חתימה על חוזה שכירות נראית כדבר פעוט ופשוט. אך אם נדע את ההשלכות הנגרמות לאחר כתיבת חוזה לא תקין, ניווכח לדעת את חשיבות כתיבת חוזה השכירות והחובה לכתיבת חוזה מקצועי ובטוח בראש שקול בליווי עורך דין חוזה שכירות, לטובת שני הצדדים.
חוזה שכירות מנציח "פגישת עסקים" משמעותית ביותר, שכן מדובר בעסקה הכוללת הוצאה כספית גבוהה ובהתחייבות ארוכת טווח כלפי שני הצדדים. כאמור, חשוב לציין כי חוזה שכירות הינו חוזה המוגדר משפטית כחוזה אורך, היינו, זהו לא חוזה שמסתיים עם רכישת המוצר או השירות.
השוכר והמשכיר בחוזה השכירות מבקשים להסדיר ביניהם את תנאי חוזה השכירות.
על פניו נראה כי חוזה שכירות הינו מסמך משפטי פשוט שאין כל צורך להתעכב על פרטיו ולדקדק במרכיביו. הנחה זו הינה שגויה מיסודה, כפי שניווכח בהמשך המאמר:
על בעל נכס המתקשר בחוזה שכירות לוודא את זהות השוכר הפוטנציאלי, יש צורך בהצגת תעודת זהות שתוכיח שאכן מדובר בזהויות נכונות ללא מרמה. חובת השוכר היא לוודא כי ישנה זהות בין האדם המבקש להתקשר עימו בחוזה שכירות לבין הבעלים הרשומים של הנכס.
בחוזה יש צורך להבטיח כי לשוכר יש מקור הכנסה וודאי ויוכל הוא לשלם את דמי השכירות מדי חודש בחודשו.
בעל הנכס יבקש הבטחה בחוזה על שמירת הנכס בידי השוכר והחזרת הנכס בתום תקופת השכירות ללא פגע.
בנוסף, חשוב לבעל הנכס לדאוג במסגרת חוזה השכירות כי השוכר לא יתיר אחריו חובות לגופים ולרשויות כגון: חשבון חשמל לחברת החשמל וחשבון מים לתאגיד המים ועוד כיוצ"ב.
חוזה שכירות מהווה מיזם משותף של המשכיר והשוכר, וברור כי חלים על חוזה שכירות דירה, דיני החוזים הכלליים לרבות עקרונות תום הלב, היושר וההגינות. משכך, חוקים מרכזיים שהינם עמודי התווך בעולם המשפט הישראלי מהווים פלטפורמה איתנה למערכת היחסים המיוחדת שנוצרת בין משכיר לשוכר.
דוגמא לחוקים הללו :
חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג- 1973;
חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תש"ל- 1970;
חוק השכירות והשאילה, תשל"א- 1971;
תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד- 1984;
לסיכום, חוזה השכירות הינו מסמך אורך משפטי, מחייב וחשוב אשר מטרתו להבטיח את זכויות שני הצדדים. לכן מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה לענייני מקרקעין הבקיא בתחום שיבטיח את הסדר המשפטי האובייקטיבי לשני הצדדים.