עורך דין עבודה בפתח תקווה פיצויי פיטורים

אודות המחבר


עורכת דין ריקי בקבני

RDB עו"ד ריקי בקבני

עורכת דין משפחה נזיקין ועבודה ריקי בקבני

פיצויי פיטורים דיני עבודה

מקום העבודה מעניקה לנו בטחון, אולי אפילו במובנים מסוימים אנו יכולים להרגיש בבית בעבודה. לכן אין זה מפתיע פיטורים יכולים להיות מאד לא נעימים, יש אנשים שאפילו יהיו במשבר כתוצאה מכך. במקרים אלו כל שכיר לשעבר יוכל להעזר ב עורך דין עבודה בפתח תקווה.

בכדי לרכך את החוויה הקשה ואפילו להעניק קרש קפיצה לעבר העתיד, מדינת ישראל יצרה את חוק פיצויי הפיטורים, תשכ"ג – 1963. מה מכיל חוק פיצויי הפיטורים ובאילו מקרים הוא נכנס לתוקף? המאמר הבא יספק לכם את התשובות לשאלות החשובות ביותר

באילו מקרים תהיו זכאים לפיצויי פיטורים?

סעיף 1 לחוק פיצויי הפיטורים קובע – כל אדם שעבד כשכיר בעבודה מסוימת לתקופת זמן של שנה רצופה לפחות ופוטר, זכאי על פי חוק לקבל פיצויי פיטורים ממקום עבודתו. במידה ואדם עבד אצל מעסיק על פי חוזה עבודה, תוקף החוזה הסתיים, אי חידוש החוזה חשוב כפיטורים לכל דבר ויזכרה את העובד בפיצויי פיטורים. גם במידה ותקופת העבודה נקטעת משירות במילואים, מחלה, ניצול ימי חופשה, שביתות מוות של אדם מדרגה ראשונה תקופת העבודה תחשב רצופה.

מה הדין במידה והמעסיק מפטר את העובד בטרם הספיק לצבור שנת עבודה מלאה?

למרבה הצער מעסיקים רבים בוחרים לפטר את עובדיהם לקראת סוף שנת העבודה הראשונה, זאת בכדי להתחמק מתשלום פיצויי הפיטורים על פי חוק. על מנת להגן על זכויות העובדים ולמנוע ממעסיקים לנצל את החוק לתועלתם האישית, מערכת החוק קבעה כי במידה ומעסיק יפטר את העובד שלו בסמוך לסוף שנת עבודתו הראשונה, הוא יהיה מחויב לשלם תשלום פיצויים. זאת אלא אם הוכח כי הפיטורים היו ללא קשר לפיצויי הפיטורים.

פיטורים ללא הודעה מוקדמת

האם ישנם מקרים בהם המעסיק יחויב בתשלום פיצויי פיטורים גם ללא פיטורים?

מערכת החוק קבעה מספר מקרים בהם העובד יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים גם במידה ולא פוטר ממקום עבודתו:

  1. במקרים בהם חברה או תאגיד מחליטים לפרק את השותפות, כמו כן במידה והמעסיק נפטר או פשט רגל. מצבים אלו מציבים את העובד בסיטואציה דומה מאד למצבי פיטורים ולכן הוא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים.
  1. במקרים בהם העובד נאלץ להתפטר בעל כורחו מפאת מצב בריאותי לא תקין שלו או של קרוב משפחה, במצבים בהם עובדת התפטרה מסיבות פליליות כגון בעל מכה שהיא נאלצה להימלט ממנו. ואף במקרים בהם העובד עצמו נפטר במפתיע, אזי קרובי משפחתו יהיו זכאים לקבל את פיצויי הפיטורין.
  1. במקרים בהם אחד העובד שמתפטר הוא הורה לצאצאים, אב או אם. אזי המעסיק יהיה מחויב בתשלום פיצויי פיטורים. זאת מתוך הרצון לאפשר להורה לטפל בילדו שרק נולד/אומץ במסירות, בעיני החוק הורות הינה ערך עליון שיש לכבדו.
  1. במידה והעובד התפטר מעבודתו לשם העתקת מקום מגורו לאזור אחר בארץ, והתקיימו התנאים הבאים, המעסיק יהיה מחויב בתשלום פיצויי מגורים:
  • במידה והעובד התחתן ובעקבות זה עבר דירה עם בן/בת זוגו.
  • אם העובד עבר מאזורי פריפריה לעיר מתפתחת.
  • במקרים בהם תם חוזה עבודה עם קבלן מסוים והעובד יוצר חוזה חדש מול קבל אחר העובד.
  • אם חלה הרעה בתנאי העבודה של העובד ו סיטואציה קיצונית אחרת בין העובד למעביד שאינה מאפשרת המשך עבודה.

כיצד נקבע גובה פיצויי הפיטורים?

גובה פיצויי הפיטורים נקבעים לפי התבנית הבאה: מכפילים את השכר החודשי במספר שנות העבודה, לדוגמה אם השכר החודשי של העובד היה 4000 ₪ והוא עבד אצל המעסיק כ-5 שנים אזי פיצויי הפיטורים יעמדו על 20 אלף שקלים. הנוסחה נקבעה לפי סעיף 12 בחוק פיצויי הפיטורים.

 סיכום

מטרת חוק פיצויי הפיטורים הינה להפחית משמעותית את מקרי הפיטורים באשר הם, זאת מתוך הבנה כי הליכי הפיטורים עשויים להיות הרי גורל עבור אנשים רבים, מאחר וזהו עיקר פרנסתם, בייחוד כאשר מדובר באנשים שמכלכלים צאצאים וקרובי משפחה. מאז שנחקק חוק פיצויי הפיטורים חלה ירידה משמעותית באחוזי הפיטורים בקרב מעסיקים רבים.

העלאת המודעות לנושא פיצויי פיטורים מסייעת לאנשים רבים לנצל את הזכויות שלהם ואף מונעת ממעסיקים לנצל את כוחם על עובדיהם.

עורך דין נזיקין

R.D.B LAW FIRM– הבית שלך לעולם המשפט

טל': 03-9133341 פקס: 03-9133345

הכתובת שלכם למצוי הזכויות המגיעות לכם!

פיטרו אתכם ולא שילמו לכם פיצויים כחוק? חברתנו מתמחה בדיני עבודה וישמח לסייע לכם למצות את מלוא הזכויות המגיעות לכם. הצוות שלנו פועל במקצועיות על מנת להגיע למטרה במהירות האפשרית

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו" 

עורכי דין

סימוכין

סעש (חיפה) 42060-06-17- טטיאנה סרמן נגד אחווה אגוד רב תחומי לאנשים עם מוגבלות ע.ר

שמות השופטים: משה קרבצקי קרן כהן

  • תחילה נדון בזכאות התובעת לתשלום פיצויי פיטורים וחלף הודעה מוקדמת, לאחר מכן נבחן את זכאותה לתשלום שכר עבודה ולסיום נדון בזכאותה לתשלום דמי הבראה והפרשות לפנסיה. האם התובעת זכאית לתשלום פיצויי פיטורים טענות הצדדים 6 19. התובעת טענה שפוטרה מעבודתה ביום 1.2.2017 ולכן היא זכאית לתשלום פיצויי פיטורים עבור כל תקופת עבודתה בסכום כולל של 41,600 . התובעת הוסיפה שהנתבעת הפרישה לקופת פיצויים סכום כולל של 11,233 , ולכן אם יינתן לה מכתב לשחרור כספים אלה, יש להפחיתם מהסכום הנתבע. התובעת תבעה בנוסף פיצויי הלנת פיצויי פיטורים. 20. הנתבעת טענה שהתובעת עשתה יד אחת עם גב' אביטל סנדלר-לף – מנהלת מסד נכויות בג'וינט ישראל ועם גב' ענת בן צבי – מנהלת מחלקת שיקום באגף הרווחה בעיריית חיפה ובהוראה ישירה של ראש העיר – מר יונה יהב לחבל בעמותה ולגזול ממנה את המשאבים. בנסיבות אלה נטען שהמטרה של התובעת היא לפרק את הנתבעת, לחבל בה ולבצע פעולות חתרניות שישרתו את מנהליה. עוד נטען כי התובעת פעלה במשך חודשים ארוכים נגד אינטרס הנתבעת וכל מטרתה הייתה לחבל ולשים מכשולים כלכליים בפני העמותה, דבר שיתברר במסגרת התביעה שכנגד. התשתית המשפטית 21. סעיפים 16 ו-17 לחוק פיצוי פיטורים, התשכ"ג – 1963 (להלן: חוק פיצויי פיטורים) קובעים מהם המקרים שבהם ניתן לשלול מעובד את הזכאות לפיצויי פיטורים. סעיף 17 לחוק פיצויי פיטורים הוא הסעיף הרלוונטי לענייננו. וכך קובע הסעיף: "בענף העבודה שאין בו הסכם קיבוצי, רשאי בית הדין האזורי לעבודה לקבוע שפיטוריו של עובד היו בנסיבות המצדיקות פיטורים ללא-פיצויים או בפיצויים חלקיים שיקבע; בדונו בענין זה יונחה בית הדין האזורי לעבודה על פי הכללים שבהסכם הקיבוצי החל על המספר הגדול ביותר של עובדים".

פסק דין | 07/04/2018 | בית דין אזורי לעבודה – חיפה  מאזכרים – 2 |עמודים – 13

סעש (חיפה) 55749-06-16- מלקמו שיבשי נגד חואתו ויקטור בוחניק

שמות השופטים: סאוסן אלקאסם,דוד כהן,טרודי עא

  • 42. לסיכום הננו קובעים כי משכורת התובע הועמדה על סך 6,500 ברוטו ממועד תחילת עבודתו ועד ל-11/11, ו- 8,000 ברוטו החל מ- 1.12.2011 ועד למועד סיום עבודתו. פיצויי פיטורין: 11 43. אין מחלוקת כי התובע פוטר מעבודתו. המחלוקת היא אם יש לשלול את תשלום פיצויי הפיטורים בשל התנהלות התובע. לטענת התובע הוא פוטר מעבודתו שלא כדין כששהה בחופשת מחלה ובלי שנמסרה לו הודעה מוקדמת, כשלטענתו לא נעשתה מצדו עבירת משמעת. מכאן, כי שלילת זכאותו לפיצויי פיטורין אינה מוצדקת, בפרט כי, כך טוען התובע, אין הוא אחראי לנזקים שנגרמו כתוצאה מתאונת הדרכים, כטענת הנתבע בתביעה שכנגד. לטענת הנתבע, התובע אכן פוטר, אך לטענתו הפסקת עבודת התובע הייתה עקב רשלנותו ו/או הפרת חובותיו של העובד עצמו כלפי מעסיקו, כאשר זה לא נשאר ללון בבסיס אליו נשלח להובלת הלילה, בניגוד להוראת המעסיק. על כן, זכות התובע לפיצויי פיטורין נשללה כדין. התשתית המשפטית: 44. פיצויי פיטורים הינם פיצויים מכוח חוק, להבדיל מפיצויים על הפרת חובה חוזית מפורשת או מכללא. פיטורי עובד משיתים חובה על המעסיק, בהתקיים התנאים הקבועים בחוק, לשלם פיצויי פיטורים. שלילתם או הפחתתם של הפיצויים יכול שייעשו רק מכוח סעיפים 16 או 17 לחוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג- 1963 (להלן: "חוק פיצויי פיטורין"). הוראות חוק פיצויי פיטורין שוללות תשלום פיצויי פיטורין, במלואם או חלקם, מקום בו ההסכם הקיבוצי מאפשר זאת ובאין הסכם קיבוצי, באם בית הדין לעבודה קבע כי פיטורים "פיטוריו של עובד היו בנסיבות המצדיקות פיטורים ללא פיצויים או בפיצויים חלקיים".

פסק דין | 17/11/2018 | בית דין אזורי לעבודה – חיפה מאזכרים – 1 |עמודים – 24

סעש (תל אביב) 33205-06-16- אברהם ולנסי נגד שלי ובניו בעמ

שמות השופטים: דגית ויסמן,גב עליזה מעין

  • פסק דין 1. התובע עבד אצל הנתבעת, חברה העוסקת בתחום הבנייה, כעובד כללי במשך כשנתיים ורבע עד שפוטר. במסגרת הליך זה נתבעו סכומים שונים המגיעים לתובע עם סיום עבודתו (כגון פדיון חופשה והבראה, הפרשי דמי גמולים לפנסיה, הפרשי פיצויי פיטורים ותמורת הודעה מוקדמת) וכן נתבעו פיצויים סטטוטוריים בגין תלושי שכר שלא הונפקו כדין ואי מתן הודעה בכתב על תנאי עבודה. מבחינה עובדתית, בין הצדדים שתי מחלוקות עיקריות – מה היו נסיבות פיטורי התובע (בהקשר לשאלה אם הוא זכאי לפיצויים בגין פיטורים שלא כדין – העדר שימוע) והאם התובע זכאי להפרשי שכר בגין עבודה בשעות נוספות. 2. רקע עובדתי שאינו שנוי במחלוקת: א. התובע החל לעבוד אצל הנתבעת ביום 1.1.2014 . 2 ב. הנתבעת היא חברה משפחתית העוסקת בתחום הבניה ולמעט התובע ומנהלי החברה, הנתבעת מעסיקה פועלים פלשתינאים. חלק מהפועלים נוסעים מדי יום חזרה לביתם וחלק לנים בדירה שכורה בחולון. גם משרדי הנתבעת נמצאים בחולון וזהו אזור פעילותה של הנתבעת (בישיבת ההוכחות הוזכרו אתרים בחולון, ראשון לציון ותל אביב). ג. במסגרת עבודתו התובע נדרש להסיע פועלים בבוקר מהדירה בה לנו אל אתרי הבניה ובסוף היום להחזירם מהאתרים לדירה. השאלה מה היו שעות עבודתו בפועל של התובע שנויה במחלוקת והיא תידון במסגרת פסק הדין. ד. לתובע שולם שכר חודשי של 8,000 נטו, שהם 9,251 ברוטו, על פי המפורט בתלושי השכר של התובע. ה. הנתבעת הלוותה לתובע 25,000 , ואין חולק כי התובע החזיר לנתבעת מדי חודש סכום מסוים (שנוי במחלוקת) לכיסוי ההלוואה. הצדדים חלוקים בשאלה אם נותרה יתרת הלוואה. כבר בשלב זה יובהר כי אין מסמכים המעגנים את ההסכמות בין הצדדים בנושא ההלוואה.

פסק דין | 29/06/2019 | בית דין אזורי לעבודה – תל אביב מאזכרים – 1 | עמודים – 12

סעש (תל אביב) 26538-01-16- דודי הרוש נגד ב"ר בורגר ראשון בעמ

שמות השופטים: שרון אלקיים,יהונתן דקל,חיים אפל

  • ככל שבית הדין ימצא כי יש לחייב את הנתבעים בפיצויי פיטורים הרי, שאין לחייב את הנתבעים בפיצויי הלנת פיצויי פיטורים מחמת התיישנות הזכות, טעות כנה ומחמת חילוקי דעות של ממש בדבר עצם החוב. 38. אשר לדעתנו ייאמר כי לאחר שבחנו את טענות הצדדים ומכלול הראיות והעדויות שהוצגו לפנינו הגענו לכלל מסקנה כי התובע זכאי להפרשי פיצויי פיטורים. מסגרת נורמטיבית 39. חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 ותקנות פיצויי הפיטורים (חישוב הפיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד-1964 קובעים את הכללים בדבר דרך חישוב פיצויי הפיטורים. העיקרון הבסיסי בחוק פיצויי פיטורים והתקנות הוא שסכום פיצויי הפיטורים מחושב על בסיס שכרו האחרון של העובד, וזאת בעד כל תקופת עבודתו באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק. בית הדין הארצי קבע לעניין זה כך: 20 "עיקרון היסוד בחוק פיצויי פיטורים ותקנות פיצויי פיטורים הוא שסכום פיצויי הפיטורים מחושב על בסיס שכרו האחרון של העובד, וזאת בעד כל תקופת עבודתו באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק. מטבע הדברים, במהלך תקופת העבודה, עובד מתקדם בעבודתו ועובר מתפקיד לתפקיד, וכן חלים שינויים בשכרו, הן בשיעור שכרו והן ברכיבי השכר המשולמים לו. בדרך כלל ובמהלך הרגיל של חיי העבודה השינויים הם לטובה, ושכרו של העובד עולה עם השנים. עיקרון היסוד בחוק פיצויי פיטורים הוא שהעובד נהנה מהקידום בעבודתו במקום העבודה, ולכן יש לחשב את פיצויי הפיטורים על בסיס השכר האחרון. רק במקרה בו במהלך תקופת העסקתו של העובד חל שינוי מהותי במתכונת העסקתו של העובד או שינוי בלתי רגיל בשכר, מחושבים פיצויי הפיטורים שלא על בסיס השכר האחרון בעד כל תקופת העבודה.

פסק דין |18/03/2020 |בית דין אזורי לעבודה – תל אביבמאזכרים – 0 |עמודים – 28

סעש (תל אביב) 45081-12-16- רחמים חיון נגד הרצל בנינו

שמות השופטים: מיכל נעים דיבנר,עובדים גב סיגל רונן כץ,מעסיקים עמוס הראלי

  • בהתאם לדין ולפסיקה, פיצויי פיטורים מחושבים על בסיס שכר ברוטו, ועומדים על סך 632,329 (13,430 * 47.0833). מסכום זה יש להפחית סך של 20,616 אשר נצברו לתובע בקרן הפנסיה בגין פיצויי פיטורים, כך שיתרת הסכום הינה 611,713 . 82. הנתבעים למעשה לא חלקו על זכאותו של התובע לפיצויי פיטורים וסירבו לשלמן, כך שהתובע זכאי לפיצויי הלנת פיצויי פיטורים בהתאם לסעיף 20(ב)(2) לחוק הגנת השכר בסך 122, 342.6.83 . הנתבעים לא ערכו תחשיב מטעמם לפיצויי הפיטורים ולא הכחישו את תחשיבי התובע, מכאן שיש לקבל תחשיבים אלו במלואם. 84. התובע פוטר באופן פתאומי וללא התראה, כך שהוא זכאי גם לדמי הודעה מוקדמת כדין. 85. פיצויים בגין אי עריכת שימוע – משהוכח כי התובע פוטר ואין כל טענה לעריכת שימוע עובר לפיטורים, יש לפסוק לתובע פיצוי בגין מחדל זה. התובע עותר לפיצוי בסכום השווה ל- 12 חודשי עבודה, ובסך הכל 161,160 . כן מבקש התובע להביא בחשבון כי סיכויי התובע להשתלב במקום עבודה אחר קלושים, וכן את הוותק של התובע במקום העבודה ואת יחסי החברות שנרקמו במשך 47 ואת הפיטורים שנעשו בחוסר תום לב ללא קיום של שיחה בסיסית לסיום העסקתו. 23 86. לטענת הנתבעים, התובע לא פוטר אלא הוצא לחופשה בשל היחסים בין התובע לנתבע 1, שהפכו עכורים עקב ויכוח על הלוואה שהתובע לא החזיר. התובע הוא זה שבחר לא לשוב מהחופשה. למעשה התובע, שהגיע לגיל פרישה, החליט לנצל את המצב ולא לחזור לעבודה. הוא אף פנה למנהל החשבונות בדרישה לפיצויי פיטורים, שלושה שבועות לאחר שיצא לחופשה. 87. יוני הסביר בעדותו כי לאור דרישת אביו להוציא את התובע לחופשה ביקש ממנו להשאיר את המפתחות בחנות – כפי שנעשה טרם כל חופשה.

פסק דין | 15/08/2020 | בית דין אזורי לעבודה – תל אביב מאזכרים – 2 | 

פסיקה רלוונטית

דב"ע לד/3-8- משה לוסטמן נגד יוסף פרל

שמות השופטים: בר ניבלוין,קובובי,בן משה,שחר

  • נכון, מבחינת כלכלית, מהווים פיצויי פיטורין "זכות" מצטברת, כך שסכום הפיצויים הולך וגדל, עם הוותק בעבודה, אך אין זאת כלל "זכות" במובן המשפטי. הזכות לפיצויי פיטורין, כ"זכות מוקנית" שיש עמה "עילה", אינה קמה אלא עם האירועים המחייבים בתשלום הפיצויים. 10. קבלת הטענה שב"זיכרון הדברים" ובתשלום שבעקבותיו, היה משום ויתור בדיעבד על פיצויי פיטורים, כמוה כסיכול כל מטרתם של פיצויי פיטורים. תהא מטרת פיצויי הפיטורים אשר תהא, ברור שאין פיצויי הפיטורים באים להבטיח הכנסה נוספת לעובד בעת עבודתו אצל אותו מעביד. החוק מביא אמנם בחשבון גם אפשרות כזאת – שכר הכולל פיצויי פיטורים אך קובע הוא, במקביל, סייגים שאחד מהם אומר, כי "אין הסכם קיבוצי החל על המעביד והעובד המחייב תשלום פיצויי פיטורים" (סעיף 28 לחוק). ענין הוויתור בדיעבד על זכות לפיצויי פיטורים מוסדר במפורש בחוק, ואין כל צורך ללמוד לענין זה מהלכות כלליות. סעיף 29 לחוק פיצויי פיטורין מכשיר "פשרה" ו"הודעת סילוק" בגין פיצויי פיטורים, אך ברור שבאותו סעיף מדובר ב"פשרה" וב"הודעת סילוק", לענין פיצויי פיטורים במשמעות החוק, היינו בפיצויים עקב סיים יחסי עובד-מעביד, בנסיבות המחייבות בתשלום פיצויים. בין שתראה, אפוא, ב"זיכרון הדברים" ויתור מראש על פיצויי פיטורים בגין פרק הזמן שעד לחודש ינואר, 1972, ובין שתראה בו ובתשלום לפיו השלמת שכר כולל בעד אותו פרק זמן – בשני המקרים אין הדבר תופס. 11. מכאן לשאלת תחולתו של ההסכם הקיבוצי משנת 1972, על העובד. טען בא-כוח המעביד: מאחר והעובד פוטר ביום 30.6.1972 , ובאותו תאריך לא היה כל הסכם קיבוצי תקף, החל על הצדדים, יש לראות, מכוח סעיף 19 לחוק ההסכמים הקיבוציים, את ההוראות לענין פיצויי פיטורים שבהסכם הקיבוצי משנת 1970, כמהות חלק מחוזה העבודה שבין העובד והמעביד, ולקבוע רק על פיהן.

פסק דין | 05/02/1974 | בית דין ארצי לעבודה – ארצי מאזכרים – 12 |עמודים – 9

בג"צ 50-89- יודייקין נתן נגד 1. ביהד הארצי לעבודה

שמות השופטים: א ברקת אור,א מצא

  • מהגדרת המושג "פיצויי פיטורים" שבסעיף 39(ט) לחוק – הוסיף בית הדין הארצי וקבע – אין נובע, שביחס לכל רכיבי חישובם של הפיצויים יש להיזקק לחוק פיצויי פיטורים; אלא משמעות ההגדרה היא, כי רק ביחס לאותם מרכיבי החישוב שאין עליהם הוראה בסעיף 39(ז) גופו, יש לאמץ את הסדרו של חוק פיצויי פיטורים. כך, למשל, בשאלת המשכורת או השכר, שעל-פיהם יש לחשב את שיעור הפיצויים, שאין עליה מענה בסעיף 39(ז), יש לפנות לחוק פיצויי פיטורים. לא כן הדבר כאשר לקביעת "תקופת השירות העודפת", המוגדרת בסעיף 39(ז). התוצאה מנקיטת שיטה אחרת, לפיה תחושב תקופת השירות לצורך תשלומם של פיצויי פיטורים במנותק מחישובה לצורך תשלום קצבה, תהא – לדעת בית הדין הארצי – ש"יקבל העובד פיצוי על תקופה שמעבר לתקופה הכוללת לפי חוק הגמלאות, דבר שאינו עולה בקנה אחד עם מטרת אותו החוק". על יסוד טעמים אלה קיבל בית הדין הארצי את עמדת המשיבים. 5. הדין במחלוקת פוסקים זו, לדעתי, הוא עם בית הדין הארצי. אינני רואה הכרח לשלול מכול וכול את פתרונו המשפטי של בית הדין האזורי, כפתרון מוטעה מיסודו, ודי לי שאומר, כי פתרונו המשפטי של בית הדין הארצי יותר מקובל עלי – ולאין ערוך – כפתרון ראוי לסוגיה שהוצבה בפניו (ראה: א' ברק, "בית המשפט הגבוה לצדק ובית הדין לעבודה -הארה מנקודת מבטה של תורת המשפט", ספר בר-ניב, תשמ"ז1987-, 103). מטרתו החקיקתית המוצהרת של סעיף 39(ז) היתה לתקן מעוות שלפיו "עובד ששירת יותר מ35- שנים ואשר מגיעה לו קצבה מקסימלית (70), אינו מקבל כל פיצוי עבור השנים בהן הוא ממשיך לעבוד ושעבורן אין משתלמת לו קצבה" (מתוך דברי ההסבר להצעת חוק שירות המדינה (גמלאות) (תיקון מס' 23), התשמ"א1981-, ה"ח 1526, התשמ"א, בעמ' 290).

פסק דין | 06/02/1990 |בית המשפט העליון


דב"ע לב/3-21- שמואל מרגלית נגד בנק איגוד לישראל

שמות השופטים: בר ניבלוין,קובובי,שטראוך,ליכטנשטיין

  • את התשובה לשאלה יש לחפש בהוראות חוק פיצויי פיטורים ובתקנות לפיו, והיא תמצא בקלות. המאפיין את דרכו של המחוקק בחוק פיצויי פיטורים הוא שהותיר קביעת נורמות מסוימות לקבוע בתקנות, ונורמות אחרות הותיר להסדר בהסכמים קיבוציים, או שקבע כי הסכמים קיבוציים ידריכו ביישום החוק. 6. החוק עצמו קובע, לענייננו, רק את שיעור הפיצויים, היינו היחס שבין הוותק בעבודה ובין פיצויי הפיטורים, ואומר החוק, בסעיף 12, כי בעובד במשכורת – המערער הוא "עובד במשכורת" – שיעור הפיצויים הוא "שכר חודש אחד לכל שנת עבודה". בסעיף 12 שבחוק לא תמצא כל הוראה לעניין המשמעות שיש ליתן למונח "שכר חודש" וכיצד יש לחשבו. לו בסעיף 12 הסתפק המחוקק, לא היתה לבית-הדין ברירה אלא להיעזר בכלים לפרשנות וליישום העומדים לרשותו. אך המחוקק לא הסתפק בסעיף 12, וקבע, לענייננו, דרך וכלים ל"חישוב שכר עבודה". 7. סעיף 13 לחוק פיצויי פיטורים מחייב את שר העבודה לקבוע בתקנות, בין היתר, "את המרכיבים של שכר-עבודה הכולל שיובאו בחשבון שכר העבודה לעניין פיצוי-פיטורים", ללמדך שהכנסת היתה ערה לכך שלא "שכר העבודה הכולל" אלא רק המרכיבים שייקבעו לכך בתקנות "יובאו בחשבון שכר העבודה לעניין פיצוי-פיטורים". המחוקק נקט לשון צווי הן לעניין התקנת התקנות והן לעניין מרכיבי השכר שיובאו בחשבון. תקנות כאמור הותקנו, והן – תקנות פיצוי פיטורים (חישוב הפיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד1964-. 8. בתקנה 1 שבתקנות נקבעו הרכיבים שיובאו בחשבון "לעניין התקנות", וברור שהכוונה היא לעניין סעיף 13 לחוק שמכוחו הותקנה תקנה 1, באשר לתקנות עצמן אין כל "עניין". בין הרכיבים המפורטים בתקנה תמצא שלוש תוספות: תוספת וותק, תוספת יוקר המחיה ותוספת משפחה.

פסק דין | 20/09/1972  |בית דין ארצי לעבודה – ארצי

סעש (חיפה) 55749-06-16- מלקמו שיבשי נגד חואתו ויקטור בוחניק

שמות השופטים: סאוסן אלקאסם,דוד כהן,טרודי עא

  • 42. לסיכום הננו קובעים כי משכורת התובע הועמדה על סך 6,500 ברוטו ממועד תחילת עבודתו ועד ל-11/11, ו- 8,000 ברוטו החל מ- 1.12.2011 ועד למועד סיום עבודתו. פיצויי פיטורין: 11 43. אין מחלוקת כי התובע פוטר מעבודתו. המחלוקת היא אם יש לשלול את תשלום פיצויי הפיטורים בשל התנהלות התובע. לטענת התובע הוא פוטר מעבודתו שלא כדין כששהה בחופשת מחלה ובלי שנמסרה לו הודעה מוקדמת, כשלטענתו לא נעשתה מצדו עבירת משמעת. מכאן, כי שלילת זכאותו לפיצויי פיטורין אינה מוצדקת, בפרט כי, כך טוען התובע, אין הוא אחראי לנזקים שנגרמו כתוצאה מתאונת הדרכים, כטענת הנתבע בתביעה שכנגד. לטענת הנתבע, התובע אכן פוטר, אך לטענתו הפסקת עבודת התובע הייתה עקב רשלנותו ו/או הפרת חובותיו של העובד עצמו כלפי מעסיקו, כאשר זה לא נשאר ללון בבסיס אליו נשלח להובלת הלילה, בניגוד להוראת המעסיק. על כן, זכות התובע לפיצויי פיטורין נשללה כדין. התשתית המשפטית: 44. פיצויי פיטורים הינם פיצויים מכוח חוק, להבדיל מפיצויים על הפרת חובה חוזית מפורשת או מכללא. פיטורי עובד משיתים חובה על המעסיק, בהתקיים התנאים הקבועים בחוק, לשלם פיצויי פיטורים. שלילתם או הפחתתם של הפיצויים יכול שייעשו רק מכוח סעיפים 16 או 17 לחוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג- 1963 (להלן: "חוק פיצויי פיטורין"). הוראות חוק פיצויי פיטורין שוללות תשלום פיצויי פיטורין, במלואם או חלקם, מקום בו ההסכם הקיבוצי מאפשר זאת ובאין הסכם קיבוצי, באם בית הדין לעבודה קבע כי פיטורים "פיטוריו של עובד היו בנסיבות המצדיקות פיטורים ללא פיצויים או בפיצויים חלקיים".

פסק דין | 17/11/2018 | בית דין אזורי לעבודה – חיפה

סע"ש (חיפה) 37113-06-23- עבד אלחמיד יונס נגד ' אחים חנו

שמות השופטים: מירי שי,צחי רחמים,אפרים רוזנברג

  • הואיל והסוגיות העומדות לבירור בהליך זה עוסקות בשאלות משפטיות בלבד, הוסכם בין הצדדים שפסק הדין יינתן על סמך כתבי הטענות, החומר שבתיק וסיכומים בכתב. המסגרת המשפטית 5. עקרון היסוד בחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן: החוק) ובתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), התשכ"ד-1964 (להלן: התקנות) הוא שסכום פיצויי הפיטורים מחושב על בסיס שכרו האחרון של העובד. מטבע הדברים במהלך תקופת העבודה ישנה עלייה בשכרו של העובד, וככלל אין מקום לפצל את חישוב פיצויי הפיטורים בהתאם לשינויים במשכורת. רק במקרה בו במהלך תקופת העסקתו של העובד חל שינוי מהותי במתכונת העסקתו של העובד או שינוי בלתי רגיל בשכר, פיצויי הפיטורים מחושבים שלא על בסיס השכר האחרון בעד כל התקופה (ע"ע (ארצי) 42463-09-11 גד גולן (יואב ברמץ) – נגריית שירן בע"מ ( 18.3.2013 )) (להלן: עניין נגריית שירן). 6. נטל ההוכחה כי אין לחשב את פיצויי הפיטורים על יסוד שכרו האחרון של העובד מוטל על הטוען כי יש לחשב את פיצויי הפיטורים על בסיס שכר בשיעור אחר. דיון והכרעה 7. תחילה נכריע במחלוקת בין הצדדים בשאלה האם חל שינוי מהותי במתכונת העסקתו של התובע. לאחר מכן נבחן את טענות הצדדים בשאלה מהו השכר שישמש בסיס לחישוב הפיצויים, ולסיום נדון בתביעת התובע בנוגע להפקדות לקרן לאחר גיל פרישה. חישוב פיצויי הפיטורים לכל תקופת ההעסקה או לכל תקופה בנפרד 8. לטענת התובע, לאורך כל תקופת ההעסקה עבד במשרה מלאה, לא חלו שינויים בשיעור המשרה ולא חל שינוי מהותי בתפקידו. לכן, לשיטתו, יש לחשב את פיצויי הפיטורים לפי משכורתו ערב סיום העבודה.

פסק דין | 01/06/2024 |ב ית דין אזורי לעבודה – חיפה

סע (תל אביב) 19314-05-11- יצחק כץ נגד רשת בטחון בעמ

שמות השופטים: הדס יהלום

  • בית הדין הארצי קבע: "אף בהנחה שהמערערת הציעה למשיב עבודה חלופית במקום אחר, אין בכך כדי למנוע מהמשיב קבלת פיצויי פיטורים ממנה. לפי פסיקתנו, כאשר עובד ממשיך לעבוד באותו מקום עבודה, חרף חילופי מעסיקים, העובד יהיה זכאי לתשלום פיצויי פיטורים מהמעביד הראשון אפילו אם סירב להצעת עבודה חלופית" ע"ע 32805-11-11 אופק מ. ב. חברה לניהול ואחזקה בע"מ נ' אולג בליוזר (ניתן ביום 8/7/13). 26. לאור פסק הדין אופק הנ"ל, נסיבות הפסקת ההתקשרות בין הצדדים בעקבות חילופי מעסיקים במקום העבודה, מקימות לתובעים זכאות לפיצויי פיטורים. 9 שעור פיצויי פיטורים 27. שיעור פיצויי הפיטורים הינו בהתאם לשכר הממוצע (כולל תוספת הותק לה היו זכאים) בשנת העבודה האחרונה ובהתאם למספר שנות העבודה. בתחשיבים שהוצגו מטעם התובעים, חושב השכר הקובע כמכפלת השכר השעתי האחרון ב-186 שעות חודשיות. מכיוון שהתובעים הועסקו בשכר שעתי בהתאם לשעות עבודה בפועל, יש לחשב את שכרם הקובע כממוצע השכר החודשי ב-12 החודשים האחרונים. בנספח החישובי מטעם הנתבעת לא הוצג תחשיב מפורט של אופן חישוב השכר הקובע לפיצויי הפיטורים. הנתבעת ציינה כי סכום הפיצויים חושב "ע"פ ממוצע שעות של שנה אחרונה כפול ותק של סיום עבודה". 28. בנסיבות העניין יש להעדיף את תחשיב הנתבעת, אשר מתיישב עם הכללים שנקבעו בפסיקה. בהתאם לכך זכאים התובעים לפיצויי פיטורים כלדקמן: יצחק כץ – 16,943 . רזילוב ויאצ'יסלאב – 20,656 . קודי אברהם – 16,701 . נוני שמואל – 13,669 . 29. לעניין התביעה לפיצויי הלנה, מאחר ובין הצדדים נתגלעה מחלוקת כנה בשאלת עצם זכאותם של התובעים לפיצויי פיטורים – יש להפחית את פיצויי הלנת פיצויי פיטורים ולהעמידם בשיעור הפרשי הצמדה וריבית בלבד.

פסק דין | 25/02/2014 | בית דין אזורי לעבודה – תל אביב

ד"מ (תל אביב) 16565-05-21- סרגיי סידורקין נגד ואן לימוזין וי.איי.פי סרביס בע"מ ח.פ 515835718

שמות השופטים: עידית צימרמן

  • אשר לחישוב סכום הפיצויים, לצורך כימות הסעד יש להכריע בשאלת תקופת הזכאות ובשכר הקובע לפיצויי פיטורים ולהפחית את הסכומים שהופרשו על ידי הנתבעת לקופת הגמל על חשבון פיצויי הפיטורים. התובע חישב את רכיב התביעה בהתאם לשכר חודשי של 7,000 (נטו) לתקופת עבודה של 16 חודשים ובסה"כ תבע 9,333 , מהם הפחית סך של 3,371 שהפרישה הנתבעת על חשבון פיצויי הפיטורים (ס' 11ז לתצהיר התובע, נספח 7 לתצהיר). על מנת להתאים את סכום התביעה למסגרת הדיונית של דיון מהיר, כימת את תביעתו ברכיב זה ב- 7,000 . הנתבעת לא העמידה גרסה נגדית מנומקת, למעט הסכום המופיע בתלוש חודש 12/2018, בסך של 5,969 אשר כאמור נטען ששולם כפיצויי פיטורים, אולם הנתבעת לא התייחסה אליו כלל בטיעוניה ולא הסבירה כיצד חושב. תקופת העבודה הראשונה של התובע נמשכה 19.5 חודשים. אשר לשכר הקובע, עיקרון היסוד בחוק פיצויי פיטורים תשכ"ג -1963 ובתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד-1964 הוא שסכום פיצויי הפיטורים מחושב על בסיס שכרו האחרון של העובד, וזאת בעד כל תקופת עבודתו באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק. בהתאם, גם אם שכר העובד עולה במהלך תקופת עבודתו, ככלל יש לחשב את פיצויי הפיטורים על בסיס השכר האחרון. עוד בהתאם לפסיקה, חריגה מהכלל של חישוב פיצויי פיטורים על בסיס שכרו האחרון של העובד תיעשה באחד משני מצבים: שינוי מהותי שחל בתקופת עבודתו של העובד, להבדיל משינוים וקידומים בתפקיד ובשכר החלים במהלך הרגיל בעבודתו של העובד במהלך תקופת העבודה, או בגין שינוי זמני או שינוי בלתי רגיל בשכרו האחרון של העובד. נטל ההוכחה כי אין לחשב את פיצויי הפיטורים על יסוד שכרו האחרון של העובד מוטל על הטוען כי יש לחשב את פיצויי הפיטורים על בסיס שכר בשיעור אחר (עניין נגריית שירן).

פסק דין | 02/07/2023 |בית דין אזורי לעבודה – תל אביב

סעש (חיפה) 63705-06-19- שמואל לוי נגד שלם פתרונות אריזה בעמ

שמות השופטים: יגאל גלם,גריס סחניני נציג מעסיקים,הנרי אלקסלסי נציג עובדים

  • כמו כן, עם סיום העסקתו של התובע, ועוד טרם הגעת הסוגיות שבמחלוקת בפני בית דין זה, הסכימה הנתבעת לשלם פיצויי פיטורים, אולם לא קיבלה חלק מטענות התובע לעניין דרך החישוב. כלומר, הנתבעת מעולם לא העלתה ספק בעצם זכאותו של התובע לפיצויי פיטורים, אלא רק לגובה הפיצויים להם הוא זכאי. 30. בהתאם לאמור לעיל, דין טענה זו להידחות. 31. כעת, משהכרענו כי התובע אכן זכאי לפיצויי פיטורים, נעבור לדון בשאלת השכר הקובע. המסגרת הנורמטיבית 32. סעיף 12(א) לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963 (להלן: "חוק פיצויי פיטורים"), קובע את שיעור הפיצויים: 8 "שיעורם של פיצויי הפיטורים הוא: שכר חודש אחד לכל שנת עבודה בעובד במשכורת אצל מעסיק, או באותו מקום עבודה, ושכר שבועיים לכל שנת עבודה בעובד בשכר כאמור; חלק של שנה שלאחר שנת עבודה מזכה את העובד בפיצויים יחסיים. . . לענין זה, "עובד במשכורת" – עובד שעיקר גמול עבודתו, משתלם על בסיס של חודש או של תקופה ארוכה יותר; "עובד-בשכר" – עובד שאינו עובד במשכורת. " 33. תקנה 7 לתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), התשכ"ד-1964 (להלן: "תקנות פיצויי פיטורים"), קובעת כדלקמן: "עבר עובד מעבודה מלאה לעבודה חלקית או מעבודה חלקית לעבודה מלאה, יחושב שכרו האחרון לגבי כל אחת מתקופות העבודה לפי שכרו ערב פיטוריו באופן יחסי למידת החלקיות של עבודתו. " 34. בע"ע 42463-09-11 גד גולן (יואב ברמץ) נ' נגריית שירן בע"מ ( 18.3.2013 ) (להלן: "עניין נגריית שירן"), קבע בית הדין כי פיצויי הפיטורים יחושבו על בסיס השכר האחרון של העובד, אלא אם חל שינוי מהותי במתכונת העסקתו או שינוי בלתי רגיל בשכרו של העובד: "העולה מן האמור הוא, כי על פי חוק

פסק דין |07/05/2022 |בית דין אזורי לעבודה – חיפה

ע"ב (חיפה) 3617/01- פחרי מוחסן נגד מגן- גלוון באבץ חם בעמ

שמות השופטים: ר כהן,אלכס ריכנשטיין,דב כספי

  • מכאן יש לבחון, כיצד יחושב סכום פיצויי הפיטורים המגיע לתובע, מהי תקופת העבודה שיש לקחתה בחשבון, ומהו הבסיס לחישובם של פיצויי הפיטורים. היינו, יש להכריע, האם יש ממש בטענתו של התובע, לפיה שיעור פיצויי הפיצויים אשר שולם לו נמוך מזה אשר היה מגיע לו, לשיטתו, על פי חישוביו הוא. 11. בתקנות פיצויי פיטורים (שיעורי פיצויי פיטורים לעובד בשכר), התשמ"ג-1983 נקבע: "1. שיעור פיצויי הפיטורים לעובד בשכר יהיה לגבי תקופת עבודה שמיום תחילתן של תקנות אלה ואילך, שכר חודש אחד לכל שנת עבודה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה". דרך כלל חישוב פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד יומי, אשר מטבע הדברים מספר ימי עבודתו יכול להשתנות מידי חודש, נעשה תוך יישום הוראת תקנה 9 לתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), התשכ"ד-19641 הקובעת: "היה שכר עבודתו של עובד, כולו או מקצתו, משתלם בעד ביצוע עבודה מסוימת או בחלק מהפדיון או שהיה עיקר שכר עבודתו לפי כמוה התוצרת, יראו כשכרו האחרון ביחר לשכר האמור את השכר הממוצע של שנים-עשר החדשים שקדמו לפיטורים. " 12. לכאורה, צודקת הנתבעת כי בהתאם ללשון החוק ותקנותיו, עליה לחשב את פיצויי הפיטורים המגיעים לתובע כמכפלת הממוצע החודשי של שכרו בשנת עבודתו האחרונה, במספר שנות עבודתו של התובע. ואולם, לא ניתן להתעלם מהעובדה, כי במקרה כזה נגרמת תחושת אי נוחות מחוסר הצדק המשתקף בתוצאה הסופית, כפי שיפורט בהמשך. 13. תכלית חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, היא, בין היתר, מתן פיצוי כהכנסה חלופית עד למציאת מקום עבודה אחר. היינו, מחד גיסא, סכום הכסף שמקבל העובד כפיצויי פיטורים עם פיטוריו וניתוק יחסי עובד ומעביד, מאפשר לו להתקיים בכבוד עד שימצא מקום עבודה חלופי (ע"ע 300274/96 שאול צדקא נ' מדינת ישראל – גלי צהל, פד"ע לו, 625).

פסק דין |
12/03/2003 |בית דין אזורי לעבודה – חיפהמאזכרים – 2 |עמודים – 8

4581-09- אנה סיריך נגד פינות קפה בעמ

שמות השופטים: אילן איטח

  • המסגרת המשפטית בכל הנוגע ל'שכר הקובע' לחיושב פיצויי הפיטורים: א. העיקרון הבסיסי הקבוע בחוק פיצויי פיטורים ובתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ט 1969, אשר מסדירות את חישוב השכר הקובע לפיצויי פיטורים (להלן התקנות), הוא שסכום פיצויי הפיטורים מחושב על בסיס שכרו האחרון של העובד, וזאת בעד כל תקופת עבודתו באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק. כך למשל תקנות 2 ו- 4 לתקנות קובעות כי בעד התקופה שקדמה ליום 1.1.64 לא יפחת השכר הקובע לחישוב פיצויי פיטורים מ- 80 משכרו האחרון של העובד, אפילו נקבע אחרת בהסכמים קיבוציים. ב. העקרון האמור נקבע מאחר ומטבע הדברים במהלך תקופת עבודתו של העובד, עובד מתקדם בעבודתו ועובר מתפקיד לתפקיד, וכן חלים שינויים בשכרו, הן בשיעור שכרו והן ברכיבי השכר המשולמים לו, כאשר בדרך כלל וברגיל השינויים הם לטובה, ושכרו של העובד עולה עם השנים. דהיינו, 'השכר הקובע' לחישוב פיצויי הפיטורים אמור לשקף את השכר המעודכן את של העובד. ג. העקרון של 'שכר אחרון' נשאר גם במקרה של שינויים בהיקף המשרה גם אז, קובעת תקנה 7 כי פיצויי הפיטורים יחושבו לגבי כל תקופה בה חל שינוי בהיקף המשרה לפי השכר האחרון (יחסית להיקף המשרה בכל תקופה). ד. החריג לעקרון זה חל רק במקרים מיוחדים שנקבעו בתקנות: כאשר שכרו של העובד עולה באופן זמני בלבד (תקנה 6); כאשר ה'שכר האחרון' פחת באופן קבוע (תקנה 8) או כאשר השכר של העובד הוא 'שכר קבלני' (תקנה 9). ה. חריג נוסף לעקרון האמור נקבע בפסיקה בענין מנפאואר גוטרמן. שם דובר בעובדת שבתקופה הראשונה היתה עובדת ב'משכורת' (שכר חודשי) ובתקופה השניה היתה עובדת ב'שכר' (השתכרה לפי שעות).

פסק דין |15/01/2011 |בית דין אזורי לעבודה – תל אביב

חקיקה רלוונטית

חוק הגנת השכר, התשי"ח-1958

סעיף: 20. פיצויי הלנת פיצויי פיטורים

  • (ב) יראו פיצויי פיטורים כמולנים אם לא שולמו תוך 15 ימים מהמועד לתשלומם; פיצוי הלנת פיצויי פיטורים יהיה כדלקמן: (1) שולמו פיצויי הפיטורים בתקופה שבין היום הששה עשר לבין היום השלושים שלאחר המועד לתשלומם – הפרשי הצמדה לתקופה שמן המועד לתשלומם עד ליום שבו שולמו; (2) שולמו פיצויי הפיטורים לאחר היום השלושים שלאחר המועד לתשלומם – הפרשי הצמדה לתקופה שמן המועד לתשלומם עד ליום שבו שולמו, בתוספת 20% על הסכום הכולל של פיצויי הפיטורים והפרשי ההצמדה כאמור בעד כל חודש שבו לא שולמו פיצויי הפיטורים; בעד חלק מחודש תשולם התוספת של 20% האמורה באופן יחסי. (ב1) פיצוי הלנת פיצויי פיטורים יהיה לכל דבר, פרט לענין סעיף קטן (ב), חלק מפיצויי הפיטורים. (ב2) המעסיק רשאי להפחית מפיצויי הפיטורים ומפיצוי ההלנה סכום של חוב שחייב העובד למעסיק או סכום שהמעסיק חייב או זכאי לנכותו מפיצויי הפיטורים. (ג) מי שזכאי לפיצויי פיטורים שלא מכוח סעיפים 1(א) או 5 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, לא יחול לגביו המועד לתשלום פיצויי פיטורים כאמור בסעיף קטן (א) אלא לאחר שנמסרה למעסיק קודם לכן דרישה בכתב לתשלום הפיצויים תוך ציון העילה לדרישה; נמסרה הדרישה למעסיק לאחר המועד האמור – יחול לגביו המועד לתשלום הפיצויים ביום מסירת הדרישה.

חוק פיצויי פיטורים (הוראת שעה), התש"ן-1990

סעיף: 1. הגדרות

  • 1. בחוק זה – "התקופה הקובעת" – התקופה שבין כ"ו בשבט התשמ"ט (1 בפברואר 1989) לבין ה' בניסן התש"ן (31 במרס 1990); "החוק העיקרי" – חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963; "עובד זכאי" – (1) עובד שיחסי העבודה בינו לבין מעבידו נפסקו בתקופה הקובעת והוא זכאי עקב כך לפיצויי פיטורים; ואולם אם היתה זכותו של עובד לפיצויי פיטורים מותנית על פי החוק העיקרי בקיום תנאי, יראוהו כעובד זכאי אם התנאי התקיים בתקופה הקובעת, והוא אף אם יחסי העבודה נפסקו לפני התקופה הקובעת; (2) שאיריו של עובד כאמור בפסקה (1) הזכאים לפיצויי פיטורים לפי סעיף 5 לחוק העיקרי; "החודש הקובע" – החודש, בתקופה הקובעת, שבו נפסקו יחסי העבודה בין העובד הזכאי לבין מעבידו, ולגבי עובד זכאי שזכאותו לפיצויי פיטורים מותנית על פי החוק העיקרי בקיום תנאי – החודש, בתקופה הקובעת, שבו נתקיים התנאי; "התוספת" – התוספת לפיצויי הפיטורים האמורה בסעיף 2; "סכום הפיצויים הרגיל" – סכום פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד לפי סעיפים 12, 13 ו-13א לחוק העיקרי; "סכום הפיצויים הקובע" – סכום הפיצויים הרגיל כשהוא מחושב על בסיס שכר עד לתקרה של 2,085 שקלים חדשים לחודש שהיא התקרה הקבועה בהסכם הקיבוצי הכללי בדבר תוספת יוקר מיום 17 בספטמבר 1989 בין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים בשם הארגונים המאוגדים בה לבין ההסתדרות הכללית של העובדים בא"י, האגף לאיגוד מקצועי, שמספרו בפנקס ההסכמים הקיבוציים 704689.

חוק הגנת השכר, התשי"ח-1958

סעיף: 20. פיצויי הלנת פיצויי פיטורים

  • 20. (א) בסעיף זה, "המועד לתשלום פיצויי פיטורים", לגבי עובד או מי שזכאי לפיצויי פיטורים מכוחו – המאוחר שבין המועדים האלה: (1) יום הפסקת יחסי עבודה; (2) המועד שנקבע לתשלום פיצויי הפיטורים על פי הוראת הסכם קיבוצי, הסדר קיבוצי אחר או צו הרחבה החלה על העובד; (3) אם נקבעה, על פי חוזה עבודה או הסכם אחר , זכות לפיצויי פיטורים העודפת על זו הקבועה בחיקוק, בהסכם קיבוצי, בהסדר קיבוצי אחר או בצו הרחבה – היום שנקבע לתשלום פיצויי הפיטורים על פי אותו חוזה עבודה או הסכם, ואם לא נקבע יום כאמור והזכות כאמור נקבעה לאחר יום הפסקת יחסי עבודה – היום שבו נקבעה הזכות; (4) אם נקבעה, על פי הסכם קיבוצי, הסדר קיבוצי אחר או צו הרחבה, זכות לפיצויי פיטורים לאחר יום הפסקת יחסי עבודה ולא נקבע מועד לתשלומם – היום שבו נקבעה הזכות; (5) אם הזכות לפיצויי פיטורים מותנית, על פי הוראה שבחיקוק, במילוי תנאי מצד העובד לאחר יום הפסקת יחסי עבודה או במילוי תנאי במשך תקופה מסויימת שלאחר אותו יום – יום מילוי התנאי האמור או יום תום התקופה האמורה, לפי הענין (ב) יראו פיצויי פיטורים כמולנים אם לא שולמו תוך 15 ימים מהמועד לתשלומם; פיצוי הלנת פיצויי פיטורים יהיה כדלקמן: (1) שולמו פיצויי הפיטורים בתקופה שבין היום הששה עשר לבין היום השלושים שלאחר המועד לתשלומם – הפרשי הצמדה לתקופה שמן המועד לתשלומם עד ליום שבו שולמו; (2) שולמו פיצויי הפיטורים לאחר היום השלושים שלאחר המועד לתשלומם – הפרשי הצמדה לתקופה שמן המועד לתשלומם עד ליום שבו שולמו, בתוספת 20% על הסכום הכולל של פיצויי הפיטורים והפרשי ההצמדה כאמור בעד כל חודש שבו לא שולמו פיצויי הפיטורים; בעד חלק מחודש תשולם התוספת של 20% האמורה באופן יחסי.

חוק הגנת השכר, התשי"ח-1958

סעיף: 20. פיצויי הלנת פיצויי פיטורים

  • (ג) מי שזכאי לפיצויי פיטורים שלא מכוח סעיפים 1(א) או 5 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, לא יחול לגביו המועד לתשלום פיצויי פיטורים כאמור בסעיף קטן (א) אלא לאחר שנמסרה למעסיק קודם לכן דרישה בכתב לתשלום הפיצויים תוך ציון העילה לדרישה; נמסרה הדרישה למעסיק לאחר המועד האמור – יחול לגביו המועד לתשלום הפיצויים ביום מסירת הדרישה. (ד) הוראות סעיפים 17א, 18 ו-19 יחולו, בשינויים המחוייבים, לגבי הלנת פיצויי פיטורים כאילו היא הלנת שכר, ואולם בית-דין אזורי יהיה מוסמך להפחית או לבטל פיצוי הלנת פיצויי פיטורים, כאמור בסעיף 18, אף אם פיצויי הפיטורים לא שולמו עקב אחד מאלה: (1) חילוקי דעות בדבר עצם הזכות לפיצויי פיטורים, שיש בהם ממש לדעת בית-הדין; (2) חילוקי דעות בדבר המועד שבו נפסקו יחסי עבודה; (3) הזכאי לקבלת פיצויי הפיטורים לא מסר למעסיק לפי דרישתו פרטים הנוגעים לעובד או לזכאי כאמור והדרושים לענין קביעת הזכות לפיצויי הפיטורים או שיעורם.

חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963

סעיף: 1. הזכות לפיצויי פיטורים

  • 1. (א) מי שעבד שנה אחת ברציפות – ובעובד עונתי שתי עונות בשתי שנים רצופות – אצל מעסיק אחד או במקום עבודה אחד ופוטר, זכאי לקבל ממעסיקו שפיטרו פיצויי-פיטורים. "עונה" לענין חוק זה – שלושה חדשים רצופים בשנה שבהם עבד לפחות 60 יום. (ב) עובד שעבר ממקום עבודה למקום עבודה אצל אותו מעסיק ונתחלפו המעסיקים במקום העבודה הנוכחי, זכאי לקבל פיצויי-פיטורים מהמעסיק הקודם בעד תקופת עבודתו אצלו או במקום העבודה הקודם כאילו פוטר העובד ביום חילופי המעסיקים כאמור; קיבל המעסיק החדש כאמור על עצמו, על פי התחייבות בכתב כלפי העובד, את האחריות לפיצויי-הפיטורים שהיה העובד זכאי לקבלם מהמעסיק הקודם כאמור, יהיה המעסיק הקודם פטור מתשלום הפיצויים ויראו, לענין חוק זה, את תקופת עבודתו של העובד אצל המעסיק הקודם או במקום העבודה הקודם כאילו עבד במקום העבודה הנוכחי.

חוק הגנת השכר, התשי"ח-1958

סעיף: 20. פיצויי הלנת פיצויי פיטורים

  • (ד) הוראות סעיפים 17א, 18 ו-19 יחולו, בשינויים המחוייבים, לגבי הלנת פיצויי פיטורים כאילו היא הלנת שכר, ואולם בית-דין אזורי יהיה מוסמך להפחית או לבטל פיצוי הלנת פיצויי פיטורים, כאמור בסעיף 18, אף אם פיצויי הפיטורים לא שולמו עקב אחד מאלה: (1) חילוקי דעות בדבר עצם הזכות לפיצויי פיטורים, שיש בהם ממש לדעת בית-הדין; (2) חילוקי דעות בדבר המועד שבו נפסקו יחסי עבודה; (3) הזכאי לקבלת פיצויי הפיטורים לא מסר למעסיק לפי דרישתו פרטים הנוגעים לעובד או לזכאי כאמור והדרושים לענין קביעת הזכות לפיצויי הפיטורים או שיעורם. (ה) מי שזכאי לקבל מקופת גמל את פיצויי הפיטורים או חלק מהם מכוח תשלומים ששילם לה מעסיק, לא יהיה זכאי לפיצוי הלנת פיצויי פיטורים על הסכום המגיע לו מקופת הגמל, על פי זכותו האמורה, אם המעסיק הודיע לקופת הגמל בכתב, תוך 15 ימים מהמועד לתשלום פיצויי הפיטורים, כי הוא מסכים לתשלומם; הוראת סעיף קטן זה אינה באה לגרוע מהוראות סעיפים 14 ו-20 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963.

תקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד-1964

סעיף: 12. התפטרות לרגל העתקת מגורים

  • 12. (א) רואים התפטרותו של עובד כפיטורים לפי פיסקה (1) לסעיף 8 לחוק אם המרחק בין מקום מגוריו החדש לבין מקום מגוריו הקודם הוא 40 ק"מ לפחות, ומקום מגוריו החדש רחוק יותר ממקום עבודתו מאשר מקום מגוריו הקודם המרחקים לענין תקנת משנה זו יחושבו לפי המרחק שבין ישובים כמובא בפרסומי מרחקי הדרך של מחלקת המדידות במשרד העבודה. (ב) רואים התפטרותו של עובד בפיטורים לפי פיסקה (2) לסעיף 8 לחוק אם העובד גר לפחות 6 חדשים בישוב חקלאי או בישוב באיזור פיתוח שאליו העתיק את מגוריו. בתקנת משנה זו – "ישוב חקלאי" – קיבוץ, מושב, או ישוב שמרבית תושביו הם חקלאים; "ישוב באזור פיתוח" – אחד הישובים: אופקים, אילת, בית-שאן, בית-שמש, דימונה, חצור, ירוחם, כרמיאל, מגדל העמק, מדרשת שדה-בוקר, מצפה רמון, מעלות-תרשיח ה, נתיבות, נצרת-עילית, ערד, צפת, קרית-גת, קרית-מלאכי, קרית-שמונה, שדרות, שלומי, יקנעם-עילית, עכו, טבריה, עפולה, גילון, עצמון, יודפת, יעד, קורנית, שכניה, מורשת, מנוף, מרכז ספיר, יבניאל, כפר-ורדים, הילה, מתת, אדר, עמקה, חרשים, כמון, מכמנים, ורד הגליל, ארשת, עדי, הררית, פרחי אביב, צורית, טל אל, כליל, קציר, מנחמיה, מטולה, מגדל, רמת ישי, ראש פינה, כנרת, (המושבה), כפר תבור, יסוד המעלה, מסד, מצפה נטופה, חיספין, אשחר, הר חלוץ, יובלים, מעלה צביה, רקפת, חורפיש, מצפה הושעיה, גבעת אלה, גבעת אבני, אלון הגליל, אבטליון, שורשים.

תקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד-1964

סעיף: 2. חישוב השכר לפי הסכם קיבוצי

  • 2. השכר שישמש בסיס לחישוב פיצויי פיטורים יחושב על פי ההוראות שבהסכם הקיבוצי החל על המעביד והעובד, ובאין הסכם כזה על פי ההסכם הקיבוצי החל על המספר הגדול ביותר של עובדים באותו ענף, ובלבד שבעד התקופה שלאחר ט"ז בטבת התשכ"ד (1 בינואר 1964) יהיה החישוב האמור לפי שכרו של העובד ערב פיטוריו (להלן – שכר אחרון), ובעד יתרת התקופה – לפי 80 אחוז לפחות מהשכר האחרון.

תקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד-1964

סעיף: 5. תשלום תוספת יוקר שינוי בשכר אחרון

5. (א) על אף האמור בתקנות 2 ו-4, היתה הזכות לפיצויי פיטורים מותנית, על פי הוראה שבחיקוק, במילוי תנאי מצד העובד לאחר יום הפסקת יחסי עובד ומעביד או במילוי תנאי במשך תקופה מסויימת שלאחר אותו יום, יכלול השכר האחרון את תוספת היוקר שהיתה חלה לגבי העובד ביום מילוי התנאי האמור או ביום תום התקופה האמורה, לפי הענין, אילו המשיך לעבוד. (ב) נדחה מועד תשלום פיצויי הפיטורים מכוח הוראה של חיקוק, למועד שלאחר הפסקת יחסי עובד ומעביד, יכלול השכר האחרון את תוספת היוקר שהיתה חלה לגבי העובד, במועד תשלום פיצויי הפיטורים שנקבע באותו חיקוק, אילו המשיך לעבוד.

חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963

סעיף: 12. שיעור הפיצויים

  • 12. (א) שיעורם של פיצויי הפיטורים הוא: שכר חודש אחד לכל שנת עבודה בעובד במשכורת אצל מעסיק, או באותו מקום עבודה, ושכר שבועיים לכל שנת עבודה בעובד בשכר כאמור; חלק של שנה שלאחר שנת עבודה מזכה את העובד בפיצויים יחסיים, ולגבי עובד עונתי – חלק של השנה מזכה אותו בפיצויים יחסיים אף אם תקופות עבודתו אינן מצטרפות לשנה. לענין זה, "עובד במשכורת" – עובד שעיקר גמול עבודתו, משתלם על בסיס של חודש או של תקופה ארוכה יותר; "עובד בשכר" – עובד שאינו עובד במשכורת. (ב) שר העבודה רשאי, לאחר התייעצות בשר האוצר ובאישור ועדת העבודה של הכנסת, להגדיל בתקנות את שיעור פיצויי הפיטורים לעובד בשכר; תקנות כאמור יכול שיהיו כלליות או לפי ענפי עבודה.

תקנות פיצויי פיטורים (שיעורי פיצויי פיטורים לעובד בשכר), התשמ"ג-1983

סעיף: 1. הגדלת שיעור פיצויי פיטורים לעובד בשכר

  • 1. שיעור פיצויי הפיטורים לעובד בשכר יהיה לגבי תקופת עבודה שמיום תחילתן של תקנות אלה ואילך, שכר חודש אחד לכל שנת עבודה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה.

חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963

סעיף: 9א. זכאות לפיצויי פיטורים בעת חילופי קבלנים במקום העבודה

  • 9א. (א) בסעיף זה – "מזמין שירות" – מי שמקבל אצלו שירות מקבלן שירות; "מעסיק בפועל" , "קבלן כוח אדם" ו "קבלן שירות" – כהגדרתם בחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, התשנ"ו-1996; "קבלן" – קבלן כוח אדם או קבלן שירות, לפי העניין. (ב) הסתיימה ההתקשרות בין קבלן ובין מעסיק בפועל או מזמין שירות, לפי העניין, ועבר עובדו של הקבלן להיות מועסק על ידי קבלן אחר שהתקשר עם אותו מעסיק בפועל או אותו מזמין שירות, יהיה העובד שצבר תקופת העסקה המזכה בפיצויי פיטורים זכאי לפיצויי פיטורים מהקבלן שההתקשרות עמו הסתיימה כאילו פוטר, אף אם אותו קבלן הציע לו עבודה חלופית. (ג) אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהוראות – (1) סעיף 1 לגבי עובד כאמור בסעיף קטן (ב) שלא צבר במועד סיום ההתקשרות תקופת העסקה המזכה בפיצויי פיטורים; (2) סעיף 12א לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, התשנ"ו-1996

אודות המחבר


עורכת דין ריקי בקבני

RDB עו"ד ריקי בקבני

לייעוץ מקצועי ללא עלות:


תחומי התעסקות:
משפחה
נוטריון
נזיקין
עבודה
רשלנות רפואית

לקוחות ממליצים:

"עד לפני הערעור לביטוח לאומי התמודדתי איתם לבד שהגיע הזמן לתת נכות לצמיתות ביטוח לאומי הוריד משמעותית את הנכות מהמחלה שלי בעזרת עוד ריקי הביטוח הלאומי החזיר את אחוז הנכות לשביעות רצוני תודה"

רונן ברוך אל- תיק נזיקין

שמי יורם, עו"ד בקבני מלווה ומכילה אותי כבר כמה שנים טובות מעבר להיות אמינה ומקצועית ברמה הגבוהה ביותר היא בן אדם לפני הכל יחס אנושי מהמעלה הראשונה.טופלתי דרכה בנושאים שונים ומגוונים והיא הוכיחה מקצועיות ונאמנות מלאה לאורך כל הדרך אני ממליץ עליה ומאחל לכל אדם אשר זקוק לעו"ד להגיע רק לשיחת הכירות איתה לא צריך יותר מזה בכדי להבין שאתה בידיים הכי טובות שרק ניתן.

יורם לב ארי

מאמרים נוספים:

עו"ד נוטריון בפתח תקווה

בעולם המשפטי המודרני, עו"ד נוטריון בפתח תקווה משחק תפקיד מרכזי במגוון רחב של הליכים משפטיים ואדמיניסטרטיביים. נוטריון הוא עורך דין בעל הסמכה מיוחדת מטעם משרד.. קרא עוד

יפוי כוח נוטריון בפ"ת

יפוי כוח נוטריוני - מדריך מקיף להבנת המסמך המשפטי החשובתשובה תמציתיתעורך דין נוטריון בפתח תקווה יפוי כוח נוטריוני הוא מסמך משפטי רשמי המאושר על ידי.. קרא עוד

ייפוי כוח נוטריון בפ"ת

ייפוי כוח נוטריוני - מדריך מקיף להבנת המסגרת המשפטית והדרישותהמסגרת הנורמטיביתעל פי סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, תשל"ו-1976:"יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם.. קרא עוד
פרטים נוספים

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם