ייפוי כוח נוטריון בפ"ת

אודות המחבר


עורכת דין ריקי בקבני

RDB עו"ד ריקי בקבני

ייפוי כוח נוטריוני – מדריך מקיף להבנת המסגרת המשפטית והדרישות

המסגרת הנורמטיבית

על פי סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, תשל"ו-1976:

"יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו"

דרישות החוק והפסיקה

  1. אימות זהות וכשירות החותם

    תא (חיפה) 36748-05-12- מדינת ישראל-מנהל מקרקעי ישראל נגד זידאן חסין חלבי (ניתן ב 15/04/2015) "על פי תקנות הנוטריונים נדרש (-) אימות זהות החותם לפי תקנה 2 לתקנות;(-) בירור עם החותם כי הוא מבין את לשון ייפוי הכוח לפי תקנה 7 לתקנות;(-) בירור חופשיות רצונו של החותם והבנתו את משמעות פעולתו כנדרש בתקנה 4 לתקנות."

  2. חזקת תקינות האישור הנוטריוני

    תא (נצרת) 65998-10-13- יוסרא אחמד קדורה נגד עורך דין וסים עבד אלכרים זועבי (ניתן ב 18/10/2015) "חזקת תקינותו של אישור ייפוי הכוח הנוטריוני, היא חזקה הניתנת לסתירה. עם זאת, כאן המקום להדגיש כי דבר זה שמור לפגמם שנופל באימות חתימתו של עושה ייפוי הכוח, ולא לכל פגם אחר שהוא המצוי בייפוי הכוח."

  3. פגמים טכניים

    תא (חיפה) 574-06-18- מילאד עסאף נגד ' אדמון עסאף (ניתן ב 26/07/2024) "הפגמים שנטענו ע"י הנתבעים 1-2 הינם פגמים טכניים בלבד, שאין בכוחם המצטבר להשליך על הערכת תוקפו של ייפוי הכוח הנוטריוני והליכי אימות החתימה שביסודו."

שלבי הכנת ייפוי כוח נוטריוני

  1. הכנה מוקדמת
  • זיהוי מטרת ייפוי הכוח
  • איסוף המסמכים הנדרשים
  • תיאום פגישה עם נוטריון מוסמך
  1. מעמד החתימה
  • הצגת תעודת זהות
  • קריאת המסמך והבנתו
  • חתימה בנוכחות הנוטריון
  1. אימות נוטריוני
  • בדיקת זהות החותם
  • וידוא הבנת המסמך
  • אישור נוטריוני פורמלי

סיכום

ייפוי כוח נוטריוני הוא מסמך משפטי חשוב הדורש הקפדה על כללים פורמליים. חשוב להבין את המשמעויות המשפטיות ולוודא עמידה בכל הדרישות החוקיות. מומלץ להיוועץ בעורך דין מוסמך לפני החתימה על ייפוי כוח נוטריוני.

לייעוץ עם עורכת דין מומחה עם ניסיון רב .

סימוכין

ת"א (חיפה) 321-07- שחאדה אחמד סואעד נגד מוחמד מוסא סואעד

שמות השופטים: א קיסרי

  • הכחשתו של הנתבע את עריכתו של ייפוי הכוח ואת נוכחותו במשרדו של עו"ד אבו-חילו בעת שזה נערך איננה מספיקה כדי שאקבע שייפוי הכוח לא נחתם על ידי הסב ולא אומת על ידי עו"ד אבו-חילו כפי שנחזה מן המסמך. מדובר בייפוי כוח נוטריוני אשר אומת בהתאם להוראת סעיף 11 לחוק הנוטריונים תשל"ו 1976, ואיני יכול להניח שעו"ד אבו-חילו היה מכין מסמך כזה ומאמת אותו ללא חתימת הסב על ייפוי הכוח ולו היו הוראותיו של הסב שונות מאלה הכלולות בייפוי הכוח. על מנת לערער את המסקנה המתבקשת מתוכנו של ייפוי הכוח, היה על הנתבע להביא ראיה של ממש הסותרת את מה שנחזה להיות תוכנו של ייפוי הכוח ולא להסתפק בהכחשה, סתמית יש לומר, של עובדת נוכחותו במשרדו של עו"ד אבו-חילו בעת שנעשה ייפוי הכוח. יתר על כן, גם אם אניח כי, כטענת הנתבע, נעשה ייפוי כוח אחר קודם לעריכת ייפוי הכוח, אין בכך ולא כלום, הואיל וייפוי הכוח אינו משקף אלא את רצונותיו של הסב, והנתבע לא הצביע על כל עילה שהיה בה כדי למנוע מן הסב לשנות את דעתו מעת לעת וכפי שהנתבע טוען שעל פי ייפוי כוח קודם העניק לו הסב את כל הזכויות בחלקה, כך יכול היה הסב לשנות את דעתו במועד מאוחר יותר ולהעניק את הזכויות בחלקה לתובע ולנתבע בחלקים שווים, כפי שמשתקף מייפוי הכוח (נספח א' לת/7). העובדה שהעתקים של ייפוי הכוח, ההסכם ואישורו של עו"ד אבו-חילו מצאו את דרכם לתיק הוועדה המקומית, שעניינו בקשה למתן היתר בנייה לנתבע, נותנת מימד נוסף של מהימנות למסמכים אלה ושוללת את טענת הנתבע, גם אם זו נטענה בשפה רפה, כי אין הוא יודע דבר על מסמכים אלה וכי הם אינם משקפים הסכמה מצידו לתוכנם.

פסק דין |21/02/2010 |מחוזי – חיפה

3108/04 ה"פ (ירושלים)- סינמה (שמחה) כהן נגד יעקב כהן

שמות השופטים: משה דרורי

  • לעניין ייפוי הכוח הנוטריוני, מציין פרופ' ברק בספרו, כי אחת הדוגמאות לאותו דין מיוחד הדורש כתב ליצירת השליחות, הוא: "ייפוי כוח כללי לפי חוק הנוטריונים", והוא מפנה (שם, סעיף 354, עמ' 552-553), לסעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, התשל"ו-1976 (להלן "חוק הנוטריונים"), שזה לשונו: "יפוי-כוח יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה". 206. פרופ' ברק מסביר את הוראת סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים (שהובא בפיסקה הקודמת) וסעיף 91 לחוק לשכת עורכי הדין (שהובא בפיסקה 203) ומנתח אותם (ברק, שם, סעיף 354, עמ' 553-554). לענייננו, רלוונטי, קטע אחד, קטן מתוך דבריו, שבו הוא כותב כדלקמן (שם, בעמ' 553): "דרישת הכתב ליפוי כוח כללי אינה קבועה במפורש. כל שנקבע בחוק הנוטריונים הוא כי יפוי הכוח צריך להיערך על ידי נוטריון. אם יפוי הכוח לא נערך על ידו, הוא צריך לאמת את החתימות שעליו. מכאן המסקנה כי הוא צריך להיות בכתב". 207. בהמשך, מתייחס פרופ' ברק להוראת חוק הנוטריונים, לפיה כאשר מדובר בייפוי כוח לבצע עסקאות במקרקעין, יש צורך באישור הנוטריון, ומסביר את הקשר בין הוראה זו לבין חוקי השליחות וחוקי המקרקעין, במילים אלה (ברק, שם, סעיף 355, עמ' 554): "חוק הנוטריונים קובע כי יפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין צריך להיערך על ידי נוטריון. אם יפוי הכוח עצמו נערך על ידי נוטריון, עליו לאמת את החתימות שעל יפוי הכוח.

פסק דין |25/07/2010 |מחוזי – ירושלים

ת"א (ירושלים) 1611/99- מחמד אחמד חסן מנצור ואח נגד מאיר כהן- רהב ואח

שמות השופטים: בעז אוקון

לדבריו, ייפוי כוח זה הוא שנחתם, לפי הטענה, עקב הטעיה מצידו של המתווך (לעיל, בס' 5). ואולם, טענת ההטעיה ביחס לטיבו של יפוי כוח זה, לא יכולה היתה לעמוד. יפוי הכוח נחתם במעמד הנוטריון, ד"ר מטלון. זה אישר את דבר החתימה על יפוי הכוח בפניו (ת"א 1766/98, ע' 46 שורה 23). הוא הבהיר כי, ברגיל, הוא מוודא שהחותמים ערים לתוכן המסמכים עליהם הם חותמים (ת"א 1766/98, ע' 47 ש' 32). הכלל הוא כי מי שער לדבר חתימתו על יפוי כוח, חזקה שהוא יודע את תוכנו, והנטל עליו להפריך את דבר ידיעה זו. נטל זה גדל אם מועלית טענת מרמה, שאז "יש להביא הוכחות על גרסה כאמור כאפשרות גבוהה" (ע"א 624/88 גולד נ' מעוז, פ"ד מד (1) 497). התובעים תוקפים את עדותו של ד"ר מטלון ומצביעים לכאורה על ניגוד עניינים בו הוא היה נתון. על רקע זה הם ניסו לתקוף גם את תוכן יפוי הכוח, ושאלת הבנתו על ידי התובע 2. למעשה, אין צורך להתעכב על טענות אלה ואין צורך לסמוך על חזקת ההבנה הנלמדת מעצם החתימה. התובע 2 הודה כי הוא היה ער לתוכן המסמך ולמשמעותו. את הטענה ההתחלתית בדבר הטעיה מצד המתווך הוא זנח, תוך שהוא מבקש להמירה בטענה חדשה, אחרת, היא טענה של אילוץ. כדאי להתעכב על שינוי זה בעמדת התובע 2, שכן הוא משמיט את הקרקע מתחת לטענת ההטעיה. וזהו מהלך עדותו (ת"א 1766/98, ע' 9): ש. הנוטריון היה ד"ר אברהם מטלון אני מציגה לך יפוי-כוח בלתי חוזר שחתמת בפני עו"ד מטלון ביום 20.3.88 , יפוי כוח שלא ניתן לבטלו. חתמת או לא חתמת ת.

פסק דין |29/09/2001 |מחוזי – ירושלים

ת"א (חיפה) 1125/01- אחמד מזיד חיגאזי נגד מוופק אבו רומי ואח

שמות השופטים: יצחק כהן

  • זאת ועוד, כעולה מנספח ח' לתצהיר עדותו הראשית של התובע, יפוי הכוח נחתם בפני נוטריון, שאימת את חתימתה של הנתבעת, ובסעיף 11 ליפוי הכוח הצהירו החותמים על יפוי הכוח, לרבות הנתבעת, כי חתמו על יפוי הכוח "לאחר שהוקרא והוסבר לנו והבנו את תוכנו". לעניין זה מבקש אני להפנות לע"א 404/84 סעתי נ' סעתי, פ"ד מ"א(2) 477, בעמ' 496 (מפי כב' השופט ג' בך): "והעיקרון השני, שיש לו נפקות לענין שלפנינו ושהודגש על ידי חברתי, השופטת נתניהו, שנטל כבד לא פחות רובץ על צד הטוען, כי יפוי כח שנחתם על ידיו בפני נוטריון ציבורי לא הוסבר לו כראוי. כאמור, קיימת חזקה, שהנוטריון מילא את חובתו כהלכה (ראה ע"א 8/68ע"א 8/68, פ"ד כ"ג (1) 106, בעמ' 111), ואין לייחס לו מחדל מקצועי-אתי במילוי תפקידו בלי שהדבר מוכח בצורה משכנעת ביותר. שותף אני גם לדעה, כי קיים אינטרס ציבורי רב חשיבות להשלטת ההבנה בציבור, כי רק במקרה נדיר ביותר יוכל אדם להתכחש לתוכנו של מסמך, שנחתם על ידיו בפני נוטריון ציבורי. . . ". 7. לפיכך, ולאור הדברים שלעיל, הנני סבור שיפוי הכוח מחייב את הנתבעת, ואין היא יכולה להתחמק מתוצאותיו המשפטיות. הנתבעת חתמה על יפוי הכוח בפני נוטריון, ולאחר, שלפי הצהרתה, הבינה את תוכנו, ולאחר שבעלה אמר לה לחתום על המסמך משום שהמקרקעין שייכים לנתבע מס' 2. 8. בין הצדדים קיימת מחלוקת, האם יפוי הכוח הוא יפוי כוח בלתי חוזר אם לאו. למחלוקת זאת אין לדעתי נפקות בנסיבות העניין שלפני, אך כדי שלא להשאיר מחלוקת זאת בלתי פתורה, אתייחס אליה בקיצור.

פסק דין |02/01/2007 |מחוזי – חיפה

ת"א (ירושלים) 6471/04- חליל גודה יוסף מסלם נגד גמיל אדיב עותמאן גלאגאל ואח

שמות השופטים: נעם סולברג

  • "המסמך מעבר לדף" הוא ייפוי הכוח הבלתי חוזר (נ/1) נשוא התביעה. על-פי ההלכה הפסוקה, "קיימת חזקה, שהנוטריון מילא את חובתו כהלכה" (ע"א 404/84 סעתי נ' סעתי פ"ד מא(2) 477, 496 (1987)). יתר על כן, "האישור הנוטריוני הוא ראיה הנושאת את עצמה, ולא היה צריך להביא את הנוטריון להעיד על עריכתו" (שם, בעמוד 485). לא כל שכן, בענייננו, שבו העיד הנוטריון על נסיבות עשיית ייפוי הכוח, ועל קבלת שכר בעד שירותיו על-פי התעריף בסך של 674 כולל מע"מ (עמוד 16 לפרוטוקול). 24. ב"כ התובע טוען כי בכוונה תחילה נעשה שימוש בנוטריון בלונדיני אנגלוסקסי, על מנת שניתן יהיה להציגו כראש ארגון סיוע משוודיה (סעיף 10 לסיכומים). אין ממש בטענה זו. היטב תאר הנוטריון בעדותו (עמוד 19) כיצד הסביר לתובע בשפה האנגלית את משמעויות החתימה על ייפוי הכוח ואת פרטי העסקה. נסיונו של ב"כ התובע להבחין בין מבטא אמריקאי לבין מבטא אנגלי, שבעטיו אולי לא הבין התובע במה המדובר, הוא מאולץ ודחוק. אין סיבה טובה להניח שהתובע, ערבי-נוצרי תושב בית לחם, אשר בא במגע יום-יומי במשך שנים ארוכות עם תיירים, לא הבין את דברי הנוטריון. 25. עוד זאת טוען ב"כ התובע, כי העובדה שנעשה שימוש בנוטריון שאיננו דובר ערבית, כאשר התובע איננו דובר אנגלית "היה מכוון על מנת שאפשר יהא לוודא כי הנוטריון והתובע לא יוכלו לשוחח ביניהם וכך אפשר לכרים מעלה אשר ישב ליד התובע, להמשיך בהונאת התובע כי ענייננו בחתימה על אישור קבלת סיוע הומניטארי" (סעיף 9 לסיכומים). גם בטענה משונה זו אין ממש. לפי גרסת התובע, היה הנוטריון חלק מן המזימה, ומדוע אפוא ליצור חייץ של שפה בינו לבין התובע 26.

פסק דין |31/01/2009 |מחוזי – ירושלים

ת"א (תל-אביב-יפו) 1802-08- לזר יצחק ואח נגד אברהם כהן ואח

שמות השופטים: אליהו בכר

  • דפים אלה, כך נטען, או התווספו או הוחלפו בדפים אחרים בייפוי הכוח. עוד טענו, שמעשה הזיוף התאפשר, מאחר והתובע 1 לא חתם על ייפוי הכוח בפני הנתבע 3. בפרק הזמן שבין חתימת התובע 1 על העמוד הבודד בפני אותו יעקב/יאן ועד לאישור ייפוי הכוח נוטריונית ע"י הנתבע 3, ניתן היה להוסיף לו, וכלשונו "לשתול" בו, דפים נוספים באופן שיאפשר לנתבע 1 לנהל את הנכסים, להשכירם ולנהוג בהם כברכושו. 8. בכל הקשור עם ייפוי הכוח מס' 1247/06, טענו התובעים, שמדובר במסמך בן שני עמודים, מעבר לדף האישור הנוטריוני, כאשר חתימת התובע 2 מופיעה בו רק על פני העמוד השני שלו ובדומה לחתימת התובע 1 בייפוי הכוח האחר, אף זו אינה מזויפת. גם אודות ייפוי כוח זה נודע לתובע 2 רק לאחר שקיבל עותק ממנו מאחד משוכרי הנכסים ברומניה, ובאמצעותו בוצעה עסקת ההשכרה כאמור. בכל הקשור עם מעשה הזיוף, הפנה התובע 2 לכך שהתווסף עמוד נוסף לייפוי הכוח עליו אין מתנוססת חתימתו. עמוד נוסף זה התווסף או החליף דפים אחרים בייפוי הכוח. גם במקרה זה התאפשר מעשה הזיוף מאחר והתובע 2 לא חתם על ייפוי הכוח בפני הנתבע 3 והדף הנוסף הוחלף או "הושתל" אחר במקומו, בפרק הזמן שבטרם העברתו לאישור אצל הנתבע 3 באופן שאפשר לנתבע 1 לנהל נכסיו, להשכירם ולעשות בהם כרצונו, גם אם הפעולות אינן לטובתו. 9. התובע 2 הסביר, כי פנה לנתבע 3 על מנת לקבל עותק משני ייפויי הכוח אלא שאז התברר לתובעים שהנתבע 3 אוחז בשתי גרסאות של ייפוי כוח מס' 1247/06, האחת כוללת צילום של עמוד אחד והשנייה צילום של שני עמודים לאותו ייפוי כוח עצמו. הנתבע 3, כך נטען, היה מוכן לתת אישור "נאמן למקור" לכל אחת מגרסאות ייפוי הכוח שברשותו ובכך ראו התובעים ראיה טובה למעשה הזיוף.

פסק דין |17/04/2012 |מחוזי – תל אביב

ת"א (מרכז) 18025-06-09- עזבון המנוח סמי קופל זל נגד עורך דין גרבי הילה

שמות השופטים: עופר גרוסקופף

  • מה תוקפו של יפוי כוח נוטריוני שהוצא מבלי שהנוטריון קיים את החובות הקבועות בתקנות הנוטריונים סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, תשל"ו – 1976 קובע כי: "יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו". מהוראה זו עולה, לכאורה, כי יפוי כח לביצוע עסקאות במקרקעין שלא נערך בהתאם לתקנות הוא נעדר תוקף. יחד עם זאת, פסיקת בית המשפט העליון הותירה פתח לגישה מקלה יותר, לפיה יפוי כוח נוטריוני שנחתם ללא תעודה רפואית רק מוחזק כבטל, והנטל על הצד המבקש להכיר בתוקפו להוכיח את גמירות דעתו של מיופה הכוח בעת שחתם עליו (ראו ע"א 1395/02 לוי נ' האפוטרופוס הכללי, פ"ד נט(5) 49, 61 – 62 (2005) (להלן: "עניין לוי")), בו הותיר בית המשפט בצריך עיון אפשרות זו, לאור הפרשנות שניתנה לחובה המקבילה בהקשר של עריכת צוואות בע"א 36/88 זלוף נ' זלוף, פ"ד מ"ו(3) 144 (1992), ובע"א 4885/00 כהן נ' גזולי, פ"ד נה(5) 941 (2001)). אפס, גם אם נאמץ את הגישה המקלה עם הנתבעים 1 – 4, עדיין תהיה המסקנה כי יפוי הכוח הנוטריוני בטל, שכן מהאמור בפסקאות 35 – 51 ברור שלא עמדו בנטל ההוכחה שמוטל עליהם בעניין זה (נהפוך הוא, התובעים הם שעמדו בנטל להוכיח את העדר גמירות הדעת של מר קופל במועד הקובע). ודוק, הנטל המוטל על הטוען לתקפות יפוי הכוח לפי הגישה המקלה אינו לשכנע כי יפוי הכוח תואם את רצונו המשוער של האדם החתום אליו (קרי, שהוא היה מעוניין, לו יכל לתת דעתו לעניין, לעשות את יפוי הכוח), אלא שיפוי הכוח תואם את רצונו הממשי (הסובייקטיבי) של האדם שחתם עליו (דהיינו כי הוא שיקף את אשר רצה מיופה הכוח לעשות הלכה למעשה).

פסק דין |27/10/2012 |מחוזי – מרכז

תמ"ש (ירושלים) 18301-09-10- ז.א.ג. נגד א.א.ג. ואח

שמות השופטים: דניאל טפרברג

  • לאור האמור, הגיש התובע את התובענה דנן לצו המונע מן הנתבעים 1 ו -2 למכור את הנכס למאן דהוא. לטענת התובע הנתבעת 3 צורפה לתובענה כצד פורמאלי לאור היותה השוכרת בנכס. 30. לטענת התובע, הנתבע 1 יידע אותו בשנת 2005 עת שהה אצלו בארה"ב, על קיומו של ייפוי הכח, הצדדים קבעו כי כשיהיה התובע בארץ הוא ייקח את ייפוי הכוח. בשנת 2005 או 2006 כאשר ביקר התובע בארץ, מסר לו הנתבע 2 את ייפוי הכוח בידיעת הנתבע 1. 31. ייפוי הכוח נחתם מול נוטריון וחזקה כי הנתבע 1 ידע על מה הוא חותם. 32. ייפוי הכוח הבלתי חוזר, למעשה הופך את המתנה לבלתי הדירה ושולל את אפשרות נותן המתנה, קרי הנתבע 1, לחזור בו מן המתנה. היעדר האפשרות לחזור מן המתנה הינו מעצם הגדרתו כייפוי כוח בלתי חוזר, ולאור פיסקה מפורשת בייפוי הכוח לפיה הנתבע 1 חותם כי אינו יכול לחזור בו מן ה"מכירה ללא תמורה" והיא "בלתי ניתנת לביטול לעד". 33. לחלופין, אף אם רצה הנתבע 1 לחזור בו מן המתנה היה עליו לשלוח הודעה כתובה לתובע. 34. טענת הנתבע על "התנהגות מחפירה" של התובע כלפי הנתבע 1, כמצדיקה את חזרתו מן המתנה, הינה טענה חדשה אשר לא הופיעה בכתב ההגנה אלא לראשונה בתביעה שכנגד. 35. בייפוי הכוח, אין כל תנאי המתלה את תוקף ייפוי הכוח בפטירת האב. יתר על כן, כאשר אשתו של הנתבע 1 רצתה להתלות את ייפוי הכוח שהיא נתנה לאחד מבניה, (שני ייפויי הכוח נחתמו באותו היום), היא ציינה מפורשות כי ייפוי הכוח יכנס לתוקף לאחר פטירתה. מכאן, שאם הנתבע 1 היה מעוניין להכניס תנאי המתלה את ייפוי הכוח בפטירתו, היה עושה כן. 36. רישום לא נעשה בפועל כיוון שהחלקה לא עבר פרצלציה וטרם נרשמה כבית משותף.

פסק דין |24/11/2012 |משפחה – ירושלים

ת"א (ירושלים) 11460-04-11- חליל מוחמד אבו ניע נגד וליד חאלד יוסף עטייה

שמות השופטים: אנה שניידר

  • 1. בהמשך להחלטה מיום 8.11.12 , ובהמשך להודעה מטעם הנתבעים מהיום, 11.11.12 , הנני ממנה בזאת את הגב' סימה אנקונה (יגן) כמומחית מטעם בית המשפט (להלן- המומחית) לצורך מתן חוות דעת בנוגע לייפוי הכוח הנוטריוני נשוא התביעה, שמספרו 6/2/2011/041 מיום 6.2.11 , אשר אושר על ידי הנתבע 3, הנוטריון אליסע שעבאן (להלן – ייפוי הכוח). 2. לאור טענות קשות מצד שני הצדדים כלפי ייפוי הכוח, וכפי שנקבע בהחלטה מיום 8.11.12 – מועברים בזאת למומחית, ישירות על ידי בית המשפט, המסמכים הבאים: א. ייפוי הכוח המקורי; ב. 20 דוגמאות חתימה של התובע (ת/1); ג. 2 חוות דעת גרפולוגיות של הגב' אורה כבירי, אשר מונתה מטעם התובע , מיום 20.5.12 ומיום 18.10.12 ; ד. פרוטוקול הדיון מיום 8.11.12 . 3. המומחית מופנית לאמור בסעיף 4 להחלטה מיום 8.11.12 (פרוטוקול עמ' 11 שורות 8 – 9). עם זאת מובהר, כי אין בכך כדי למנוע, כמובן, מהמומחית לדרוש התייצבות התובע בפניה לכל צורך שהוא, ולהמצאת כל מסמך שיידרש על ידה מאת התובע ו/או מבאי כוחם של התובע , ומאת הנתבעים 1 – 3 ו/או מבאי כוחם.

החלטה |10/11/2012 |שלום – ירושלים

סע (ירושלים) 128-12-11- sanya robkhetram נגד מושב תומר

שמות השופטים: שרה ברוינר ישרזדה

  • גם כך הועלתה הבקשה בשיהוי ניכר , ויש לשים קץ לדרך העלאת טענות שלא במרוכז, תוך הפתעת הצד שכנגד מחדש וכשהסוגיה אינה באה לידי מיצוי בהליך אחד. למעלה מן הצורך יאמר כי ספק אם התרגום נדרש וזאת לאור תוכנו של האישור הנוטריוני של הנוטריון ביון . באישור מצויין מפורשות כי התובע , לאחר שקיבל הסבר מלא למהות המסמך עליו חתם, חתם על יפוי כח המיפה את כוחם של באי כוחו שבתיק זה ליצגו בהליכים כנגד מעסיקו בישראל בבתי המשפט. אם כן מהות ההסמכה לניהול תיק זה ברורה מתוך האישור הנוטריוני של נוטריון ביון. לכך נוסיף כי תקנה 272 לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד-1984 החלה בבית הדין מכח תקנה 129 לתקנות בתי הדין לעבודה (סדרי דין) התשנ"ב-1991 קובעת כי: "כל פעולה בבית משפט הנדרשת מאת בעל דין או המותרת לו על פי דין, רשאי בעל דין לעשותה בין בעצמו ובין על ידי עורך דין שהודיע בכתב הטענות הראשון שהוא מגיש, שיש בידיו ובידי עורכי הדין הכלולים ברשימה כאמור בתקנה 472א ייפוי כוח מטעם בעל הדין, והוא כשאין הוראה מפורשת אחרת בכל דין; אין בהוראת תקנה זו כדי למנוע מבית המשפט לחייב, ביזמתו או לפי בקשה, את המצאת ייפוי הכוח לכל בעל דין או לבית המשפט". דהיינו, הליך יוכל להתנהל מתוך הנחה שעורך דין הוא בעל הרשאה , על פי הודעתו בלבד .

החלטה |24/12/2012 |בית דין אזורי לעבודה – ירושלים

ת"א (ירושלים) 21683-06-11- סרי בקרי נגד אימן סומרה

שמות השופטים: ארנון דראל

  • " 8. בטרם הגיעו הצדדים להסדר הדיוני, כפי שצוטט לעיל, העלה בא כוחו של בקרי טענות לגבי זיוף ייפוי הכוח ובין היתר התייחס גם לשאלה האם יכול היה להיחתם בפני הנוטריון. הדברים שאותם אמר, כפי שהם מתועדים בפרוטוקול הדיון, היו: ". . . אני אומר שאנו טוענים שיפוי הכוח שנעשה אצל מר ששון רחמים גם זה מסמך מזויף. אני מבקש שחברי יציג את ייפויי הכוח המקורי ואת הנספחים. ביקשתי מחברי לקבל את הייפוי כוח במלואו, לא את שני הדפים ושיציג לנו עכשיו ואני אצלם זאת. אני בדקתי במשרד המשפטים במחלקת הנוטריונים ולא נמצא כל מידע שעורך דין נוטריון ששון רחמים היה נוטריון שבאותה תקופה כביכול נערך ייפוי הכוח הזה. אני מציע שנעביר את ייפויי הכוח שלי ושל חברי לבדיקה. אם יתברר שהמסמך של חברי (ייפויי הכוח) אותנטי אני מוותר על הטענות שלנו ומפסיק את התביעה. " (ההדגשה שלי – א. ד. ) 9. המומחית מסרה את חוות דעתה ולפיה ייפוי הכוח הוא אותנטי. במסגרת חוות דעתה היא בדקה את חתימותיהם של אותו עבד רבה וכן את חתימתו של הנוטריון במסמכים שונים. המסקנה שאליה הגיעה "בסבירות הגבוהה ביותר (דרגה 1)" הייתה שהחתימות בייפוי הכוח זהות לחתימות ההשוואה שנמסרו לה והמסמך הוא אותנטי. 10. לאחר מכן התבקשה הוצאת חוות הדעת מהתיק בשל טענות שונות. בדיון שהתקיים ביום 8.3.11 הגיעו הצדדים להסכמה לפי הפירוט שלהלן: "בשלב זה הגענו להסכמה, לפיה נפנה אל המומחית בבקשה שתודיע אילו מסמכים עמדו בפניה לצורך כתיבת חוות דעתה, וככל שלא עמדו בפניה מסמכים ששלח עו"ד שוכרי, תשלים את חוות דעתה בהתייחס גם למסמכים הללו: והם. . . אנו מסמיכים את בית המשפט ליתן פסק דין לאחר מתן תשובת המומחית בלי צורך בטיעון נוסף.

פסק דין |02/06/2013 |מחוזי – ירושלים

ת"א (ירושלים) 8013-07-12- גואד עבד אל קאדר עלקם נגד יאסר אבו אצחאק

שמות השופטים: שושנה ליבוביץ

  • 1. התובע הגיש כתב תביעה במסגרתו ביקש שיוצהר על ביטול יפויי כוח נוטריוני בלתי חוזר מיום 29.10.10 שנחתם על ידו לפני הנוטריון איברהים נאסר (להלן: ייפוי הכוח) בכתב התביעה נטען, בין היתר, כי התובע אינו יודע לקרוא עברית והוא הוחתם על יפויי הכוח תוך מצג שווא של הנתבע לפיה חתימתו על המסמך נדרשת לצורך קבלת היתר לשיפוץ מבנה. בפועל הסתבר לו כי ייפוי הכוח נועד להעביר לנתבע את זכויותיו בנכסי מקרקעין. בכתב הגנתו טען הנתבע כי דין התביעה להידחות מפאת מעשה בית דין. זאת, שכן הסוגיות שהועלו במסגרת כתב התביעה הוסדרו זה כבר במסגרת הסדר כולל אליו הגיעו הצדדים בתובענה שהוגשה על ידי אשתו של התובע, גב' פוזייה עלקם, בה"פ 1969-11-11 שהתנהלה לפני השופטת מ' אביב. במסגרת הליך זה, נחתם הסכם פשרה בין הצדדים אשר קיבל תוקף של פסק דין ביום 15.3.12 (להלן: הסכם הפשרה). לטענת הנתבע, התובע עצמו חתם כצד להסכם. בהסכם הפשרה הצהיר הנתבע, בין היתר, כי: "לא עשה בעבר ולא יעשה בעתיד כל שימוש שהוא ביפוי הכח הבלתי חוזר ו/או בכל יפוי כח בלתי חוזר אחר לענין נכסיה של המבקשת שהוקנו לה ע"פ יפוי הכח הבלתי חוזר שנחתם בפני הנוטריון עו"ד איבראהים נאסר מיום 29.9.2010 ו/או יפוי הכח הבלתי חוזר. . . כן מצהיר המשיב 1 כי אין לו כל זכויות שהן בנכסים של המבקשת נשוא יפוי הכח הבלתי חוזר. . . . " (סעיף 2 להסכם) (הדגשה שלי, ש. ל). 2. בכתב תשובתו טען התובע, בין היתר, כי הוא לא היה צד להסכם "הנחזה" להיות הסכם פשרה. עוד נטען כי הנתבע מנסה לקשור בין התביעות בניגוד לעובדות וכי מעשיו של הנתבע הם "בגדר פשעים פליליים מובהקים". 3. אקדים את המאוחר ואומר, כי בסופו של יום הודה התובע שייפוי הכוח בגינו הוגשה התביעה בוטל במסגרת הסכם פשרה בין רעייתו לנתבע, אשר נחתם גם על ידו, והוא זנח את טענתו לפיה אין הסכם זה מחייב אותו.

פסק דין |21/11/2013 |שלום – ירושלים

פסיקה רלוונטית

ע"א 624/88- מיכל ניחה גולד נגד 1. פנחס מעוז

שמות השופטים: מ שמגרא גולדברג,י מלץ

  • טענתה העובדתית של המערערת, מסתכמת ב"פשטות" בכך כי רומתה על ידי אביה, המשיב, לחתום על יפוי הכוח, באומרו לה שמדובר במסמך הדרוש לבצוע פעולות הכרוכות בהעברת הדירה על שמה ושם אחותה (סעיף 12 לתצהירה). 6. הטענה המשפטית היתה כי ליפוי הכוח אין כל תוקף משפטי, נוכח הוראת סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, תשל"ו1976-. שכן קובע סעיף זה כי: "יפוי-כוח כללי ויפוי-כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה" (דהיינו חוק לשכת עורכי הדין, תשכ"א1961-). ואילו הסייג שבסיפא לסעיף הנ"ל אינו חל, לטענת בא כוח המערערת, על ענייננו. זאת מן הטעם כי סעיף 91 לחוק הלשכה, בנוסחו דאז (טרם תיקונו בחוק לשכת עורכי הדין (תיקון מס' 15) התשמ"ז – 1987, ס"ח התשמ"ז מס' 1206 בעמ' 39) קבע כי: "יפוי-כוח שניתן בישראל לעורך דין לפעול בתחום הפעולות המפורשות בסעיף 20 (כיום: "בתחום הפעולות שיש להן קשר לשירות המקצועי שנותן עורך דין ללקוח"), לרבות קבלת כספים ודברים אחרים בשביל לקוחו בענין כזה, שחתימת הלקוח עליו אושרה בכתב על ידי עורך הדין, אינו טעון אישור אחר, על אף האמור בכל דין. " והרי סעיף 20 לחוק הלשכה, לא מונה בין הפעולות הייחודיות לעורך-דין, חתימה על חוזה או מסמך משפטי, בשמו של אחר (להבדיל מעריכתם). פעולה אשר כזו מותר לה שתעשה על ידי כל אדם. הנה כי כן, טוען בא-כוחה המלומד של המערערת, יפוי-הכוח האמור אינו בר תוקף, משלא ערך אותו נוטריון, וחתימת המערערת אף היא לא אומתה על ידי נוטריון, – וכל זאת כשלסעיף 91 לחוק הלשכה (בנוסחו ביום מתן יפוי הכוח) אין נפקות לגבי יפוי-הכוח הנדון.

פסק דין |13/02/1990 |בית המשפט העליון

ת"א (תל אביב) 14380-10-10- סעדה גואנה מיטרי נגד עלס דוברונסקי

שמות השופטים: מאיר יפרח

  • אמור מעתה: חזקה היא, מכוח חוק הנוטריונים, כי אימות החתימות על ייפוי כוח נעשה כדין, בהתאם לחובות המוטלות על הקונסול בפעולתו כנוטריון. יתר על כן: חזקה היא, מכוח פקודת הראיות , כי ייפוי כוח שאומת כאמור, מהווה ראיה לאמיתות תוכנו. 35. עם זאת, חזקת תקינותו של אישור ייפוי הכוח הנוטריוני, היא חזקה הניתנת לסתירה. אין היא חזקה חלוטה (ראו, מכלל רבים אחרים, ע"א 404/84 סעתי נ' סעתי, פ"ד מא (2) 478 (1987)). המבקש לכפור בייפוי הכוח ולהפריך את החזקה – עליו נטל השכנוע בדבר התקיימות ההצדקות לסתירתה. נטל זה כבד הוא. שאלה היא מה הדין אם אמנם הורם הנטל ונסתרה חזקת התקינות: האם התוצאה היא בטלות ייפוי הכוח או שמא העברת הנטל אל היריב, המבקש לסמוך על ייפוי הכוח, להראות כי לא נסתחפה שדהו וכי ייפוי הכוח תקף משום שהפגמים שנפלו באישורו – נתרפאו. כאן המקום להדגיש כי דברים אלה יפים אך ורק לפגם שנפל באימות חתימתו של עושה ייפוי הכוח, ולא לכל פגם אחר שהוא המצוי בייפוי הכוח. על כך אני למד מלשון סעיף 20 (א) לחוק הנוטריונים, שלפיו ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין לא יהא תקף אלא אם כן נוטריון אימת את החתימה עליו כנדרש בחוק הנוטריונים ובתקנותיו. החוק והתקנות מציבים דרישות רבות בנוגע לביצוע פעולות נוטריוניות. לא כולן נוגעות לאימות החתימה. יש מהן העוסקות בדרישות צורניות (דוגמת הטבעת חותם – תקנה 18 (א); חיבור גיליונות בסרט והדבקתם בתו אדום – תקנה 19 (א); סימון האישור במספר סידורי – תקנה 21; ציון השכר שנגבה – תקנה 17 (א); סימון הנספחים – תקנה 11; מידות הנייר עליו ניתן האישור – תקנה 10).

פסק דין |04/01/2014 |מחוזי – תל אביב

ת"א (חיפה) 574-06-18- מילאד עסאף נגד ' אדמון עסאף

שמות השופטים: מאזן דאוד

  • אם ייפוי הכוח לא נערך על ידו, הוא צריך לאמת את החתימות שעליו. מכאן המסקנה כי הוא צריך להיות בכתב"-(שם, סעיף 354, בעמ' 553). בהמשך, מתייחס פרופ' ברק להוראת חוק הנוטריונים, לפיה כאשר מדובר בייפוי כוח לבצע עסקאות במקרקעין, יש צורך באישור הנוטריון, וכך הוא כותב: "חוק הנוטריונים קובע כי ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין צריך להיערך על ידי נוטריון. אם ייפוי הכוח עצמו נערך על ידי נוטריון, עליו לאמת את החתימות שעל ייפוי הכוח. מה הוא ייפוי כוח 'לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין'? משהתעוררה השאלה, נפסק כי ייפוי כוח זה אין עניינו הרשאה לעשות עסקה במקרקעין. עניינו של ייפוי כוח זה הוא, 'ייפוי כוח לשם ביצוע הרישום בלבד'. פירוש זה יוצר הרמוניה ושילוב בין חוק הנוטריונים מזה, לבין חוק השליחות וחוק המקרקעין מזה"-(ברק, שם, סעיף 355, עמ' 554): 46. סעיף 19 לחוק הנוטריונים, קובע חזקה ראייתית באשר לנכונות האמור באישור של נוטריון אשר ניתן לפי החוק האמור-( ראו: ע"א 7303/01 אדמון עסאף נ' מינהל מקרקעי ישראל, פ" ד נז(2),847 (2003) להלן "פרשת אדמון עסאף") ; ע"א 380/88 טוקאן נ' אלנששיבי, פ"ד מה(5) 410, 418) (להלן: "טוקאן"). וכלשונו של סעיף 19 לחוק הנוטריונים: "אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך כראיה נוספת, לדברי הנוטריון ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור". בהתייחס לסעיף 19 לחוק הנוטריונים, נפסק בעניין טוקאן: "סעיף 19 לחוק הנוטריונים תשל"ו-1976, הקובע חזקה ראייתית באשר לנכונות האמור באישור של נוטריון לפי החוק, שכן.

פסק דין |25/07/2024 |מחוזי – חיפה

ת"א (חיפה) 9254-03-23- שחר לוי נגד שרביב בעמ

שמות השופטים: סארי גיוסי

  • ובהקשר זה כאמור לעיל, ככלל נדרשת החברה המשכנת לייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר. הדרישה לייפוי כוח נוטריוני לא עומדת בעלמא. לייפוי כוח הנוטריוני ישנן משמעויות ותכליות כבדות משקל. כזכור, התובע טען כי משמעויות ותכליות אלו מובילות למסקנה שלא נדרש ייפוי כוח נוטריוני בנסיבות העניין. על כן אעמוד על כך להלן. 53. ייפוי כוח נוטריוני – משמעויות ותכליות כאמור לפי סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, ייפוי כוח לביצוע עסקה במקרקעין הטעונה רישום במרשם המקרקעין תקף רק אם הוא ייפוי כוח נוטריוני. לסעיף 20(א) מצטרפות הוראת סעיף 19 לחוק הנוטריונים שכותרתו "כוחו של אישור", ואשר קובע כי: "אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת, לדברי הנוטריון ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור". משמעות הדברים היא כי ייפוי הכוח הנוטריוני נהנה מחזקת תקינות, היינו, כי ישנה חזקה בדבר אמיתותו וכשרותו . על כן בעת דיון בפני בית המשפט אין צורך לזמן לעדות את הצדדים החתומים או את הנוטריון עצמו כדי להוכיח את אמיתות וכשרות ייפוי הכוח. עם זאת החזקה ניתנת לסתירה. למען השלמת התמונה אוסיף כי על כוחו הראייתי של ייפוי הכוח הנוטריוני ניתן אף ללמוד למשל מסעיפים 29, 32 ו-34 לפקודת הראיות, התשל"א-1971 (להלן: "פקודת הראיות"), וראו גם את סעיף 52 לחוק הנוטריונים (ע"א 4175/12 תעשית אבן וסיד בע"מ נ' אבראהים גדיר, פס' 22/23 ( 10.3.2014 ); עמ "ש (נצרת) 28100-04-19 פלוני נ' אלמוני, פס' 13/16 ( 11.12.2019 ) (להלן: "עניין פלוני"); ת"א (תל אביב-יפו) 18959-09-15 עופר קדם נ' איתן אליהו פרנקפורט, פס' 48/53 ( 27.5.2018 ) (להלן: "עניין קדם"); ת"א (תל אביב-יפו) 14380-10-10 סעדה גו

פסק דין |30/10/2023 |מחוזי – חיפה

3108/04 ה"פ (ירושלים)- סינמה (שמחה) כהן נגד יעקב כהן

שמות השופטים: משה דרורי

  • אם יפוי הכוח עצמו נערך על ידי נוטריון, עליו לאמת את החתימות שעל יפוי הכוח. מה הוא יפוי כוח 'לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין' משהתעוררה השאלה, נפסק כי יפוי כוח זה אין עניינו הרשאה לעשות עסקה במקרקעין. עניינו של יפוי כוח זה הוא, 'יפוי כוח לשם ביצוע הרישום בלבד'. פירוש זה יוצר הרמוניה ושילוב בין חוק הנוטריונים מזה, לבין חוק השליחות וחוק המקרקעין מזה". 208. בהערות 113 ו-114 (שם, בעמ' 554), מביא פרופ' ברק פסיקה של בית המשפט העליון; הרוצה, יעיין שם, שכן אין הדבר חיוני לצורך המשך הדיון בפרשה זו, ולכן לא הבאתי את פסקי הדין ולא ציטטתי קטעים מהם. 209. עד כה, דנתי בדרך של יצירת השליחות ומהות האישור הנוטריוני, אשר דרוש לצורך ביצוע עיסקאות במקרקעין, ובהן רישום המשכנתאות נשוא תיק זה. עתה, אתייחס לשאלה המשפטית, לפני שאלת יישומה במקרה שלפנינו, שהיא: מה היא התועלת הראייתית מכך שייפוי הכוח נחתם בפני נוטריון ומאומת על ידו 210. ייפוי כוח זה, אשר נחתם בפני נוטריון, נהנה מחזקת התקינות, מכוח סעיף 19 לחוק הנוטריונים, הקובע לאמר: "אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת. לדברי הנוטריון, ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור". 211. המלומד יונה דה-לוי, בספרו, דיני הנוטריון ותולדותיהם (הוצאת לשכת עורכי הדין, תל אביב, תשס"ה-2005), מסביר כי בכך "ניכרת מגמת המחוקק לתת תוקף מירבי למסמך הנוטריוני, בשונה ממסמכים אחרים. יש מוסדות רשמיים שאינם מסתפקים בתצהיר שנעשה בפני עו"ד אלא דורשים הצהרה נוטריונית" (שם, בעמ' 167).

פסק דין |25/07/2010 |מחוזי – ירושלים

ת"א (חיפה) 14083-01-24- סמיח חיסאוי נגד גואד כנאנה

שמות השופטים: יואב פרידמן

  • לצורך השלב בו עסקינן די בכך כדי להמחיש ראיות לכאורה בדבר זכותו של המשיב 1 במקרקעין. יוזכר כי המשיב 1 לא טען כי אין לו זכויות במקרקעין. הוא לא טען דבר. 7. לחובת המבקש רובץ שיהוי בהגשת הבקשה, מאז למד על פטירת עו"ד עוואד במרץ 2022, אולם בשים לב שהמבקש טוען שניסה לאתר מסמכים ועמד בקשר עם אחיו של עו"ד עוואד, ניתן שלא לגזור כרגע גורל הבקשה לשבט, אך מטעמי שיהוי. יוער קצרות כי לא הוכח שינוי מצב לרעה מצד המשיב בשל חלוף הזמן שעד הגשת הבקשה. הדבר אף לא נטען. 8. ב"כ המשיבים טען עוד שיפוי הכוח הבלתי חוזר נעדר תוקף: אין חותמת אימות נוטריוני, ואין אינדיקציה שהוצבה, שעו"ד עוואד ז"ל היה נוטריון. לפיכך, גם תחת ההנחה שעו"ד עוואד אימת חתימת המשיב 1 שחתם בפניו (הנחה לא ידועה כשלעצמה, שהרי שוב, המשיב 1 בחר לא להעיד – י. פ), אין תוקף לייפוי הכוח לאור סעיף 20(א) של חוק הנוטריונים, תשל"ו-1976 היות וייפוי הכוח עניינו בעסקת מקרקעין. סעיף 20(א) הנ"ל קובע – "יפוי-כוח כללי ויפוי-כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה. " סעיף 91 לחוק לשכת עורכי הדין קובע – "יפוי-כוח שניתן בישראל לעורך דין לפעול בתחום הפעולות שיש להן קשר לשירות המקצועי שנותן עורך דין ללקוח, לרבות קבלת כספים ודברים אחרים בשביל לקוחו בענין כזה, שחתימת הלקוח עליו אושרה בכתב על ידי עורך הדין, אינו טעון אישור אחר, על אף האמור בכל דין.

החלטה |09/03/2024 |מחוזי – חיפה

ת"א (תל-אביב-יפו) 1802-08- לזר יצחק ואח נגד אברהם כהן ואח

שמות השופטים: אליהו בכר

  • " במילים אחרות, קובע חוק הנוטריונים, כי ייפוי כוח כללי וכן ייפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין לא יהיו בני תוקף אלא אם נערכו ע"י נוטריון או נוטריון אימת את החתימות שעליהם "כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו". את הכתוב עלי החוק ניתן בנסיבות להבין לכאורה ככתבו וכלשונו היינו, כי ככל שייפוי הכוח לא נערך על פי החוק והתקנות הוא אינו "בן-תוקף". ר' לענין זה ה"פ (מחוזי י-ם) 4076/05 שעיה ואח' נ' עו"ד כרמי עדי, נוטריון ואח' (לא פורסם- 12.12.2005 ) להלן: "פרשת שעיה" שנסר מפי כב' הש' דרורי כאשר בסעיף 68 לפסה"ד הוא קובע כך: "סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים הנ"ל קובע כי 'ייפוי כוח כללי וייפוי כוח לביצוע עסקאות מקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיה בני תוקף אלא עם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו'. הפירוש הסביר והיחיד של סעיף זה לחוק הנוטריונים, על פי תכליתו, הוא כי כאשר מדובר במסמך חשוב, כמו ייפוי כוח אשר בכוחו להעביר בעלות בנדל"ן, פגמים של סטיות מתקנות הנוטריונים מאיינים את המסמך". 59. אין צורך להכביר מילים אודות החשיבות העצומה שרואה הדין בהיות האישורים הנוטריוניים תקינים לחלוטין כפי העולה מסעיף 19 לחוק הנוטריונים הקובע: " 19. אישורו של נוטריון לפי חוק זה והתקנות על פיו, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת, לדברי הנוטריון ולמעשיו ולדברי אחרים ולמעשיהם שאמרו או עשו בפניו, הכל כאמור באישור. " הייחוס הראייתי המוענק למסמך המאושר ע"י נוטריון מחייבו לנהוג כעולה מחוק הנוטריונים ותקנותיו. כך למשל קבע כב' סגן הנשיא גדעון גינת בה"פ (חיפה) 86/06 ברכה מזור נ' דב לוי (לא פורסם, 12.11.2007 ) כדלקמן: "היותו של אישור נוטריוני ראיה מספקת לאמור בו, כפי שקובע סעיף 19 לחוק הנוטריונים, מותנה בכך שהנוטריון פעל בהתאם לחוק הנוטריונים והתקנות על פיו.

פסק דין |17/04/2012 |מחוזי – תל אביב

ת"א (ירושלים) 41592-11-16- מחמוד יוסף אלמשני נגד ' פתנה אסמעיל אבו ניע

שמות השופטים: אלכסנדר רון

  • נטען, לפחות ביחס לתביעת הבניין, שהתובע הוא אחד ממספר יורשים, כשהאחרים בחרו שלא לתבוע, וביחס לשתי התביעות, שלא הוצגו ייפויי כוח או מכתבי הסתלקות מהירושה ביחס לבעלי זכויות אחרים שלכאורה ירשו ואמורים היו ליטול חלק בהליכים אלה; ו. עוד נטען שבהינתן מקרקעין לא מוסדרים הרי בהתאם לסעיף 125(ב) לחוק המקרקעין, הרישום מהווה ראיה לכאורה לתוכנו, ועתה, הרי, רשומה ירושת המנוח ומשכך הנטל הראייתי לסתור את הרישום מוטל על התובעים; ז. במקביל נטען להתיישנות בשים לב למועדים בהם נערכו ייפויי הכוח וכי טענות במקרקעין לא מוסדרים מתיישנות בחלוף 15 שנה; ח. בשים לב לכך שעל הפרק ייפויי כוח צוין, שאין בפני בית המשפט ייפויי הכוח הנוטריונים המקוריים אלא העתקים צילומיים שלהם בלבד. 4. ייפוי הכוח הנוטריוני על רקע חוק הנוטריונים א. סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים קובע:-"יפוי כוח כללי ויפוי כוח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה". ב. האופן בו יבוטל ייפוי כוח נוטריוני נקבע בתקנה 5(א) לתקנות הנוטריונים, תשל"ז-1977 לפיו:-"מי שנתן ייפוי כוח בפני נוטריון, או חתם בפניו על מסמך אחר בין שהנוטריון ערך אותם ובין שאימת את חתימת החתום עליהם, וייפוי הכוח או המסמך האחר ניתנים לביטול על פי האמור בחוק השליחות, תשכ"ה-1965, או כל דין אחר על ידי מי שנתן אותו או חתם כאמור, רשאי להודיע לנוטריון על ביטולם".

פסק דין |19/06/2024 |מחוזי – ירושלים

ת"א (נצרת) 1500-12-13- נגד עלי אברהים חרבגי- ניתן פסק דין חלקי

שמות השופטים: שאהר אטרש

  • (א) יפוי-כוח כללי ויפוי-כח לביצוע עסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה. (תיקון (ב) סעיף זה אינו חל על יפוי-כוח שניתן בחוץ לארץ לפי דיני המקום שבו ניתן". בע"א 4175/12 תעשית אבן וסיד בע"מ נ' אבראהים גדיר, ניתן ביום 10.03.14 , עמד בית המשפט העליון על מעמדו של ייפוי הכוח הנוטריוני. באותו מקרה דן בית המשפט העליון בייפוי כוח שנחתם בפני נוטריון ציבורי בשנת 1970 (זאת, טרם נכנס לתוקפו חוק הנוטריונים) ועל כן חל עליו החוק העותומני. בית המשפט העליון פסק, כי שלא כמסמך רגיל המוגש לבית המשפט, הרי שלשם אימות של מסמך נוטריוני על-פי החוק העותומני, אין צורך לזמן לעדות את הצדדים החתומים על המסמך או הנוטריון הציבורי עצמו. זה הדין אשר חל גם בימינו , בהתאם להוראת סעיף 19 לחוק הנוטריונים. במילים אחרות בית המשפט העליון קבע, כי החזקה בדבר אמיתות תוכנו של המסמך הנוטריוני וכשרות פעולותיו של הנוטריון היא חזקה הניתנת לסתירה. 62. משלא הביאה התובעת ראיות משכנעות כדי לסתור את אמיתות ייפוי הכוח הנוטריוני במקרה דנן, חלה החזקה בדבר אמיתות תוכנו של ייפוי הכוח וכשרות פעולותיו של הנוטריון. יוצא, כי גם העסקה הראשונה, הנטענת על ידי הנתבעים, הנסמכת על ייפוי הכוח הבלתי חוזר מיום 19.10.81 הנה עסקה תקפה ומחייבת, וכי אכן עומדות לפנינו שתי עיסקאות תקפות נוגדות. 63. במסגרת ע"א 7113/11 עזבון המנוח עפיף מוחמד ביאד נ' עזבון המנוח חוסני אחמד לחאם ז"ל, ניתן ביום 27.02.14 (להלן: "עניין עזבון המנוח ביאד") עמד בית המשפט העליון על המסגרת הנורמטיבית והפסיקתית בנושא של תחרות בין עסקאות סותרות.

פסק דין |29/03/2017 |מחוזי – נצרת

ת"א (נצרת) 65998-10-13- יוסרא אחמד קדורה נגד עורך דין וסים עבד אלכרים זועבי

שמות השופטים: יונתן אברהם

  • בהקשר זה קובע סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, תשל"ו-1976 (להלן: "חוק הנוטריונים") כי: "ייפוי כוח כללי וייפוי כוח לביצוע עסקאות מקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיה בני תוקף אלא עם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו" (ההדגשה שלי – י"א). תקנה 12(ד) לתקנות הנוטריונים קובעת בהאי לישנא: "הוצא אישור נוטריוני, לא יעשה הנוטריון ולא ירשה לאחר לעשות שינוי, ביטול או מחיקה בו ובמסמך שלגביו ניתן האישור". בה"פ (י-ם) 4076/05 שעיה מלכה נ' עו"ד כרמי עדי ( 12.12.05 ) עמד בית המשפט על פרשנותו הנכונה של סעיף 20(א) לחוק הנוטריונים, בזו הלשון: "הפירוש הסביר והיחיד של סעיף זה לחוק הנוטריונים, על פי תכליתו, הוא כי כאשר מדובר במסמך חשוב, כמו ייפוי כוח אשר בכוחו להעביר בעלות בנדל"ן, פגמים של סטיות מתקנות הנוטריונים מאיינים את המסמך" (שם, בפסקה 68 לפסק הדין). צא ולמד: הנתבע 1 לא היה מוסמך, לאחר שהוצא אישור נוטריוני, למחוק בטיפקס את פסקת ההגבלה בייפוי הכוח. יש במעשהו זה משום סטייה חדה מהוראת תקנה 12(ד) לתקנות הנוטריונים המביאה לאיון ייפוי הכוח ובטלותו. לפיכך המסקנה היא, כי ייפוי הכוח היחיד לו יש נפקות, אם בכלל, הינו זה אשר עליו חתמה התובעת, ובו מופיעה פסקה המגבילה את תוקפו עד ליום 7.3.13 . 17 40. בבחינת למעלה מן הצריך, אוסיף, כי גם לשאלה מה היו הנסיבות שהביאו למחיקת פסקת ההגבלה ומי יזם את מחיקתה השיב הנתבע 1 תשובה תמוהה לפיה בנה של התובעת הגיע למשרדו ביום 5.3.13 כדי להתעדכן על אודות התקדמות עסקת המכר מול הנתבעים 2 ו- 3 ובאותו מעמד ביקש למחוק את פסקת ההגבלה המופיעה בייפוי הכוח, וכלשונו: ".

פסק דין |17/10/2015 |מחוזי – נצרת

ת"א (ירושלים) 32484-06-17- טארק דו אלכפל בכרי נגד ראגח אבו עסב

שמות השופטים: חוי טוקר

  • מכל מקום, נטען כי משוויתרו הנתבעים על חקירת אבי התובעים והתובע 4, יש לקבל את טענתם העובדתית כי ייפויי הכוח נחתמו על-ידי הבעלים הרשום, במיוחד שעה שהתובע 4 נכח במעמד החתימה. התובעים כפרו בטענת הנתבעים כי על הנוטריון לצרף את צילום תעודת הזהות של מייפה הכוח ואף לחתום עליה, וטענו כי לפי תקנות הנוטריונים, תשל"ז-1977 (להלן: "תקנות הנוטריונים") די בכך שהנוטריון מציין באישורו כי זיהה את מייפה הכוח על פי תעודת הזהות שלו, והנטל לסתור את חזקת התקינות של אישור ייפוי כוח נוטריוני הוא כבד. 7. כן כפרו התובעים בטענת הנתבעים כי ייפויי הכוח פקעו עם מותו של הבעלים הרשום. לטענת התובעים, פקיעת ייפוי הכוח אינה תלויה בשאלה האם כתוב על ייפוי הכוח כי הוא בלתי חוזר, אלא האם ייפוי הכוח ניתן על-ידי השולח להבטחת זכותו של השלוח או של צד שלישי, ואם ייפוי הכוח ניתן להבטחת זכותו של צד שלישי, כבענייננו, אין ייפוי הכוח פוקע במותו של השולח, וזאת לפי סעיף 14 לחוק השליחות, תשכ"ה-1965 (להלן: "חוק השליחות"). 3 8. מכל מקום, נטען על-ידי התובעים כי ייפוי הכוח בענייננו הוא יותר מייפוי כוח, שכן, הוא כולל בחובו גם את ההתחייבויות לביצוע העסקה והשלמתה, כולל כל הפרטים הדרושים, ולכן הוא ממלא כשלעצמו אחר דרישות סעיף 8 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969 (להלן: "חוק המקרקעין"). כך, בצירוף האישור הנוטריוני הוא מהווה גם העסקה וגם ייפוי כוח בלתי חוזר להשלמתה במסמך אחד. 9. מעבר לכך, טענו התובעים כי לא זו בלבד שיורשי המנוח אינם יכולים לחזור בהם מן ההרשאה המעוגנת בייפוי הכוח, אלא שיורשי המנוח ועזבונו כלל לא ביקשו להתנער מן ההרשאה, כי אם להיפך, הם שבו ואשררו אותה והודו בבית המשפט כי התובעים הם בעלי החלקה.

פסק דין |20/11/2021 |שלום – ירושלים

חקיקה רלוונטית

חוק הנוטריונים, תשל"ו- 1976

סעיף: 20. יפוי-כוח

  • 20. (א) יפוי-כוח כללי ויפוי-כוח לביצוע עיסקאות במקרקעין הטעונות רישום במרשם המקרקעין, לא יהיו בני-תוקף אלא אם ערך אותם נוטריון או אימת את החתימות שעליהם, כאמור בחוק זה ובתקנות על פיו; הוראה זו אינה גורעת מסעיף 91 לחוק הלשכה. (ב) סעיף זה אינו חל על יפוי-כוח שניתן בחוץ-לארץ לפי דיני המקום שבו ניתן.

תקנות הנוטריונים, התשל"ז-1977

סעיף: 5. ביטול יפוי-כוח ומסמכים אחרים

  • 5. (א) מי שנתן יפוי-כוח בפני נוטריון, או חתם בפניו על מסמך אחר בין שהנוטריון ערך אותם ובין שאימת את חתימת החתום עליהם, ויפוי-הכוח או המסמך האחר ניתנים לביטול על פי האמור בחוק השליחות, התשכ"ה-1965, או כל דין אחר על-ידי מי שנתן אותו או חתם כאמור, רשאי להודיע לנוטריון על ביטולם. (ב) ההודעה על ביטול כאמור בתקנת משנה (א) תינתן בכתב, ותיחתם בפני הנוטריון עצמו או תיחתם בפני נוטריון אחר, אשר יאמת את חתימת המבטל. (ב1) נוטריון שקיבל הודעה על ביטול כאמור בתקנה זו יסביר למבטל את החשיבות להודיע על ביטול המסמך לאחד או יותר מאלה, לפי העניין: (1) לנוטריון שאישר את המסמך; (2) למי שבידו נמצא המסמך או שפועל על פיו. (ג) נתקבלה הודעת הביטול אצל הנוטריון עצמו, יצרף הנוטריון אותה או העתק צילומי שלה לעותק של ייפוי הכוח או המסמך האחר השמור בידיו וירשום אותה כהערה בעותק האמור, ויציין בהערה את תאריך קבלת ההודעה, ולא יוציא העתק מאושר מהם אלא אם ישא ההעתק את ההערה בדבר הביטול; ההערה תכלול אזהרה שאין בה אישור בדבר תקפו של הביטול. (ד) בתקנה זו, "מסמך אחר" – למעט חוזה לפי חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 170א. צירוף ייפוי כוח

  • 170א. עורך דין המייצג בעל דין, יצרף לכתב הטענות הראשון את ייפוי הכוח מטעם בעל הדין.

תקנות הליכי תכנון ובנייה להאצת הבנייה למגורים (הוראת שעה) (דיור בהישג יד להשכרה), התשע"ה-2015

סעיף: 12. רישום הערה בפנקסי המקרקעין וברשות מקרקעי ישראל

  • 12. (א) אם זכות הבעלות או החכירה לדורות בחלקה, שעל כולה או על חלק ממנה חלות הוראות תקנות אלה, רשומה בפנקסי המקרקעין, יחולו הוראות אלה: (1) מיום מתן היתר מכוח תכנית, עד תום התקופה הקבועה בתקנה 2, כל עסקה במקרקעין, ביחידות הדיור המיועדות לשכירות בהישג יד להשכרה, טעונה אישור של המנהל; (2) לא ייתן המנהל אישור לעסקה במקרקעין, אלא אם כן מצא שהעסקה אינה סותרת את הוראות תקנות אלה; (3) תנאי להיתר מכוח תכנית שייעדה קרקע לדיור בהישג יד להשכרה יהיה רישום הערה בפנקסי המקרקעין בדבר הצורך באישור המנהל לעסקה במקרקעין; (4) תמה התקופה הקבועה בתקנה 2, ייתן המנהל לבעלים אישור כי אין עוד צורך באישורו לעסקה במקרקעין וכי ניתן למחוק את ההערה מפנקסי המקרקעין; (5) בתקנה זו, "עסקה” – למעט משכנתה ועסקה בין בעלים לזוכה לפי תקנות אלה. (ב) לא היו זכויות החכירה לדורות בקרקע שהיא מקרקעי ישראל שתקנות אלה חלות עליה רשומות בפנקסי המקרקעין, יחולו הוראות סעיף 7 לתוספת השישית לחוק התכנון והבנייה לעניין רישום והעברת זכויות, בשינויים המחויבים. (ג) לבקשת בעל זכות בחלקה כאמור בסעיף קטן (א), רשם המקרקעין ימחק את ההערה שנרשמה לפי סעיף קטן (א), ובלבד שבעל הזכות המציא לרשם המקרקעין אישור מאת המנהל לכך שתמה תקופת ההעמדה לשכירות לפי תקנה 2. (ד) לבקשת בעל זכות כאמור בסעיף קטן (ב), רשות מקרקעי ישראל תאשר כי לא נדרשים עוד אישורים כאמור בסעיף 7 לתוספת השישית לחוק התכנון והבנייה, ובלבד שבעל הזכות המציא לרשות מקרקעי ישראל אישור מאת המנהל לכך שתמה תקופת ההעמדה לשכירות לפי תקנה 2.

תקנות התכנון והבניה (פטור מהיתר לעבודה לצורכי חקלאות, ולהקמת מבנים באזורים כפריים בעבור מפוני חבל עזה וצפון השומרון, ותנאיו) (הוראת שעה), התשס"ה-2005

סעיף: 3. עריכת מפה

  • 3. (א) המפה תיערך בקנה מידה של 1:250 לפחות וייכללו בה כל אלה: (1) פרטי המבקש; (2) גוש וחלקה של הנכס ורשת קואורדינטות לפי רשת ישראל החדשה; נכס שאינו מוסדר לפי פקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש], התשכ"ט-1969 – לפי רשת קואורדינטות בלבד; (3) שטח הנכס וגבולותיו לפי הרישום בפנקסי המקרקעין; (4) הדרכים הגובלות עם הנכס ותשתיות בתחום הנכס ובגבולותיו; (5) קווי גובה; (6) השימושים המותרים בנכס על פי התכניות החלות עליו; (7) חץ הצפון; (8) קנה המידה שלפיו נערכה המפה; (9) תרשים סביבה המפרט את מיקום הנכס; (10) תיאור וסימון של העבודות לצורכי הקמת מבנים כמבוקש בפטור, לרבות אופן חיבורם לתשתיות; ולענין מבנים זמניים – גם אופן חיבורם למערכת לסילוק שפכים. (ב) למפה תצורף התחייבות של המבקש לפרק, להרוס ולפנות את המבנים שהקים או הציב בתום תקופת הפטור, לפי תקנה 8, אלא אם כן קיבל היתר לפי פרק ה' לחוק. (ג) המפה תיחתם בידי – (1) בעלי הזכויות בנכס שחתימתם דרושה על בקשה להיתר בהתאם לתקנה 2א לתקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), התש"ל-1970; (2) נציג שר החקלאות ופיתוח הכפר בוועדה המחוזית לתכנון ולבניה מחוז הדרום (להלן – הוועדה המחוזית) רק לאחר ששוכנע כי קוימו לגביה כל התנאים המפורטים בתקנות אלה וכי המרחקים בין המבנים המוצעים לבין המבנים האחרים בסביבה וכי גודל המבנים המוצעים וחומר הבניה שלהם, מתאימים להנחיות משרד החקלאות ופיתוח הכפר בענין; פסקה זאת תחול לגבי מבנה חקלאי בלבד; (3) היושב ראש או מי מטעמו; (4) מתכנן המחוז או מי מטעמו; (5) המהנדס או מי מטעמו לאחר ששוכנע כי המבנים המוקמים או המוצבים מתאימים לייעודם מבחינת יציבותם, רצפתם, קירותיהם, חלונותיהם ודלתותיהם ואישר את אופן חיבורם לרשתות המים, הביוב, הניקוז, התקשורת והחשמל.

תקנות רכישת מקרקעין בנגב (חוזה השלום עם מצרים) (טופס תביעה, וסדרי דין בועדת תביעות ובערעור על החלטותיה), תשמ"א-1980

סעיף: 1. התביעה

  • 1. (א) תביעה לפיצויים או להטבות אחרות לפי החוק תהא בכתב וחתומה ביד התובע. (ב) התביעה תהא בטופס שבתוספת ותוגש בשני עותקים למינהל הביצוע. (ג) התובע יכלול בתביעתו את כל המקרקעין שעל הקנייתם ופינוים הוא תובע פיצויים או הטבות אחרות. (ד) תובע שאיננו מיוצג על ידי עורך דין ושמקום מגוריו הקבוע איננו במקרקעין שקמו לקנין המדינה לפי החוק, יפרט בתביעה אדם ומקום להמצאת מסמכים שיהיו במקרקעין שקמו לקנין המדינה לפי החוק או בבאר שבע, ודין המצאת מסמכים לידי אותו אדם בכל הליך בפני מינהל הביצוע, ועדת תביעות ובערעור על החלטותיה כדין המצאה לידי התובע. (ה) תובע המיוצג על ידי עורך דין לענין תביעתו, דין המצאת מסמכים לידי עורך הדין כדין המצאה לידי התובע. (ו) ראה יושב ראש מינהל הביצוע או מי שהיושב ראש מינה לכך שבתביעה נתקיימו הוראות תקנות אלה, יאשר את הגשת התביעה במינהל הביצוע על ידי הטבעת החותמת של המינהל וציון היום של הגשת התביעה בעותק השני ויחזיר את העותק השני מאושר כאמור לידי התובע. (ז) אין בסטיה מטופס התביעה שאינה מהותית כדי לפסלו; היתה הסטיה מהותית, יודיע יושב ראש מינהל הביצוע לתובע בכתב על הליקויים שמנעו ממנו לאשר את הגשת התביעה ושיש לתקנם כדי להכשיר את התביעה להגשה. (ח) הגושים והחלקות שמדובר בהם בטופס שבתוספת הם כפי שהם מתוארים במפה החתומה בידי שר המשפטים, המופקדת בידי הממונה על מחוז הדרום והניתנת לעיון בכל השעות הרגילות של קבלת קהל במשרד הממונה על מחוז הדרום. (ט) נתקיימו בתובע נסיבות מיוחדות שיש להן חשיבות לענין הזכויות לפיצויים או הטבות אחרות, ונסיבות מאותו סוג לא אוזכרו בטופס, ימלא התובע את הטופס בשינויים המחוייבים וכן רשאי הוא לפרט את הנסיבות המיוחדות בתזכיר שיצרף לטופס.

תקנות התכנון והבנייה (פטור מהיתר לעבודה לצורך הקמת מיתקן שהייה למסתננים ותנאיו) (הוראת שעה), התשע"ב-2012

סעיף: 3. עריכת מפה

  • 3. (א) המפה תיערך בקנה מידה של 1:500 לפחות וייכללו בה כל אלה: (1) פרטי המבקש; (2) מספרי הגוש והחלקה של הנכס וכן פרטי זיהוי ברשת קואורדינטות לפי רשת ישראל החדשה; בנכס שאינו מוסדר לפי פקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח חדש], התשכ"ט-1969 – פרטי זיהוי לפי רשת קואורדינטות בלבד; (3) שטח הנכס וגבולותיו לפי הרישום בפנקסי המקרקעין; (4) הדרכים הגובלות עם הנכס ותשתיות בתחום הנכס ובגבולותיו; (5) קווי גובה; (6) השימושים המותרים בנכס לפי התכניות החלות עליו; (7) חץ הצפון; (8) קנה המידה שלפיו נערכה המפה; (9) תרשים סביבה המפרט את מיקום הנכס; (10) תיאור וסימון של העבודה לצורכי הצבת המבנה כמבוקש בפטור, לרבות אופן חיבורו לתשתיות ולמערכת לסילוק שפכים; (11) תרשים המבנה, גודלו המדויק, חלוקה פנימית ותפקודית, ופרטים. (ב) על אף האמור בתקנת משנה (א), מפה לביצוע עבודות עפר תיערך בקנה מידה של 1:1250. (ג) המפה תיחתם בידי – (1) המבקש; (2) בעלי הזכויות בנכס שחתימתם דרושה על בקשה להיתר לפי תקנה 2א לתקנות התכנון והבנייה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), התש"ל-1970; (2) הגורם המוסמך; (3) מתכנן המחוז או מי מטעמו, לאחר שבחן כי הפרטים המופיעים במפה תואמים את השלב הקבוע בתכנית או בהחלטת המועצה הארצית באותה עת כאמור בתקנה 2(א)(2), לרבות לעניין הקמת המבנים הציבוריים הזמניים; (4) המהנדס או מי מטעמו או המהנדס הצבאי – אם צבא ההגנה לישראל או אגף ההנדסה והבינוי מבצעים את העבודות, לאחר ששוכנע כי המבנה המוקם או המוצב מתאים לייעודו מבחינת בטיחותו, יציבותו, רצפתו, קירותיו, חלונותיו ודלתותיו, אישר את אופן חיבורו לרשתות המים, הביוב, הניקוז, התקשורת והחשמל.

תקנות בתי הדין השרעיים (דרכי המצאה), התשפ"ג-2022

סעיף: 2. הגדרות

  • ים; "עורך דין" – מי שהוא עורך דין לפי סעיף 42 לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961, לרבות טוען שרעי כהגדרתו בתקנות הטוענים השרעיים, התשכ"ג-1963; "תצהיר" – תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה, ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה הזרה שבה ניתנה ההצהרה, לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצה רה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות לביצוע אמנת האג (ביטול אימות מסמכי חוץ ציבוריים), התשל"ז-1977, שמאמתת את חתימת הנוטריון על גבי ההצהרה ומאשרת כי הוא אכן נוטריון לפי דיני אותה מדינה

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 6. הגדרות

  • ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה הזרה שבה ניתנה ההצהרה לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצהרה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות לביצוע אמנת האג (ביטול אימות מסמכי חוץ ציבוריים), התשל"ז-1977, שמאמתת את חתימת הנוטריון על גבי ההצהרה ומאשרת כי הוא אכן נוטריון לפי דיני אותה מדינה; "תעודה ציבורית" – כהגדרתה בסעיף 29 לפקודת הראיות; "תעודת עובד ציבור" – כמשמעותה בסעיף 23 לפקודת הראיות; "תקנות האגרות" – תקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז-2007.

תקנות המקרקעין (ניהול ורישום), התשע"ב-2011

סעיף: 65. רישום פעולת תכנון

  • 65. (א) רישום פעולת תכנון ייעשה על סמך בקשה החתומה בידי כל בעלי המקרקעין שבתחומם מתבצעת אותה פעולה; חתימת הבעלים תאומת בידי מי שהוסמך לפי סימן א' לאמת חתימה על שטר. (ב) לבקשה יצורפו מסמכים אלה: (1) תכנית לצורכי רישום או תכנית תלת–ממדית לצורכי רישום, לפי העניין, הכוללת את המקרקעין שמבוצעת בהם פעולת התכנון, מאושרת בהתאם לחוק התכנון וחתומה בידי יושב ראש מוסד התכנון המאשר כתואמת את התכנית שקבעה את ההוראות בדבר פעולת התכנון; (2) תכנית לצורכי רישום או תכנית תלת–ממדית לצורכי רישום, לפי העניין, הכוללת את המקרקעין שמבוצעת בהם פעולת התכנון, ומאושרת ככשרה לרישום על פי פקודת המדידות; (3) במקרקעין לא מוסדרים – טופס תיאור כללי של הקרקע המתייחס למקרקעין שמבוצעת בהם פעולת התכנון, חתום בידי מי שמוסמך לכך במרכז למיפוי ישראל; (4) סדר פעולות, הכולל את הפעולות המבוקשות לביצוע ולרישום על פי סדרן, בהתאמה לתכנית לצורכי רישום כאמור בפסקה (1), וכן הוראות בדבר ייחוד שעבוד או ייחוד זיקות הנאה, לפי הצורך; רשם רשאי לפטור מחובת הגשת מסמך כאמור, אם ראה כי בנסיבות המקרה ראוי וצודק לעשות כן; (5) כל מסמך אחר הדרוש למתן החלטה בבקשה. (ג) את התכניות לצורכי רישום המנויות בתקנת משנה (ב)(1) ו–(2) ניתן להגיש על גבי תשריט אחד.

אודות המחבר


עורכת דין ריקי בקבני

RDB עו"ד ריקי בקבני

לייעוץ מקצועי ללא עלות:


תחומי התעסקות:
משפחה
נוטריון
נזיקין
עבודה
רשלנות רפואית

לקוחות ממליצים:

"עד לפני הערעור לביטוח לאומי התמודדתי איתם לבד שהגיע הזמן לתת נכות לצמיתות ביטוח לאומי הוריד משמעותית את הנכות מהמחלה שלי בעזרת עוד ריקי הביטוח הלאומי החזיר את אחוז הנכות לשביעות רצוני תודה"

רונן ברוך אל- תיק נזיקין

שמי יורם, עו"ד בקבני מלווה ומכילה אותי כבר כמה שנים טובות מעבר להיות אמינה ומקצועית ברמה הגבוהה ביותר היא בן אדם לפני הכל יחס אנושי מהמעלה הראשונה.טופלתי דרכה בנושאים שונים ומגוונים והיא הוכיחה מקצועיות ונאמנות מלאה לאורך כל הדרך אני ממליץ עליה ומאחל לכל אדם אשר זקוק לעו"ד להגיע רק לשיחת הכירות איתה לא צריך יותר מזה בכדי להבין שאתה בידיים הכי טובות שרק ניתן.

יורם לב ארי

מאמרים נוספים:

עו"ד נוטריון בפתח תקווה

בעולם המשפטי המודרני, עו"ד נוטריון בפתח תקווה משחק תפקיד מרכזי במגוון רחב של הליכים משפטיים ואדמיניסטרטיביים. נוטריון הוא עורך דין בעל הסמכה מיוחדת מטעם משרד.. קרא עוד

יפוי כוח נוטריון בפ"ת

יפוי כוח נוטריוני - מדריך מקיף להבנת המסמך המשפטי החשובתשובה תמציתיתעורך דין נוטריון בפתח תקווה יפוי כוח נוטריוני הוא מסמך משפטי רשמי המאושר על ידי.. קרא עוד

עורכת דין עבודה פתח תקווה בנושא

הרעת תנאים בעבודהאדם אשר עובד במקום עבודתו כשנה לפחות וחלה הרעה בתנאי העבודה שלו רשאי להתפטר, לקבל פיצויי פיטורים מלאים ואף לזכות בדמי אבטלה מידיים.. קרא עוד
פרטים נוספים

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם