ראשי » תביעה על רשלנות רפואית
המסגרת הנורמטיבית בתביעות רשלנות רפואית
רשלנות רפואית היא עילה משפטית להגשת תביעה כאשר ניתן להוכיח סטייה מהותית מהסטנדרטים הרפואיים המקובלים. פסיקות בתי המשפט קובעות כי יש להוכיח התרשלות, נזק וקשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק.
ע"א 7276/18 עיזבון המנוחה פלונית נגד מדינת ישראל – המרכז לבריאות הנפש מעלה הכרמל (2021):
"רשלנות רפואית מוגדרת כסטייה מהותית מנורמות טיפוליות מקובלות, אשר התפתחו בגדרן של דיסציפלינות רפואיות שונות…"
חובה לצרף חוות דעת רפואית לכתב התביעה כדי לבסס את הטענות הרפואיות.
ת"א (חיפה) 2152-06-13 רדא אבו רוקן נגד שירותי בריאות כללית (2014):
"בעל דין המבקש להוכיח טענה בתחום הרפואה מחויב בהגשת חוות דעת רפואית לשם ביסוס טענותיו בתחום הרפואה."
תיעוד רפואי הוא כלי קריטי בהוכחת רשלנות רפואית, ולכן על התובע להציג את כלל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים.
ת"א (חיפה) 18943/07 ענת זקס נגד ד"ר מואיגר גוסטבו ואח' (2011):
"הונחה בפניי בקשת ב"כ התובעת להתיר לה לצרף לכתב התביעה חוות דעת רפואית מטעמה של פרופ' צבי ארצי בנושא הרשלנות הרפואית הנטענת."
עדות מומחים רפואיים נחשבת להכרחית להוכחת רשלנות רפואית, מאחר שהם מספקים חוות דעת מקצועית על סטנדרטים רפואיים מקובלים.
ע"א 7276/18 עיזבון המנוחה פלונית נגד מדינת ישראל – המרכז לבריאות הנפש מעלה הכרמל (2021):
"בכגון דא, חשיבות רבה עד-כדי-מכרעת מיוחסת לעמדת המומחים הרפואיים…"
התובע נדרש להוכיח את כל יסודות העוולה, אולם במקרים מסוימים, ייתכן היפוך נטל ההוכחה כאשר הנתבע מחויב להוכיח שלא התרשל.
התיישנות בתביעת רשלנות רפואית
יש לקחת בחשבון את תקופת ההתיישנות – לרוב שבע שנים ממועד גילוי הנזק.
סמכות עניינית
תביעות רשלנות רפואית נדונות בבית משפט שלום או מחוזי, בהתאם לגובה סכום התביעה.
תביעת רשלנות רפואית היא הליך משפטי מורכב, המחייב:
הוכחת התרשלות בטיפול הרפואי
הצגת חוות דעת רפואית מקצועית
הוכחת קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק
עמידה בדרישות פרוצדורליות מחמירות
אם נפגעת עקב רשלנות רפואית, חשוב לפעול בהקדם. פנה לייעוץ משפטי מקצועי לבדיקת סיכויי תביעתך וקבלת ליווי משפטי מתאים. ניתן להתעייץ עם עורך דין מנוסה ל תביעה על רשלנות רפואית .
ת"א (חיפה) 18943-07- ענת זקס נגד ד"ר מואיגר גוסטבו ואח
שמות השופטים: שלמה לבנוני
1. התובעת הגישה תובענת נזיקין, שעיקרה רשלנות רפואית בגין טיפול רשלני נטען שניתן לה על ידי הנתבע 1, מנהל מחלקת רפואה פה ולסת בבית החולים כרמל (להלן – "הנתבע"). לרשלנותו הנטענת חברה רשלנות רפואית נטענת נוספת בטיפול שקיבלה התובעת אצל הנתבע 2 (להלן – "בית החולים"). לאחרונה הוגשה הודעה המסלקת התביעה נגד בית החולים ונותר בזירה הנתבע בלבד. 2. התובענה הוגשה ב- 13.11.07 . שנים התובעת לא הייתה מיוצגת על ידי עורך דין. החל מיום 28.2.11 היא מיוצגת. הונחה בפניי בקשת ב"כ התובעת להתיר לה לצרף לכתב התביעה חוות דעת רפואית מטעמה של פרופ' צבי ארצי בנושא הרשלנות הרפאית הנטענת וכן להאריך לה את המועד להגשת חוות דעת רפואית במישור הנכות והנזק למשך 30 יום נוספים לאחר קבלת החלטת בית המשפט. הונחה בפניי תגובת ב"כ הנתבע ותשובת ב"כ התובעת לתגובה האמורה. 3. תשובת ב"כ הנתבע מפרטת בהרחבה את תולדותיו של תיק זה, לרבות שורה של החלטות שניתנו על ידי. ב"כ התובעת, בתשובה לתגובה, כלל לא מתיימר להתמודד עם הטענות האמורות, וממילא עליי לאמצם. עולה מהם כי התובענה שבפניי היא תביעה שנייה לאחר שתביעתה הראשונה של התובעת בבית משפט זה נמחקה, לנוכח העובדה שלא נתמכה בחוות דעת וזאת לאחר שתלונה שהגישה למשרד הבריאות נדחתה. 4. לאורך השנים הרבות חזרתי והמלצתי לתובעת להיות מיוצגת על ידי עורך דין, ומכל מקום להגיש חוות דעת. בהחלטתי מיום 16.12.08 רשמתי כי לא זו בלבד שהתובעת "לא צרפה חוות דעת רפואית התומכת בתביעתה, אף אין בדעתה לעשות כן". חתמתי את החלטתי ורשמתי כי "הנני קובע כי התובעת לא השכילה להיכנס לטרקלין הבירור בעניין הרשלנות הרפואית הנטענת וככל שתביעתה נסמכת על הנדבך האמור לא אדרש לה, והיא נדחית".
החלטה |27/11/2011 |שלום – חיפה
ת"א (חיפה) 2152-06-13- רדא אבו רוקן נגד שירותי בריאות כללית
שמות השופטים: אריקה פריאל
מעיון בכתב התביעה עולה כי התובעת הזדרזה להגיש את תביעתה, אף כי לא היו בידיה כל הנתונים הרלוונטיים לביסוס העילה. טענותיה בדבר קיומה של רשלנות בטיפול הרפואי שניתן לה כלליות וסתמיות, אין זה נהיר אם מופנות כלפי הניתוח הראשון שבוצע מיד לאחר הלידה או כלפי פעולת הסרת הפוליפ שנתגלה ברחמה ומהם הכשלים הנטענים. גם לאחר צירוף חוות דעת לא ניתן יהיה לדון בתביעתה כמות שהיא. 2 הגשת תובענה בטרם קבלת חוות דעת של מומחה רפואי הן לעניין הרשלנות הנטענת והן לעניין הנכות גרמה לצד שכנגד עבודה מיותרת, שכן נאלץ להגיש כתב הגנה שיהיה צורך לתקנו וגם בקשות ותגובות שלא לצורך. לפיכך הוא זכאי לפסיקת הוצאות לטובתו. אשר על כן אני מורה על מחיקת התובענה. התובעת תישא בהוצאות הנתבע בסך 3,000 . תשלום ההוצאות הוא תנאי להגשת תובענה חדשה על יסוד אותה מסכת עובדתית.
פסק דין |29/03/2014 |שלום – חיפה
ע"א 7276/18- עזבון המנוחה פלונית נגד מדינת ישראל- המרכז לבריאות הנפש מעלה הכרמל
שמות השופטים: נ הנדל,נ סולברג,א שטיין
רשלנות רפואית מוגדרת במחוזותינו, מאז ומעולם, כסטייה מהותית מנורמות טיפוליות מקובלות אשר התפתחו בגדרן של דיסציפלינות רפואיות שונות ואשר קובעות מהו הטיפול הרפואי הנכון והמועיל למטופל בהתבסס על שקילתם של הסיכויים מול הסיכונים (ראו: עניין קוהרי, בעמ' 172). במסגרת זו, רופא או בית חולים ייחשב לרשלן רק כאשר הוא אינו מונע נזק למטופל שאותו ניתן למנוע באמצעים רפואיים מוכרים ומקובלים, שעלותם, לפי הדעה הרפואית המקובלת, פחותה מתוחלת הנזק. בהינתן הערך הרב שחברתנו מייחסת לחייהם ולבריאותם של אנשים הנזקקים לשירותים רפואיים, במקרים רבים, אם כי לא בכל המקרים, האיזון של עלות-מול-תועלת יחייב את ספקי השירותים הרפואיים לספקם למטופליהם חרף עלותם הגבוהה, כל אימת שהדבר מועיל לבריאותו של המטופל (ראו והשוו: סעיף 5 לחוק זכויות החולה: "מטופל זכאי לקבל טיפול רפואי נאות, הן מבחינת הרמה המקצועית והאיכות הרפואית, והן מבחינת יחסי האנוש. "). 15 33. בכגון דא, חשיבות רבה עד-כדי-מכרעת מיוחסת לעמדת המומחים הרפואיים אשר באים להעיד בפני בתי המשפט על המקובלוֹת בדיסציפלינות רפואיות שונות, על הנורמות אשר פותחו ושוכללו בגדרי דיסציפלינות אלה, ועל הפרקטיקה הראויה. ככלל, מומחים אלו – ולא אנחנו, השופטים – הם שיגדירו את היחס הראוי בין תוחלת הנזק לבין עלות האמצעים הרפואיים אשר יכולים למנעו או למזערו. לצד זאת, שמרנו לעצמנו שיקול-דעת שיורי אשר מאפשר לנו לחלוק, במקרים חריגים, על עמדתו של מומחה רפואי ועל האופן שבו הלה מעריך את העלות מול תועלת – הפוסק האחרון בשאלה אם רופא או מוסד רפואי פלוני התרשל ואם לאו, הוא בית המשפט ולא המומחה.
פסק דין |01/03/2021 |בית המשפט העליון
ת"א (ירושלים) 37146-12-11- א. ג. עי נגד מכבי שירותי בריאות עי
שמות השופטים: מוריה צרקה
באותם מקרים אכן יש מקום לפסוק, כעקרון, וכשמדובר בתביעת רשלנות רפואית, כי כיוון שהתובע לא יוכל להוכיח ענין שברפואה וכיוון שכל-כולה של התביעה הוא ענין שברפואה, אין לתביעה תקומה ודינה להיות מסולקת על הסף, כתביעה שאינה מגלה עילה. " (רע"א 2237/12 שירותי בריאות כללית נ' מוחמד טוויל (פורמלי) ( 14.6.2012 )). 22. בתביעה שעילתה רשלנות רפואית, חוות דעת רפואית אינה רק ראיה בתיק, הנדרשת לשם הוכחת דבר שברפואה. חוות הדעת היא חלק מכתבי הטענות: "כידוע, חוות דעת רפואית יש לצרף לכתב הטענות, ולפיכך היא נחשבת כמרכיב הכרחי לצורך העמדת טיעון, אם בגדר עילת תביעה או טענת הגנה (ראו תקנה 127 לתקנות והשוו לרע"א 9014/12 פלוטקין נ' kline ( 21.1.2013 )). מכאן, שחוות הדעת הרפואית היא חלק מכתב הטענות, ולכן יתכן כי משיכת חוות הדעת הרפואית על-ידי המשיבים 7-2 כמוה כבקשה לתיקון כתב טענות, באופן שימחקו ממנו טענות המבוססות על חוות הדעת הרפואית שצורפה אליו, ושעם קבלת הבקשה יש לאפשר לצדדים האחרים בתיק לתקן את כתבי טענותיהם בהתאם. בכך גם עשוי להימצא מענה לטענת המבקשים כי אין באפשרות המשיבים למשוך את חוות הדעת של המומחים מטעמם לאחר הגשתן ללא היתר. עם זאת, משלא הובא בפני טיעון בעניין זה, וכיוון שיכולות להיות גם דעות אחרות, איני רואה להידרש לאפשרות זו מעבר להערה זו. " (ע"א 1321/15 ד"ר שמואל דיאמנט נ' מני לוי ( 07.07.2015 )) 23. כיוון שנמשכו חוות הדעת, למעשה תוקנו כתבי הטענות, באופן שהם אינם כוללים עוד טענות שברפואה, אשר טעונות תמיכה בחוות דעת רפואית. עילת התביעה שבפני, ככל תביעת רשלנות רפואית, נשענת על שלושה יסודות, אשר שלושתם טעונים חוות דעת רפואית: הטענה שהטיפול שניתן הוא רשלני, דהיינו אינו עומד בסטנדרט הטיפול הרפואי הסביר, הטענה שנגרם לתובע נזק גוף, והטענה שנזק הגוף נגרם עקב הטיפול הרפואי.
פסק דין |24/10/2016 |שלום – ירושלים
רע"א 2589/23- פלוני נגד אסותא אשדוד בעמ
שמות השופטים: י עמית
, התשמ"ד-1984 ובתיקון מס' 3 לתקנות החדשות, בגדרו תוקנה תקנה 15(א)(2) ונוספה תקנה 92(א1). על פי התיקון, בתביעת נזקי גוף בשל עבירת מין שהנתבע ביצע כלפי התובע והורשע בה, רשאי התובע לבקש כי בית המשפט ימנה מומחה מטעמו ובית המשפט יטיל את תשלום שכרו של המומחה שמינה על הנתבע שהורשע, אלא אם שוכנע מטעמים מיוחדים שלא לעשות כן (בעניין זה ראו גם ע"א 132/21 פלונית נ' פלוני, פסקה 15 לפסק דיני ( 13.4.2022 ))]. 8. ומה דינו של בעל דין שלא צירף חוות דעת רפואית לכתב טענותיו ובית המשפט לא פטר אותו מכך ככלל, במצב כזה בעל הדין "לא רשאי להשמיע עדות של מומחה רפואי ולא יוכל להוכיח עניין שבמומחיות רפואית מטעמו לעניין הנדון" (תקנה 93(א) לתקנות, וכן השוו ל-רע"א 2399/21, פסקה 28). ודוק: בתביעת נזקי גוף בגדרה התובע מסתפק אך ורק בנזק בלתי ממוני, אין בהכרח חובה לצרף חוות דעת רפואית. כך, לדוגמה, מקום בו מדובר בתביעה בגין תקיפה או תאונת עבודה (ראו למשל רע"א 235/16 דנציגר נ' חרל"פ, פסקה 6 ( 10.7.2016 )). אך כאשר בתביעה לרשלנות רפואית עסקינן, כמו במקרה דנן, הרי שעל מנת להוכיח התרשלות בגינה נגרם נזק לא ממוני, על התובע לצרף חוות דעת רפואית לתמיכה בטענות ההתרשלות והקשר הסיבתי. 9. ומהתם להכא. בית המשפט המחוזי הגיע למסקנה כי בנסיבות העניין לא היה מקום לפטור את המבקש מהגשת חוות דעת רפואית מטעמו, ובתוך כך דחה את טענותיו ולפיהן בנסיבות המקרה הוא כלל אינו מחויב בהגשת חוות דעת. בין היתר, בית המשפט המחוזי עמד על כך שאין חולק כי מדובר בתביעת רשלנות רפואית בגין "נזקים חמורים מאוד" שנגרמו לכאורה למבקש בהיותו כבן שנתיים בלבד; כי מכתב התביעה עולות טענות רבות בדבר שורת מעשים רשלניים, לכאורה, מצד הצוות הרפואי של המשיבה, הדורשות ביסוס בחוות דעת מומחה ברפואה; וכי מאחר שאין חולק שהשבר לא נגרם במהלך הטיפול, מתחדד עוד יותר הצורך בחוות דעת שתצביע גם על קשר סיבתי, דהיינו, על כך שהנזקים נגרמו דווקא כתוצאה מההתרשלות הנטענת, ולא כתוצאה מהשבר עצמו וללא קשר לאופן הטיפול אצל המשיבה.
החלטה |19/06/2023 |בית המשפט העליון
רע"א 2399/21- פלוני נגד פלוני
שמות השופטים: י עמית,נ סולברג,י וילנר
חוות דעת מעין זו נחשבת "למרכיב הכרחי לצורך העמדת עילת תביעה טובה ושלמה" (ראו: רע"א 1358/12 מרכז רפואי רבין בית החולים בילינסון נ' עזבון אייזנבך, פסקה 8 ( 8.5.2012 )), ובהיעדרה נשמטת הקרקע תחת טענות רפואיות המועלות על-ידי מי מהצדדים (ראו: תקנה 93(א) לתקנות סדר הדין האזרחי; יוער כי תקנה 87(ד) לתקנות סדר הדין האזרחי מאפשרת לבית המשפט לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת רפואית כאמור, אך במקרים אלה, ימונה חלף זאת מומחה רפואי מטעם בית המשפט, ראו: רע"א 7975/18 פלוני נ' המרכז הרפואי תל אביב, פסקה 7 ( 9.12.2018 ); רע"א 3046/18 פלוני נ' כלל חברה לביטוח בע"מ, פסקאות 30/28 ( 24.12.2018 ); אורי גורן סוגיות בסדר דין אזרחי 677 (כרכים א-ב, מהד' 13, 2020)). יתירה מזאת, לא אחת נקבע כי חוות דעת של מומחה אשר צורפה לכתב הטענות, נחשבת לחלק בלתי-נפרד מכתב הטענות עצמו, עדי כדי שהגשת חוות דעת רפואית נוספת או משלימה מחייבת תיקון של כתב הטענות (ראו: רע"א 6098/92 זכאי נ' מדינת ישראל, משרד הבריאות, פ"ד מז(3) 651, 654 (1993); רע"א 3686/16 פלונית נ' מדינת ישראל – המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי (איכילוב), פסקה 7 ( 26.7.2016 ); רע"א 4741/19 הסתדרות מדיצינית הדסה נ' פלוני, פסקה 10 ( 18.9.2019 )). 12 29. הנה כי כן, בירורן של תביעות לפיצויים בגין נזקי גוף מחייב, ככלל, את כל אחד מבעלי הדין לצרף חוות דעת רפואית לכתב טענותיו ככל שברצונו להוכיח עניין שברפואה (אם לשם ביסוס התביעה ואם לשם התגוננות מפניה). עוד יצוין כי לעתים ממנה בית המשפט אף מומחה רפואי מטעמו על מנת לסייע בידו להכריע בין חוות הדעת מטעם הצדדים (ראו: תקנה 88(א) לתקנות סדר הדין האזרחי; לחשיבותו של מינוי מומחה מטעם בית המשפט בנסיבות שכאלה, ראו למשל: ע"א 9418/04 צוות ברקוביץ מאגרי בניה בע"מ נ' דמארי, פסקה יב ( 9.4.2006 ); ע"א 4330/07 מוזס נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות – בית חולים רמב"ם חיפה, פסקאות טו-טז ( 5.3.2009 )).
פסק דין |28/07/2021 |בית המשפט העליון
ת"א (קריות) 36596-07-13- עזבון המנוח גאוהר חליל זל נגד בית החולים לגליל המערבי נהריה
שמות השופטים: עידית וינברגר
לצורך עמידה בנטל, על המבקש לגבות את טענותיו בראיות: "במסגרת "הנטל הכבד" המונח על כתפי התובע, עליו להראות מהם טעמיו המיוחדים המצדיקים את מתן הפטור בעניינו ומינוי מומחה מטעם בית המשפט. טענות אלו אינן יכולות להיטען בעלמא, אלא עליהן להיות מגובות בראיות" (עניין מרכז רפואי רבין דלעיל) 9. החובה לצרף חוות דעת להוכחת עניין שברפואה, מודגשת ביתר שאת כאשר מדובר בתביעות רשלנות רפואית, כמו בענייננו: "בעל דין הרוצה להוכיח עניין שברפואה לביסוס טענה מטענותיו יצרף לכתב טענותיו תעודת רופא או חוות דעת של מומחה (תקנה 127 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד1984-). חובה זו היא בעלת משמעות מיוחדת בתביעות בשל רשלנות רפואית, שאז תלויה הן הוכחת החבות והן הוכחת הנזק, בחוות דעת כזו" (ע"א 1146/99 קופת חולים כללית נ' מוטי סולן, פ"ד נה (4 ) 911,898 ) 5 ראו גם בת. א. 3244/09 (ב"ש) אוקסנה לובנוב נ' תגבור בע"מ (13/03/2012): "בתובענות שעניינן בנזקי גוף שאינם תולדה נטענת של רשלנות רפואית, מהווה מתן פטור מצירוף חוות דעת רפואית לכתב התביעה חריגה מן הכלל החל ברגיל בנוגע להוכחת עניין שברפואה. אולם, בתובענות שעניינן ברשלנות רפואית עצם חוות הדעת הרפואית מקימה את עילת התביעה גופה, מלבד היותה הוכחה במישור הנזק, ובהעדרה אין למעשה אף לא ראשית ראיה לחבות (וודאי לא לנזק). . . אכן, חובת צירוף חוות דעת רפואית בתובענה בעילה של רשלנות רפואית הינה בעלת משמעות מיוחדת, באשר בהעדר חוות דעת רפואית, אין התובענה רק נעדרת כל תשתית לחבות, אלא היא מהווה למעשה ערעור ופגיעה במקצועיותם של הרופאים המעורבים, ללא כל אחיזה, ולכך לא אוכל לתת יד.
החלטה |30/05/2015 |שלום – קריות
ת"א (חיפה) 10004-12-19- פלוני נגד שירותי בריאות כללית מחוז חיפה
שמות השופטים: אהרון שדה
לא פעם מתקשה מערכת הבריאות לעמוד במצופה ממנה ולא בטוח שהאשם נעוץ דווקא בה שכן המדיניות וחלוקת המשאבים נקבעים במקום אחר. הפרת חובה שהיא בגדר רשלנות, התרשלות או הפרת חובה חקוקה שהיא חד משמעית, לא יזכו "להנחה" בעת ההכרעה. יעדים או אידיאלים שאליהם אנו מבקשים לשאוף אך לא תמיד מוגשמים באופן מלא או רצוי, את אלה יש לבחון בהתאם למועד ולמצב הרלוונטיים. יש לזכור כי קיים פער בין המצוי לרצוי, בגין הרצוי לא תמיד ניתן לחייב בדין, המצוי הוא זה שבדרך כלל קובע את מתחם ה"סבירות" בה גוף פועל. אין זה סוד שבתי המשפט נוטלים מעט מהרצוי (גם אם הוא לא מצוי) ומוסיפים אותו למצוי כדי ליצור סטנדרט התנהגות גבוה יותר (למשל בחבות מעסיק לבטיחות עובדיו) אך הדבר צריך להיעשות בזהירות, במתינות ובשים לב ליכולות האמיתיות של אותו נתבע לממש גם את הרצוי-והכוונה לזה הרחוק יותר מהמצוי. ומכאן חזרה לתיק שלפני, הטענות העיקריות העולות מכתב התביעה אשר ייסקר כאמור וידון על פי חלקיו נוגעות להתרשלות בנטילת אנמנזה מהמנוח והשלכותיה, הטענה השנייה נוגעת להפרת זכותו של התובע לקבלת טיפול רפואי נאות כחולה אונקולוגי סופני או כ"חולה הנוטה למות" על פי החוק הנושא שם זה. שתי עילות מרכזיות אלה כוללות בחובן כמובן עילות משנה ואת הטענות וההתייחסות לטיפול רפואי שקיבל או לא קיבל התובע. 4 הנתבעת בסיכומיה הדגישה כי תצהירי ועדויות המומחה מטעם התובעים ועדיהם היו סובייקטיביים מאד ברם לא הוכחו מתוכן עובדות אשר יכולות לבסס את התביעה מקל וחומר כשמדובר בתביעת רשלנות רפואית, בה יש לתחום ולהוכיח את חזית התביעה באמצעות חוות דעת מומחה כאשר במקרה של התובעים מדובר בחוות דעת קצרה (3 עמודים) היתומה מכל אסמכתא או הפנייה לספרות רפואית או מקור מחייב אחר ודומני כי במקרה כאן, כאשר אין העברת נטל ולמעשה כל העובדות מצויות בידי התובעים, יש מקום להתחיל את הדיון בהכרעה בבחינת עדויות עדי התביעה ובראשן המומחה מטעמה.
פסק דין |13/06/2022 |שלום – חיפה
ת"א (חיפה) 68209-08-23- פלונים נגד שירותי בריאות כללית הנהלה ראשית
שמות השופטים: ישראלה קראי גירון
אכן, נקודת המוצא היא שעל בעל דין שרוצה להוכיח עניין שברפואה, לצרף לכתב טענותיו חוות דעת של מומחה בתחום מומחיותו, כנדרש על פי תקנה 87(א) לתקנות. החובה לצרף חוות דעת רפואית לתביעה, המבוססת על עילה של רשלנות במתן טיפול רפואי, היא לא רק חובה משפטית, אלא יש לה חשיבות מיוחדת, מאחר והן הוכחת החבות והן הוכחת הנזק תלויות בחוות דעת זו. ראו לעניין זה: ע"א 1146/99 קופת חולים כללית נ' מוטי סולן, פ"ד נה 898 (4) (2001). יחד עם זאת, תקנה 87 (ד) לתקנות מאפשרת לבית משפט לסטות מהכלל הקבוע בתקנה 87(א) הנ"ל, ולא לחסום את דרכו של התובע מלהוכיח עניין שברפואה, רק מפני שחוות הדעת הרפואית לא הוגשה עם כתב תביעתו. תקנה 87(ד) מאפשרת זאת, וקובעת כי על תובע, המבקש לדחות את מועד הגשת חוות הדעת, להגיש בקשה למתן ארכת מועד להגשת חוות דעת נדרשת, לכל המאוחר עם הגשת כתב התביעה. גישה זו, לפיה אין לחסום באופן גורף זכותו של תובע לפנות לערכאות, רק בשל העדר חוות דעת רפואית נדרשת לתמיכה בתביעתו במועד, בשל החשש מפני גרימת עוול לא מידתי לאחד הצדדים, בדרך כלל התובע, הוכרה גם בפסיקה שקדמה לתקנות. כך גם הוכר הצורך לנהוג בגישה מקלה ביחס לשאלת חובת צירוף חוות דעת לכתבי טענות ומהו המועד הנכון לעשות כן. ראו לעניין זה: ת"א (מחוזי י-ם) 9337/07 עזבון רחל שבו נ' מוחמד דחלאן ( 29.06.2010 ); ת"א (י-ם) 7116/05 מסאלמה נ' בית חולים מקאסד ( 20.11.2006 ). 13. בענייננו, הוגש כתב התביעה בטרם חלפו 7 שנים מהמועד בו נולדה הקטינה, ומעיון באמור בו לא ניתן לטעון כי עסקינן בתביעה מופרכת וחסרת בסיס, רק בהסתמך על האמור בה.
החלטה |23/01/2024 |מחוזי – חיפה
ת"א (תל אביב) 41100-08-21- ג.א.ק נגד שירותי בריאות כללית
שמות השופטים: יעל אילני
בין היתר חזר וקבע כי: "כידוע, נקודת המוצא היא שבעל דין המבקש להוכיח "עניין שברפואה" נדרש לצרף לכתב טענותיו חוות דעת מומחה ברפואה, וזאת בשונה מחווֹת דעת מומחים בתחומים אחרים, שאותן אין צורך לצרף לכתב הטענות. . . מכאן, שרואים את חוות הדעת הרפואית כחלק מכתב הטענות של בעל הדין, והיא נחשבת "למרכיב הכרחי לצורך העמדת עילת תביעה טובה ושלמה". . . כך על דרך הכלל, וכך במיוחד בתביעות בגין רשלנות רפואית, שבהן גם שאלת האחריות (ולא רק שאלת הנזק) כרוכה, מניה וביה, בהוכחת "עניינים שברפואה", ולפיכך על התובע לתמוך גם את טענותיו במישור זה באמצעות חוות דעת מתאימה. . . " "לצד זאת", נקבע שם, "בית המשפט רשאי לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת רפואית לכתב הטענות, וסמכות זו, אשר הייתה קבועה בעבר בתקנה 127 סיפה לתקנות הישנות, מעוגנת כיום בתקנה 87(ד) לתקנות. . . הלכה עמנו כי בית המשפט יעשה שימוש בסמכות זו "אך בנסיבות יוצאות דופן,שכן פטור מעין זה אינו עולה בקנה אחד עם שיטת המשפט האדברסרית בגדרה נדרשים בעלי הדין להציג תשתית ראייתית לטענותיהם ולבסס את עילת תביעתם, בין היתר, באמצעות חוות דעת רפואית". . . ונפסק בעבר כי על בעל הדין המבקש את הפטור להוכיח ברמת הוכחה גבוהה הנתמכת בראיות מספקות כי ישנם טעמים שבגינם אין באפשרותו להגיש חוות דעת רפואית מטעמו; וכן כי במקרים החריגים שבהם יינתן פטור, אזי, ככלל, ימונה תחת זאת מומחה מטעם בית המשפט (ראו עניין פלוני, פסקאות 13-9; עניין עזבון אייזנבך, פסקאות 11/10; רע"א 2399/21, פסקה 28 והאסמכתאות שם ; שקד, עמ' 366-365)". בסיום פסק הדין הוסיף כב' השופט עמית וציין כי על אף השוני בין נוסח התקנות הישנות בה נקבע כי בית המשפט רשאי לפטור מצירוף חוות דעת רפואית "מטעמים מיוחדים שיירשמו", לבין נוסח תקנה 87(ד) לתקנות החדשות הנוקטת לשון "אם מצא הצדקה לכך", אין מדובר בשינוי מהותי אלא "בשוני סמנטי, ומחוקק המשנה לא התכוון להכניס שינוי מהותי בתנאים למתן פטור מהגשת חוות דעת.
החלטה |21/01/2024 |מחוזי – תל אביב
ת"א (חיפה) 23621-01-22- פלוני נגד כמאל אברהים
שמות השופטים: אפרת קריב
ככל שהתובע מבקש פטור או דחייה מהגשת חוות דעת כזו כאמור, צריך להגיש בקשה זו עם כתב התביעה (תקנה 87(ד) לתקנות סדר דין אזרחי, התשע"ט – 2018) . 27. התובע מבקש להסתפק במסמך תוצאות התלונה למשרד הבריאות ובהצעות המחיר שצרף לכתב התביעה כדי להוכיח את רשלנות הנתבע. 28. למרות שבמסמך ממשרד הבריאות ישנן קביעות שונות המתייחסות לטיפולים שקיבל התובע אצל הנתבע ואף קביעות מסוימות באשר לרשלנות הנתבע, אין בו פירוט באשר לנזקים שנגרמו מטיפולים שנעשו בשנים שונות ואין בו פירוט הנזקים או קביעת תמחור לטיפולים הנדרשים. עיון בהצעות המחיר שצרף התובע לכתב התביעה מעלה כי הרופאים אליהם פנה התובע סבורים שעל התובע לבצע טיפולים נוספים מעבר לטיפולים המצוינים במסמך במשרד הבריאות, ולפיכך הצעות המחיר אינן יכולות להשלים את המסמך ממשרד הבריאות ולהוות יחד מעין חוות דעת רפואית. 29. כמו כן, התובע לא צרף לתביעתו בקשה מפורטת לדחיית המועד להגשת חוות דעת או בקשה לפטור מהגשת חוות דעת לרבות מסמכים המעידים על מצבו הכלכלי שאינו מאפשר זאת. 30. על פי הפסיקה, בתביעות שעניינן רשלנות רפואית ישנה חשיבות רבה לצירוף חוות הדעת כיוון שעצם קיומו של נזק עקב טיפול רפואי, אין בו כדי להעיד בהכרח על קיומו של אשם (ראה ע"א 8693/08 יצחק הרמן נ' ד"ר עמוס שטרנברג ( 29.12.2010 )) . לא כל נזק מלמד על רשלנות ומדובר בעניין שברפואה הדורש ראיה ולא ניתן להוכיחו אלא באמצעות חוות דעת (ראה: ת"א (שלום חי') 16718-10-15 פלוני נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות (נבו 19.09.2018 ). 31. אף הטענה להיפוך נטל הראיה אינה פוטרת את התובע מהגשת חוות דעת וזאת כיוון שתחולת הכלל מחייבת הוכחת התקיימות התנאים שמונה הסעיף והוכחה זו יכולה להתקבל רק לאחר סיום פרשת התביעה, (ע"א 1146/99 קופת חולים כללית נ.
החלטה |26/03/2022 |שלום – חיפה
רע"א (מרכז) 40074-12-19- ע. ר. נגד מגדל חברה לביטוח בעמ
שמות השופטים: צבי ויצמן
כללו של דבר הוא שעל תובע המבקש להוכיח דבר שברפואה לצרף לכתב תביעתו חוות דעת רפואית לביסוס טענותיו בעניינים שברפואה, כפי שמעוגן בתקנה 127 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984(להלן- התקנות) אשר קובעת כדלקמן: "רצה בעל דין להוכיח ענין שברפואה לביסוס טענה מטענותיו, יצרף לכתב טענותיו תעודת רופא או חוות דעת של מומחה, לפי הענין, שנערכה לפי סעיף 24 לפקודת הראיות , תשל"א-1971 (להלן – חוות דעת); אולם רשאי בית המשפט או הרשם לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת מטעמים מיוחדים שיירשמו". עיתים יאשר בית המשפט הגשת חוות דעת רפואית במאוחר להגשת כתב התביעה ואולם אז יידרש תובע המבקש לצרף את חוות הדעת במנותק להגשת כתב התביעה לבקש את תיקון כתב תביעתו לצורך צרופה של אותה חוות דעת שכן חוות הדעת מהווה חלק מכתב התביעה עצמו, כך הובהר כדוגמה בעניין רע"א 3686/16 – פלונית נ' מדינת ישראל – המרכז הרפואי תא עש סוראסקי, (2016) – "כידוע, כאשר עסקינן בחוות דעת של מומחה רפואי מטעם אחד הצדדים להליך, שנועדה להוכיח עניין שברפואה, חוות הדעת עצמה מהווה חלק מכתב הטענות של בעל הדין. . . בהקשר זה כבר הובהר כי: "החובה המוטלת על תובע לצרף חוות דעת רפואית בעת הגשת תביעה בגין נזק רפואי מעוגנת בתקנה 127 לתקנות. . . הכלל הקבוע בתקנה 127 הוא חריג לתקנה 71(א) לתקנות לפיה: 'כתב טענות יכיל את הרצאת העובדות המהותיות בלבד, שבעל הדין מסתמך עליהן בתביעתו או בהגנתו, לפי הענין, אך לא את הראיות הבאות להוכיח אותן'" (רע"א 4046/09 התעשייה הצבאית לישראל בע"מ נ' מונסונגו, פסקה 3 ( 5.10.2009 ))" (הדגשה שלי – צ. ו) 9 ואם כן, ובהתאם לתקנה 92 לתקנות, היה על המבקש בנדון, אשר חפץ להגיש חוות דעת רפואית נוספת שעניינה בתחום התעסוקתי, להגיש בקשה לתיקון כתב תביעתם באופן שתצורף לו חוות הדעת האמורה, תוך הבהרה מדוע נחוץ התיקון ובמה יסייע לבית המשפט "להכריע בשאלות שהן באמת השאלות השנויות במחלוקת בין בעלי הדין".
החלטה |19/01/2020 |מחוזי – מרכז
ת"א (תל אביב) 28574-04-22- עזבון המנוחה פלונית ז"ל נגד ' המרכז הרפואי על שם סוראסקי בית חולים איכילוב
שמות השופטים: קרן שמש
קרי, בהיעדרה של חוות דעת רפואית, או בקיומה של חוות דעת רפואית שאינה מפרטת ברמה העובדתית הנדרשת את הרשלנות הרפואית המיוחסת לנתבע-אין מנוס מהמסקנה, כי התביעה שהוגשה הינה משוללת עילה, וככזו-דינה להימחק, בהתאם לתקנה 100(1) לתקנות. . . אין די באמירה כללית לצורך ביסוס טענה משפטית בדבר קיומה של רשלנות. על הטוען לנזק כתוצאה מרשלנות, לפרט את פרטי המעשה או המחדל שגרמו לאותו נזק, וזאת על-מנת לאפשר לבית המשפט לבדוק את טענותיו של התובע ולהכריע במחלוקת שבין הצדדים. " (בש"א (מחוזי ת"א) 7784/09 בית החולים על שם רבקה זיו נ' אדרי ( 24.9.2009 )). 27. יתרה מכך, לעניין מעמדן המיוחד של חוות דעת מומחים בתביעות שעילתן רשלנות רפואית יפים דברי כב' השופטת נאור (כתוארה אז) בת"א (ירושלים) 62/89 [לא פורסם] כפי שצוטטו בהחלטה בת"א (חיפה) 914/03 חזות נ' פרופ' מרדכי שוחט ( 14.1.2005 ): "בתביעות רשלנות רפואית מוצב סימן שאלה לגבי מעמדם וכושרם המקצועי של רופאים ומוסדות רפואיים אשר חייהם ובריאותם של בני אדם תלויים יום אחר יום ביכולתם המקצועית. עצם הצבת סימן שאלה, יש בה כדי לפגוע באמון שרוחש הציבור לאנשי רפואה אלה. מן הצדק הוא אפוא לדרוש, כי הבא לטעון כנגדם טענה חמורה, כטענת רשלנות בדיני נפשות, לא יוכל לעשות זאת על-ידי הפרחה סתמית של טענות, מבלי שיצביע לפחות על בסיס ראשוני לטענותיו. הגשת כתב תביעה בעניין של רשלנות רפואית, מבלי לצרף לכך חוות דעת רפואית תומכת, פגומה, איפוא, לא רק מבחינת הדין אלא גם מבחינת הצדק. " 28. אם כן, נמצאנו למדים כי בתביעות שעילתן רשלנות רפואית חוות הדעת של המומחים ברפואה הן חלק אינטגרלי מכתב התביעה, והן המשרטטות את עילת התביעה.
פסק דין |29/09/2024 |שלום – תל אביב
ת"א (באר שבע) 50014-01-19- פלונית נגד המרכז הרפואי ע"ש שיבא
שמות השופטים: יעל ייטב
מבוא 1. התובעת הגישה תביעה נגד הנתבעים בגין רשלנות רפואית. במסגרת ההליך הגישו הצדדים מספר חוות דעת של מומחים רפואיים מטעמם, בתחומים שונים. לאור הפערים בין חוות הדעת של המומחים מטעם הצדדים, ניתנה לצדדים האפשרות להתייחס לכוונת בית המשפט למנות מומחה מטעמו. 2. התובעת התנגדה למינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט, בעוד שהנתבעת הותירה את הסוגייה להכרעת בית המשפט. 3. תמצית טענתה של התובעת היא כי בניגוד לתביעות רגילות המוגשות בגין נזקי גוף, תביעות בגין רשלנות רפואית הן בגדר 'מטריה' מיוחדת, שכן מומחה בית המשפט מתבקש בחוות דעתו להטיל בעמיתו 'אות קין' של רשלן, ועל כן ייטה המומחה מטעם בית המשפט, גם באופן בלתי מודע, להגן על עמיתו. חשש מהטייה זו קיים על אחת כמה וכמה כאשר הגוף הנתבע הוא מוסד רפואי ציבורי גדול, קל וחומר כאשר מדובר במדינת ישראל ובמשרד הבריאות, שהינם גם הגוף המפקח, המעניק רישיונות והמתקין תקנות. 4. התובעת הפנתה בתגובתה לפסיקה ולספרות, בין היתר לפסק דינו של כב' השופט ח' כהן בע"א 219/79 ד"ר ירמלוביץ' נ' חובב, פ"ד לה (3) 766, 783 (1980), ולפסק דינו של כב' השופט צ' זילברטל ברע"א 2104/12 פלונית נ' מדינת ישראל (מיום 1.5.2012 ). 2 5. לאחר ששקלתי את עמדות הצדדים ואת חוות דעת המומחים מטעמם מצאתי שיש למנות מומחה בתחום הנוירוכירורגיה. המסגרת החוקית 6. ההלכה הפסוקה עמדה לא אחת על החשיבות במינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט גם בתביעות בגין רשלנות רפואית. כב' השופט ס' ג'ובראן (בהסכמת כב' השופטים מ' נאור (כתוארה אז) וד' חשין)) עמד על חשיבות מינוי מומחה מטעם בית המשפט בתחום הרשלנות הרפואית, כ'גורם נטרלי' ו'כמתווך בין עולם הרפואה לעולם המשפט' עוד בע"א 916/05 כדר נ' הרישנו (מיום 28.11.2007 ) (להלן- "פרשת הרישנו")- בית משפט זה חזר והדגיש לא פעם את חשיבות מינויו של מומחה מטעם בית המשפט.
החלטה |12/07/2022 |מחוזי – באר שבע
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 87. מומחים מטעם בעלי הדין
87. (א) רצה בעל דין להוכיח עניין שברפואה, יצרף לכתב טענותיו חוות דעת של מומחה בתחום מומחיותו. (ב) הגיש תובע חוות דעת בעניין שברפואה, רשאי נתבע לשלוח לו דרישה בכתב להעמיד את נושא חוות הדעת לבדיקה בידי מומחה מטעמו; נדרש תובע כאמור, ייעתר לדרישה בלא דיחוי, זולת אם קיימת הצדקה לסירוב; חוות הדעת תומצא לתובע גם אם לא הוגשה לבית המשפט. (ג) רצה תובע לחלוק על חוות דעת מומחה בעניין שברפואה שצורפה לכתב ההגנה, יגיש חוות דעת נגדית בתוך שישים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת או בתוך זמן אחר שהורה עליו בית המשפט. (ד) בית המשפט רשאי, אם מצא הצדקה לכך, לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת בעניין שברפואה לכתב הטענות או לדחות את מועד הגשתה; התובע והנתבע יבקשו את הפטור או את הדחייה כאמור לכל המאוחר עם הגשת כתב התביעה וכתב ההגנה בהתאמה. (ה) רצה בעל דין להוכיח עניין שבמומחיות, שאינו עניין שברפואה, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו עניין לא יאוחר מתשעים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ו) רצה בעל דין שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (ה), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו עניין, יגיש אותה לבית המשפט לא יאוחר משלושים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ז) חוות דעת המוגשת לבית המשפט לפי תקנה זו תיערך לפי סעיף 24 לפקודת הראיות ותצורף רשימת האסמכתאות שהמומחה מסתמך עליהן; אסמכתאות שלא ניתן לאתרן בנקיטת אמצעים סבירים, יצורפו לחוות הדעת. (ח) בעל דין המגיש חוות דעת של מומחה מטעמו ידאג להתייצבותו לחקירה בבית המשפט, זולת אם בעל הדין שכנגד הודיע שהוא מוותר על חקירתו. (ט) לא יוגשו מטעם בעלי הדין חוות דעת נוספות מעבר לחוות הדעת שניתן להגיש לפי תקנה זו, אלא באישור בית המשפט.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 87. מומחים מטעם בעלי הדין
87. (א) רצה בעל דין להוכיח עניין שברפואה, יצרף לכתב טענותיו חוות דעת של מומחה בתחום מומחיותו. (ב) הגיש תובע חוות דעת בעניין שברפואה, רשאי נתבע לשלוח לו דרישה בכתב להעמיד את נושא חוות הדעת לבדיקה בידי מומחה מטעמו; נדרש תובע כאמור, ייעתר לדרישה בלא דיחוי, זולת אם קיימת הצדקה לסירוב; חוות הדעת תומצא לתובע גם אם לא הוגשה לבית המשפט. (ג) רצה תובע לחלוק על חוות דעת מומחה בעניין שברפואה שצורפה לכתב ההגנה, יגיש חוות דעת נגדית בתוך שישים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת או בתוך זמן אחר שהורה עליו בית המשפט. (ד) בית המשפט רשאי, אם מצא הצדקה לכך, לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת בעניין שברפואה לכתב הטענות או לדחות את מועד הגשתה; התובע והנתבע יבקשו את הפטור או את הדחייה כאמור לכל המאוחר עם הגשת כתב התביעה וכתב ההגנה בהתאמה. (ה) רצה בעל דין להוכיח עניין שבמומחיות, שאינו עניין שברפואה, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו עניין לא יאוחר מתשעים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ו) רצה בעל דין שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (ה), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו עניין, יגיש אותה לבית המשפט לא יאוחר משלושים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ז) חוות דעת המוגשת לבית המשפט לפי תקנה זו תיערך לפי סעיף 24 לפקודת הראיות ותצורף רשימת האסמכתאות שהמומחה מסתמך עליהן; אסמכתאות שלא ניתן לאתרן בנקיטת אמצעים סבירים, יצורפו לחוות הדעת. (ח) בעל דין המגיש חוות דעת של מומחה מטעמו ידאג להתייצבותו לחקירה בבית המשפט, זולת אם בעל הדין שכנגד הודיע שהוא מוותר על חקירתו. (ט) לא יוגשו מטעם בעלי הדין חוות דעת נוספות מעבר לחוות הדעת שניתן להגיש לפי תקנה זו, אלא באישור בית המשפט.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 6. הגדרות
"תביעה לפינוי מושכר" – תביעה לפינוי מושכר שאין חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, חל עליו; "תביעה שעניינה רשלנות רפואית" – תובענה לפיצויים בשל נזק גוף שנגרם בעקבות טיפול רפואי של מטפל או מוסד רפואי כהגדרתם בחוק זכויות החולה; "תובענה" – הליך המתנהל בהתאם לתקנות אלה הנפתח ב הגשת כתב תביעה; "תובענה לפיצויים בשל נזק גוף" – למעט תובענה שעילתה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים; "תצהיר" – תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה הזרה שבה ניתנה ההצהרה לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצהרה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 6. הגדרות
נות אלה; "תביעה לפינוי מושכר"-תביעה לפינוי מושכר שאין חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, חל עליו; "תביעה שעניינה רשלנות רפואית"-תובענה לפיצויים בשל נזק גוף שנגרם בעקבות טיפול רפואי של מטפל או מוסד רפואי כהגדרתם בחוק זכויות החולה; "תביעת רכב"-תובענה לפיצויים בשל נזק שנ גרם לרכוש עקב שימוש ברכב מנועי; "תובענה"-הליך המתנהל בהתאם לתקנות אלה הנפתח בהגשת כתב תביעה; "תובענה לפיצויים בשל נזק גוף"-לרבות תביעה חוזית לקבלת תגמולי ביטוח לפי פוליסת ביטוח בשל נזק גוף; ואולם תובענה שעילתה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אינה תובענה לפיצויים בשל נזקי גוף; "תצהיר"-ת צהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני 2021)
סעיף: 128. בדיקה רפואית והגשת חוות דעת מטעם בעל דין אחר
128. (א) הגיש בעל דין חוות דעת בענין שברפואה, רשאי בעל דין אחר לשלוח לו, תוך שלושים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת, דרישה בכתב להעמיד את נושא חוות הדעת לבדיקה בידי רופא או מומחה רפואי מטעמו, ובלבד שהודיע לבעל הדין שהגיש את חוות הדעת שימציא לו, לפי דרישתו, העתק חוות דעת של הרופא או המומחה הרפואי מטעמו תוך זמן סביר לאחר הבדיקה. (ב) רצה בעל דין לחלוק על טענת בעל דינו, יגיש לבית המשפט, תוך ששים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת, או תוך זמן ארוך יותר שקבע בית המשפט או הרשם, חוות דעת מטעמו, במספר עתקים כמספר עתקי כתב טענותיו; אולם רשאי בית המשפט או הרשם לפטור בעל דין מהגשת חוות דעת מטעמים מיוחדים שיירשמו.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני ינואר 2021)
סעיף: 128. בדיקה רפואית והגשת חוות דעת מטעם בעל דין אחר
128. (א) הגיש בעל דין חוות דעת בענין שברפואה, רשאי בעל דין אחר לשלוח לו, תוך שלושים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת, דרישה בכתב להעמיד את נושא חוות הדעת לבדיקה בידי רופא או מומחה רפואי מטעמו, ובלבד שהודיע לבעל הדין שהגיש את חוות הדעת שימציא לו, לפי דרישתו, העתק חוות דעת של הרופא או המומחה הרפואי מטעמו תוך זמן סביר לאחר הבדיקה. (ב) רצה בעל דין לחלוק על טענת בעל דינו, יגיש לבית המשפט, תוך ששים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת, או תוך זמן ארוך יותר שקבע בית המשפט או הרשם, חוות דעת מטעמו, במספר עתקים כמספר עתקי כתב טענותיו; אולם רשאי בית המשפט או הרשם לפטור בעל דין מהגשת חוות דעת מטעמים מיוחדים שיירשמו.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני 2021)
סעיף: 129. חוות דעת מומחה מטעם בעל דין בענין שאינו רפואי
129. (א) רצה בעל דין להביא עדות בענין שבמומחיות, שאינו ענין שברפואה, לביסוס טענה מטענותיו, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו ענין לא יאוחר מהמועד שנקבע להגשת תצהירי העדות הראשית מטעמו, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת; לא ניתנו הוראות בענין הגשת עדויות בדרך של תצהירי עדות ראשית ונקבע מועד לשמיעת ראיות – תוגש חוות הדעת לא יאוחר מתשעים ימים לפני ישיבת ההוכחות הראשונה, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת. (ב) רצה בעל דין, שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (א), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו ענין – יגישה לבית המשפט לא יאוחר מהמועד שנקבע להגשת תצהירי העדות הראשית מטעמו, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת; לא ניתנו הוראות בענין הגשת עדויות בדרך של תצהירי עדות ראשית ונקבע מועד לשמיעת ראיות – תוגש חוות הדעת לא יאוחר משלושים ימים לפני ישיבת ההוכחות הראשונה, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת. (ג) חוות דעת מומחה, זולת חוות הדעת לפי תקנות משנה (א) ו–(ב), לא יוגשו מטעם בעלי הדין, אלא באישור בית המשפט. (ד) הגיש בעל דין לבית המשפט חוות דעת בהתאם לתקנה זו, ימציא באותו מועד העתקים ממנה לכל שאר בעלי הדין. (ה) אין באמור בתקנה זו כדי לגרוע מסמכותו של שופט בקדם משפט לפי תקנה 143.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (נוסח החל על הליכים שנפתחו לפני ינואר 2021)
סעיף: 129. חוות דעת מומחה מטעם בעל דין בענין שאינו רפואי
129. (א) רצה בעל דין להביא עדות בענין שבמומחיות, שאינו ענין שברפואה, לביסוס טענה מטענותיו, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו ענין לא יאוחר מהמועד שנקבע להגשת תצהירי העדות הראשית מטעמו, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת; לא ניתנו הוראות בענין הגשת עדויות בדרך של תצהירי עדות ראשית ונקבע מועד לשמיעת ראיות – תוגש חוות הדעת לא יאוחר מתשעים ימים לפני ישיבת ההוכחות הראשונה, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת. (ב) רצה בעל דין, שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (א), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו ענין – יגישה לבית המשפט לא יאוחר מהמועד שנקבע להגשת תצהירי העדות הראשית מטעמו, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת; לא ניתנו הוראות בענין הגשת עדויות בדרך של תצהירי עדות ראשית ונקבע מועד לשמיעת ראיות – תוגש חוות הדעת לא יאוחר משלושים ימים לפני ישיבת ההוכחות הראשונה, זולת אם קבע בית המשפט או הרשם אחרת. (ג) חוות דעת מומחה, זולת חוות הדעת לפי תקנות משנה (א) ו–(ב), לא יוגשו מטעם בעלי הדין, אלא באישור בית המשפט. (ד) הגיש בעל דין לבית המשפט חוות דעת בהתאם לתקנה זו, ימציא באותו מועד העתקים ממנה לכל שאר בעלי הדין. (ה) אין באמור בתקנה זו כדי לגרוע מסמכותו של שופט בקדם משפט לפי תקנה 143.
חוק התחשבנות בין בתי חולים לקופות חולים לשנים 2021 ע"ד 2025 (התחשבנות בעד שירותי בריאות בבתי חולים ציבוריים כלליים), התשפ"ב-2021
סעיף: 22. אי-תחולה על שירותי בריאות מסוימים
22. (א) הוראות חוק זה לא יחולו על – (1) שירות בריאות הניתן לנפגע כהגדרתו בחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, התש"ל-1970; (2) שירות בריאות הניתן לקטין שאינו תושב, לפי הסכם בין המדינה לקופת חולים או לפי כל הסדר משפטי אחר; לעניין זה, "תושב" – כהגדרתו בסעיף 2 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי; (3) שירות בריאות הניתן לעובד זר כהגדרתו בחוק עובדים זרים, התשנ"א-1991, הכלול במסגרת סל השירותים שקבע שר הבריאות לפי החוק האמור, אך למעט שירות הניתן לעובד זר השוהה בישראל לפי אשרה ורישיון לישיבת ארעי מסוג א/1, כאמור בתקנה 6(א) לתקנות הכניסה לישראל, התשל"ד-1974; (4) שירות בריאות הניתן לחייל לפי הסכם בין קופת חולים לצבא הגנה לישראל; לעניין זה, "חייל" – חייל בשירות חובה כמשמעותו בפסקה (1) להגדרה "חייל" שבחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955, למעט חייל בשירות חובה בתקופת שירות ללא תשלום, כאמור בסעיף 55 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי; (5) שירות בריאות הניתן למטופל לפי הסכם בין קופת חולים לגוף אחר האחראי למתן השירות למטופל, על פי חוק, הסכם או חוזה ביטוח; (6) שירות משירותי בריאות הנפש המפורטים בפרט 22א לתוספת השנייה לחוק ביטוח בריאות ממלכתי; (7) שירותי רפואה דחופה (מיון), בכפוף להוראות סעיפים 16(א)(3) ו-18; (8) שירות בריאות נוסף שקבעו השרים בצו ההסדרים במשק המדינה (קביעת שירותים מוחרגים וקביעת הפחתות), התשע"ג-2013; (9) שירות בריאות המנוי בתוספת; (10) שירות אשפוז במחלקת קורונה שהקוד שלו בתעריפון משרד הבריאות הוא GOC 19, וכל קוד נוסף שהשרים קבעו, בהודעה ברשומות, שהוא שירות אשפוז במחלקת קורונה; (11) שירות בדיקת נגיף קורונה שהקוד שלו בתעריפון משרד הבריאות הוא L 7172, וכל קוד נוסף שהשרים קבעו, בהודעה ברשומות, שהוא שירות בדיקת נגיף קורונה; (12) שירות בריאות הניתן לאדם שאינו מבוטח כהגדרתו בסעיף 2 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי; (13) שירות בדיקת מעבדה המבוצעת בדגימה שנדגמה בקופת החולים ונשלחה על ידה לבית החולים. (ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), השרים רשאים לקבוע, בצו, שיעורי תשלום הנמוכים מהמחיר המלא בעבור שירותים כאמור באותו סעיף קטן שהם פעולות ניתוחיות בעלות מאפיינים מיוחדים. (ג) השרים רשאים, בצו, לשנות את התוספת.
תקנות בריאות העם (אמות מידה לחלוקת סכום נוסף), התשפ"ג-2022
סעיף: 58. הגדרות
-בבית חולים ציבורי כללי, הפועל לפי רישיון משרד הבריאות ומנהל המחלקה הוא מומחה ברפואה דחופה ילדים המועסק במשרה מלאה; "מלר"ד כללי"-בבית חולים ציבורי כללי, הפועל לפי רישיון משרד הבריאות ומנהל המחלקה הוא מומחה ברפואה דחופה המועסק במשרה מלאה; "נתוני תפעול"-הנתונים האלה: (1) מזהה מטופל (נתון מותמם); (2) סוג מזהה מטופל (תעודת זהות, דרכון, מזהה במוסד, אחר); (3) שנת לידה; (4) מגדר; (5) מספר מזהה ביקור; (6) קוד ותיאור של המלר"ד שבו נרשם המטופל בקבלתו במערכת המינהלית; (7) קוד ותיאור של האגף או יחידת מלר"ד מהמערכת הקלינית; (8) קוד ותיאור של החדר במלר"ד; (9) אופן ההגעה למלר"ד (לדוגמה: עצמאי, באמבולנס וכיוצא באלה); (10) קוד ותיאור הגורם המפנה; (11) קוד ותיאור הגורם המבטח (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית, צה"ל, אחר); (12) קוד ותיאור סיבת הפניה למלר"ד מהמערכת המינהלית; (13) קוד ותיאור התלונה העיקרית כפי שרשם הרופא מהמערכת הקלינית; (14) תאריך ושעת הקליטה במערכת המינהלית; (15) תאריך ושעת ביצוע טריאז' בעמדת ה טריאז' או לצד מיטת המטופל; (16) דרגת הדחיפות שנקבעה בטריאז' מ–1 עד 5; (17) תאריך ושעת ביצוע הבדיקה הרפואית הראשונית שביצע רופא או עוזר רופא או עמית רופא; (18) תאריך ושעת ההחלטה האחרונה של הרופא על אשפוז או שחרור או כל החלטה אחרת; (19) קוד ותיאור ההחלטה האחרונה של הרופא או עוזר הרופא או עמית רופא; (20)
כל הזכויות שמורות ©