עורך דין מסחרי תל אביב

עורכי דין מסחריים בתל אביב – מדריך מקיף 2025

מבוא

תל אביב מהווה את המרכז העסקי והמשפטי של ישראל, ובה מרוכזים משרדי עורכי הדין המסחריים המובילים במדינה. בעידן העסקי המורכב של היום, ליווי משפטי מקצועי הפך להכרחי עבור כל גוף עסקי. תחום המשפט המסחרי דורש מומחיות והבנה מעמיקה במגוון תחומים משיקים, ובחירת עורך דין מסחרי מתאים היא החלטה בעלת השפעה מכרעת על הצלחת העסק.

עורך דין מסחרי תל אביב
עורך דין מסחרי תל אביב

המסגרת המשפטית לעורכי דין מסחריים בישראל

תחומי עיסוק מרכזיים של עורכי דין מסחריים

עורכי דין מסחריים בתל אביב מציעים מגוון רחב של שירותים משפטיים הכוללים:

  • ליווי עסקאות מסחריות – ניהול משא ומתן, בדיקות נאותות וסגירת עסקאות
  • ניסוח וביקורת חוזים – יצירת הסכמים עסקיים מדויקים ומקיפים
  • ליווי חברות וארגונים – ייעוץ שוטף בסוגיות משפטיות יומיומיות
  • ייצוג בסכסוכים מסחריים – פתרון מחלוקות בשיטות אלטרנטיביות או בבתי משפט
  • ליווי עסקאות נדל"ן מסחריות – טיפול בהיבטים המשפטיים של רכישת ומכירת נכסים מסחריים

חובות מקצועיות ואחריות עורכי דין מסחריים

הפסיקה בישראל הגדירה בבירור את החובות המוגברות המוטלות על עורכי דין מסחריים. בפרשת מידרוג (תא (תל אביב) 12055-12-17 מידרוג בע"מ נ' איפקס הנפקות בע"מ), התייחס בית המשפט לסטנדרטים האתיים הגבוהים הנדרשים מעורכי דין:

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
עורך דין ל מסחרי, מקרקעין ומשפחה
קרא עוד

"על פי כללי לשכת עורכי הדין האמריקאית, נקבע בכלל 1.8(a) כי: "a lawyer shall not enter into a business transaction with a client or knowingly acquire an ownership, possessory, security or other pecuniary interest adverse to a client unless: (1) the transaction and terms on which the lawyer acquires the interest are fair and reasonable to the client and are fully disclosed and transmitted in writing in a manner that can be reasonably understood by the client…"

אחריות מקצועית זו משקפת את חובת הנאמנות והאמון שעורך הדין חב כלפי לקוחותיו, ומדגישה את חשיבות השקיפות והגילוי המלא בכל עסקה משפטית.

סטנדרט האחריות המקצועית בפסיקה

בתי המשפט בישראל קבעו סטנדרט גבוה של אחריות מקצועית לעורכי דין מסחריים. בפסק דין משנת 2022 (תא (תל אביב) 13335-03-18 שטרן נ' בן גיגי), נקבע כי:

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
עורך דין ל מסחרי, מקרקעין ומשפחה
קרא עוד

"מצאתי לקבוע כי לא נפל כל דופי בייצוג המשפטי אותו העניק הנתבע לתובע, אלא דווקא להפך-ככל שנפלו פגמים בניהול ההליך, היה זה התובע אשר גרם להם, בהתערבותו הבלתי פוסקת בניהול ההליך, אשר נעשתה ללא הסכמת הנתבע או בתיאום עמו."

פסיקה זו מדגישה את חשיבות היחסים התקינים בין עורך הדין ללקוח, ואת הצורך בתיאום ציפיות ברור.

היבטים מעשיים בעבודת עורך דין מסחרי בתל אביב

מיומנויות נדרשות מעורכי דין מסחריים מובילים

עורך דין מסחרי מוביל בתל אביב נדרש לשורה של מיומנויות וכישורים:

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
עורך דין ל מסחרי, מקרקעין ומשפחה
קרא עוד
  1. הבנה עסקית מעמיקה – ראייה רחבה של עולם העסקים והכלכלה
  2. יכולת ניתוח משפטי מורכב – התמודדות עם סוגיות משפטיות סבוכות
  3. כישורי משא ומתן מעולים – השגת תוצאות מיטביות עבור הלקוח
  4. הבנה בתחומי מיסוי ורגולציה – ידע בתחומים משיקים חיוניים
  5. יכולת עבודה תחת לחץ זמנים – ניהול מספר תיקים במקביל

חשיבות ניסוח משפטי מדויק

בפסק דין עדכני מאוקטובר 2024 (תא (תל אביב) 56665-06-19 אופטיקנה- שכטר נ' רוני אחרק), הדגיש בית המשפט את חשיבות הניסוח המשפטי המדויק:

"יצירת ודאות משפטית במסגרת ניסוח על ידי ב"כ הצדדים בדבר הבנות מסחריות בחוזה עסקי נועדו לא רק לשם הקניית הוודאות המשפטית, אלא בדיוק למקרה שבענייננו-מניעת עומס על בתי המשפט בסכסוך שכל עוגניו בהגנה מבוססים על טענה בעל פה של בעל דין ללא כל תימוכין"

פסיקה זו מדגישה את האחריות של עורכי דין מסחריים לנסח חוזים באופן שימנע אי-הבנות ומחלוקות עתידיות.

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
עורך דין ל מסחרי, מקרקעין ומשפחה
קרא עוד

כיצד לבחור עורך דין מסחרי בתל אביב?

בחירת עורך דין מסחרי מתאים היא החלטה קריטית. להלן חמישה קריטריונים מרכזיים שיש לשקול:

1. ניסיון וותק בתחום הספציפי

בדקו את ניסיונו של עורך הדין בתחום הרלוונטי לעסק שלכם. עורך דין עם התמחות בהיי-טק לא בהכרח יהיה הבחירה הטובה ביותר לעסקת נדל"ן מסחרי.

2. התמחות רלוונטית לצרכי העסק

התמחות בתחום הספציפי של העסק שלכם (קמעונאות, טכנולוגיה, מזון וכו') תאפשר לעורך הדין להבין טוב יותר את הצרכים והאתגרים הייחודיים.

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
עורך דין ל מסחרי, מקרקעין ומשפחה
קרא עוד

3. זמינות ונגישות

בדקו את זמינות עורך הדין ואת המבנה הארגוני של המשרד. האם תעבדו ישירות עם עורך הדין הבכיר או עם צוות של עורכי דין זוטרים?

4. יכולת עבודה בצוות

עורך דין מסחרי מוצלח צריך להשתלב היטב בצוות העסקי שלכם ולהיות מסוגל לעבוד בשיתוף פעולה עם יועצים אחרים.

5. מוניטין מקצועי מוכח

בדקו המלצות, פרסומים מקצועיים ודירוגים בתחום. שוחחו עם לקוחות קודמים לקבלת תמונה מלאה על איכות השירות.

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
עורך דין ל מסחרי, מקרקעין ומשפחה
קרא עוד

סיכום

עורך דין מסחרי בתל אביב נדרש לשלב מומחיות משפטית עם הבנה עסקית מעמיקה. עליו לפעול ברמת מקצועיות גבוהה תוך שמירה על חובות האמון והזהירות המוגברות כלפי לקוחותיו. הבחירה בעורך דין מסחרי צריכה להתבסס על שילוב של ניסיון, מומחיות ויכולת מוכחת בתחום הרלוונטי.

בעידן העסקי המורכב של ימינו, ליווי משפטי מקצועי אינו מותרות אלא הכרח. עורך דין מסחרי מיומן יכול להוביל את העסק שלכם להצלחה, למנוע סיכונים משפטיים ולתרום לצמיחה העסקית. השקעה בשירותים משפטיים איכותיים היא בסופו של דבר השקעה בעתיד העסק שלכם.

האמור במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו תחליף להתייעצות עם עורך דין מוסמך בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה.

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
עורך דין ל מסחרי, מקרקעין ומשפחה
קרא עוד

סימוכין

ת"א (תל אביב) 12055-12-17- מידרוג בע"מ נגד איפקס הנפקות בעמ

שמות השופטים: חאלד כבוב

ושות', עורכי דין מרחוב יגאל אלון 98, תל אביב 6789141 טל': 03-6078607; פקס: 03-6078666 ועל ידי ב"כ ממשרד יורם סמואל ושות', עורכי דין מרחוב יגאל אלון 155, תל אביב 6744363 טל': 03-6858216; פקס: 03-6070666 2. alan saskin 3. philip gales על-ידי ב"כ עו"ד בעז בן צור ו/או תומר שקרצי מרחוב ברקוביץ 4, תל אביב 64238 טל': 03-6075001; פקס: 03-6075029 נגד 2 משיבים 1. איפקס הנפקות בע"מ על-ידי ב"כ ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות', עורכי דין מרחוב ברקוביץ 4 (מגדל המוזיאון) תל אביב 6423806 טל': 03-7770111; פקס: 03 2. doreen saskin על ידי ב"כ עו"ד יהודה רוזנטל ו/או אסף דהן ממשרד גולדפרב זליגמן ושות', עורכי דין מרחוב יגאל אלון 98, תל אביב 6789141 טל': 03-7101616; פקס: 03-7101617 3. tcc/urbancorp bay atadium lp. 4. the webster tust. 5. urbancorp management inc. 6. urbancorp holdco unc. על-ידי ב"כ ד"ר רוי בר-קהן ממשרד בר-קהן, צינגאלוב ושות', עורכי דין עזריאלי 5, קומה 26, תל אביב 6702501 טל': 03-6962999; פקס: 03-6966191 7. יעקב שפילגמן 8. terra firma capital corporation (נמחקה בהסדר פשרה) 9. דב מאייר (נמחק בהסדר פשרה) 10. janterra real estate advisiors inc. על-ידי ב"כ ממשרד ליפא מאיר ושות', עורכי דין מרחוב ויצמן 2, תל אביב 6423902 טל': 03-6070600; פקס: 03-6070666 11. aig europe limited 12. aig europe (services) limited על-ידי ב"כ עו"ד אלקס הרטמן ו/או נועם זמיר ממשרד ש.

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
עורך דין ל מסחרי, מקרקעין ומשפחה
קרא עוד

החלטה |02/01/2021 |מחוזי – תל אביב

ת"א (תל אביב) 13335-03-18- יחיאל שטרן נגד נילי מכנס

שמות השופטים: טל פישמן לוי

התובעים אכן צברו ניסיון בתחום וזו וודאי אינה עסקת המקרקעין הראשונה בה נטלו חלק, אך לטעמי, אילו היו בעלי הקשרים, הידע, המיומנות והאמצעים להם טוענת הנתבעת, סביר להניח שהיו מצליחים להימנע מהמצב אליו נקלעו. פנייתם לנתבעת לשם קבלת ייעוץ משפטי נועדה, ככל הנראה, לגשר על הפערים בידיעתם ובהבנתם. אם היו בקיאים כנדרש ואם היה בידיהם הניסיון לתכנן, לפעול, לבצע, ליישם ולדווח- מדוע היה עליהם לשלם 50,000 לנתבעת 49. משאלו הם פני הדברים, ולאחר שפורטו מעלה בהרחבה רכיבי עוולת הרשלנות, הגעתי למסקנה לפיה הנתבעת חבה בחובת זהירות כלפי התובעים, חובה זו הופרה לאחר שנתבעת לא פעלה כמצופה ממנה ולא דיווחה על העסקה לעיריית תל אביב. אי הדיווח במועד גרם נזק כלכלי לתובעים בדמות הוספת ריבית פיגורים. נזק זה יכול היה להימנע אילו הנתבעת הייתה פונה לעירייה ומדווחת על העסקה. אני מקבלת את טענות התובעים לפיהן הנתבעת צריכה הייתה לדווח על העסקה מיד עם חתימתה ובכך למנוע את הנזקים הכספיים שנגרמו להם. 50. מסקנתי היא שהנתבעת התרשלה בתפקידה, לא נתנה משקל ממשי ומספק להתחייבויות שנטלו על עצמם הרוכשים ולא דאגה להגן על לקוחותיה ולספק להם את המענה אותו ראויים הם לקבל. התנהגות זו אינה תואמת את הסטנדרט המצופה מעורך דין וזו אינה הדרך אותה יש לשמר במערכת היחסים שבין עורך דין ללקוח. עוד אבהיר, כי אני ערה לאמירותיה של הנתבעת בבית המשפט לפיהן היא עומדת על כך שלא הייתה צריכה לדווח על העסקה במועד החתימה ואף לא תעשה כן בעתיד. ראו פרוטוקול הדיון מיום 23.11.2021 עמ' 72 ש' 1-10 : "עו"ד בן חמו: האם היום אחרי שנחשפת לעמדת העירייה ולכל פסקי הדין גם הישנים וגם החדשים שיצאו, האם היית מייעצת להם אחרת גב' מכנס: שמה עו"ד בן חמו: האם היית מייעצת לתובעים אחרת גב' מכנס: מעולם לא.

פסק דין |28/06/2022 |שלום – תל אביב

ת"א (כפר סבא) 56665-06-19- אופטיקנה- שכטר נגד ' רוני אחרק

שמות השופטים: חגית בולמש

יצירת ודאות משפטית במסגרת ניסוח על ידי ב"כ הצדדים בדבר הבנות מסחריות בחוזה עסקי נועדו לא רק לשם הקניית הוודאות המשפטית, אלא בדיוק למקרה שבענייננו-מניעת עומס על בתי המשפט בסכסוך שכל עוגניו בהגנה מבוססים על טענה בעל פה של בעל דין ללא כל תימוכין, אל מול התחייבות עסקית-מסחרית, בכתב, שנוסחה על ידי באי כוח, עבור צדדים מתוחכמים ביותר, בסכומי עסקה גבוהים. 25. החשיבות בשמירת יציבות חיי המסחר ומתן וודאות משפטית לחוזים בין צדדים בעסקאות מסחריות אינה אך אמירת אגב, כי אם אמירה שיש להתייחס אליה בכובד ראש משמעותי בכל החלטה שיפוטית ולצמצמה, ככל הניתן, אך לאותן נסיבות שמהוות החריג שבחריג, בפרט ביחסים מסחריים בין צדדים שיוצגו, שכן קיים חשש שמא יעשה בית המשפט שימוש בפרשנות חוזית מרחיבה מידי בעסקאות מסחריות בין צדדים משוכללים ומיוצגים, באופן שיתערב במידה רבה מהנדרש בפרשנות החוזית של הצדדים ובאומד דעתם כפי שהובעה בזמן אמת. אין די באמירות אודות חשיבות היציבות המסחרית לכלכלת ישראל אלא יש לקיים הלכה זו ולהוציאה לפועל במסגרת החלטות הבאות בסופו של יום להכריע בעניין זה. לא ניתן לקבל כל הסבר מדוע התנאי האמור לא גולה, אף לא לבא כוחו, כי קיים קושי כלשהו בגילויו למי מהצדדים בעת עריכתו, או שיש בהסברי הנתבע כדי להסביר את טענתו לאי הגילוי. 26. אומד דעת הצדדים ברור מהחוזה במפורש, ויש להיצמד ללשונו ללא כל הוספת תנאים נוספים, בפרט כאלה שנטען על ידי הנתבע כי הם נזכרו בעל פה בשיחה, שתיעודה לא קים, ולא נזכרה על ידי איש בטרם הגשת התביעה, ואין לה כל תימוכין. הנתבע בחר אף לא לשתף, משיקוליו ועל פי גרסתו, גם את בא כוחו.

פסק דין |18/11/2024 |שלום – כפר סבא

פסיקה רלוונטית

ע"א 468-89- בלע קידרון (קינדרמן) נגד בורסת היהלומים הישראלית בעמ

שמות השופטים: מ שמגרי מלץ,ת אור

accordingly, in my judgment, it is quite impossible to interfere with the discretion exercised by the arbitrators in this case. there is nothing which compels them, in my judgment, to depart from what is proved to be the normal practice in this trade that solicitors and counsel should not attend, for, after all, it is to be borne in mind that this arbitration was primarily a quality arbitration, not in the sense that the arbitrators had to inspect the goods and form their own view upon them, but that they had to assess the value of the survey reports )with which they would be wholly familiar( made at the ports of delivery". pp. (395,397). משמע, בית המשפט קבע כי בתחומי מסחר שונים מקובלת התניית הייצוג בהליכי בוררות מסחריים בקבלת רשות הבוררים, ובית המשפט לא ייטה להתערב בשיקול דעתם, בפרט כאשר הדברים אמורים בסכסוכים בעלי אופי מקצועי מסחרי. 14. המערער לא פרש בפנינו נתונים בדבר מהותם של הדיונים בפני מוסד הבוררויות של המשיבה ובדבר סמכויות הביצוע והאכיפה שבידי מוסד זה, ולפיכך לא הראה כי אינה קיימת הצדקה לכך שהדיונים בבוררות יתנהלו ללא יצוג עורכי דין פעילים (ראה גם: ס. אוטולנגי: בוררות דין ונוהל (מהדורה שלישית ומורחבת, תל אביב, התשנ"א, 1991) 260, 279-278). תמציתה של הצדקה זו ברצון לייעל, למקצע ולהוזיל הליכים אלו, המתנהלים בפני בוררים שבקיאים בנושאי הפעילות אצל המשיבה ובנוכחות בעלי דין שהם חבריה של המשיבה, ועוסקים במקצועם בנושאים העולים לדיון בפני הפורום הפנימי האמור. נראה כי שיקולים אלו צריכים לגבור על הטיעונים בזכות קיומה של זכות לחברי המשיבה להיות מיוצגים על ידי עורך דין בהליכים בפני מוסד הבוררויות של המשיבה (והשווה לסעיף 63 לחוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ"ד1984-, שעניינו הצורך ברשות להיות מיוצג על ידי עורך דין בפני בית המשפט לתביעות קטנות, שגם שם שיקולי פישוט וזירוז הדיון גוברים, בדרך כלל, על רצונו של בעל דין להיות מיוצג על ידי עורך דין).

פסק דין |24/08/1991 |בית המשפט העליון

4612/95 עא- 1. איתמר מתתיהו נגד 1. שטיל יהודית

שמות השופטים: ת אור,ט שטרסברג כהן,ד ביניש


לעניין זה נקבע, כי "'אמונה' פירושה אמת ויושר ו'מסירות' פירושה חריצות ושקידה דבקות ואדיקות, כשהאינטרס של הלקוח עומד בראש מעינייו ודאגותיו של עורך הדין" (על"ע 7/73 פלוני נ' הועד המחוזי של לשכת עורכי הדין, פ"ד כח(1) 679, בעמוד 683; ראו בעניין זה גם עמ"מ 9/55 פלוני נ' יו"ר וחברי הועדה המקצועית, פ"ד י' 1720, 1730; על"ע 5/78 פלוני נ' לשכת עורכי הדין, פ"ד לג(2) 586, 587). חובות אלו מוטלות על עורך הדין גם כשהוא פועל עבור שני הצדדים לעיסקה, שבמקרים רבים הם בעלי אינטרסים מנוגדים (א' בר-שלום "לשאלת אחריותם בנזיקין של עורכי דין" הפרקליט כ"א (תשכ"ה) 479, 484). במקרה כזה, נפסק כי אין בהסכמתו של עורך דין לשרת שני לקוחות בעלי אינטרסים מנוגדים כדי לפטור אותו מן החובה לפעול לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות, וכי "עליו לשאת בתוצאות המשמעתיות והאזרחיות הנובעות מהפרת החובה כלפי אחד מהם" (על"ע 2/80 פלוני נ' הועד המחוזי של לישכת עורכי הדין בישראל תל אביב יפו, פ"ד לד(4) 707, 708; וראו גם ע"א 554/87 מזור ואח' נ' אריאלי, פ"ד מה(1) 370 וכן ע"א 58,37/86 הנ"ל בעמוד 468). 18. האם עמד עורך דין אליעזר טויסטר ז"ל בחובותיו כעורך דינם של המערערים א. לדעתי, יש להשיב לשאלה זו בשלילה, משני טעמים נפרדים. טעם אחד נוגע לאי הבטחת זכויותיהם של המערערים על ידי רישום הערת אזהרה לטובתם על נכס הבטוחה. המדובר בענייננו בעיסקת קומבינציה. במסגרת העיסקה, היה על המערערים, הם בעלי המקרקעין, להקנות את זכויותיהם במקרקעין לחברה ולבנק, כדי שבסופו של דבר יוכלו לקבל את התמורה החוזית המוסכמת.

פסק דין |26/10/1997 |בית המשפט העליון

רע"א 3698/11- שלמה תחבורה (2007) בע"מ נגד ש.א.מ.ג.ר. שירותי אכיפה בעמ

שמות השופטים: א רובינשטיין, ס גובראן,ח מלצר,י דנציגר,נ הנדל,ע פוגלמן,נ סולברג

d. n. y. 2005); cavin v. home loan center, inc. ,236 f. r. d. 387, 394 (n. d. ill. 2006); kriendler v. chemical waste management, inc. , 877 f. supp. 1140, 1159, fed. sec. l. rep. (cch) p 98, 641, 32 fed. r. serv. 3d 242 (n. d. ill. 1995) ;cv reit, inc. v. levy, 144 f. r. d. 690, 698 . (s. d. fla. 1992)). לז. אשר לעורך הדין המייצג, ככלל, בוחנים בתי המשפט בארה"ב האם לעורך הדין המייצג הכישורים והניסיון הנדרש לצורך ניהול ההליך המשפטי, וכן בודקים את הקשר ואת מערכת היחסים בינו ובין חברי הקבוצה. בתוך כך בודקים בתי המשפט האם עורך הדין המבקש לייצג את הקבוצה מוכשר לתפקיד, והאם ביכולתו לנהל את התביעה באופן איתן ונמרץ, תוך שמירה על האינטרסים של הקבוצה. לצורך כך מתחשבים בתי המשפט במספר שיקולים: (1) מידת הניסיון של עורך הדין בניהולן של תביעות ייצוגיות, כמו גם מידת היכרותו עם החוק הרלבנטי – אין מדובר בשיקול אשר מוביל לפסילתו של עורך הדין, אולם קיומו של ניסיון מוכח בניהולן של תביעות מסוג זה נתפס כאישור להתאמתו של עורך הדין לייצוג במובן זה (mathers v. northshore mining co. , 217 f. r. d. 474, 486, 92 fair empl. prac. cas. (bna) 1360 (d. minn. 2003); o'neill v. gourment systems of minnesota, inc. , 219 f. r. d. 445, 454 (w. d. wis. 2002)). (2) מידת המשאבים שעורךהדין מסוגל להשקיע בניהול התביעה שיקול המופיע גם בסעיף 23(g)(1)(a)(iv) כשיקול מחייב בבחינת כשירותו של עורך הדין לייצג (וראוwelch v.

פסק דין |05/09/2017 |בית המשפט העליון

רע"א 8332-96- משה שמש נגד 1. דן רייכרט

שמות השופטים: א ברק,ט שטרסברג כהן,י טירקל

בית המשפט אימץ גישה מקלה באשר למידת ההתמצאות והכישורים הנדרשים מן התובע וקבע כי התובעת עומדת בדרישת הייצוג ההולם. אמות המידה שנקבעו בפסק דין זה שעסק באישורה של תביעה נגזרת, אומצו על ידי בתי המשפט שדנו בהליך אישורן של תובענות ייצוגיות (ראה newberg 3.33 (p.3-165) והאסמכתאות הנזכרות שם). עם זאת, במספר מקרים דרשו בתי המשפט מעורבות כלשהיא, ולו מינימלית של התובע בהליכי התביעה. דרישה זו נועדה למנוע מתובע פיקטיבי לייצג את הקבוצה כאשר אין הוא מרגיש כל מחויבות כלפיה ולמעשה הוא משמש רק כסות פיקטיבית לפעולותיו של אחר. באחת הפרשיות אמר בית המשפט כי: although a representative plaintiff need not immerse himself in the case. . . the named plaintiff must have some commitment to a case, so that the representative in a class action is not a fictive concept. ensuring that the suit stems from real grievances of real persons is especially important in securities class actions. . . courts ought not to set this engine in motion at the request of a person so uninterested that he does not even know that he is a plaintiff. . . (rand v. monsanto co. , 926 f.2d 596, 599 (7th cir. 1991) (ההדגשות שלי- ט. ש. כ) הגישה הרווחת בארה"ב כיום היא, כי יש לשים את הדגש על כישוריו של עורך הדין, ידיעותיו וניסיונו בניהול תובענות מסוג זה ולא להקפיד הקפדה יתרה בכל הקשור לשליטתו של התובע ברזי כתב התביעה ומכמניו, ובלבד שלזה האחרון אינטרס ממשי ומחויבות כלשהיא להליך. newberg מציין בספרו הנ"ל, כי מרבית הטענות המופנות כנגד כשירותו של התובע להגיש תובענה ייצוגית, נידחו על ידי בתי המשפט: .

פסק דין |11/07/2001 |בית המשפט העליון

ע"א 3640/22- עורך דין יורם ל. כהן נגד ' רבקה בוכמן

שמות השופטים: דוד מינץ,יחיאל כשר,רות רונן

ברי כי במקרה זה דוד זקוק להגנה פחותה מצד מערכת המשפט, וקיים סיכוי שהתערבות בית המשפט בהסכם שבינו לבין ראובן עלולה לפגוע בו יותר מאשר להועיל לו. 50. ואכן, שיטות משפט בהן קיימת אסדרה מפורשת למצבים בהם עורך דין נקשר בעסקה מסחרית עם לקוחו, לא קבעו איסור קטגורי על כריתת עסקאות מהסוג האמור, אלא הציבו כללים שאינם כה שונים מאלו עליהם עמדתי לעיל ביחס לכל הסכם שכריתתו, תוכנו או מטרתו, עומדים בסתירה לחובת האמון שחב עורך הדין ללקוחו. כך, למשל, בכללי לשכת עורכי הדין האמריקאית (aba model rules of professional conduct (2024); להלן: כללי לשכת עורכי הדין האמריקאית), נקבע בכלל 1.8(a) כי: "a lawyer shall not enter into a business transaction with a client or knowingly acquire an ownership, possessory, security or other pecuniary interest adverse to a client unless: (1) the transaction and terms on which the lawyer acquires the interest are fair and reasonable to the client and are fully disclosed and transmitted in writing in a manner that can be reasonably understood by the client; (2) the client is advised in writing of the desirability of seeking and is given a reasonable opportunity to seek the advice of independent legal counsel on the transaction; and (3) the client gives informed consent, in a writing signed by the client, to the essential terms of the transaction and the lawyer's role in the transaction, including whether the lawyer is representing the client in the transaction". כלומר, על פי כללי לשכת עורכי הדין האמריקאית, לעורך דין אסור לכרות עסקה מסחרית עם לקוחו, אלא בתנאי שהעסקה הוגנת וסבירה מנקודת מבטו של הלקוח; כי ניתן גילוי מלא מטעם עורך הדין באשר לתנאי העסקה באופן המובן ללקוח; כי עורך הדין ייעץ ללקוח להיעזר בייעוץ נפרד ועצמאי ביחס לאותה עסקה; וכי מטעם הלקוח ניתנה הסכמה מיודעת, בכתב, באשר להתקשרות בעסקה וחלקו של עורך הדין בה (יוער כי כללי לשכת עורכי הדין האמריקאית אומצו באופן נרחב על ידי מרבית מדינת ארצות הברית-ראו נפתלי בן ציון, בה"ש 122).

פסק דין |31/08/2024 |בית המשפט העליון

בש"א (תל אביב) 106462/98- הווארד רייס נגד 1. כרטיסי אשראי לישראל בע"מ 2. דיינרס קלב ישראל בע"מ 3. ישראכרט בע"מ 4. פועלים אמריקן אקספרס בע"מ 5. בנק לאומי לישראל בע"מ 6. בנק דיסקונט לישראל בע"מ 7. בנק הפועלים בעמ

שמות השופטים: דר גבריאל קלינג

עליו להיות בעל אינטרס אמיתי ולא מדומה בתובענה שהוא מגיש ועליו להיות מסוגל לנהל אותה באמצעות עורכי דין שידריכוהו בפן המקצועי של התובענה וינהלו אותה עבורו ועבור הקבוצה. אין כל פסול בכך שעורכי הדין – ולא התובע עצמו – הם המומחים המכלכלים את צעדיהם בתובענה ובלבד שהתובע עצמו איננו פיקטיבי ויש לו עניין ממשי בתביעה והבנה כלשהי של מסגרתה. דרישה לפיה רק תובע בעל השכלה רחבה בתחומי הכלכלה, דיני החברות והמסחר בניירות הערך יהיה ראוי להגיש תובענה ייצוגית, תצמצם את מאגר התובעים הייצוגיים הפוטנציאליים ותסכל את התכלית לשמה נוצר מכשיר זה. (יוער, כי על מנת למנוע הטרדה חוזרת ונשנית של התובע בשאלת הולמות הייצוג נקבע בסעיף 210(א)(4) לחוק החברות, התשנ"ט -1999 כי הנתבע אינו יכול להשיג על החלטת בית המשפט בענין זה). " דברים אלה משתלבים יפה בגישה המקובלת בארצות הברית והמתוארת במחקר של rand institute for civil justice על class action dilemmas, .2000 שם נאמר (בע' over the years, private attorneys have taken on the role of spotting potential legal violations, identifying individuals or businesses to serve as representative plaintiffs, and filing class actions on behalf of a group of similarly situated individuals or businesses. these attorneys' incentive is the fee that they will earn if their suit is successful and, perhaps, a desire to assist the wronged and deter future wrongdoing. " 22. המתואר תואם את שנאמר בענין רייכרט שוב אין זה המקום אם דרך פעולה זו רצויה ואם היא תואמת את גישתם של דיני האתיקה המחייבים את עורך הדין (למשל האיסור של שידול שבסעיף 56 לחוק לשכת עורכי הדין, תשכ"א-1961). העולה מהאמור הוא שאין הלימותו של התובע הייצוגי נפגעת מכך שהמידע הנחוץ להגשת התובענה מצוי בידי עורך הדין המציע לאותו תובע את שירותיו, כל עוד לתובע עצמו יש עניין אמיתי בתובענה.

החלטה |28/01/2003 |מחוזי – תל אביב

ת"א (תל-אביב-יפו) 3154/99- ד.א. אורבן בע"מ נגד עירד אלכסנדר

שמות השופטים: דרורה פלפל

clausing, 73 wn.2d 393, 395, 438 p.2d 865, 867 (1968): the correct standard to which the plaintiff is held in the performance of his professional services is that degree of care, skill, diligence and knowledge commonly possessed and exercised by a reasonable, carful and prudent lawyer in the practice of law in this jusridiction [לסטנדרט הזהירות של עורכי-הדין בדין האמריקאי ר' בנוסף: s. wisotsky, developments and practice note appellate malpractice , 4 j. app. prac. process (2002) 577, 578 לניתוח התפתחות ההלכה האנגלית בסוגיית חבותם המקצועית של עורכי הדין ר' מאמרו לעיל של א' יעקב, עמ' 42/51]. לאור סטנדרט הזהירות האמור, מוטלות על עורך הדין מספר חובות בסיסיות, וביניהן: להכיר חוקים שימושיים, ובמיוחד את אלה המתייחסים לעניין לקוחו; לעמוד בלוחות הזמנים הקובעים בחוק; להימנע מלהמליץ ללקוחו להגיש ערעור במקרה בו אין סיכוי סביר להצלחה בערעור; למסור ללקוחו עובדות ופרטים רלוונטיים; ליידע את לקוחו לגבי פ סיקה וחקיקה החלות על מקרהו; להסביר ללקוחו את משמעותו של כל מסמך עליו הוא חותם; (לדוגמאות אלה ר' פסק הדין שרמן לעיל, עמ' 463-464 וההלכות המאוזכרות שם; ר' בנוסף שנהב ולויתן לעיל, 182-184; ר' גם ע' אזר, "רשלנות מקצועית של עורך דין", הפרקליט מה(ב), 279, 286-287; ג' קלינג, אתיקה בעריכת דין, 2001, תל-אביב, 456-459). כעקרון, חובת הזהירות המוטלת על עורך הדין בניהול המשפט אינה מוחלטת. במקום בו עורך הדין הפעיל שיקול דעת סביר בבואו לייצג את לקוחו, אין לומר כי התרשל. ברוח זו קובע ע' אזר במאמרו לעיל בעמ' 286: "המסקנה העדיפה הינה כי טעות בשיקול דעת לא תיחשב בהכרח כרשלנות, כאשר התנהגות עורך הדין מבוססת על ידע משפטי סביר ונעשית ברמה מקצועית טובה".

פסק דין |11/10/2003 |מחוזי – תל אביב

בדמ (תל אביב) 177/23- ועדת האתיקה הארצית של לשכת עורכי הדין נגד ' עו״ד ג׳יהן ג׳ני חבאשי; מ.ר. 78079

שמות השופטים: עו״ד יריב רונן אב״ד,עו״ד ניר פלסר חב״ד,עו״ד אמיר ארבל כיטוב חב״ד

תכלית זו הודגשה לא רק בפסיקה הישראלית, אלא גם בפסיקה האמריקנית: "the well-established purposes of these proceedings are not punitive but are to (1) protect the public, (2) maintain the integrity and high professional standards of the legal profession, and (3) preserve public confidence in the legal profession" [ראו: (1982) 917 ,912 garlow v. state bar of california, 30 cal. 3d; וכן ראו לעניין זה: stephen g. bene, why not fine attorneys? an economic approach to lawyer [disciplinary sanctions, 43 stan. l. rev. 907, 912 (1991) 15. כפי שציינתי לאחרונה בתיק אחר, אף כי הנקבלת נעדרת עבר משמעתי, ניתן לבחון את התאמתה להמשיך ולעסוק בעריכת דין מתוך הראיות אשר נצטברו לפנינו במסגרת ההליך דנן [ראו: בד"מ 24/23 ועדת האתיקה המחוזית של לשכת עורכי-הדין-מחוז תל-אביב נ׳ עו"ד לימור קרוכמל, (טרם פורסם) (סעיף 18 לחוות-דעתי בגזר הדין מיום 28.11.2024 )]. 16. סעיף 20 (1) לחוק לשכת עורכי הדין, קובע כי בין הפעולות הייחודיות למקצוע עריכת דין, נמנים גם "ייצוג אדם אחר וכל טיעון ופעולה אחרת בשמו לפני בתי משפט, בתי דין, בוררים וגופים ואנשים בעלי סמכות שיפוטית, או מעין שיפוטית". 17. אך כאשר עורך-דין בוחר לייצג את עצמו, הוא מבצע פעולות אשר במקרה הרגיל מבצען עורך-דין בשביל לקוח, ולכן כללי האתיקה חלים עליו בהתאם [ראו: על"ע 6/88 זאב קובלר נ׳ הוועד המחוזי של לשכת עורכי הדין בתל-אביב-יפו, פ"ד מה (4) 329, 335; וכן ראו: גבריאל קלינג אתיקה בעריכת דין (תשס"א) 499]. 18. כך למשל, נקבע כי "על עורך הדין מוטלת החובה להכין כראוי את התביעה ולפעול בהתאם לסדרי הדין, להופיע כנדרש בבתי המשפט ולנהל את הדיונים שם כראוי" [ראו: ע"א 37/86 לוי נ׳ שרמן, פ"ד מד (4) 446, 464 (סעיף 25 לפסק-דינו של כב׳ השופט דב לוין)].

גזר דין |11/01/2025 |בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין – תל אביב

חקיקה רלוונטית

תקנות לשכת עורכי הדין (סדרי בחינות בדיני מדינת ישראל, באתיקה מקצועית החלה על עורכי דין זרים ובבחינת הסמכה לעריכת דין), התשכ"ג-1962

סעיף: 18א. נושאי הבחינה

18א. (א) בחלק העוסק בשאלות בדין הדיוני הנבחן ייבחן באחדים מהנושאים האלה: (1) סמכויות בתי המשפט, לרבות בתי דין דתיים ובתי הדין לעבודה על פי כל חיקוק ודין; (2) סדרי הדין הפלילי לרבות דיני הראיות, הדינים הנוגעים לחקירה, מעצר, חיפוש, נטילת אמצעי זיהוי וסמכויות האכיפה; (3) סדרי הדין האזרחי לרבות סדרי הדין המיוחדים לכל ענף משפטי שאינו פלילי, דיני הראיות, דרכי יישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט, אכיפת פסקי חוץ וכללי ברירת הדין בענפי המשפט האזרחי; (4) הליכי הוצאה לפועל, חדלות פירעון, פשיטת רגל וכינוס נכסים; (5) היבטים דיוניים של חוקי היסוד; (6) סדרי הדין המשמעתיים בבתי הדין המשמעתיים על פי החוק, לרבות הגשת תלונות ובירורן, העמדה לדין, ניהול ההליכים והערעורים על החלטותיהם. (ב) בחלק העוסק בשאלות בדין המהותי הנבחן ייבחן באחדים מהנושאים האלה: (1) דיני החיובים, לרבות דיני החוזים ודיני הנזיקין; (2) דיני העונשין, לרבות דרכי הענישה; (3) דיני הקניין, לרבות דיני הירושה; (4) משפט מסחרי, לרבות דיני התאגידים; (5) דיני האתיקה המקצועית הנוגעים לעורכי דין; (6) חוקי יסוד; (7) מיסוי מקרקעין; (8) התיישנות; (ג) לשם מענה על השאלות בבחינה נדרשת היכרות עם הפרשנות שניתנה בפסיקה לחיקוקים שפרסמה הוועדה הבוחנת לפי תקנה 18(ד).

תקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (עוסקים זרים), התשע"א-2011

סעיף: 2. בקשה לרישום

2. (א) עוסק זר ותאגיד מורשה, המבקשים להירשם במרשם העוסקים הזרים, יגישו לרשות בקשה שייכללו בה או יצורפו אליה פרטים ואישורים כמפורט להלן: (1) שם העוסק הזר, המדינה שבה ניתן לו ההיתר הזר, שם הגוף המפקח עליו במדינת המוצא ומקום מרכז עסקיו; (2) פרטי ההתקשרות עם העוסק הזר מחוץ לישראל, לרבות כתובת לקבלת דואר, מספרי טלפון ופ קסימיליה; (3) כתובתו של העוסק הזר בישראל להמצאת כתבי בי–דין; (4) הסכם בכתב בין העוסק הזר לתאגיד המורשה, כאמור בסעיף 10ב(א)(1) לחוק; (5) היה העוסק הזר תאגיד, יצוין שמו של האדם מטעמו, שתפקידו לקיים קשר עם התאגיד המורשה והרשות (להלן – הנציג); כמו כן יצוינו כתובת הנציג לקבלת דואר, מספרי הטלפון, הפ קסימיליה וכתובת הדואר האלקטרוני שלו וזהות כל המועסקים בשמו של התאגיד הזר במתן השירותים; (6) אישור תשלום אגרת רישום כאמור בתקנה 24(ד) לתקנות הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות (בקשה לרישיון, בחינות, התמחות ואגרות), התשנ"ז-1997; (7) הצהרה של התאגיד המורש ה בדבר העניינים האלה: (א) עמידתם של התאגיד המורשה והעוסק הזר בתנאי הכשירות כאמור בסעיף 10ב(א) לחוק; (ב) כי לא מצא פגם במהימנותם של העוסק הזר והמועסקים בשמו במתן השירותים; (ג) כי הוא מודע להוראות החוק לעניין התקשרות עם עוסק זר, לרבות לאחריות המוטלת עליו ביחס למעשיו של העוסק הזר כאמור בסעיף 10ה לחוק , ולרבות לחובת הפיקוח המוטלת עליו מכוח סעיף 10ו לחוק; (ד) כי המועסקים במתן שירותים בשמו של התאגיד הזר יהיו כולם בעלי היתר זר; (ה) אם הוא בנק זר – כי הוא עומד גם בתנאים הקבועים בסעיף 10ב(ב) לחוק; (8) חוות דעת מנומקת של עורך דין המופנית לרשות ביחס לכל אלה: (א) אישור כי העוסק הזר הוא בעל היתר זר; (ב

תקנות בתי הדין השרעיים (דרכי המצאה), התשפ"ג-2022

סעיף: 2. הגדרות

ים; "עורך דין" – מי שהוא עורך דין לפי סעיף 42 לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961, לרבות טוען שרעי כהגדרתו בתקנות הטוענים השרעיים, התשכ"ג-1963; "תצהיר" – תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה, ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה הזרה שבה ניתנה ההצהרה, לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצה רה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות לביצוע אמנת האג (ביטול אימות מסמכי חוץ ציבוריים), התשל"ז-1977, שמאמתת את חתימת הנוטריון על גבי ההצהרה ומאשרת כי הוא אכן נוטריון לפי דיני אותה מדינה

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 37. פגישת מהו"ת

(ח) הרואה את עצמו נפגע מהנחיית הממונה, שהוא עורך דין ביחידת הגישור, רשאי להעביר את העניין לעיונו ולהכרעתו של הממונה שהוא רשם או שופט. (ט) לפגישת מהו"ת יתייצבו בעלי הדין, ורשאים הם להתייצב עם עורכי דינם; ואולם על בעלי דין המפורטים להלן יחול ההסדר המיוחד שלצדם: (1) לגבי בעל דין המתגורר דרך קבע מחוץ לגבולות המדינה, ולא נמצא בארץ, יתייצב לפגישת מהו"ת מיופה כוחו; (2) אם בעל הדין הוא תאגיד, יתייצב לפגישת מהו"ת נציג מטעמו שהוא בעל תפקיד הבקיא בפרטי הסכסוך עם עמדה מוסמכת בעניין העברת התובענה לגישור, ורשאי הוא להתייצב עם עורך דין מטעם בעל הדין; (3) אם בעל הדין הוא המדינה, רשות מקומית או חברת ביטוח-יגיע הפרקליט או עורך הדין המטפל בתיק עם עמדה מוסמכת בעניין העברת התובענה לגישור, ורשאי הוא להתייצב עם נציג מטעם בעל הדין שהוא בעל תפקיד הבקיא בפרט י הסכסוך. (י) לא התייצב מי מבעלי הדין לפגישת מהו"ת, יחייבו הממונה בהוצאות מגשר המהו"ת ובהוצאות בעלי הדין שהתייצבו לפגישה, זאת בלי לגרוע מסמכויות בית המשפט לגבי אי–מילוי הוראות פרק זה, זולת אם מצא הממונה כי קיימים טעמים שלא לחייב בהוצאות כאמור.

חוק לשכת עורכי-הדין, התשכ"א-1961

סעיף: 98ו. מרשם עורכי דין זרים

98ו. 9 (א) הלשכה תנהל מרשם שבו תרשום מבקש שמתקיימים לגביו כל אלה: (1) בידו רישיון תקף לעסוק בעריכת דין מחוץ לישראל ממדינה שדרישות ההשכלה וההכשרה למקצוע עריכת הדין והפיקוח המשמעתי בה מספקים, לדעת הלשכה; (2) הוא שימש עורך דין או כיהן בתפקיד שיפוטי, מחוץ לישראל, במשך חמש שנים לפחות, בתקופה הסמוכה לבקשת הרישום; (3) הוא עמד בבחינות שערכה הלשכה באתיקה מקצועית החלה על עורכי דין זרים; בחינות כאמור ייערכו גם בשפה האנגלית; (4) (א) הוא צירף אישור כי בידו אחת מהבטוחות המפורטות להלן (בסעיף זה – הבטוחות), לשם הבטחת פיצויו של מי שנפגע עקב מעשה או מחדל שלו, בנוגע לשירות משפטי בעניין דין זר שניתן, כולו או חלקו, בישראל: (1) ערבות; (2) ביטוח; (3) פיקדון. (ב) שר האוצר, בהסכמת שר המשפטים, לאחר התייעצות עם הלשכה, ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, יקבע, בצו, הוראות לעניין הבטוחות, לרבות הוראות בדבר זהות המבטח, סכומי הבטוחות ופרטיהן; הוראות אלו יכול שיהיו שונות לכל סוג של בטוחה. (ב) הלשכה רשאית שלא לרשום במרשם מבקש אף שמתקיימים לגביו התנאים הקבועים בסעיף קטן (א), לאחר שניתנה לו הזדמנות לטעון את טענותיו לפניה, אם מתקיים לגביו אחד מאלה: (1) הוא הורשע, בישראל או מחוץ לישראל, בעבירה פלילית או בעבירת משמעת, שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי להיות רשום במרשם; לעניין זה, יהיו אמות המידה שבהן תתחשב הלשכה לגבי הרשעה בעבירה פלילית מחוץ לישראל, אמות המידה הקבועות בדין לגבי הרשעה בישראל באותה עבירה, בשינויים המחויבים; (2) התגלו עובדות אחרות שבשלהן היא סבורה כי אין הוא ראוי להירשם במרשם. (ג) לעניין סמכויותיה לפי סעיף זה, רשאית הלשכה לדרוש מהמבקש פרטים ואישורים אודות עניינים אלה: (1) עבירות פליליות או עבירות משמעת שהורשע בהן מחוץ לישראל; (2) הליכים פליליים או הליכים משמעתיים המתקיימים נגדו מחוץ לישראל; (3) פרטים על השכלתו והכשרתו המקצועית. (ד) מדי שלוש שנים מיום רישומו במרשם, יציג עורך הדין הזר לפני הלשכה פרטים ואישורים, להנחת דעתה, כי בידו רישיון תקף לעסוק בעריכת דין מחוץ לישראל, וכי לא עבר כל עבירה פלילית או עבירת משמעת מחוץ לישראל, במהלך שלוש השנים האמורות; לא הציג עורך הדין הזר פרטים ואישורים כאמור עד תום שישה חודשים מיום שחלפו שלוש שנים כאמור, רשאית הלשכה למחקו מהמרשם.

חוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961

סעיף: 98ו. [תיקון התשס"ט (מס' 2)]

98ו. (א) הלשכה תנהל מרשם שבו תרשום מבקש שמתקיימים לגביו כל אלה: (1) בידו רישיון תקף לעסוק בעריכת דין מחוץ לישראל ממדינה שדרישות ההשכלה וההכשרה למקצוע עריכת הדין והפיקוח המשמעתי בה מספקים, לדעת הלשכה; (2) הוא שימש עורך דין או כיהן בתפקיד שיפוטי, מחוץ לישראל, במשך חמש שנים לפחות, בתקופה הסמוכה לבקשת הרישום; (3) הוא עמד בבחינות שערכה הלשכה באתיקה מקצועית החלה על עורכי דין זרים; בחינות כאמור ייערכו גם בשפה האנגלית; (4) (א) הוא צירף אישור כי בידו אחת מהבטוחות המפורטות להלן (בסעיף זה – הבטוחות), לשם הבטחת פיצויו של מי שנפגע עקב מעשה או מחדל שלו, בנוגע לשירות משפטי בעניין דין זר שניתן, כולו או חלקו, בישראל: (1) ערבות; (2) ביטוח; (3) פיקדון. (ב) שר האוצר, בהסכמת שר המשפטים, לאחר התייעצות עם הלשכה, ובאישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, יקבע, בצו, הוראות לעניין הבטוחות, לרבות הוראות בדבר זהות המבטח, סכומי הבטוחות ופרטיהן; הוראות אלו יכול שיהיו שונות לכל סוג של בטוחה. (ב) הלשכה רשאית שלא לרשום במרשם מבקש אף שמתקיימים לגביו התנאים הקבועים בסעיף קטן (א), לאחר שניתנה לו הזדמנות לטעון את טענותיו לפניה, אם מתקיים לגביו אחד מאלה: (1) הוא הורשע, בישראל או מחוץ לישראל, בעבירה פלילית או בעבירת משמעת, שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי להיות רשום במרשם; לעניין זה, יהיו אמות המידה שבהן תתחשב הלשכה לגבי הרשעה בעבירה פלילית מחוץ לישראל, אמות המידה הקבועות בדין לגבי הרשעה בישראל באותה עבירה, בשינויים המחויבים; (2) התגלו עובדות אחרות שבשלהן היא סבורה כי אין הוא ראוי להירשם במרשם. (ג) לעניין סמכויותיה לפי סעיף זה, רשאית הלשכה לדרוש מהמבקש פרטים ואישורים אודות עניינים אלה: (1) עבירות פליליות או עבירות משמעת שהורשע בהן מחוץ לישראל; (2) הליכים פליליים או הליכים משמעתיים המתקיימים נגדו מחוץ לישראל; (3) פרטים על השכלתו והכשרתו המקצועית. (ד) מדי שלוש שנים מיום רישומו במרשם, יציג עורך הדין הזר לפני הלשכה פרטים ואישורים, להנחת דעתה, כי בידו רישיון תקף לעסוק בעריכת דין מחוץ לישראל, וכי לא עבר כל עבירה פלילית או עבירת משמעת מחוץ לישראל, במהלך שלוש השנים האמורות; לא הציג עורך הדין הזר פרטים ואישורים כאמור עד תום שישה חודשים מיום שחלפו שלוש שנים כאמור, רשאית הלשכה למחקו מהמרשם.

כללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), התשמ"ו-1986

סעיף: 14. ניגוד אינטרסים

14. (א) לא ייצג עורך דין לקוח, לא יקבל על עצמו לייצגו ולא ימשיך בייצוגו, אם קיים חשש שלא יוכל למלא את חובתו המקצועית כלפיו, בשל ענין אישי שלו, או בשל התחייבות או חובת נאמנות שיש לו כלפי אחר או בשל עומס עבודה או בשל סיבה דומה אחרת. (ב) לא ייצג עורך דין צדדים בעלי אינטרסים מנוגדים באותו ענין. (ג) בענין שצד בו לקוח קבוע של עורך הדין לא ייצג עורך דין צד אחר, גם אם באותו ענין אין עורך הדין מייצג את הלקוח הקבוע; לענין הוראה זו, "לקוח קבוע" – לקוח שעורך הדין נותן לו שירותים דרך קבע. (ד) הוראות סעיפים קטנים (ב) ו-(ג) לא יחולו על עריכת הסכם ועל טיפול בענין שהצדדים הסכימו, בכתב, כי ייעשה בידי אותו עורך דין. (ה) עורך דין ולקוחו רשאים להסכים, בכתב, לתחום את השירות המקצועי אשר יתן עורך הדין ללקוח, כדי למנוע התנגשות עם ייצוג לקוח אחר או עם ענין או עם חובה אחרת של עורך הדין, בתנאי שצמצום השירות הינו סביר בנסיבות הענין ואינו פוגע בחובת הנאמנות של עורך הדין ללקוחותיו.

כללי לשכת עורכי הדין (שלוחה בישראל של משרד עורכי דין זר), התשע"ב-2012

סעיף: 1. הודעה על פתיחת שלוחה בישראל

1. (א) משרד עורכי דין זר כהגדרתו בסעיף 98א לחוק אשר מקיים שלוחה בישראל, ימסור ללשכה הודעה על כך שתכלול פרטים אלה: (1) שמותיהם של עורכי הדין ועורכי הדין הזרים אשר מועסקים בשלוחה בישראל, והאם הם מועסקים בה כשכירים, חברים או שותפים; (2) מען השלוחה בישראל; (3) שמה של השלוחה בישראל; (4) שמה של המדינה שבה נמצא מרכז פעילותו של המשרד, ואם המשרד הוא תאגיד, גם את שמה של מדינת התאגדותו. (ב) משרד עורכי דין זר יצרף להודעתו האמורה בסעיף קטן (א) – (1) אם הוא תאגיד, תצהיר של אורגן מוסמך בתאגיד על אלה: (א) התאגיד התאגד מחוץ לישראל ומתקיימים לגביו כל אלה: (1) מטרתו מתן שירותים משפטיים; (2) מרכז פעילותו הוא מחוץ לישראל; (ב) החברים או השותפים בתאגיד הם בעלי רישיון לעסוק בעריכת דין מחוץ לישראל תוך ציון אם כל החברים או השותפים הם בעלי רישיון עריכת דין או שמא רק חלקם הם בעלי רישיון כאמור; (ג) האם משתף המשרד בהכנסותיו את מי שאינו עורך דין או שאינו בעל רישיון לעסוק בעריכת דין מחוץ לישראל; (ד) האם יש למשרד הגבלה על אחריות החברים בו; (2) אם הוא יחיד, תצהיר של היחיד על אלה: (א) הוא בעל רישיון לעסוק בעריכת דין במדינה מחוץ לישראל תוך ציון שם המדינה; (ב) מרכז פעילותו הוא מחוץ לישראל; (ג) האם משתף המשרד בהכנסותיו את מי שאינו עורך דין או שאינו בעל רישיון לעסוק בעריכת דין מחוץ לישראל. (ג) תצהיר לפי סעיף קטן (ב)(1) או (2) יוגש בשפה העברית או האנגלית, או בשפה אחרת כשלצדו תרגום לשפה האנגלית או העברית שאושר לפי חוק הנוטריונים, התשל"ו-1976, ובכלל זה סעיף 50א לחוק האמור. (ד) הודעה לפי סעיף זה תימסר בתוך 30 ימים מהיום שבו החלה השלוחה בישראל לפעול. (ה) בסעיף זה, "תצהיר" – הצהרה בכתב שניתנה ואומתה לפי אחת מדרכים אלה: (1) לפי סעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971; (2) לפי סעיף 7(5) או 50א לחוק הנוטריונים, התשל"ו-1976.

תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018

סעיף: 37. פגישת מהו"ת

(ח) הרואה את עצמו נפגע מהנחיית הממונה, שהוא עורך דין ביחידת הגישור, רשאי להעביר את העניין לעיונו ולהכרעתו של הממונה שהוא רשם או שופט. (ט) לפגישת מהו"ת יתייצבו בעלי הדין, ורשאים הם להתייצב עם עורכי דינם; ואולם על בעלי דין המפורטים להלן יחול ההסדר המיוחד שלצדם: (1) לגבי בעל דין המתגורר דרך קבע מחוץ לגבולות המדינה, ולא נמצא בארץ, יתייצב לפגישת מהו"ת מיופה כוחו; (2) אם בעל הדין הוא תאגיד, יתייצב לפגישת מהו"ת נציג מטעמו שהוא בעל תפקיד הבקיא בפרטי הסכסוך עם עמדה מוסמכת בעניין העברת התובענה לגישור, ורשאי הוא להתייצב עם עורך דין מטעם בעל הדין; (3) אם בעל הדין הוא המדינה, רשות מקומית או חברת ביטוח – יגיע הפרקליט או עורך הדין המטפל בתיק עם עמדה מוסמכת בעניין העברת התובענה לגישור, ורשאי הוא להתייצב עם נציג מטעם בעל הדין שהוא בעל תפקיד הבקיא בפרט י הסכסוך. (י) לא התייצב מי מבעלי הדין לפגישת מהו"ת, יחייבו הממונה בהוצאות מגשר המהו"ת ובהוצאות בעלי הדין שהתייצבו לפגישה, זאת בלי לגרוע מסמכויות בית המשפט לגבי אי–מילוי הוראות פרק זה, זולת אם מצא הממונה כי קיימים טעמים שלא לחייב בהוצאות כאמור.

כללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), התשמ"ו-1986

סעיף: 2. חובת עורך דין

2. עורך דין ייצג את לקוחו בנאמנות, במסירות, ללא מורא, תוך שמירה על הגינות, על כבוד המקצוע ועל יחס כבוד לבית המשפט.

עורכי דין בתחום המסחרי

עו"ד גיל בר זוהר

עורך דין לענייני משפחה ברמת גן, עורך דין מסחרי ואזרחי בת"א - ייצוג מקסימלי
קרא עוד

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם