ראשי » עורך דין דיני תעבורה בתל אביב
תל אביב-יפו, המטרופולין הסואן והמרכזי של ישראל, מאופיינת בתנועה ערה, צפיפות כלי רכב גבוהה ומערכת כבישים מורכבת. נהיגה בעיר כזו דורשת לא רק מיומנות, אלא גם הבנה מעמיקה של דיני תעבורה בתל אביב. אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש, והשלכות של עבירות תעבורה בעיר יכולות להיות משמעותיות – מקנסות כבדים ועד שלילת רישיון ואף מאסר.
מאמר זה נועד לספק סקירה משפטית מקיפה, עדכנית ומעשית, שתסייע לכל נהג הנוסע בכבישי תל אביב להבין את זכויותיו וחובותיו, להכיר את הסכנות ולהימנע מהסתבכויות מיותרות עם החוק.
דיני התעבורה בתל אביב, כמו בשאר חלקי הארץ, נשענים על מספר מקורות חקיקה עיקריים:
פקודת התעבורה [נוסח חדש]: זהו דבר החקיקה המרכזי המסדיר את כלל דיני התעבורה בישראל, קובע את העקרונות הבסיסיים, מסדיר רישוי נהיגה ורכב, ומגדיר עבירות וסמכויות אכיפה.
תקנות התעבורה, תשכ"א-1961: תקנות אלו מפרטות את כללי הנהיגה בפועל – החל מחובות הנהג, דרך התנהגות בצמתים וכלה בשימוש באביזרי בטיחות. הן מהוות את ה"מדריך למשתמש" של הנהג בכביש.
חוקי עזר עירוניים (תל אביב-יפו): עיריית תל אביב-יפו מוסמכת להתקין חוקי עזר ייחודיים הנוגעים להסדרי תנועה וחניה בתחומה, כגון הסדרת נתיבי תחבורה ציבורית, אזורי חניה מוסדרים (כחול-לבן), הגבלות מהירות באזורים מסוימים ועוד. חשוב להכיר גם את התקנות המקומיות הללו.
הבנת הפסיקה של בתי המשפט חיונית להבנת האופן שבו החוק מיושם בפועל. להלן מספר סוגיות מרכזיות:
אחד העקרונות הבסיסיים ביותר בדיני התעבורה הוא חובת הזהירות. תקנה 21 לתקנות התעבורה קובעת כי "כל עובר דרך חייב להתנהג בזהירות". בפסק הדין תא (תל-אביב-יפו) 42962-07-20 גבריאלה צדוק נ' קסניה פולייק, בית המשפט פירש חובה זו ככוללת:
נהיגה באופן שלא יפגע בזכותם של אחרים להשתמש בדרך בבטחה.
פעולה למניעת כל נזק לאדם או לרכוש.
הימנעות מהפרעה מיותרת לתנועה או עיכובה.
נקיטת כל האמצעים למניעת סיכון חיי אדם.
בתל אביב הצפופה, חובה זו מקבלת משנה תוקף.
תל אביב משופעת בתמרורים ורמזורים המווסתים את התנועה המורכבת. אי ציות להם מהווה עבירה חמורה. בפסק הדין רעפ 8952/15 בדר עומרי נ' מדינת ישראל, הודגשה החשיבות הקריטית של ציות לתמרור 302 ("עצור ותן זכות קדימה"), גם במקומות מורכבים כמו חניונים ציבוריים (במקרה זה, חניון רידינג בתל אביב). אי מתן זכות קדימה או אי עצירה בתמרור עצור הם גורמים מרכזיים לתאונות דרכים בעיר.
תל אביב היא גם מרכז בילויים תוסס, מה שמגביר את הסיכון לעבירות של נהיגה בשכרות. בתי המשפט רואים עבירה זו בחומרה יתרה. כפי שנקבע ברעפ 4771/12 קיריל חייט נ' מדינת ישראל: "פעמים רבות חזר בית משפט זה על חומרתה של נהיגה בשכרות, ועל הסכנה הממשית הכרוכה בכך לחיי אדם, והדברים ידועים". האכיפה בתל אביב בנושא זה מוגברת, והענישה כוללת לרוב פסילת רישיון ממושכת, קנסות גבוהים ואף מאסר בפועל במקרים מסוימים.
מעורבות בתאונת דרכים בתל אביב מחייבת פעולה מיידית בהתאם לחוק. פסק הדין רעפ 1042/14 פרנקו יצחק נ' מדינת ישראל מפרט את החובות המרכזיות:
עצירה מיידית: חובה לעצור את הרכב במקום התאונה או קרוב אליו ככל האפשר.
הגשת עזרה: מתן עזרה ראשונה לנפגעים בהתאם ליכולת ולהכשרה.
הזעקת עזרה: חובה להזעיק את כוחות ההצלה (משטרה, מד"א, כיבוי אש) בהתאם לצורך.
מסירת פרטים: חובה למסור פרטים מזהים (שם, כתובת, מספר רישיון נהיגה ורכב, פרטי ביטוח) לנהגים אחרים המעורבים ולנפגעים.
דיווח למשטרה: חובה לדווח למשטרה על התאונה בהקדם האפשרי (במיוחד בתאונות עם נפגעים).
אי הזזת הרכב (בתאונת נפגעים): אין להזיז את הרכב ממקומו אלא אם יש הכרח להגשת עזרה או אם התקבל אישור משוטר.
אי מילוי חובות אלו, במיוחד הפקרה לאחר פגיעה, נחשב לעבירה פלילית חמורה.
בית המשפט לתעבורה בתל אביב: הערכאה הראשונה הדנה ברוב המכריע של עבירות התעבורה המתרחשות בעיר ובסביבתה.
בית המשפט המחוזי בתל אביב: דן בערעורים על פסקי דין והחלטות של בית המשפט לתעבורה.
בית המשפט העליון: ניתן להגיש בקשת רשות ערעור על פסק דין של בית המשפט המחוזי במקרים חריגים ובעלי חשיבות משפטית עקרונית.
הענישה בגין עבירות תעבורה מגוונת ותלויה בחומרת העבירה, בנסיבות ביצועה ובעברו התעבורתי של הנהג. העונשים הנפוצים כוללים:
קנסות כספיים: החל מקנסות נמוכים על עבירות קלות (ברירת משפט) ועד קנסות גבוהים על עבירות חמורות.
נקודות תעבורה: שיטת ניקוד של משרד התחבורה, כאשר צבירת נקודות עלולה להוביל לקורסי נהיגה מונעת, מבחני נהיגה חוזרים ואף פסילת רישיון נהיגה.
פסילת רישיון נהיגה: יכולה להיות פסילה על תנאי, פסילה בפועל לתקופה קצובה, או במקרים קיצוניים אף פסילה לצמיתות. קיימת גם סמכות לפסילה מנהלית על ידי קצין משטרה במקרים מסוימים (כמו נהיגה בשכרות).
מאסר על תנאי.
מאסר בפועל: נגזר במקרים של עבירות תעבורה חמורות במיוחד, כגון גרימת מוות ברשלנות, הפקרה לאחר פגיעה, או נהיגה חוזרת בזמן פסילה.
כדי לצמצם את הסיכון להסתבכות משפטית ולהגן על זכויותיכם, מומלץ לנקוט בצעדים הבאים:
צלמו את זירת האירוע: מכל זווית אפשרית, כולל נזקים לכלי הרכב המעורבים, סימני בלימה, תמרורים רלוונטיים, תנאי הדרך ומזג האוויר.
אספו פרטי עדים: רשמו שמות ומספרי טלפון של כל מי שראה את האירוע. עדותם עשויה להיות קריטית.
שמרו מסמכים רפואיים: אם נפצעתם, תעדו את כל הטיפולים, האבחנות והקבלות.
תעדו נזקים: גם נזקי רכוש (משקפיים, טלפון וכו') וגם את הנזק לרכב (מומלץ לקבל הצעת מחיר ממוסך).
ודאו שכולם בטוחים והגישו עזרה ראשונה במידת הצורך והיכולת.
הזמינו משטרה ומד"א (חובה בתאונת נפגעים, מומלץ גם בתאונת נזק בלבד אם יש מחלוקת).
החליפו פרטים מלאים ומדויקים עם כל המעורבים (רישיון נהיגה, ת.ז., ביטוח חובה, פרטי קשר).
צלמו ותעדו את הזירה כאמור בסעיף הקודם, לפני שמזיזים את כלי הרכב (אם הדבר אפשרי ובטוח).
ציינו את מיקום התאונה המדויק ככל האפשר.
בכל מקרה של קבלת זימון לדין בבית המשפט לתעבורה, או במקרה של תאונת דרכים עם נפגעים, מומלץ בחום לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין תעבורה בתל אביב. מדוע?
מומחיות וניסיון: עורך דין המתמחה בדיני תעבורה ומכיר את המערכת המשפטית בתל אביב יוכל להעריך נכונה את מצבכם המשפטי.
בניית אסטרטגיית הגנה: עורך הדין ינתח את חומר הראיות, יאתר כשלים בראיות התביעה ויבנה קו הגנה מותאם אישית.
איסוף ראיות: יוכל לסייע באיתור ואיסוף ראיות נוספות התומכות בגרסתכם.
ניהול משא ומתן: במקרים רבים, עורך דין מנוסה יכול לנהל משא ומתן עם התביעה המשטרתית ולהגיע להסדר טיעון מקל, שעשוי לחסוך זמן שיפוטי ולהביא להפחתה משמעותית בעונש.
ייצוג בבית המשפט: ייצוג מקצועי בבית המשפט מגדיל משמעותית את הסיכויים לתוצאה מיטבית, בין אם זיכוי ובין אם ענישה מופחתת.
דיני התעבורה בתל אביב הם תחום משפטי דינמי ומורכב. הצפיפות, עומסי התנועה והאכיפה המוגברת בעיר מחייבים כל נהג להפגין אחריות, ערנות ובקיאות בחוק.
המלצותינו המרכזיות הן:
הקפידו על נהיגה זהירה: שמרו מרחק, צייתו לתמרורים ולרמזורים, התאימו את מהירות הנסיעה לתנאי הדרך והימנעו מהיסחי דעת.
הכירו את חובותיכם: דעו מה נדרש מכם במצבים שונים, במיוחד במקרה של תאונה.
אל תהססו לפנות לייעוץ משפטי: אם קיבלתם דו"ח עם זימון לדין, רישיונכם נפסל מנהלית או הייתם מעורבים בתאונה, פנייה מוקדמת לעורך דין תעבורה מומחה בתל אביב היא הצעד הנכון ביותר.
זכרו, הבנה וציות לדיני התעבורה לא רק ימנעו מכם קנסות ועונשים, אלא בעיקר ישמרו על בטיחותכם ועל בטיחותם של שאר משתמשי הדרך בעיר התוססת והמאתגרת הזו. סעו בזהירות!
רע"פ 4771/12- קיריל חייט נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: א שהם
של בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו (השופט ר' בן-יוסף) בתיק עפ"ת 4392-05-12 מיום 25.03.2012 בשם המבקש: עו"ד דוד גולן החלטה 1. לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט י' בן יוסף) בתיק עפ"ת 4392-05-12, מיום 17.5.2012 . בפסק הדין דחה בית המשפט את ערעורו של המבקש על פסק דינו של בית משפט השלום לתעבורה בתל אביב-יפו, (כב' השופטת ש' קריספין-אברהם), בתיק ת"ד 11946/09 מיום 25.3.2012 . הליכים קודמים 2. נגד המבקש הוגש כתב אישום בעבירות שלהלן: א. נהיגה בשכרות, לפי סעיף 62(3) וסעיף 39א בקשר עם סעיף 64ב לפקודת התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן: "פקודת התעבורה"). ב. נהיגה בקלות ראש, לפי סעיף 62(2) בקשר עם סעיף 38(2) לפקודת התעבורה. ג. עזיבת מקום התאונה, לפי תקנה 144(א)(1) לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן:"תקנות התעבורה"), וסעיף 38(1) לפקודת התעבורה. ד. אי הגשת עזרה לנפגע, לפי תקנה 144(א)(2) לתקנות התעבורה, וסעיף 38(1) לפקודת התעבורה. ה. אי מסירה פרטים, לפי תקנה 144(א)(3) לתקנות התעבורה, וסעיף 38(1) לפקודת התעבורה. ו. אי דיווח למשטרה, לפי תקנה 144(א)(4) לתקנות התעבורה, וסעיף 38(1) לפקודת התעבורה. 3. בכתב האישום נטען כי בתאריך 13.5.2009 , בשעה 23:20 לערך, נהג המבקש ברכבו, ברח' אלי כהן בבת-ים מכיוון צפון לכיוון דרום. בהגיע רכבו של המבקש לצומת עם סמטת התבור, פנה המבקש שמאלה, וזאת מבלי לתת זכות קדימה לרכב מסוג סיטרואן שנסע אותה עת, בכיוון המנוגד לכיוון נסיעתו של המבקש, ושני הרכבים התנגשו.
החלטה |23/06/2012 |ית המשפט העליון
רע"פ 1042/14- פרנקו יצחק נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: א שהם
של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, מיום 2.1.2014 , בעפ"ת 22271-12-13, שניתן על-ידי כב' השופט ר' בן-יוסף בשם המבקש: עו"ד דוד גולן החלטה 1. לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט ר' בן-יוסף), בעפ"ת 22271-12-13, מיום 2.1.2014 . בפסק דינו דחה בית המשפט המחוזי, את ערעורו של המבקש על גזר דינו של בית משפט השלום לתעבורה בתל אביב-יפו (כב' השופט י' ויטלסון סג"נ), בת"ד 12059/09, מיום 17.11.2013 . רקע והליכים קודמים 2. נגד המבקש הוגש כתב אישום, במסגרתו ייוחסו לו העבירות הבאות: אי-ציות לתמרור ב-37, לפי תקנה 64(ד) לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 (להלן: תקנות התעבורה), בקשר עם סעיף 38(3) לפקודת התעבורה (להלן: פקודת התעבורה); נהיגה בקלות ראש, לפי סעיף 62(2) לפקודת התעבורה, בקשר עם סעיף 38 (3) לפקודת התעבורה; אי-מסירת פרטים, לפי תקנה 144(א)(3) לתקנות התעבורה, בקשר עם סעיף 38(1) לפקודת התעבורה; אי-הגשת עזרה, לפי תקנה 144(א)(2) לתקנות התעבורה, בקשר עם סעיף 38(1) לפקודת התעבורה; אי-עצירה במקום תאונה, לפי תקנה 144(א)(1) לתקנות התעבורה, בקשר עם סעיף 38(1) לפקודת התעבורה; ונהיגה ללא רישיון, לפי סעיף 10(א) לפקודת התעבורה. 2 מכתב האישום עולה, כי ביום 27.4.2009 , בשעה 17:30 לערך, נהג המבקש ברכב ברחוב וולפסון, בעיר תל אביב-יפו. אגב נסיעה, התקרב המבקש לצומת עם רחוב צ'לנוב, בו ממוקם תמרור ב-37 (עצור ותן זכות קדימה לתנועה בדרך החוצה). חרף כך, נהג המבקש את רכבו בקלות דעת ובחוסר תשומת לב מספקת לכביש; מנע את זכות הקדימה של אופנוע אשר חצה, באותה עת, את הצומת בניצב אליו; והתנגש בו.
החלטה |10/02/2014 |בית המשפט העליון
רע"פ 8952/15- בדר עומרי נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: ח מלצר
של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט ר בן-יוסף) מתאריך 26.11.2015 ב-עפ"ת 7102-09-15 בשם המבקש: עו"ד מוחמד עומרי החלטה 1. בפני בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט ר' בן-יוסף) בעפ"ת 7102-09-15, מתאריך 26.11.2015 , בגדרו נדחה ערעורו של המבקש על הכרעת דינו של בית המשפט השלום לתעבורה בתל אביב-יפו (כב' השופט א' זרזבסקי) ב-ת"ד 4180-08-13, מתאריך 16.07.2015 . אביא להלן בתמצית את הנתונים הדרושים להכרעה במכלול. רקע עובדתי 2. כנגד המבקש הוגש כתב אישום אשר ייחס לו את העבירות הבאות: אי ציות לתמרור 302 (עבירה לפי תקנה 22(א) לתקנות התעבורה, התשנ"א-1961, ביחד עם סעיף 38(2) לפקודת התעבורה , התשכ"א-1961 (להלן: פקודת התעבורה)); ונהיגה בקלות ראש (עבירה לפי סעיף 62(2) לפקודת התעבורה ביחד עם סעיף 38(2) לפקודת התעבורה). 2 3. לפי עובדות כתב האישום, בתאריך 07.06.2012 , המבקש נהג באוטובוס ציבורי בחניון רידינג בעיר תל אביב-יפו מכיוון מזרח לכיוון מערב, תוך שהוא מתקרב להצטלבות עם כביש היציאה מהחניון לעבר שדרות רוקח (להלן: ההצטלבות). בסמוך להצטלבות הנ"ל, מוצבים משני צדי הדרך בכיוון נסיעת המבקש תמרור 302 ("עצור ותן זכות קדימה לתנועה בדרך החוצה"). עוד עולה מכתב האישום, כי המבקש נהג בקלות ראש, לא נתן תשומת לב מספקת לדרך, נכנס לצומת מבלי שנתן זכות קדימה לאוטובוס נוסף שנכנס להצטלבות מימינו, ושני כלי הרכב התנגשו. כתוצאה מההתנגשות, האוטובוס הנוסף נהדף לעבר אוטובוס אחר אשר חנה לימינו בהצטלבות, וכלי הרכב המעורבים ניזוקו. 4. בתאריך 14.07.2015 , בית משפט השלום הנכבד הרשיע את המבקש, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות שיוחסו לו בכתב האישום.
החלטה |02/02/2016 |בית המשפט העליון
ת"ק (תל אביב) 42962-07-20- גבריאלה צדוק נגד קסניה פולייק
שמות השופטים: טל כהן אלימלך
תקנה 41 לתקנות התעבורה מוסיפה וקובעת כי "נוהג רכב לא יפנה ימינה או שמאלה תוך כדי נסיעתו או כשהוא מתחל לנוסע ולא יסטה מקו נסיעתו, אלא במהירות סבירה ובמידה שהוא יכול לעשות זאת בבטחה בלי להפריע את התנועה ובלי לסכן אדם או רכוש". תקנה 21 היא תקנה כללית המטילה חובת זהירות על עובר דרך ומורה כי על עובר דרך להתנהג באופן שלא "יקפח זכותו של אדם להשתמש שימוש מלא באותה דרך"; "יגרום נזק לאדם או לרכוש"; "יפריע את התנועה ולא יעכבנה" או יסכן חיי אדם". על הנהג לנהוג בזהירות תוך תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות והבחנה בכל תנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך". מכל הטעמים שלעיל עולה כי התובעת הינה אחראית לתאונה. לאור האמור, התביעה נדחית. ניתן להגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב וזאת תוך 15 יום מהיום.
פסק דין |10/01/2021 |תביעות קטנות – תל אביב
רע"פ 6904-01- אביב מוזס נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: א ריבלין
המבקש הצביע על צו התעבורה (עבירות קנס), התשל"ז1976- (להלן – צו התעבורה) המסמיך, בין השאר, עיריות להכריז על עבירת קנס בחוקי עזר לגבי "חניה או העמדת רכב במקום חניה מוסדר" (ראו חלק ג' לתוספת לצו התעבורה הנ"ל). על עניינו של המבקש חל חוק העזר לעירית תל-אביב-יפו (העמדת רכב וחנייתו), התשמ"ד1984- (להלן – חוק העזר). המבקש טען כי עבירת הקנס, לאור גדרי ההסמכה, יכולה לחול רק על מקומות חניה מוסדרים, ואין היא יכולה להתייחס לחניה במקומות חנייה אסורים (מלבד אלה הנקובים בתקנה 72 לתקנות התעבורה, התשכ"א1961-, שעניינו של המבקש אינו נופל לגדרם). היות והעבירות שיוחסו לו לא נגעו לחניה במקום חניה מוסדר, טען המבקש כי לא הייתה סמכות להעמידו לדין מכוח חוק העזר. טענתו המרכזית השנייה של המבקש הייתה כי העבירה שיוחסה לו התבססה על סעיף 6(א)(2) לחוק העזר האוסר חניה אסורה על פי תמרור שהוצב כדין. טען המבקש כי הנטל להוכיח כי התמרור הוצב כדין מוטל על המאשימה, ובנטל זה היא לא עמדה. משכך, היה מקום לזכותו מההאשמות שהואשם בהם. 3. בית המשפט המחוזי (כבוד השופטים ד' ברלינר, ז' המר וי' שטופמן) דחה את ערעורו של המבקש. אשר לטענתו המרכזית הראשונה קבע בית המשפט כי סמכות העירייה נובעת לא רק מכוח צו התעבורה אלא גם מכוחה של פקודת התעבורה , התשכ"א1961- (להלן – פקודת התעבורה), ולכן היה בסיס להעמידו לדין. אשר לטענתו המרכזית השנייה, קבע בית המשפט כי הנטל להראות שהתמרור הוצב שלא כדין מוטל היה על המבקש, זאת, בין השאר, מכוחה של חזקת התקינות העומדת לה לרשות המינהלית במעשיה, ומכוחה של תקנה 22(א) לתקנות התעבורה הקובעת כי לנאשם תעמוד טענת הגנה טובה כנגד התמרור אם יוכיח ש"הוצב, סומן או נקבע שלא כדין".
החלטה |29/12/2001 |בית המשפט העליון
ע"פ 78-70- דב פוקס נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: ברנזון ח כהן,ויתקון
– א. (1) תקנה 67 (א) לתקנות התעבורה, תשכ"א1961-, מתכוונת למקרה שבו – מבחינת הבדל הזמן והמרחק – סדר הגיעם של כלי הרכב השונים לצומת ניתן להיקבע באופן ברור ומתקבל על הדעת, וממילא מקרה שאינו ניתן לקביעה כזאת נופל לגדר תקנה 67(ב). (2) אין להרחיב את תחולת תקנה 70 לתקנות התעבורה, תשכ"א1961-, על מקרה בו יוצא רכב ממגרש חניה, שהמעבר ממנו לכביש הינו, כשלעצמו, דרך. (3) הפתרון המעשי ומחוייב המציאות לשם הסדרת התנועה היה להציב תמרור "עצור" או תמרור המציין זכות קדימה לתנועה שבכביש ביציאה ממגרש החניה. הערות: להרשעה בעבירה לפי תקנה 47 (ג) לתקנות התעבורה, תשכ"א1961-, עיין ע"פ 415/68 – אבא כרמל נגד מדינת ישראל; פד"י, כרך כב (2), ע' 803. ערעור ברשות על פסק-דינו של בית-המשפט המחוזי, תל-אביב-יפו (י' גביזון, נשיא תורן, והשופטים א' חלימה, ש' ולנשטיין), מיום 11.1.70 ,ב-ע"פ 494/68 לפיו נדחה ערעור המערער על פסק-דינו של בית-משפט השלום, תל-אביב-יפו (ר' קורת, שופט תעבורה), מיום 12.9.68 , ב-תי"פ 3521/67, המרשיע את המערער בנהיגת רכב באי-זהירות ובאי- מתן זכות לרכב הבא מימין, עבירות לפי תקנות 14 (ג), 67 (ב) לתקנות התעבורה, תשכ"א- 1961, וסעיף 38 (3) לפקודת התעבורה, ודן אותו לתשלום קנס בסך 200 ל"י או 40 ימי מאסף תמור תו ולפסילה על-תנאי של רשיון הנהיגה שלו למשך שלושה חדשים. הערעור על גזר-הדין נתקבל בחלקו. ד' ריס – בשם המערער ע' נתן, סגן פרקליט המדינה – בשם המשיבה אזכורי חקיקה: תקנות התעבורה 67(ב) תקנות התעבורה 14 (ג) תקנות התעבורה 67(א) תקנות התעבורה 70 תקנות התעבורה 67 תקנות התעבורה 69 פקודת התעבורה 38(3) פסק דין השופט ויתקון: המערער נמצא אשם בעבירות על תקנה 67 (ב) ועל תקנה 14 (ג) לתקנות התעבורה, תשכ"א1961-.
פסק דין |27/05/1970 |בית המשפט העליון
רע"פ 8952/15- בדר עומרי נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: ח מלצר
של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט ר בן-יוסף) מתאריך 26.11.2015 ב-עפ"ת 7102-09-15 בשם המבקש: עו"ד מוחמד עומרי החלטה 1. בפני בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט ר' בן-יוסף) בעפ"ת 7102-09-15, מתאריך 26.11.2015 , בגדרו נדחה ערעורו של המבקש על הכרעת דינו של בית המשפט השלום לתעבורה בתל אביב-יפו (כב' השופט א' זרזבסקי) ב-ת"ד 4180-08-13, מתאריך 16.07.2015 . אביא להלן בתמצית את הנתונים הדרושים להכרעה במכלול. רקע עובדתי 2. כנגד המבקש הוגש כתב אישום אשר ייחס לו את העבירות הבאות: אי ציות לתמרור 302 (עבירה לפי תקנה 22(א) לתקנות התעבורה, התשנ"א-1961, ביחד עם סעיף 38(2) לפקודת התעבורה , התשכ"א-1961 (להלן: פקודת התעבורה)); ונהיגה בקלות ראש (עבירה לפי סעיף 62(2) לפקודת התעבורה ביחד עם סעיף 38(2) לפקודת התעבורה). 2 3. לפי עובדות כתב האישום, בתאריך 07.06.2012 , המבקש נהג באוטובוס ציבורי בחניון רידינג בעיר תל אביב-יפו מכיוון מזרח לכיוון מערב, תוך שהוא מתקרב להצטלבות עם כביש היציאה מהחניון לעבר שדרות רוקח (להלן: ההצטלבות). בסמוך להצטלבות הנ"ל, מוצבים משני צדי הדרך בכיוון נסיעת המבקש תמרור 302 ("עצור ותן זכות קדימה לתנועה בדרך החוצה"). עוד עולה מכתב האישום, כי המבקש נהג בקלות ראש, לא נתן תשומת לב מספקת לדרך, נכנס לצומת מבלי שנתן זכות קדימה לאוטובוס נוסף שנכנס להצטלבות מימינו, ושני כלי הרכב התנגשו. כתוצאה מההתנגשות, האוטובוס הנוסף נהדף לעבר אוטובוס אחר אשר חנה לימינו בהצטלבות, וכלי הרכב המעורבים ניזוקו. 4. בתאריך 14.07.2015 , בית משפט השלום הנכבד הרשיע את המבקש, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות שיוחסו לו בכתב האישום.
החלטה |02/02/2016 |בית המשפט העליון
ת"א (תל אביב) 200090-02- מנורה חברה לביטוח בעמ-תא נגד גולן יואל
שמות השופטים: חג יחיא
תקנה 21 לתקנות התעבורה קובעת – "21. חובתו של עובר דרך (א) כל עובר דרך חייב להתנהג בזהירות. (ב) כל עובר דרך חייב להתנהג באופן שלא – (1) יקפח זכותו של אדם להשתמש שימוש מלא באותה דרך; (2) יגרום נזק לאדם או לרכוש ולא יתן מקום לגרום נזק כאמור; (3) יפריע את התנועה ולא יעכבנה; (4) יסכן חיי אדם. (ג) לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך". ואילו תקנה 49 קובעת – " 49. ריווח בין רכב לרכב (א) לא ינהג אדם רכב בעקבות רכב אחר אלא תוך שמירה על ריווח המאפשר לעצור בכל עת את הרכב ולמנוע תאונה, בהתחשב במהירות הנסיעה של שני כלי הרכב, במצב הדרך ובמצב הראות והתנועה בה. (ב) בלי לגרוע מן האמור בתקנת משנה (א), לא ינהג אדם ברכב בעקבות רכב אחר הנוסע לפניו באותו נתיב אלא אם כן הוא שומר על מירווח זמן של שניה אחת לפחות כדי לעבור, במהירות נסיעתו אותה שעה, את המרחק שבין שני כלי הרכב עלי לציין כבר עתה כי הטיעון אשר בסעיף 7 לכתב ההגנה הינו "טיעון סל" , לתוכו מכניס המנסח את כתב ההגנה כל טענה אפשרית , ללא ביסוס וללא התייחסות ספציפית למקרה הנדון , ובו יש יחוס גורף של פרטי רשלנות לצד שכנגד, מבלי שיעמוד מאחורי הטענה כל טיעון אמיתי . שכן כיצד ניתן ליחס לעדת התביעה את הפרת האמור בתקנה 21 (1)(2) (3) , או את האמור בתקנה 49 בעניין אי שמירה על רווח מהרכב אשר לפניה תוך כדי נסיון הדיפת האחריות מעל נהגה של הנתבעת באשר לפגיעה ברכב התובעים מאחור .
פסק דין |07/10/2003 |שלום – תל אביב
ע"פ (תל-אביב-יפו) 70230/02- פרקליטות מחוז תא- פלילי נגד סולטן שמעון
שמות השופטים: ברוש שרה
דין 1. לפני ערעורה של המדינה על גזר דינו של בית משפט השלום לתעבורה בתל אביב – יפו, (השופט אלי ספיר), מיום 16.1.02 בת"ע (ת"א) 13451/01. המשיב הורשע על פי הודאתו בעבירה של אי ציות לתמרור "עצור" ונהיגה רשלנית, עבירה לפי תקנה 64(ד) לתקנות התעבורה, תשכ"א 1961 (להלן – "התקנות") ובסעיף 62(2) ביחד עם סעיף 38(2) לפקודת התעבורה נוסח חדש תשכ"א – 1961 (להלן – "פקודת התעבורה"), ונגזר עליו עונש של שלושה חודשי פסילה על תנאי למשך שלוש שנים וקנס כספי בסך 1,500 . הערעור נסב על קולת העונש בכלל, ועל הימנעות בית משפט קמא מלהשית על המשיב עונש של פסילה בפועל, בפרט. 2. בית משפט קמא מצא שלא להטיל על המשיב עונש של פסילה בפועל מנסיבות מיוחדות אלה: המשיב הודה באשמה, החבלה הינה חבלה מינורית ולא חבלה של ממש, והמשיב, הנוהג מזה שלושים שנה, לא הורשע מעולם בגרם תאונה ברשלנות. 3. ב"כ המדינה טוען בערעורו, כי לחובת המשיב עבר תעבורתי מכביד הכולל שלושים ושמונה עבירות תעבורה שונות, רובן עבירות בטיחות: שתי הרשעות בגין נהיגה במהירות מופרזת, נהיגה ברמזור אדום וארבע הרשעות קודמות, בגין אי ציות לתמרור עצור ועוד. לטענתו, עברו התעבורתי של המשיב, אופי העבירה בה הורשע, הוראות סעיף 38(2) לפקודת התעבורה ומדיניות הענישה המרתיעה, שנועדה לבער את נגע תאונת הדרכים, כל אלה, מחייבים הטלת פסילה בפועל, לפחות לתקופת פסילת החובה הקבועה, לצד הטלת פסילה על תנאי וקנס. עוד מדגיש ב"כ המדינה, כי העבירה בה הורשע המשיב, מחיבת פסילה בפועל לתקופה של שלושה חודשים וניתן לסטות ממנה, רק בהתקיים טעמים מיוחדים לכך.
פסק דין |15/01/2003 |מחוזי – תל אביב
עפ"א (תל-אביב-יפו) 80165/99- אביב מוזס נגד מדינת ישראל
שמות השופטים: ד ברלינר,ז ה,י שטופמן
התמרורים, על פי חוק העזר, ולענייננו: התמרור האוסר חניה אליו מתייחס סעיף 6(א)(2) לחוק העזר, הוא תמרור "כמשמעותו בתקנות התעבורה" (סעיף 1 לחוק העזר). תקנה 22(א) לתקנות התעבורה, היא הוראה נורמטיבית כללית המיועדת לכל עובר דרך בכל מקום שהוא: "עובר דרך חייב לקיים את ההוראות הניתנות בתמרור, אולם תהיה הגנה טובה לנאשם אם יוכיח שהתמרור הוצב, סומן או נקבע שלא כדין". ממילא, מחייבת ההוראה גם עובר דרך בעיר תל-אביב-יפו, לגבי תמרור כמשמעותו בתקנות התעבורה. העבירה על פי סעיף 6(א)(2) היא אי ציות לתמרור כזה – ממילא – איפוא – חלה גם הסיפא, בדבר נטל הראיה המוטל על מי שרוצה לטעון כי התמרור הוצב או נקבע שלא כדין. 17. גם חזקת התקינות, על פי דיני המשפט המנהלי, מחייבת להגיע לאותה מסקנה, גם ללא הוראת תקנה 22(א) לתקנות התעבורה. פרשנות תכליתית של הוראת סעיף 6(א)(2) לחוק העזר, על פי תכליתה ומטרתה – תוביל אף היא לאותה מסקנה. לא מתקבל על הדעת, שבעבירת חניה, הנחשבת בין העבירות הקלות ביותר, אך גם הנפוצות ביותר, התכוון מתקין חוק העזר להעמיס על התביעה בכל מקרה ומקרה, באלפים או בעשרות אלפים תיקי החניה, את הנטל להוכיח שהתמרור הספציפי הוצב כדין. הרי אין להניח, כי מתקין חוק העזר סבר שקיימת תופעה של תמרורים שהוצבו שלא כדין. ועוד: מה ההיגיון להטיל נטל כזה על התביעה בעבירה לפי סעיף 6(א)(2) דווקא, בעוד שבעבירה על פי סעיף 6(א)(1) – שהיא עבירה זהה כמעט של אי ציות לתמרור – אין התביעה נושאת בנטל זה.
פסק דין |18/07/2001 |מחוזי – תל אביב
ת"ד (תל אביב) 11118/09- מ.י. ענף תנועה ת"א נגד אלכסנדר אפטקמן
שמות השופטים: דלית ורד
כתב אישום בגין: – אי ציות לתמרור ב-36 – עבירה על תקנה 64(ג) לתקנות התעבורה, תשכ"א 1961 (להלן – תקנות התעבורה). בקשר עם סעיף 38(2) וסעיף 27ב לפקודת התעבורה, תשכ"א 1961 (להלן – פקודת התעבורה). – נהיגה בקלות ראש – עבירה על סעיף 62(2), בקשר עם סעיף 38(2) וסעיף 27ב לפקודת התעבורה. – אי עצירה במקום תאונה – עבירה על תקנה 144(א)(1) לתקנות התעבורה וסעיף 38(1) לפקודת התעבורה. – אי מסירת פרטים – עבירה על תקנה 144(א)(3) לתקנות התעבורה וסעיף 38(1) לפקודת התעבורה. – אי הודעה על תאונה – עבירה על תקנה 144(א)(4) לתקנות התעבורה וסעיף 38(1) לפקודת התעבורה. – אי הגשת עזרה – עבירה על תקנה 144(א)(2) לתקנות התעבורה וסעיף 38(1) לפקודת התעבורה. על פי עובדות כתב האישום, בתאריך 27.4.2008 בשעה 17:30, נהג הנאשם ברכב מסוג "יונדאי" מספר רישוי 5123014 (להלן – הרכב או רכב הנאשם) ברחוב בר יוחאי בתל אביב, מכיוון מזרח למערב, והתקרב לצומת עם רחוב הרצל (להלן – הצומת). 2 ברחוב בר יוחאי בסמוך לצומת, מוצבים בימין הדרך בכיוון נסיעת הנאשם תמרור ב-36, שהוראתו: "תן זכות קדימה לתנועה בדרך החוצה" וכן תמרור ב-42 המורה על נסיעה מותרת ימינה. כמו כן, על הכביש בכיוון נסיעת הנאשם מסומן חץ המורה על פניה ימינה בלבד. אותה עת רכב גרייגר תומר (זיו) (להלן – רוכב הקטנוע או רוכב הקטנוע המעורב), קטנוע מסוג "פיאג'ו" מספר רישוי 5524350 (להלן – הקטנוע), ברחוב הרצל מכיוון דרום לצפון, משמאל לימין כיוון נסיעת הנאשם, והתקרב לצומת.
הכרעת דין |07/09/2014 |בית המשפט לתעבורה – תל אביב
ת"ק (ראשון לציון) 6647-03-24- אבלין בלולו נגד ' הראל חברה לביטוח בע"מ
שמות השופטים: לימור נסים לב
כך, תקנה 64 (ב) (2) לתקנות תעבורה, תשכ"א-1961 (להלן: "התקנות") קובעת כי נוהג רכב היוצא ממקום חניה לכלי רכב והוא עומד להיכנס לדרך יאט ויתן זכות קדימה לכלי רכב המתקרבים באותו כביש לפני שייכנס לכביש. תקנה 66 לתקנות מוסיפה כי "לא יסיע אדם רכב שעמד או חנה בצד הכביש אלא לאחר שהבטיח כי אפשר להיכנס למסלול התנועה ללא סיכון או הפרעה לעוברי דרך". תקנה 21 היא תקנה כללית המטילה חובת זהירות על עובר דרך ומורה כי על עובר דרך להתנהג באופן שלא "יקפח זכותו של אדם להשתמש שימוש מלא באותה דרך"; "יגרום נזק לאדם או לרכוש"; "יפריע את התנועה ולא יעכבנה" או יסכן חיי אדם". על הנהג לנהוג בזהירות תוך תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות והבחנה בכל תנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך". 11. עם זאת, גם אם האחריות רובצת לפתחה של נהגת הנתבעת, הרי שבנסיבות דנן אני סבורה כי לנהג התובעת יש אשם תורם בשל כך שהיה עליה לצפות כי בנסיעה בחניון באזור מסחר הומה אדם עשויים לצאת מהחניות רכבים נוספים ולכן להתאים את נסיעתו לדרך ולהאט באופן שיאפשר לו לבלום ככל שיבחין ברכב המנסה לצאת. לא למותר לציין כי כבר נקבע בפסיקה כי מתן זכות קדימה אינה זכות מוחלטת וכי על נהג, שלו זכות הקדימה, להיות ער לנעשה בכביש (ראו: ע"א 553/73 אליהו נ' חנחן, פ"ד כט (2) 341, 343 (1975); רע"א 2809/18 קסברי נ' רוזן , פסקאות 11/10 [פורסם בנבו] ( 26.11.2018 ). 12.
פסק דין |16/12/2024 |ביעות קטנות – ראשון לציון
תקנות התעבורה, התשכ"א-1961
סעיף: 23. ציות לשוטר, לפקח ועובד חברת נתיבי ישראל בע"מ
23. (א) עובר דרך חייב לציית – (1) להוראות שנותן שוטר במדים, שוטר שהזדהה בתעודת מינוי, או אדם הנמנה עם הג"א כשהוא בתפקיד רשמי בפועל מטעם משטרת ישראל ובמדים, או שיש עליו סימן זיהוי חיצוני בולט אחר שאושר, או שוטר צבאי במדים או פקח עירוני במדים שהוא עובד רשות מקומית שהוסמך בידי מפקד מחוז או ראש אגף התנועה במשטרת ישראל לאחר שקיבל הכשרה מתאימה (בתקנה זו – פקח עירוני); (1א) להוראות שנותן עובד במדים של רשות תימרור מקומית או מטעמה, שהוסמך לכך בידי מפקד מחוז או ראש אגף התנועה במשטרת ישראל לאחר שקיבל הכשרה מתאימה, לצורך הכוונת התנועה במקום שבו מבצעת רשות התימרור המקומית עבודת סלילה או אחזקה של כביש המצוי בתחומה; (2) לאותות הניתנים על-ידי שוטר במדים או על ידי שוטר צבאי במדים או על ידי פקח עירוני או על ידי עובד חברת נתיבי ישראל בע"מ או על ידי עובד נת"א במדים. (ב) הציות כאמור חובה הוא אף אם ההוראה או האות הם בניגוד לתקנות או בניגוד לתמרורים או להוראות כלליות אחרות בענין סדרי תנועה שניתנו על-ידי כל רשות מוסמכת לכך. (ג) תמרור נייד שהוצב בדרך על-ידי שוטר יראוהו כתמרור שהוצב כדין.
תקנות התעבורה, התשכ"א-1961
סעיף: 21. חובתו של עובר דרך
21. (א) כל עובר דרך חייב להתנהג בזהירות. (ב) כל עובר דרך חייב להתנהג באופן שלא – (1) יקפח זכותו של אדם להשתמש שימוש מלא באותה דרך; (2) יגרום נזק לאדם או לרכוש ולא יתן מקום לגרום נזק כאמור; (3) יפריע את התנועה ולא יעכבנה; (4) יסכן חיי אדם. (ג) לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך.
תקנות התעבורה, התשכ"א-1961
סעיף: 72. מקומות אסורים בעצירה, בהעמדה ובחניה
72. (א) לא יעצור אדם רכב, לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירנו עומד, כולו או חלק ממנו, באחד המקומות המנויים להלן, אלא לשם מניעת תאונה או לשם מילוי אחרי הוראה מהוראות תקנות אלה או אם סומן בתמרור אחרת; ואלה המקומות: (1) בצד שמאל של הדרך אלא אם הכביש הוא חד-סטרי או בניגוד לכיוון הנסיעה; לענין תקנת-משנה זו לא יראו ככביש חד-סטרי כביש שהוא חלק מדרך המחולקת על ידי שטח הפרדה; (2) על שביל אופניים מסומן בתמרור, ובלבד שמותר לעצור אופניים, להעמידם או להחנותם במדרגה או בשביל כאמור אם אין בכך הפרעה לתנועה; (2א) על מדרכה, למעט במקום שהוסדר להעמדת רכב והחנייתו לפי חוק עזר שהותקן על פי סעיף 77 לפ קודה ובלבד שנותר מעבר להולכי רגל; (2ב) בדרך שהוצב לפניה תמרור 401; (3) בתוך צומת או בתחום שנים-עשר מטר ממנו, פרט לקטע שסימנה רשות תימרור, בתמרור או בסימון על אבני השפה, שמותר לחנות בו; (4) במקום כניסה לשטח המיועד לכלי רכב, פרט להעלאת נוסעים והורדתם; (5) (נמחקה); (6) בתוך מעבר חציה או בתחום שנים-עשר מטר לפניו; (7) בתחום שנים-עשר מטר לפני קו עצירה; (8) בתחום הדרך מעשרים מטרים מהפס הקרוב ביותר של מפגש מסילת ברזל עד עשרים מטרים אחרי המפגש; (9) בכביש, לרבות שולי הדרך, שבו קיים בכיוון הנסיעה נתיב אחד בלבד המסומן בקו הפרדה בלתי מרוסק; (10) בצד רכב אחד העומד או חונה בצדה של הדרך; (11) על גשר או בתוך מנהרה או בתחום 50 מטרים לפניה או לאחריה; (12) בנתיב שיועד לתחבורה ציבורית ובתחום תחנת אוטובוסים המוגדרת על ידי סימון על פני כביש ובאין סימון כאמור-בתוך עשרים מטר לפני תמרור "תחנת אוטובוסים" ועשרים מטר אחריו, בשני צדי הדרך; ובלבד שמותר לעצור או להעמיד או להחנות רכב בצד הדרך שממול לסימון על פני הכביש או ממול לתמרור, אם רוחב הכביש באותו מקום הוא שנים-עשר מטר או יותר; (13) בצד מעקה בטיחות להולכי רגל בשפת הכביש, אלא אם תמרור מורה אחרת;
חוק לייעול הפיקוח והאכיפה העירוניים ברשויות המקומיות (תעבורה), התשע"ו-2016
סעיף: 1. הגדרות
1. בחוק זה – "דרך" – כהגדרתה בפקודת התעבורה; "החלטה להטיל קנס" ו"החלטה סופית להטיל קנס" – כהגדרתן בחוק הפרות תעבורה מינהליות; "הפרת תעבורה" – הפרת תעבורה כהגדרתה בחוק הפרות תעבורה מינהליות, שהיא עבירת תעבורה לפי חוק זה; "ועדת הכלכלה" – ועדת הכלכלה של הכנסת; "חוק הפרות תעבורה מינהליות" – חוק הפרות תעבורה מינהליות, התשפ"ד-2024; "עבירת תעבורה" – עבירת תעבורה כהגדרתה בפקודת התעבורה, המנויה בתוספת הראשונה; "עובר דרך" – המשתמש בדרך לנסיעה, להליכה, לעמידה, או לכל מטרה אחרת, המנוי בטור א' לתוספת השנייה; "פקח" – פקח שהוסמך לפי הוראות סעיף 3; "רכב" – רכב כהגדרתו בפקודת התעבורה, שעובר הדרך המנוי בטור א' לתוספת השנייה ביצע באמצעותו עבירה כאמור באותה תוספת; "רשות מקומית" – עירייה, מועצה מקומית או איגוד ערים; "תקנות התעבורה" – תקנות התעבורה, התשכ"א-1961; "השר" – השר לביטחון הפנים.
תקנות התעבורה, התשכ"א-1961
סעיף: 18. סמכות רשות תמרור מקומית
18. 7 (א) זולת אם הורתה רשות התמרור המרכזית אחרת, רשאית רשות תמרור מקומית, לאחר התייעצות עם קצין משטרה או קצין משטרה צבאית פיקודי (לגבי הדרכים שבשטח צבאי שבמרחב הפיקוד), להציב, לסמן או לסלק בכל דרך שבתחומה – (1) תמרורי אזהרה והתראה; (2) תמרורי הוריה 220 עד 229; (3) תמרורי זכות קדימה 304 ו–305; (4) תמרורי איסורים והגבלות 404, 435 ו–436 שתוקפם רק בשעות הלילה ותמרורים 437 ו-439 לגבי הסדרי חניה; (5) תמרור תחבורה ציבורית 510; (6) תמרורי מודיעין והדרכה למעט תמרור 618, ו–636; (7) תמרורי סימון על פני הדרך, למעט תמרורים 811, 812 ו–818; (8) תמרורים באתר עבודה; (9) סמלים כמפורט בנספח להודעת התעבורה (קביעת לוח תמרורים), התשע"א-2010; (10) תמרורי רמזורים ובקרת נתיבים 722. (ב) בתחום שנקבע לה בידי רשות התמרור המרכזית בהודעה בכתב, רשאית רשות תמרור מקומית, לאחר התייעצות עם קצין משטרה או קצין משטרה צבאית פיקודי (לגבי הדרכים שבשטח צבאי שבמרחב הפיקוד), לקבוע הסדר תנועה, למעט קביעת תמרורים 230, 231, 309, 310, 501 עד 509 ו–511 עד 513. (ב1) נוסף על האמור בתקנת משנה (ב), בתחום שנקבע לה לפי תקנת משנה זו בידי רשות התימרור המרכזית בהודעה בכתב, רשאית רשות תימרור מקומית שהיא בעל תפקיד בחברה ממשלתית, לאחר התייעצות עם קצין משטרה, או קצין משטרה צבאית פיקודי (לגבי הדרכים שבשטח צבאי שבמרחב הפיקוד), לקבוע הסדר תנועה לפי תמרורים 501 עד 509 ו–511 עד 516; לעניין זה, "חברה ממשלתית" – חברה ממשלתית כהגדרתה בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975 . (ג) רשות תמרור מקומית רשאית, בהסכמת רשות תמרור מרכזית ובהתייעצות עם קצין משטרה, לקבוע כל הסדר תנועה שלגביו לא ניתנו הוראות על פי תקנות משנה (א) ו-(ב). (ד) רשות תמרור מקומית תהיה אחראית להצבתו, התקנתו, הפעלתו, סימונו, רישומו ואחזקתו של כל הסדר תנועה שבתחומה. (ה) רשות תמרור מקומית רשאית, לאחר התייעצות עם קצין משטרה או קצין משטרה צבאית פיקודי – לגבי דרכים שבשטח צבאי שבמרחב הפיקוד,לקבוע הסדר תנועה זמני, למעט קביעת תמרורים 230, 231, 309, 310, 501 עד 509 ו–511 עד 513; בתקנת משנה זו, "הסדר תנועה זמני" – הסדר תנועה לתקופה שלא תעלה על שישה חודשים, שניתן להארכה מזמן לזמן לתקופה של ארבעה חודשים, מנימוקים שיירשמו ולאחר התייעצות עם קצין משטרה או קצין משטרה צבאית פיקודי.
תקנות סדר הדין הפלילי (חיקוקים לענין סעיפים 239 ו-240 לחוק), התשכ"ו-1966
סעיף: 1. חיקוקים לענין סעיף 239
1. על עבירות לפי החיקוקים שלהלן יחול סעיף 239 לחוק: (1) צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (השכרת רכב פרטי), התשי"ט-1959; (2) צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (הולכת סיור ברכב פרטי), התש"ך-1960; (3) חוק הפעלת רכב (מנועים ודלק), התשכ"א-1960; (4) חוק למניעת מפגעים, התשכ"א-1961; (5) חוק-עזר של עיריה או מועצה מקומית שהותקן לפי פקודת העיריות או פקודת המועצות המקומיות; (6) חוק שירות עבודה בשעת חירום, התשכ"ז-1967, והתקנות לפיו; (7) תקנות-שעת-חירום (רישום ציוד וגיוסו), התשי"ז-1956; (8) חוק גנים לאומיים ושמורות-טבע, התשכ"ג-1963 וחוקי-עזר ותקנות לפיו; (9) חוק הטיס, 1927, וצווים ותקנות לפיו; (10) דיני ההתגוננות האזרחית כמשמעותם בחוק ההתגוננות האזרחית, התשי"א-1951; (11) חוק חגורות בטיחות ברכב, התשל"ג-1973; (12) סעיפים 152, 170 עד 172, 174, 186, 189, 191 עד 196, 214 עד 216, 223, 225, עד 228, 267, 273, 275, 334, 357, 379 עד 381, 384, 401, 409, 452, ו-490 לחוק העונשין, התשל"ז-1977; (13) סעיפים 20(א)(1) ו-21 לחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, התשי"ח-1957, צו שניתן לפי סעיף 21(ב) או 27 לחוק האמור וכן סעיף 6 לחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים (יציבות מחירים – הוראת שעה), התשמ"ה-1985; הוראה זו תחול רק לגבי עבירות שנכללו בכתב אישום לבית משפט שלום. (14) תקנות מסילות הברזל (החלת תקנות התעבורה לעניין רכבת מקומית), התשע"א-2011.
תקנות התעבורה, התשכ"א-1961
סעיף: 72. מקומות אסורים בעצירה, בהעמדה ובחניה
ובאין סימון כאמור-בתוך עשרים מטר לפני תמרור "תחנת אוטובוסים" ועשרים מטר אחריו, בשני צדי הדרך; ובלבד שמותר לעצור או להעמיד או להחנות רכב בצד הדרך שממול לסימון על פני הכביש או ממול לתמרור, אם רוחב הכביש באותו מקום הוא שנים-עשר מטר או יותר; (13) בצד מעקה בטיחות להולכי רגל בשפת הכביש, אלא אם תמרור מורה אחרת; (14) בתוך תחום תחנת מוניות המסומנת בתמרור שהוצב או סומן, פרט לעצירה לשם העלאת או הורדת נוסעים; (15) ליד תמרור המסמן תחנת הסעה לחיילים, אלא לשם העלאת חיילים והורדתם; (16) ליד תמרור 437 בניגוד להוראות התמרור, או ליד תמרור 437 שהוצב מתחתיו ובצמוד לו תמרור 439 שבו צוינו פרטי רכב מסוים של נכה, אם הרכב אינו זה שפרטיו צוינו בתמרור האמור; צוינו בתמרור ימים או שעות מסוימים-יחול האמור בפסקה זו רק בימים או בשעות שצוינו בתמרור. (ב) לא יעמיד אדם ולא יחנה אוטובוס המיועד להסיע עשרים נוסעים או יותר בדרך, אף במקום שבו מותר להעמיד רכב או להחנותו, אלא אם תמרור מורה אחרת.
תקנות התעבורה, התשכ"א-1961
סעיף: 22. ציות לתמרורים
22. (א) עובר דרך חייב לקיים את ההוראות הניתנות בתמרור, אולם תהיה הגנה טובה לנאשם אם יוכיח שהתמרור הוצב, סומן או נקבע שלא כדין. (ב) האותות הניתנים על-ידי רמזור, למעט אור צהוב מהבהב, יהיו עדיפים על כל תמרור הקובע מתן זכות קדימה.
פקודת התעבורה [נוסח חדש]
סעיף: 25. סמכותו של שופט תעבורה
25. (א) מי שנתמנה שופט תעבורה לענין פקודה זו מוסמך לדון בעבירות אלה: (1) עבירות תעבורה; (2) עבירות לפי הסעיפים 2, 17, 39, 40, 41 ו-46 לפקודת הביטוח, ולפי סעיף 48 לפקודה האמורה במידה שהוא מתייחס לעבירות שפורטו בפיסקה זו; (3) עבירות על חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, התשי"ח-1957, ועל התקנות והצווים שניתנו על פיו, הנוגעים לתעבורה ולכלי רכב; (4) עבירות על החוק לתיקון דיני העונשין (שימוש ברכב בלי רשות), התשכ"ד-1964; (5) עבירות על חוק למניעת מפגעים, התשכ"א-1961, והתקנות לפיו, אם העבירות נוגעות לכלי רכב; (6) עבירה לפי סעיף 304 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, שנעברה תוך כדי שימוש ברכב; (7) עבירות לפי חוק שירותי הובלה, התשנ"ז-1997; (8) עבירה לפי סעיף 23(ב)(5) לחוק הנהיגה הספורטיבית, התשס"ו-2005; (9) עבירות לפי חוק אוויר נקי, התשס"ח-2008, אם העבירות נוגעות לרכב מנועי; (10) עבירות לפי חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו-2016; (11) עבירות לפי סעיפים 59ו ו-59יח לפקודת הנמלים [נוסח חדש], התשל"א-1971; (12)5 ערעור על החלטת בית דין לתעבורה לפי סעיף 24 לחוק הפרות תעבורה מינהליות. (ב) (בוטל). (ג) אין הוראות סעיף זה באות לגרוע מסמכות שופטים שאינם שופטי תעבורה לדון בעבירות תעבורה. (ד) לגבי העבירות המפורטות בסעיפים קטנים (א) ו-(ב) ולגבי סמכויותיו האחרות לפי פקודה זו דין שופט תעבורה כדין שופט בית משפט שלום ויהיו לו כל הסמכויות המסורות לשופט בית משפט שלום.
צו התעבורה (עבירות קנס), התשס"ב-2002
סעיף: [תיקונים: התשס"ד, התשס"ה, התשס"ז, התשע"א, התשע"ב, התשע"ד, התשע"ו, התשע"ז, התשע"ז (מס' 2), התשע"ח, התשע"ט, התשפ"א, התשפ"א (מס' 2), התשפ"ב, התשפ"ד]
קנס מוגדל-אי ציות לתמרור האוסר עצירה או חניה 500 25 27(א) או (ד) בליקוי לא חמור 250 26 27(ב) 500 27 28(א) 100 28 28(ב) 1,000 מספר סידורי מספר הסעיף פירוט נוסף לעבירה סכום הקנס 50א3 39טו1(א) 1,000 50א4 39טו1(ב) 1,000 50ב 39טז(1) או (2) 1,000 50 ב1 39טז(3) 750 50ב2 39טז1 1,000 50ג 39יח2 1,000 51 40(א) תוך כדי הפרעה 250 52 40(א) תוך כדי סיכון 500 53 40(ב) 250 54 40(ג) 500 55 41 250 56 42 250 57 43 250 58 44 250 60 46 250 61 47(א) 250 62 47(ה)(2) 250 63 47(ה)(3) 500 64 47(ה)(4) עקיפה בצומת 500 65 47(ה)(4) אי השלמת עקיפה לפני צומת 250 66 47(ז) 500 67 47(ח) 750 68 48(א) 250 69 48(ב) 250 70 48(ג) 250 71 49 250 72 50(א) 250 73 52 250 74 53 250 75 54(א) בדרך עירונית עד 20 קמ"ש מעל המותר 250 76 54(א) בדרך עירונית מ–21 ועד 30 קמ"ש מעל המותר 750 מספר סי דורי מספר הסעיף פירוט נוסף לעבירה סכום הקנס 102 72(א) למעט פסקאות (2א), (12) ו–(16) באזור קנס מוגדל 250 103 72(א)(2א) למעט בנסיבות המפורטות להלן 500 104 72(א)(2א) בהעמדת שני גלגלים בלבד על המדרכה ובלבד שנותר מעבר של 130 ס"מ לפחות על המדרכה ומותרת החניה בכביש שבו הוע מדו יתר גלגלי הרכב 250 104א 72(א)(2), (3), (4), (6) ו–(10) 250 105 72(א)(12) למעט באזור קנס מוגדל 250 106 72(א)(12) באזור קנס מוגדל 500 106א 72(א)(14) 250 107 72(א)(16) 1,000 108 72(ב) 250 109 72(ג) 250 109א 72א 500 110 73 100 111 74 250 112 75 100 113 76(ג) 500 114 79 250
כל הזכויות שמורות ©