רשלנות רפואית עורך דין

רשלנות רפואית – היבטים משפטיים מרכזיים ודרכי התמודדות

מהי רשלנות רפואית?

רשלנות רפואית מוגדרת כסטייה מהותית מהסטנדרטים הרפואיים המקובלים, אשר גורמת נזק למטופל. בית המשפט העליון קבע בפסק דין ע"א 7276/18 כי רשלנות רפואית מתקיימת כאשר רופא או מוסד רפואי חורגים מהנורמות המקצועיות המקובלות, באופן שמוביל לפגיעה במטופל לכן מומלץ לקבל ייעוץ אצל עורכי דין רשלנות רפואית .

רשלנות רפואית עורך דין
רשלנות רפואית עורך דין

כיצד מוכיחים רשלנות רפואית?

כדי להגיש תביעת רשלנות רפואית, יש להוכיח את קיומה של התרשלות רפואית, הנזק שנגרם והקשר הסיבתי בין השניים. בתי המשפט בישראל מחייבים תובעים להגיש חוות דעת רפואית מקצועית כתנאי להוכחת טענותיהם.

חובת הוכחת רשלנות רפואית

בהתאם לפסיקה, תביעות רשלנות רפואית מחייבות הצגת חוות דעת רפואית אשר מבססת את הטענות בדבר סטייה מהסטנדרט הרפואי המקובל. בפסק דין תא (חיפה) 53553-02-19 נקבע כי אין די בטענות כלליות ויש להציג מסמכים רפואיים וחוות דעת התומכים בטענה.

חשיבות הרישום הרפואי

רישום רפואי מפורט ומדויק מהווה ראיה מהותית בתביעות רשלנות רפואית. העדר רישום רפואי מספק עלול להעביר את נטל ההוכחה לרופא או למוסד הרפואי, שכן הדבר עשוי להוות ראיה לרשלנות. בפסק דין תא (ירושלים) 1840-07 נקבע כי חוסר ניהול תקין של רישומים רפואיים מהווה כשלעצמו התרשלות בטיפול הרפואי.

העברת נטל ההוכחה בתביעות רשלנות רפואית

ככלל, נטל ההוכחה בתביעות רשלנות רפואית מוטל על התובע. עם זאת, קיימים מקרים בהם נטל ההוכחה מועבר לרופא או למוסד הרפואי, בעיקר כאשר התובע לא יכול להציג את פרטי המקרה בשל חוסר תיעוד רפואי מספק. בפסק דין ע"א 2989/95 נקבע כי העברת נטל ההוכחה יכולה להתקיים כאשר המידע הרפואי מצוי בידי הרופא בלבד.

שיקולים מרכזיים בניהול תביעת רשלנות רפואית

1. הכנת התביעה:

  • יש להגיש חוות דעת רפואית מקצועית
  • יש לאסוף ולתעד את כל הרשומות הרפואיות
  • יש להוכיח קשר סיבתי ברור בין ההתרשלות לנזק

2. נטל ההוכחה:

ברוב המקרים מוטל על התובע
ייתכנו מקרים בהם הנטל מועבר לרופא

3. מומחים רפואיים:

  • בחירת מומחה מתאים חשובה להצלחת התביעה
  • חוות הדעת הרפואית חייבת להיות מפורטת ומנומקת
  • ניתן לבקש מינוי מומחה מטעם בית המשפט

סיכום

תביעות רשלנות רפואית הן מורכבות ודורשות הוכחה משפטית ורפואית מבוססת. כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה, יש לוודא שהתביעה כוללת חוות דעת מקצועית, תיעוד רפואי מלא והוכחת קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק.

מעוניינים לבדוק אם יש לכם עילה לתביעת רשלנות רפואית?
אם אתם סבורים כי נפגעתם כתוצאה מהתרשלות רפואית, מומלץ לפנות ל עורך דין רשלנות רפואית מומלץ ברשלנות רפואית לקבלת ייעוץ משפטי מקיף. פנו אלינו עוד היום לקבלת בדיקה מקצועית וליווי משפטי לאורך כל הדרך.

סימוכין

ת"א (ירושלים) 1840-07 – י.ק. נגד ד"ר מרק זרח ואח'

שמות השופטים: כרמי מוסק

לדידה של התובעת, האינפורמציה בנוגע לאפשרות של הוצאת ההתקן והמשך הריון תקין כלל לא נמסרה לה ולכן לא נלקחה בחשבון.

לעיתים, כאשר קיימת מחלוקת באשר לפעולות שנקט הרופא, והאם היו בהן כדי התרשלות, יש חשיבות רבה לבדיקת הרשום הרפואי.

בתי המשפט ראו בהיעדר רישום רפואי מספיק כמעיד על התנהגות רשלנית ועל רשלנות במתן הטיפול הרפואי, כאשר קבעו כי:
"רשלנות רפואית מתגבשת כבר מעצם חוסר ניהול תקין של רישומים רפואיים שחייבים בהם הרופאים המטפלים במוסדות הרפואיים השונים. מקרה כזה הוא אחד מרבים בהם היעדרו של רישום מסודר של מהלך המחלה ושל הטיפול בה פוגע לא רק בקביעת ממצאים לאחר האירוע, כי אם בראש ובראשונה בטיפול הנאות בחולה עצמו בזמן אמת."

היינו, היעדר רישום רפואי יכול להעיד על התרשלות הרופא במתן הטיפול ולהעביר את נטל הראיה.

בתי המשפט ראו בהעברת הנטל במצב זה כעניין של מדיניות שתביא להקפדה על רישום רפואי מלא.

ע"א 789/89 עמר נ' קופת חולים פ"ד מו (1) 712:

  1. מחדל ברישום מונע מהתובע ומבית המשפט ראיה אותנטית בעלת משקל. במצב זה, החובה על הרופא או על המוסד הרפואי להוכיח את העובדות, שיכלו להתבהר מתוך הרישומים הרפואיים ובכך להעלות הסבר המנקה אותם מאחריות.
  2. ייתכנו אף מקרים בהם יחויבו הרופא או המוסד לפצות חולה שניזוק, אם עקב אי-ניהול רישומים נאותים נגרם לו גם "נזק ראייתי" בכך שנמנע ממנו להוכיח את תביעתו.

על רופא סביר לדאוג לרישום רפואי מלא בעת הטיפול. אי ניהול רישומים מלאים ותקינים עשוי לפגוע בטיפול הנאות בחולה בזמן אמת.

פסק דין: 14/07/2010
בית משפט: שלום – ירושלים

ת"א (חיפה) 53553-02-19 – פלוני נגד א.מ.ל. אמריקן לייזר בע"מ

שמות השופטים: שולמית ברסלב

הדברים אמורים במשנה תוקף כאשר מדובר בתביעה בגין רשלנות רפואית. לבית המשפט יש אמנם שיקול דעת לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת רפואית לכתב טענותיו ולמנות מומחה מטעמו, אך הדבר נעשה רק במקרים חריגים ויוצאי דופן.

פסיקה רלוונטית:
"מינוי מומחה מטעם בית המשפט נועד, ככלל, לסייע בידי בית המשפט להכריע בשאלות מקצועיות שעלו בחוות דעת מטעם בעלי הדין ולא כתחליף לבעל דין להציג ראיות להוכחת טענותיו."

משמדובר בתביעה בגין רשלנות רפואית, הרי שבהעדר חוות דעת רפואית מטעם התובעת, דין התביעה להימחק.

פסק דין: 14/10/2019
בית משפט: שלום – חיפה

ע"א 7276/18 – עיזבון המנוחה פלונית נגד מדינת ישראל – המרכז לבריאות הנפש מעלה הכרמל

שמות השופטים: נ. הנדל, נ. סולברג, א. שטיין

רשלנות רפואית מוגדרת כסטייה מהותית מנורמות טיפוליות מקובלות שהתפתחו במסגרת דיסציפלינות רפואיות שונות, אשר קובעות מהו הטיפול הרפואי הנכון למטופל בהתבסס על שקילת הסיכויים מול הסיכונים.

דוגמה לפסיקה:
"רופא או בית חולים ייחשב לרשלן רק כאשר אינו מונע נזק למטופל שאותו ניתן למנוע באמצעים רפואיים מוכרים ומקובלים, שעלותם, לפי הדעה הרפואית המקובלת, פחותה מתוחלת הנזק."

במקרים רבים, בתי המשפט מעניקים חשיבות רבה לעמדת המומחים הרפואיים, אשר מעידים על המקובל בדיסציפלינות השונות ועל הפרקטיקה הראויה.

פסק דין: 01/03/2021
בית משפט: בית המשפט העליון

ע"א 2989/95 – מרים קורנץ נגד מרכז רפואי ספיר – בית חולים מאיר

שמות השופטים: ט. שטרסברג כהן, ד. דורנר, י. טירקל

שאלת העברת נטל ההוכחה בתביעות של רשלנות רפואית היא סוגיה משפטית חשובה. כאשר כל חומר הראיות מוצג לבית המשפט, ניתן להכריע אם נטל ההוכחה מועבר לנתבע.

העברת נטל ההוכחה:

  1. העברת הנטל מבטאת מדיניות משפטית שמטרתה להגיע לחקר האמת, שכן המידע נמצא ברובו בידי הרופא או המוסד הרפואי.
  2. ייתכנו מקרים בהם אי-ניהול רישומים רפואיים יגרום לכך שהתובע לא יוכל להוכיח את תביעתו, מה שעשוי להוביל להעברת הנטל לנתבע.
  3. מנגד, יש להיזהר מהכבדת יתר על הרופאים ולמנוע מצב בו הרופאים יעסקו ברפואה מתגוננת מחשש מתביעות משפטיות.

פסק דין: 09/09/1997
בית משפט: בית המשפט העליון

פסיקה רלוונטית

ע"א 7276/18- עזבון המנוחה פלונית נגד מדינת ישראל- המרכז לבריאות הנפש מעלה הכרמל

שמות השופטים: נ הנדל,נ סולברג,א שטיין

רשלנות רפואית מוגדרת במחוזותינו, מאז ומעולם, כסטייה מהותית מנורמות טיפוליות מקובלות אשר התפתחו בגדרן של דיסציפלינות רפואיות שונות ואשר קובעות מהו הטיפול הרפואי הנכון והמועיל למטופל בהתבסס על שקילתם של הסיכויים מול הסיכונים (ראו: עניין קוהרי, בעמ' 172). במסגרת זו, רופא או בית חולים ייחשב לרשלן רק כאשר הוא אינו מונע נזק למטופל שאותו ניתן למנוע באמצעים רפואיים מוכרים ומקובלים, שעלותם, לפי הדעה הרפואית המקובלת, פחותה מתוחלת הנזק. בהינתן הערך הרב שחברתנו מייחסת לחייהם ולבריאותם של אנשים הנזקקים לשירותים רפואיים, במקרים רבים, אם כי לא בכל המקרים, האיזון של עלות-מול-תועלת יחייב את ספקי השירותים הרפואיים לספקם למטופליהם חרף עלותם הגבוהה, כל אימת שהדבר מועיל לבריאותו של המטופל (ראו והשוו: סעיף 5 לחוק זכויות החולה: "מטופל זכאי לקבל טיפול רפואי נאות, הן מבחינת הרמה המקצועית והאיכות הרפואית, והן מבחינת יחסי האנוש. "). 15 33. בכגון דא, חשיבות רבה עד-כדי-מכרעת מיוחסת לעמדת המומחים הרפואיים אשר באים להעיד בפני בתי המשפט על המקובלוֹת בדיסציפלינות רפואיות שונות, על הנורמות אשר פותחו ושוכללו בגדרי דיסציפלינות אלה, ועל הפרקטיקה הראויה. ככלל, מומחים אלו – ולא אנחנו, השופטים – הם שיגדירו את היחס הראוי בין תוחלת הנזק לבין עלות האמצעים הרפואיים אשר יכולים למנעו או למזערו. לצד זאת, שמרנו לעצמנו שיקול-דעת שיורי אשר מאפשר לנו לחלוק, במקרים חריגים, על עמדתו של מומחה רפואי ועל האופן שבו הלה מעריך את העלות מול תועלת – הפוסק האחרון בשאלה אם רופא או מוסד רפואי פלוני התרשל ואם לאו, הוא בית המשפט ולא המומחה.

ע"א 8526-96- מדינת ישראל נגד 1. פלוני

שמות השופטים: א ברק א ריבלין,א פרוקציה

 

כפי שציין בית משפט השלום בהחלטה הנוגעת לרוני, ברגיל לא מתעוררת שאלה מסוג זה בתיקים של רשלנות רפואית. אך המקרה שבפנינו אינו מקרה רגיל. זהו מקרה שבו ניתן טיפול "רפואי" שאיננו רפואי כלל טיפול בלתי מוכר ובלתי מקובל שתוצאותיו קשות. סדרי העבודה במכון יונה וזהות הרופאים שעבדו שם לוטים בערפל. לא נעשה כל תיעוד של הטיפול במשיב, וכפי שיפורט להלן במכון כלל לא היו סדרי רישום נאותים. המידע שקיים לגבי הטיפול במשיב נובע אפוא בעיקרו מפיו של המטופל עצמו וממה שנגלה לעיני הרופאים שראו את מצבו של המשיב לאחר מעשה. אכן, לא אחת נתקלים אנו, בעיקר בתביעות של רשלנות רפואית, בתיעוד חסר ובעמימות ראייתית לגבי חלק מן הנתונים; אולם המקרה שבפנינו מתאפיין ומתייחד בכך שאין כלל מסמכים מזמן אמת ביחס לטיפול, והמחלוקת נוגעת אף לשאלות יסוד כמו מקום ביצוע הטיפול וזהות הרופא המטפל. מכאן הצורך להכריע בשאלה העובדתית, בסופו של יום, בעיקר (אם כי לא רק) על-ידי ברירה בין גרסאות על-פי ממצאים של מהימנות, כשלנגד עיננו דרישת ההוכחה המקובלת במשפט אזרחי, קרי מאזן ההסתברויות. שאלת זהות הרופא המטפל היא שאלה עובדתית. ההלכה היא, כי ערכאת הערעור אינה נוהגת להתערב בממצאים עובדתיים, במיוחד כאלה המתבססים על התרשמותה של הערכאה הדיונית ממהימנות העדים שהופיעו בפניה (ע"א 188/89 עזאיזה נ' המועצה המקומית כפר דבוריה, פ"ד מז(1) 662; ע"א 4839/92 גנז נ' כץ, פ"ד מח(4) 749). הלכה זו יפה גם לענייננו, זאת למרות הקושי הנובע מסימני השאלה הרבים המרחפים מעל המקרה, ואולי דווקא בגלל קושי זה. אכן, הגרסאות בעניין זה הן קוטביות.

ע"א 3425-90- ד"ר אלכסנדר פינסטרבוש נגד 1. ש"ר הבריאות

שמות השופטים: ד לויןג בך,י מלץ

בחינה כזו של הדברים תלמדנו שיש לפרש את הביטוי רשלנות חמורה בכל אחד מהחיקוקים בדרך שונה, וליתן לו את אותה משמעות ספציפית המתישבת וגם מבטאת את תכלית ההזק. אין בעניננו ללמוד מהו פרושו הנכון של הביטוי רשלנות חמורה בפקודת הרופאים על דרך ההיקש ותוך התיחסות שניתנה לביטוי זה בדיני העונשין. 24. לא מתקבל כלל על הדעת לבוא ולומר שרופא אשר נמצא אשם בעבירה של רשלנות שאינה רשלנות פושעת לפי ס' 304 לחוק העונשין תשל"ז1977- – שהיא רשלנות בדרגה נמוכה יחסית מבחינת אותו חוק עד שהיא קרובה בהיקפה לאחריות האזרחית של רשלנות בנזיקין – שרופא שחטא במעשה כזה יאמר עליו שאין בו אשם ואחריות של "רשלנות חמורה" מבחינת פקודת הרופאים. בכלל, רשלנות מבחינת דיני העונשין גם היא אינה מודרגת בשתי מידות בלבד, זו של רשלנות קלה (שאינה פושעת) וזו של רשלנות חמורה, המאופיינת בפזיזות רבתי ואי אכפתיות לתוצאה. ישנן גם דרגות ביניים כגון רשלנות לפי סעיף 338 לחוק העונשין – רשלנות הכרוכה בחפצים מסוכנים או בבעלי חיים מסוכנים שהזיקו, שאז מידת הרשלנות הנדרשת מהאחראים לחפץ או בעל החיים היא בדרגת ביניים בין אלה שמנינו לעיל. ראה לענין זה ע"פ 3934/90 אבנת ולופטן נ. מדינת ישראל (טרם פורסם) רשלנות חמורה במובנה של פקודת הרופאים משמעותה מהותית וכללית – סטיית רופא, במידה משמעותית, מרמת הטיפול המקובלת הצפויה ממנו במקרה נתון, הכל על פי נסיבותיו המיוחדות של כל מקרה ומקרה. 25. במקרה דנן אכן היתה סטיה כזו, עובדתית – כפי שהובהר לעיל. משפטית כפי שעולה מן הפסיקה שתוארה לעיל, ובמיוחד בענין אנדל.

ת"א (תל אביב) 19158-05-16- מדינת ישראל- משרד הבריאות נגד פלוני

שמות השופטים: טל חבקין

 

המדינה מצביעה על ארבעה מקרים שבהם התיר בית המשפט העליון לצרף חוות דעת רפואית בתיקי רשלנות רפואית בשלב מאוחר יחסית של ההתדיינות (ע"א 6098/92 זכאי נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות, פ"ד מז(3) 651 (1993); רע"א 10307/06 לופז נ' מדינת ישראל ( 11.3.2007 ); רע"א 8862/10 מינס נ' דוד ( 27.3.2011 ); רע"א 1598/18 הסתדרות מדיצינית הדסה נ' פלוני ( 5.6.2018 )). היא מבקשת להגיע לתוצאה דומה בענייננו. 8. מאז שניתנו פסקי דין אלה נפל דבר במשפט הדיוני האזרחי: הותקנו תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 ("התקנות החדשות"). תקנות אלו, שצפויות להיכנס לתוקף בתחילת שנת המשפט הבאה, נועדו לשנות את נקודת האיזון בין התכליות והאינטרסים המתחרים המונחים ביסודה של ההתדיינות האזרחית כפי שנהגה ערב התקנתן. תקנות 5-1 קובעות עקרונות יסוד שמתווים את אופן הפעלת שיקול הדעת השיפוטי בשאלה אם יש מקום להקדיש משאבים נוספים לבירור ולאפשר תיקון של מחדל דיוני. תקנה 2 קובעת את "מטרת העל" של התקנות, וזו לשונה: הליך שיפוטי ראוי והוגן 2. הליך שיפוטי ראוי והוגן מתקיים במערכת שיפוטית עצמאית ובלתי תלויה שהוקמה לפי דין, נגישה לציבור, מקיימת דיון לפי כללי הצדק הטבעי, מכריעה בתוך זמן סביר על יסוד הטענות ההדדיות המובאות לפניה, מנהלת את ההליך ופוסקת בו באופן שוויוני, מידתי ויעיל ומנמקת את החלטותיה. 9. תקנה 5 מעגנת את חובתו של בית המשפט לשקול – בכל החלטה דיונית שהוא נותן – גם את אינטרס הציבור בניצול יעיל של משאבי השיפוט, וזו לשונה: איזון אינטרסים 5. בית המשפט יאזן, לפי הצורך, בין האינטרס של בעלי הדין ובין האינטרס הציבורי; לעניין זה, "אינטרס ציבורי" – נגישות הציבור למערכת בתי המשפט לרבות קיומו של דיון משפטי צודק, מהיר ויעיל, חיסכון במשאבי זמן ועלויות, מניעת הכרעות סותרות ומניעת שימוש לרעה בהליך השיפוטי.

ת"א (מרכז) 32634-04-19- פלונים נגד שירותי בריאות כללית

שמות השופטים: מרב בן ארי

דיון והכרעה המצב המשפטי: 42. קביעתה של רשלנות, בכלל זה רשלנות רפואית, תלויה בהוכחת סטייה מרמת הסטנדרט הסביר על פי הפרקטיקה. אין מקום להטיל אחריות בגין סטנדרט טיפולי שלא נדרש, גם אם בחוכמה בדיעבד הוא היה עשוי למנוע את הנזק. בהיעדר חריגה מסטנדרט התנהגות סביר, אין אחריות. קנה המידה לבחינת קיומה של רשלנות רפואית הוא הנסיבות הספציפיות של המטופל, בהתאם "לנורמות הרפואיות שהיו מקובלות באותה עת בעולם הרפואה". עוד לפי הפסיקה, "לפרקטיקה המקובלת משקל נכבד בשאלה אם הייתה התרשלות, וטיפול על פי הפרקטיקה הנוהגת אף מקים חזקה כי הטיפול לא היה רשלני" (ראו: ע"א 6936/09 טל יוחאי יהודה נ' כללית שירותי בריאות ( 5.3.12 ) פסקה 11 לפסק הדין והאזכורים המובאים שם). 43. עמדתו של ד"ר לויתן, לפיה "מי שמטפל ביולדות רק על בסיס המלצות כתובות של גוף זה או אחר לא עושה את המיטב ומטופלותיו עלול (כך במקור – מ. ב. ) להיפגע מכך" (עמ' 2 לחו"ד משלימה) אינה העמדה המשפטית הנוהגת. 14 בע"א 3056/99 שטרן נ' המרכז הרפואי על שם חיים שיבא ( 4.2.02 ) (להלן: עניין שטרן), נקבע שיש לצפות לסטנדרט התנהגות גבוה מבעל מקצוע הניחן במומחיות או בכישורים ייחודיים. כלומר, לפי עניין שטרן, בחינתה של שאלת רשלנות כאשר לא הייתה סטייה מהפרקטיקה הנוהגת, אך הייתה סטייה מסטנדרט גבוה מהמקובל, תלויה בכך שהגורם המטפל נהג בדרך שגרה לפעול בסטנדרט גבוה מהמקובל – טענה שלא הוכחה עובדתית במקרה זה, ואף לא נטענה בחוות הדעת. זאת ועוד, על הלכת שטרן נמתחה ביקורת (ראו: ע"א 8710/17 פלונית נ' שירותי בריאות כללית, פסקה 51 ( 6.8.19 )). אם על הלכת שטרן שהיא הלכה מצומצמת המייחסת סטנדרט מחמיר למקום שפועל לפי סטנדרט גבוה מהמקובל, נמתחה ביקורת, מכוח קל וחומר אין לקבל את עמדתו המרחיבה של ד"ר לויתן לפיה כל רופא נדרש לפעול לפי סטנדרטים מעבר לפרקטיקה הנוהגת.

בש"א (נצרת) 3266/05- שירותי בריאות כללית נגד גבריאל שוורץ ואח

שמות השופטים: דיאנה סלע

 

4) זאת ועוד, נפסק כי שלב מקדמי זה של ההליך אינו העיתוי המתאים להעלאת הטענה בדבר העברת נטל הראיה: " כשלעצמי ספק בעיני אם העברת נטל הראיה, יש בה כדי לפטור תובע מהוראת תקנה 127 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד- 1984. כלל חוות הדעת של התובע היא שמקימה את עילת התביעה, ומכאן הצורך בהגשת חוות הדעת כבר בעת הגשת התביעה. . . זאת ועוד, השלב המקדמי של ההליך דכאן, אינו העיתוי להעלאת הטענה להעברת הנטל, ולמיצער, כדי להגיע למסקנה להעברת נטל הראיה, יש להניח תשתית ראייתית מקדימה, על מנת שיתמלא התנאי השלישי בסעיף 41 לפקודת הנזיקין" (ראה דברי כב' השו' עמית בת"א (חי') 379/99 סבע גמילה נ' מדינת ישראל , תק- מח 2004(2) 1329) 5) יתרה מכך, לחובת צירוף חוות דעת ע"פ תקנה 127 חשיבות מיוחדת בתביעות ברשלנות רפואית. בתביעות ברשלנות רפואית מוצב סימן שאלה לגבי מעמדם וכושרם המקצועי של רופאים ומוסדות רפואיים אשר חייהם ובריאותם של בני אדם תלויים יום אחר יום ביכולתם המקצועית. עצם הצבת סימן שאלה, יש בה כדי לפגוע באמון שרוחש הציבור לאנשי רפואה אלה. מן הצדק הוא איפוא לדרוש, כי הבא לטעון כנגדם טענה חמורה, כטענת רשלנות בדיני נפשות, לא יוכל לעשות זאת על ידי הפרחה סתמית של טענות, מבלי שיצביע לפחות על בסיס ראשוני לטענותיו. הגשת כתב תביעה בעניין של רשלנות רפואית, מבלי לצרף לכך חוות דעת רפואית תומכת, פגומה, איפוא, לא רק מבחינת הדין, אלא גם מבחינת הצדק. . . (ראה ת. א. 914/03 חזות שרלי ואח' (פורסם במאגר המשפטי- נבו)). לפיכך, אין מקום לפטור את המשיבה מצירוף חוו"ד רפואית מטעמה.

ת"א (תל אביב) 28574-04-22- עזבון המנוחה פלונית ז"ל נגד ' המרכז הרפואי על שם סוראסקי בית חולים איכילוב

שמות השופטים: קרן שמש

קרי, בהיעדרה של חוות דעת רפואית, או בקיומה של חוות דעת רפואית שאינה מפרטת ברמה העובדתית הנדרשת את הרשלנות הרפואית המיוחסת לנתבע-אין מנוס מהמסקנה, כי התביעה שהוגשה הינה משוללת עילה, וככזו-דינה להימחק, בהתאם לתקנה 100(1) לתקנות. . . אין די באמירה כללית לצורך ביסוס טענה משפטית בדבר קיומה של רשלנות. על הטוען לנזק כתוצאה מרשלנות, לפרט את פרטי המעשה או המחדל שגרמו לאותו נזק, וזאת על-מנת לאפשר לבית המשפט לבדוק את טענותיו של התובע ולהכריע במחלוקת שבין הצדדים. " (בש"א (מחוזי ת"א) 7784/09 בית החולים על שם רבקה זיו נ' אדרי ( 24.9.2009 )). 27. יתרה מכך, לעניין מעמדן המיוחד של חוות דעת מומחים בתביעות שעילתן רשלנות רפואית יפים דברי כב' השופטת נאור (כתוארה אז) בת"א (ירושלים) 62/89 [לא פורסם] כפי שצוטטו בהחלטה בת"א (חיפה) 914/03 חזות נ' פרופ' מרדכי שוחט ( 14.1.2005 ): "בתביעות רשלנות רפואית מוצב סימן שאלה לגבי מעמדם וכושרם המקצועי של רופאים ומוסדות רפואיים אשר חייהם ובריאותם של בני אדם תלויים יום אחר יום ביכולתם המקצועית. עצם הצבת סימן שאלה, יש בה כדי לפגוע באמון שרוחש הציבור לאנשי רפואה אלה. מן הצדק הוא אפוא לדרוש, כי הבא לטעון כנגדם טענה חמורה, כטענת רשלנות בדיני נפשות, לא יוכל לעשות זאת על-ידי הפרחה סתמית של טענות, מבלי שיצביע לפחות על בסיס ראשוני לטענותיו. הגשת כתב תביעה בעניין של רשלנות רפואית, מבלי לצרף לכך חוות דעת רפואית תומכת, פגומה, איפוא, לא רק מבחינת הדין אלא גם מבחינת הצדק. " 28. אם כן, נמצאנו למדים כי בתביעות שעילתן רשלנות רפואית חוות הדעת של המומחים ברפואה הן חלק אינטגרלי מכתב התביעה, והן המשרטטות את עילת התביעה.

ת"א (כפר סבא) 2932-06-15- פלוני נגד ט.ר.מ- טיפול רפואי מיידי (טרמ) בעמ

שמות השופטים: רחל קרלינסקי

גם מומחה ההגנה הרחיב את האמור בחוות דעתו, והוסיף קביעה עובדתית על פיה ביום הראשון של הקרע בעצב לא ניתן לדעת בוודאות באם אכן התחושה היא אחרת. לעומת זאת ביום למחרת כבר היו ניכרים סימנים של פגיעה עצבית כי לדבריו "לוקח קצת זמן" (עמ 126 לפר') דיון האחריות 8 22. הפסיקה דנה רבות בהגדרתה של רשלנות רפואית ובע"א 7276/18 עזבון המנוחה פלונית נ' מדינת ישראל ( 2.3.21 ) נאמר: "רשלנות רפואית מוגדרת במחוזותינו, מאז ומעולם, כסטייה מהותית מנורמות טיפוליות מקובלות אשר התפתחו בגדרן של דיסציפלינות רפואיות שונות ואשר קובעות מהו הטיפול הרפואי הנכון והמועיל למטופל בהתבסס על שקילתם של הסיכויים מול הסיכונים. . . . במסגרת זו, רופא או בית חולים ייחשב לרשלן רק כאשר הוא אינו מונע נזק למטופל שאותו ניתן למנוע באמצעים רפואיים מוכרים ומקובלים, שעלותם, לפי הדעה הרפואית המקובלת, פחותה מתוחלת הנזק. " עוד נקבע כי ביה"ח או הרופא חייב לנקוט בכל אמצעי רפואי ולוגיסטי בגבולות של סבירות, הגיון ושכל ישר. 23. שני מומחי הצדדים הסכימו באשר לתפקידה של הנתבעת במרחב הטיפול הרפואי בקהילה. מומחה התביעה הסביר (עמ' 5 לפר'): "התפקיד של טר"ם בקהילה זה לתת מענה ראשוני, לזהות חומרה או אחרת של המצב הרפואי ובהתאם לכך להמשיך בטיפול או שמרני או להפנות לבי"ח. " מומחה הנתבעת הדגיש את משמעות ראשי התיבות- טיפול רפואי מידי וקבע כי הנתבעת העניקה לתובע את הטיפול המידי, המקובל והסביר בנסיבות לרבות הפניית התובע להמשך טיפול בקופת חולים. המחלוקת התפלגה בשאלה מהו היקף טיפול ראשוני כנ"ל והאם הנתבעת התרשלה בביצועו. 24. ממכלול הראיות עולה הרושם שהטיפול של רופא הנתבעת היה מקצועי וכלל את ביצוע הבדיקות הסבירות שהיה עליו לבצע בעת הרלבנטית.

חקיקה רלוונטית

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 87. מומחים מטעם בעלי הדין

 

87. (א) רצה בעל דין להוכיח עניין שברפואה, יצרף לכתב טענותיו חוות דעת של מומחה בתחום מומחיותו. (ב) הגיש תובע חוות דעת בעניין שברפואה, רשאי נתבע לשלוח לו דרישה בכתב להעמיד את נושא חוות הדעת לבדיקה בידי מומחה מטעמו; נדרש תובע כאמור, ייעתר לדרישה בלא דיחוי, זולת אם קיימת הצדקה לסירוב; חוות הדעת תומצא לתובע גם אם לא הוגשה לבית המשפט. (ג) רצה תובע לחלוק על חוות דעת מומחה בעניין שברפואה שצורפה לכתב ההגנה, יגיש חוות דעת נגדית בתוך שישים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת או בתוך זמן אחר שהורה עליו בית המשפט. (ד) בית המשפט רשאי, אם מצא הצדקה לכך, לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת בעניין שברפואה לכתב הטענות או לדחות את מועד הגשתה; התובע והנתבע יבקשו את הפטור או את הדחייה כאמור לכל המאוחר עם הגשת כתב התביעה וכתב ההגנה בהתאמה. (ה) רצה בעל דין להוכיח עניין שבמומחיות, שאינו עניין שברפואה, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו עניין לא יאוחר מתשעים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ו) רצה בעל דין שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (ה), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו עניין, יגיש אותה לבית המשפט לא יאוחר משלושים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ז) חוות דעת המוגשת לבית המשפט לפי תקנה זו תיערך לפי סעיף 24 לפקודת הראיות ותצורף רשימת האסמכתאות שהמומחה מסתמך עליהן; אסמכתאות שלא ניתן לאתרן בנקיטת אמצעים סבירים, יצורפו לחוות הדעת. (ח) בעל דין המגיש חוות דעת של מומחה מטעמו ידאג להתייצבותו לחקירה בבית המשפט, זולת אם בעל הדין שכנגד הודיע שהוא מוותר על חקירתו. (ט) לא יוגשו מטעם בעלי הדין חוות דעת נוספות מעבר לחוות הדעת שניתן להגיש לפי תקנה זו, אלא באישור בית המשפט.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 87. מומחים מטעם בעלי הדין

87. (א) רצה בעל דין להוכיח עניין שברפואה, יצרף לכתב טענותיו חוות דעת של מומחה בתחום מומחיותו. (ב) הגיש תובע חוות דעת בעניין שברפואה, רשאי נתבע לשלוח לו דרישה בכתב להעמיד את נושא חוות הדעת לבדיקה בידי מומחה מטעמו; נדרש תובע כאמור, ייעתר לדרישה בלא דיחוי, זולת אם קיימת הצדקה לסירוב; חוות הדעת תומצא לתובע גם אם לא הוגשה לבית המשפט. (ג) רצה תובע לחלוק על חוות דעת מומחה בעניין שברפואה שצורפה לכתב ההגנה, יגיש חוות דעת נגדית בתוך שישים ימים מהיום שהומצאה לו חוות הדעת או בתוך זמן אחר שהורה עליו בית המשפט. (ד) בית המשפט רשאי, אם מצא הצדקה לכך, לפטור בעל דין מצירוף חוות דעת בעניין שברפואה לכתב הטענות או לדחות את מועד הגשתה; התובע והנתבע יבקשו את הפטור או את הדחייה כאמור לכל המאוחר עם הגשת כתב התביעה וכתב ההגנה בהתאמה. (ה) רצה בעל דין להוכיח עניין שבמומחיות, שאינו עניין שברפואה, יגיש לבית המשפט חוות דעת של מומחה לאותו עניין לא יאוחר מתשעים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ו) רצה בעל דין שנמסרה לו חוות דעת כאמור בתקנת משנה (ה), להגיש חוות דעת מטעמו כראיה במשפט באותו עניין, יגיש אותה לבית המשפט לא יאוחר משלושים ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת ראיות או במועד אחר שהורה עליו בית המשפט. (ז) חוות דעת המוגשת לבית המשפט לפי תקנה זו תיערך לפי סעיף 24 לפקודת הראיות ותצורף רשימת האסמכתאות שהמומחה מסתמך עליהן; אסמכתאות שלא ניתן לאתרן בנקיטת אמצעים סבירים, יצורפו לחוות הדעת. (ח) בעל דין המגיש חוות דעת של מומחה מטעמו ידאג להתייצבותו לחקירה בבית המשפט, זולת אם בעל הדין שכנגד הודיע שהוא מוותר על חקירתו. (ט) לא יוגשו מטעם בעלי הדין חוות דעת נוספות מעבר לחוות הדעת שניתן להגיש לפי תקנה זו, אלא באישור בית המשפט.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 6. הגדרות

נות אלה; "תביעה לפינוי מושכר"-תביעה לפינוי מושכר שאין חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, חל עליו; "תביעה שעניינה רשלנות רפואית"-תובענה לפיצויים בשל נזק גוף שנגרם בעקבות טיפול רפואי של מטפל או מוסד רפואי כהגדרתם בחוק זכויות החולה; "תביעת רכב"-תובענה לפיצויים בשל נזק שנ גרם לרכוש עקב שימוש ברכב מנועי; "תובענה"-הליך המתנהל בהתאם לתקנות אלה הנפתח בהגשת כתב תביעה; "תובענה לפיצויים בשל נזק גוף"-לרבות תביעה חוזית לקבלת תגמולי ביטוח לפי פוליסת ביטוח בשל נזק גוף; ואולם תובענה שעילתה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אינה תובענה לפיצויים בשל נזקי גוף; "תצהיר"-ת צהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 6. הגדרות

; "תביעה לפינוי מושכר" – תביעה לפינוי מושכר שאין חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, חל עליו; "תביעה שעניינה רשלנות רפואית" – תובענה לפיצויים בשל נזק גוף שנגרם בעקבות טיפול רפואי של מטפל או מוסד רפואי כהגדרתם בחוק זכויות החולה; "תובענה" – הליך המתנהל בהתאם לתקנות אלה הנפתח ב הגשת כתב תביעה; "תובענה לפיצויים בשל נזק גוף" – למעט תובענה שעילתה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים; "תצהיר" – תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה הזרה שבה ניתנה ההצהרה לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצהרה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות

תקנות העונשין (הפסקת הריון), תשל"ח-1978

סעיף: 10. ביטול האישור

10. (א) התחלפה הבעלות על המרפאה המוכרת לביצוע הפסקות היריון תרופתיות וכירורגיות, ובמקרה שהבעלות היא בידי תאגיד – עם חילופם של למעלה ממחצית בעלי זכות ההצבעה בו, או התחלף מנהל המרפאה, בטל אישורה כמוסד רפואי מוכר בתום שלושים יום מעת החילופים; היו חילופים בבעלות – רשאי הרופא המחוזי לדחות את מועד ביטול האישור בשלושים יום נוספים. (ב) השר רשאי לבטל אישורה של מרפאה כמוסד רפואי מוכר אם נתקיים אחד מאלה: (1) בוצעו בה פעולות בניגוד לחוק, לתקנות אלה או לתנאי האישור; (2) לפי דין וחשבון שהגיש לו הממונה פסק להתקיים אחד התנאים המפורטים בתקנות 3 ו-4; (3) לא נמסר לממונה דיווח כנדרש בתקנה 9; (4) לא ניתן לממונה או למי שהסמיך בכתב לערוך בקורת במרפאה; (5) הוברר לו כי היתה רשלנות גסה בטיפול במרפאה. (ג) השר רשאי לבטל אישורו של בית חולים כמוסד רפואי מוכר אם נתקיים אחד מאלה: (1) בוצעו בו פעולות בניגוד לחוק או לתקנות אלה; (2) לפי דין וחשבון שהגיש לו הממונה פסק להתקיים התנאי שבתקנה 2; (3) לא ניתן לממונה או למי שהסמיך בכתב לערוך בקורת בבית החולים; (4) הוברר לו כי היתה רשלנות גסה בטיפול הכרוך בהפסקת הריון בבית החולים.

תקנות בריאות העם (אמות מידה לחלוקת סכום נוסף), התשפ"ג-2022

סעיף: 58. הגדרות

58. בפרק זה-"הדמיה רפואית"-סימולציה רפואית; "טריאז'"-מיון ראשוני של הפונים למלר"ד ומתן דרגת דחיפות להמשך טיפול לפי מצבם הרפואי; "יעד 1-טריאז'"-קביעת דרגת דחיפות לטיפול רפואי בתוך 15 דקות מזמן רישום המטופל במשרד הקבלה; "יעד 2-בדיקה רפואית ראשונית"-ביצוע בדיקה רפואית ראשונית בתוך שעה מ זמן רישום המטופל בקבלה; את הבדיקה יבצע רופא, עוזר רופא במחלקה לרפואה דחופה בבית חולים, או עמית רופא; "יעד 3-זמן שהייה במלר"ד לפונים שהועברו לאשפוז"-קבלה במחלקות האשפוז בבית החולים בתוך 12 שעות מזמן הרישום במשרד הקבלה במלר"ד; מדד זה נוגע לפונים שהתאשפזו, וכולל מטופלים שדווחו בהשהיה בלא העברה מסודרת למחלקת השהיה ייעודית, אם קיימת בבית החולים; "יעד 4-זמן שהייה במלר"ד למשתחררים"-מספר המטופלים שלא אושפזו, ושוחררו ממשרד הקבלה במלר"ד בתוך 4 שעות מזמן רישום, למעט פונים שעזבו על דעת עצמם או נפטרו בעת הטיפול במלר"ד, וכולל מטופלים שד ווחו בהשהיה בלא העברה מסודרת למחלקת השהיה ייעודית, אם קיימת בבית החולים; "מחלקת השהיה ייעודית"-מחלקת אשפוז ייעודית לטווח קצר, שאליה מועברים מטופלים לצורך טיפול קצר מועד; "מלר"ד"-מחלקה לרפואה דחופה שהיא אחת מאלה: (1) מלר"ד ילדים; (2) מלר"ד כללי; "מלר"ד ילדים"-בבית חולים ציבורי כללי, הפועל לפי רישיון משרד הבריאות ומנהל המחלקה הוא מומחה ברפואה דחופה ילדים המועסק במשרה מלאה; "מלר"ד כללי"-בבית חולים ציבורי כללי, הפועל לפי רישיון משרד הבריאות ומנהל המחלקה הוא מומחה ברפואה דחופה המועסק במשרה מלאה; "נתוני תפעול"-הנתונים האלה: (1) מזהה מטופל (נתון מותמם); (2) סוג מזהה מטופל (תעודת זהות,

תקנות הטיס (רשיונות לעובדי טיס), התשמ"א-1981

סעיף: 60. הגדרות

60. בפרק זה: "בדיקת ביקורת" – בדיקה רפואית שאיננה בדיקה ראשונית ואיננה בדיקה תקופתית ואשר מטרתה היא לברר אם חלפה הסטיה במצב בריאותו של הנבדק, שבשלה נרשמה הגבלה בתעודה הרפואית או בוטל תוקפה; "בדיקה ראשונית" – בדיקה רפואית יסודית הנעשית לראשונה למבקש תעודה רפואית לקביעת מצב בריאותו למילוי התפקידים על פי הרשיון או ההגדר המבוקשים; "בדיקה תקופתית" – בדיקה רפואית הנעשית בהיקף הדרוש לקביעת מידת התאמתו של המבקש להמשיך במילוי התפקידים על פי הרשיון או ההגדר המבוקשים; "ועדת ערר רפואית" – (נמחקה); "ועדה רפואית" – ועדה של שלושה רופאים מוסמכים שמינה המנהל שכל אחד מהם עוסק בענף רפואה אחר, ואחד מהם לפחות רופא מוסמך בכיר; "חידוש רשיון או הגדר" – לרבות שימוש בזכויות על פיהם; "טופס בדיקה רפואית" – טופס בדיקה רפואית שקבע המנהל; "רופא הרשות" – (נמחקה); "רופא מוסמך" – כמשמעותו בסעיף 6(א)(1) לחוק; "רופא מוסמך בכיר" – רופא מוסמך שנתקיימו בו כל אלה: (1) ביצע 200 בדיקות לפחות למבקשי רשיונות או הגדר כנדרש על פי תקנות אלה במשך 5 השנים האחרונות ולא נרשמו לחובתו על ידי רופא הרשות יותר מ-10 טעויות בעבודתו; (2) צבר ותק של 5 שנים לפחות כרופא מוסמך ;

חוק העונשין, התשל"ז-1977

סעיף: 318. הסתייגות מטעמי מצפון או שיקול דעת רפואי

318. אין במתן אישור לפי סימן זה כדי לחייב רופא נשים להפסיק הריונה של אשה אם הדבר הוא בניגוד למצפונו או לשיקול דעתו הרפואי.

פקודת הרופאים [נוסח חדש], התשל"ז-1976

סעיף: 31. ועדה רפואית

31. (א) לצורך בדיקת כשרו הנפשי או הגופני של מבקש רשיון לעסוק ברפואה או של רופא מורשה, במקרים הקבועים בסעיפים 32 ו-33, ימנה המנהל ועדה של שלושה רופאים (להלן – ועדה רפואית); המינוי יכול להיות כללי או למקרה מסויים; התעוררה שאלה של כושר נפשי, תהיה הוועדה מורכבת משלושה רופאים פסיכיאטרים. (ב) לצורך בדיקה כאמור תהיה לוועדה רפואית סמכות – (1) להזמין אדם לבוא לפניה ולהעיד או להציג דבר; (2) לחייב עד להעיד בשבועה או בהן-צדק בהתאם להוראות לענין זה שבתקנות סדר הדין האזרחי, התשכ"ג-1963; (3) לבקש מבית-משפט לענינים מינהליים שבתחום שיפוטו היא יושבת ליתן צו לפי סעיף 13 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971; (4) לפסוק דמי נסיעה ולינה ושכר בטלה לעדים שהוזמנו מכוח סעיף זה כמו לעד שהוזמן להעיד בבית-משפט. (ג) דרשה ועדה רפואית מאדם להעיד או להציג דבר וסירב לעשות כן, ללא צידוק המניח את דעת הוועדה, רשאי בית-משפט לענינים מינהליים שבתחום שיפוטו יושבת הוועדה לצוות על פי בקשת המנהל או יושב-ראש הוועדה לכפות את הציות להוראות הוועדה בדרך שתיראה לו, לרבות מעצרו של הסרבן. (ד) שר המשפטים יקבע סדרי דין לענין ביצוע סעיף זה. (ה) הוועדה תגיש למנהל את ממצאיה ומסקנותיה המנומקים.

עורכי דין בתחום הרשלנות רפואית

RDB עו"ד ריקי בקבני

עו"ד ריקי בקבני נוטריון ומגשרת - מייסדת חברת R.D.B&co
קרא עוד

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם