ראשי » תביעה רשלנות רפואית תל אביב
לידה היא אירוע משמעותי בחיי כל משפחה, אך לעתים מתרחשות תקלות העלולות לגרום לנזקים. מתי תקלה בלידה נחשבת לרשלנות רפואית? מהם הקריטריונים המשפטיים? ואיך מתמודדים עם מצב כזה? במאמר זה נסקור את המסגרת המשפטית לרשלנות רפואית בלידה בישראל, כולל פסיקות מנחות, יסודות משפטיים ועצות מעשיות.
רשלנות רפואית בלידה מתרחשת כאשר הצוות הרפואי אינו פועל בהתאם לסטנדרט המקצועי המקובל, וכתוצאה מכך נגרם נזק ליולדת או לתינוק. חשוב להדגיש: לא כל תקלה או פגיעה במהלך לידה מהווה בהכרח רשלנות רפואית.
בפסק דין מנחה בנושא (עא 6768/01 רגב נ' מדינת ישראל) קבע בית המשפט העליון:
"יש להיות ערים לעובדה כי לא כל פגיעה, ותהא הפגיעה קשה ביותר ביולדת או בתינוק, הינה תוצאה של תקלה או רשלנות רפואית. תהליך ההיריון והלידה הינו תופעה שנלווה לה לא אחת יסוד של אי-ודאות, ולעתים סיכון בצדה."
על מנת להוכיח רשלנות רפואית בלידה, על התובע להוכיח שלושה יסודות הכרחיים ומצטברים:
כפי שנקבע בפסיקה (עא 4484/11 ע.ה. נ' משרד הבריאות):
"על התובע מוטל הנטל להוכיח שלושה יסודות הכרחיים והם, כי הנתבע התרשל במהלך הלידה; כי ההתרשלות גרמה ליילוד לתשניק סב-לידתי; וכי הנזק שנגרם ליילוד הוא כתוצאה מהתשניק."
בתי המשפט בישראל הכירו בכך שעל הצוות הרפואי חלה חובת זהירות מוגברת בכל הנוגע ללידה. חובה זו גוברת עוד יותר כאשר מתעוררים סימני אזהרה או כאשר מדובר בלידה בסיכון גבוה.
בפסק דין (תא (חיפה) 1124/92 אורן סלמן נ' קופ"ח של ההסתדרות) נקבע:
"בלידה, כבמצבים רפואיים אחרים, גוברת חובת הזהירות הנדרשת ככל שעולה רמת הסיכון הנשקפת ליולדת ולעובר. חובה מוגברת זו מתבטאת גם בדרישה לפיקוח אינטנסיבי אחר מהלך הלידה."
אחד הנושאים המרכזיים בתביעות רשלנות רפואית בלידה הוא התיעוד הרפואי. תיעוד חסר או לקוי עשוי להביא להעברת נטל ההוכחה מהתובע לנתבע.
בפסק דין (תא (ירושלים) 2178/02 אברהמי יניב נ' בית החולים מאיר ואח') נקבע:
"הרישומים הרפואיים היו לקויים ביותר, ללא רישום של גורמי סיכון ידועים… העדר רישומים אלה מעביר את נטל השכנוע על הנתבעות להוכיח העדר רשלנות מצידן."
ישנם מספר מצבים שכיחים העשויים להוות בסיס לתביעת רשלנות רפואית בלידה:
אחת הטענות השכיחות היא שהצוות הרפואי לא זיהה בזמן סימני מצוקה עוברית או לא הגיב עליהם כראוי. מצוקה עוברית שלא מטופלת עלולה לגרום לתשניק (חוסר חמצן) ולנזק מוחי בלתי הפיך.
כאשר קיימת התוויה לניתוח קיסרי, עיכוב בלתי סביר בביצועו עלול להיחשב כרשלנות, במיוחד אם העיכוב גרם לנזק.
שימוש לא נכון בוואקום, מלקחיים או תרופות לזירוז הלידה עלול לגרום לפגיעות פיזיות לתינוק או ליולדת.
מעקב לא מספק אחר מצב היולדת והעובר, או אי-ביצוע בדיקות נדרשות, עלול להיחשב כרשלנות.
תביעות רשלנות רפואית בלידה הן מהמורכבות והרגישות ביותר בתחום המשפט הרפואי. הן דורשות הבנה עמוקה הן של ההיבטים הרפואיים והן של ההיבטים המשפטיים. חשוב להדגיש שלא כל תקלה או פגיעה במהלך לידה מהווה בהכרח רשלנות רפואית, ויש להבחין בין "פגעי טבע" לבין רשלנות מקצועית.
במקרה של חשד לרשלנות רפואית בלידה, מומלץ לפנות בהקדם לייעוץ משפטי מקצועי. התייעצות מוקדמת עם עורך דין המתמחה בתחום תסייע בהבנת הזכויות המשפטיות ובהחלטה האם יש בסיס לתביעה.
כאשר הנפגע הוא קטין, תקופת ההתיישנות נמנית מיום הגיעו לגיל 18, כלומר ניתן להגיש תביעה עד הגיעו לגיל 25.
כן, במקרים של פגיעה בקטין ניתן להגיש תביעה עד 7 שנים מיום הגיעו לבגרות (גיל 18).
סיבוך רפואי הוא תופעה העלולה להתרחש כחלק מהסיכון הטבעי של הליך רפואי, גם כאשר הטיפול ניתן כראוי. רשלנות רפואית מתרחשת כאשר הצוות הרפואי לא פעל בהתאם לסטנדרט המקצועי המקובל.
לא. כפי שנקבע בפסיקה, לא כל פגיעה, גם אם היא קשה, היא תוצאה של רשלנות רפואית. תהליך הלידה טומן בחובו סיכונים טבעיים.
הוכחת הקשר הסיבתי נעשית בדרך כלל באמצעות חוות דעת רפואית מקצועית, המצביעה על כך שהנזק נגרם כתוצאה ישירה מההתרשלות ולא מגורמים אחרים.
ע"א 6768/01-1. אורי רגב נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: ד דורנרא ריבלין,א פרוקציה
תהליך ההריון והלידה הינם תופעה שנילווה לה לא אחת יסוד של אי וודאות, ולעיתים סיכון בצידה. יש להבחין באיזמל חד בין פגיעות שהן תולדה של פיגעי טבע, בגדר אסון משמים, לבין אלה שהן פרי תקלות רפואיות, בין עקב שיקול דעת רפואי מוטעה, שאינו בהכרח רשלני, ובין עקב רשלנות מקצועית (ע"א 705/78 רמון נ' מאוטנר, פד"י לד(1) 550, 555; ע"א 612/78 פאר נ' קופר, פד"י לה(1) 720, 727; ת"א (מחוזי-ירושלים) 668/92 תום שטראוס נ' ד"ר יובל עוז). זכורים בענין זה דבריו של הלורד דנינג בענין whitehouse v. jordan (1980) 1 aller 650, 652-3 : "being born is dangerous for the baby. so much so, that an eminent professor in this case tells us: throughout history, birth has been the most dangerous event in the life of an individual, and medical science has not yet succeeded in eliminating that danger. that has its legal consequences. it follows that when a baby is still-born or dies soon after birth or is born damaged or deformed, that fact is no evidence of negligence on the part of the doctors or nurses attending the birth. it does not speak for itself. the maxim res ipsa loquitur does not apply. " במקרה שלפנינו, אכן מדובר בארוע רפואי שלא ניתן היה, גם במיומנות רפואית מקצועית סבירה, למנוע את תוצאותיו הקשות. הדבר מדבר בעדו והרשומות הרפואיות 5. בית משפט זה עמד לאורך השנים על חשיבות קיומן של רשומות רפואיות תקינות ומלאות (ע"א 6160/99 דרוקמן נ' בית חולים לניאדו, פד"י נה(3) 117, 125; ע"א 1/01 שמעון נ' קופת חולים של ההסתדרות, פד"י נו(5) 502, 507). הרישום "נועד לשרת תכליות שונות. הוא מאפשר טיפול עקבי, רצוף ונכון בחולה המטופל, לא פעם לאורך זמן, ועל ידי אנשי צוות שונים.
פסק דין |
21/04/2004 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 264 |
עמודים – 7
ת"א (פתח-תקוה) 2178/02- אברהמי יניב נגד בית החולים מאיר ואח
שמות השופטים: אהרן מקובר
החלטה בנושא האחריות 1. זוהי תביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית. התובע טוען כי כתוצאה מרשלנות רפואית שהיתה בעת לידתו במחלקת היולדות של בית החולים "מאיר" בכפר סבא – הנתבעת 1, נפגעו עצבי הגפה השמאלית העליונה שלו בעקבות סיבוך של כליאת כתפיים בעת הלידה, ונגרם לו שיתוק על שם erb, פגיעה המכונה גם "פרע כתפיים" או "תקיעת כתפיים". הנתבעת 2 – שירותי בריאות כללית – נתבעת בתור הבעלים או המפעילה או האחראית על הנתבעת 1, ומי שבמועדים הרלוונטים היתה מעבידתם ו/ או מעסיקתם ו/או שולחתם של הצוות הרפואי אצל הנתבעת 1 . הדיון פוצל כך שנושא האחריות נדון תחילה. 2. התובע הוא יליד 6.10.81 , בן 20 ביום הגשת התביעה. התובע הוא בן בכור להוריו. אמו היתה בת 20 בעת הריונה הראשון עמו, בשנת 1981. אמו של התובע היתה במעקב במהלך ההריון בסניף טיפת חלב במרפאת ליכטנשטיין בכפר סבא שהיתה שייכת לנתבעת 2. 3. בתאריך 5.10.81 , בשעה 20:00, בשבוע ה-40 להריון, התקבלה אמו של התובע לבית חולים מאיר (להלן: "בית החולים"), בעקבות תחושה של ירידת מים. הלידה עצמה היתה למחרת, לאחר 24 שעות, ביום 6.10.81 , בשעה 20:15. ביום הקבלה נבדקה אם התובע על-ידי מיילדת בקבלה. שעה אחר כך נבדקה על-ידי רופא. בשעות הלילה נבדקה פעמיים על ידי אחות. למחרת, לאחר פקיעת מי השפיר בשעה 06:00, נבדקה אם התובע על-ידי רופאים שלוש פעמים – ב-09:00, 12:30, 16:30 (נ/8 וחוו"ד המומחה מטעם הנתבעת-פרופ' חגי – נ/17). בשעה 16:30 היתה פתיחת צוואר הרחם 7-7.5 ס"מ. מכאן ואילך, עד הלידה שהיתה בערך בשעה 20:30, במשך 4 השעות האחרונות של הלידה, אין כל רישום בטופוגרמה.
החלטה |
19/07/2005 |
שלום – פתח תקווה
מאזכרים – 0 |
עמודים – 17
ת"א (חיפה) 1124/92- אורן סלמן נגד קופח של ההסתדרות
שמות השופטים: ח אריאל
ובעניין אחר שהוזכר לעיל, פסק השופט אור: "כל שנדרש מהרופאים באותו שלב ראשוני, טרם תחילת הלידה, הינו נקיטת אמצעי זהירות. אמצעים אלה אינם מתמצאים במוכנות פאסיבית לקבלתן של אינדיקאציות נוספות. על הרופא מוטלת גם חובה של דרישה וחקירה ובירור מידע נוסף. " (ע"א 2694/90 הנ"ל, עמ' 635). עולה, איפוא, כי בלידה, כבמצבים רפואיים אחרים, גוברת חובת הזהירות הנדרשת ככל שעולה רמת הסיכון הנשקפת ליולדת ולעובר. חובה מוגברת זו מתבטאת גם בדרישה לפיקוח אינטנסיבי אחר מהלך הלידה, לרבות: ביצוע בדיקות מקיפות ויסודיות, השגחה רצופה ומתמדת על היולדת והיילוד, ביצוע כל הפעולות הנדרשות, לשם הקטנת הסיכון ומניעת נזק וכן את החובה לוודא כי אכן בוצעו פעולות אלה. אין צורך להוסיף ולומר, כי במקרים מעין אלה אל לו לצוות הרפואי ליטול סיכון כלשהו אשר ניתן למנוע אותו, ללא צורך רפואי מיוחד של היולדת או של היילוד. 7. מן המקובץ לעיל מתבקש גם, כי כאשר עולה מן העובדות שהתבררו לצוות הרפואי שמהלך ההריון היה חריג וכי הוא סטה ממהלכו המתוכנן, תיבחן קיומה או אי קיומה של רשלנות רפואית מנקודת מבט מחמירה עוד יותר. במקרים מעין אלה, חל החריג לכלל אשר נקבע בידי השופט ח' כהן, בע"א 235/59, אלהנקרי ואח' נ' פולק ואח', פ"ד יד 2497, בעמ' 2500. כן נוסח הכלל באותה פרשה: "כללו של דבר: לא כל תקלה או כשלון תוך כדי טיפול רפואי מסתבר כמעשה של רשלנות דווקא; נהפוך הוא: בהעדר סיבות מיוחדות המצביעות על הסתברות של רשלנות, ההנחה היא, כי התקלה או הכשלון נגרמו שלא ברשלנות הרופא אלא על ידי גורמים אחרים. " היוצא מן הכלל הוא זה: ההכרעה באותם המקרים בהם הוכח דבר קיומן של נסיבות המצביעות על הסתברות של רשלנות, יוצאת מן ההנחה ההפוכה, לפיה אכן נגרם הנזק כתוצאה מרשלנות רפואית (השווה: ע"א 789/68, עמר, קטינה נ' קופת חולים של ההסתדרות הכללית, פ"ד מו(720-723 ,712 (1; וכמו כן ראה: ע"א 285/86, נגר נ' וילנסקי, פ"ד מג(284 ,(3).
פסק דין |
05/02/1997 |
מחוזי – חיפה
מאזכרים – 10 |
עמודים – 14
ע"א 4484/11- ע.ה. ואח נגד משרד הבריאות
שמות השופטים: א רובינשטיין,ע פוגלמן,א שהם
ככלל, כאשר עסקינן בתביעת רשלנות בלידה, כמו במקרה שלפנינו, והתובעים טוענים לרשלנות אשר גרמה לתשניק סב-לידתי, בעטיו נגרם נזק מוחי ליילוד, על התובע מוטל הנטל להוכיח שלושה יסודות הכרחיים והם, כי הנתבע התרשל במהלך הלידה; כי ההתרשלות גרמה ליילוד לתשניק סב-לידתי; וכי הנזק שנגרם ליילוד הוא כתוצאה מהתשניק (ע"א 6992/09 לזר נ' הסתדרות מדיצינית הדסה ( 29.12.2011 ) (להלן: עניין לזר)). במקרה דנן, סלע המחלוקת בין הצדדים נסוב, הן על שאלת ההתרשלות, והן על שאלת הקשר הסיבתי בין אירועי הלידה לנזקו של המערער. משכך, יתחלק הדיון לשניים, תחילה אדון בשאלת ההתרשלות ומשם אפנה לשאלת הקשר הסיבתי. אקדים ואומר, כי לטעמי, המערערים לא הוכיחו במקרה דנן את התרשלותו של הצוות הרפואי ואף לא הוכח הקשר הסיבתי בין ההתרשלות הנטענת לבין מצבו של המערער. לפיכך, אם תישמע דעתי, דין הערעור להידחות. התערבות ערכאת הערעור בממצאים עובדתיים 20. טענותיהם של המערערים נסובות כאמור, סביב שאלת התרשלות הצוות הרפואי בשלבים שונים בלידתו של המערער, החל משלב היערכות הצוות ללידת המערער, המשך בשלב ניטור הלידה, ופקיעת שק מי השפיר וכלה בהחלטה לבצע ניתוח קיסרי. מדובר בהשגות על קביעות עובדתיות של בית המשפט המחוזי, ובכלל זה, מדובר בהשגה על חוות דעתם המקצועית של פרופ' בליקשטיין ופרופ' וייץ, המומחים מטעם המשיב, אשר אומצה על-ידי בית המשפט. מן המפורסמות הוא כי ערכאת הערעור אינה נוטה להתערב בממצאי עובדה ומהימנות שנקבעו על ידי הערכאה הדיונית, אשר התרשמה ישירות מן העדים שהופיעו בפניה וממכלול הראיות האחרות שהוצגו לעיונה.
פסק דין |
17/02/2013 |
בית המשפט העליון
ע"א 10094/07- והמשיבים שכנגד 1. פלונית נגד והמערער שכנגד בית החולים האנגלי אי.מ.מ.ס
שמות השופטים: א ריבלין,ע ארבל,נ הנדל
לענייננו, הנפקות היא כי בבוא השופט היושב לדין להכריע בתביעה בגין רשלנות רפואית שארעה לכאורה במהלך לידה, שומה עליו להפריד באזמל חד בין מקרים בהם הופרה חובת הזהירות של הצוות הרפואי במהלך הלידה וכתוצאה מכך נגרם נזק ליולדת ו/או לתינוקה לבין מצבים בהם הנזק היה "תולדה של פגעי טבע, בגדר אסון משמים" (וראו ע"א 6768/01 רגב נ' מדינת ישראל פ"ד נט(4) 625, 632 מפי השופטת א' פרוקצ'יה). מצער לציין כי הוריאציה העובדתית של תביעת רשלנות בלידה במקרנו "פרע כתפיים" מוכרת בפסיקה במחוזותינו. כפי שציין חברי המשנה לנשיאה א' ריבלין בעניין חביבאללה (ע"א 9313/03 חביבאלללה (קטין) נ' בית חולים נצרת emms פ"ד נט(4) 18, 23 (2005)): "התופעה של "פרע כתפיים" במהלך לידה, שעלולה להביא לתוצאות קשות ובהן שיתוק ע"ש ארב, מופיעה למרבה הצער בשיעור מסוים מן הלידות, ולא אחת מוצאת דרכה גם לערכאות שיפוטיות (ראו למשל: ע"א 2714/02 פלונית נ' מרכז רפואי בני ציון חיפה ; ע"א 1/01 מרדכי נ' קופת חולים של ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל (להלן פרשת מרדכי ); ע"א 8549/00 בית החולים הכללי משגב לדך ירושלים (בפירוק זמני) נ' דבאש ). באחת הפרשות עמד בית-משפט זה על מאפייני התופעה של היצרות כתפיים: "מרגע שיוצא ראש העובר ומתברר כי קיימת היצרות כתפיים, לא ניתן למנוע את הנזק לעובר. . . עם זאת, הסיכון שבמהלך לידה תתרחש היצרות כתפיים ניתן לחיזוי מראש במידה כזו או אחרת של דיוק, והדרך למניעתה של היצרות כתפיים, מקום בו קיים חשש להתרחשותה, היא עריכת ניתוח קיסרי" (ע"א 2694/90 הסתדרות מדיצינית הדסה נ' מימון (להלן פרשת מימון ), בעמ' 630).
פסק דין |
23/11/2010 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 82 |
עמודים – 32
ע"א 754/05- בעא 754/05 והמשיבים בעא 759/05 נגד בעא 754/05 והמערער בעא 759/05
שמות השופטים: א ריבלין ס גובראן,א חיות
כוונתי לכך שביסוד העוולה מונח אינטרס חברתי החותר למנוע ככל הניתן ובאיזונים הראויים התנהגות רשלנית הגורמת נזק, ובענייננו יש לחברה אינטרס מובהק למנוע התנהלות רשלנית של הצוות הרפואי העלולה לגרום למותם של עוברים במהלך הלידה. נראה כי מטרה הרתעתית זו תושג באופן מיטבי ואפקטיבי יותר אם תוטל על בית החולים שהתרשל אחריות כלפי ההורים של העובר המת כניזוקים עיקריים וישירים ולא כניזוקים משניים הכבולים לתנאים המגבילים ומצמצמי האחריות שנקבעו בהלכת אלסוחה. 5. בשל כל הטעמים שפירטתי אני סבורה כי אין להשקיף על מותו בעוולה של עובר ברחם אמו כעל נזק הנגרם ל"אחר", אלא כנזק הנגרם להורים עצמם הניצבים בקו הראשון של הניזוקים הפוטנציאלים להם חב בית החולים חובת זהירות בכל הנוגע לתהליך הלידה. אוסיף ואומר כי לא אי-כשרותו של העובר שטרם נולד לתבוע היא המצדיקה בעיני את הצבת ההורים בקו הראשון של מעגל הסיכון אלא מעורבותם הישירה והמיידית באירוע הלידה, עליה עמדנו לעיל, היא המקנה להם מעמד זה (למגמות בדין הישראלי המטפחות תפישה שוויונית הרואה באב שותף מלא בתהליך ההולדה והגידול של ילדיו ראו: סעיף 3 לחוק שיווי זכויות האישה, תשי"א-1951; סעיף 6(ח)(1) לחוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 וכן דנ"א 2401/95 נחמני נ' נחמני, פ"ד נ(4) 661, 789 (1996)). על כן, תעמוד להורים על פי תפיסתי עילת תביעה עצמאית כניזוקים ישירים גם במקרה שבו עומדת לילוד שלידתו הסתיימה אך הוא נפטר לאחר מכן, עילת תביעה כתוצאה מרשלנות רפואית בתהליך לידתו ואין עילה אחת מוציאה את האחרת. מאותם טעמים עצמם הייתי מוכנה להוסיף ולבחון במקרה מתאים את השאלה – שאינה צריכה לענייננו – והיא האם יש מקום לעילת תביעה עצמאית כזו שתעמוד להורים כניזוקים ישירים גם כאשר הילוד נותר נכה עקב רשלנות רפואית במהלך לידתו, להבדיל מפגיעה הנגרמת לילד או בן משפחה אחר בקירבה מיידית כתוצאה מרשלנות רפואית שלא במהלך אירוע הלידה (אך ראו לעניין זה ע"א 6696/00 בית החולים המרכזי בעפולה נ' פינטו (טרם פורסם, 2.9.2002 ) וע"א 2299/03 מדינת ישראל נ' טרלובסקי (טרם פורסם, 23.1.2007 )).
פסק דין |
04/06/2007 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 199 |
עמודים – 41
ע"א 4484/11- ע.ה. ואח נגד משרד הבריאות
שמות השופטים: א רובינשטיין,ע פוגלמן,א שהם
ככלל, כאשר עסקינן בתביעת רשלנות בלידה, כמו במקרה שלפנינו, והתובעים טוענים לרשלנות אשר גרמה לתשניק סב-לידתי, בעטיו נגרם נזק מוחי ליילוד, על התובע מוטל הנטל להוכיח שלושה יסודות הכרחיים והם, כי הנתבע התרשל במהלך הלידה; כי ההתרשלות גרמה ליילוד לתשניק סב-לידתי; וכי הנזק שנגרם ליילוד הוא כתוצאה מהתשניק (ע"א 6992/09 לזר נ' הסתדרות מדיצינית הדסה ( 29.12.2011 ) (להלן: עניין לזר)). במקרה דנן, סלע המחלוקת בין הצדדים נסוב, הן על שאלת ההתרשלות, והן על שאלת הקשר הסיבתי בין אירועי הלידה לנזקו של המערער. משכך, יתחלק הדיון לשניים, תחילה אדון בשאלת ההתרשלות ומשם אפנה לשאלת הקשר הסיבתי. אקדים ואומר, כי לטעמי, המערערים לא הוכיחו במקרה דנן את התרשלותו של הצוות הרפואי ואף לא הוכח הקשר הסיבתי בין ההתרשלות הנטענת לבין מצבו של המערער. לפיכך, אם תישמע דעתי, דין הערעור להידחות. התערבות ערכאת הערעור בממצאים עובדתיים 20. טענותיהם של המערערים נסובות כאמור, סביב שאלת התרשלות הצוות הרפואי בשלבים שונים בלידתו של המערער, החל משלב היערכות הצוות ללידת המערער, המשך בשלב ניטור הלידה, ופקיעת שק מי השפיר וכלה בהחלטה לבצע ניתוח קיסרי. מדובר בהשגות על קביעות עובדתיות של בית המשפט המחוזי, ובכלל זה, מדובר בהשגה על חוות דעתם המקצועית של פרופ' בליקשטיין ופרופ' וייץ, המומחים מטעם המשיב, אשר אומצה על-ידי בית המשפט. מן המפורסמות הוא כי ערכאת הערעור אינה נוטה להתערב בממצאי עובדה ומהימנות שנקבעו על ידי הערכאה הדיונית, אשר התרשמה ישירות מן העדים שהופיעו בפניה וממכלול הראיות האחרות שהוצגו לעיונה.
פסק דין |
17/02/2013 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 25 |
עמודים – 21
ע"א 518/82-1. ד"ר רינה זייצוב נגד 1. שאול כץ
שמות השופטים: מ בן פורתא ברק,ש לוין,ד לוין,א גולדברג
הניתן להתמודד עם בעיות אלה בדרך ההלכה הפסוקה, ובלא הסדר חקיקתי 8. עמדנו על ריבוי הבעיות שהתרשלות בלידה מעוררת. עיון מקרוב בסוגיות השונות מלמד, כי עם כל הדמיון הרב שביניהם, הרי הן שונות אלו מאלו. לא הרי שאלת זכותו של הקטין כהרי שאלת זכותם של הוריו,ולא הרי אחריות ההורים כהרי אחריותם של רופאים. לא הרי תביעתו של קטין, שלולא ההתרשלות היה נולד בריא, כהרי תביעתו של קטין שלולא ההתרשלות לא היה נולד כלל. אכן, עם ריבוי הפסיקה והספרות נתחוור כי חלקן של הבעיות ניתנות לטיפול בכלים המשפטיים הקיימים ובתורות האחריות והפיצויים הרגילות, וכי רק בחלקן הקטן מתעוררות בעיות המעוררות קשיים מיוחדים. נפתח איפוא, תוך הליכה מהקל אל הכבד, בתביעת ההורים וממנה נפנה לתביעת הקטין עצמו. תביעת ההורים. 9. הרופא טיפל באשה ההרה. הוא התרשל. לולא התרשלותו היה נולד ילד בריא. בשל הרשלנות נולד ילד בעל מום. התוטל אחריות על הרופא כלפי האם שאלה זו פשוטה היא, והתשובה עליה היא בחיוב. בין הרופא לבין הנתון לטיפולו קיימים "יחסי שכנות", והרופא צריך לקחת את הנתון לטיפול בחשבון כעלול להפגע, אם הוא יתרשל (סעיף 36 לפקודת הנזיקין). בין הרופא לבין הנתון לטיפול קיימת חובת זהירות מושגית. אם הרופא התרשל, ונגרם נזק, עשוי הרופא להתחייב ברשלנות. לפנינו מקרה רגיל של רשלנות רפואית, בו מטפלים בתי המשפט מזה שנים רבות, באמצעות כלי הרשלנות ותורת הפיצויים הרגילים. 10. מה הדין אם הרופא התרשל, וכתוצאה מהתרשלותו נולד הקטין (בריא או בעל מום), בנסיבות שלולא אותה התרשלות, הוא לא היה נולד כלל האם בנסיבות אלה אחראי הרופא כלפי ההורים, המבקשים פיצוי על הנזק (כגון, הוצאות רפואיות) שהלידה הלא רצויה גרמה להם מקרה טיפוסי הוא עיקור רשלני, שבעקבותיו נולד ילד בריא.
פסק דין |
17/02/1986 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 138 |
עמודים – 27
ע"א 8126/07-1. עזבון המנוחה ברוריה צבי נגד בית החולים ביקור חולים
שמות השופטים: א ריבלין,א רובינשטיין,י דנציגר
אומנם המומחה מטעם המערערים סבר כי ההחלטה ליתן פיטוצין היתה "החלטה לא טובה" (ראו: עמ' 75 לפרוטוקול הדיון בבית המשפט המחוזי), אולם עלינו לזכור כי גם אם אכן היה מדובר בהחלטה "לא טובה" עדיין אין בכך כדי להעיד על רשלנות בית החולים. לא כל החלטה שגויה היא בהכרח החלטה רשלנית (ראו: ע"א 9249/06 יונתי נ' שירותי בריאות כללית (לא פורסם, 8.12.2008 ) פסק דינו של חברי המשנה לנשיאה א' ריבלין). לעניין זה יפים גם דבריה של השופטת א' פרוקצ'יה בעניין רגב: "יש להיות ערים לעובדה כי לא כל פגיעה, ותהא הפגיעה קשה ביותר ביולדת או בתינוק, הינה תוצאה של תקלה או רשלנות רפואית. תהליך ההיריון והלידה הינו תופעה שנלווה לה לא אחת יסוד של אי-ודאות, ולעיתים סיכון בצדה. יש להבחין באזמל חד בין פגיעות שהן תולדה של פגעי טבע, בגדר אסון משמים, לבין אלה שהן פרי תקלות רפואיות, בין עקב שיקול-דעת רפואי מוטעה, שאינו בהכרח רשלני, ובין עקב רשלנות מקצועית" (ראו: עניין רגב, לעיל, בעמ' 632). מעבר לכל יש להדגיש כי גם המומחה מטעם המערערים סבר כי לא ניתן לייחס לבית החולים רשלנות בעצם ההחלטה ליתן פיטוצין (ראו: עמ' 75 לפרוטוקול הדיון בבית המשפט המחוזי). בהקשר זה יש גם לדחות את טענת המערערים לפיה בית החולים נהג ברשלנות כאשר התעלם מבקשתה של המערערת 2 ללדת בניתוח קיסרי. החלטתו של בית המשפט המחוזי בעניין זה התבססה על הערכת מהימנות העדים ושקילת הראיות ולא מצאתי בהחלטה זו כל פגם, לא כל שכן פגם היורד לשורשו של עניין המצדיק את התערבותנו. 33. גם טענת המערערים שעניינה קיומו של קשר סיבתי בין מתן הפיטוצין לסיבוכי הלידה דינה להידחות. המערערים לא הצליחו להוכיח קיומו של קשר סיבתי כנטען על ידם וכפי שציין בית המשפט המחוזי "לא הובאה ראיה הקובעת כי יש קשר סיבתי ישיר בין קריעת הרחם והנזק לתינוקת לבין מתן הפיטוצין, במינון הנמוך הנ"ל, ובמשך השעות המצומצם יחסית.
פסק דין |
02/01/2010 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 118 |
עמודים – 31
ע"א 6768/01-1. אורי רגב נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: ד דורנרא ריבלין,א פרוקציה
תהליך ההריון והלידה הינם תופעה שנילווה לה לא אחת יסוד של אי וודאות, ולעיתים סיכון בצידה. יש להבחין באיזמל חד בין פגיעות שהן תולדה של פיגעי טבע, בגדר אסון משמים, לבין אלה שהן פרי תקלות רפואיות, בין עקב שיקול דעת רפואי מוטעה, שאינו בהכרח רשלני, ובין עקב רשלנות מקצועית (ע"א 705/78 רמון נ' מאוטנר, פד"י לד(1) 550, 555; ע"א 612/78 פאר נ' קופר, פד"י לה(1) 720, 727; ת"א (מחוזי-ירושלים) 668/92 תום שטראוס נ' ד"ר יובל עוז). זכורים בענין זה דבריו של הלורד דנינג בענין whitehouse v. jordan (1980) 1 aller 650, 652-3 : "being born is dangerous for the baby. so much so, that an eminent professor in this case tells us: throughout history, birth has been the most dangerous event in the life of an individual, and medical science has not yet succeeded in eliminating that danger. that has its legal consequences. it follows that when a baby is still-born or dies soon after birth or is born damaged or deformed, that fact is no evidence of negligence on the part of the doctors or nurses attending the birth. it does not speak for itself. the maxim res ipsa loquitur does not apply. " במקרה שלפנינו, אכן מדובר בארוע רפואי שלא ניתן היה, גם במיומנות רפואית מקצועית סבירה, למנוע את תוצאותיו הקשות. הדבר מדבר בעדו והרשומות הרפואיות 5. בית משפט זה עמד לאורך השנים על חשיבות קיומן של רשומות רפואיות תקינות ומלאות (ע"א 6160/99 דרוקמן נ' בית חולים לניאדו, פד"י נה(3) 117, 125; ע"א 1/01 שמעון נ' קופת חולים של ההסתדרות, פד"י נו(5) 502, 507). הרישום "נועד לשרת תכליות שונות. הוא מאפשר טיפול עקבי, רצוף ונכון בחולה המטופל, לא פעם לאורך זמן, ועל ידי אנשי צוות שונים.
פסק דין |
21/04/2004 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 264 |
עמודים – 7
ע"א 9833/09- ל.כ. נגד מדינת ישראל והמערערת בערעור שכנגד
שמות השופטים: מ נאור,ח מלצר,א שהם
דיון והכרעה 39. הערעור המרכזי שלפנינו הוגש על ידי המערער והוריו. כמו כן, מונח לפנינו ערעור שכנגד מטעם המדינה, שעניינו פסיקת הוצאות. במוקד הערעור העיקרי, עומדת השאלה, האם התרשלו הרופאים בבית החולים "שיבא" בתל השומר, במהלך לידתו של המערער, ואם כן האם קיים קשר סיבתי בין התרשלותם לבין הליקויים הרפואיים מהם סובל המערער. המחלוקת העיקרית בין הצדדים נוגעת לאירועים שהתרחשו סביב הלידה, וביניהם, אי מתן סטרואידים למערערת על מנת למנוע סיבוכי פגות, וההחלטה לילד את המערערת בדרך וגינאלית ולא בניתוח קיסרי. כמו כן, חלוקים הצדדים בשאלת הקשר הסיבתי בין אירועי הלידה לנזקו של המערער. להלן נבחן, האם הטיפול הרפואי שניתן למערערת עולה כדי התרשלות, והאם הוכח קשר סיבתי בינו לבין הנזק. אקדים ואציין, כי בנסיבות שלפנינו, סבור אני, שהמערערים לא הוכיחו את התרשלותם של הרופאים בביצוע הלידה הלידנית, כמו גם בהימנעות ממתן טיפול בסטרואידים ליולדת, כפי שקבע בית המשפט המחוזי. כמו כן, המערערים לא עמדו בנטל הוכחת הקשר הסיבתי בין ההתרשלות הנטענת, לבין מצבו הרפואי של המערער. לפיכך, אם תישמע דעתי, דין הערעור להידחות. 40. מושכלות יסוד הן, כי על מנת להטיל אחריות בנזיקין בגין עוולת הרשלנות, יש להוכיח קיומם של מספר יסודות: קיומה של חובת זהירות; הפרתה של חובה זו על-ידי התנהגות עוולתית (מעשה או מחדל); וקיומו של נזק. נוסף על כך, יש להצביע על קשר סיבתי, עובדתי ומשפטי, בין ההתרשלות לבין הנזק (ע"א 243/83 עיריית ירושלים נ' גורדון, פ"ד לט(1) 113, 129 (1985); ע"א 10344/05 אבו שארב נ' משרד הבריאות ( 18.1.2009 ); ע"א 4484/11 הייב נ' משרד הבריאות ( 18.2.2013 ) (להלן: עניין הייב).
פסק דין |
24/08/2013 |
בית המשפט העליון
מאזכרים – 3 |
עמודים – 34
ת"א (ירושלים) 3161/01- אלה חלמסקי ואח נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: משה דרורי
ואכן, יש להתייחס בזהירות בתביעות רשלנות של לידה, שכן, כפי שקבע לאחרונה בית המשפט העליון, "יש להיות ערים לעובדה כי לא כל פגיעה, ותהא פגיעה קשה ביותר ביולדת או בתינוק, הינה תוצאה של תקלה או רשלנות רפואית. תהליך ההריון והלידה הינם תופעה שנילווה לה לא אחת יסוד של אי וודאות, ולעיתים סיכון בצידה. יש להבחין באיזמל חד בין פגיעות שהן תולדה של פיגעי טבע, בגדר אסון משמים, לבין אלה שהן פרי תקלות רפואיות, בין עקב שיקול דעת רפואי מוטעה, שאינו בהכרח רשלני, ובין עקב רשלנות מקצועית"(דברי השופטת א' פרוקצ'יה בע"א 6768/01 רגב נ' מדינת ישראל ; ניתן ביום א' באייר תשס"ד ( 22.4.04 ); פורסם באתר נבו). 84. ניתן לומר כי הד לטענות אלה מצאנו עוד בשנות השישים, בפסק דינו של השופט קיסטר, אשר (בהתבסס על דברי השופט דנינג) הצביע על כך כי יש להתחשב בתקנת ציבור וכי יש להיזהר שלא להטיל חובת זהירות למעלה מן המקובל במקצוע רפואה, ולהגדיל את אחריותו של הרופא באופן שיהיה אחראי בכישלון בטיפול או בניתוח למעלה מן המידה (ע"א 552/66 לויטל נ' קופת חולים, פ"ד כב (2) 480, בעמ' 482 ואילך). השופט קיסטר באותו פסק דין, מוצא תימוכין לרעיון זה גם במשפט העברי. וכך הוא אומר (שם, בעמ' 483 , בין האותיות ד-ז): "המומנט הזה של תקנת הציבור ביחס לרופאים – ובעיקר רופאים מנתחים – מוכר במשפט העברי. העיקרון במשפט העברי הוא שאדם שחיבל בחברו חייב אפילו היה שוגג מכיוון שאדם מועד לעולם, אך לגבי רופאים העוסקים במקצועם על-פי 'רשות בית-דין' (על-פי רשיון מטעם רשות ציבורית) צומצמה האחריות במידה ניכרת, היינו: לאותם מקרים של פשיעה שהוגדרו במקורות (תוספתא בבא קמא, פרק ו', ו'; פרק ט', ג'; וכן תוספתא גיטין, פרק ג', י"ג; ועל-פי זה נקבעה ההלכה בתורת האדם של הרמב"ן, שער הסכנה, הודפס בחידוש הרמב"ן, הוצאת ירושלים, תשכ"ב, בסוף סדר נזיקין כלקוטים מספר תורת האדם על בבא קמא; ושו"ת תשב"ץ, חלק ג', סימן פ"ב; ובשולחן ערוך, יורה דעה, סימן של"ו).
החלטה |
23/02/2005 |
מחוזי – ירושלים
מאזכרים – 12 |
עמודים – 27
ת"א (ירושלים) 7357-05-1. אתי שמעון נגד הסתדרות מדיצינית הדסה
שמות השופטים: יוסף שפירא
וכבר נאמר על-ידי בתי המשפט באנגליה שכשאנחנו נהנים ברצון מן החסדים והטובות אשר מדע הרפואה המתקדם שופע עלינו בידי שלוחיו הרופאים, אין אנחנו בני חורין להתנער מן הסיכונים הטמונים עוד בטיפולים רפואיים רבים. כללו של דבר: לא כל תקלה או כשלון תוך כדי טיפול רפואי מסתבר כמעשה רשלנות דווקא, נהפוך הוא: בהיעדר נסיבות מיוחדות המצביעות על הסתברות של רשלנות, ההנחה היא כי התקלה או הכישלון נגרמו שלא ברשלנות הרופא אלא על-ידי גורמים אחרים. " (שם, 2500). לתהליך ההיריון נילווה לא אחת יסוד של אי וודאות, כדברי כב' השופטת א' פרוקצ'יה בע"א 6768/01 אורי רגב נ' מדינת ישראל, תק-על 2004(2), 3408: "יש להיות ערים לעובדה כי לא כל פגיעה, ותהא פגיעה קשה ביותר ביולדת או בתינוק, הינה תוצאה של תקלה או רשלנות רפואית. תהליך ההיריון והלידה הינם תופעה שנילווה לה לא אחת יסוד של אי וודאות, ולעיתים סיכון בצידה יש להבחין באיזמל חד בין פגיעות שהן תולדה של פיגעי טבע, בגדר אסון משמים, לבין אלה שהן פרי תקלות רפואיות, בין עקב שיקול דעת רפואי מוטעה, שאינו בהכרח רשלני, ובין עקב רשלנות מקצועית (ע"א 705/78 רמון נ' מאוטנר, פד"י לד(1) 550, 555; ע"א 612/78 פאר נ' קופר, פד"י לה (1) 720, 727; ת"א (מחוזי-ירושלים) 668/92 תום שטראוס נ' ד"ר יובל עוז. " (שם, 3412). מסקנותיי דלעיל ולהלן, לאור עובדות המקרה שלפני, עולות בקנה אחד עם פסיקת בתי המשפט כמצוטט לעיל. הקשר הסיבתי 40. מטבע הדברים שני הצדדים מנתחים בסיכומיהם את דברי המומחים, וכל צד, מנסה למצוא פירכות או חיזוק לעמדתו בדברי מומחי הצד שכנגד.
פסק דין |
28/10/2007 |
מחוזי – ירושלים
מאזכרים – 11 |
עמודים – 53
ת"א (חיפה) 1124/92- אורן סלמן נגד קופח של ההסתדרות
שמות השופטים: ח אריאל
ובעניין אחר שהוזכר לעיל, פסק השופט אור: "כל שנדרש מהרופאים באותו שלב ראשוני, טרם תחילת הלידה, הינו נקיטת אמצעי זהירות. אמצעים אלה אינם מתמצאים במוכנות פאסיבית לקבלתן של אינדיקאציות נוספות. על הרופא מוטלת גם חובה של דרישה וחקירה ובירור מידע נוסף. " (ע"א 2694/90 הנ"ל, עמ' 635). עולה, איפוא, כי בלידה, כבמצבים רפואיים אחרים, גוברת חובת הזהירות הנדרשת ככל שעולה רמת הסיכון הנשקפת ליולדת ולעובר. חובה מוגברת זו מתבטאת גם בדרישה לפיקוח אינטנסיבי אחר מהלך הלידה, לרבות: ביצוע בדיקות מקיפות ויסודיות, השגחה רצופה ומתמדת על היולדת והיילוד, ביצוע כל הפעולות הנדרשות, לשם הקטנת הסיכון ומניעת נזק וכן את החובה לוודא כי אכן בוצעו פעולות אלה. אין צורך להוסיף ולומר, כי במקרים מעין אלה אל לו לצוות הרפואי ליטול סיכון כלשהו אשר ניתן למנוע אותו, ללא צורך רפואי מיוחד של היולדת או של היילוד. 7. מן המקובץ לעיל מתבקש גם, כי כאשר עולה מן העובדות שהתבררו לצוות הרפואי שמהלך ההריון היה חריג וכי הוא סטה ממהלכו המתוכנן, תיבחן קיומה או אי קיומה של רשלנות רפואית מנקודת מבט מחמירה עוד יותר. במקרים מעין אלה, חל החריג לכלל אשר נקבע בידי השופט ח' כהן, בע"א 235/59, אלהנקרי ואח' נ' פולק ואח', פ"ד יד 2497, בעמ' 2500. כן נוסח הכלל באותה פרשה: "כללו של דבר: לא כל תקלה או כשלון תוך כדי טיפול רפואי מסתבר כמעשה של רשלנות דווקא; נהפוך הוא: בהעדר סיבות מיוחדות המצביעות על הסתברות של רשלנות, ההנחה היא, כי התקלה או הכשלון נגרמו שלא ברשלנות הרופא אלא על ידי גורמים אחרים. " היוצא מן הכלל הוא זה: ההכרעה באותם המקרים בהם הוכח דבר קיומן של נסיבות המצביעות על הסתברות של רשלנות, יוצאת מן ההנחה ההפוכה, לפיה אכן נגרם הנזק כתוצאה מרשלנות רפואית (השווה: ע"א 789/68, עמר, קטינה נ' קופת חולים של ההסתדרות הכללית, פ"ד מו(720-723 ,712 (1; וכמו כן ראה: ע"א 285/86, נגר נ' וילנסקי, פ"ד מג(284 ,(3).
פסק דין |
05/02/1997 |
מחוזי – חיפה
מאזכרים – 10 |
עמודים – 14
ת"א (ירושלים) 767/95- חיה יוספוף (קטינה) נגד הסתדרות
שמות השופטים: מ גל
(15/12 ההבדל בין המומחים מתמצה, אפוא, בין נסיבות רגילות של לידה מוקדמת לאחר ירידת מים, לבין לידה עם מקדמי סיכון, כפי שהיו לאם דנן, לאור התפר, הצירים והדימום בשבוע ה-24. מסקנתו היא, כי היו די הוריות לביצוע הלידה לאלתר. מכל מקום, עיכוב הלידה חייב טיפול אנטיביוטי מהיר, אינטנסיבי ומקיף הרבה יותר, בשל הסביבה הזיהומית שבה נותר העובר. 11. למרות עמדתו זו של המומחה, עדיין עומדת הנתבעת על טענתה להעדר קיומה של רשלנות מצד רופאיה. לדעתה, גם מדברי פרופ' פייזר לא ניתן להסיק קיומם של סימנים מוקדמים לזיהום. הפרקטיקה שעליה מצביע המומחה משקפת, לדידה, את עמדתו האישית ולא עמדה רפואית נורמטיבית, מכוחה בלבד ניתן ללמוד על קיומה של הרשלנות. עוד טענה, כי גישת המומחה, לגבי החובה לפעול לאלתר להוצאת התפר, נשללה במהלך החקירה הנגדית. כמו-כן היא שבה ועומדת על טענותיה להעדר קשר סיבתי בין ההתנהגות לבין התוצאה. על רקע האמור, נעבור לבחון להלן את שאלת גיבושם של התנאים הצריכים לעוולת הרשלנות. עוולת הרשלנות: 12. מתוך יסודות עוולת הרשלנות: חובת הזהירות, הפרתה (ההתרשלות), נזק וזיקה סיבתית בין ההפרה לבין הנזק (הקשר הסיבתי), סבות הפלוגתאות בענייננו בנושאי ההתרשלות וקיומו של הקשר הסיבתי עם הנזק. יוצר הסיכון, אשר עליו חלה חובת הזהירות, נדרש לנקוט באמצעי הזהירות הסבירים ובמידת המיומנות הראויה, למניעת הנזק בר הצפייה בעטיו של הסיכון (ע"א 437/87 כהן נ' חברת החשמל לישראל בע"מ, פ"ד מד(809 ,807 (1 מול ב'). זהו המצב גם בסוגיית הרשלנות הרפואית, המתייחסת למידת המיומנות המקצועית הנדרשת מהרופא המטפל (ע"א 323/89 קוהרי נ' מ"י, פ"ד מה(2) 172 ,142 מול ב'-ה'; ע"א 2694/90 הסתדרות מדיצינית הדסה נ' מימון, פ"ד מו(5) 634 ,628 מול ז' ).
החלטה |
20/01/2000 |
מחוזי – ירושלים
תקנות מרשם האוכלוסין (רישום מאוחר של לידות ופטירות), תשל"ו-1975
סעיף: 3. צירוף מסמכים
3. (א) לבקשה לרישום מאוחר של לידה יצורפו תעודה של בית החולים שבו אירעה הלידה או פסק-דין הצהרתי. (ב) לבקשה לרישום מאוחר של פטירה יצורפו תעודה של המוסד, כמשמעותו בסעיף 8 לחוק, שבו אירעה הפטירה כשהיא מאושרת בידי משרד הבריאות, או רשיון קבורה שניתן לפי סעיף 8 לפקודת בריאות העם, 1940, או תעודה של גוף מוכר העוסק בקבורה או פסק-דין הצהרתי.
תקנות העונשין (הפסקת הריון), תשל"ח-1978
סעיף: 3. תנאים לאישור מרפאה כמוסד רפואי מוכר
3. תנאים לאישור מרפאה כמוסד רפואי מוכר הם אלה: (א) לצורך ביצוע הפסקות היריון תרופתיות בלבד – מתקיימים בה כל אלה: (1) המרפאה פועלת במסגרת קופת חולים או צבא הגנה לישראל; (2) בעת פעולתה יהיה בה רופא מוסמך אחד לפחות בעל תואר מומחה ביילוד וגינקולוגיה. (ב) לצורך ביצוע הפסקות היריון תרופתיות וכירורגיות עד סוף השבוע ה–12 מתאריך תחילת הווסת האחרונה מתקיימים בה כל אלה: (1) יש בה – (א) חדר הכנה לחולה, ובו מיתקן לרחיצה ולנטילת ידים; (ב) חדר ניתוח גיניקולוגי מצוייד כמפורט בתקנה 4; (ג) חדר התאוששות ששטחו 15 מ"ר לפחות; (ד) שני חדרי שירותים ומקלחת; (ה) משרד; (ו) מחסן לציוד רפואי. (2) בעת פעולתה יהיו בה לפחות רופא מוסמך אחד בעל תואר מומחה ביילוד ובגיניקולוגיה, רופא מוסמך אחד בעל תואר מומחה בהרדמה ואח או אחות מוסמכים שהכיר בהם משרד הבריאות; (3) מנהלה הוא רופא מוסמך; (4) ינוהל בה תיק רפואי של מי שהופסק הריונה בה ויישמר יחד עם אישור הועדה, תקופה של שבע שנים לאחר הטיפול האחרון בה במרפאה.
תקנות העונשין (הפסקת הריון), תשל"ח-1978
סעיף: 10. ביטול האישור
10. (א) התחלפה הבעלות על המרפאה המוכרת לביצוע הפסקות היריון תרופתיות וכירורגיות, ובמקרה שהבעלות היא בידי תאגיד – עם חילופם של למעלה ממחצית בעלי זכות ההצבעה בו, או התחלף מנהל המרפאה, בטל אישורה כמוסד רפואי מוכר בתום שלושים יום מעת החילופים; היו חילופים בבעלות – רשאי הרופא המחוזי לדחות את מועד ביטול האישור בשלושים יום נוספים. (ב) השר רשאי לבטל אישורה של מרפאה כמוסד רפואי מוכר אם נתקיים אחד מאלה: (1) בוצעו בה פעולות בניגוד לחוק, לתקנות אלה או לתנאי האישור; (2) לפי דין וחשבון שהגיש לו הממונה פסק להתקיים אחד התנאים המפורטים בתקנות 3 ו-4; (3) לא נמסר לממונה דיווח כנדרש בתקנה 9; (4) לא ניתן לממונה או למי שהסמיך בכתב לערוך בקורת במרפאה; (5) הוברר לו כי היתה רשלנות גסה בטיפול במרפאה. (ג) השר רשאי לבטל אישורו של בית חולים כמוסד רפואי מוכר אם נתקיים אחד מאלה: (1) בוצעו בו פעולות בניגוד לחוק או לתקנות אלה; (2) לפי דין וחשבון שהגיש לו הממונה פסק להתקיים התנאי שבתקנה 2; (3) לא ניתן לממונה או למי שהסמיך בכתב לערוך בקורת בבית החולים; (4) הוברר לו כי היתה רשלנות גסה בטיפול הכרוך בהפסקת הריון בבית החולים.
חוק העונשין, התשל"ז-1977
סעיף: 317. הפסקת הריון במקרים מיוחדים
7. לא ישא רופא מוסמך באחריות פלילית בשל הפסקת הריונה של אשה אם נתקיימה אחת מאלה, ובלבד שניתנה על כך למנהל הכללי של משרד הבריאות הודעה מנומקת בכתב תוך חמישה ימים לאחר המעשה: (1) היה צורך להפסיק את ההריון מיד, לשם הצלת חייה של האשה או כדי למנוע ממנה נזק חמור שאין לתקנו; (2) הפסקת ההריון היתה תוך טיפול רפואי אחר בגופה של האשה ודבר ההריון לא היה ידוע לרופא קודם לכן והפסקתו היתה דרושה לאותו טיפול רפואי.
תקנות הביטוח הלאומי (ילד נכה), התש"ע-2010
סעיף: 1. הגדרות
1. בתקנות אלה – "ילד" – ילדו של מבוטח או של מי שהיה מבוטח ונפטר כתושב ישראל, לרבות ילדו החורג או המאומץ שטרם מלאו לו 18 שנים; "ילד הזקוק להשגחה חלקית של הזולת" – ילד שמלאו לו 90 ימים, אשר רופא שהמוסד הסמיכו לכך, קבע כי בשל ליקוי, מחלה כרונית, בעיית התנהגות או הבנה לקויה של הילד, הוא זקוק לנוכחות של הזולת בקרבתו, כדי למנוע מצבי סיכון לעצמו או לאחרים וזאת באופן החורג במיד הניכרת מילדים בני גילו; "ילד הזקוק לטיפול רפואי מיוחד" – ילד שמלאו לו 90 ימים, אשר רופא מומחה ברפואת ילדים, שהמוסד הסמיכו לכך, קבע כי בשל מחלה כרונית קשה הוא זקוק לטיפול רפואי כמפורט בתוספת הראשונה; "ילד הזקוק לטיפול רפואי קבוע" – ילד שבשל טיפול רפואי קבוע הניתן לו בבית חולים, נבצר ממנו, על פי הוראת רופא, להגיע למסגרת החינוכית או הטיפולית המקובלת בקרב בני גילו, שלושה ימים בשבוע לפחות, במשך שלושה חודשים רצופים לפחות, והורהו או מי שמקבל גמלה בעדו נמצא עמו ונוטל חלק בטיפול בו; "ילד התלוי בעזרת הזולת" – ילד שמלאו לו 3 שנים ואשר כתוצאה מליקוי גופני, שכלי או נפשי הנובע ממחלה, תסמונת, תאונה או מום מלידה (להלן – ליקוי), הוא תלוי בעזרת הזולת באופן החורג במידה ניכרת מהרגיל אצל בני גילו בביצוע פעולות יומיום תקופה של 90 ימים רצופים לפחות, אף אם תקופה זו או חלק ממנה, חלים בתכוף לפני הגיעו לגיל 3 והוא אחד מאלה: (1) תלוי במידה רבה בעזרת הזולת ברוב שעות היממה (להלן – ילד התלוי בעזרת הזולת במידה רבה); (1א) תלוי במידה רבה מאוד בעזרת הזולת בכל שעות היממה (להלן – ילד התלוי בעזרת הזולת במידה רבה מאוד); (2) תלוי לחלוטין בעזרת הזולת בכל שעות היממה (להלן – ילד התלוי לחלוטין בעזרת הזולת); ( 2א) תלוי לחלוטין בעזרת הזולת במידה רבה במיוחד בכל שעות היממה (להלן – ילד התלוי לחלוטין במידה רבה במיוחד בעזרת הזולת). "ילד עם ליקוי מיוחד" – ילד אשר רופא מומחה ברפואת ילדים, אשר המוסד הסמיכו לכך, קבע כי מתקיים בו אחד הליקויים המנויים בתוספת השניה; "ילד נכה" – כל אחד מאלה: (1) ילד הזקוק לטיפול רפואי מיוחד; (2) ילד התלוי בעזרת הזולת; (3) ילד עם ליקוי מיוחד; (4) ילד הזקוק להשגחה חלקית של הזולת; (5) ילד הזקוק לטיפול רפואי קבוע. "פעולות יומיום" – כל אחת מאלה והקשור בהן: (1) לבישה; (2) אכילה; (3) רחצה; (4) הגיינה אישית; (5) ניידות עצמית בבית; "קצבת יחיד מלאה" – כמשמעותה בסעיף 200(ב) לחוק.
חוק העונשין, התשל"ז-1977
סעיף: 338. מעשי פזיזות ורשלנות
338. (א) העושה אחת מאלה בדרך נמהרת או רשלנית שיש בה כדי לסכן חיי אדם או לגרום לו חבלה, דינו – מאסר שלוש שנים: (1) נוהג רכב או רוכב בדרך ציבורית; (2) מפעיל כלי שיט או כלי טיס או משתתף בהפעלתם; (3) עושה מעשה באש או בחומר לקיח, נפיץ או רדיואקטיבי, או אינו נוקט אמצעי זהירות מפני סכנה מסתברת הכרוכה באש או בחומר כאמור שבהחזקתו; (4) עושה מעשה לגבי מכונות שבפיקוחו, שלו בלבד או עם אחרים, או אינו נוקט אמצעי זהירות נאותים מפני סכנה מסתברת הכרוכה בהן; (5) עושה מעשה לגבי חומר נפץ או כלי יריה שבהחזקתו, או אינו נוקט אמצעי זהירות נאותים מפני סכנה מסתברת הכרוכה בהם; (6) אינו נוקט אמצעי זהירות מפני סכנה מסתברת הכרוכה בחיה שבהחזקתו; (7) נותן טיפול רפואי או כירורגי לאדם שהתחייב לטפל בו; (8) מוכר, מספק, נותן או מפעיל תרופה או חומר מרעיל או מסוכן; (9) משתמש בחומר מרעיל או מסוכן או מחזיק בו או מפקירו, או מפקיר מיכל שהוחזק בו חומר כאמור ויש בו כדי להרעיל או לסכן. (ב) העובר עבירה לפי סעיף קטן (א)(5) בחגיגה או בטקס, דינו – מאסר ארבע שנים.
תקנות בריאות העם (בדיקת אבחנה פולשנית בהיריון), התשע"ב-2011
סעיף: 1. הגדרות
1. בתקנות אלה – "אבחנה" – אבחון טרום לידה של הפרעות גנטיות, מחלות ומומים מלידה; "בדיקת אבחנה פולשנית בהיריון" – כל אחת מאלה: בדיקת מי שפיר, בדיקת סיסי שיליה ונטילת דגימה ברחם מעובר או מדמו, המבוצעת לשם אבחנה; "בית חולים" – בית חולים הרשום לפי סעיף 25 לפקודה או בית חולים ממשלתי, שהמנהל אישר לעניין תקנות אלה; "גנטיקאי אחראי" – רופא גנטיקאי כהגדרתו בחוק מידע גנטי, התשס"א-2000 (להלן – חוק מידע גנטי), האחראי במעבדה רפואית על תהליך ביצוע בדיקות גנטיות בדגימה ומסירת התוצאות; "המנהל" – המנהל הכללי של משרד הבריאות או מי שהוא הסמיך לעניין תקנות אלה; "ייעוץ גנטי" – מתן הסבר להורים לעתיד בדבר האפשרות להוליד ילד עם פגם מולד על רקע גנטי או עם מחלה גנטית או תורשתית או שיהיה נשא גן של מחלה כאמור, ובדבר הדרכים לאבחון ומניעה של פגמים ומחלות כאמור, על ידי אחד המורשים לתת ייעוץ גנטי לפי סעיף 10 לחוק מידע גנטי; "מעבדה ציטוגנטית" – מעבדה רפואית המורשית, לפי תנאי רישיונה, לבצע בדיקות ציטוגנטיות; "מעבדה רפואית" – כהגדרתה בתקנות בריאות העם (מעבדות רפואיות), התשל"ז-1977; "מרפאה כירורגית" – מרפאה כירורגית הרשומה לפי סעיף 34 לפקודה ותקנות בריאות העם (רישום מרפאות), התשמ"ז-1987, וכן מרפאה לכירורגיה קטנה או בינונית של קופת חולים, שאישר המנהל לעניין תקנות אלה; "רופא אחראי" – רופא בעל תואר מומחה ביילוד וגיניקולוגיה או בגנטיקה רפואית שמינה מנהל בית החולים או המרפאה הכירורגית, לאחראי באותם בית חולים או מרפאה כירורגית לעניין תקנות אלה; "תואר מומחה" – תואר מומחה ביילוד וגיניקולוגיה או בגנטיקה רפואית כמשמעותו בתקנות הרופאים (אישור תואר מומחה ובחינות), התשל"ג-1973.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 6. הגדרות
תקנות אלה; "תביעה לפינוי מושכר"-תביעה לפינוי מושכר שאין חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, חל עליו; "תביעה שעניינה רשלנות רפואית"-תובענה לפיצויים בשל נזק גוף שנגרם בעקבות טיפול רפואי של מטפל או מוסד רפואי כהגדרתם בחוק זכויות החולה; "תביעת רכב"-תובענה לפיצויים בשל נזק שנגרם לרכוש עקב שימוש ברכב מנועי; "תובענה"-הליך המתנהל בהתאם לתקנות אלה הנפתח בהגשת כתב תביעה; "תובענה לפיצויים בשל נזק גוף"-לרבות תביעה חוזית לקבלת תגמולי ביטוח לפי פוליסת ביטוח בשל נזק גוף; ואולם תובענה שעילתה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אינה תובענה לפיצויים בשל נזקי גוף; "תצהיר"-תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין
חוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה-1965
סעיף: 6. הודעה על לידה בישראל
6. (א) הודעה על לידה שאירעה בישראל תימסר לפקיד-רישום תוך עשרה ימים; ההודעה תימסר על ידי האחראי על המוסד שבו אירעה הלידה, או – על ידי הורי הילוד, הרופא והמיילדת שטיפלו בלידה – אם אירעה במקום אחר; ההודעה תכלול את פרטי הרישום של הילוד ופרטים אחרים שייקבעו בתקנות, באישור ועדת הפנים של הכנסת. (ב) אירעה לידה במקום שאינו מוסד וטיפלו בה רופא או מיילדת, יצורפו להודעה כאמור בסעיף קטן (א) תעודת רופא או תצהיר מטעם המיילדת, לפי הענין, בדבר היותה של אם היילוד אמו הטבעית. (ג) (1) אירעה לידה במקום שאינו מוסד ולא טיפלו בה רופא או מיילדת, יצורפו להודעה כאמור בסעיף קטן (א) כל אלה: (א) תצהירים מטע הורי היילוד בדבר היותה של אם היילוד אמו הטבעית; (ב) אישור רפואי, שניתן בידי רופא מוסמך על מעקב אחר הריון, שנערך החל מהשבוע ה–28 להריון; (ג) אישור רפואי, שניתן בידי רופא מוסמך אשר בדק את אם היילוד בתוך 48 שעות מהלידה. (ג) אישור רפואי, שניתן בידי רופא מוסמך אשר בדק את אם היילוד בתוך 48 שעות מהלידה. (2) בהעדר אישור רפואי כאמור בפסקה (1)(ב) או (ג), יצורפו להודעה כאמור בסעיף קטן (א) תוצאות בדיקה גנטית להורות שנערכה בהתאם להוראת סעיף 3(ד) לחוק מידע גנטי, התשס"א-2000, לשם קביעת היותה של אם היילוד אמו הטבעית. (ד) בסעיף זה – "מיילדת" – מי שמורשית לעסוק ביילוד לפי פקודת המיילדות; "רופא מוסמך" – רופא שהוא בעל תואר מומחה ביילוד ובגיניקולוגיה שניתן לו לפי פקודת הרופאים [נוסח חדש], התשל"ז-1976, או רופא מוסמך המתמחה, לשם קבלת אותו תואר, במוסד רפואי מוכר בפיקוחו של רופא בעל התואר האמור.
תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018
סעיף: 6. הגדרות
; "תביעה לפינוי מושכר" – תביעה לפינוי מושכר שאין חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972, חל עליו; "תביעה שעניינה רשלנות רפואית" – תובענה לפיצויים בשל נזק גוף שנגרם בעקבות טיפול רפואי של מטפל או מוסד רפואי כהגדרתם בחוק זכויות החולה; "תובענה" – הליך המתנהל בהתאם לתקנות אלה הנפתח ב הגשת כתב תביעה; "תובענה לפיצויים בשל נזק גוף" – למעט תובענה שעילתה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים; "תצהיר" – תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה הזרה שבה ניתנה ההצהרה לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצהרה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות
צו עובדים זרים (סל שירותי בריאות לעובד), התשס"א-2001
סעיף: 4. הגבלת זכאות
4. (א) הביטוח הרפואי לא יגביל את זכאותו של עובד לשירות מן השירותים המנויים בצו זה, ואולם ניתן לכלול בביטוח הרפואי הגבלות כמפורט להלן: (1) שירותי בריאות לאישה בקשר להריון, במשך תשעת החודשים הראשונים, במצטבר, שבהם התקיימו יחסי עובד-מעביד בינה לבין מעביד אחד או יותר בישראל, זולת במצב חירום רפואי; (2) לא יינתנו לעובד שירותים שהוא נזקק להם מחמת בעיה רפואית הנובעת ממצב רפואי שקדם למועד הראשון שבו הסדיר בעבורו מעביד כלשהו בישראל ביטוח רפואי (להלן – מצב רפואי קודם), וזאת במשך שלוש השנים הראשונות שממועד תחילתו של צו זה או מן המועד הראשון האמור (להלן – המועד הראשון) לפי המאוחר, אם נתקיים אחד משני אלה: (א) עובד עצמו אישר, כי הבעיה הרפואית שבשלה נזקק לשירות נובעת ממצב רפואי קודם; (ב) רופא אישר, על פי ממצאים שלפניו, כי הבעיה הרפואית שבשלה נזקק העובד לשירות, נובעת ממצב רפואי קודם ואם שהה האדם מחוץ לישראל, לאחר המועד הראשון (להלן – שהייה) תקופה או תקופות העולות על 90 ימים רצופים, או על 120 ימים רצופים אם השהייה הפרידה בין תקופות העסקה אצל אותו מעביד – יראו כמועד הראשון, לענין פסקה זו, את המועד הראשון לאחר השהייה שבו היה העובד מבוטח בביטוח רפואי. אין בהוראות פסקה זו כדי לאפשר למבטח להגביל מתן שירותי בריאות לעובד, שהוא נזקק להם במצב חירום רפואי הנובע ממצב רפואי קודם, לשם ייצוב מצבו הרפואי עד למצב המאפשר המשך הטיפול בו מחוץ לישראל, או להגביל מתן שירותי בריאות אחרים, הדרושים לו עקב אותו מצב רפואי קודם, בתקופת 30 הימים שלאחר אישור הרופא כאמור או הקביעה בדבר ייצוב מצבו הרפואי כאמור.
כל הזכויות שמורות ©