להלן תובא סקירה קצרה של השפעת "המצב " ובכלל זה תקנות לשעת חירום שהותקנו היום, על הליכי הגירושין בין בני זוג
שר המשפטים, אמיר אוחנה, הוציא היום, 22.03.2020, "הודעה בדבר החלת התקנות על בתי המשפט" לפי יחולו התקנות לשעת חירום על בתי המשפט (שלום, מחוזי ועליון) החל מהיום ועד ליום 16.04.2020 (סביר להניח שהתקנות תוארכנה בשנית בתאריך זה.
ככלל, לא מתקיימים דיונים בבתי המשפט, ודיונים שנקבעים מראש נדחים, חלקם עם מועד חודש, וחלקם ללא מועד.
ההליכים מתבטלים ו/או נדחים מיזמת בית המשפט ו/או ההוצאה לפועל. למעט דיונים דחופים (אותם נסקור להלן).
חריג לכלל הקודם הוא דיונים דחופים דוגמת צווי הרחקה, אשר מתקיימים (בדרך כלל בפני שופטים תורנים). התקנות לשעת חירום אף קובעות חריג לאיסור התנועה הגורף המוחל בהן, והוא דיונים בבתי משפט.
על פי החוק לתיקון דיני משפחה יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך, לפני פתיחת הליך גירושים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.
התיקון לחוק חל גם על תביעות הקשורות ביחסי ממון בין בני הזוג, ובכלל זה תביעות רכושיות, איזון משאבים ופירוק שיתוף, מזונות ילדים, מזונות אישה וכל תביעה אחרת הקשורה לקטין (כגון משמורת ואפוטרופסות). הוא אינו חל על סכסוכי הקשורים לירושה.
נכון להיום, לא מתקיימים הליכי ישוב סכסוך, ועצתי הינה לפנות לייעוץ משפטי על מנת להכין את ההליך כולו טרם הגשה.
נכון להיום, מערכות בתי המשפט עובדות בנוהל פגרה, ובכלל זה מערכת נט המשפט. ניתן להגיש בקשות במעמד צד אחד, והן נקבעות, כמעט תמיד, לתגובת הצד השני. בקשות שיגיש הצד השני להארכות מועד, תיעננה בחיוב כמעט תמיד.
כאשר קיימים הסדרי ראיה, כל צד אחראי ל"ימים שלו" . טכנית הכלל יחול גם כאשר אחד מן ההורים שוהה בבידוד. כמעט למותר לציין כי לטובת הילדים עדיף לנהוג גמישות רבה ככל הניתן, ולהתיר שיחות ווצאפ, וידיאו או זום, עם ההורה השני.
על אף ההשפעה הכלכלית הקשה על משלמי מזונות ומקבלי מזונות כאחד, אין הוראה חוקית הפוטרת או מצמצמת חובת מזונות, שכן המזונות נועדו לטובת הילד. גם כאן העצה הכמעט מובנת מאליה היא לנהוג התחשבות בבן או בת הזוג ולנסות לפעול בהסכמה ושיתוף פעולה.
בר-זהר משרד עורכי דין
עו"ד גיל בר-זהר
בעלים ומנהל