עו"ד בפלילי רמת גן

עו"ד פלילי ברמת גן – סקירת פסיקה, חובות מקצועיות והחשיבות של ייצוג משפטי

מבוא: חשיבות הייצוג המשפטי הפלילי ברמת גן

  • כאשר אדם מתמודד עם אישום פלילי, הצעד החשוב ביותר הוא בחירת עו"ד פלילי ברמת גן מקצועי ומנוסה שידע לייצג את זכויותיו בצורה היעילה ביותר. חקירה משטרתית או הליך פלילי עלולים להיות מורכבים ולכלול סנקציות חמורות, ולכן הכרת הפסיקה וסטנדרט הייצוג המשפטי הנדרש היא קריטית לכל מי שמוצא עצמו עומד בפני מערכת החוק.
  •  עו"ד בפלילי רמת גן
    משרד עורך דין פלילי ברמת גן

המסגרת הנורמטיבית והפסיקה המנחה

1. חובות עורך הדין הפלילי

  • תפ (רמלה) 2898/01 מדינת ישראל נ' קרייזמן אלכסנדר (ניתן ב-30/04/2003)
    "בל נשכח, שהאירוע אירע אמנם מספר שעות לאחר מכן, אבל היה זה כבר יום אחר, שכן אירע לאחר חצות הליל… חברו של הנאשם, מי ששימש מתורגמן בתחנה, משה פלי העיד שהגיע למקום לאחר שהנאשם התקשר אליו, ולדבריו הוא ראה את הנאשם יושב, כבול בידיים וברגליים ושר."
  • פסק דין זה ממחיש את חשיבותו של ייצוג משפטי מקצועי כבר משלב החקירה המשטרתית, כדי לוודא שהתנהלות החוקרים נעשית כדין ושזכויות החשוד אינן נפגעות.

2. חובות עורך הדין בהתנהלות מול הרשויות

  • תא (ת"א) 32015/03 קרנית קרן לפיצוי נפגע תאונות דרכים נ' הלוי תומר (ניתן ב-16/07/2006)
    "לכן ניתן לקבוע כי הנתבע הרים את הנטל להראות שהגיש תלונה במשטרה בשעה 17 – כרבע שעה לפני שהתאונה התרחשה. מכאן ואילך עובר הנטל לכתפי התובעת."
  • פסק דין זה מדגיש את חשיבות התיעוד המדויק של כל הפעולות המשפטיות שננקטות על ידי עורך הדין לטובת הלקוח, דבר שעלול להוות את ההבדל בין הרשעה לזיכוי.

שיקולים מעשיים בייצוג פלילי

1. חשיבות התיעוד המדויק של פעולות ההגנה

  • תיעוד מסודר של החקירה וההליך המשפטי יכול למנוע מצב בו ייפגעו זכויות הלקוח.

2. הקפדה על לוחות זמנים ומועדים

  • עמידה בזמנים ובדרישות הפרוצדורליות היא קריטית להצלחת התיק.

3. שמירה על זכויות הנחקר/נאשם

  • לכל נחקר או נאשם יש זכויות בסיסיות, ועורך דין מקצועי יוודא כי הן נשמרות לאורך כל התהליך.

4. תקשורת ברורה עם הלקוח

  • עורך דין חייב להעניק ללקוח הבנה מלאה של מצבו המשפטי ושל האפשרויות העומדות בפניו.

כיצד לבחור עו"ד פלילי ברמת גן?

1. מומחיות בתחום הפלילי

  • ניסיון בטיפול בתיקים פליליים מגוונים כגון עבירות אלימות, הונאה, סמים ותעבורה.

2. הצלחות מוכחות בתיקים קודמים

  • בדקו את הרקורד של עורך הדין – האם השיג תוצאות חיוביות בתיקים דומים לשלכם?

3. היכרות עם מערכת המשפט ברמת גן

  • משרד עו"ד פלילי בעל ניסיון יכיר את השופטים, התובעים והנהלים המקומיים.

4. יחס אישי וזמינות ללקוחת

  • הליך פלילי עלול להיות מתוח, ולכן נדרשת זמינות גבוהה ושירות מסור.

סיכום: מדוע חשוב לבחור בעו"ד פלילי מנוסה ברמת גן?

עורך דין פלילי מקצועי ברמת גן הוא המפתח לניהול נכון של תיק פלילי, למניעת פגיעה בזכויות הלקוח ולמיצוי כל האפשרויות המשפטיות הקיימות. בחירה נכונה של עורך דין המתמחה בתחום הפלילי עשויה להשפיע באופן משמעותי על תוצאות ההליך הפלילי ולמנוע השלכות חמורות על חייו של הנאשם.
אם אתם זקוקים לייעוץ משפטי פלילי, פנו לעורך דין פלילי מנוסה ברמת גן כדי לקבל הגנה משפטית איכותית ולוודא שאתם מקבלים את הייצוג הטוב ביותר האפשרי.

סימוכין

ת"א (תל-אביב-יפו) 32015/03- קרנית קרן לפיצוי נפגע תאונות דרכים נגד הלוי תומר

שמות השופטים: אחיקם סטולר

  • לכן ניתן לקבוע כי הנתבע הרים את הנטל להראות שהגיש תלונה במשטרה בשעה 17 – כרבע שעה לפני שהתאונה התרחשה. 24. מכאן ואילך עובר הנטל לכתפי התובעת. דהיינו, כדי להצליח בתביעתה צריכה התובעת להזים אישור בכתב זה ולהראות כי התלונה הוגשה לאחר המועד בו התרחשה התאונה. 25. כדי לבדוק את נסיבות האירוע שכרה התובעת שירותו של מר עוז עומסי – חוקר פרטי אשר נתן תצהיר והעיד בפני. מתצהירו עולה כי פנה למשטרת רמת גן וצילם שם את התיק הנוגע לתלונת הנתבע. מחקירתו עלה כי התלונה הודפסה בשעה 17:57 על ידי הצוער אילן לוי, עוד מצהיר מר עומסי כי בשיחה עם מר בן שלו ממשטרת רמת גן נמסר לו כי גם הדקות בשעת הדיווח על הגניבה אמורות להירשם וציון השעה אמור להופיע בארבע ספרות. כמו כן קיבל צילום מיומן התלונות ועל פי הרשום בו התלונה נרשמה בשעה 18:00. 26. הנה כי כן, למרות מסמך בכתב שבו נאמר במפורש כי התביעה הוגשה בשעה 17 יש בתיק המשטרה מסמכים נוספים שעליהם מצוינת שעה אחרת. לא ברור האם העובדה שהתלונה הודפסה בשעה 17:57 סותרת את הכתוב ב נ/1 וניתן ללמוד ממנה על מועד מסירת התלונה. כל גם לא ברור האם יש משמעות לעובדה שביומן התלונות נרשם בכתב יד של מאן דהו ליד פרטי התלונה שעה 18:00 האם זה המועד שהדבר נרשם ביומן התלונות או שמא מועד מסירת התלונה. מהמסמכים שעמדו בפני עולה כי מספר אנשי משטרה הוזכרו כמי שהיו מעורבים בגביית הודעתו של הנתבע. 27. צוער אילן לוי אשר הדפיס את ההודעה בשעה 17:57, השוטרת סיגל חקשוריאן שגבתה את תלונתו של הנתבע, איש המשטרה שביצע את הרישום ביומן התלונות, השוטר שגבה את ההודעה מהנפגעת- רס"ב יוסף קייק, איש המשטרה שגבה הודעה מפורטת מהנתבע רס"מ מורן יהודה ורס"ר אלינור גפני – רשמת, אשר שלחה את העתק תלונת הנתבע לב"כ התובעת.

פסק דין |15/07/2006 |שלום – תל אביב

ת"פ (רמלה) 2898/01- מדינת ישראל נגד קרייזמן אלכסנדר

שמות השופטים: לבנה צבר

  • בהמשך החקירה הנגדית אומר הנאשם שבאותו יום הוא שתה מים, והוא חושב שהוא גם שתה בירה, בקיוסק בגני אביב ליד דירת דודתו, ובחקירה החוזרת הוא מבהיר שהוא שתה בירה שחורה בשעה 18:00 בערב. בל נשכח, שהאירוע אירע אמנם מספר שעות לאחר מכן, אבל היה זה כבר יום אחר, שכן אירע לאחר חצות הליל. 6. חברו של הנאשם, מי ששימש מתורגמן בתחנה, משה פלי (להלן: "פלי") העיד שהגיע למקום לאחר שהנאשם התקשר אליו, ולדבריו הוא ראה את הנאשם יושב, כבול בידיים וברגליים ושר. לדבריו זה היה מוזר, והוא גם שאל אותו בענין זה, ולדבריו הנאשם דמיין לעצמו שהוא היה אסיר. עם זאת גורס פלי שהנאשם לא היה שתוי, כי שירתו של שיכור אחרת היא. פלי העיד שאכן שוטר היכה את הנאשם, אך אין מחלוקת בין הצדדים שלא היה זה היומנאי. גם פלי עצמו לא ביקש את פרטיו של אותו שוטר, ולא סייע לחברו בהגשת תלונה בענין המכה שהוכה. לדבריו, הוא זה שתירגם את החקירה, שכן היכולת של הנאשם להבין ולדבר עברית היא קלושה מאוד, והוא גם מוסיף ומציין שגם ברוסית יש לו בעיה להתבטא, שכן הוא קוטע משפטים. גם הוא טוען, שהציע לנאשם לחתום על ההודעה כדי שישחררו אותו, יחד עם זאת, אין הוא יכול לומר במה בדיוק מתבטאת חוסר ההתאמה בין מה שאמר הנאשם לבין מה שנרשם בהודעה. אגב, בעדות הראשית הוא כלל איננו טוען לחוסר התאמה כזו, ואילו בחקירה הנגדית הוא אומר: "אני בסך הכל תרגמתי את מה שאלכס אמר הם היו דברים נכונים אבל הוא רשם איך שהוא רצה". דהיינו: אין הוא יכול לומר מה בדבריו של הנאשם סולף או לא נרשם נכון. חרף זאת הוא טוען בשולי החקירה הנגדית שהוא אמר לנאשם שלא כל מה שנרשם בהודעה הוא מדויק. 7.

הכרעת דין |29/04/2003 |שלום – רמלה

פיסקה רלוונטית

ע"א 4683/16- חברת החשמל לישראל בע"מ נגד עזבון אשר כהן זל

שמות השופטים: י עמית,ע ברון,ג קרא

  • עם זאת, לא תמיד יש צורך להמתין עד לסיום חקירת המשטרה כדי להגיש תביעה אזרחית. ודוק: ייתכן כי בית המשפט הדן בהליך האזרחי יורה על הקפאתו או על הפסקתו של ההליך האזרחי עד לסיום ההליך הפלילי, אך החלטה כאמור צריכה להיבחן בכל מקרה לגופו, ואין לקבוע כלל גורף ולפיו בכל מקרה יש להמתין עד לסיום החקירה הפלילית או עד להכרעה בהליך הפלילי. 35. ולבסוף, ולא אחרון בחשיבותו. על טעמי ההתיישנות עמדתי בהרחבה בעניין גיא-ליפל ולא אחזור על הדברים. מוסד ההתיישנות וההוראות השונות הנוגעות לתחילת מירוץ ההתיישנות או לדחייתו או להשעייתו, מאזנים בין האינטרסים הנוגדים. חלק מרציונלים אלה אינו תקף כאשר מדובר בתרמית ואונאה. כך, אין לראות בחלוף הזמן ויתור או מחילה על זכותו של התובע, זכות שאינו יודע עליה. ככל שבמקביל מתנהלת חקירה פלילית או הליך פלילי, אף נשמט החשש לאי שמירת ראיות על ידי הנתבע-המעוול. 26 בבסיס הרף הגבוה של ידיעה בפועל, שקבע המחוקק במקרה של תרמית והונאה, עומדים מספר רציונלים ואינטרסים: רציונל תועלתני עקב התרמית נפגעת יכולתו של המרומה לדעת את העובדות. רציונל מוסרי אין ליתן לרמאי להיבנות באופן ישיר מפרי תרמיתו ומההסתרה שנעשתה במכוון ובמזיד. אינטרס ציבורי כפול: הוקעה "וכלום עניינו של הציבור איננו תומך דווקא בהוקעת הרמאי על מעלליו, ולו גם כעבור זמן" (עניין אינווסטמנט, עמ' 871). ובהיקש לדין הפלילי, בו תקופות ההתיישנות נגזרות מחומרת העבירה, אין דין התיישנות עקב מעשה התרשלות של הנתבע כדין התיישנות עקב מעשה תרמית של הנתבע. אינטרס ציבורי נוסף הוא עידוד האכיפה הפרטית בעבירות על טוהר המידות.

פסק דין |22/01/2019 |בית המשפט העליון

בג"צ 295-65- הלל אופנהימר נגד ש"ר הפנים והבריאות

שמות השופטים: זילברג,לנדוי,כהן

  • בשעת מסירת תלונתך הצענו לך להתפשר עם הצד שכנגד, ואף עתה אנו חוזרים על הצעתנו זו, בה אנו רואים את הפתרון הטוב ביותר. אם אינך מוכן לקבל את הצעתנו, הריני מפנה את תשומת לבך לסעיף 19 מפקודת שיפוט בתי-משפט השלום, 1947, לפיו הזכות בידיך לפנות לבית-המשפט ולהגיש תביעה פלילית פרטית. " על-אף הביקורת שראה בא-כוח העותרים למתוח על עמדה משטרתית זו, אין אני יכול לגלות בה פגם. מקום שזכות האישום בשל עבירה פלונית היא זכות השמורה לרשויות התביעה הכללית בלבד, והמשטרה מסרבת להיזקק לתלונת אזרח על עשיית מעשה שיש בו לכאורה משום עבירה זאת, חייבת המשטרה להפנות תשומת לב המתלונן לזכותו להגיש ערר על סירוב המשטרה ולציין נימוקי הסירוב (סעיפים 57 ו58- לחוק סדר הדין הפלילי, תשכ"ה1965-). מה שאין כן בעבירות המנויות בתוספת לחוק סדר הדין הפלילי, ועבירות לפי סעיף 11 לחוק דנא בכלל זה: דייה למשטרה בהפנותה את המתלונן ישירות לבית-המשפט, ואין היא חייבת לתת נימוקים לסירובה להאשים; עצם קיום זכות המתלונן, להביא קובלנתו ישירות לבית-המשפט, נימוק מספיק הוא לסירובה. (לענין זה לא חידש חוק סדר הדין הפלילי מאומה לעומת החוק כפי שעמד בתקפו בשעת הגשת תלונתו של העותר דנן). ואשר לעצה היעוצה לעותר במכתב המשטרה, שיטיב לעשות אם יתפשר עם יריבו, אפשר אולי לטעון כי ייעוץ ממין זה חורג ממסגרת תפקידיה של המשטרה ושיש בו משום התנדבות מיותרת – אבל אי-אפשר לטעון שהעצה היעוצה אינה טובה ונבונה או אינה לענין ולתועלת. אנשי המשטרה ערים לכך מה מאד ממושכים ויגעים עלולים להיות ההליכים בבתי-המשפט על כל דרגותיהם ומה רבו ההוצאות הכרוכות בהתדיינות כזאת; ואין אני רואה פסול בגילוי דעתם שההוצאות המרובות הללו עשויות להיות שקולות כנגד ההוצאות שיש להשקיען על-מנת להגיע לידי הסכם מעשי עם הצד שכנגד.

צו |03/02/1966 |בית המשפט העליון

ע"פ 10049/08- ראתב אבו עצא נגד מדינת ישראל

שמות השופטים: מ נאור,ס גובראן,י דנציגר

  • על השלכותיה האפשריות של מניעת מפגש עם עורך דין שלא כדין עמדתי, בין היתר, בע"פ 5956/08 אל עוקה נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 23.11.2011 ) (להלן: עניין אל עוקה), שם הטעמתי את הדברים הבאים: נראה כי אין מקום להכביר במילים אודות זכותו של כל אדם להיוועץ בעורך דין ובפרט כאשר הוא נחשד בפלילים. תפקידו של הייצוג המשפטי בהליך הפלילי הוא למנוע פגיעה בהליך הוגן תוך העמדת הנחקר על זכויותיו. בע"פ 1301/06 עיזבון המנוח אלזם ז"ל נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 22.6.2009 ) (להלן: עניין אלזם) עמדתי על חשיבות היחס והקשר שבין הלקוח לבין עורך דינו ועל כך שפסיקתו של בית משפט זה הכירה בכך שלכל אדם עומדת הזכות להיות מיוצג בידי עורך דין על פי בחירתו. על חוקרי המשטרה לכבד זכות זו ולאפשר הגשמתה ללא הצבת מכשולים שלא לצורך תוך ניצול לרעה של סמכויות שהוקנו להם בחוק לדחות את מועד הפגישה בין הלקוח לבין עורך דינו. ברי, כי מנקודת המבט המשטרתית ישנו אינטרס לדחות ככל הניתן את מועד ההיוועצות בין הנחקר לעורך דינו. ודוק, המחוקק הגביל את שיקול דעתה של המשטרה בדחיית מועד מימוש זכות ההיוועצות ועל המשטרה לכבד את הוראת המחוקק. לא זאת אף זאת, אל לה למשטרה לנצל את תקופת הזמן המכסימלית שהעניק בידיה המחוקק לדחיית המועד כאמור, ועליה לשאוף לאפשר לנחקר את מימוש הזכות באופן אפקטיבי ברוח פסיקתו של בית משפט זה אודות הזכות להליך הוגן וכנגזרת מהלשון בה נקט המחוקק בסעיף 34 לחוק המעצרים לפיה "יאפשר זאת האחראי על החקירה, ללא דיחוי" (ההדגשה אינה במקור י. ד. ). מקום בו סמכויות המשטרה למניעת מפגש בין נחקר לעורך דינו תנוצלנה לרעה יהיה לטעמי מקום לפסול את ההודאה נוכח גבייתה בנסיבות הפוגעות בהוגנות ההליך" (שם, פסקה 4).

גזר דין |22/08/2012 |בית המשפט העליון

ע"פ 4690/94- עורך דין דן אבי יצחק ואח נגד יעקב צמח

שמות השופטים: ד לוין,מ חשין,י קדמי

(2) כל שקובע סעיף 17(א) לחסד"פ, בהקשר הנדון כאן, הוא: במשפט פלילי אין ייצוג למקוטעין, אלא – למשך המשפט כולו עד לסיומו; ועל כן, אין סניגור מפסיק הייצוג במהלכו של המשפט, אלא – ברשותו של בית המשפט. תכליתה של ההוראה היא – כפי שכבר הוצג לעיל – להבטיח הגנה רציפה, יציבה ובלתי "מוטרדת" מצידו של הסניגור או של הנאשם; ותוי אופי אלה נמנים כאמור, על מרכיביה הבסיסיים של "הגנה הוגנת" במשפט פלילי. (3) נאשם הבוחר לעצמו סניגור, מפקיד את גורלו בידיו; וסניגור הנוטל על עצמו את משימת ייצוגו של נאשם יודע זאת. משימת הייצוג במשפט או בערעור, מהווה שלמות אחת שאינה ניתנת, ככלל, לחלוקה; ופיצולה – מותנה על פי החוק ברשותו של בית המשפט. עורך דין, המבקש לסטות מן הכלל – חייב ברשות בית המשפט; ואין מניעה שיקבל רשות כזו מלכתחילה, כפי שציין בית המשפט המחוזי. (4) וכך באו הדברים לכלל ביטוי בבג"צ 4947/92 הנ"ל (בעמ' 780): "משקיבל עורך דין יפוי כוח מלקוחו לייצגו במשפט פלילי, כבר אין הוא חופשי ללא סייג להשתחרר מן הייצוג, שאין עורך דין כשאר השליחים, ומוטלות עליו חובות נוספות ומיוחדות הן כלפי בית המשפט והן כלפי הלקוח. אכן, מי שנטל על עצמו ייצוגו של נאשם, אחריות נטל על עצמו לייצוג מרשהו עד לגמר משפטו, ואין הוא יכול להיפטר מעולה, אלא ברשות בית המשפט ולאחר שנתקיימו נסיבות המצדיקות את הדבר". 6. יפוי כוח מוגבל לייצוג נאשם במשפט פלילי א. קבלת הפרשנות המוצגת לעיל לסעיף 17(א) לחסד"פ מחייבת את המסקנה כי יפוי כוח שנותן נאשם לעורך דין לשמש סניגור במשפט פלילי, הינו מכוח החוק יפוי כוח למשך המשפט כולו; והגבלת יפוי הכוח ל"קטעי" משפט אינה תופסת.

פסק דין |14/11/1994 |בית המשפט העליון

23/06 עפ- מדינת ישראל- משרד המסחר נגד 1. גוניור אשדוד בעמ

שמות השופטים: נילי ארד

  • לאור כל האמור לעיל, יוחזר העניין לבית הדין האזורי על מנת שייתן דעתו לגובה הפיצוי הראוי לפסוק בנסיבות המקרה דנן. יצוין, כי מקרה דנן אינו מעורר שאלה של כפל פיצוי, שכן לא נפסק פיצוי לטובת נטלי בהליך האזרחי. ואוסיף עוד בעניין פיצוי מכוח סעיף 77 לחוק העונשין. ההליך הפלילי בא להשלים את תכליתו של ההליך האזרחי. בהסדר פסיקת הפיצוי מכוח סעיף 77 לחוק העונשין, יש כדי לקדם את ההרמוניה המשפטית בין ענפי המשפט השונים. פסיקת פיצוי כאמור כוללת מאפיינים של המשפט האזרחי ושל המשפט הפלילי כאחד, ומעורבים בה שיקולים משני תחומי משפט אלו, כאשר הדגש משתנה בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה . ועוד, אפשר שעתירות המדינה לפיצוי ניזוקים מעבירה במסגרת ההליך הפלילי תעודד נפגעים אחרים לפנות ולהתלונן במשטרה על עבירות שבוצעו כנגדם. זאת, בידיעה שהתביעה תייצג אף את עניינם בכל הקשור לפיצוי על הנזק שנגרם להם, ובלא שהדבר ידרוש מהם ניהול הליך נפרד, על ההוצאות והקשיים הכרוכים בכך. ונזכיר, רבים מנפגעי העבירה אינם נכונים או מסוגלים לעמוד בניהול הליך אזרחי ובמימון הוצאותיו (הכוללות שכר טרחת עורך דין, תשלום אגרות ועוד), מה גם שהליך אזרחי עלול להימשך זמן רב. בהליך הפלילי המדינה היא המייצגת את עניינו של הקורבן, כאשר לרשותה עומדים האמצעים הדרושים להביא ולהציג בפני בית הדין את מכלול הראיות ונסיבות המקרה. יפים לעניין זה דברי המשנה לנשיא בית המשפט העליון (בדימוס) מישאל חשין בפרשת אסף, לאמור: "בהרבה מקרים הנפגעים הם אנשים דלי אמצעים שאין להם היכולת לשכור שרותי עורך דין ולנהל משפטים אזרחיים לתקופה ממושכת. מסיבה זו, ולשם יעילות הדיון נקבע בזמנו שבית המשפט הפלילי, אגב הכרעת הדין בנושא הפלילי, יהיה מוסמך גם לפסוק פיצויים לצד הנפגע.

פסק דין |29/07/2007 |בית דין ארצי לעבודה – ארצי

מ"ח 4364/13- פלוני נגד מדינת ישראל

שמות השופטים: ע ארבל

  • בענייננו, הראיה שהוצגה על-ידי המבקש אין בה כדי להשפיע על תוצאת המשפט לטובתו כאמור בסעיף 31(א)(2) לחוק בתי המשפט: מעיון בתמליל הפגישה שהתקיימה בין החוקרים מטעם המבקש, לבין עורך הדין שייצג את המתלוננת, לא ניתן להסיק כי המתלוננת בדתה מליבה את גרסתה למה שארע במהלך הנסיעה ברכבו של המבקש, או כי עורך הדין סייע לה בכך, על-ידי שהכניס מילים בפיה. העובדה כי עורך הדין ציין בפני החוקרים שהכין את המתלוננת לקראת מסירת עדותה, וכן תדרך אותה באשר לאופן התנהלות ההליך, מתיישבת עם נסיבות העניין בהן מדובר בנערה צעירה, אשר נפלה קורבן לעבירת מין, העומדת בפני תחילתו של הליך משפטי מורכב, במסגרתו היא צפויה בין היתר להיחקר ולהתעמת עם המבקש. מסקנה זו מוצאת חיזוק בתמליל הפגישה, במסגרתה שב ומדגיש עורך הדין את הצורך לשקף לנפגעת שנדונה בפגישתם, בפני מה היא עומדת, ולהבהיר לה מה עתיד להיות סדר הדברים ככל שתחליט להגיש תלונה, וכן בעמדו על הצורך לאבחן מהו מצבה הרגשי והנפשי בעת הזו. 11. לא למותר לציין כי חוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001 (להלן: החוק), יצר שינוי תפישתי באופן בו אנו רואים את מעמדו ומקומו של נפגע העבירה בהליך הפלילי, כך שכיום הוא נתפש כאינדיבידואל אוטונומי ובעל זכויות, שיש לאפשר לו להשמיע את קולו ולהשפיע על ההליך (ראו דברים שכתבתי בעבר בעניין זה: עדנה ארבל "מעמדו של קרבן העבירה בהליך המשפטי" ספר גבריאל בך, 189, 193-191 (2011)). במסגרת מערך הזכויות המוקנות לנפגע עבירה, נכללת בין היתר זכותו לקבל מידע על זכויותיו ככזה, כמו-גם על הדרך שבה מתנהל ההליך הפלילי (סעיף 8(א) לחוק). כפי שעמדה על כך המשיבה בתגובתה, אין מניעה כי מידע זה יתקבל באמצעות בא כוחו של הנפגע, ובענייננו עורך דינה של המתלוננת, המעניק לה ליווי משפטי לאורך ההליך.

החלטה |08/02/2014 |בית המשפט העליון

בר"ע 5497-12-12- ישראל חיים פלס נגד גני עומר בעמ

שמות השופטים: יעל אנגלברג שהם

  • לדבריו, אין להשוות בין הזכות לקבל שכר ותנאים נלווים למשך 9 חודשים כפי שסוכם בין הצדדים ושבמהלכם יוכל לחפש עבודה אחרת לבין ניהול הליך רגיל וממושך שבמהלכו לא זו בלבד שלא יקבל כל תשלום שהוא אלא שאף יידרש להוצאות בגין ניהול ההליך המשפטי. המבקש טוען כי מדובר בפגיעה כה קשה העולה כדי פגיעה בזכות הגישה לערכאות וכי פגיעה שכזו הוכרה בפסיקה כנימוק המצדיק מתן סעד זמני דחוף. טענות נוספות בפי המבקש הן כי בגילו ובמצבו הבריאותי יתקשה למצוא עבודה אחרת ההולמת את מעמדו ויכולותיו ותנאי הסכם הפרישה הכרחיים על מנת לסייע לו בכך; וכי החלטת בית הדין קמא מתעלמת לא רק מהמהות המשפטית של הסכסוך אלא גם מהפגיעה הקשה והבלתי הפיכה בו ובמשפחתו. הכרעה 11. מטרתו העיקרית של סעד זמני היא לשמר את הנסיבות הקיימות העלולות להשתנות אם לא יינתן הסעד הזמני, וזאת על מנת שהנתבע לא ינצל לרעה את תקופת הביניים שעד למתן פסק הדין בתובענה, ועל מנת להבטיח ביצועו של פסק דין סופי שיינתן (א. גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי, מהדורה עשירית (להלן – "גורן"), בעמ' 519-520; וינוגרד, צווי מניעה, חלק כללי עמ' 65; דב"ע מז/3-3 עיריית רמת גן – מלכה אנגלסמן, פד"ע יח 141). במסגרת בקשה למתן סעד זמני, על בית המשפט הדן בבקשה ליתן את עיקר דעתו על השיקולים הבאים: קיומה של זכות (טיב התביעה וסיכוייה), מאזן הנוחות (מאזן הנזקים העשויים להיגרם לכל אחד מהצדדים) ושיקולי יושר (האם הבקשה הוגשה בתום לב, האם מתן הסעד צודק וראוי בנסיבות ואין בו פגיעה העולה על הנדרש). כן יש לשקול עניינים נוספים, כגון חיוניות הסעד וזהות הסעד הזמני לסעד העיקרי (רע"א 1998/07 חוסין חליל בדארנה נ' עזבון המנוח עלי בדר בדארנה, ניתן ביום 11.6.07 ).

החלטה |17/12/2012 |בית דין ארצי לעבודה – ארצי

ת"פ (תל אביב) 68846-07-19- מדינת ישראל נגד שוקי קוסטיקה

שמות השופטים: יוסי טופף

  • כך גם עם תחילת המשפט, במענה מטעם הנאשמים לכתב האישום, כפר הנאשם 1 בביצוע העבירות שיוחסו לו וטען שלא ביצע את המעשים המתוארים (למעט העובדה כי נתנאל חייב לו כספים). הנאשם 2 אף הוא כפר במיוחס לו וטען שבמועד האירוע אשר באישום השני, הוא שהה באותן שעות רלוונטיות בעיר רמת גן. 136. יש לציין כי נוכח עמדת הנאשמים, ובהתאם לנטלי ההוכחה הרובצים על שכם התביעה, נשמעה פרשת תביעה ארוכה, מרובה בעדויות ורוויה בראיות, הגם שחלקן נתקבלו בהסכמת ההגנה, ללא צורך במסירת עדות נלווית. כתוצאה מכך, זימנה המאשימה עדים רבים לצורך שמיעת עדותם והצגת ראיות באמצעותם, בין היתר, בנוגע למסלול נסיעתם הנטען של הנאשמים על גבי האופנוע שהיה בשימושו של הנאשם 1, ובכלל זאת נתונים שהתקבלו מחברת איתוראן בנוגע לתנועת האופנוע במועדים הרלוונטיים, סרטוני מצלמות אבטחה בבניין מגוריו של הנאשם ולכל אורך מסלול הנסיעה המשוער לדירה שהוצתה ובחזרה, נתוני מחקרי תקשורת של מכשירי הטלפון של הנאשמים, שיחות ותכתובות בינם לבין אחרים ועוד ועוד. במשך כל פרשת התביעה אחזו הנאשמים בעמדתם כי הם לא היו במקום ואין לקשור אותם לאירועים האלימים המפורטים בכתב האישום. במהלך כל פרשת התביעה ההגנה אחזה בדעה כי אין לייחס לנאשמים את האמור בכתב האישום וביקשה לערער על נכונות נתוני איתוראן בדבר מיקום האופנוע על ציר הזמן ביום קרות אירוע ההצתה מושא האישום השני, בשל כך שתועדה בפלט הנתונים מחברת איתוראן "קפיצה" בת 8 דקות, לפיה במועד הרלוונטי האופנוע עמד ליד בית מגוריו של הנאשם 1 ברחוב נגבה ברמת גן מ-20:25 ועד 20:33, ואילו בשעה 20:35 "הופיע" האופנוע ביציאה לכביש 44 באזור, דבר שלכאורה אינו מתאפשר בטווח זמנים שכזה.

הכרעת דין |22/06/2021 |מחוזי – תל אביב


בש"פ 4922/22- פלוני נגד מדינת ישראל

שמות השופטים: ד ברק ארז

  • הערר שבפני מכוון כלפי החלטתו של בית המשפט המחוזי. בעיקרו של דבר, העורר סומך את ידו על חוות הדעת וטוען כי בית המשפט המחוזי שגה בקבעו, על סמך התסקירים, כי הוא אינו מעוניין בטיפול. בניגוד לכך נטען כי פנייתו של העורר לגורם טיפולי עוד בטרם נפגש עם שירות המבחן, מלמדת על רצון כן ואמיתי להשתלב בטיפול. עוד נטען כי במסגרת התסקיר המשלים שירות המבחן לא בחן חלופה מרוחקת נוספת שהוצעה על-ידי העורר בעיר רמת גן. נוסף על כך, העורר כופר בהערכה לפיה נשקפת ממנו מסוכנות גבוהה וטוען כי אף אם נשקפת ממנו מסוכנות מסוימת, הרי שניתן לאיינה בדרך של מעצר בפיקוח אלקטרוני. העורר מוסיף וטוען כי קיימת חולשה ראייתית לכאורית הנלמדת מההתכתבות בינו לבין המתלוננת, שממנה עולה לשיטתו כי היא ציפתה להיפגש עמו, וזאת זמן רב לאחר המועד שבו לכאורה העורר פגע בה. העורר אף מציין את חלוף הזמן מאז ביצוע המעשים הנטענים בכתב האישום, ואת העובדה שאין לחובתו עבר פלילי. לשיטתו, כל אלו מצדיקים שינוי מהחלטת המעצר על דרך של העברתו למעצר בפיקוח אלקטרוני. 10. הדיון בפני התקיים ביום 31.7.2022 . באי-כוחו של העורר הדגישו את פרק הזמן שחלף מאז האירוע שעליו נסב כתב האישום, אשר התרחש בסוף שנת 2019 והיה, לפי הנטען, אירוע יחיד ולא מתמשך. כן הודגש שהעורר נעדר פלילי וכן שהמתלוננת סיימה להעיד בהליך העיקרי. עוד נטען כי מסוכנותו של העורר היא ספציפית כלפי המתלוננת. באי-כוחו של העורר הוסיפו ועמדו על המרחק של המקום החדש שהוצע למעצר בפיקוח אלקטרוני ממקום מגוריה של המתלוננת. 11. מנגד, בא-כוח המדינה טען כי דין הערר להידחות, תוך הדגשת המסוכנות העולה מהעורר, הנלמדת מהמעשים המיוחסים לו בכתב האישום ומהתסקירים.

החלטה |06/08/2022 |בית המשפט העליון

ת"א (כפר סבא) 65807-01-18- שמעון חסן ואח נגד לביא אומגה בע"מ ואח

שמות השופטים: אלדד נבו

  • משכך הם פני הדברים, לשיטת המדינה, אין באפשרותה להגיש תצהירים וראיות בטרם הסתיים ההליך הפלילי. 7. המדינה הפנתה בבקשתה לשורה של פסקי דין בהם הצביעו בתי המשפט על הבעייתיות הנובעת מניהול משפט אזרחי ומשפט פלילי במקביל, הן לנוכח ההשפעה הראייתית על ההליך האזרחי, הן בשל הפגיעה בזכויות הנאשם במשפט הפלילי והן בשל הרצון להימנע מכפל הליכים בשל אותה מסכת עובדתית. 8. המדינה אף תמכה את טיעוניה במכתבה של עו"ד בן-ארי גינזברג, המשנה לפרקליטת מחוז מרכז (פלילי), בו הועלו טענות כלליות על פגיעה אפשרית בהליך הפלילי ואף נטען כי מסירת גרסת רשויות המדינה בטרם הושלם ההליך הפלילי עלולה לפגוע בחקר האמת ולשבש את ההליך הפלילי. 9. הנתבעים וצדדי ג' תמכו בבקשה ואילו התובעים מתנגדים לה ומצביעים על האינטרס שלהם, כניזוקים מהאירוע, בניהול ההליך האזרחי בתוך פרק זמן סביר. 10. מספר טעמים מחייבים דחיית הבקשה: א. מדובר באירוע שהתרחש לפני כשנתיים ו- 9 חודשים במסגרתו נגרמו לתובעים נזקי רכוש רבים. לתובעים אינטרס מובהק לסיים את ההליך האזרחי ולקבל את הפיצוי המגיע להם, ככל שייקבע פיצוי שכזה, בתוך פרק זמן סביר. 3 ב. אין משפט פלילי תלוי ועומד בגין האירוע נשוא התביעה. אמנם מתנהלת חקירת משטרה, אולם חקירה זו מתנהלת זמן רב, מאז האירוע, ואין כל וודאות שבסופו של דבר אכן יוגשו כתבי אישום כנגד הנתבעים או מי מהם. לא ברור, מדוע נזכרה המדינה כעת, ערב תחילת שמיעת הראיות בתיק ובעת שעליה להגיש ראיותיה, להגיש בקשה זו. ג. מהבקשה עולה כי נחקרו עד כה עדים רבים בקשר לאירוע ולכן, גם אם יוגשו בסופו של דבר כתבי אישום, ההליך הפלילי צפוי להימשך זמן רב.

החלטה |03/12/2019 |שלום – כפר סבא

חקיקה רלוונטית

חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996

סעיף: 34. זכות העצור להיפגש עם עורך דין

  • 34. (א) עצור זכאי להיפגש עם עורך דינו ולהיוועץ בו. (ב) ביקש עצור להיפגש עם עורך דין או ביקש עורך דין שמינהו אדם קרוב לעצור להיפגש עמו, יאפשר זאת האחראי על החקירה, ללא דיחוי. (ג) פגישת העצור עם עורך הדין תיעשה ביחידות ובתנאים המבטיחים את סודיות השיחה, אולם באופן המאפשר פיקוח על תנועותיו של העצור. (ד) נמצא העצור באותה עת, בעיצומם של הליכי חקירה או של פעולות אחרות הקשורות בחקירה, באופן שנוכחותו נדרשת כדי להשלימם, ועריכת הפגישה עם עורך הדין ללא דיחוי, כאמור בסעיף קטן (ג), מחייבת את הפסקתם או את דחייתם למועד אחר, והקצין הממונה בדרגת רב פקד ומעלה (להלן בסעיף זה – הקצין הממונה) סבר כי הפסקתם או דחייתם עשויה לסכן, באופן ממשי, את החקירה, רשאי הוא להורות בהחלטה מנומקת בכתב, שפגישת העצור עם עורך הדין תידחה לזמן הנדרש כדי להשלים את הפעולה, ובלבד שההפסקה לא תעלה על שעות ספורות. (ה) סבר הקצין הממונה כי פגישת העצור עם עורך הדין עלולה לסכל או לשבש מעצרם של חשודים נוספים באותו ענין, למנוע גילוי ראיה או תפישת דבר שהושג בקשר לאותה עבירה, רשאי הוא להורות, בהחלטה מנומקת בכתב, שהפגישה תידחה לתקופה הנדרשת, ובלבד שהיא לא תעלה על 24 שעות משעת המעצר. (ו) על אף הוראות סעיף קטן (ב), רשאי הקצין הממונה בהחלטה מנומקת בכתב להורות שלא לאפשר פגישת עצור עם עורך דין, לתקופה שלא תעלה על 48 שעות משעת המעצר, אם שוכנע שהדבר דרוש לשם שמירה על חיי אדם או לצורך סיכול פשע, או שהדבר כרוך בעבירת בטחון והתקיימה עילה מהעילות המפורטות בסעיף 35(א); אין בהוראות סעיף קטן זה כדי לגרוע מזכותו של עצור, שביקש זאת, שתינתן לו הזדמנות סבירה להיפגש עם עורך דין לפני שיובא לבית המשפט בענין מעצרו.

חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996

סעיף: 35. פגישה עם עורך-דין בעבירות בטחון

  • (ג) דחיית פגישת עצור עם עורך דין לפי סעיף קטן (א) לא תעלה על 10 ימים והיא תהיה מטעמים שיירשמו; הודעה על דחיית הפגישה תימסר לעצור, ולפי בקשתו תימסר הודעה על הדחייה ועל תקופת הדחייה לאדם קרוב לו שהעצור נקב בשמו. (ד) נשיא בית המשפט המחוזי רשאי להורות שעצור לא ייפגש עם עורך דין או להאריך את התקופה האמורה בסעיף קטן (ג), אם הוגשה בקשה לכך, באישור היועץ המשפטי לממשלה, ואם התקיימה עילה מן העילות המפורטות בסעיף קטן (א); ובלבד שסך כל התקופות שבהן נמנעה הפגישה עם עורך דין לא תעלה על 21 ימים; בקשה לפי סעיף קטן זה, תידון במעמד צד אחד בלבד, ומטעם המבקש יתייצב שוטר בדרגת רב פקד ומעלה; על החלטה לפי סעיף קטן זה, רשאים הצדדים לערור לפני בית המשפט העליון שידון בענין בשופט אחד. (ה) נדחתה פגישת חשוד עם עורך דין, לפי סעיף קטן (א), רשאי החשוד לערור על ההחלטה לפני נשיא בית משפט מחוזי, ובהעדרו – לפני סגן הנשיא של בית משפט מחוזי; על החלטת בית המשפט ניתן לערור לפני בית המשפט העליון שידון בענין בשופט אחד. (ו) הדיון בערר לפי סעיף קטן (ה) יתנהל בהעדר העצור אלא אם כן ציווה בית המשפט כי הדיון יתקיים בנוכחותו. (ז) הדיון בערר או בבקשה למעצר או לשחרור של העצור, שפגישתו עם עורך דין נדחתה לפי סעיף זה, יתקיים עם העצור וסניגורו בנפרד, באופן שיימנע הקשר ביניהם, אלא אם כן החליט השופט, מטעמים שיירשמו, כי אין בקיום הדיון בנוכחותם של העצור וסניגורו יחדיו, כדי לסכל את מטרת דחיית הפגישה. (ח) ההליכים לפי סעיפים קטנים (ו) ו-(ז) יהיו בהתאם לתקנות שיתקין שר המשפטים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת.

חוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001

סעיף: 13א זכויות לגבי חסיון ראיות לעניין עדות בעל מקצוע בהליכים פליליים שעניינם עבירת מין או עבירת אלימות חמורה במשפחה

  • 13א .2 (א) בסעיף זה-"בעל מקצוע"-כהגדרתו בסעיף 50ב(א) לפקודת הראיות; "עבירה"-עבירת מין או עבירת אלימות חמורה במשפחה המנויה בתוספת הראשונה ג'; "עובד סוציאלי לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה)"-כהגדרתו בחוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960; "פקודת הראיות"-פקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971. (ב) חוקר לא יבקש מנפגע עבירה לוותר על חסיון ראיה על דבר הנוגע לשירות שקיבל לפי סעיף 49 לפקודת הראיות, לעניין טיפול נפשי, או לשירות שקיבל לפי סעיף 50 או 50א לפקודת הראיות, ולא יפנה לבית המשפט בבקשה להסיר חיסיון כאמור, אלא אם כן קבע הקצין הממונה, מטעמים שיירשמו, כי הראיה נחוצה כדי להגיע לחקר האמת, כי היקף הגילוי המבוקש אינו עולה על הנדרש בנסיבות העניין וכי לא ניתן להשיג את התכלית שלשמה מתבקשת הראיה בדרך אחרת באופן סביר. (ג) בטרם יבקש חוקר מנפגע עבירה לוותר על חסיון ראיה כאמור בסעיף קטן (ב), יידע אותו בעניינים המפורטים להלן, וייתן לו זמן סביר בנסיבות העניין, ובכלל זה בהתחשב בהיות החשוד במעצר, להתייעץ עם עורך דין או לקבל סיוע משפטי אם הוא זכאי לו מטעם המדינה ולשקול את עמדתו: (1) זכותו שלא לוותר על חסיון הראיה; (2) זכותו להתייעץ עם עורך דין וזכאותו לסיוע משפטי מטעם המדינה בהתאם לפרט 11(ב) לחוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1972, ובכלל זה לעניין שקילת הוויתור על החיסיון ולעניין הבעת העמדה לפני בית המשפט באשר להסרת החיסיון, וזכותו כי יינתן לו זמן סביר בנסיבות העניין להתייעץ עם עורך דין או לקבל סיוע משפטי אם הוא זכא י לו מטעם המדינה ולשקול את עמדתו כאמור; (3) המשמעות של ויתור על החיסיון ושל גילוי הראיה, לרבות האפשרות שראיה שהחיסיון אינו חל לגביה תימסר להגנה בכפוף להוראות סעיף 50ב(ב) לפקודת הראיות, יכולתו לוותר על חיסיון רק לגבי חלק מהראיה, ומשמעות אי-הסכמתו לוותר על החיסיון, ובכלל זה היעדר האפשרות להסיר את החיסיון

חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996

סעיף: 35. פגישה עם עורך-דין בעבירות בטחון

  • (ח) ההליכים לפי סעיפים קטנים (ו) ו-(ז) יהיו בהתאם לתקנות שיתקין שר המשפטים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת. (ט) בדיון לפי סעיפים קטנים (ו) ו-(ז) רשאי בית המשפט לקבל ראיה, לרבות ראיה בדבר הטעמים שנרשמו למניעת הפגישה, אף שלא בנוכחות החשוד או סניגורו או בלי לגלותה להם, אם שוכנע שגילוי הראיה לחשוד או לסניגורו, עלול לפגוע בבטחון המדינה או לסכל את החקירה; הוראה זו אינה גורעת מכל זכות שלא למסור ראיה לפי פרק ג' לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971. (י) החליט בית המשפט לאפשר את הפגישה בין עורך דין לבין עצור, לפי סעיף זה, והודיע נציג המדינה במעמד מתן ההחלטה, על רצון לערור עליה, רשאי בית המשפט לצוות על השהיית הפגישה לתקופה שלא תעלה על 48 שעות. לענין זה לא יובאו שבתות ומועדים במנין השעות. (יא) ביקש עצור כאמור בסעיף קטן (א) למנות לעצמו סניגור ונמנע הדבר ממנו, רשאי הוא לעתור על כך לבית המשפט המחוזי והדיון בעתירתו יתקיים בפניו תוך 48 שעות מהגשת העתירה.

חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996

סעיף: 35. פגישה עם עורך-דין בעבירות בטחון

  • 35. (א) ביקש עצור, החשוד בעבירת בטחון, להיפגש עם עורך דין, או ביקש עורך-דין שמינהו אדם הקרוב לעצור, להיפגש עם עצור כאמור – יאפשר הממונה את הפגישה בהקדם האפשרי, אלא אם כן התקיים אחד מאלה: (1) הפגישה עלולה לשבש מעצרם של חשודים אחרים; (2) הפגישה עלולה להפריע לגילוי ראיה או תפישתה, או לשבש את החקירה בכל דרך אחרת; (3) מניעת הפגישה דרושה כדי לסכל עבירה או כדי לשמור על חיי אדם אין באמור בסעיף קטן זה כדי למנוע דחיית פגישה לפי סעיף 34(ד) וסמכות הקצין הממונה, הקבועה באותו סעיף, תינתן לממונה לפי סעיף זה. (ב) בחוק זה, "חשוד בעבירת בטחון" – מי שחשוד בעבירה לפי אחד מאלה: (1) סימן ב' או סימן ד' בפרק ז' לחוק העונשין, התשל"ז-1977, וכן סעיפים 143, 144, 146 ו-147 לחוק האמור; (2) תקנות 58, 59, 62, ו–64 לתקנות ההגנה (שעת חירום), 1945; (3) עבירת טרור חמורה כהגדר תה בחוק המאבק בטרור, התשע"ו-2016; (4) 7 חוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט), התשי"ד-1954 (למעט סעיף 7ג לחוק האמור); (5) (נמחקה); או מי שעצור לפי חוק להארכת תוקפן של תקנות שעת חירום (יהודה והשומרון וחבל עזה – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשכ"ח-1967, והוא חשוד בעבירה שאילו נעברה בישראל היתה אחת מהעבירות המנויות בפסקאות (1) עד (5). (ג) דחיית פגישת עצור עם עורך דין לפי סעיף קטן (א) לא תעלה על 10 ימים והיא תהיה מטעמים שיירשמו; הודעה על דחיית הפגישה תימסר לעצור, ולפי בקשתו תימסר הודעה על הדחייה ועל תקופת הדחייה לאדם קרוב לו שהעצור נקב בשמו.

הודעה על פקודת משטרה: 14.01.01 – הטיפול בתלונה ובתיק חקירה

סעיף: 3. הטיפול בתלונה – הנחיות כלליות

  • 3. א הבסיס החוקי 1) חקירה – בהתאם לסעיף 59 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב) התשמ"ב-1982, חייבת משטרת ישראל, ככלל, לפתוח בחקירה, משנודע לה על ביצוע עבירה, אם על סמך תלונה ואם בכל דרך אחרת. 2) אי-תביעה – למרות האמור לעיל, בעבירה שאינה פשע, רשאי קצין משטרה בדרגת פקד ומעלה להורות שלא לחקור, אם היה סבור, שאין בדבר עניין לציבור, או אם הייתה רשות אחרת מוסמכת על פי דין לחקור בעבירה. 3) סגירת תיקים – על פי סעיף 62 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב) התשמ"ב-1982, רשאי תובע, שהועבר אליו חומר חקירה, לא להעמיד לדין אדם פלוני, אם ראה שהראיות אינן מספיקות. למרות האמור לעיל, אף אם ראה שיש ראיות מספיקות, רשאי התובע שלא להעמיד לדין אם היה סבור שאין במשפט עניין לציבור. ב. הטיפול הראשוני 1) ככלל, כל תלונה, שנתקבלה ביחידת משטרה, תירשם. התלונה תיחקר בידי היחידה המטפלת בעניין, אלא אם החליט הקצין המוסמך, שלא להמשיך ולחקור בתלונה. 2) יחידת משטרה, שהתקבלה בה תלונה, תנקוט, בהתאם לצורך, את כל הפעולות הראשוניות הדרושות להבטחת יעילות החקירה. 3) מתלונן, שהופיע ביחידת משטרה והגיש תלונה, יימסר לו, מייד עם קבלת התלונה, טופס מ-3333 – "אישור בדבר הגשת תלונה", ובתלונה על עבירת רכוש – טופס מ-3293 – "אישור הודעה על שוד/התפרצות/גניבה/הצתה/גרימת נזק/אבידה". 4) נתקבלה ביחידת משטרה תלונה בכתב, תשלח היחידה אישור בדבר הגשת התלונה בטופס מ-3333, או בטופס מ-3293, לפי העניין. 5) התייחסה תלונה, שנתקבלה ביחידת משטרה, למקרה שאירע בתחום אחריותה הטריטוריאלית או המקצועית של יחידת משטרה אחרת, חובה על יחידת המשטרה, שאליה הופנתה התלונה, לקבל את התלונה ולנהוג כדלקמן: א) למסור למתלונן אישור בדבר הגשת התלונה, בטופס מ-3333, ובעבירות רכוש – בטופס מ-3293, תוך ציון שם היחידה, שאליה מועברת התלונה, כל זאת טרם העברת התלונה ליחידה המטפלת.

הודעה על פקודת משטרה: 14.01.01 – הטיפול בתלונה ובתיק חקירה

סעיף: 3. הטיפול בתלונה – הנחיות כלליות

  • (6) החליט, שהמשך הטיפול צריך להיעשות ביחידת המשטרה, יעכב או יעצור את המעורבים באירוע ויביאם ליחידת הסיור או החקירות, על פי העניין, וימסור את כל המסמכים הקשורים באירוע, לרבות טופס מ-3109, לידי איש המשטרה, שימשיך בטיפול. אם יועברו המעורבים באירוע לטיפול יחידת החקירות, יגנז העתק מטופס מ-3109 ביחידת הסיור הנוגעת. ד) לא עלה בידי הסייר להשליט סדר במקום, או שהעבירה בוצעה בנסיבות חמורות, או שמפאת עיסוקיו האחרים לא יכול להשלים את הטיפול בתלונה, ידווח על המקרה למוקד, והמוקד יעביר את הטיפול בתלונה לניידת הסיור או ליחידת החקירות, להמשך הטיפול בתלונה. ה) כמו כן, רשאי הסייר להפנות את המתלונן לנקודה או לתחנה או למרחב או לנפה, בנסיבות כגון: הסייר מרותק אותה שעה לעניין חשוב אחר, או שהוא סבור כי אין המקרה מחייב טיפול מיידי, בשל אחת או יותר מן הסיבות האלה: (1) משך הזמן שחלף מאז ביצוע העבירה, בהתאם לסוג העבירה. (2) מרחק המקום שבו נעברה העבירה מן המקום, שבו נמסרה התלונה. (3) האירוע אינו בתחום אחריותו הטריטוריאלית המיידית. ו) בכל מקרה, יעביר הסייר לממונה עליו, בתום משמרתו, את כל החומר הנוגע לאירוע. ז) ראש המשמרת יעביר את החומר לרכז הסיור, וזה יעבירו לעיונו ולהחלטתו של ראש יחידת הסיור. ביחידות, שבהן מטפל בעבירות הקלות מגזר החקירות, יועבר החומר לעיונו ולהחלטתו של ראש יחידת החקירות. ח) מצא ראש יחידת הסיור או ראש יחידת החקירות, שהחומר אינו מצביע על עבירה פלילית, יורה על גניזתו בתיק "סיור – כללי" או בתיק "חקירות – כללי", לפי העניין. ט) מצא ראש יחידת הסיור או ראש יחידת החקירות, שהדו"ח מצביע על עבירה פלילית, ושיש מקום לנקוט הליך א"ת, יורה על נקיטת הליך א"ת – עוונות, לפי הנחיות סעיף 3.

חוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001

סעיף: [תיקונים: התשס"ה (מס' 2), התשס"ו, התשס"ח, התשע"א, התשע"ב (מס' 2), התשפ"ב (מס' 3), (מס' 4)]

  • השלב בהליך הפלילי הגוף מוסר המידע 1. שם החוקר שמונה כאחראי על חקירת העבירה; הגוף החוקר 1א. בקשה להסרת חיסיון על ראיה לפי סעיף 49(א), 50(א), 50א(א) או 50ב לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, הודעה על זכויות נפגע עבירה בנוגע לוויתור על החיסיון והבעת עמדה בהליכי גילוי הראיה לפי הוראות סעיף 13א, ולגבי נפגע עבירת מין כאמור בפרט 11(ב) לתוספת לחוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1972 – גם זכותו לקבלת ייצוג, ייעוץ וסיוע משפטי לפי אותו פרט. הגוף החוקר או התובע 2. מעצרו של החשוד או הנאשם או שחרורו ממעצר, לפי הוראות פרק ב' לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996, או פרק ג' לחוק הנוער; לגבי חשוד – משטרת ישראל; לגבי נאשם – התובע 3. כוונה לעכב את ההליך הפלילי לפי הוראות סעיף 231 לחוק סדר הדין הפלילי; יידוע לגבי שלב זה יכלול גם הודעה על זכותו של הנפגע להביא את עמדתו בענין לפי הוראות סעיף 16; היועץ המשפטי לממשלה או מי שהוסמך על ידו להחליט בבקשה 3א. כוונה להגיע להסדר לסגירת תיק עם החשוד, לפי סימן א'1 בפרק ד' לחוק סדר הדין הפלילי; התובע השלב בהליך הפלילי הגוף מוסר המידע 3ב. כוונה להעביר את עניינו של הנאשם לבית משפט קהילתי, לפי פרק ו'1 לחוק סדר הדין הפלילי; התובע 4. (א) הודעה על העמדת החשוד לדין כאמור בפרט 5 בתוספת השניה תכלול גם הסבר על כך שיש אפשרות שהתביעה תגיע להסדר טיעון עם הנאשם והודעה על זכותו להביע את עמדתו בענין לפי הוראות סעיף 17(א); (ב) פרטיו של הסדר טיעון המתגבש עם הנאשם, והודעה על זכותו של נפגע העבירה להביע את עמדתו לעניין פרטיו של הסדר הטיעון האמור לפי הוראות סעיף 17(א), למעט בעבירות המפורטות בסעיף 17(ב); (ג) בעבירות המנויות בתוספת ראשונה ב' – פרטיו של הסדר טיעון שהתגבש עם הנאשם, והודעה על זכותו של נפגע העבירה להביע את עמדתו לעניין הסדר הטיעון בפני גורם מאשר, לפי הוראות סעיף 17(ג); התובע 5. (א) מתן צו פיקוח לפי סעיף 12 לחוק הגנה על הציבור מפני ביצוע עבירות מין, התשס"ו-2006, לרבות תנאי הפיקוח והמעקב כאמור בסעיף 13(4), (5), (7) ו–(9) עד (11) לאותו חוק, וכן כל שינוי בתקופת תוקפו של הצו או בתנאי מתנאיו כאמור בסעיפים 14 ו–23 לאותו חוק; (ב)6 (נמחק). היועץ המשפטי לממשלה או נציגו

חוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955

סעיף: 513יג1. ראיות לעניין עדות בעל מקצוע בהליכים פליליים שעניינם עבירת מין או עבירת אלימות חמורה במשפחה

  • 513יג1. 8 (א) בסעיף זה – "בעל מקצוע" – כהגדרתו בסעיף 50ב(א) לפקודת הראיות; "עבירה" – עבירת מין או עבירת אלימות חמורה במשפחה המנויה בתוספת החמישית א'; "עובד סוציאלי לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה)" – כהגדרתו בחוק הנוער (טיפול והשגחה), התש"ך-1960; "פקודת הראיות" – פקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971. (ב) חוקר לא יבקש מנפגע עבירה לוותר על חסיון ראיה על דבר הנוגע לשירות שקיבל לפי סעיף 49 לפקודת הראיות, לעניין טיפול נפשי, או לשירות שקיבל לפי סעיף 50 או 50א לפקודת הראיות, ולא יפנה לבית המשפט או לבית דין צבאי בבקשה להסיר חיסיון כאמור, אלא אם כן קבע הקצין הממונה, מטעמים שיירשמו, כי הראיה נחוצה כדי להגיע לחקר האמת, כי היקף הגילוי המבוקש אינו עולה על הנדרש בנסיבות העניין וכי לא ניתן להשיג את התכלית שלשמה מתבקשת הראיה בדרך אחרת באופן סביר. (ג) בטרם יבקש חוקר מנפגע עבירה לוותר על חסיון ראיה כאמור בסעיף קטן (ב), יידע אותו בעניינים המפורטים להלן, וייתן לו זמן סביר בנסיבות העניין, ובכלל זה בהתחשב בהיות החשוד במעצר, להתייעץ עם עורך דין או לקבל סיוע משפטי אם הוא זכאי לו מטעם המדינה ולשקול את עמדתו: (1) זכותו שלא לוותר על חסיון הראיה; (2) זכותו להתייעץ עם עורך דין וזכאותו לסיוע משפטי מטעם המדינה בהתאם לפרט 11(ב) לחוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1972, ובכלל זה לעניין שקילת הוויתור על החיסיון ולעניין הבעת העמדה לפני בית המשפט או בית הדין הצבאי באשר להסרת החיסיון, וזכותו כי יינתן לו זמן סביר בנסיבות העניין להתייעץ עם עורך דין או לקבל סיוע משפטי אם הוא זכאי לו מטעם המדינה ולשקול את עמדתו כאמור; (3) המשמעות של ויתור על החיסיון ושל גילוי הראיה, לרבות האפשרות שראיה שהחיסיון אינו חל לגביה תימסר להגנה בכפוף להוראות סעיף 50ב(ב) לפקודת הראיות, יכולתו לוותר על חיסיון רק לגבי חלק מהראיה, ומשמעות אי-הסכמתו לוותר על החיסיון, ובכלל זה היעדר האפשרות לה

לא נמצאו עורכי דין בתחום העו"ד.

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם