יפוי כוח נוטריון בפ"ת

אודות המחבר


עורכת דין ריקי בקבני

RDB עו"ד ריקי בקבני

יפוי כוח נוטריוני – מדריך מקיף להבנת המסמך המשפטי החשוב

תשובה תמציתית

עורך דין נוטריון בפתח תקווה יפוי כוח נוטריוני הוא מסמך משפטי רשמי המאושר על ידי נוטריון, המסמיך אדם או גוף לפעול בשם אדם אחר. חשיבותו נובעת מהאימות הרשמי והתוקף המשפטי המיוחד שמעניק לו החוק.

יפוי כוח נוטריון בפ"ת
יפוי כוח נוטריון בפ"ת

המסגרת הנורמטיבית

חוק הנוטריונים, תשל"ו-1976 קובע בסעיף 20(א):

סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים "יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו"

ניתוח משפטי מקיף

1. מהות ייפוי הכוח הנוטריוני

כפי שנקבע בפסיקה:

תא (תל אביב) 38806-02-12- מוראד פיריאן נגד יוסף בן שטרית (ניתן ב 23/12/2013) "יפוי כח בלתי חוזר מהו יפוי כח בלתי חוזר, להבדיל מיפויי כח כללי, משמעו העדר יכולתו של מיפה הכח לבטל את כוחותיו של מיופה הכוח להמשיך ולפעול בשמו. יפוי כח בלתי חוזר מוענק מתוך כוונה שמיופה הכח יפעל באמצעותו ללא חשש שמא יבוטל."

2. דרישות החוק והפסיקה

הפסיקה קבעה מספר דרישות מהותיות:

תא (ירושלים) 46304-05-17- פלוני נגד ס יפה ואח (ניתן ב 02/11/2017) "ייפוי הכוח הנוטריוני, נחתם בניו-יורק, ארצות הברית. לכן, משלא אומת בהתאם להוראות סעיף 30 בפקודת הראיות (נוסח חדש), התשל"א-1971 (להלן – פקודת הראיות), הוא נעדר תוקף משפטי בישראל."

3. חובות הנוטריון

על הנוטריון מוטלות חובות מקצועיות מחמירות:

הפ (מרכז) 60095-03-11- עבד אל חלים גומעה נגד בנק הפועלים בעמ ואח (ניתן ב 08/04/2013) "הנוטריון לא קרא למנוח את יפויי הכוח מילה במילה כנדרש אלא הסתפק בהסבר כללי… היה על הנוטריון לפעול במשנה זהירות על רקע ידיעתו שהמנוח מצוי במצב סופני."

4. תרגום ושפה

נושא התרגום והשפה הוא קריטי:

תא (חיפה) 574-06-18- מילאד עסאף נגד ' אדמון עסאף (ניתן ב 26/07/2024) "באשר למשקלם הראייתי של מסמכים אשר נערכו על ידי נוטריון, עולה, כי חשיבותו של המסמך הנוטריוני הוא בכוחו הראייתי ואין צורך לזמן צדדים החתומים על המסמך או את הנוטריון עצמו למתן עדות."

שיקולים מעשיים

  1. תוקף המסמך:
  • חתימה בפני נוטריון מוסמך
  • זיהוי ודאי של החותם
  • הבנת תוכן המסמך על ידי החותם
  • תרגום במידת הצורך
  1. דרישות פרוצדורליות:
  • אימות זהות
  • הסבר תוכן המסמך
  • תיעוד מדויק
  • שמירת העתקים
  1. מגבלות וסייגים:
  • בדיקת כשירות החותם
  • וידוא העדר השפעה בלתי הוגנת
  • בחינת תוקף ההרשאה

פרקטיקה – שלבי יישום

שלב ראשון: הכנה

  1. זיהוי מטרת ייפוי הכוח
  2. איסוף מסמכים נדרשים
  3. תיאום עם נוטריון מוסמך

שלב שני: עריכת המסמך

  1. ניסוח מדויק של ההרשאות
  2. הגדרת היקף הסמכויות
  3. קביעת מגבלות ותנאים

שלב שלישי: חתימה ואישור

  1. זיהוי החותם
  2. הסבר תוכן המסמך
  3. חתימה בפני הנוטריון
  4. אישור נוטריוני

סיכום המצב המשפטי

ייפוי כוח נוטריוני הוא מסמך משפטי בעל חשיבות רבה, המחייב הקפדה על כללים מהותיים ופרוצדורליים. הפסיקה מדגישה את חשיבות תפקיד הנוטריון בהבטחת תקינות ההליך ובהגנה על זכויות הצדדים. יש להקפיד על:

  1. כשירות החותם והבנתו
  2. תרגום מתאים במידת הצורך
  3. תיעוד מדויק של ההליך
  4. שמירה על דרישות החוק והתקנות
  5. וידוא תוקף המסמך בהתאם למטרתו

ליעוץ עם עורך דין נוטריון יפוי כוח פתח תקווה  מומחה וניסיון רב.

סימוכין

ת"א (תל-אביב-יפו) 1802-08- לזר יצחק ואח נגד אברהם כהן ואח

שמות השופטים: אליהו בכר

המסקנה המתבקשת הינה, שאין מקום לבטל את שני ייפויי הכוח מחמת אי הבנת השפה הרומנית. התובעים למצער מושתקים מלטעון שלא הבינו את תוכן ייפויי הכוח לאחר שלא מנעו מהם האפשרות לתרגמם, מחד אלא שמאידך, כפי שציינתי לעיל, נדמה כי התובעים, ששניהם אנשים אינטליגנטיים ובעלי יכולת גישה קרובה לשפה הרומנית באמצעות האם/האשה, קיבלו, כך נראה, תרגום מתאים לעולה מייפויי הכוח. אישור ייפויי הכוח נוטריונית 57. בכל הקשור עם אופן אישור ייפויי הכוח נוטריונית, אקדם ואציין, כי עלתה בפני תמונה קשה של התנהלות פסולה בה נמסרו שני האישורים הנוטריוניים בלא התאמה לכללים העולים מחוק הנוטריונים, תשל"ו-1976(להלן:"חוק הנוטריונים") ותקנות הנוטריונים, תשל"ז-1977 (להלן:"תקנות הנוטריונים") באופן השולל מהמסמכים את היותם מאושרים נוטריונית כדין. על השאלה מה משמעות הפרות אלה והאם יש בם כדי להביא לביטול ייפויי הכוח, בפרק זה. הדין החל 58. סעיף 20 לחוק הנוטריונים קובע כדלקמן: יפוי-כוח "20. (א) יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה. ( (ב) סעיף זה אינו חל על יפוי-כוח שניתן בחוץ לארץ לפי דיני המקום שבו ניתן. " במילים אחרות, קובע חוק הנוטריונים, כי ייפוי כוח כללי וכן ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין לא יהיו בני תוקף אלא אם נערכו ע"י נוטריון או נוטריון אימת את החתימות שעליהם "כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו".

פסק דין |17/04/2012 |מחוזי – תל אביב

ת"א (תל-אביב-יפו) 1802-08- לזר יצחק ואח נגד אברהם כהן ואח

שמות השופטים: אליהו בכר

  • משל (שהם), בעמ' 92/94). " (ר' כמו כן ע"א 36/88 זלוף נ' זלוף, פ"ד מו(3) 184,188). אמור אם כן מעתה, כי קיימות שתי מגמות בפסיקה בכל הקשור עם אישור לא תקין של ייפויי כוח נוטריוני. גישתו של כב' הש' דרורי, הרואה בעצם קיומם של פגמים בייפוי הכוח הנוטריוני כאלה הפוגעים בייפוי הכוח עצמו וגורמים לבטלותו (פרשת שעיה), וגישת הש' רינה משל והש' בנימיני (פרשת פריץ) המעבירה, במקרה של פגמים באישור הנוטריוני, את הנטל אל המבקש להיבנות מייפוי הכוח להוכיח את תוקפו. 60. אקדם מאוחר למוקדם ואציין כבר עתה, כי מצאתי שקיימים פגמים באופן עריכת ייפויי הכוח חלקם אף חמורים כשבחלקם אף מודה הנתבע 3 במפורש אם כי בלשון רפה. יחד עם זאת, הדגש בעיני אינו על אופן אישורם הנוטריוניים, אלא על מתן יפויי הכוח עצמם. הפגמים בעריכת ייפויי הכוח אין בהם לטעמי כדי לבטל את עצם מתן שני ייפויי הכוח כפי נוסחם המצורף לאישורים הנוטריוניים ע"י התובעים לנתבעים 1 ו-2. המסקנה הינה אם כן, שהתובעים העניקו לנתבעים 1 ו-2 יפויי כוח שמטרתם העיקרית היתה אחזקת נכסיהם ברומניה. דבר מתן ייפויי כוח אלה, להבדיל מאישורם הנוטריוני, הוכח ואין מקום להורות על ביטולם. אין בכך כדי להמעיט מהביקורת אודות אופן מתן אישורם הנוטריוני והקושי הרב המתחייב מעצם הצורך בבירור תוקפם של ייפוי הכוח מקום בו כלל לא היה נדרש כל בירור לו אמנם בוצעו האישורים הנוטריוניים כדין כפי שיובהר להלן. חתימת המסמך למול הנוטריון 61. סעיף 11 לחוק הנוטריונים קובע כך: "11. לא יאמת נוטריון חתימתו של אדם על מסמך אלא אם החותם עמד לפניו, זוהה וחתם בפניו על המסמך".

פסק דין |17/04/2012 |מחוזי – תל אביב

ת"א (תל-אביב-יפו) 1802-08- לזר יצחק ואח נגד אברהם כהן ואח

שמות השופטים: אליהו בכר

מן הראוי לציין, כי הנתבע 3 הכיר לטענתו את התובע 1 עוד משנת 2004 לאחר שאישר עבורו נוטריונית ייפוי כוח מס' 710/04 מתאריך 12.12.2004 בו מיופה הכוח הינו הנתבע 1 (ייפוי הכוח צורף כנספח א' לתצהירו של הנתבע 3 נ/17). כך גם אימת חתימת התובעים על גבי ייפוי כוח שמספרו 465/05 מתאריך 25.2.2005 שניתן לטובת הנתבע 1 אף הוא (נספח ב' לתצהירו). מעבר לאלה אימת ייפוי כוח נוסף של התובע 1 בייפוי כוח שמוספר כ-576/06 מתאריך 12.3.2006 (צורף כנספח ג' לתצהירו) ואף זה לטובת הנתבע 1 אך גם הנתבעת 2. את ייפויי הכוח נשוא התובענה, היינו אלה שמוספרו 1240/06 וכן 1247/06, אימת בתאריך 15.11.06 וגם בהם מיופה הכוח הינו הנתבע 1 מנהלה של הנתבעת 2. הנתבע 3 הדגיש בתצהירו כי כלל ייפויי הכוח שהכין נעשו בשפה הרומנית ולא היתה לתובעים כל טרוניה ביחס לכל יתר האישורים הנוטריוניים שקיבלו ממנו למעט השניים האחרונים נשוא התובענה. מכל מקום הסביר (סעיף 19 לתצהירו) כי כשהתבקשה הכנת ייפוי כוח נוטריוני היה הנתבע 1 מעביר את נוסח ייפוי הכוח ליעקב גיטגרץ (אותו יאן) למשרד התרגומים שבבעלותו הידוע בשם "מ. א. ג. תרגומים" העוסק בין היתר בתרגומים לשפה הרומנית כמו גם בעריכת מסמכים נוטריוניים. לאחר שתואמו מועדים לחתימה, היו מגיעים נותן ייפוי הכוח והנתבע 3 למשרדו של יאן ובאותו מעמד היה נחתם ייפוי הכוח ולאחר מכן המסמך היה מאומת ע"י הנתבע 3 . הנתבע 3 הדגיש כי החתימה על גבי ייפויי הכוח ואימות ייפויי הכוח נעשתה בנוכחות התובעים, יאן והנתבע 3 (סעיף 25 לתצהירו), כאשר גם התובעים וגם הנתבע 3 מכירים את "יאן". עוד ציין, כי במעמד זה הצהירו בפניו התובעים כי הם מבינים את השפה הרומנית וכי קראו והבינו היטב את הנאמר בייפוי הכוח וחתמו עליהם בפניו ובפני יאן (סעיף 27 לתצהיר).

פסק דין |17/04/2012 |מחוזי – תל אביב

ת"א (תל-אביב-יפו) 1802-08- לזר יצחק ואח נגד אברהם כהן ואח

שמות השופטים: אליהו בכר

  • הוכחה מובהקת לכך היתה צירוף התרגום לעותק האישור הנוטריוני ומתן אישור על גבי טופס אישור מתאים (טופס 3) שלא צורף לאישורים הנוטריוניים בפועל. בכך יש כדי להעיד על ליקוי ניכר באופן ביצוע מלאכתו של הנתבע 3. 81. האם יש בפגם מובהק זה, להבדיל מהפגמים האחרים שצוינו לעיל ומהווים פגמים טכניים במהותם, כדי להביא לבטלות ייפויי הכוח לנוכח סעיף 20 לחוק הנוטריונים שקלתי והפכתי נושא זה לא מעט. בסיכומו של יום סברתי, כי כהמשך לאופן הפרשנות הראוי לטעמי לסעיף 20 לחוק הנוטריונים, היינו זה שניתן ע"י ביהמ"ש המחוזי בת"א בפרשת פריץ דלעיל, יש לקבוע שבפועל התובעים מסרו לנתבעים 1 ו-2 את ייפויי כוח בהם עסקינן לצורך ביצוע פעולות שונות בנכסיהם שברומניה בדיוק כפי הנוסח העולה מהאישורים הנוטריוניים והוכח כאמור לעיל. ויובהר, כי לצורך קביעה זו אין בליקויים הנובעים מייפויי הכוח, בהיבט אישורם הנוטריוני, לא הליקוי שבאישור ע"י נוטריון שאינו דובר את שפת המסמך אותו אישר ובודאי שלא ביתר הפרות הדין שהינם בעיני טכניות, כדי להביא לביטול ייפויי הכוח בפן החוזי שבין התובעים לנתבעים 1 ו-2, שהרי קבעתי שהתובעים התירו לנתבעים 1ו-2 באמצעות ייפויי הכוח לפעול בנכסיהם ברומניה. אך אפילו הייתי מקבל את פרשנותו של ביהמ"ש המחוזי בירושלים כב' הש' דרורי בפרשת שעיה, באופן שהליקויים שבאישורים היו מביאים לביטולם מיני וביי, עדיין לא היה בכך כדי להועיל לתובעים באופן שיביא לבטלות ייפויי הכוח, שכן לטעמי התובעים מושתקים מלטעון דבר ביחס לבטלות ייפויי הכוח בשל פגמים שנפלו באישורם הנוטריוני, להבדיל מהעלאת טענה בדבר זיופם שנדחתה כאמור, כפי שיובהר להלן.

פסק דין |17/04/2012 |מחוזי – תל אביב

ה"פ (מרכז) 60095-03-11- עבד אל חלים גומעה נגד בנק הפועלים בע"מ ואח

שמות השופטים: הדס עובדיה

  • הנוטריון לא קרא למנוח את יפויי הכוח מילה במילה כנדרש אלא הסתפק בהסבר כללי (עדותו בעמוד 10 לפרוטוקול שורות 1 – 2). היה על הנוטריון לפעול במשנה זהירות על רקע ידיעתו שהמנוח מצוי במצב סופני. המשיבים טוענים שלמנוח כלל לא הייתה גמירות דעת המגלמת רצון מגובש להתחייב באמור ביפויי הכוח, משהוחתם על יפויי הכוח כשלא היה צלול בדעתו, לא הבין את תוכן יפויי הכוח ואת משמעותו המשפטית. הנוטריון שגה בנוסף בכך שלא ציין מפורשות ביפויי הכוח את מטרת הצדקה שלשמה נועד לפי עדותו (עדותו בעמוד 8 לפרוטוקול הדיון מיום 26.9.2012 שורות 15 – 19). הנוטריון העיד שהמנוח לא ידע לפרט מהם נכסי המקרקעין שיש לו ועל כן הם לא פורטו ביפויי הכוח (פרוטוקול הדיון מיום 26.9.2010 בעמוד 9 שורות 19 – 20), נטען בנוסף על ידי המשיבים שהנוטריון לא פעל לשקף את רצונו של המנוח בעריכת יפויי הכוח, אלא כתב מראש את מה שמצא לנכון לפי הוראות המבקש. הנוטריון החתים את המנוח על יפויי הכוח תוך הסתמכות על התעודה הרפואית שהוצגה לו על ידי המבקש, ולא פעל לקבל חוות דעת מרופאו האישי של המנוח ד"ר דובריש. הנוטריון החתים את המנוח על יפויי הכוח במעמד המנוח והמבקש, הוא הנהנה, בלבד, לאחר שכל הסובבים את המבקש לרבות רופאי המנוח ומטפלו האישי יצאו מהחדר, וגם בכך שגה (עדות הנוטריון בעמוד 10 לפרוטוקול הדיון מיום 26.9.2010 שורות 30 – 31 ). המשיבים טוענים שיש לפעול ביחס ליפויי הכוח על פי דוקטרינת "לא נעשה דבר". המשיבים טוענים בנוסף שהנוטריון שגה גם בכך שלא שעה לבקשת המנוח ולא פעל לביטול יפויי הכוח, לאחר שהמנוח התקשר אליו וביקש ממנו לבטלו, כפי שהעיד הנוטריון (עדותו בעמוד 6 לפרוטוקול הדיון מיום 26.9.2012 בשורה 5).

פסק דין |07/04/2013 |מחוזי – מרכז

ת"א (תל אביב) 38806-02-12- מוראד פיריאן נגד יוסף בן שטרית

שמות השופטים: נועה גרוסמן

  • על כן, למרות שבגוף ייפוי הכח נרשם מספר בטעות (חילופי מקום בין שתי ספרות), הרי זוהי טעות צורנית בלבד. סבורני כי מרכיבי היסוד בפעולת הנוטריון התקיימו ועל כן אני דוחה את טענת התובע בדבר פגם צורני בייפוי הכוח. חריגה מהרשאה בשימוש ביפוי כוח: מכאן, אעבור לבחון את השאלה, האם יש לבטל את ייפוי הכוח עקב חריגה מהרשאה. כאמור, טענת התובע הינה כי ייפוי הכוח הנוטריוני נמסר לבנו אך לא על מנת שימשכן את הזכות הציבורית, אלא כדי שיפעל בשמו של התובע לצורך ביצוע פעולות מינהלות כגון: עריכת טסט למונית. כך כפי שצוטט לעיל. מכאן, טוען התובע, כי יש לבטל את המישכון שנרשם על הרכב עקב חריגה מהרשאה. מנגד גורס הנתבע, כי מדובר בייפוי כוח בלתי מוגבל על פניו וכי נתקבלה הסכמתו הפוזיטיבית של התובע לרישום המישכון בטרם בוצע. 10 יפוי כח נוטריוני בלתי חוזר מהו יפוי כח בלתי חוזר, להבדיל מיפוי כח כללי, משמעו העדר יכולתו של מיפה הכח לבטל את כוחותיו של מיופה הכוח להמשיך ולפעול בשמו. יפוי כח בלתי חוזר מוענק מתוך כוונה שמיופה הכח יפעל באמצעותו ללא חשש שמא יבוטל. עקב המשמעות הכבדה של יפוי כח בלתי חוזר, מסירתו למיופה כוח נעשית בזהירות רבה ובמקרים מיוחדים, ולמיופה כח בעל חובת נאמנות, דוגמת עורך דין, בנק, או חברה משכנת בעסקאות מקרקעין. יפוי כח כללי מהו יפוי כח כללי מעניק לאדם אחד או לאנשים אחדים, המוסמכים על פי יפוי הכח, את הכוח לבצע פעולות ולחתום על מסמכים בנושאים שונים ללא הגבלה, כפי שהסכים והסמיך מייפה הכוח ביפוי בכח. ההסמכה ביפוי כללי, יכולה להיות גורפת ולכלול גם נושאים משמעותיים כגון ביצוע פעולות בחשבונות בנק של המייפה ו/או לגבי מקרקעין השייכים לו.

פסק דין |22/12/2013 |שלום – תל אביב

ת"א (ירושלים) 46304-05-17- פלוני נגד ס יפה ואח

שמות השופטים: ת בר אשר

  • ייפוי הכוח הנוטריוני נערך ונחתם בארצות הברית ביום 22.4.2016 ואושר באותו יום באמצעות נוטריון מאושר מטעם מדינת ניו-יורק, ארצות הברית. 7. תשובת הנתבעים הוגשה ביום 12.9.2017 ובה חזרו על בקשתם לסילוק התביעה על הסף והוסיפו כי משני טעמים אין בייפוי הכוח הנוטריוני כדי לאפשר את הגשת התביעה באמצעות בא-כוח התובע: ראשית, על-פי הוראת סעיף 14(א) בחוק השליחות, התשכ"ה-1965 (להלן – חוק השליחות), השליחות מסתיימת ב"גריעת כשרותו" של השולח או השלוח. לפיכך וכפי שנקבע בעניין ע"א 1808/11 אוחנה נ' ברימט ( 20.1.2015 ) (להלן – עניין אוחנה), ייפוי הכוח שעל-פיו ייפה התובע את כוחו של בנו פקע מעת שנגרעה כשרותו המשפטית של התובע. שנית, ייפוי הכוח הנוטריוני, נחתם בניו-יורק, ארצות הברית. לכן, משלא אומת בהתאם להוראות סעיף 30 בפקודת הראיות (נוסח חדש), התשל"א-1971 (להלן – פקודת הראיות), הוא נעדר תוקף משפטי בישראל. הנתבעים טענו אפוא, כי כל עוד בית המשפט לענייני משפחה לא ימנה לתובע אפוטרופוס בהתאם להוראותיו של חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962 (להלן – חוק הכשרות המשפטית), לא ניתן יהיה להגיש תביעה בשם התובע. על-כן, משהוגשה התביעה הנדונה מבלי שמונה לתובע אפוטרופוס לדין, טענו הנתבעים, כי יש להורות על מחיקתה. ההחלטה הקודמת 8. תחילה נקבע בהחלטה הקודמת, כי בניגוד לטענת בא-כוח התובע, לא נדרש תצהיר לתמיכה בטענות שהעלו הנתבעים וזאת מן הטעם שטענותיהם נסמכו על עובדות כתב התביעה. 4 באשר לטענת בא-כוח התובע כי לא חלה חובה להגיש את ייפוי הכוח המסמיך אותו לייצג את התובע נקבע, כי טענה זו אינה מדויקת.

החלטה |01/11/2017 |מחוזי – ירושלים

תמ"ש (ירושלים) 33685-01-21- פלוני נגד אלמוני

שמות השופטים: אורית אביגיל יהלומי

  • הנוטריון אף העיד כי במעמד עריכת ייפוי הכוח, ביקש ממנו התובע לבטל צוואה שערך במשרדנו מספר שנים קודם לכן, גם במסגרתה ביקש לייחד חלקים שונים בנכס לנתבע (פרוטוקול מיום 30.5.2021 , עמ' 16, שורה 17 עד עמ' 17, שורה 4; עמ' 20, שורות 36/23). 80. נוכח האמור לעיל, לא מצאתי כל בסיס לטענת ב"כ התובע בסיכומיו כי מדברי הנוטריון לא ניתן להבין כי הוא התרשם שהתובע מבין את "ההשלכות האמתיות של חתימתו" על ייפוי הכוח (סעיף 15 לסיכומים). טענה זו תמוהה במיוחד, נוכח העובדה שאף התובע בעצמו מבהיר כי הוסבר לו שהוא חותם על מסמך משפטי, וכי מדובר בייפוי כוח בלתי חוזר (סעיף 15). 81. התובע אף הוסיף בסיכומיו כי יש לתת משקל לעובדה שהנוטריון הצהיר בחקירתו כי פעל בכובעו כנוטריון ולא כעורך-דינו של התובע, לא העניק לו יעוץ משפטי אלא רק הסביר לו את תוכן ייפוי הכוח ווידא כי הוא מבין אותו (סעיף 15 לסיכומים). אין בידי לקבל טענה זו – משעה שאין בנמצא מקור חוקי המחייב אדם המבקש לחתום על מסמך לפני נוטריון להביא עימו יעוץ משפטי נוסף ובלתי תלוי כתנאי לתוקפו. "חיוב" כאמור אף עומד על פניו בניגוד להוראות סעיף 19 לחוק הנוטריונים, התשל"ו-1976, שם נקבע חזקה ראייתית בדבר נכונות האמור באישור של נוטריון על-פי חוק. מסקנה זו עומדת גם כאשר מדובר בייפוי כוח עליו חתם אדם מבוגר כבמקרה דנן, כאשר בנסיבות העניין דומה שאין חולק כי הלה היה כשיר במועד עריכת ייפוי הכוח, וכאשר לא נטען כי הנוטריון – שאת עדותו מצאתי כאמור כאמינה במיוחד – התרשל בתפקידו. 82. גם עדויותיהם של מר ח' ומר ע' מחזקות את הרושם כי התובע הבין את תוכן ייפוי הכוח.

פסק דין |01/02/2022 |משפחה – ירושלים

ת"א (חיפה) 574-06-18- מילאד עסאף נגד ' אדמון עסאף

שמות השופטים: מאזן דאוד

  •  ת"א (מחוזי ת"א) 1802/08 לזר נ' כהן, ניתן ביום 18.4.12 ;ה"פ (מחוזי מרכז) 60095-03-11 ג'ומעה נ' בנק הפועלים בע"מ, ניתן ביום 8.4.13 , תא (ת"א) 14380-10-10 סעדה גואנה מיטרי נ' עלס דוברונסקי עו"ד, ניתן ביום (5 בינואר 2014) יישום עקרונות אלה של כללי ייפוי הכוח הנוטריוני, על המקרה שלפנינו; 54. בענייננו האישור הנוטריוני שנכתב על גבי ייפוי הכוח (ת/3), על ידי הנוטריון, נכתב בזו הלשון: 55. אם כן, על פי האישור הנוטריוני, שבדף הראשון של הייפוי הכוח הכללי הנוטריוני, ת/3, אישר הנוטריון-עו"ד שעבאן, כי ביום 30/10/17 הופיע בפניו הנתבע 1-מר אדמון וחתם על ייפוי הכוח מרצונו זאת לאחר שתורגמה לו ההצהרה בשפה הערבית, הבין את תוכנה ו-"נשבע ,כחוק (הצהיר) בהן צדק על אמיתות ההצהרה". אישור זה מקים חזקה שאמנם ניתנת לסתירה, כי הנתבע 1 הוא אשר חתם על ייפוי הכוח הנוטריוני. חזקה זו מעבירה את נטל השכנוע לנתבע 1 אשר עליו לשכנע את בית המשפט כי החתימה המופיעה על אותו ייפוי כוח, על אף שאושרה על ידי הנוטריון, איננה חתימתו או שנעשה זיוף כל שהוא וכי נפלו בו פגמים. באשר למשקלם הראייתי של מסמכים אשר נערכו על ידי נוטריון, עולה, כי חשיבותו של המסמך הנוטריוני הוא בכוחו הראייתי ואין צורך לזמן צדדים החתומים על המסמך או את הנוטריון עצמו למתן עדות. ובלשונו של בית המשפט העליון בפסק דין אדמון עסאף (עמוד 9): "הוראת סעיף 66 מורה אותנו את עיקר חשיבותו של המסמך הנוטריוני, והוא כוחו כראיה. שלא כמסמך רגיל המוגש לבית-המשפט, לאימות תוכנו של מסמך נוטריוני על-פי החוק העותמני, אין צורך לזמן לעדות את הצדדים החתומים על המסמך או את הנוטריון הציבורי עצמו.

פסיקה רלוונטית

ע"א 624/88- מיכל ניחה גולד נגד 1. פנחס מעוז

שמות השופטים: מ שמגרא גולדברג,י מלץ

טענתה העובדתית של המערערת, מסתכמת ב"פשטות" בכך כי רומתה על ידי אביה, המשיב, לחתום על יפוי הכוח, באומרו לה שמדובר במסמך הדרוש לבצוע פעולות הכרוכות בהעברת הדירה על שמה ושם אחותה (סעיף 12 לתצהירה). 6. הטענה המשפטית היתה כי ליפוי הכוח אין כל תוקף משפטי, נוכח הוראת סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, תשל"ו1976-. שכן קובע סעיף זה כי: "יפוי-כוח כללי ויפוי-כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה" (דהיינו חוק לשכת עורכי הדין, תשכ"א1961-). ואילו הסייג שבסיפא לסעיף הנ"ל אינו חל, לטענת בא כוח המערערת, על ענייננו. זאת מן הטעם כי סעיף 91 לחוק הלשכה, בנוסחו דאז (טרם תיקונו בחוק לשכת עורכי הדין (תיקון מס' 15) התשמ"ז – 1987, ס"ח התשמ"ז מס' 1206 בעמ' 39) קבע כי: "יפוי-כוח שניתן בישראל לעורך דין לפעול בתחום הפעולות המפורשות בסעיף 20 (כיום: "בתחום הפעולות שיש להן קשר לשירות המקצועי שנותן עורך דין ללקוח"), לרבות קבלת כספים ודברים אחרים בשביל לקוחו בענין כזה, שחתימת הלקוח עליו אושרה בכתב על ידי עורך הדין, אינו טעון אישור אחר, על אף האמור בכל דין. " והרי סעיף 20 לחוק הלשכה, לא מונה בין הפעולות הייחודיות לעורך-דין, חתימה על חוזה או מסמך משפטי, בשמו של אחר (להבדיל מעריכתם). פעולה אשר כזו מותר לה שתעשה על ידי כל אדם. הנה כי כן, טוען בא-כוחה המלומד של המערערת, יפוי-הכוח האמור אינו בר תוקף, משלא ערך אותו נוטריון, וחתימת המערערת אף היא לא אומתה על ידי נוטריון, – וכל זאת כשלסעיף 91 לחוק הלשכה (בנוסחו ביום מתן יפוי הכוח) אין נפקות לגבי יפוי-הכוח הנדון.

פסק דין |13/02/1990 |בית המשפט העליון

ת"א (תל אביב) 14380-10-10- סעדה גואנה מיטרי נגד עלס דוברונסקי

שמות השופטים: מאיר יפרח

  • סעיף 20(א) רישא לחוק הנוטריונים, התשל"ו – 1976 (להלן: "חוק הנוטריונים"), קובע כי: 13 "יפוי-כוח כללי ויפוי-כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על-פיו. . . ". סעיף 50א לחוק הנוטריונים, מוסיף כי: "נציגים דיפלומטיים ונציגים קונסולריים של ישראל כמשמעותם בסעיף 29 לפקודת הראיות , תשל"א-1971, מוסמכים להשתמש בחוץ-לארץ בסמכויות נוטריון, ודין פעולה שנעשתה בידי נציג כאמור מכוח סמכויות אלה כדין פעולה של נוטריון. . . ". העולה מהוראות אלה הוא כי נציגים דיפלומטיים וקונסולריים של מדינת ישראל בחו"ל מוסמכים, בין היתר, לאמת חתימות על ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין. לשם כך, השווה הדין את מעמדם, בעשותם כן, למעמד הנוטריון, לפחות משתי בחינות: האחת – נשיאה בחובותיו של הנוטריון שעה שהוא מאמת את החתימות על ייפוי הכוח; השנייה – האישור על אודות פעולתם, זהה לאישורו של הנוטריון. אל הוראות סעיפים 20 (א) ו-50א לחוק הנוטריונים, חובר סעיף 19 לחוק הנוטריונים, אשר זו לשונו: "אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת, לדברי הנוטריון ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור". בכך נקבע מעמדו הראייתי של אישור הנוטריון. אישור זה עומד על רגליו ומהווה ראייה מספקת למעשי הנוטריון, בלא צורך בכל ראייה אחרת. 32. מלשון חוק הנוטריונים עולה כי ייפויי הכוח לביצוע פעולות במקרקעין אינם תקפים, אלא אם כן אומתו כנדרש בחוק הנוטריונים ובתקנותיו (סעיף 20 (א) לחוק הנוטריונים).

פסק דין |04/01/2014 |מחוזי – תל אביב

ת"א (תל אביב) 000116-96- האפוטרופוס הכללי כמנהל זמני של נכסי המנוחה וידה בן-עזרא זל נגד נסקה לוי,

שמות השופטים: רנה משל שהם

  • את עמדתה היא מעגנת, בסעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, תשל"ו-1976 (להלן: "חוק הנוטריונים"), הקובע: "יפוי-כוח כללי ויפוי-כוח לביצוע עיסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה. " (ההדגשה שלי – ר. מ. ) בעוד סעיף 91 לחוק לשכת עורכי-הדין, קובע: "יפוי-כוח שניתן בישראל לעורך-דין לפעול בתחום הפעולות שיש להן קשר לשירות המקצועי שנותן עורך-דין ללקוח, לרבות קבלת כספים ודברים אחרים בשביל לקוחו בענין כזה, שחתימת הלקוח עליו אושרה בכתב על-ידי עורך-הדין, אינו טעון אישור אחר, על אף האמור בכל דין. " לפיכך, טוענת ב"כ הנתבעת, כי מאחר שיפוי-הכח נ/5, מיפה כחה לבצע האמור בו, הרי אין עליו לעמוד בדרישות תקנות הנוטריונים. צודקת ב"כ הנתבעת בטענתה זו – ככל שהיא מתייחסת אליה, כמיופת-כח. נוסחו של סעיף 91 לחוק לשכת עורכי-הדין ברור. עם זאת, מביא הוא, לטעמי, לתוצאה בלתי רצויה. מחד-גיסא, על יפוי-כח שנותן אדם המאושפז בבית-חולים ואושר על-ידי נוטריון – אשר מלבד היותו עורך-דין נדרשים ממנו תנאי כשירות מיוחדים (ראה סעיף 2 לחוק הנוטריונים), נוכח משנה האמינות המיוחסת לו והיותו נחשב כבעל-תפקיד מעין-צבורי – לעמוד בדרישות מחמירות, היינו, קיומה של תעודת רופא בדבר כשירותו המנטלית של מייפה-הכח. ואילו, מאידך גיסא, יפוי-כח דומה, אשר אושר על-ידי פרקליט מן השורה, ולו בראשית דרכו, שאינו חייב לעמוד בדרישות הכשירות של נוטריון, אף אינו צריך לעמוד בדרישות תקנה 4(ה) לתקנות הנוטריונים, כאשר ניתן לטובת אותו פרקליט.

פסק דין |05/01/2002 |מחוזי – תל אביב

ת"א (חיפה) 9254-03-23- שחר לוי נגד שרביב בעמ

שמות השופטים: סארי גיוסי

  • ובהקשר זה כאמור לעיל, ככלל נדרשת החברה המשכנת לייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר. הדרישה לייפוי כוח נוטריוני לא עומדת בעלמא. לייפוי כוח הנוטריוני ישנן משמעויות ותכליות כבדות משקל. כזכור, התובע טען כי משמעויות ותכליות אלו מובילות למסקנה שלא נדרש ייפוי כוח נוטריוני בנסיבות העניין. על כן אעמוד על כך להלן. 53. ייפוי כוח נוטריוני – משמעויות ותכליות כאמור לפי סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, ייפוי כוח לביצוע עסקה במקרקעין הטעונה רישום במרשם המקרקעין תקף רק אם הוא ייפוי כוח נוטריוני. לסעיף 20(א) מצטרפות הוראת סעיף 19 לחוק הנוטריונים שכותרתו "כוחו של אישור", ואשר קובע כי: "אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת, לדברי הנוטריון ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור". משמעות הדברים היא כי ייפוי הכוח הנוטריוני נהנה מחזקת תקינות, היינו, כי ישנה חזקה בדבר אמיתותו וכשרותו . על כן בעת דיון בפני בית המשפט אין צורך לזמן לעדות את הצדדים החתומים או את הנוטריון עצמו כדי להוכיח את אמיתות וכשרות ייפוי הכוח. עם זאת החזקה ניתנת לסתירה. למען השלמת התמונה אוסיף כי על כוחו הראייתי של ייפוי הכוח הנוטריוני ניתן אף ללמוד למשל מסעיפים 29, 32 ו-34 לפקודת הראיות, התשל"א-1971 (להלן: "פקודת הראיות"), וראו גם את סעיף 52 לחוק הנוטריונים (ע"א 4175/12 תעשית אבן וסיד בע"מ נ' אבראהים גדיר, פס' 22/23 ( 10.3.2014 ); עמ "ש (נצרת) 28100-04-19 פלוני נ' אלמוני, פס' 13/16 ( 11.12.2019 ) (להלן: "עניין פלוני"); ת"א (תל אביב-יפו) 18959-09-15 עופר קדם נ' איתן אליהו פרנקפורט, פס' 48/53 ( 27.5.2018 ) (להלן: "עניין קדם"); ת"א (תל אביב-יפו) 14380-10-10 סעדה גו

פסק דין |30/10/2023 |מחוזי – חיפה

3108/04 ה"פ (ירושלים)- סינמה (שמחה) כהן נגד יעקב כהן

שמות השופטים: משה דרורי

  • אם יפוי הכוח עצמו נערך על ידי נוטריון, עליו לאמת את החתימות שעל יפוי הכוח. מה הוא יפוי כוח 'לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין' משהתעוררה השאלה, נפסק כי יפוי כוח זה אין עניינו הרשאה לעשות עסקה במקרקעין. עניינו של יפוי כוח זה הוא, 'יפוי כוח לשם ביצוע הרישום בלבד'. פירוש זה יוצר הרמוניה ושילוב בין חוק הנוטריונים מזה, לבין חוק השליחות וחוק המקרקעין מזה". 208. בהערות 113 ו-114 (שם, בעמ' 554), מביא פרופ' ברק פסיקה של בית המשפט העליון; הרוצה, יעיין שם, שכן אין הדבר חיוני לצורך המשך הדיון בפרשה זו, ולכן לא הבאתי את פסקי הדין ולא ציטטתי קטעים מהם. 209. עד כה, דנתי בדרך של יצירת השליחות ומהות האישור הנוטריוני, אשר דרוש לצורך ביצוע עיסקאות במקרקעין, ובהן רישום המשכנתאות נשוא תיק זה. עתה, אתייחס לשאלה המשפטית, לפני שאלת יישומה במקרה שלפנינו, שהיא: מה היא התועלת הראייתית מכך שייפוי הכוח נחתם בפני נוטריון ומאומת על ידו 210. ייפוי כוח זה, אשר נחתם בפני נוטריון, נהנה מחזקת התקינות, מכוח סעיף 19 לחוק הנוטריונים, הקובע לאמר: "אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת. לדברי הנוטריון, ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור". 211. המלומד יונה דה-לוי, בספרו, דיני הנוטריון ותולדותיהם (הוצאת לשכת עורכי הדין, תל אביב, תשס"ה-2005), מסביר כי בכך "ניכרת מגמת המחוקק לתת תוקף מירבי למסמך הנוטריוני, בשונה ממסמכים אחרים. יש מוסדות רשמיים שאינם מסתפקים בתצהיר שנעשה בפני עו"ד אלא דורשים הצהרה נוטריונית" (שם, בעמ' 167).

פסק דין |25/07/2010 |מחוזי – ירושלים

ת"א (חיפה) 574-06-18- מילאד עסאף נגד ' אדמון עסאף

שמות השופטים: מאזן דאוד

  • אם ייפוי הכוח לא נערך על ידו, הוא צריך לאמת את החתימות שעליו. מכאן המסקנה כי הוא צריך להיות בכתב"-(שם, סעיף 354, בעמ' 553). בהמשך, מתייחס פרופ' ברק להוראת חוק הנוטריונים, לפיה כאשר מדובר בייפוי כוח לבצע עסקאות במקרקעין, יש צורך באישור הנוטריון, וכך הוא כותב: "חוק הנוטריונים קובע כי ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין צריך להיערך על ידי נוטריון. אם ייפוי הכוח עצמו נערך על ידי נוטריון, עליו לאמת את החתימות שעל ייפוי הכוח. מה הוא ייפוי כוח 'לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין'? משהתעוררה השאלה, נפסק כי ייפוי כוח זה אין עניינו הרשאה לעשות עסקה במקרקעין. עניינו של ייפוי כוח זה הוא, 'ייפוי כוח לשם ביצוע הרישום בלבד'. פירוש זה יוצר הרמוניה ושילוב בין חוק הנוטריונים מזה, לבין חוק השליחות וחוק המקרקעין מזה"-(ברק, שם, סעיף 355, עמ' 554): 46. סעיף 19 לחוק הנוטריונים, קובע חזקה ראייתית באשר לנכונות האמור באישור של נוטריון אשר ניתן לפי החוק האמור-( ראו: ע"א 7303/01 אדמון עסאף נ' מינהל מקרקעי ישראל, פ" ד נז(2),847 (2003) להלן "פרשת אדמון עסאף") ; ע"א 380/88 טוקאן נ' אלנששיבי, פ"ד מה(5) 410, 418) (להלן: "טוקאן"). וכלשונו של סעיף 19 לחוק הנוטריונים: "אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך כראיה נוספת, לדברי הנוטריון ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור". בהתייחס לסעיף 19 לחוק הנוטריונים, נפסק בעניין טוקאן: "סעיף 19 לחוק הנוטריונים תשל"ו-1976, הקובע חזקה ראייתית באשר לנכונות האמור באישור של נוטריון לפי החוק, שכן.

פסק דין |25/07/2024 |מחוזי – חיפה

ת"א (תל-אביב-יפו) 1802-08- לזר יצחק ואח נגד אברהם כהן ואח

שמות השופטים: אליהו בכר

" במילים אחרות, קובע חוק הנוטריונים, כי ייפוי כוח כללי וכן ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין לא יהיו בני תוקף אלא אם נערכו ע"י נוטריון או נוטריון אימת את החתימות שעליהם "כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו". את הכתוב עלי החוק ניתן בנסיבות להבין לכאורה ככתבו וכלשונו היינו, כי ככל שייפוי הכוח לא נערך על פי החוק והתקנות הוא אינו "בן-תוקף". ר' לענין זה ה"פ (מחוזי י-ם) 4076/05 שעיה ואח' נ' עו"ד כרמי עדי, נוטריון ואח' (לא פורסם- 12.12.2005 ) להלן: "פרשת שעיה" שנסר מפי כב' הש' דרורי כאשר בסעיף 68 לפסה"ד הוא קובע כך: "סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים הנ"ל קובע כי 'ייפוי כוח כללי וייפוי כוח לביצוע עסקאות מקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיה בני תוקף אלא עם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו'. הפירוש הסביר והיחיד של סעיף זה לחוק הנוטריונים, על פי תכליתו, הוא כי כאשר מדובר במסמך חשוב, כמו ייפוי כוח אשר בכוחו להעביר בעלות בנדל"ן, פגמים של סטיות מתקנות הנוטריונים מאיינים את המסמך". 59. אין צורך להכביר מילים אודות החשיבות העצומה שרואה הדין בהיות האישורים הנוטריוניים תקינים לחלוטין כפי העולה מסעיף 19 לחוק הנוטריונים הקובע: " 19. אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת, לדברי הנוטריון ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור. " הייחוס הראייתי המוענק למסמך המאושר ע"י נוטריון מחייבו לנהוג כעולה מחוק הנוטריונים ותקנותיו. כך למשל קבע כב' סגן הנשיא גדעון גינת בה"פ (חיפה) 86/06 ברכה מזור נ' דב לוי (לא פורסם, 12.11.2007 ) כדלקמן: "היותו של אישור נוטריוני ראיה מספקת לאמור בו, כפי שקובע סעיף 19 לחוק הנוטריונים, מותנה בכך שהנוטריון פעל בהתאם לחוק הנוטריונים והתקנות על פיו.

פסק דין |17/04/2012 |מחוזי – תל אביב

ת"א (ירושלים) 41592-11-16- מחמוד יוסף אלמשני נגד ' פתנה אסמעיל אבו ניע

שמות השופטים: אלכסנדר רון

  • נטען, לפחות ביחס לתביעת הבניין, שהתובע הוא אחד ממספר יורשים, כשהאחרים בחרו שלא לתבוע, וביחס לשתי התביעות, שלא הוצגו ייפויי כוח או מכתבי הסתלקות מהירושה ביחס לבעלי זכויות אחרים שלכאורה ירשו ואמורים היו ליטול חלק בהליכים אלה; ו. עוד נטען שבהינתן מקרקעין לא מוסדרים הרי בהתאם לסעיף 125(ב) לחוק המקרקעין, הרישום מהווה ראיה לכאורה לתוכנו, ועתה, הרי, רשומה ירושת המנוח ומשכך הנטל הראייתי לסתור את הרישום מוטל על התובעים; ז. במקביל נטען להתיישנות בשים לב למועדים בהם נערכו ייפויי הכוח וכי טענות במקרקעין לא מוסדרים מתיישנות בחלוף 15 שנה; ח. בשים לב לכך שעל הפרק ייפויי כוח צוין, שאין בפני בית המשפט ייפויי הכוח הנוטריונים המקוריים אלא העתקים צילומיים שלהם בלבד. 4. ייפוי הכוח הנוטריוני על רקע חוק הנוטריונים א. סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים קובע:-"יפוי כוח כללי ויפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה". ב. האופן בו יבוטל ייפוי כוח נוטריוני נקבע בתקנה 5(א) לתקנות הנוטריונים, תשל"ז-1977 לפיו:-"מי שנתן ייפוי כוח בפני נוטריון, או חתם בפניו על מסמך אחר בין שהנוטריון ערך אותם ובין שאימת את חתימת החתום עליהם, וייפוי הכוח או המסמך האחר ניתנים לביטול על פי האמור בחוק השליחות, תשכ"ה-1965, או כל דין אחר על ידי מי שנתן אותו או חתם כאמור, רשאי להודיע לנוטריון על ביטולם".

פסק דין |19/06/2024 |מחוזי – ירושלים

ת"א (נצרת) 1500-12-13- נגד עלי אברהים חרבגי- ניתן פסק דין חלקי

שמות השופטים: שאהר אטרש

  • (א) יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה. (תיקון (ב) סעיף זה אינו חל על יפוי-כוח שניתן בחוץ לארץ לפי דיני המקום שבו ניתן". בע"א 4175/12 תעשית אבן וסיד בע"מ נ' אבראהים גדיר, ניתן ביום 10.03.14 , עמד בית המשפט העליון על מעמדו של ייפוי הכוח הנוטריוני. באותו מקרה דן בית המשפט העליון בייפוי כוח שנחתם בפני נוטריון ציבורי בשנת 1970 (זאת, טרם נכנס לתוקפו חוק הנוטריונים) ועל כן חל עליו החוק העותומני. בית המשפט העליון פסק, כי שלא כמסמך רגיל המוגש לבית המשפט, הרי שלשם אימות של מסמך נוטריוני על-פי החוק העותומני, אין צורך לזמן לעדות את הצדדים החתומים על המסמך או הנוטריון הציבורי עצמו. זה הדין אשר חל גם בימינו , בהתאם להוראת סעיף 19 לחוק הנוטריונים. במילים אחרות בית המשפט העליון קבע, כי החזקה בדבר אמיתות תוכנו של המסמך הנוטריוני וכשרות פעולותיו של הנוטריון היא חזקה הניתנת לסתירה. 62. משלא הביאה התובעת ראיות משכנעות כדי לסתור את אמיתות ייפוי הכוח הנוטריוני במקרה דנן, חלה החזקה בדבר אמיתות תוכנו של ייפוי הכוח וכשרות פעולותיו של הנוטריון. יוצא, כי גם העסקה הראשונה, הנטענת על ידי הנתבעים, הנסמכת על ייפוי הכוח הבלתי חוזר מיום 19.10.81 הנה עסקה תקפה ומחייבת, וכי אכן עומדות לפנינו שתי עיסקאות תקפות נוגדות. 63. במסגרת ע"א 7113/11 עזבון המנוח עפיף מוחמד ביאד נ' עזבון המנוח חוסני אחמד לחאם ז"ל, ניתן ביום 27.02.14 (להלן: "עניין עזבון המנוח ביאד") עמד בית המשפט העליון על המסגרת הנורמטיבית והפסיקתית בנושא של תחרות בין עסקאות סותרות.

פסק דין |29/03/2017 |מחוזי – נצרת

ת"א (מרכז) 18025-06-09- עזבון המנוח סמי קופל זל נגד עורך דין גרבי הילה

שמות השופטים: עופר גרוסקופף

מה תוקפו של יפוי כוח נוטריוני שהוצא מבלי שהנוטריון קיים את החובות הקבועות בתקנות הנוטריונים סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, תשל"ו – 1976 קובע כי: "יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו". מהוראה זו עולה, לכאורה, כי יפוי כח לביצוע עסקאות במקרקעין שלא נערך בהתאם לתקנות הוא נעדר תוקף. יחד עם זאת, פסיקת בית המשפט העליון הותירה פתח לגישה מקלה יותר, לפיה יפוי כוח נוטריוני שנחתם ללא תעודה רפואית רק מוחזק כבטל, והנטל על הצד המבקש להכיר בתוקפו להוכיח את גמירות דעתו של מיופה הכוח בעת שחתם עליו (ראו ע"א 1395/02 לוי נ' האפוטרופוס הכללי, פ"ד נט(5) 49, 61 – 62 (2005) (להלן: "עניין לוי")), בו הותיר בית המשפט בצריך עיון אפשרות זו, לאור הפרשנות שניתנה לחובה המקבילה בהקשר של עריכת צוואות בע"א 36/88 זלוף נ' זלוף, פ"ד מ"ו(3) 144 (1992), ובע"א 4885/00 כהן נ' גזולי, פ"ד נה(5) 941 (2001)). אפס, גם אם נאמץ את הגישה המקלה עם הנתבעים 1 – 4, עדיין תהיה המסקנה כי יפוי הכוח הנוטריוני בטל, שכן מהאמור בפסקאות 35 – 51 ברור שלא עמדו בנטל ההוכחה שמוטל עליהם בעניין זה (נהפוך הוא, התובעים הם שעמדו בנטל להוכיח את העדר גמירות הדעת של מר קופל במועד הקובע). ודוק, הנטל המוטל על הטוען לתקפות יפוי הכוח לפי הגישה המקלה אינו לשכנע כי יפוי הכוח תואם את רצונו המשוער של האדם החתום אליו (קרי, שהוא היה מעוניין, לו יכל לתת דעתו לעניין, לעשות את יפוי הכוח), אלא שיפוי הכוח תואם את רצונו הממשי (הסובייקטיבי) של האדם שחתם עליו (דהיינו כי הוא שיקף את אשר רצה מיופה הכוח לעשות הלכה למעשה).

פסק דין |27/10/2012 |מחוזי – מרכז

ת"א (עכו) 40501-04-13- גוזיף בשארה נגד גיריס גיריס

שמות השופטים: אביגיל זכריה

סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, התשל"ו- 1976 (להלן: חוק הנוטריונים) קובע: "יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו. . . ". עוד יצוין כי ייפוי כוח אשר נחתם בפני נוטריון, נהנה מחזקת התקינות מכוח סעיף 19 לחוק הנוטריונים : "המסמך הנוטריוני אפוא מדבר בעד עצמו, ומדבר הוא אמת על עצמו"". אם רצה הנתבע לשכנע כי נפלו פגמים באותו ייפוי כוח והיה ברצונו לסתור את חזקת התקינות וכשרות פעולותיו של הנוטריון, הרי שהנטל מוטל עליו. לפיכך, היה עליו להביא ראיות אחרות לסתור את חזקת התקינות של ייפוי הכוח, דבר שלא נעשה על ידו (ראה עניין עופר שלעיל, בפסק' 53). עוד מצאתי כי אין בטענתו של הנתבע כי לא נרשמו פרטי הדירה נשוא התביעה באותו יפוי כוח כדי להועיל. עיון בייפוי הכוח הכללי שנחתם על ידי התובע אינו מלמד על כל הגבלה של היקף השליחות. סעיף 6 קובע כי מיופה הכוח רשאי: "בשמי ובמקומי ועל חשבוני לקנות, לשכור, להחליף, או לרכוש בכל צורה אחרת שהיא, למכור, להשכיר, לשעבד, למשכן, או למסור בכל צורה אחרת שהיא כל רכוש, בין מיטלטלין ובין נכסי דלא ניידי". לשונו הברורה של ייפוי הכוח אינה מגבילה את הרשאתו של האב והיה בידו לרכוש בשמו של התובע כל נכס, לרבות הזכויות במקרקעין נשוא התביעה, כפי שהדבר נעשה בענייננו, ללא כל הגבלה בנוגע לסוג הנכס ומהותו ולדרך הרכישה. משהיקף השליחות בייפוי הכוח לא הוגבל הרי שלא היה צורך בייפוי כוח ספציפי לשם העברת הזכויות.

פסק דין |04/11/2018 |שלום – עכו

חקיקה רלוונטית

תקנות הנוטריונים, התשל"ז-1977

סעיף: 5. ביטול יפוי-כוח ומסמכים אחרים

  • 5. (א) מי שנתן יפוי-כוח בפני נוטריון, או חתם בפניו על מסמך אחר בין שהנוטריון ערך אותם ובין שאימת את חתימת החתום עליהם, ויפוי-הכוח או המסמך האחר ניתנים לביטול על פי האמור בחוק השליחות, התשכ"ה-1965, או כל דין אחר על-ידי מי שנתן אותו או חתם כאמור, רשאי להודיע לנוטריון על ביטולם. (ב) ההודעה על ביטול כאמור בתקנת משנה (א) תינתן בכתב, ותיחתם בפני הנוטריון עצמו או תיחתם בפני נוטריון אחר, אשר יאמת את חתימת המבטל. (ב1) נוטריון שקיבל הודעה על ביטול כאמור בתקנה זו יסביר למבטל את החשיבות להודיע על ביטול המסמך לאחד או יותר מאלה, לפי העניין: (1) לנוטריון שאישר את המסמך; (2) למי שבידו נמצא המסמך או שפועל על פיו. (ג) נתקבלה הודעת הביטול אצל הנוטריון עצמו, יצרף הנוטריון אותה או העתק צילומי שלה לעותק של ייפוי הכוח או המסמך האחר השמור בידיו וירשום אותה כהערה בעותק האמור, ויציין בהערה את תאריך קבלת ההודעה, ולא יוציא העתק מאושר מהם אלא אם ישא ההעתק את ההערה בדבר הביטול; ההערה תכלול אזהרה שאין בה אישור בדבר תקפו של הביטול. (ד) בתקנה זו, "מסמך אחר" – למעט חוזה לפי חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973.

חוק הנוטריונים, תשל"ו- 1976

סעיף: 20. יפוי-כוח

  • 20. (א) יפוי-כוח כללי ויפוי-כוח לביצוע עיסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה. (ב) סעיף זה אינו חל על יפוי-כוח שניתן בחוץ-לארץ לפי דיני המקום שבו ניתן.

תקנות הנוטריונים (שכר שירותים), התשל"ט-1978

סעיף: 1. שכר שירותים

  • (ג) ניתן באותו מעמד יותר מאישור אחד לאותה צוואה, לכל אישור-86 ש"ח. (ד) היה אישור הצוואה כרוך בתרגומה בידי הנוטריון, תיווסף מחצית מן השכר הקבוע בפרט 3(א), בהתאם למספר המילים שבצוואה. 5. אישור שפלוני נמצא בחיים-193 ש"ח. 6. קבלה ואישור של תצהיר שניתן בשבועה או בדרך אחרת-(א) למצהיר הראשון-195 ש"ח. (ב) לכל מצהיר נוסף-78 ש"ח. (ג) ניתן במעמד אחד יותר מאישור אחד לאותו תצהיר, לכל אישור נוסף-75 ש"ח. (ד) היה אישור התצהיר כרוך בתרגומו בידי הנוטריון, תיווסף מחצית מן השכר הקבוע בפרט 3(א), בהתאם למספר המילים שבתצהיר. 7. העדה של מסמך סחיר, לרבות תרגום במידת הצורך-(א) אם הסכום שעליו נדרש לערוך את ההעדה אינו עולה על 90,600 שקלים חדשים-1,244 ש"ח. (ב) עלה הסכום האמור על 90,600 שקלים חדשים הכל נוסף על הוצאות הנסיעה ממשרדו של הנוטריון למקום ההעדה וחזרה-2,667 ש"ח. 7א. רישום הערה בדבר ביטול ייפוי כוח או מסמך אחר לפי תקנה 5 לתקנות הנוטריונים, התשל"ז-1977 (להלן-תקנות הנוטריונים)-(א) קבלת הודעת הביטול ורישומה כהערה בעותק של ייפוי הכוח או המסמך השמור בידי הנוטריון לפי תקנה 5(ג) לתקנות הנוטריונים-204 ש"ח. (ב) הוצאת העתק מאושר של ייפוי הכוח או מסמך אחר הנושא את ההערה בדבר הביטול לפי תקנה 5(ג) לתקנות הנוטריונים-72 ש"ח.

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962

סעיף: 32לא. מתן הנחיות מקדימות למיופה כוח

  • 32לא. (א) ממנה רשאי לתת בייפוי כוח מתמשך הנחיות מקדימות למיופה הכוח, שבהן יפרט את רצונו לגבי החלטות עתידיות שיתקבלו בשמו או פעולות שיינקטו בשמו על ידי מיופה הכוח בעניינים הנכללים בייפוי הכוח. (ב) התעורר צורך לקבל החלטה או לבצע פעולה בשם הממנה, שבקשר אליה נתן הנחיה מקדימה, יפעל מיופה הכוח בהתאם להנחיה המקדימה; הנחיה מקדימה הניתנת לפירושים תפורש לפי אומד דעתו של הממנה כפי שהוא משתמע מתוך ההנחיה המקדימה ומנסיבות העניין; היתה הנחיה מקדימה בלתי אפשרית לקיום אך ניתן לקיימה בשינויים שאין בהם כדי לשנות את מהותה (בסעיף זה – קיום בקירוב), רשאי מיופה הכוח לקיימה בקירוב. (ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), מיופה הכוח יהיה פטור מלפעול בהתאם להנחיה מקדימה בהתקיים אחד מאלה: (1) קבלת ההחלטה או ביצוע הפעולה הם בלתי אפשריים ולו בקיום בקירוב, או כרוכים בהוצאה כספית שאין בידי הממנה להוציאה בשים לב להיקף רכושו של הממנה ולצרכיו האישיים בהווה ואלה הצפויים בעתיד; (2) קבלת ההחלטה או ביצוע הפעולה הם בלתי חוקיים או שהם עלולים לגרום פגיעה חמורה לממנה. (ד) על אף האמור בסעיף קטן (ב), מיופה הכוח לא יפעל בהתאם להנחיה מקדימה – (1) אם הממנה מסוגל באותה שעה להבין את העניין שלגביו ניתנה ההנחיה ואת משמעות ההחלטה או הפעולה, ומביע רצון לסטות מההנחיה; (2) בעניין אישי מהותי או בעניין רפואי מהותי, אם הממנה מתנגד בשעת מעשה לקיום ההנחיה, גם לאחר שמיופה הכוח ניסה להגיע עמו להסכמה. (ה) הוסמך מיופה כוח לפעול בעניין מסוים שבו ניתנה הנחיה מקדימה, והתקיימו התנאים שבסעיף קטן (ג) או (ד) הפוטרים אותו מלפעול לפי ההנחיה המקדימה, יפעל באותו עניין בהתאם להוראות סעיף 32ט כאילו לא ניתנה הנחיה מקדימה בנושא זה. (ו) מיופה כוח רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה למתן הוראות בקשר להנחיה מקדימה שיש קושי בביצועה או בבקשה לפעול לפי הנחיה מקדימה שהממנה מתנגד לביצועה, כדי שבית המשפט יקבע אם התקיימו לגביה הוראות סעיף קטן (ג) או (ד).

חוק הנוטריונים, תשל"ו- 1976

סעיף: 7. סמכויות הנוטריון

7. נוטריון מוסמך – (1) לאמת חתימה על מסמך; (2) לאשר שהחתום על מסמך, בשם זולתו, היה מוסמך לכך; (3) לאשר נכונותו של העתק מסמך; (4) לאשר נכונותו של תרגום מסמך; (5) לקבל ולאשר תצהיר והצהרה אחרת; (6) לאשר שאדם פלוני חי; (7) לאשר נכונותה של רשימת מצאי; (8) לערוך העדה של מסמך סחיר; (9) לערוך מסמך או לעשות בו פעולה אחרת כשהעריכה או עשיית הפעולה בידי נוטריון דרושה או מותרת על פי דין, לרבות דין של מדינת חוץ, או על פי מסמך אחר; (10) להשתמש בסמכות של נוטריון ציבורי על פי דין אחר; (11) לאמת הסכם ממון בין בני זוג, שנכרת לפני הנישואין.

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962

סעיף: 32כט. ביטול ייפוי כוח מתמשך בידי בית המשפט

  • 32כט. (א) בית המשפט רשאי לבטל ייפוי כוח מתמשך או מינוי על פיו, בהתקיים אחד מאלה: (1) מיופה הכוח לא מפעיל את הסמכויות שבייפוי הכוח כראוי וכתוצאה מכך נגרמת לממנה פגיעה של ממש או שהוא אינו פועל לפי רצונו של הממנה כאמור בסעיף 32ט; (2) ייפוי הכוח ניתן כתוצאה ממרמה, מניצול או מהפעלת לחץ או השפעה בלתי הוגנת על הממנה או שהוא ניתן בעת שהממנה לא היה בעל כשירות; (3) בית המשפט ראה כי לשם שמירת ענייניו של הממנה אין די בייפוי הכוח ויש למנות לו אפוטרופוס שידאג לענייניו, כולם או חלקם. (ב) בקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך בידי בית המשפט לפי סעיף זה וכן בקשה להגבלת ייפוי כוח מתמשך או למינוי אפוטרופוס נוסף על מיופה כוח לפי סעיף 32כח, רשאים להגיש היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו, הממנה, קרובו או ידיד קרוב שלו, ורשאי בית המשפט לבטל ייפוי כוח מתמשך לפי סעיף זה גם ביוזמתו. (ג) לא יבטל בית המשפט ייפוי כוח מתמשך אלא אם כן ראה כי לא ניתן להגיע לתוצאה שלשמה נועד הביטול בדרך של הגבלת ייפוי הכוח, קביעת תנאים בו, מינוי אפוטרופוס נוסף על מיופה הכוח בכפוף להוראות סעיף 33א, או בכל דרך אחרת שבסמכותו המגבילה פחות את ההתערבות בייפוי הכוח. (ד) מונו כמה מיופי כוח בייפוי כוח אחד, רשאי בית המשפט לבטל את המינוי על פי ייפוי הכוח לגבי כולם או חלקם. (ה) התקיימו התנאים לביטול ייפוי כוח מתמשך או מינוי על פיו לפי סעיף זה, רשאי בית המשפט למנות אפוטרופוס לממנה בהתקיים התנאים המנויים בסעיף 33א ובהתאם להוראות פרק רביעי; ביטל בית המשפט ייפוי כוח לפי סעיף קטן (א)(3), ייתן עדיפות למינויו של מיופה הכוח כאפוטרופוס, ככל שהוא מתאים לכך. (ו) נתן הממנה הנחיות מקדימות למיופה כוח, בייפוי כוח מתמשך שבוטל, ומינה בית המשפט אפוטרופוס באותם עניינים, יקבע בית המשפט את האמור בהנחיות המקדימות כהנחיות לפעולתו של האפוטרופוס שמינה, אלא אם כן ראה שלשם מניעת פגיעה של ממש בממנה נדרש לסטות מהן.

תקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לאפוטרופוס ומסמך הבעת רצון), התשע"ז-2017

סעיף: 4. מרשם

  • 4. (א) האפוטרופוס הכללי ינהל מרשם ממוחשב של ייפויי כוח מתמשכים שהופקדו לפי סעיף 32יז(א) לחוק, של הנחיות מקדימות לאפוטרופוס שהופקדו לפי סעיף 35א(ג) לחוק ושל מסמכי הבעת רצון שהופקדו לפי תקנה 6(ג), לרבות צרופותיהם. (ב) במרשם יצוינו – (1) פרטי הזהות של הממנה או של עורך המסמך; (2) פרטי הזהות של עורך הדין שבפניו נחתם ייפוי הכוח המתמשך, ההנחיות המקדימות לאפוטרופוס או מסמך הבעת הרצון ומספר רישיון עורך הדין שלו, או פרטי זהות של בעל מקצוע שבפניו נחתם ייפוי הכוח הרפואי; (3) פרטי זהות של הפסיכיאטר שנתן את ההסבר לממנה לפי סעיף 32ו(ג)(2) לחוק אם כלל ייפוי הכוח המתמשך סמכות לתת הסכמה לבדיקה פסיכיאטרית, לטיפול פסיכיאטרי לאשפוז או לשחרור מאשפוז למרות התנגדות הממנה במועד שבו התבקשה ההסכמה; (4) פרטי זהות של מיופה הכוח לפי ייפוי הכוח המתמשך או של האפוטרופוס שמינויו מתבקש לפי ההנחיות המקדימות לאפוטרופוס או למסמך הבעת רצון; (5) פרטי זהות של כל אדם מיודע כפי שנקבע בייפוי הכוח המתמשך; (6) חובות דיווח לאפוטרופוס הכללי, ככל שנקבעו בייפוי הכוח המתמשך לפי סעיף 32טז(א) לחוק; (7) מועד חתימת הממנה או עורך המסמך על ייפוי הכוח המתמשך, ההנחיות המקדימות לאפוטרופוס או מסמך הבעת הרצון, וכן מועד ההפקדה; (8) תנאי לכניסה לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך לפי קביעת הממנה; (9) פירוט העניינים שבהם יוסמך מיופה הכוח לפעול על פי ייפוי הכוח המתמשך, או העניינים שבהם מתבקש לפעול אפוטרופוס לפי ההנחיות המקדימות לאפוטרופוס או לפי מסמך הבעת הרצון; (10) פירוט המידע שיימסר לאדם מיודע והגבלות על מסירת מידע לקרובי הממנה כאמור בסעיף 32יח(ב) לחוק, ככל שנקבעו בייפוי הכוח המתמשך; (11) קביעה מפורשת של הממנה בייפוי הכוח המתמשך כי הוא יעמוד בתוקפו גם אם יודיע על רצונו לבטלו כשלא יהיה בעל כשירות, כאמור בסעיף 32כג(ד) לחוק, אם נקבעה.

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962

סעיף: 32ו. סמכויות מיופה כוח

  • (ג) לא ייחתם ייפוי כוח מתמשך לפי פסקת משנה (ב), אלא לאחר שפסיכיאטר כאמור הסביר לממנה את משמעות ההסכמה כאמור ואת תוצאותיה ונוכח לדעת כי הממנה הבין את הדברים וכי ייפוי הכוח ניתן בהסכמה חופשית ומרצון, בלא שהופעלו על הממנה לחץ או השפעה בלתי הוגנת ובלא ניצול מצוקתו או חולשתו. (ד) הסכמת מיופה הכוח במקרה של התנגדות כאמור בפסקת משנה (ב) לא תהיה תקפה לאשפוז העולה על 48 שעות או אם באותה העת הממנה מסוגל לתת הסכמה מדעת. (ד) על אף האמור בסעיף קטן (א), מיופה כוח לא יהיה מוסמך לבצע בשם הממנה פעולה משפטית מהפעולות המנויות להלן, אלא אם כן נתן לכך בית המשפט אישור מראש: (1) העברה, שעבוד, חלוקה או חיסול של יחידה משקית בחקלאות, בתעשייה, במלאכה או במסחר, או של דירה; (2) עסקה במקרקעין, למעט השכרה של נכס לתקופה שאינה עולה על חמש שנים שהוראות חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, לא חלות עליה; (3) המחאה או שעבוד של זכות לקבלת זכות במקרקעין; (4) השכרה שחוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, חל עליה; (5) הסתלקות מחלק או ממנה בעיזבון או העברה או שעבוד של חלק או מנה בעיזבון; (6) מתן תרומה בסכום העולה על הסכום שנקבע בייפוי הכוח או בסכום העולה במצטבר על 100,000 שקלים חדשים, לפי הנמוך, והכול ובלבד שניתנה לכך הסמכה מפורשת של הממנה; (7) מתן מתנה שאינה נהוגה בנסיבות העניין; ואם ניתנה הסמכה מפורשת – מתנה כאמור בסכום העולה על הסכום שנקבע בייפוי הכוח או בסכום העולה במצטבר על 100 ,000 שקלים חדשים, לפי הנמוך; (8) פעולה משפטית אחרת, ובכלל זה כמה פעולות הקשורות בעסקה אחת, ששוויין עולה על 500,000 שקלים חדשים, או על 100,000 שקלים חדשים – אם לא ניתנה הסמכה מפורשת כאמור בסעיף קטן (ג); (9) משיכת כספים מקופת גמל בניגוד להוראות לפי סעיף 23 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005, כמשמעותם

חוק הנוטריונים, תשל"ו- 1976

סעיף: 18. דרכי הביצוע של פעולה נוטריונית

  • 18. שר המשפטים רשאי לקבוע בתקנות דרכים ותנאים נוספים שבהם יבצע נוטריון פעולה נוטריונית ובין השאר רשאי הוא לקבוע הוראות בדבר – (1) בירור כשרותו המשפטית של המתייצב לפניו לשם ביצוע של הפעולה הנוטריונית ואת היותו מבין אל נכון את משמעות הפעולה; (2) רשומות שעל הנוטריון לנהל על הפעולות הנוטריוניות שביצע, העתקים ממסמכים שפעל בהם, שעליו להשאיר בידו, ודרכי השמירה של כל אלה ומשך זמנה.

חוק הנוטריונים, תשל"ו- 1976

סעיף: 54. הוראות מעבר

  • 54. (א) הוקם ארכיון מרכזי למסמכים נוטריוניים, יימסרו לו למשמרת בכפוף לאמור בחוק הארכיונים, התשט"ו-1955, המסמכים הנוטריוניים וספרי הנוטריון הציבורי שעל-יד בית-משפט. (ב) מי שלפני תחילתו של חוק זה כיהן כדין כנוטריון למסמכים יוצאי חוץ, רואים אותו כאילו נתמנה נוטריון ביום תחילתו של חוק זה, אף אם אין לו הכשירויות לפי סעיף 2. (ג) מי שהיה נוטריון למסמכים יוצאי חוץ בתכוף לפני תחילתו של חוק זה, ינהג בהעתקים של אישורים נוטריוניים שעליו לשמרם אותה שעה, כאילו חוק זה לא נתקבל. (ד) חתימות על מסמכים יוצאי חוץ שנערכו כדין בידי נוטריון למסמכים יוצאי חוץ לפני תחילתו של חוק זה, יאומתו בדרך האמורה בפרק ט'. (ה) מי שהיה נוטריון למסמכים יוצאי חוץ ועבר לפני תחילתו של חוק זה עבירת משמעת לפי חוק נוטריונים למסמכים יוצאי חוץ, התש"י-1950, יראו אותה עבירה כעבירת משמעת לפי חוק זה. (ו) מיום ב' בסיון התשל"ו (31 במאי 1976) עד יום תחילתו של חוק זה לא יינתן לאדם רשיון לכהן כנוטריון לפי חוק נוטריונים למסמכים יוצאי חוץ, התש"י-1950, ולא תדון ועדת ההמלצות בבקשת אדם לקבלת רשיון כאמור, אלא אם נתנה ועדת ההמלצות את המלצתה עד יום י"ז בסיון התשל"ב (30 במאי 1972) או הוגשה הבקשה עד יום זה, הכל לפי הענין.

חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962

סעיף: 32ט. דרכי קבלת החלטות בעניינו של הממנה

  • 32ט. (א) מיופה הכוח ישמע את דעת הממנה, ישתפו בכל עניין והחלטה הנוגעים אליו, ויתייעץ עמו, אם ניתן לברר את דעתו; לשם כך ימסור מיופה הכוח לממנה את המידע הדרוש לו, לרבות מהות העניין נושא ההחלטה או הפעולה, החלופות האפשריות, היתרונות והחסרונות שבבחירת כל אחת מהן ואת המלצתו של מיופה הכוח, אם ישנה, והטעמים ביסודה; לעניין סעיף זה, "ניתן לברר את דעתו" ו"מסוגל להבין בדבר" – לרבות לאחר שניתן לו מידע בדרך האמורה בסעיף קטן (ז). (ב) בקבלת החלטות בעניינים שבסמכותו יפעל מיופה כוח לפי המפורט להלן: (1) אם נתן הממנה הנחיות מקדימות באותו עניין – בהתאם להנחיות המקדימות, בכפוף להוראות סימן ו'; (2) אם לא נתן הממנה הנחיות מקדימות – לפי רצונו של הממנה, אם ניתן לברר את דעתו ולאחר שניתן לו מידע כאמור בסעיף קטן (א); (3) אם לא ניתן לברר את דעתו של הממנה – בהתאם לרצון הממנה כפי שהובע בעת שהיה מסוגל להבין בדבר או כפי שניתן ללמוד מייפוי הכוח או מהתנהגותו בעבר וכן בהתחשב בהשקפת עולמו ואורח חייו של הממנה כפי שהיו בעבר; (4) אם לא ניתן לעמוד על רצונו של הממנה – יפעל מיופה הכוח בהתאם לטובת הממנה ותוך נקיטת דרכי הפעולה שבסעיף 32ח. (ג) על אף האמור בסעיף זה, לא יפעל מיופה הכוח בהתאם לרצונו של ממנה שלא נתן הנחיות מקדימות, אם הוא סבור כי הפעולה או ההחלטה יגרמו לממנה פגיעה של ממש; נתן אדם הנחיות מקדימות, יחולו הוראות סימן ו'.

תקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לאפוטרופוס ומסמך הבעת רצון), התשע"ז-2017

סעיף: 10. כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך

  • 10. (א) התמלאו התנאים לכניסת ייפוי כוח מתמשך לתוקף, ימסור מיופה הכוח לאפוטרופוס הכללי הצהרה בכתב אשר תכלול את הפרטים האלה: (1) פרטי זהות של הממנה ושל מיופה הכוח; (2) הצהרת מיופה הכוח כי התקיימו התנאים לכניסת ייפוי הכוח לתוקף, כולו או חלקו, ואם נכנס חלקו לתוקף – יצוין מהו החלק; (3) הצהרת מיופה הכוח כי התקיימו חובות היידוע, אם נקבעו בייפוי הכוח המתמשך. (ב) להצהרה יצורף כל מסמך שקבע הממנה כתנאי לכניסת ייפוי הכוח המתמשך לתוקף, לרבות חוות דעת מומחה, אם נדרשת, ערוכה לפי סעיף 83(ב) לחוק. (ג) מסירת ההצהרה לאפוטרופוס הכללי תיעשה באחת הדרכים האלה: (1) באופן מקוון לאחר שהזדהה; (2) בהתייצבות מיופה הכוח במשרדי האפוטרופוס הכללי, לאחר שהזדהה. (ד) לאחר קבלת ההצהרה ימסור האפוטרופוס הכללי למיופה הכוח אישור כי ייפוי הכוח נכנס לתוקף; אישור כאמור לא יהווה ראיה לנכונות האמור בהצהרה.

אודות המחבר


עורכת דין ריקי בקבני

RDB עו"ד ריקי בקבני

לייעוץ מקצועי ללא עלות:


תחומי התעסקות:
משפחה
נוטריון
נזיקין
עבודה
רשלנות רפואית

לקוחות ממליצים:

"עד לפני הערעור לביטוח לאומי התמודדתי איתם לבד שהגיע הזמן לתת נכות לצמיתות ביטוח לאומי הוריד משמעותית את הנכות מהמחלה שלי בעזרת עוד ריקי הביטוח הלאומי החזיר את אחוז הנכות לשביעות רצוני תודה"

רונן ברוך אל- תיק נזיקין

שמי יורם, עו"ד בקבני מלווה ומכילה אותי כבר כמה שנים טובות מעבר להיות אמינה ומקצועית ברמה הגבוהה ביותר היא בן אדם לפני הכל יחס אנושי מהמעלה הראשונה.טופלתי דרכה בנושאים שונים ומגוונים והיא הוכיחה מקצועיות ונאמנות מלאה לאורך כל הדרך אני ממליץ עליה ומאחל לכל אדם אשר זקוק לעו"ד להגיע רק לשיחת הכירות איתה לא צריך יותר מזה בכדי להבין שאתה בידיים הכי טובות שרק ניתן.

יורם לב ארי

מאמרים נוספים:

עו"ד נוטריון בפתח תקווה

בעולם המשפטי המודרני, עו"ד נוטריון בפתח תקווה משחק תפקיד מרכזי במגוון רחב של הליכים משפטיים ואדמיניסטרטיביים. נוטריון הוא עורך דין בעל הסמכה מיוחדת מטעם משרד.. קרא עוד

ייפוי כוח נוטריון בפ"ת

ייפוי כוח נוטריוני - מדריך מקיף להבנת המסגרת המשפטית והדרישותהמסגרת הנורמטיביתעל פי סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, תשל"ו-1976:"יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם.. קרא עוד

עורכת דין עבודה פתח תקווה בנושא

הרעת תנאים בעבודהאדם אשר עובד במקום עבודתו כשנה לפחות וחלה הרעה בתנאי העבודה שלו רשאי להתפטר, לקבל פיצויי פיטורים מלאים ואף לזכות בדמי אבטלה מידיים.. קרא עוד
פרטים נוספים

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם