עוד תעבורה תל אביב

סקירה משפטית מקיפה של דיני תעבורה בתל אביב

מבוא

סוגיות התעבורה בתל אביב נדונות בהרחבה בפסיקה הישראלית, תוך התמקדות בהיבטים כמו תמרורים, חניה, זכות קדימה והסדרי תנועה. הסקירה שלהלן תבחן את המסגרת הנורמטיבית, הפסיקה המרכזית והשיקולים המעשיים באכיפת דיני התעבורה בעיר.

עוד תעבורה תל אביב
עוד תעבורה תל אביב

המסגרת הנורמטיבית

חקיקה רלוונטית

  1. פקודת התעבורה [נוסח חדש] – מספקת את הבסיס החוקי להסדרת התנועה בישראל.

  2. תקנות התעבורה, תשכ"א-1961 – קובעות כללים מפורטים לגבי סימון דרכים, זכות קדימה, חניה ואכיפה.

  3. חוק עזר לתל אביב-יפו (העמדת רכב וחנייתו) – מסדיר הוראות מקומיות בנוגע לחניה בעיר.

עקרונות מרכזיים מהפסיקה

1. סמכויות רשות התמרור המקומית

ב-עתמ (מרכז) 48760-09-19 – יונה אברך בע"מ נ' עיריית כפר סבא (16.04.2020) נקבע:

"תקנה 18(א) לתקנות התעבורה קובעת את סמכויותיה של כל רשות תמרור מקומית להצבת או לסילוק תמרורים, לאחר היוועצות עם קצין משטרה, אלא אם רשות התמרור המרכזית הורתה אחרת."

מכאן שלעיריית תל אביב סמכות להסדיר את התמרורים בתחומה, בכפוף לתיאום עם המשטרה.

2. הגדרת "מדרכה"

ב-חעמ (באר שבע) 4091/08 – עיריית באר שבע נ' פבל קומרוב (11.03.2008) נפסק:

"מדרכה מוגדרת בתקנות התעבורה כ'חלק מרוחב הדרך שאינו כביש, המצוי בצד כביש, המיועד להולכי רגל, בין אם במפלס הכביש ובין אם לאו'."

ההגדרה חשובה לצורך קביעה מתי חניה על שטח מסוים אסורה (כגון חניה על מדרכה).

ניתוח משפטי של סוגיות מרכזיות

1. חובת מתן זכות קדימה להולכי רגל

ב-תתע (תל אביב) 11916-11-11 – מדינת ישראל נ' דקל כהן (16.02.2012) נדונה אחריות הנהג כאשר אינו מעניק זכות קדימה להולך רגל:

"הנאשם לא הבחין בהולך הרגל שחצה במעבר החצייה, המשיך בנסיעה וגרם להולך הרגל לעצור את חצייתו."
הפסיקה מדגישה את חובת הנהגים לתת זכות קדימה להולכי רגל במעברי חצייה, בהתאם לתקנה 13(א) לתקנות התעבורה.

2. חניה והעמדת רכב

ב-עפמק (תל אביב) 42570-11-22 – מדינת ישראל/עיריית תל אביב נ' תומר גל (26.12.2022) נקבע כי:

"לא ניתן לראות ברחבה מסוימת 'מדרכה' בשל אופייה הפנורמי, עמודי הבטון החוסמים מעבר רכב, גודלה וקיומם של ספסלים להולכי רגל."
הפסיקה מסייעת בהבחנה בין שטח המיועד להולכי רגל לבין שטח המיועד לרכבים.

3. אכיפה ופיקוח באמצעות מצלמות

ב-תתע (תל אביב) 6405-10-20 – מדינת ישראל נ' צבי שטרנברג (18.05.2021) נדונה אכיפה אוטומטית:

"הנאשם קיבל קנס לאחר שתועד במצלמה משטרתית מבצע עבירה על תקנה 21(ב)(1) לתקנות התעבורה (קיפוח זכות המשתמשים בדרך)."
השימוש במצלמות אכיפה הולך וגובר, והפסיקה מכירה בתוקף הראיות המופקות מהן.

שיקולים מעשיים

א. תמרורים והסדרי תנועה

  • חובת התייעצות עם המשטרה – לפני הצבת תמרורים, על העירייה להתייעץ עם קצין משטרה (תקנה 18(א)).

  • אישור רשות התמרור המרכזית – נדרש במקרים חריגים.

  • הצבת תמרורים ברורים – תמרור לא ברור עלול להוביל לביטול דוח (כפי שנפסק בפסקי דין רבים).

ב. אכיפה

  • שימוש במצלמות – מצלמות אכיפה מהוות כלי מרכזי באכיפת דיני תעבורה, אך נדרש תיעוד מדויק.

  • זכות הטיעון – לנהג זכות לטעון את טענותיו לפני הטלת קנס.


סיכום

דיני התעבורה בתל אביב נשענים על חקיקה ארצית (פקודת התעבורה, תקנות התעבורה) ועל חוקי עזר מקומיים. הפסיקה מפרשת את החוקים תוך דגש על:

  1. איזון בין זכויות משתמשי הדרך – הולכי רגל, נהגים ורוכבי אופניים.

  2. אכיפה מידתית – שימוש במצלמות לצד מתן אפשרות להתגונן.

  3. בהירות בהסדרי התנועה – תמרורים חייבים להיות מוצבים באופן ברור.

עיריית תל אביב ומשטרת ישראל פועלות בתיאום כדי לאזן בין צרכי התנועה לבין הבטיחות הציבורית, בהתאם לעקרונות המשפטיים שנקבעו בפסיקה.
כתוב לי את המאמר לseo בגוגל לאתר בוורדפרס ושהתוסףyost seo לא יראה לי שגיאות

סימוכין

תת"ע (תל-אביב-יפו) 11916-11-11- מדינת ישראל נגד דקל כהן

שמות השופטים: אהרן האוזרמן

שבנדון. מטעם המאשימה העיד עד התביעה השוטר אילן זמיר, עורך הדו"ח, והוגשו הדו"ח (ת/1) וסקיצה שערך השוטר בביהמ"ש (ת/2). ואלו העובדות הרלוונטיות לביצוע העבירה על פי גרסת המאשימה: ביום 20.06.2011 בסמוך לשעה 12:10 נהג הנאשם ברכבו, בתל אביב, ברחוב בן יהודה מצפון לדרום, והתקרב לצומת עם רחוב סמולנסקין. בכיוון נסיעת הנאשם מיד אחרי הצומת כאמור, לרוחב הכביש מעבר חצייה. מעבר החצייה מסומן על גבי הכביש ובנוסף מעל למעבר החצייה תמרורי אזהרה, המזהירים את הנהגים כי הולכי רגל חוצים במעבר, התמרורים תלויים בכיוון נסיעת הנאשם, מעל לכביש. נטען כנגד הנאשם כי בהתקרבו אל מעבר החצייה כאמור, חצה את מעבר החצייה הולך רגל משמאל לימין כיוון נסיעת הנאשם. הנאשם לא הבחין בו בחצייתו על גבי המעבר, המשיך בנסיעה, הולך הרגל נאלץ לעצור את חצייתו ונעמד במקומו עת הנאשם חלף על המעבר. לפיכך טוענת המאשימה, עבר הנאשם על הוראות סעיף 67(א) לפקודת התעבורה, בכך שלא אפשר להולך הרגל שהחל לחצות את מעבר החצייה, לסיים את חצייתו בבטחה. באשר לנסיבות בהן נרשם הדו"ח הוסף השוטר וטען בפני כי:- "אני עומד שם כל יום לצורך אכיפה. זה צומת בעייתי מבחינת תאונות ואנו אוכפים עבירות של אי מתן זכות קדימה להולכי רגל על מעבר החצייה. במקום מעבר חצייה ברור וגם תמרורים משני הצדדים שתלויים מעל המעבר". על פי גרסת הנאשם ולטענתו, כפי שחזר עליה בפני מספר פעמים – לא ראה הנאשם כל הולך רגל החוצה במעבר. בנוסף טוען הנאשם כי "יתכן וצרוף של כמה משתנים" חברו יחד וגרמו לו שלא להבחין כלל בהולך הרגל. הנאשם טען בפני כי:- המעבר המצויר על הכביש היה דהוי ולכן מטושטש, התמרורים המזהירים התלויים מעל למעבר החצייה הן בכיוון נסיעתו והן בכיוון ההפוך היו מוסתרים ע"י עצים, יתכן ומשאיות חנו במקום בסמוך לחנות "שופרסל" ופרקו סחורה ואלו הסתירו לו את המעבר, יתכן וכלי רכב חנו בסמוך למעבר והסתירו אותו, בנוסף, מיקום המעבר שהמסומן בכביש במקום מוגבה מקשה על הנהגים להבחין כי מעבר חצייה ניצב לפניהם.

הכרעת דין |15/02/2012 |בית המשפט לתעבורה – תל אביב

חעמ (רמת גן) 38097-08-14- מדינת ישראל נגד אשר (אנטול) דויטש

שמות השופטים: אילן סלע

משכך יש לפנות להגדרת "מדרכה" בתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן: "תקנות התעבורה"). 8. בתקנות התעבורה הוגדרה מדרכה: "חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש, המצוי בצד כביש, המיועד להולכי רגל, בין אם נמצא במפלס אחד עם הכביש ובין אם לאו". הגדרת מקום כ"מדרכה" טעונה אפוא, מבחן כפול: מבחן המיקום – "חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש המצוי בצד הכביש", ומבחן הייעוד – "מיועד להולכי רגל". (רע"פ 9380/06 משולם נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 7.12.06 ); ע"פ (מחוזי-י-ם) 17161-04-13 ניצן נ' עיריית ירושלים (פורסם בנבו, 30.06.13 )). בהתאם להגדרה, אין צורך שהולכי רגל ישתמשו בשטח הלכה למעשה ודי בכך שהוא מיועד להולכי רגל (ע"פ (מחוזי-נצ') 45126-10-12 אסמאעיל נ' עיריית נצרת עילית (פורסם בנבו, 11.02.13 )). 3 9. להשלמת התמונה יצוין כי "דרך" הוגדה בפקודת התעבורה : "לרבות כל מסילה, דרך, רחוב, סמטה, ככר, מעבר, גשר או מקום פתוח ששי לציבור זכות לעבור בהם". בית המשפט אף ציין כי הגדרת מדרכה היא רחבה ביותר, ולמעשה, הגדרה של "מדרכה" היא במובן מסויים, הגדרה שיורית, דהיינו – "חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש" (ע"פ (מחוזי-ת"א) 80249/07 צ'שלר נ' עיריית תל-אביב (פורסם בנבו, 23.12.07 )). 10. עיון בתמונות שהוצגו אינו מותיר מקום לספק כי מדובר במקום המצוי לצד כביש ואשר נחזה כי הולכי רגל יכולים לעבור בו. 11. אמנם מדובר במפרץ רחב החורג מרוחב המדרכה, ואולם לא זו בלבד שאין בדין הגבלה על רוחבה של מדרכה, ולא זו בלבד שאין מניעה שבאותה מדרכה חלק אחד יהיה ברוחב מסוים וחלק אחר רחב יותר, אלא שהעובדה כי בקצה השטח בו חנה הנאשם ישנה גדר, אך מחזקת את המסקנה כי שטח זה הוא חלק מהמדרכה, ואין לו שום תכלית או ייעוד אחר.

הכרעת דין |29/10/2014 |עניינים מקומיים – רמת גן

עת"מ (מרכז) 48760-09-19- יונה אברך בע"מ נגד עירית כפר סבא

שמות השופטים: אורן שוורץ

תקנה 18(א) לתקנות התעבורה קובעת את סמכויותיה של כל רשות תמרור מקומית להצבת או לסילוק התמרורים הנקובים בתקנה לאחר היוועצות עם קצין משטרה, אלא אם רשות התמרור המרכזית הורתה אחרת. תקנה 18(ב) מרחיבה את סמכות רשות התמרור המקומית לקבוע הסדרי תנועה נוספים על אלה הקבועים בתקנה 18(א) לאחר היוועצות עם קצין משטרה וזאת ככל שרשות תמרור מרכזית קבעה לרשות התמרור המקומית תחום לכך ולמעט התמרורים הנקובים בתקנה. במידה ורשות תמרור מקומית מבקשת לקבוע הסדר שאינו נקוב בתקנות 18(א)-(ב) עליה לקבל את הסכמת רשות התמרור המרכזית בהתאם לתקנה 18(ג) וכן להיוועץ בקצין משטרה. וכך קובעת תקנה 18(ג): "רשות תמרור מקומית רשאית, בהסכמת רשות תמרור מרכזית ובהתייעצות עם קצין משטרה, לקבוע כל הסדר תנועה שלגביו לא ניתנו הוראות על פי תקנות משנה (א) ו-(ב)" 18. לצורך קביעת נתיב תנועה כייעודי לתחבורה ציבורית נדרש להציב בו את תמרורים 501 ו-503 (תמרורים המורים על נתיב תחבורה ציבורית). תמרורים אלה מוצבים בסמכות רשות תמרור מקומית לאחר התייעצות עם קצין משטרה ובהסכמת רשות התמרור המרכזית כאמור בתקנה 18(ג) לתקנות התעבורה . 8 יוצא אפוא כי העירייה, אשר משמשת כרשות תימרור מקומית, יונקת את סמכותה להפוך נתיב תחבורה לנת"צ מכוח תקנה 18(ג) לתקנות התעבורה. כך, על בסיס הוראות תקנה 18(ג) לתקנות התעבורה, התקשרה העירייה בשנת 2016 עם נתיבי איילון ומשרד התחבורה בהסכם לביצוע הפרויקט. ביום 29.10.2018 אושרה "תכנית הסדרי תנועה הוספת נתיבי תח"צ רחוב ויצמן מזרח כפר סבא-מהיר לעיר" אשר נערכה בהתייעצות עם קצין משטרה, על ידי המפקחת על התעבורה במחוזות תל אביב והמרכז ברשות התמרור המרכזית, אשר קבעה כדלקמן: "בהמשך למסמכים שבסימוכין ולהמלצות ואישורים שבסימוכין, הריני מסכימה ומאשרת את תכניות הסדרי התנועה המפורטות לקטע שבנדון, המהווה חלק מתכנית כוללת להסדר העדפה בהתאם לתכנון המוקדם לכל אורכו של רחוב ויצמן ושמתוכננת לקידום כהמשך ישיר ואף במקביל למקטע זה .

פסק דין |15/04/2020 |בימ"ש לעניינים מינהליים – מרכז

תת"ע (תל אביב) 6405-10-20- מדינת ישראל נגד צבי שטרנברג

שמות השופטים: שרית קריספין

הנאשם נרשמה, ביום 22.12.19 , הודעת תשלום קנס בגין קיפוח זכות המשתמשים בדרך (להלן – הדו"ח), עבירה על תקנה 21(ב)(1) לתקנות התעבורה וזאת תוך לאחר שמצלמה משטרתית תיעדה את העבירה . הנאשם כפר באישום המיוחס לו וטען :" בתחילה הראו לי אוטובוסים שלא שלי. רק אתמול הוא הואיל בטובו לשלוח לי סרטון שרואים את האוטובוס שלי. אני עדיין טוען שלא עברתי עבירה ואחרי שאמרתי את זה, השוטר נהיה חולה". ביום 19.4.21 , נשמעו הראיות בתיק שבנדון. מטעם המאשימה, העיד רס"מ משה רשף, עורך הדו"ח, מטעמו הוגשו המסמכים הבאים: 2 ת/1 – מזכר נלווה לדוח תנועה, ת/2 – תע"צ הפעלת מצלמת וידאו, ת/3 – דוח אישי לתיעוד צילומים ממועד העבירה, ת/4 – סרטון שמתעד את העבירה. מטעם ההגנה, העיד הנאשם בלבד. ע"פ גרסת המאשימה, ביום 22.12.19 , בסמוך לשעה 08:00, נהג הנאשם באוטובוס ציבורי להסעות מיוחדות, בתל אביב, בשדרות רוקח, מכיוון מערב לכיוון מזרח, בנתיב הנסיעה השני מימין ובהגיעו בסמוך לגשר מעל דרך נמיר, סטה שמאלה ונדחק לטור של כלי רכב שהמתינו לעלות לגשר, תוך קיפוח זכותם. העבירה צולמה, כמתואר בעמוד 9 לפרוטוקול, שורות 19/21. העד נשאל והשיב כי ייתכן וכלי רכב שנהגו כמוהו, לא קיבלו דו"ח, במידה והעד לא יכול היה לקבוע בבירור כי העבירה נעברה או אם לא ניתן היה לזהות את מספר הרישוי של הרכב העבריין. העד נשאל והשיב כי הבחין בנאשם מנסה פעמיים להיכנס לטור כלי הרכב ולנתיב העלייה לגשר, אך היה על הנאשם להשתלב בתחילת הטור ולא להמתין עד השתלבות בסמוך לפיצול בין נתיבי הנסיעה. עוד מסר העד, כי הנאשם יכול היה להמשיך בנסיעה ישר בצומת, גם לא דרך הגשר.

הכרעת דין |17/05/2021 |בית המשפט לתעבורה – תל אביב

עפמק (תל אביב) 42570-11-22- מדינת ישראל/ עיריית ת"ל אביב נגד תומר גל

שמות השופטים: עמית ציון קאפח

כאן המקום להזכיר כי הגדרת "מדרכה" מופיעה בתקנות התעבורה כדלקמן: "חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש, המצוי בצד הכביש ומיועד להולכי רגל בין אם נמצא במפלס אחד עם הכביש ובין אם לאו" (ראה סעיף 1 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961). לא ניתן לומר על הרחבה בה החנה המשיב את האופנוע כי הינה מדרכה, הן בשל אופייה הפנורמי, הן בהינתן עמודי הבטון החוסמים מעבר כלי רכב, הן בשל גודלה והן בשל קיומם של ספסלים אשר נועדו למנוחת הולכי הרגל. שאלת האמון אפוא בהלך מחשבת המשיב אינה רלוונטית לעבירות של אחריות קפידה. כאן המקום להעיר שאפשר שיש מקום להציב שילוט ברור בדבר איסור כניסת רכב דו גלגלי למתחם. אינני סבור שהדבר יציף את העיר בשלטים, לפי שמעט מאוד מקומות בעלי אופי דומה מצויים בתחום העיר תל אביב. סוף דבר הערעור מתקבל. על מנת שלא להלאות את ערכאה קמא ואת המשיב בהחזרת ההליך לבית משפט קמא, אני מרשיע את המשיב במיוחס לו- החניית רכב בגן ללא היתר מראש העירייה, עבירה על פי סעיף 32(א) לחוק עזר לתל אביב- יפו (שמירת הסדר והניקיון), תש"ם- 1980 וגוזר עליו את הקנס המקורי בסך 475 אשר ישולם עד ולא יאוחר מיום 01.02.2023 .פסק דין |
25/12/2022 |מחוזי – תל אביב

פסיקה רלוונטית

רע"פ 6904-01- אביב מוזס נגד מדינת ישראל

שמות השופטים: א ריבלין

המבקש הצביע על צו התעבורה (עבירות קנס), התשל"ז1976- (להלן – צו התעבורה) המסמיך, בין השאר, עיריות להכריז על עבירת קנס בחוקי עזר לגבי "חניה או העמדת רכב במקום חניה מוסדר" (ראו חלק ג' לתוספת לצו התעבורה הנ"ל). על עניינו של המבקש חל חוק העזר לעירית תל-אביב-יפו (העמדת רכב וחנייתו), התשמ"ד1984- (להלן – חוק העזר). המבקש טען כי עבירת הקנס, לאור גדרי ההסמכה, יכולה לחול רק על מקומות חניה מוסדרים, ואין היא יכולה להתייחס לחניה במקומות חנייה אסורים (מלבד אלה הנקובים בתקנה 72 לתקנות התעבורה, התשכ"א1961-, שעניינו של המבקש אינו נופל לגדרם). היות והעבירות שיוחסו לו לא נגעו לחניה במקום חניה מוסדר, טען המבקש כי לא הייתה סמכות להעמידו לדין מכוח חוק העזר. טענתו המרכזית השנייה של המבקש הייתה כי העבירה שיוחסה לו התבססה על סעיף 6(א)(2) לחוק העזר האוסר חניה אסורה על פי תמרור שהוצב כדין. טען המבקש כי הנטל להוכיח כי התמרור הוצב כדין מוטל על המאשימה, ובנטל זה היא לא עמדה. משכך, היה מקום לזכותו מההאשמות שהואשם בהם. 3. בית המשפט המחוזי (כבוד השופטים ד' ברלינר, ז' המר וי' שטופמן) דחה את ערעורו של המבקש. אשר לטענתו המרכזית הראשונה קבע בית המשפט כי סמכות העירייה נובעת לא רק מכוח צו התעבורה אלא גם מכוחה של פקודת התעבורה , התשכ"א1961- (להלן – פקודת התעבורה), ולכן היה בסיס להעמידו לדין. אשר לטענתו המרכזית השנייה, קבע בית המשפט כי הנטל להראות שהתמרור הוצב שלא כדין מוטל היה על המבקש, זאת, בין השאר, מכוחה של חזקת התקינות העומדת לה לרשות המינהלית במעשיה, ומכוחה של תקנה 22(א) לתקנות התעבורה הקובעת כי לנאשם תעמוד טענת הגנה טובה כנגד התמרור אם יוכיח ש"הוצב, סומן או נקבע שלא כדין".

החלטה |29/12/2001 |בית המשפט העליון

ע"פ 78-70- דב פוקס נגד מדינת ישראל

שמות השופטים: ברנזון ח כהן,ויתקון

– א. (1) תקנה 67 (א) לתקנות התעבורה, תשכ"א1961-, מתכוונת למקרה שבו – מבחינת הבדל הזמן והמרחק – סדר הגיעם של כלי הרכב השונים לצומת ניתן להיקבע באופן ברור ומתקבל על הדעת, וממילא מקרה שאינו ניתן לקביעה כזאת נופל לגדר תקנה 67(ב). (2) אין להרחיב את תחולת תקנה 70 לתקנות התעבורה, תשכ"א1961-, על מקרה בו יוצא רכב ממגרש חניה, שהמעבר ממנו לכביש הינו, כשלעצמו, דרך. (3) הפתרון המעשי ומחוייב המציאות לשם הסדרת התנועה היה להציב תמרור "עצור" או תמרור המציין זכות קדימה לתנועה שבכביש ביציאה ממגרש החניה. הערות: להרשעה בעבירה לפי תקנה 47 (ג) לתקנות התעבורה, תשכ"א1961-, עיין ע"פ 415/68 – אבא כרמל נגד מדינת ישראל; פד"י, כרך כב (2), ע' 803. ערעור ברשות על פסק-דינו של בית-המשפט המחוזי, תל-אביב-יפו (י' גביזון, נשיא תורן, והשופטים א' חלימה, ש' ולנשטיין), מיום 11.1.70 ,ב-ע"פ 494/68 לפיו נדחה ערעור המערער על פסק-דינו של בית-משפט השלום, תל-אביב-יפו (ר' קורת, שופט תעבורה), מיום 12.9.68 , ב-תי"פ 3521/67, המרשיע את המערער בנהיגת רכב באי-זהירות ובאי- מתן זכות לרכב הבא מימין, עבירות לפי תקנות 14 (ג), 67 (ב) לתקנות התעבורה, תשכ"א- 1961, וסעיף 38 (3) לפקודת התעבורה, ודן אותו לתשלום קנס בסך 200 ל"י או 40 ימי מאסף תמור תו ולפסילה על-תנאי של רשיון הנהיגה שלו למשך שלושה חדשים. הערעור על גזר-הדין נתקבל בחלקו. ד' ריס – בשם המערער ע' נתן, סגן פרקליט המדינה – בשם המשיבה אזכורי חקיקה: תקנות התעבורה 67(ב) תקנות התעבורה 14 (ג) תקנות התעבורה 67(א) תקנות התעבורה 70 תקנות התעבורה 67 תקנות התעבורה 69 פקודת התעבורה 38(3) פסק דין השופט ויתקון: המערער נמצא אשם בעבירות על תקנה 67 (ב) ועל תקנה 14 (ג) לתקנות התעבורה, תשכ"א1961-.

פסק דין |27/05/1970 |בית המשפט העליון

עפ"א (תל אביב) 80083-06- גואטה דוד נגד עירית תל-אביב יפו

שמות השופטים: מיכל אגמון גונן

ראו ע"פ 323/84 שריקי נ' מדינת ישראל, פ"ד לט(3) 505, 517-516; רע"א 3527/96 אקסלברד נ' מנהל מס רכוש אזור חדרה, פ"ד נב(5) 385. ואחת היא אם העניין הנדון הוא עניין אזרחי או עניין פלילי. " כאמור, המונח "מדרכה" לא מוגדר בחוק העזר. עם זאת, חוק העזר הותקן על ידי מועצת העירייה מכוח סמכותה על פי סעיף 77(א)(2) לפקודת התעבורה. חלק ב', פרק שני, סימן י' לתקנות התעבורה, דן אף הוא באיסורי חניה וסעיף 72 (2א) לתקנות התעבורה אוסר חניה "על מדרכה, למעט במקום שהוסדר להעמדת רכב והחנייתו לפי חוק עזר שהותקן לפי סעיף 77 לפקודה ובלבד שנותר מעבר להולכי רגל". לאור האמור, וכיון שמדובר באותו עניין נפנה להגדרת תקנות התעבורה. בתקנות התעבורה מוגדרת "מדרכה" כ"חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש, המצוי בצד הכביש, ומיועד להולכי רגל בין אם נמצא במפלס אחד עם הכביש ובין אם לאו". המונח "דרך" הוגדר בפקודת התעבורה "לרבות כל מסילה, דרך, רחוב, סמטה, ככר, מעבר, גשר או מקום פתוח שיש לציבור זכות שלעבור בהם". המונח "כביש" הוגדר בתקנות התעבורה כ"חלק הדרך המיועד לתנועת כלי רכב, או שנסלל או שופר לשם כך, או שתנועת כלי רכב נוהגת לעבור בו, למעט שולי הדרך". עולה מההגדרות לעיל כי המקום בו חנה המערער לגרסת המפקחת מהווה דרך. השאלה היא אם מדובר בחלק מהדרך המהווה "מדרכה". ההגדרה קובעת מבחן כפול. הראשון, מיקום המדרכה צריך להיות "חלק מרוחבה של דרך" כאמור בתקנות, כלומר לצידי הכביש. השני, השימוש שנעשה האם מדובר במקום שמיועד לשימוש הולכי רגל. לעניין זה נדרש בית המשפט העליון בע"פ 50/71 אנוש בר-שלום נ' מדינת ישראל, פ"ד כה(1) 679 ( 26.4.71 ).

פסק דין |12/04/2008 |מחוזי – תל אביב

עפ"א (תל אביב) 8330-09-15- אסף בינדר נגד עיריית ת"ל אביב

שמות השופטים: ירון לוי

עיריית תל אביב באמצעות עוה"ד אתי לוי, השירות המשפטי של עיריית תל אביב יפו – המחלקה הפלילית פסק דין הערעור 2 1. ערעור על פסק דינו של בית משפט לעניינים מקומיים בתל אביב יפו (כב' השופט מ. בן חיים), מיום 30.6.2015 , לפיו הורשע המערער בעבירה של חניה אסורה בניגוד לסעיפים 4(ב) ו-6(ב)(1) לחוק עזר לתל-אביב-יפו (העמדת רכב וחנייתו), תשמ"ד-1983 (להלן: "חוק העזר"), בכך שהחנה את רכבו ברחוב הגולן בתל אביב (להלן: "הרחוב"), מאחורי מספר 130, "בניגוד להוראות תמרור המתיר חניה לכלי רכבי מסוימים, ובשעות מסוימות, כפי שפורט בו (חניה מועדפת)". המדובר בתמרור מספר 433, לפיו אסורה עצירה או חניה של רכב בדרך שבה הוצב התמרור, פרט לרכב הנושא תו חניה אזורי מתאים (להלן: "תמרור חניה מועדפת"). 2. הערעור מכוון כלפי הכרעת הדין בלבד. המערער לא חלק על עצם החניית הרכב במקום, ועל קיומם של התמרורים. הערעור מתמקד בשאלת תוקפם החוקי של התמרורים ברחוב. העובדות 3. העובדות הרלוונטיות להכרעה בערעור אינן שנויות במחלוקת, ואלה הן: א. בכניסה לרחוב, משני צדיו, מוצבים תמרורים המתירים את החניה ברחוב רק לבעלי תו חניה אזורי. המערער הבחין בתמרורים אלה עת נכנס לרחוב. ב. המערער, אינו בעל תו חניה אזורי מתאים. ג. בפועל, מדובר ברחוב שהוא "ללא מוצא". דהיינו, הכניסה היחידה לרחוב היא במקום בו מוצבים התמרורים. אין במקום תמרור המציין עובדה זו. ד. כיוון התנועה ברחוב לא הוגבל באמצעות תמרור לכיוון מסוים. ה. בשלב מסוים, לאחר כניסתו לרחוב, וטרם הגיע לקצהו, ביצע המערער פניית פרסה, והחנה את רכבו בצד הנגדי של הרחוב (בצד שמאל של כיוון הכניסה לרחוב), שבכיוונו מצוי גב התמרור, ולא חזיתו.

הכרעת דין |20/10/2015 |מחוזי – תל אביב
|
עת"מ (מרכז) 48760-09-19- יונה אברך בע"מ נגד עירית כפר סבא

שמות השופטים: אורן שוורץ

תקנה 18(א) לתקנות התעבורה קובעת את סמכויותיה של כל רשות תמרור מקומית להצבת או לסילוק התמרורים הנקובים בתקנה לאחר היוועצות עם קצין משטרה, אלא אם רשות התמרור המרכזית הורתה אחרת. תקנה 18(ב) מרחיבה את סמכות רשות התמרור המקומית לקבוע הסדרי תנועה נוספים על אלה הקבועים בתקנה 18(א) לאחר היוועצות עם קצין משטרה וזאת ככל שרשות תמרור מרכזית קבעה לרשות התמרור המקומית תחום לכך ולמעט התמרורים הנקובים בתקנה. במידה ורשות תמרור מקומית מבקשת לקבוע הסדר שאינו נקוב בתקנות 18(א)-(ב) עליה לקבל את הסכמת רשות התמרור המרכזית בהתאם לתקנה 18(ג) וכן להיוועץ בקצין משטרה. וכך קובעת תקנה 18(ג): "רשות תמרור מקומית רשאית, בהסכמת רשות תמרור מרכזית ובהתייעצות עם קצין משטרה, לקבוע כל הסדר תנועה שלגביו לא ניתנו הוראות על פי תקנות משנה (א) ו-(ב)" 18. לצורך קביעת נתיב תנועה כייעודי לתחבורה ציבורית נדרש להציב בו את תמרורים 501 ו-503 (תמרורים המורים על נתיב תחבורה ציבורית). תמרורים אלה מוצבים בסמכות רשות תמרור מקומית לאחר התייעצות עם קצין משטרה ובהסכמת רשות התמרור המרכזית כאמור בתקנה 18(ג) לתקנות התעבורה . 8 יוצא אפוא כי העירייה, אשר משמשת כרשות תימרור מקומית, יונקת את סמכותה להפוך נתיב תחבורה לנת"צ מכוח תקנה 18(ג) לתקנות התעבורה. כך, על בסיס הוראות תקנה 18(ג) לתקנות התעבורה, התקשרה העירייה בשנת 2016 עם נתיבי איילון ומשרד התחבורה בהסכם לביצוע הפרויקט. ביום 29.10.2018 אושרה "תכנית הסדרי תנועה הוספת נתיבי תח"צ רחוב ויצמן מזרח כפר סבא-מהיר לעיר" אשר נערכה בהתייעצות עם קצין משטרה, על ידי המפקחת על התעבורה במחוזות תל אביב והמרכז ברשות התמרור המרכזית, אשר קבעה כדלקמן: "בהמשך למסמכים שבסימוכין ולהמלצות ואישורים שבסימוכין, הריני מסכימה ומאשרת את תכניות הסדרי התנועה המפורטות לקטע שבנדון, המהווה חלק מתכנית כוללת להסדר העדפה בהתאם לתכנון המוקדם לכל אורכו של רחוב ויצמן ושמתוכננת לקידום כהמשך ישיר ואף במקביל למקטע זה .

פסק דין |15/04/2020 |בימ"ש לעניינים מינהליים – מרכז

עפמק (באר שבע) 44027-05-19- מדינת ישראל נגד יצחק בלבן

שמות השופטים: אלון אינפלד

לפיכך, בבחינת 'דבר הלמד מעניינו' ובהתאם לכלל לפיו יש לפרש חוק בהתאם לתכליתו, יש לראות את ההגדרות של תקנות התעבורה ופקודת התעבורה כחלות גם על הגדרת 'מדרכה' לפי חוק העזר". 18. המונח "מדרכה" מוגדר בתקנות התעבורה כך: "חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש, המצוי בצד הכביש ומיועד להולכי רגל בין אם נמצא במפלס אחד עם הכביש ובין אם לאו". המונח "דרך", אינו מוגדר בתקנות התעבורה אך מוגדר בפקודת התעבורה "לרבות כל מסילה, דרך, רחוב, סמטה, ככר, מעבר, גשר או מקום פתוח שיש לציבור זכות לעבור בהם". 19. ניתן להגיע למסקנה משילוב של שתי ההגדרות, כי לצורך הגדרת אזור כ"מדרכה", יש לבחון אם המקום "מיועד" לשמש מעבר הולכי רגל. וכן, לצורך קביעה כי אזור מסוים יחשב למדרכה, עליו להיות חלק מדרך שאינה כביש ומצויה בצד הכביש. "דרך" היא, בהתאם להגדרתה בפקודת התעבורה, "מקום פתוח שיש לציבור זכות לעבור בהם". 20. עתה יש לעיין בתמונות שהוצגו בבית המשפט, להציץ מחלון האולם, ולבחון אם התנאים האמורים מתקיימים. התמונה הנוחה ביותר להבנת השטח היא התמונה נ/1, אשר הגיש המשיב על מנת להראות את האזור בו ממוקמים שני השלטים בהם נרשם "רחבת היערכות לרכב כיבוי והצלה אין חניה". בתמונה ת/1 נראה כי הנאשם חנה בין שני התמרורים, כאשר שני גלגלים על הכביש, אך רוב רוחב הרכב מעל האבנים המשתלבות. זאת, בין שני השלטים, בשטח בו האבנים המשתלבות הן במפלס אחד עם הכביש. 21. מעיון בנ/1 נראה היטב כי רחוב הנרייטה סולד הוא בוודאי בבחינת "כביש". בצד הכביש יש אבנים משתלבות לכל האורך, ממקום חנית המשיב והרחק עד הכיכר בו מצויה הפניה לרחוב קרן היסוד, מעבר לבניין משרדי הממשלה.

פסק דין |07/09/2019 |מחוזי – באר שבע

עפ"א (תל-אביב-יפו) 80165/99- אביב מוזס נגד מדינת ישראל

שמות השופטים: ד ברלינר,ז ה,י שטופמן

אין מקום להניח ששיווה לנגד עיניו רק את חוק העזר של עיריית תל-אביב-יפו דווקא, שהרי כל העיריות והמועצות המקומיות רשאיות להתקין חוקי עזר בנושא זה, וההגדרות בהם עשויות להיות שונות ואחרות, מאלו שבחוק העזר של תל-אביב-יפו. טענה משפטית: "תמרור שהוצב כדין" – נטל הראיה 13. טענה נוספת בפי המערער, היא בענין נטל הראיה המוטל על התביעה. על פי האמור בהודעת הערעור, בית משפט קמא לא התייחס לטענה זו. על אף מאמצינו לא זכינו לקבל מבית משפט קמא את תיק בית משפט קמא, למרות הוראת תקנה 34 לתקנות סדר הדין הפליל, תשל"ד-1974. לפיכך, נצא כמובן, מנקודת הנחה, שהטענה אכן הועלתה בבית משפט קמא. 14. הטענה מתבססת על נוסחו של סעיף 6(א)(2) לחוק העזר, הוא סעיף החיקוק על פיו הואשם המערער: "לא יעמיד אדם ולא יחנה ולא ירשה לאחר להעמיד או להחנות רכב ברחוב במקום שבו – . . . . (2) החניה אסורה על פי תמרור שהוצב כדין, אף אם האיסור אינו איסור המועצה. " 15. המערער סבור, כי נטל הראיה על התביעה להוכיח, כי "התמרור הוצב כדין ", בהיות רכיב זה אחד מיסודות העבירה. לדעתו, לא נקבעה לענייננו הוראה מקבילה להוראה הקיימת בתקנה 22(א) לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 (להלן: תקנות התעבורה), שהעבירה את נטל הראיה על הנאשם החפץ לטעון ולהוכיח שתמרור הוצב או נקבע או סומן שלא כדין. 16. דעתי היא, שגם דינה של טענה זו להידחות. התמרורים, על פי חוק העזר, ולענייננו: התמרור האוסר חניה אליו מתייחס סעיף 6(א)(2) לחוק העזר, הוא תמרור "כמשמעותו בתקנות התעבורה" (סעיף 1 לחוק העזר).

פסק דין |18/07/2001 |מחוזי – תל אביב

חעמ (רמת גן) 38097-08-14- מדינת ישראל נגד אשר (אנטול) דויטש

שמות השופטים: אילן סלע

משכך יש לפנות להגדרת "מדרכה" בתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן: "תקנות התעבורה"). 8. בתקנות התעבורה הוגדרה מדרכה: "חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש, המצוי בצד כביש, המיועד להולכי רגל, בין אם נמצא במפלס אחד עם הכביש ובין אם לאו". הגדרת מקום כ"מדרכה" טעונה אפוא, מבחן כפול: מבחן המיקום – "חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש המצוי בצד הכביש", ומבחן הייעוד – "מיועד להולכי רגל". (רע"פ 9380/06 משולם נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 7.12.06 ); ע"פ (מחוזי-י-ם) 17161-04-13 ניצן נ' עיריית ירושלים (פורסם בנבו, 30.06.13 )). בהתאם להגדרה, אין צורך שהולכי רגל ישתמשו בשטח הלכה למעשה ודי בכך שהוא מיועד להולכי רגל (ע"פ (מחוזי-נצ') 45126-10-12 אסמאעיל נ' עיריית נצרת עילית (פורסם בנבו, 11.02.13 )). 3 9. להשלמת התמונה יצוין כי "דרך" הוגדה בפקודת התעבורה : "לרבות כל מסילה, דרך, רחוב, סמטה, ככר, מעבר, גשר או מקום פתוח ששי לציבור זכות לעבור בהם". בית המשפט אף ציין כי הגדרת מדרכה היא רחבה ביותר, ולמעשה, הגדרה של "מדרכה" היא במובן מסויים, הגדרה שיורית, דהיינו – "חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש" (ע"פ (מחוזי-ת"א) 80249/07 צ'שלר נ' עיריית תל-אביב (פורסם בנבו, 23.12.07 )). 10. עיון בתמונות שהוצגו אינו מותיר מקום לספק כי מדובר במקום המצוי לצד כביש ואשר נחזה כי הולכי רגל יכולים לעבור בו. 11. אמנם מדובר במפרץ רחב החורג מרוחב המדרכה, ואולם לא זו בלבד שאין בדין הגבלה על רוחבה של מדרכה, ולא זו בלבד שאין מניעה שבאותה מדרכה חלק אחד יהיה ברוחב מסוים וחלק אחר רחב יותר, אלא שהעובדה כי בקצה השטח בו חנה הנאשם ישנה גדר, אך מחזקת את המסקנה כי שטח זה הוא חלק מהמדרכה, ואין לו שום תכלית או ייעוד אחר.

הכרעת דין |29/10/2014 |עניינים מקומיים – רמת גן

עפמק (תל אביב) 42570-11-22- מדינת ישראל/ עיריית ת"ל אביב נגד תומר גל

שמות השופטים: עמית ציון קאפח

כאן המקום להזכיר כי הגדרת "מדרכה" מופיעה בתקנות התעבורה כדלקמן: "חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש, המצוי בצד הכביש ומיועד להולכי רגל בין אם נמצא במפלס אחד עם הכביש ובין אם לאו" (ראה סעיף 1 לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961). לא ניתן לומר על הרחבה בה החנה המשיב את האופנוע כי הינה מדרכה, הן בשל אופייה הפנורמי, הן בהינתן עמודי הבטון החוסמים מעבר כלי רכב, הן בשל גודלה והן בשל קיומם של ספסלים אשר נועדו למנוחת הולכי הרגל. שאלת האמון אפוא בהלך מחשבת המשיב אינה רלוונטית לעבירות של אחריות קפידה. כאן המקום להעיר שאפשר שיש מקום להציב שילוט ברור בדבר איסור כניסת רכב דו גלגלי למתחם. אינני סבור שהדבר יציף את העיר בשלטים, לפי שמעט מאוד מקומות בעלי אופי דומה מצויים בתחום העיר תל אביב. סוף דבר הערעור מתקבל. על מנת שלא להלאות את ערכאה קמא ואת המשיב בהחזרת ההליך לבית משפט קמא, אני מרשיע את המשיב במיוחס לו- החניית רכב בגן ללא היתר מראש העירייה, עבירה על פי סעיף 32(א) לחוק עזר לתל אביב- יפו (שמירת הסדר והניקיון), תש"ם- 1980 וגוזר עליו את הקנס המקורי בסך 475 אשר ישולם עד ולא יאוחר מיום 01.02.2023 .

פסק דין |25/12/2022 |מחוזי – תל אביב

ח נגד (תל אביב) 72306-01-17- מדינת ישראל נגד יעקב בן יששכר

שמות השופטים: יפעת אונגר ביטון

סע' 6(ד)(2א) לחוק עזר תל אביב-יפו (העמדת רכב וחנייתו) התשמ"ד – 1983 קובע: "לא יעמיד אדם ולא יחנה רכב ולא ירשה למי שפועל מטעמו להעמיד או להחנות רכב באחד המקומות המנויים להלן, אלא לשם מניעת תאונה או לשם מילוי אחר הוראה מהוראות חוק עזר זה או אחר תקנות התעבורה או אם סומן בתמרור אחרת – (2א) על מדרכה, למעט במקום שהוסדר להעמדת רכב וחנייתו לפי חוק עזר זה;" הביטוי "מדרכה" מוגדר בחוק הנ"ל כך: "מדרכה – כהגדרתה בתקנות התעבורה;". 12. תקנות התעבורה מגדירות מדרכה כדלהלן: "מדרכה – חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש, המצוי בצד הכביש, ומיועד להולכי רגל בין אם נמצא במפלס אחד עם הכביש ובין אם לאו". 13. בהתאם להגדרה הנ"ל, המקום בו העמיד הנאשם את קטנועו הינו מדרכה לכל דבר וענין משום שאין מחלוקת כי מדובר בחלק מרוחב של דרך, המצוי בצד כביש ומיועד להולכי רגל, בפרט לבאי בית המשפט. הנאשם לא טען, קל וחומר לא הוכיח, אחרת. תשומת הלב כי הקטנוע הוחנה בסמוך לכביש ולא בצדה הפנימי של הרחבה הסמוך לבניין בית המשפט עצמו. עוד יש להעיר, כפי שהעיד הפקח, בהמשך רחוב ויצמן, הוסדרו מקומות להעמדת אופנועים ולאחר הסדרה מיוחדת זו החלה אכיפת איסור העמדת אופנועים וקטנועים על הרחבה. 14. אמנם, הפקח השיב כי הקטנוע לא הווה הפרעה להולכי רגל או לתנועה בכביש. אולם, שאלת ההפרעה אינה מעלה או מורידה, לעניין קיום יסודותיה של העבירה כפי שעולה מלשון חוק העזר ותקנות התעבורה. 5 15. שאלת ההפרעה עשויה להיות רלוונטית כשמדובר בחוק חניית נכים, אולם במקרה דנא, טען הפקח בחקירתו הנגדית כי המסופון לא הצביע על תג נכה לקטנוע, והנאשם לא טען כי בידו תג נכה לכלי זה.

הכרעת דין |18/09/2019 |עניינים מקומיים – תל אביב

חקיקה רלוונטית

תקנות התעבורה, התשכ"א-1961

סעיף: 18. סמכות רשות תמרור מקומית

18. 7 (א) זולת אם הורתה רשות התמרור המרכזית אחרת, רשאית רשות תמרור מקומית, לאחר התייעצות עם קצין משטרה או קצין משטרה צבאית פיקודי (לגבי הדרכים שבשטח צבאי שבמרחב הפיקוד), להציב, לסמן או לסלק בכל דרך שבתחומה – (1) תמרורי אזהרה והתראה; (2) תמרורי הוריה 220 עד 229; (3) תמרורי זכות קדימה 304 ו–305; (4) תמרורי איסורים והגבלות 404, 435 ו–436 שתוקפם רק בשעות הלילה ותמרורים 437 ו-439 לגבי הסדרי חניה; (5) תמרור תחבורה ציבורית 510; (6) תמרורי מודיעין והדרכה למעט תמרור 618, ו–636; (7) תמרורי סימון על פני הדרך, למעט תמרורים 811, 812 ו–818; (8) תמרורים באתר עבודה; (9) סמלים כמפורט בנספח להודעת התעבורה (קביעת לוח תמרורים), התשע"א-2010; (10) תמרורי רמזורים ובקרת נתיבים 722. (ב) בתחום שנקבע לה בידי רשות התמרור המרכזית בהודעה בכתב, רשאית רשות תמרור מקומית, לאחר התייעצות עם קצין משטרה או קצין משטרה צבאית פיקודי (לגבי הדרכים שבשטח צבאי שבמרחב הפיקוד), לקבוע הסדר תנועה, למעט קביעת תמרורים 230, 231, 309, 310, 501 עד 509 ו–511 עד 513. (ב1) נוסף על האמור בתקנת משנה (ב), בתחום שנקבע לה לפי תקנת משנה זו בידי רשות התימרור המרכזית בהודעה בכתב, רשאית רשות תימרור מקומית שהיא בעל תפקיד בחברה ממשלתית, לאחר התייעצות עם קצין משטרה, או קצין משטרה צבאית פיקודי (לגבי הדרכים שבשטח צבאי שבמרחב הפיקוד), לקבוע הסדר תנועה לפי תמרורים 501 עד 509 ו–511 עד 516; לעניין זה, "חברה ממשלתית" – חברה ממשלתית כהגדרתה בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975 . (ג) רשות תמרור מקומית רשאית, בהסכמת רשות תמרור מרכזית ובהתייעצות עם קצין משטרה, לקבוע כל הסדר תנועה שלגביו לא ניתנו הוראות על פי תקנות משנה (א) ו-(ב). (ד) רשות תמרור מקומית תהיה אחראית להצבתו, התקנתו, הפעלתו, סימונו, רישומו ואחזקתו של כל הסדר תנועה שבתחומה. (ה) רשות תמרור מקומית רשאית, לאחר התייעצות עם קצין משטרה או קצין משטרה צבאית פיקודי – לגבי דרכים שבשטח צבאי שבמרחב הפיקוד,לקבוע הסדר תנועה זמני, למעט קביעת תמרורים 230, 231, 309, 310, 501 עד 509 ו–511 עד 513; בתקנת משנה זו, "הסדר תנועה זמני" – הסדר תנועה לתקופה שלא תעלה על שישה חודשים, שניתן להארכה מזמן לזמן לתקופה של ארבעה חודשים, מנימוקים שיירשמו ולאחר התייעצות עם קצין משטרה או קצין משטרה צבאית פיקודי.

תקנות התעבורה, התשכ"א-1961

סעיף: 72. מקומות אסורים בעצירה, בהעמדה ובחניה

72. (א) לא יעצור אדם רכב, לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירנו עומד, כולו או חלק ממנו, באחד המקומות המנויים להלן, אלא לשם מניעת תאונה או לשם מילוי אחרי הוראה מהוראות תקנות אלה או אם סומן בתמרור אחרת; ואלה המקומות: (1) בצד שמאל של הדרך אלא אם הכביש הוא חד-סטרי או בניגוד לכיוון הנסיעה; לענין תקנת-משנה זו לא יראו ככביש חד-סטרי כביש שהוא חלק מדרך המחולקת על ידי שטח הפרדה; (2) על שביל אופניים מסומן בתמרור, ובלבד שמותר לעצור אופניים, להעמידם או להחנותם במדרגה או בשביל כאמור אם אין בכך הפרעה לתנועה; (2א) על מדרכה, למעט במקום שהוסדר להעמדת רכב והחנייתו לפי חוק עזר שהותקן על פי סעיף 77 לפ קודה ובלבד שנותר מעבר להולכי רגל; (2ב) בדרך שהוצב לפניה תמרור 401; (3) בתוך צומת או בתחום שנים-עשר מטר ממנו, פרט לקטע שסימנה רשות תימרור, בתמרור או בסימון על אבני השפה, שמותר לחנות בו; (4) במקום כניסה לשטח המיועד לכלי רכב, פרט להעלאת נוסעים והורדתם; (5) (נמחקה); (6) בתוך מעבר חציה או בתחום שנים-עשר מטר לפניו; (7) בתחום שנים-עשר מטר לפני קו עצירה; (8) בתחום הדרך מעשרים מטרים מהפס הקרוב ביותר של מפגש מסילת ברזל עד עשרים מטרים אחרי המפגש; (9) בכביש, לרבות שולי הדרך, שבו קיים בכיוון הנסיעה נתיב אחד בלבד המסומן בקו הפרדה בלתי מרוסק; (10) בצד רכב אחד העומד או חונה בצדה של הדרך; (11) על גשר או בתוך מנהרה או בתחום 50 מטרים לפניה או לאחריה; (12) בנתיב שיועד לתחבורה ציבורית ובתחום תחנת אוטובוסים המוגדרת על ידי סימון על פני כביש ובאין סימון כאמור-בתוך עשרים מטר לפני תמרור "תחנת אוטובוסים" ועשרים מטר אחריו, בשני צדי הדרך; ובלבד שמותר לעצור או להעמיד או להחנות רכב בצד הדרך שממול לסימון על פני הכביש או ממול לתמרור, אם רוחב הכביש באותו מקום הוא שנים-עשר מטר או יותר; (13) בצד מעקה בטיחות להולכי רגל בשפת הכביש, אלא אם תמרור מורה אחרת;

תקנות התעבורה, התשכ"א-1961

סעיף: 64. רכב המתקרב או נכנס לצומת או דרך

64. (א) לא הוצב תמרור המורה על מתן זכות קדימה בצומת או על עצירה לפני הצומת בכיוון הנסיעה של נוהג הרכב, יחולו הוראות אלה: (1) נתקרבו לצומת כמה כלי רכב מצדדים שונים, יתן נוהג רכב את זכות הקדימה לכלי רכב הבאים מימין; (2) נוהג רכב המתקרב לצומת או הנמצא בצומת ועומד לפנות שמאלה או לפנות בפניית פרסה לשמאל יתן זכות קדימה לרכב הבא ממולו והנמצא בצומת או קרוב לצומת וזאת מבלי לגרוע מהאמור בפיסקה (1); (3) נוהג רכב היוצא מדרך עפר ועומד להיכנס לדרך סלולה או לחצותה יתן זכות קדימה לרכב המתקרב בדרך הסלולה. (ב) נוהג רכב היוצא מחצרים, מדרך גישה לבית, מתחנת דלק, מתחנת שירות, ממקום חניה לכלי רכב וכיוצא באלה או מכל מקום שאינו דרך, והוא עומד להיכנס לדרך או לחצותה – (1) יאט ואף יעצור, במידת הצורך, כדי לאפשר להולכי רגל לעבור בבטחה לפני שיעלה על המדרכה או על שול הדרך. (2) יאיט ויתן זכות קדימה לכלי רכב המתקרבים באותו כביש לפני שייכנס לכביש. (ג) נוהג רכב המתקרב בכביש לצומת או להתמזגות כבישים שלפניהם מוצב תמרור המציין מתן זכות קדימה לתנועה בדרך החוצה, יאט ובמקרה הצורך יעצור את רכבו כדי לתת זכות קדימה לרכב אחר המתקרב או הנכנס לצומת או להתמזגות הכבישים מכביש אחר. (ד) נהג רכב המתקרב לצומת שלפניו מוצב תמרור המציין חובה לעצור, יעצור במקום שיוכל לראות את התנועה בדרך החוצה, ואם סומן קו עצירה – לפני קו העצירה, ויתן את זכות הקדימה לרכב אחר המתקרב או הנכנס לצומת מכביש אחר. (ה) נוהג רכב המתקרב לצומת שבו התנועה מוסדרת על ידי רמזור, יציית לאותות שברמזור ולא יכנס לצומת אלא לאחר שהופיע בו אור ירוק; היה ברמזור אור צהוב מהבהב – יאיט נוהג הרכב ובמקרה הצורך אף יעצור את רכבו כדי לאפשר להולך רגל להשלים את החצייה בבטחה ויתן זכות קדימה [להולך רגל]15 או לרכב אחר שנכנס לצומת מכביש אחר, או לרכב הבא אל הצומת. (ו) נוהג רכב שנתיב נסיעתו מסתיים ועליו לסטות לנתיב סמוך, ייתן זכות קדימה לכלי רכב הנוסעים בנתיב שאליו הוא מבקש לסטות. (ז) נוהג רכב המתקרב למעגל תנועה שלפניו מוצב תמרור 303, ייתן זכות קדימה לרכב הנמצא בתוך מעגל התנועה.

תקנות התעבורה, התשכ"א-1961

סעיף: 588. ביטול

588. בטלים חיקוקים אלה: (1) תקנות התעבורה; (2) תקנות התעבורה (עגלות ציבוריות), 1935; (3) תקנות התעבורה (תנועת מכוניות בין-לאומיות), 1937; (4) תקנות התעבורה (שדה התעופה לוד), התשי"א-1951; (5) תקנות התעבורה (מונים), התשי"ב-1952; (6) צו התעבורה (הגבלת נסיעה באופנוע בתל-אביב-יפו), התשי"ב-1952; (7) תקנות התעבורה (בתי ספר לנהיגה, הוראה והדרכה), התשי"ג-1953; (8) תקנות התעבורה (המצאת רשיונות), התשי"ג-1953; (9) תקנות התעבורה (סדרי תנועה), התשי"ג-1953; (10) תקנות התעבורה (שירותי הולכה), התשי"ד-1954; (11) תקנות התעבורה (רישוי נהגים), התשט"ז-1955; (12) צו המכריז על תקנות שסעיף 18(י) חל עליהן; (13) צו התעבורה (פטור), התשי"ח-1958; (14) תקנות התעבורה (מוניות), התשי"ט-1959; (15) תקנות התעבורה (פטור מאגרת רשיון נהיגה), התש"ך-1959; (16) תקנות התעבורה (פטור מאגרת רישום ורשיון רכב), התש"ך-1959; (17) תקנות התעבורה (אגרות רשיונות לרכב מנועי), התש"ך-1959; (18) תקנות התעבורה (רישוי רכב, מבנהו וציודו), התש"ך-1960; (19) תקנות התעבורה (רשות לקביעת תעריפים בשירות התעבורה), התשכ"א-1960.

פקודת התעבורה [נוסח חדש]

סעיף: 77. סמכות רשות מקומית להתקין חוקי עזר

77. (א) מועצה של עיריה או של מועצה מקומית רשאית, בהסכמת שר הפנים והשר, להתקין חוקי-עזר בדבר-(1) תעריפי שכר נסיעה של כלי רכב ציבוריים בתחומי העיריה או המועצה המקומית; (2) הסדר כלי רכב העומדים בתוך תחומי העיריה או המועצה המקומית, בדרך איסור או בדרך אחרת ובלבד שלא תתנה חניה בתשלום, אלא אם כן אבני השפה בדרך סומנו לסירוג ין בצבע כחול; השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי לקבוע חובת סימון כאמור או באופן אחר בשול דרך אף אם אין בה אבני שפה, ונסיבות למתן פטור מחובת הסימון בדרך, בתנאים או בלא תנאים, ובלבד שיינקטו אמצעים כדי להבטיח את ידיעתם של הנוהגים ברכב על קיומה של חובת התשלום בדרך; (3) האמצעים שיינקטו לגבי רכב החונה במקום שהע מדתו אסורה על פי חיקוק, לרבות הרחקתו, גרירתו, החסנתו או נעילת גלגליו, או חלק מהם, בנעלי חסימה המונעות את תנועת הרכב, ובלבד שלא יינעל רכב אלא אם כן עמד במקום כאמור בסעיף 70א(ח), ובלבד שרכב שננעל כאמור-(א) ישוחרר מנעילתו לא יאוחר מתום 48 שעות לאחר שבעל הרכב ביקש את השח רור ושילם את האגרות או התשלומים החלים עליו, ואולם אם לאחר 24 השעות הראשונות מתחיל יום מנוחה, פגרה או שבתון על-פי חיקוק (להלן-יום מנוחה)-ישוחרר לפני יום המנוחה; (ב) ראש הרשות המקומית או מי שהוא הסמיך רשאי, מטעמים של בטחון, בטיחות או סילוק מפגע, להורות על שחרורו מנעילתו גם אם לא נתקיימו התנאים שנקבעו לפי סעיף זה; (4) חיוב בעל הרכב הרשום ברשיון הרכב לשלם אגרות או תשלומים בעד הרחקת הרכב, גרירתו, החסנתו או שחרורו מנעילתו; (5) להסמיך לענין חוק עזר כאמור בפסקה (3) גוררים מורשים באישור ראש מחלקת התנועה של משטרת ישראל ופקחים באישור המפקח הכללי של משטרת ישראל או מי שהוא הסמיך

תקנות התעבורה, התשכ"א-1961

סעיף: 67. הולכי רגל במעבר חציה

67. (א) נוהג רכב המתקרב למעבר חציה, והולכי רגל חוצים במעבר, יאפשר להם להשלים את החציה בבטחה ואם יש צורך בכך יעצור את רכבו לשם כך. (א1) נוהג רכב המתקרב למעבר חצייה, יאט את רכבו אם הולך רגל עומד על המדרכה בסמוך למעבר החצייה ואם ניכר שבכוונתו של הולך הרגל לחצות את הכביש, ייתן לו זכות קדימה. (א2) התקרב נוהג רכב למעבר חצייה ובנתיב אחר האט רכב לפני מעבר החצייה, יאט את רכבו לפני מעבר החצייה האמור, ואם הרכב בנתיב האחר עצר – יעצור אף הוא; היה הולך רגל חוצה את הכביש במעבר החצייה, ייתן לו זכות קדימה. (ב) מעבר החציה המחולק על-ידי שטח הפרדה, יראו כל חלק ממעבר החציה כמעבר נפרד.

תקנות מסילות הברזל (החלת תקנות התעבורה לעניין רכבת מקומית), התשע"א-2011

סעיף: 1. החלת תקנות

"; (6) בתקנה 30(א), אחרי "אוטובוס" ייקרא "רכבת מקומית"; (7) בתקנה 38, אחרי תקנת משנה (א) ייקרא: "(א1) לא ינהג אדם רכב או בעל חיים בנתיב רכבת מקומית, אלא לשם חצייתו במקום שהוסדר לשם כך בהסדר תנועה; הוראות תקנת משנה זו לא יחולו — (1) על מעבר של רכב ביטחון בנתיב רכבת מקומית כאשר הדבר דרוש לשם מילוי תפקידו, וחלה לדעתו של הנוהג ברכב הכבדה ניכרת על הנסיעה בנתיב הנסיעה הרגיל של הרכב, ובלבד שנקט תוך כדי המעבר אמצעי זהירות כדי למנוע סיכון או פגיעה בעוברי דרך או ברכוש; (2) על רכב שהורשה לפי רישיון הרכב שניתן לו לפי פקודת התעבורה לנסוע על מסילת ברזל מקומית. "; (8) בתקנה 47(ב), אחרי פסקה (4) ייקרא: "(5) נוהג הרכב נוסע בנתיב הסמוך לנתיב רכבת מקומית"; (9) בתקנה 54(א), בסופה ייקרא: מקום סוג הרכב דרך עירונית דרך עירונית שמוצב בה תמרור ב-20 דרך שאינה עירונית דרך שאינה עירונית שמוצב בה תמרור ב-20 דרך שאינה עירונית עם שטח הפרדה בנוי דרך מהירה דרך מהירה שמוצב בה תמרור ב-20 מהירות מירבית מותרת בקילומטרים לשעה "6. רכבת מקומית 50 כמצויין בתמרור 70 כמצויין בתמרור 70 סגורה בפנייה סגורה בפנייה" "6. רכבת מקומית (10) בתקנה 72(א), אחרי פסקה (16) ייקרא: "(17) במרחק הקצר משני מטרים מן הפס הקרוב של מסילת ברזל מקומית; לעניין פסקה זו, "הפס הקרוב" — הפס הקרוב משני פסי פלדה המותקנים בכביש ולהם רוחב קבוע המיועד לתנועת רכבת מקומית; (18) בתחום הרציף של תחנת רכבת מקומית או בתחום התחנה המסומן על פני הכביש או על אבני השפה, ובצד האחר של הכביש, המצוי מול תמרור התחנה בתחום של 20 מטרים משני צדי התמרור, אלא אם כן נותרו שמונה מטרים לפחות, מן הפס הקרוב כהגדרתו בפסקה (17) עד קצה המיסעה שממול, לתנועת כלי רכב; לעניין פסקה זו, "מיסעה" – כביש לרבות שול הדרך ככל שקיים.

פקודת התעבורה [נוסח חדש]

סעיף: 77. סמכות רשות מקומית להתקין חוקי עזר

שנקבעו לפי סעיף זה; (4) חיוב בעל הרכב הרשום ברשיון הרכב לשלם אגרות או תשלומים בעד הרחקת הרכב, גרירתו, החסנתו או שחרורו מנעילתו; (5) להסמיך לענין חוק עזר כאמור בפסקה (3) גוררים מורשים באישור ראש מחלקת התנועה של משטרת ישראל ופקחים באישור המפקח הכללי של משטרת ישראל או מי שהוא הסמיך (6) כשרם של כלי רכב הנגררים על ידי בהמות, מספרן, כשרן ורתמן של הבהמות הגוררות אותם כלי רכב וסילוקן של בהמות שלא יצלחו; (7) רישום של אופניים ותלת-אופן, למעט אופנוע ותלת-אופנוע, והאגרות שישולמו בעד הרשיונות ובלבד שלא יעלו על הסכום שקבע השר בהתייעצות עם שר הפנים; בעת מתן הרשיון תסדיר הרשות המקומית בדיקת בטיחותם של האופניים ותלת-האופן. (א1) לעניין רשות מקומית שמספר תושביה הרשומים במרשם האוכלוסין הוא 120,000 ומעלה, לא תקבע מועצה של עירייה או של מועצה מקומית פטור מתשלום עבור חניה לתושבי הרשות המקומית רק בשל היותם תושביה, אלא אם כן קבעה אזורים מוגדרים בתחומה שבהם לא תחול חובת תשלום כאמור על תושבי הרשות המתגוררים באותם אזורים (בסעיף זה-אזורי חניה מוסדרים); פטור כאמור יינתן רק לתושבים המתגוררים באזור שנקבע כאזור חניה מוסדר, ולגביו בלבד; אין בהוראות סעיף קטן זה כדי לגרוע מסמכות הרשות המקומית לתת פטור מתשלום עבור חניה בתחומה בהתאם להוראות לפי כל דין.

תקנות התעבורה, התשכ"א-1961

סעיף: 22. ציות לתמרורים

22. (א) עובר דרך חייב לקיים את ההוראות הניתנות בתמרור, אולם תהיה הגנה טובה לנאשם אם יוכיח שהתמרור הוצב, סומן או נקבע שלא כדין. (ב) האותות הניתנים על-ידי רמזור, למעט אור צהוב מהבהב, יהיו עדיפים על כל תמרור הקובע מתן זכות קדימה.

תקנות התעבורה, התשכ"א-1961

סעיף: 1. הגדרות

בכיוון אחד בלבד; "כושר נשיאה"-משקל המשאות הניתנים להרמה ולשינוע על ידי מלגזה, לפי קביעת יצרן הרכב בהליך ייצורה; "כלוב"-מיתקן המיועד להגנה על הנוסעים ברכב שטח או בטרקטור משא שהוא אחד מאלה: (1) מיתקן הבנוי משתי קשתות המחוברות למרכב הרכב באמצעות שתי קורות לפחות, העומדות בעומס קבוע בלא עיוות בתצורתם כתוצאה מהעומס כאמור; (2) מיתקן הבנוי מקשת אחת המחוברת למרכב הרכב מאחורי מושב הנהג לרוחב הרכב, שהותקנה ברכב בידי יצרן הרכב בתהליך ייצורו; "כסא גלגלים לנכה"-(בוטלה); "לילה"-פרק זמן שבין תום רבע שעה לאחר שקיעת השמש לבין תחילת רבע שעה לפני זריחתה; "מדרכה"-חלק מרוחבה של דרך שאינו כביש, המצוי בצד הכביש, ומיועד להולכי רגל בין אם נמצא במפלס אחד עם הכביש ובין אם לאו; "מהנדס תנועה ותחבורה"-מהנדס כהגדרתו בחוק המהנדסים והאדריכלים, התשי"ח-1958, שהוא בעל ותק מקצועי של 7 שנים לפחות בתחום הנדסת תנועה ותחבורה, הרשום בפנקס המהנדסים והאדריכלים כהגדרתו בחוק האמור, בענף הנדסה אזרחית באחד לפחות מהמדורים ששלהלן: (1) מדור "מבנים"; (2) מדור "תחבורה"; (3) מדור "תעבורה"; (4) מדור "כבישים ומסלולים; "מחלף"-מפגש דרכים במפלסים שונים הכולל את הדרכים המחברות בין המפגש; "מוצר תעבורה"-כהגדרתו בחוק רישוי שירותים; "מטען בתפזורת"-מ טען שעלול להישפך או לזלוג מהרכב בעת הובלתו, לרבות מטען שבהובלתו עלול להתאבך אבק או לרחף אל מחוץ לרכב המוביל ; "מכונה נגררת"-מכונה בין שהיא מופעלת בכוח מיכני ובין אם לאו שאינה מיועדת להובלה ושאינה מסוגלת לנוע בכוח עצמה ומיועדת להיגרר; "מכונה ניידת"-רכב מנועי שלפי מבנהו מיועד

תקנות התעבורה, התשכ"א-1961

סעיף: 72. מקומות אסורים בעצירה, בהעמדה ובחניה

ובאין סימון כאמור-בתוך עשרים מטר לפני תמרור "תחנת אוטובוסים" ועשרים מטר אחריו, בשני צדי הדרך; ובלבד שמותר לעצור או להעמיד או להחנות רכב בצד הדרך שממול לסימון על פני הכביש או ממול לתמרור, אם רוחב הכביש באותו מקום הוא שנים-עשר מטר או יותר; (13) בצד מעקה בטיחות להולכי רגל בשפת הכביש, אלא אם תמרור מורה אחרת; (14) בתוך תחום תחנת מוניות המסומנת בתמרור שהוצב או סומן, פרט לעצירה לשם העלאת או הורדת נוסעים; (15) ליד תמרור המסמן תחנת הסעה לחיילים, אלא לשם העלאת חיילים והורדתם; (16) ליד תמרור 437 בניגוד להוראות התמרור, או ליד תמרור 437 שהוצב מתחתיו ובצמוד לו תמרור 439 שבו צוינו פרטי רכב מסוים של נכה, אם הרכב אינו זה שפרטיו צוינו בתמרור האמור; צוינו בתמרור ימים או שעות מסוימים-יחול האמור בפסקה זו רק בימים או בשעות שצוינו בתמרור. (ב) לא יעמיד אדם ולא יחנה אוטובוס המיועד להסיע עשרים נוסעים או יותר בדרך, אף במקום שבו מותר להעמיד רכב או להחנותו, אלא אם תמרור מורה אחרת.

לא נמצאו עורכי דין בתחום התעבורה.

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם