנולד, לפי הענין. (ג) (1) נוסף על הוראות סעיף קטן (א), מבוטחת שילדה זכאית למענק לידה גם אם לא הזדקקה לאשפוז בקשר ללידה, ובלבד שמיילדת או רופא אישרו, בתצהיר שנתנה המיילדת או בתעודת רופא, לפי העניין, כאמור בפסקה (2), כי הם נכחו בלידה וכי היא התקיימה בהתאם להוראות חוזרי משרד הבריאות בעניין לידות בית כפי שהם מפורסמים באתר האינטרנט של משרד הבריאות, לרבות ההוראה בדבר מסירת מידע ליולדת לגבי ביצוע בדיקות סקר יילודים לזיהוי מוקדם של מחלות; (2) תנאי לקבלת מענק לידה כאמור בפסקה (1) הוא מסירת תצהיר מאת מיילדת או תעודת רופא, כאמור באותה פסקה, למשרד הבריאות, באופן שיורה המשרד; משרד הבריאות ידווח למוסד לגבי תצהיר או תעודת רופא שנמסרו לו כאמור באופן שעליו יוסכם בין המוסד למשרד הבריאות; (3) המוסד רשאי לתת הוראות בדבר אופן הגשת תביעה למענק לפי סעיף קטן זה ותשלומו.

תקנות הביטוח הלאומי (הענקות מטעמי צדק), תשל"ה – 1975

סעיף: 11. שיעור ההענקה למי שתביעתו למענק לידה נדחתה

11. שיעור ההענקה למבקש הענקה שתביעתו למענק לידה נדחתה ומתקיימות הנסיבות האמורות בתקנה 3 יהיה צירוף שני אלה: (1) הסכום המיועד לפי החוק לרכישת ציוד לנולד; (2) סכום לכיסוי ההוצאות הכרוכות במתן עזרה רפואית מקצועית בשעת הלידה – שאינו עולה על הסכום הניתן לאשפוז יולדת.

תקנות העונשין (הפסקת הריון), תשל"ח-1978

סעיף: 10. ביטול האישור

10. (א) התחלפה הבעלות על המרפאה המוכרת לביצוע הפסקות היריון תרופתיות וכירורגיות, ובמקרה שהבעלות היא בידי תאגיד – עם חילופם של למעלה ממחצית בעלי זכות ההצבעה בו, או התחלף מנהל המרפאה, בטל אישורה כמוסד רפואי מוכר בתום שלושים יום מעת החילופים; היו חילופים בבעלות – רשאי הרופא המחוזי לדחות את מועד ביטול האישור בשלושים יום נוספים. (ב) השר רשאי לבטל אישורה של מרפאה כמוסד רפואי מוכר אם נתקיים אחד מאלה: (1) בוצעו בה פעולות בניגוד לחוק, לתקנות אלה או לתנאי האישור; (2) לפי דין וחשבון שהגיש לו הממונה פסק להתקיים אחד התנאים המפורטים בתקנות 3 ו-4; (3) לא נמסר לממונה דיווח כנדרש בתקנה 9; (4) לא ניתן לממונה או למי שהסמיך בכתב לערוך בקורת במרפאה; (5) הוברר לו כי היתה רשלנות גסה בטיפול במרפאה. (ג) השר רשאי לבטל אישורו של בית חולים כמוסד רפואי מוכר אם נתקיים אחד מאלה: (1) בוצעו בו פעולות בניגוד לחוק או לתקנות אלה; (2) לפי דין וחשבון שהגיש לו הממונה פסק להתקיים התנאי שבתקנה 2; (3) לא ניתן לממונה או למי שהסמיך בכתב לערוך בקורת בבית החולים; (4) הוברר לו כי היתה רשלנות גסה בטיפול הכרוך בהפסקת הריון בבית החולים.

אודות המחבר


ריטה פרייס

עו"ד ריטה פרייס

לייעוץ מקצועי ללא עלות:


תחומי התעסקות:
נזיקין
עבודה

לקוחות ממליצים:

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית להאמית קרהשק סכעיט דז מא, מנכם למטכין נשואי מנורךגולר מונפרר סוברט לורם שבצק יהול, לכנוץ בעריר גק ליץ, ושבעגט. קולהע צופעט למרקוח איבן איף, ברומץ כלרשט מיחוצים. קלאצי סחטיר בלובק. תצטנפל בלינדו למרקל אס לכימפו, דול, צוט ומעיוט – לפתיעם ברשג – ולתיעם גדדיש. קוויז דומור ליאמום בלינך רוגצה. לפמעט

שם ממליץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית להאמית קרהשק סכעיט דז מא, מנכם למטכין נשואי מנורךגולר מונפרר סוברט לורם שבצק יהול, לכנוץ בעריר גק ליץ, ושבעגט. קולהע צופעט למרקוח איבן איף, ברומץ כלרשט מיחוצים. קלאצי סחטיר בלובק. תצטנפל בלינדו למרקל אס לכימפו, דול, צוט ומעיוט – לפתיעם ברשג – ולתיעם גדדיש. קוויז דומור ליאמום בלינך רוגצה. לפמעט

שם ממליץ

מאמרים נוספים:

עורך דין רשלנות רפואית חיפה

עורך דין רשלנות רפואית חיפה באבחון שיתוק מוחין לאחר לידה למשל, טעויות וכשלים שדורשים בירור של עורך שין מומחה. ניסיון רב! אל תסבלו לבד, ליווי.. קרא עוד

רשלנות רפואית עורכי דין בחיפה

רשלנות רפואית עורכי דין בחיפה אשר צברו ניסיון רב בתביעות פיצויים לרשלנות רפואית במהלך תקופת ההריון ובתהליך הלידה. ליווי מקצועי ואישי. רשלנות רפואית עורכי דין.. קרא עוד

רשלנות רפואית שיתוק מוחין

רשלנות רפואית שיתוק מוחין עשויה להיגרם במהלך הלידה. אנא צרו איתי קשר לייעוץ משפטי בנוגע להכרות שלכם כנפגעים כתוצאה מאבחון שגוי, ניהול לידה רשלני. רשלנות.. קרא עוד
פרטים נוספים

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם