עורך דין ירושה פתח תקווה

עורך דין ירושה פתח תקווה – סקירה משפטית
תשובה תמציתית:
אסקור את תפקידו של עורך דין ירושה בפתח תקווה תוך התייחסות לפסיקה רלוונטית מבתי המשפט באזור המרכז, תוך דגש על חובותיו המקצועיות והאתיות.

המסגרת הנורמטיבית:
תחום הירושה מוסדר בחוק הירושה, תשכ"ה-1965, ובתקנות שהותקנו מכוחו. עורך דין העוסק בתחום נדרש להכיר היטב את הדין המהותי והפרוצדורלי.

ניתוח משפטי ודוגמאות מהפסיקה
חובת הזהירות המוגברת:

תא (ראשון לציון) 11915-06-13- חנן נוחי נגד עורך דין דרור יוסף בולקינד (ניתן ב 18/08/2015) "קשה להלום: מדוע לא נעשתה הגהה של מספר תעודת הזהות ומדוע הושמטה הכתובת של הלווה היה על הנתבע, כעורך-דין המנסח את ההסכם, לבצע הגהה של פרטי הלווה. כידוע, האחריות להגהת המסמך המשפטי מוטלת, רובה ככולה, על עורכי-הדין"

חובת בדיקת כשירות המצווה:

תע (נצרת) 19609-03-20- פלונית נגד אלמונים (ניתן ב 09/08/2021) "סבורני כי רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע לנסיבות עריכת מכתב הביטול וכתיבתו ע"י המנוח ולא הוכח שמכתב זה נכתב על ידו ו/או נחתם על ידו ו/או נמסר על ידו לעורך הדין"

חובת תיעוד ובדיקת עדים:

תע (תל אביב) 29751-02-16- ח. ס. נגד ט. ג. (ניתן ב 23/01/2019) "העדים יתקשו לבצע מטלה זו כאשר המצווה לא הצהיר בפניהם שזו צוואתו"

שיקולים מעשיים
בדיקת מסמכים:

הפ (ירושלים) 4160-02-20- עוזי יהושע-זאדא נגד נאגי לאריאן (ניתן ב 14/03/2021) "יש צורך שהמסמך יהא חתום על ידי כל אחד מהם ולא על ידי אחותם וכי המסמך יערך בפני עורך דין אשר יאשר זהותם"

רישום מקרקעין:

תא (מרכז) 30418-01-23- זוהיר בדיר נגד לטיפה עבד בדיר (ניתן ב 12/09/2023) "על התובעים לצרף מסמכים או ראיות אובייקטיביות נוספות כגון אישורי מיסים, אישורים של רשויות המים, הסכמי מכר או רכישה וכיוצא באלו"

פרקטיקה המלצות ליישום
תיעוד מפורט של פגישות והסברים שניתנו ללקוח
שמירת מסמכים מקוריים והקפדה על הגהות
וידוא זהות וכשירות המצווה
תיעוד עדים וחתימות
בדיקת רישומי מקרקעין ומרשמים רלוונטיים

עורך דין ירושה פתח תקווה: מדריך מקיף לסוגיות משפטיות בירושות וצוואות

ירושה היא אחד הנושאים הרגישים והמורכבים ביותר בתחום המשפטי. היא נוגעת בהיבטים האישיים ביותר של חיינו, כמו חלוקת רכוש, צוואות, והתנגדויות לצוואות. כאשר אתם מתמודדים עם סוגיות משפטיות הקשורות לירושות וצוואות, חשוב לפנות לעורך דין ירושה מנוסה ומיומן שילווה אתכם בתהליך ויספק לכם ייעוץ משפטי מקצועי.

אם אתם גרים בפתח תקווה או בסביבתה, ומחפשים עורך דין ירושה בעל ניסיון וידע רב בתחום, הגעתם למקום הנכון. במאמר זה נסקור את הנושאים המרכזיים בתחום הירושות והצוואות, ונבין כיצד עורך דין ירושה בפתח תקווה יכול לסייע לכם להתמודד עם האתגרים המשפטיים העומדים בפניכם.

מה כולל תחום הירושות והצוואות?

תחום הירושות והצוואות הוא תחום משפטי רחב הכולל מגוון סוגיות הנוגעות לחלוקת רכוש לאחר פטירה. בין הנושאים המרכזיים בתחום זה ניתן למצוא:

  1. צוואות: צוואה היא מסמך משפטי המפרט כיצד יחולק רכושו של אדם לאחר פטירתו. עריכת צוואה היא תהליך חשוב שיכול למנוע סכסוכים בין היורשים.

  2. צו ירושה: כאשר אדם נפטר ללא צוואה, רכושו מחולק לפי כללי הירושה הקבועים בחוק הירושה הישראלי. צו ירושה הוא מסמך משפטי המאפשר ליורשים החוקיים לקבל את רכוש המנוח.

  3. התנגדות לצוואה: במקרים מסוימים, יורשים או צדדים שלישיים יכולים להגיש התנגדות לצוואה, אם הם מאמינים כי הצוואה אינה חוקית או שהיא נערכה תחת לחץ או השפעה בלתי הוגנת.

  4. חלוקת עיזבון: לאחר פטירתו של אדם, רכושו (המכונה "עיזבון") מחולק בין היורשים על פי הצוואה או על פי חוק הירושה.

  5. מינוי אפוטרופוס: במקרים מסוימים, יש למנות אפוטרופוס לנכסיו של אדם שאינו מסוגל לנהל אותם בעצמו, כמו במקרה של אדם הסובל מדמנציה או מחלה קשה.

  6. ניהול עיזבון: ניהול עיזבון הוא תהליך מורכב הכולל איסוף נכסים, תשלום חובות, וחלוקת הרכוש בין היורשים.

מדוע חשוב לפנות לעורך דין ירושה פתח תקווה?

כאשר אתם מתמודדים עם סוגיות משפטיות הקשורות לירושות וצוואות, חשוב לפנות לעורך דין ירושה מנוסה שילווה אתכם בתהליך. עורך דין ירושה בפתח תקווה יוכל לספק לכם ייעוץ משפטי מקצועי, לייצג אתכם בבתי המשפט, ולסייע לכם להגיע להסכמות מיטביות.

יתרונות של פנייה לעורך דין ירושה פתח תקווה:

  1. ידע וניסיון: עורך דין ירושה מנוסה מכיר את החוקים והתקנות הרלוונטיים, ויוכל לייעץ לכם בצורה הטובה ביותר בהתאם למצבכם האישי.

  2. ייצוג משפטי: עורך דין ירושה יוכל לייצג אתכם בבתי המשפט, בבתי הדין הרבניים, או בכל הליך משפטי אחר.

  3. גישור ופתרון סכסוכים: במקרים רבים, עורך דין ירושה יוכל לסייע בגישור בין היורשים, ולסייע להגיע להסכמות ללא צורך בהליכים משפטיים ארוכים ויקרים.

  4. תמיכה רגשית: הליכים משפטיים בתחום הירושות והצוואות יכולים להיות קשים מבחינה רגשית. עורך דין ירושה מנוסה יוכל לספק לכם תמיכה וליווי לאורך כל הדרך.

כיצד לבחור עורך דין ירושה בפתח תקווה?

בחירת עורך דין ירושה היא החלטה חשובה שתשפיע על תוצאות ההליך המשפטי שלכם. להלן כמה טיפים שיעזרו לכם לבחור את עורך הדין המתאים ביותר:

  1. ניסיון וידע: ודאו כי עורך הדין שבחרתם בעל ניסיון רב בתחום הירושות והצוואות, ומכיר היטב את החוקים והתקנות הרלוונטיים.

  2. מוניטין: חפשו עורך דין בעל מוניטין טוב, עם המלצות מלקוחות קודמים.

  3. כימיה אישית: חשוב שתרגישו בנוח עם עורך הדין, ושתצליחו לבטוח בו. הליכים משפטיים בתחום הירושות והצוואות יכולים להיות ארוכים ומורכבים, ולכן חשוב שתהיה לכם כימיה טובה עם עורך הדין.

  4. זמינות ותקשורת: ודאו כי עורך הדין זמין עבורכם, ומספק לכם עדכונים שוטפים על ההליך המשפטי.

  5. עלויות: חשוב לברר מראש מה הן העלויות הצפויות, ולהבין את המבנה התעריפי של עורך הדין.

סוגיות מרכזיות בתחום הירושות והצוואות

1. עריכת צוואה

עריכת צוואה היא תהליך חשוב שיכול למנוע סכסוכים בין היורשים. צוואה יכולה להיות כתובה בכתב יד, בעדים, בפני רשות, או בעל פה. עורך דין ירושה בפתח תקווה יוכל לסייע לכם בעריכת צוואה מקצועית שתבטיח את רצונכם ותמנע סכסוכים עתידיים.

2. צו ירושה

כאשר אדם נפטר ללא צוואה, רכושו מחולק לפי כללי הירושה הקבועים בחוק הירושה הישראלי. צו ירושה הוא מסמך משפטי המאפשר ליורשים החוקיים לקבל את רכוש המנוח. עורך דין ירושה בפתח תקווה יוכל לסייע לכם בהגשת בקשה לצו ירושה, ולייצג אתכם בבתי המשפט.

3. התנגדות לצוואה

במקרים מסוימים, יורשים או צדדים שלישיים יכולים להגיש התנגדות לצוואה, אם הם מאמינים כי הצוואה אינה חוקית או שהיא נערכה תחת לחץ או השפעה בלתי הוגנת. עורך דין ירושה בפתח תקווה יוכל לייצג אתכם בהליכי התנגדות לצוואה, ולסייע לכם להגן על זכויותיכם.

4. חלוקת עיזבון

לאחר פטירתו של אדם, רכושו (המכונה "עיזבון") מחולק בין היורשים על פי הצוואה או על פי חוק הירושה. עורך דין ירושה בפתח תקווה יוכל לסייע לכם בניהול העיזבון ובחלוקת הרכוש בין היורשים.

5. מינוי אפוטרופוס

במקרים מסוימים, יש למנות אפוטרופוס לנכסיו של אדם שאינו מסוגל לנהל אותם בעצמו, כמו במקרה של אדם הסובל מדמנציה או מחלה קשה. עורך דין ירושה בפתח תקווה יוכל לסייע לכם בהליכי מינוי אפוטרופוס, ולייצג אתכם בבתי המשפט.

עו"ד הסכם ממון בפתח תקווה

עו"ד ריקי בקבני

עורך דין לענייני משפחה פתח תקווה

סיכום:

תחום הירושות והצוואות הוא תחום משפטי מורכב ורגיש, הדורש ידע משפטי מעמיק וניסיון רב. אם אתם מתמודדים עם סוגיות משפטיות הקשורות לירושות וצוואות, חשוב לפנות לעורך דין ירושה מנוסה ומיומן שילווה אתכם בתהליך.

אם אתם גרים בפתח תקווה או בסביבתה, ומחפשים עורך דין ירושה בעל ניסיון וידע רב בתחום, אתם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו. אנו נספק לכם ייעוץ משפטי מקצועי, ליווי אישי וייצוג משפטי בכל הליך משפטי.

מילות מפתח רלוונטיות למאמר זה:

  • עורך דין ירושה בפתח תקווה

  • צוואה

  • צו ירושה

  • התנגדות לצוואה

  • חלוקת עיזבון

  • מינוי אפוטרופוס

  • ניהול עיזבון

  • ייצוג משפטי בירושות וצוואות

מאמר זה נועד לספק מידע כללי בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי. אם אתם זקוקים לייעוץ משפטי בנושא ירושה וצוואות, אנו ממליצים לפנות לעורך דין ירושה מוסמך.

סימוכין:

ת"א (ראשון לציון) 11915-06-13- חנן נוחי נגד עורך דין דרור יוסף בולקינד

שמות השופטים: איריס סורוקר

אז לא רשמתי את התאריך, זה נשמט. אני מתקן. . . לא רשמתי את הכתובת, היא נשמטה" (פ' ע' 43 ש' 14/12). 19 39. קשה להלום: מדוע לא נעשתה הגהה של מספר תעודת הזהות ומדוע הושמטה הכתובת של הלווה היה על הנתבע, כעורך-דין המנסח את ההסכם, לבצע הגהה של פרטי הלווה. כידוע, האחריות להגהת המסמך המשפטי מוטלת, רובה ככולה, על עורכי-הדין (ר' למשל: רע"א 5884/14 פינקסו גלובל אינווסטמנטס בע"מ נ' דוק השקעות 1988 בע"מ, פ"ד מיום 29.10.2014 בס' יד' לפסה"ד). 40. אין צורך לאמר כי רישום כתובת הלווה הוא חיוני לצרכי איתורו והמצאה של כתבי בית דין. לענין זה, אין די ב"ידיעה" של הצדדים אודות מקום מגוריו של משה מור; רישום הכתובת בחוזה הוא בעל נפקות משפטית, שכן יש ברישום כדי לחייב את הלווה לקבל דברי דואר בכתובת שמסר (והשוו: ס' 9, 10 ו- 50 לתקנות סדר הדין האזרחי, לפיהם על בעלי הדין לציין, בין היתר, את מספר תעודת הזהות וכן מען להמצאת כתבי בי-דין). רישום פרטי הזהות הוא בעל משמעות לאיתור בעל דין; למשל בהליכים שעניינם עיכוב יציאה מהארץ, בהליכי הוצאה לפועל וכד' (ר' אורי גורן, סוגיות בסדר דין אזרחי 103 (מהדורה אחת עשרה, 2013). 41. ואמנם, איתורו של הלווה לצרכי ההליך דנא התבררו כמהלך קשה ליישום ואף בלתי צליח. התובע העיד כי ביקש לתבוע את משה מור ולהוציא נגדו צו עיכוב יציאה מן הארץ – אך לא הצליח בכך, וזאת בהעדר מספר תעודת זהות וכתובת מגורים (ס' 21 לתצהירו). לדבריו, פניותיו לנתבע בענין זה – נתקלו בתירוצים, והוא לא זכה לקבל את המידע המבוקש (ס' 23 לתצהירו).

פסק דין |18/08/2015 |שלום – ראשון לציוןמאזכרים – 0 |עמודים – 21

ת"ע (תל אביב) 29751-02-16- ח. ס. נגד ט. ג.

שמות השופטים: ארז שני

העדים יתקשו לבצע מטלה זו כאשר המצווה לא הצהיר בפניהם שזו צוואתו. 64. אבחן כעת את עדותו של עורך הצוואה, בהקשר לכך כי צוואת המנוחה אכן משקפת את רצונה, על אף הפגם שנפל בה. וכך מעדותו של עו"ד . . . . לפרוטוקול הדיון מיום 16/3/2017, בעמ' 68: "ש. כתוב שהגברת מ. מאשרת את הצוואה מתוך הכרה ברורה, דעה צלולה, רצון חופשי. ת. מה שכתוב, כתוב. ש. כשגברת . . . . ז"ל ערכה את הצוואה בפניך, איך היתה הסיטואציה אתה רשמת את הצוואה על-פי רצונם ת. בוודאי. ש. הסברת להם על מה הם חותמים ת. אני לא זוכר את המנוחה מ. , אבל בעיקרון, אני 25 שנה עורך דין ומופיע בבית-המשפט כמעט כל יום ובעיקרון, כשאני מכין צוואות ועשיתי המון צוואות, אז אני שומע את המנוחה, מסביר לה, מבין מה היא רוצה, מסביר לה את הכל ואז מחתים אותה". 13 ובעמ' 75: "ש. לבית-המשפט: אתה זוכר את זה ת. לא. אני אומר כי בעיקרון לא אחתים על חוות-דעת אם בידי חוות-דעת כי היא לא כשירה. לא היה דבר כזה בפניי ולא התרשמתי כך, כמו בכל צוואה. ש. לבית-המשפט: מתנהל קרב ירושה בחיים, מתנהל קרב ירושה על אפוטרופסות וכשאתה אומר שכל העניין הוא סתם צוואה רגילה ולא זכור לך כלום, זה סביר ת. כמו כל זוג, עשיתי המון צוואות. אני מדבר על דרך החתמה של צוואות. ש. לבית-המשפט: למה שום דבר לא משתייר בזכרונך הייתכן ת. אני זוכר את הזוג הזה, אבל מה היה בנסיבות, אני זוכר שם ייחודי". .

פסק דין |23/01/2019 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 1 |עמודים – 50

ה"פ (ירושלים) 4160-02-20- עוזי יהושע-זאדא נגד נאגי לאריאן

שמות השופטים: ענת זינגר

כלפי צד זה קיים חוב בסך 143,211.35 נכון להיום. מטעם משיבה 6 – יש הודעה כי ב"כ המשאיר לשיקול דעת בית המשפט אך אין תיעוד לכך בכתב (יפוי כוח ממשיבה 6 ואמירה כאמור בכתב). למשיבה 7 – אין עניין בהליך (ר' בהליכי סעד זמני הודעה 5.2.20 ). אין הודעה מטעם משיבה 8. משיבה 15 השאירה לשיקול דעת. ( 3.1.21 ). ללא שיהא בדבר אמירה כי ההליך מתאים, ישלימו המבקשים הדברים הבאים: 1. צו ירושה או צו קיום צוואה של משיב 1. 2. מסמך החתום על ידי משיבים 2, 14/13,11/10 בו יציינו כתובת מגוריהם וכן יודיעו כי אין להם התנגדות למבוקש. יש צורך שהמסמך יהא חתום על ידי כל אחד מהם ולא על ידי אחותם וכי המסמך יערך בפני עורך דין אשר יאשר זהותם. משהאחות התיימרה למסור תוכן זהה בשמם, אין מניעה כי תפעל לכך שהנ"ל ישלימו כלל האמור. עמדה זו הינה לאחר עיון בטענות האחרונות של המשיב 5. 3. מסמך בכתב מטעם משיבה 6 או בא כוחה, בדבר העדר התנגדות.

החלטה |14/03/2021 |מחוזי – ירושליםמאזכרים – 0 |עמודים – 3

ת"ע (נצרת) 19609-03-20- פלונית נגד אלמונים

שמות השופטים: אסף זגורי

ראו שילה פירוש לחוק הירושה – כרך ג', עמ' 59/57 (2002)) שם נכתב בין היתר: "כאשר המבקש מצליח להוכיח את קיום הצוואה ואת תוכנה. . . אם באים לתקוף את הצוואה מסיבה זו או אחרת, הנטל עובר למתנגד לקיום הצוואה. אחת הטענות האפשריות והשכיחות היא טענה שהמצווה ביטל את צוואתו. הטוען טענת ביטול עליו הראיה, והמבקש את קיום הצוואה איננו חייב להוכיח שהמצווה לא ביטל את צוואתו. חזקה שהצוואה לא שונתה לפני מותו של המוריש וכל מי שטוען שהיא כן שונתה, עליו הראייה". השאלות העיקריות אם כן, הדורשות הכרעה הן: האם עלה בידי המבקשת להוכיח אמיתות מכתב הביטול ואת נסיבות כתיבתו האם אכן נכתב המכתב ע"י המנוח (כמצוות הוראת סעיף 19 לחוק הירושה). האם הוכחו ראיות חיצוניות המלמדות על רצונו של המנוח לבטל את צוואתו. ט. טיבו של מכתב הביטול, זהות עורכו ונסיבות כתיבתו 60. מכתב הביטול שתרגומו אינו שנוי במחלוקת, נכתב בזו הלשון: " 3.11.05 לכבוד עורך הדין xxxxxx אני החתום מטה xxx xxx בעל תעודת זהות מספר xxx מבקש ביטול והשמדת כל מסמך או צוואה שסיכמתי כבר עליה בעבר. וזאת ללא כל לחץ או בקשה מכל גורם וזאת לפי רצונו המלא ותודה רבה חתימה" 15 61. סבורני כי רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע לנסיבות עריכת מכתב הביטול וכתיבתו ע"י המנוח ולא הוכח שמכתב זה נכתב על ידו ו/או נחתם על ידו ו/או נמסר על ידו לעורך הדין. אומר כבר עתה כי המבקשת לא הצליחה להוכיח ברמה הנדרשת במשפט האזרחי (מעל מאזן ההסתברויות) כי המכתב כלל נכתב ע"י המנוח (הוראת סעיף 19 לחוק הירושה) וכי מנוי וגמור עמו היה לבטל את הצוואה וניכר מהראיות כי המנוח יתכן ושקל או רצה בשלב מסוים לבטל את הצוואה, אולם הוא מימש מחשבה זו עד תום, כאשר העובדה שנותרה צוואה מקורית בביתו סותרת את האינדיקציות הנטענות על ידי המבקשת היכולות ללמד על הכוונה.

פסק דין |09/08/2021 |משפחה – נצרתמאזכרים – 0 |עמודים – 24ת"א (מרכז) 30418-01-23- זוהיר בדיר נגד לטיפה עבד בדיר

שמות השופטים: יעל מושקוביץ

לשכת רישום המקרקעין בפתח תקווה החלטה לאחר עיון בתצהירים המשלימים שהוגשו על ידי התובעים וכן תשובת לשכת רישום המקרקעין ועל מנת לנסות ולייעל את בירור הטענות, שימת לב התובעים למפורט להלן : 1. לכתב התביעה צורף צו ירושה אשר ניתן על ידי בית הדין השרעי והכריז על יורשיו של המנוח אלא, שצו הירושה לא כולל התייחסות לזכויות במקרקעין מוגדרים (גוש וחלקה). נסח לשכת רישום המקרקעין שצורף לכתב התביעה נוקב במספר שמות (לא זהים), כאשר לא הוצגה ראיה לפיה המנוח הוא אחד מבעלי הזכויות הרשומים במקרקעין (או כטענת התובעים, כי כלל בעלי הזכויות הרשומים הם אותו אדם וכי מדובר במנוח). משכך, בראש ובראשונה יש לבסס את טענת התובעים לפיה המנוח הינו בעל הזכויות במקרקעין מושא התביעה, כאשר זיהוי כאמור, תיקון או ביצוע התאמה של השמות (על פי נסחי רישום המקרקעין), צריך שיעשה בהתאם לנהלי רשם המקרקעין. 2. התובעים צירפו תצהירים משלימים המעידים על הסכמתם, לכאורה, של הנתבעים למבוקש בכתב התביעה (שימת לב התובעים כי לא ברור האם צורפה הסכמת הנתבעת האחרונה), אלא, שבהתאם להודעת רשם המקרקעין אין בתצהירים די, בין היתר לאור העובדה, כי לא צורפו לתצהירים מסמכים אובייקטיבים המעידים על כי מלכתחילה הזכויות היו של המנוח ולא צורפו מסמכים המעידים על כך כי הרישום המבוקש בכתב התביעה משקף העברת זכויות כדין של יורשי המנוח ליורשיהם. 3. על אף שהקושי באיתור מסמכים אובייקטיביים ברור ומובן, לא ניתן יהיה להיעתר למבוקש בכתב התביעה, ללא ביסוס הטענה כי המנוח היה בעל הזכויות במקרקעין. מבלי להתייחס לעמדת רשם המקרקעין באשר לתקפו ומעמדו של המסמך מטעם עיריית כפר קאסם, ברי כי אין בו די ועל התובעים לצרף מסמכים או ראיות אובייקטיביות נוספות כגון אישורי מיסים, אישורים של רשויות המים, הסכמי מכר או רכישה וכיוצא באלו.

החלטה |12/09/2023 |מחוזי – מרכז מאזכרים – 0 |עמודים – 5

פסיקה רלוונטית:

דנ"א 7818/00- יוסף אהרן נגד 1. אמנון אהרוני

שמות השופטים: א ברקא מצא,י טירקל,ד ביניש,א ריבלין,א פרוקציה,ע ארבל

אך בנוסחו החדש של סעיף 25 הקפיד המחוקק להבהיר את גבול המחילה המותרת על קיומן של הדרישות הצורניות: הגם שעל חסרונה של חתימת עד, ואף על חסרונה של חתימת המצווה עצמו, רשאי בית-המשפט למחול, על קיומם של שני עדים שהמצווה הביא את צוואתו בפניהם, אין בית-המשפט רשאי למחול. סיכומו-של-דבר 19. התצהיר שבו הודיע כל אחד מבני הזוג המנוחים על ביטול צוואתו נחתם על-ידו בפני עד אחד ויחיד, הוא עורך-הדין חדד שערך בעבורו את התצהיר. הדרישות הצורניות שחלו, בזמן הרלוונטי, על עשיית צוואה בעדים, חלו – כמתחייב מהוראת סעיף 36(א) לחוק – גם על ביטולה בעדים של צוואה. על-פי ההלכות שנפסקו בפרשיות עזריאל ובדיחי בית-המשפט לא היה רשאי ליתן תוקף להצהרות הביטול, אפילו החסר שבו לקו היה מתבטא אך בחסרונה של חתימת אחד העדים. מקל וחומר התחייב דין זה משהוברר כי כל אחד מן המנוחים חתם על ההצהרה לביטול צוואתו בפני עד אחד ויחיד. מעבר לצורכי ההכרעה הראיתי, כי אף על-פי הוראת סעיף 25 לחוק הירושה בנוסחו החדש, היה על בית-המשפט לקבוע כי צוואותיהם של המנוחים לא בוטלו, וכפועל יוצא מכך להורות על קיום צוואותיהם. 20. דעתי היא, אפוא, כי יש לקבל את העתירה, לבטל את פסק-הדין שלערעור ואת פסק-דינו של בית-המשפט המחוזי ולהורות על קיום צוואותיהם של בני הזוג המנוחים. המשנה לנשיא (בדימ') א' מצא: המחלוקת שבפנינו היא בשאלה האם ה"כוונה" עיקר או שמא ה"מעשה"; לאמור, האם יש להעדיף את כוונת המצווה לבטל את צוואתו, על פני קיומן של הוראות חוק הירושה, תשכ"ה1965- (להלן "חוק הירושה") בדבר דרך ביטולה של צוואה 1.

פסק דין |22/03/2005 |בית המשפט העליוןמאזכרים – 118 |עמודים – 38
ע"א 2014-95- פיליפ פרל נגד שרה בס

שמות השופטים: ש לויןט שטרסברג כהן,ד ביניש

העברת הפרטים לעורך הדין על ידי מי שעשוי להיות הנהנה על פי הצוואה, אכן מחייבת בחינה זהירה, האם היה בדברים שמסר משום ביטוי לרצונו של המצווה. אולם כבר נפסק בשורה של פסקי דין, כי אין בכך כדי לפסול צוואה בשל השתתפות בעריכתה בהתאם לסעיף 35 לחוק הירושה, התשכ"ה1965-. לענין זה ראה: ע"א 576/72 שפיר ואח' נ' שפיר, פ"ד כז(2) 379,373; ע"א 851/79, 160/80 בנדל ואח' נ' בנדל, פ"ד לה(3) 111,101; ע"א 1099/90 שרוני ואח' נ' שרוני, פ"ד מז(4) 795,785, וכן ספרו של ש' שילה פירוש לחוק הירושה, תשכ"ה1965-, בעמ' 321. במצב בו היתה נתונה המנוחה ניתן להבין כי ביקשה להעזר במשיבה כדי להעביר את משאלתה לעריכת צוואה חדשה לעורך דין. את החשש שמצב זה מעורר ניתן להפריך רק אם היתה למנוחה הזדמנות נאותה במעמד החתימה על הצוואה לעמוד על תכנה ולוודא שהיא אכן משקפת את רצונה. בעדותו בבית המשפט העיד עורך-הדין כי תרגם למנוחה את תכנה של הצוואה, הסביר לה בצורה כללית את המונחים המשפטיים המופיעים בצוואה, והיא הנהנה בראשה ואמרה "כן" באנגלית. עוד העיד עורך הדין כי זכר במיוחד שהמנוחה אמר לו: "הכל לשרה ושום דבר לפיליפ". עורך הדין הוסיף, כי אותה שעה לא ידע מי זה פיליפ, ורק אחר כך התברר לו שמדובר בבן. 5. (א) המערער טען כי בנסיבות המתוארות היה על עורך הדין לערוך בדיקה בלתי תלויה ועצמאית של רצון המצווה, וכי לא עשה כן. לטענתו, פעל עורך- הדין כשלוחה של המשיבה. המערער גם ראה פגם בכך שעורך הדין אף לא טרח לברר מיהו אותו פיליפ שהמנוחה הזכירה. (ב) מקובל עלי כי בדרך כלל ראוי שעורך-דין המקבל פרטים ביחס לצוואה שהוא מתבקש לערוך, יעשה כל מאמץ לברר מהו רצונו העצמאי של המצווה, ולא יסתפק במידע שנמסר לו בעקיפין, ממקור אחר, במיוחד כאשר אותו מקור הוא בעל ענין בצוואה.

פסק דין |28/04/1996 |בית המשפט העליוןמאזכרים – 18 |עמודים – 5בע"מ 3777/12- פלוני ואח נגד פלונית ואח

שמות השופטים: י דנציגר

שלישית, המבקשים מלינים על כך שבית המשפט לענייני משפחה אימץ את מסקנותיה של חוות הדעת שהכין המומחה, קביעה עליה סמך בית המשפט המחוזי את ידיו. כידוע, נטיית ערכאת הערעור שלא להתערב בממצאים עובדתיים שנקבעו על ידי הערכאה המבררת מועצמת כאשר מדובר בממצאים שנקבעו על בסיס חוות דעת מומחה . לפיכך, איני סבור כי נפל כל פגם בהחלטתו של בית המשפט המחוזי שלא להתערב בהחלטתו של בית המשפט לענייני משפחה לאמץ את מסקנות חוות דעתו של המומחה. כמו כן, לא השתכנעתי כי נגרם למבקשים עיוות דין בהקשר זה. 9. למעלה מן הצורך, ומבלי להתייחס דווקא למקרה שלפני אעיר, כי סבורני שצדק השופט י' שנלר כאשר ציין כי מוטב יעשו עורכי דין העורכים צוואה בעדים אם יבחנו האם מתעורר חשש שהמצווה אינו כשיר לצוות, במיוחד כאשר מדובר במצווים באים בימים הסובלים מבעיות קוגניטיביות ומבעיות רפואיות שונות. במידה ואכן מתעורר חשש כזה, יפנה עורך הצוואה את המצווה לבדיקה רפואית עצמאית שתיערך כמובן בטרם תיחתם הצוואה. בדיקה כזו תשמש, בראש ובראשונה, כדי להבטיח כי הצוואה הנערכת בידי עורך הדין אכן מהווה מימוש של האוטונומיה וחופש הרצון של המצווה. היות שעקרון העל בדיני הצוואות הוא שמירתו של חופש הציווי וקיום רצונו של המצווה יש לוודא כמצוות סעיף 26 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 כי המצווה אכן יודע "להבחין בטיבה של צוואה".

החלטה |08/07/2012 |בית המשפט העליוןמאזכרים – 33 |עמודים – 7

ת"ע (תל אביב) 9176-07-19- ת.ג נגד ט.א

שמות השופטים: יחזקאל אליהו

משב"כ הנתבע המשיך לדעת מהו תחום התמחותו שב וניסה העד לטעון "עשיתי גם תיקים בבית משפט לענייני משפחה", ובהמשך "מספיק שנים, מספיק שנים עשיתי תיקים בבית המשפט, בבית משפט לענייני משפחה, גם בענייני גירושים, גם בענייני צוואות. זאת אומרת שזה משהו שאני עושה". בהמשך לכך כבר חזר בו העד ותיקן את תשובותיו תוך שהוא טוען: "אמרתי עוד פעם. תיקים של גירושים אני לא עושה. צוואות אני עושה עד ימים אלה". מהאמור עולה כי התמחותו של העד בתחום דיני המשפחה מוגבלת לעריכת צוואות, עמ' 333 ש' 31 – עמ' 334 ש' 16. 110. עו"ד ד. ס אישר בעדותו כי אין לו אתר אינטרנט, עמ' 334 ש' 20/19. 111. משנשאל עו"ד ד. ס על ידי ב"כ הנתבעת "תסביר לנו איך הגיעה אליך המנוחה, אם אין לך אתר אינטרנט, למצוא אותך בהקלדה מקרית, הסבירות, או לא קיימת בכלל, שזה יעלה, ואיך הגיעה אליך הגברת המנוחה ליצור איתך קשר לשירות בעניין צוואה", עמ' 333 ש' 35 – 334 ש' 2 השיב זה "גם היום, מגיעים אליי לקוחות מתל אביב, מירושלים, מהרצליה, מפתח תקווה. יש לי חברים, מספיק חברים, קולגות, שמפנים אליי לקוחות בתחומים שהם לא מתעסקים בהם, וגם במקרה הזה, הופניתי על ידי אחד מהם", עמ' 335 ש' 3 – 5. לאור תשובתו של העד בחרתי לשאול אותו "מי החבר שהפנה את המנוחה" וזה ענה כי ניסה לבדוק העניין בבוקר כדי לחדד את זיכרונו וכי לדעתו זה "עורך דין ירון", עמ' 335 ש' 7 – 13. נוכח תשובת העד ומשהמדובר בצוואה קצרה, פשוטה וברורה אשר אינה מצריכה כל מיומנות וניסיון משפטי, הוספתי ושאלתי את העד מה ההיגיון שעמית למקצוע יפנה את המנוחה לעו"ד אחר לצורך עריכת הצוואה ובפרט לעו"ד מעפולה עניין הכרוך בהוצאות ועלויות ואגב כך אף שאלתי מהו הסכום שגבה כשכ"ט.

פסק דין |12/12/2022 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 0 |עמודים – 94

ת"ע (תל אביב) 62510-07-18- א.א נגד א.אר

שמות השופטים: יחזקאל אליהו

עם זאת כפי שיובהר להלן בהרחבה אותם נתוני פתיחה בעיתיים אשר ליוו את התיק בתחילת שמיעתו, הלכו והתפוגגו ככל שהתקדמה שמיעת העדויות והראיות והתמונה הכוללת המצטיירת בתום שמיעת העדויות והראיות הייתה שונה לחלוטין מזו שהצטיירה בפתח ההליכים כשלעניין זה נודעת חשיבות רבה לעדים אותם בחרו הנתבעים להעיד ואלה אשר אותם נמנעו מלהעיד והכל כפי שיפורט להלן בהרחבה. המסגרת הנורמטיבית, נטל ההוכחה והיפוכו 12. ככלל, עקרון יסוד הוא כי מצווה לקיים את דברי המת. רצון המצווה הוא המכריע לעניין תוקפה של צוואה. זאת, אם אכן משקפת הצוואה את רצונו האמיתי, ראו:ע"א 7506/95 שוורץ נ' בית אולפנא בית אהרן וישראל, פ"ד נד(2) 215, 222-223. 5 13. נטל השכנוע מוטל על בעל-הדין המתנגד לקיום הצוואה להוכיח את פסלותה. ואולם, אם הצוואה פגומה בפגם זה או אחר, חובת הראיה מתהפכת, ועל הטוען לקיומה נטל ההוכחה שאמנם לפנינו צוואה שאין ספק באמיתותה, ראו: פרופ' ש' שילה, "פירוש לחוק הירושה תשכ"ה – 1965" (הוצאת נבו) בעמ' 232. 14. כאמור לעיל, ביום x. x.2017 ערכה המנוחה צוואה בפני רשות, בפני עורך הדין והנוטריון, — (להלן: "הנוטריון" או "עורך הצוואה"). 15. סע' 22 לחוק הירושה, אשר עניינו צוואה בפני רשות, קובע- (א) צוואה בפני רשות תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי הצוואה בעל-פה בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לעניני ירושה, או בפני חבר של בית דין דתי, כמשמעותו בסעיף 155, או בהגשת דברי הצוואה בכתב, על ידי המצווה עצמו, לידי שופט או רשם של בית משפט, רשם לעניני ירושה או חבר בית דין דתי כאמור.

פסק דין |27/04/2021 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 1 |עמודים – 57

ת"ע (חיפה) 57977-10-17- עזבון המנוח ח.ח. זל נגד ו.ח.

שמות השופטים: הילה גורביץ שינפלד

עוד הצהיר בתצהירו נ/1 כי המצווה חזר על הצהרה זו מספר ימים לאחר מכן, הפעם בעת בנוכחות בנו חד. ח. ודודתו ופ. ח. שהיא אחות המצווה. העדים הללו דוברים את שפת המנוח, אך הם כולם עדים בעלי אינטרס ישיר לביטול הצוואה – כולם יורשים על פי דין של המצווה שינחלו חלק מעיזבונו באם הצוואה תבוטל. מנגד, אחות המצווה, שנטען כי ההצהרה הייתה בפניה לא הובאה להעיד. הדבר פועל לחובת הנתבע. הלכה פסוקה היא כי כאשר בעל דין נמנע מלהציג ראיה או להביא עד, יש להניח כי המדובר בראיה או עדות הפועלת לחובתו ותשמש כנגדו. ראו ע"א 465/88 הבנק למימון מסחר בע"מ נ' סלימה מתיתיהו ואח', פד"י מ"ה (4) 651, ע"א 795/99 פרנסואה נ' פוזיל פד"י נ"ד (3) 107. 30. התנאיים הנוספים, 4-7, תנאים הנוגעים לעריכת זכרוֹן דברים, חתימות הפקדתו וכו' – לא התקיימו ועל כך אין מחלוקת (כלל לא נטען כי התקיימו). 13 העדרו של זכרוֹן דברים הוא לכאורה פגם צורני הניתן לריפוי על פי הסמכות שמוענקת לבית המשפט בסעיף 25 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965. דע עקא כי במקרה כאן, כאשר העדה להצהרה הנטענת שהיא עדה אוביקטיבית לא הובאה לעדות כלל ומדובר בארבע עדים נטענים שונים להצהרה הנטענת, יש להקפיד הקפדה יתרה בעת בחינת גמירות דעתו של המצווה, כזכור, לשם ישמוש בסמכות בית המשפט שבסעיף 25 לחוק הירושה התשכ"ה-1965, על בית המשפט להשתכנע למעלה מכל ספק, שלפניו צוואת אמת. ראו ע"א 15/85 רחל מזרחי נ' מנשה רז ואח', פד"י מא(4) 454, 457. רק במקרים נדירים יעשה שימוש בסמכות בית מהשפט לרפא פגם בצוואת שכיב מרע.

פסק דין |18/06/2020 |משפחה – חיפהמאזכרים – 2 |עמודים – 16

ת"ע (ראשון לציון) 44502-03-21- xxx נגד zzzzz

שמות השופטים: מירית פולוס

אם כן – בכל הנוגע לכתב ביטול של צוואה, אין לדקדק בדרישות פורמליות ובלבד שרצון המנוח נהיר לבית המשפט. 31. בית המשפט יכול לעשות שימוש בסעיף 25 לחוק ולתקן את הפגם שנפל בדרך עשיית הביטול, דהיינו, בענייננו – העדרו של תאריך הביטול, אם השתכנע כי התקיימו מרכיבי היסוד – הדברים נכתבו כולם בכתב היד של המצווה. כאמור – רכיב זה קיבל מענה באמצעות חוות דעת המומחה שקבע שאכן מדובר בכתב ידו של המנוח. 32. עוד זקוק בית המשפט, לצורך תיקון הפגם לפי סעיף 25 לחוק הירושה, להשתכנע כי מדובר ברצונו החופשי והאמיתי של המצווה. כפי שיפורט להלן, מכלול הראיות בתיק, לא הותיר כל ספק בכך, והכל כפי שיפורט. אין ספק כי הביטול נעשה על ידי המצווה מרצונו החופשי והאמיתי כדרישת סעיף 25 לחוק. 33. לא נטען בהליך וממילא לא הוכח, שהמנוח לא היה כשיר במועד הביטול או בכלל. למעשה, הצדדים כולם הסכימו שעד יומו האחרון היה המנוח צלול ועצמאי. הנתבע סיפר שיום אחד לפני מותו אמר המנוח לרב *** שהוא הותיר רכושו לנתבע (פר' עמוד 33 שורה 21), ומכאן שהנתבע עצמו ייחס למנוח כשירות. אחיו של הנתבע מר *** העיד שכחודש – חודש וחצי לפני מותו התייעץ עמו המנוח בעניין רכב חדש "והוא היה נשמע לי בסדר" (פר' עמוד 40 שורה 14). בתצהיר ע"ר של הנתבע, סעיף 57, ציין הנתבע: "אין עוררין כי המנוח היה מלומד, ידע בדיוק מה ואיך הוא עושה, ידע מה עליו לעשות בכל סיטואציה וסיטואציה ותכנן את צעדיו. " 34. אם כן – לא נטען ולא הוכח כי המנוח לא היה כשיר עת ביטל את צוואתו. 35. באשר לטענה כי המנוח הושפע השפעה בלתי הוגנת, הרי שלא הוכח אף אחד מתוך כלל הרכיבים הנדרשים לצורך הוכחת הטענה בדבר השפעה כלשהי על המנוח.

פסק דין |29/01/2024 |משפחה – ראשון לציוןמאזכרים – 0 |עמודים – 13

ת"ע (פתח-תקוה) 41666-07-11- מ.צ. נגד האפוטרופוס הכללי במחוז ת"ל אביב

שמות השופטים: ויצמן צבי

על הצוואה כי בהשוואה לחתימות הדוגמה של החותם הרי שהחתימות שעל גבי הצוואה נראים כחיקוי חופשי, הדומה באופיו לצורת החיקוי של חתימת המנוחה. וכך גם מצא המומחה כי חתימות העד ס. על גבי הצוואה אינן זהות לדוגמאות חתימתו. עוד מוסיף המומחה ומציין בחוות דעתו כי בבדיקתו מצא כי דפי הצוואה מלוכלכים באופן האופייני למצבים בהם ניסו ליצור רושם של התיישנות באופן מלאכותי. 12. חוות הדעת אינה מפרטת לפרטי פרטים כיצד הגיע המומחה למסקנתו ואולם בשולי חוות דעתו ציין המומחה כי "ניתן לפרט ולהדגים את ממצאי חוות הדעת במסגרת של עדות מומחה תוך שימוש בצילומים מוגדלים מהמסמכים". מתוך שכך איפשרתי לב"כ התובע להוסיף ולחקור את המומחה על חוות דעתו גם אחר ששלח למומחה שאלות הבהרה לחוות דעתו. במהלך חקירתו הוסיף המומחה ופירט, תוך הבאת והצגת דוגמאות מצולמות מוגדלות, את הסיבות שהביאו למסקנתו על פיה החתימות על המסמך הנטען להיות צוואת המנוחה הינן מזויפות. בהמשך הדברים נדון במסקנות אלו. 13. מכל מקום, נוכח חוות דעת המומחה טוען הנתבע לדחיית התביעה לקיום צוואת המנוחה שכן כלל לא עסקינן במסמך צוואה אמיתי, ואילו התובע טוען כנגדו כי עסקינן בחוות דעת שגויה כאשר נראה בעליל שהמומחה שערכה קבע מראש את מסקנותיו ורק אחר כך נימקן בנימוקים קלושים שאין בהן ממש – בגדר נעיצת החץ ואח"כ סימון המטרה סביבו. האם הצוואה מזויפת 14. סע' 20 לחוק הירושה, התשכ"ה- 1965 (להלן – חוק הירושה) מפרט את הדרישות והתנאים לצוואה בעדים. וזו לשונו – "צוואה בעדים תהא בכתב, תצויין בתאריך ותיחתם ביד מצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו: העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור" כאשר הצוואה מקיימת את כל דרישות סע' 20 לחוק הירושה ואין חולק על אמיתותה הרי שהיא תקיפה לכל דבר.

פסק דין |02/09/2013 |משפחה – פתח תקווהמאזכרים – 4 |עמודים – 16

ת"ע (תל אביב) 15680-11-21- פלוני נגד אלמוני

שמות השופטים: ענת הלר כריש

לגישת הנתבע, בנוסח זה אין כדי לענות על דרישת סעיף 20 לחוק הירושה. איני מקבלת טענה זו, מן הנימוקים שלהלן. 28. תפקידם של העדים בצוואה בעדים הוא לקבל את הצהרת המצווה שזו צוואתו ולצפות במעשה החתימה שלו עליה. "היסוד העובדתי" הוא הצהרת המצווה וחתימתו, ו"היסוד הראייתי" הוא אישור העדים שהיסוד העובדתי התקיים. הצהרת המצווה שזו צוואתו, באה להבטיח את מודעות המצווה למהות המסמך שעליו הוא חותם כצוואתו. הדרישה נועדה להסרת כל ספק בדבר גמירת דעתו לתת לאותו מסמך נפקות משפטית של צוואה קודם החתימה על המסמך. הצהרת המצווה שזו צוואתו נועדה להעמיד את המצווה על רצינות המסמך והמעמד ולוודא שהצוואה אכן משקפת את רצונו החופשי והאמתי. אישור העדים על גבי הצוואה, כי הצוואה נחתמה בפניהם תוך שהמצווה הצהיר שזו צוואתו, נועד להוכיח כי העדים מילאו את תפקידם וכי המצווה הבין את תוכן צוואתו ואת המעמד בו הוא נתון (ש' שוחט, פגמים בצוואות (הוצאת סדן 2016) 43/42, להלן: פגמים בצוואות; ש' שילה פירוש לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 (הוצאת נבו 1995) 197, להלן: פירוש לחוק הירושה; ע"א 851/79 בנדל נ' בנדל, פ"ד לח(3) 101, 108-107, להלן: עניין בנדל; עמ"ש (מרכז) 44175-10-16 ר. ב נ' ע. מ ( 30.11.2017 )). 29. מכאן, כי מקום בו על פי אישור העדים, המצווה חתם בפניהם על צוואתו, הבין את תוכנה והיה מודע לכך שהפעולה שהוא עושה היא צוואה – הגשים אישור העדים את ייעודו ואין צורך לדרוש נוסח כזה או אחר דווקא. בעניין הצהרת המצווה נקבע בפסיקה כי זו אינה חייבת להיות בהתאם לנוסח הקבוע בסעיף 20 לחוק הירושה, אלא מה שנדרש הוא אמירה לפיה המצווה מודע לכך שהמסמך עליו הוא חותם הוא צוואתו (עמ"ש (ת"א) 38138-09-11 א' נ' ש' נ' א' מ' ק' ( 14.4.2013 ), להלן: עמ"ש 38138-09-11).

פסק דין |14/12/2023 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 0 |עמודים – 26

ת"א (תל-אביב) 7511/86- יהודה אלבוים נגד שבתאי נוסנבלט

שמות השופטים: מישר

עכ'פ בנסיבות אלה בהן הוא – מסיבות השמורות עמו – לא מילא כהלכה את השליחות האמורה שהוטלה עליו, אין בחסר שני הרכיבים הנ"ל בכתב הביטול כדי לגרוע – כפי שהוא גורס בעדותו – מהעובדה שאכן הוא זה שערך את כתב הביטול בעקבות בקשת המנוחה לביטול הצוואה שעשה עבורה קודם לכן והניח להליך הביטול להתבצע כפי שבוצע עם החסר האמור. המומחה הגרפולוגי מטעם מתנגדי קיום הצוואה, דר' נפתלי, לא יכול היה להופיע לחקירה נגדית מחמת מחלה. חרף זאת, וכשהנני ער למשתמע מכך, התרתי הגשת חוות דעתו ללא חקירה נגדית, ומטעמי "מראית העין של איזון" התרתי הגשת חוות הדעת של המומחה הגרפולוגי הנגדי, ורדה תמיר, גם כן ללא חקירה נגדית. (ע' 31/30 לפרטיכל). לאחר שעינתי בחוות הדעת ובנתון לאמור לעיל, הנני מעדיף את חוות דעתו של דר' נפתלי על פני זו של ורדה תמיר, אולם – כאמור – הגעתי לממצאי-מסקנתי הנ"ל גם ללא זיקה לאותן חוות דעת. חוק הירושה, תשכ"ה – 1965, דן בנושא ביטול צוואה ע"י המצווה בסעיף 36 שלו בו נאמר: – א) המצווה רשאי לבטל צוואתו, אם על ידי ביטול במפורש באחת הצורות לעשיית צוואה, ואם ע"י השמדת הצוואה; השמיד המצווה את הצוואה, חזקה עליו שהתכוון בכך לבטלה. ב) צוואה חדשה, אף אם אין בה ביטול מפורש של צוואה קודמת, רואים אותה כמבטלת את הקודמת במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת, זולת אם אין בצוואה החדשה אלא הוספה על האמור בצוואה הקודמת. המנוחה לא השמידה את צוואתה ולאחר פטירתה, כשפרצה לדירת המנוחה, מצאה המשטרה בדירה את הצוואה המקורית כשמחובר אליה כתב ביטול.

פסק דין |31/12/1990 |מחוזי – תל אביבמאזכרים – 1 |עמודים – 11

תמ"ש (נצרת) 42052-07-11- צ.מ. ואח נגד ל.ש. ואח

שמות השופטים: אסף זגורי

את כל הזכויות המגיעות לי, במידה וישנן כאלה, בשותפות שהייתה לו עם בעלי ז"ל הכל בהתאם להוראות ההסכם שנחתם ביניהם. " 42. אין חולק, כי עסקינן "בצוואה בעדים" כמשמעו דיבור זה בסעיף 20 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 להלן לשון סעיף החוק: "צוואה בעדים תהיה בכתב, תצוין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו; העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת-ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור". 43. בהתאם לסעיף 20 לחוק הירושה לעיל, על צוואה מסוג זה לעמוד במספר תנאים. בענייננו, הצוואה אשר קיומה מתבקש עומדת בכל התנאים הנדרשים: הצוואה נעשתה בכתב, נושאת תאריך, נחתמה בפני ועל ידי שני עדים אשר נכחו בביתה. מנוסח הצוואה עולה, כי שני העדים חתמו על הצהרה, כי המצווה חתמה בפניהם לאחר שאישרה בפניהם ובפני עו"ד כ. שזה רצונה. 44. כעולה מלשון הצוואה, רכושה של המנוחה יתחלק הלכה למעשה אך ורק בין שני ילדיה:ג. וצ. . 45. נדון כעת בטענת המתנגדים להשפעה בלתי הוגנת ואי כשירותה של המנוחה: שאלת נטל ההוכחה: 45.1. טענו התובעים, כי הנטל להוכחת הטענה רובץ על המתנגדים (ראה סעיף 17 לסיכומי המבקשים). סבורני, כי הדין הינו עמם. ככלל, נטל השכנוע מוטל על בעל-הדין המתנגד לקיום הצוואה ככל שלא נפלו בה פגמים צורניים ובעניינו אין חולק שלא נפלו פגמים צורניים בצוואה. 45.2. לעניין זה, יפים דברי פרופ' ש' שילה, "פירוש לחוק הירושה תשכ"ה -1965" (הוצאת נבו) בעמ' 232: "הלכה פסוקה וקבועה היא שכשלפנינו צוואה שעל פניה נתמלאו בה כל הדרישות הצורניות, חזקה שהיא תקפה, ועל הטוען לפסלותה הראיה.

פסק דין |19/12/2012 |משפחה – נצרתמאזכרים – 5 |עמודים – 41

ת"ע (תל אביב) 18595-01-17- ב.ש נגד א.ד.ש

שמות השופטים: סגלית אופק

לכן, ועל אף שאין דרישה בדין להמציא חוות דעת שכזו, אני סבורה שבנסיבות המיוחדות של העניין – אדם בגילה ובמצבה של המנוחה – סדר הדברים וצו ההיגיון מחייב את עורך הצוואה להקדים לחתימתה הפנייה של המצווה לבדיקה פסיכיאטרית, כדי שיהיה ברור מראש (ולא לאחר שהצוואה כבר נחתמה), שהמצווה כשיר לערוך צוואה. העובדה שהדבר לא נעשה פועלת, יחד עם יתר הראיות שהובאו בפניי, כנגד הנתבעת. סיכום ביניים 95. אני מקבלת את קביעתו של המומחה בחוות הדעת ובחקירה, שכן אלה מתיישבים, כאמור, עם מארג הראיות שהובאו בפני בית המשפט. 96. לאור כל האמור לעיל, שוכנעתי כי עלה בידי התובע להרים את נטל השכנוע, ולהוכיח שהמנוחה לא ידעה להבחין בטיבה של צוואה. לעומת זאת, לא עלה בידי הנתבעת לסתור את מסקנות המומחה בחוות הדעת, הנתמכת במסמכים הרפואיים ובעדויות שהובאו כאמור לעיל ואף בראיות שהניחה הנתבעת בעצמה. הטענה בדבר השפעה בלתי הוגנת 20 97. לנוכח המסקנה דלעיל, עקרונית אין צורך להוסיף ולהידרש לטענה, לפיה הנתבעת השפיעה השפעה בלתי הוגנת על המנוחה לחתום על הצוואה השנייה. אולם, ועל מנת לעשות את מלאכתי שלמה, אתייחס לעניין זה. 98. הוראת סעיף 30 לחוק הירושה קובעת: "הוראות צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית – בטלה". 99. הכלל הוא שנטל ההוכחה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת על המצווה מוטל על הטוען לקיומה "ולא די בהוכחת חשש בלבד להשפעה זו" (ע"א 53/88 מנהל נ' ברונדווין, פ"ד מו(1), 48 (1991)). 100. לכלל זה יש חריג בפסיקה "כאשר הנסיבות האופפות את המקרה מצביעות על קיומה של תלות של אדם אחד בזולתו, שהיא כה מקיפה ויסודית שניתן להניח כי נשלל רצונו החופשי והבלתי-תלוי שלאותו אדם במה שנוגע ליחסים שבינו לבין הזולת, כי אז אפשר לומר שהעשייה או פעולה שהיא בעליל לטובתו של זה האחרון היא תוצאה שלהשפעה בלתי-הוגנת מצדו, אלא אם הוכח היפוכו של דבר.

פסק דין |02/09/2019 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 3 |עמודים – 25

בש"א (תל-אביב-יפו) 14752/07- ש.פ ואח נגד האפוטרופוס הכללי

שמות השופטים: שפרה גליק

קודם שאגש לניתוח הבעיות שהונחו על המדוכה שבפני, אדרש לכמה הערות פרוצדוראליות מקדימות ולהלן: 7.1. ההערה המקדמית הראשונה מתייחסת לאופן הגשתו של ההליך הנדון בפני: הבקשה לתיקון צו ירושתה של המנוחה נפתחה בבית משפט זה כבקשה, ככל הנראה עקב כך שבאופן זה נפתח ההליך בבית המשפט המחוזי. לעניות דעתי, נכון יותר היה לפתוח את ההליך כתובענה (כפי הפרקטיקה הנוהגת בבית משפט זה). את הטעם לכך אני מוצאת בהוראת תקנה 27(ד) לתקנות הירושה, התשנ"ח-1998 המכילה הוראת ביצוע תחת הכותבת "תיקון או ביטול צו" הוראת ס"ק ד' קובעת לאמור: ". . . הועברה הבקשה לבית המשפט, יראו את מגיש הבקשה כתובע ואת היורש כנתבע בתובענה". אך את הטעם העיקר יש לראות בהוראת תקנה 12(8) לתקנות הירושה, התשנ"ח-1998 הקובעת כדלקמן: "12. תובענה מן המפורטות להלן, תוגש בתביעה נפרדת והיה מספר העניינים בה אשר יהיה (8) תובענה לתיקון צו ירושה או צו קיום והתנגדות. . . " לאור האמור לעיל, ברור מאליו שהבקשה הוגשה שלא כדבעי, ואולם ההכרעה בשאלה שעל המדוכה תיעשה עפ"י מהותה ולא עפ"י הסיווג ה"טכני" לכאורה של הבקשה, אך מכל מקום ברור שההחלטה הינה בגדר פסק דין. 7.2. הערה מקדימה שניה קשורה להתנהלות המבקשות: באת כוחן ביקשה להעיד ולפיכך התפטרה מן הייצוג. היא נחקרה, וזאת למרות היותה חתומה הן על הבקשה והן על תצהיר התומך בה, ואף הגישה סיכומים בתיק זה. עו"ד אייזן אמרה כי "לפי הדין אני בהחלט יכולה לתת תצהיר וגם להופיע, כי זה תצהיר טכני" (ראה בש"א 6357/08 שהוגשה במסגרת הבקשה הנדונה לפני ובה התבקש תיקון הפרוטוקול ע"י הוספה (בין היתר) של הציטוט לעיל – בקשה לה נעתרתי).

פסק דין |27/07/2008 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 1 |עמודים – 15

ת"ע (תל אביב) 29751-02-16- ח. ס. נגד ט. ג.

שמות השופטים: ארז שני

העדים יתקשו לבצע מטלה זו כאשר המצווה לא הצהיר בפניהם שזו צוואתו. 64. אבחן כעת את עדותו של עורך הצוואה, בהקשר לכך כי צוואת המנוחה אכן משקפת את רצונה, על אף הפגם שנפל בה. וכך מעדותו של עו"ד . . . . לפרוטוקול הדיון מיום 16/3/2017, בעמ' 68: "ש. כתוב שהגברת מ. מאשרת את הצוואה מתוך הכרה ברורה, דעה צלולה, רצון חופשי. ת. מה שכתוב, כתוב. ש. כשגברת . . . . ז"ל ערכה את הצוואה בפניך, איך היתה הסיטואציה אתה רשמת את הצוואה על-פי רצונם ת. בוודאי. ש. הסברת להם על מה הם חותמים ת. אני לא זוכר את המנוחה מ. , אבל בעיקרון, אני 25 שנה עורך דין ומופיע בבית-המשפט כמעט כל יום ובעיקרון, כשאני מכין צוואות ועשיתי המון צוואות, אז אני שומע את המנוחה, מסביר לה, מבין מה היא רוצה, מסביר לה את הכל ואז מחתים אותה". 13 ובעמ' 75: "ש. לבית-המשפט: אתה זוכר את זה ת. לא. אני אומר כי בעיקרון לא אחתים על חוות-דעת אם בידי חוות-דעת כי היא לא כשירה. לא היה דבר כזה בפניי ולא התרשמתי כך, כמו בכל צוואה. ש. לבית-המשפט: מתנהל קרב ירושה בחיים, מתנהל קרב ירושה על אפוטרופסות וכשאתה אומר שכל העניין הוא סתם צוואה רגילה ולא זכור לך כלום, זה סביר ת. כמו כל זוג, עשיתי המון צוואות. אני מדבר על דרך החתמה של צוואות. ש. לבית-המשפט: למה שום דבר לא משתייר בזכרונך הייתכן ת. אני זוכר את הזוג הזה, אבל מה היה בנסיבות, אני זוכר שם ייחודי". .

פסק דין |23/01/2019 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 1 |עמודים – 50

ת"ע (חיפה) 65125-06-15- עזבון המנוחה פ.כ. זל נגד ז.כ.

שמות השופטים: הילה גורביץ עובדיה

על בסיס טענה זו ביקשו נתבעים 1-14 כי יקבע שהמנוחה ביטלה צוואתה במסגרת הסכמים שונים עליהם חתמה במועד המאוחר לצוואה (אעיר כי טענתם שהסכמים אלו תקפים, ממילא מאיינת ומרוקנת מתוכן את טענתם כי המנוחה לא הייתה כשירה להבחין בטיבה של צוואה – טענה שנדחתה לגופה, כמפורט לעיל). 42. אלא שהנתבעים לא השכילו להצביע על מסמך המעיד על ביטול הצוואה כפי הוראות סעיף 36, התשכ"ה-1965. אין מחלוקת כי הצוואה לא הושמדה, לא הוצגה צוואה אחרת המאוחרת לצוואה שקיומה מבוקש בפניי – אם על ידי צוואה מבטלת את הצוואה מושא ההליך ואם כל צוואה אחרת. בסיכומיהם, טענתם זו התחלפה בטענה להיעדר גמירות דעת לאור תוכן הסכמי הפשרה שהוצגו. נתבעים 1-14 טענו שם כי "היעדר גמירות הדעת בא לידי ביטוי גם במסמכים שונים עליהם חתמה המנוחה ועל פיהם יושרו כל ההדורים עם ילדיה". אלא שמהמסמכים, העדויות והראיות שהוגשו עלתה תמונה הפוכה. למעשה הוכח, חד-משמעית, כי הצוואה משקפת את רצון המנוחה הפנימי, החופשי והאמיתי – הכל כפי שפרטתי לעיל בסעיף 30. 26 43. אשר לטענה כי הצוואה סתומה או לא ניתן להבין את כוונת המנוחה. כפי שצוין וצוטט לעיל, הוראות הצוואה פשוטות, ברורות וחד-משמעיות. מדובר בצוואה שמתפרסת על פני כחצי עמוד, אשר קובעת הוראות חד-משמעיות בלשון פשוטה. אי-הבהירות הנטענת ביחס לזוכים כאן, הוכרעה כפי סמכות בית המשפט בסעיף 32 לחוק הירושה התשכ"ה-1965, בהחלטה מיום 31.07.2018 . למעלה מן הדרוש אציין כי הוראת סעיף 33 לחוק הירושה התשכ"ה-1965, קובעת כי אם לא ניתן להבין מהוראת הצוואה למי ציווה המצווה, הרי שיש בכך להביא לביטול אותה הוראה ספציפית ולא לביטול הצוואה כולה (כל עוד נותרו הוראות הענקה בצוואה).

פסק דין |02/06/2022 |משפחה – חיפהמאזכרים – 1 |עמודים – 29

ת"ע (חיפה) 47344-11-18- עזבון המנוח ס.ע. זל נגד ס.ע.

שמות השופטים: הילה גורביץ עובדיה

על כן אני מאמצת את מסקנת המומחה שמונה מטעם בית המשפט ולפיה, התוספות בכתב יד הוספו ונכתבו על ידי המנוח. 29. משמעות הדבר כי המנוח ציין בכתב ידו, על גבי מסמך החזרת הצוואה לידו – כי צוואה זו בוטלה. עובדה זו תומכת במסקנתי כי המנוח ביטל את הצוואה על דרך השמדתה וכמי שתואר כאדם חשדן, קפדן, "עובד משרד האוצר" (עדות רו"ח סלאימה וגם עדות עו"ד שחאדה) – שמר לעצמו "אסמכתא" אודות הפקדתה ומשיכתה של צוואה שביטל. 30. כפי צוטט לעיל , סעיף 36(א) לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 מאפשר ביטול מפורש באחת מהדרכים לעריכת צוואה. מעת שקבעתי כי התוספות בכתב יד הם בכתב ידו של המנוח, ניתן לבחן האם זהו מסמך ביטול צוואה בכתב יד. 31. הדרך לעריכת צוואה בכתב יד קבוע בסעיף 19 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965. נאמר שם כי "צוואה בכתב יד תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו". סעיף 25 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 כי מרכיב יסוד-תנאי בלעדיו אין,להיותו של מסמך, "צוואה בכתב יד" כי כל המסמך יהיה כתוב בכתב ידו של המצווה. אין מחלוקת כי רכיב יסוד זה אינו מתקיים – שהרי המסמך כולל תאריך מודפס, תיאור הצוואה מודפס ורק הציווי "מבוטלת" וחתימת המנוח הן בכתב ידו. 32. עיקרון כיבוד רצון המת-המצווה, שבתי המשפט מצווים להיות מונחים על ידו בעת קיום צוואות, פרשנותן וקיומן, חל גם בנוגע לביטולם של צוואות. ראו ע"א 719/97 אהרן נ' אהרוני, פ"ד נד(3) 469, 479 וגם ע"א 724/87 גולד נ ג ד, פ"ד מח(1) 22, 28 (1993); ע"א 1900/96 טלמצ'יו נ' האפוטרופוס הכללי, פ"ד נג(2) 817, 826 (1999); בע"מ 11116/08 פלוני נ' אלמוני, מיום 05.07.2012 , סעיף 19 לפסה"ד.

החלטה |07/08/2022 |משפחה – חיפהמאזכרים – 0 |עמודים – 14
ת"ע (תל-אביב-יפו) 42816-09-12- א.ר.א. ואח נגד י.מ. ואח

שמות השופטים: טובה סיון

מאחר שמסמך ביטול הצוואות עומד בתנאים הצורניים של צוואה בעדים, בהתאם לאמור בס' 20 לחוק הירושה תשכ"ה 1965 (להלן: "חוק הירושה"): מתמלאת דרישת הכתב, מצוין בו תאריך, הוא נחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהמנוחה הצהירה בפניהם שזו צוואתה, והעדים אישרו באותו מעמד בחתימת ידם שהמצווה הצהירה וחתמה כאמור – יש לבחון את המסמך מבחינת תוכנו. וליתר דיוק השאלה הינה: האם מסמך שתוכנו נגטיבי, דהיינו שאין בו הוראה מעניקה, יכול להיחשב כצוואה. 9. חוק הירושה אינו מגדיר מהי צוואה, כשם שאינו מגדיר מהו עיזבון. ניתן ללמוד מהי צוואה, מתוך סעיפים בחוק הירושה, כדוגמת ס' 40 לחוק הירושה, אשר זה נוסחו: "נושא הצוואה אדם רשאי לצוות לאחד או לאחדים – (1) כל עזבונו או חלק יחסי מכל עזבונו; (2) נכס מנכסי עזבונו או טובת הנאה מעיזבונו". וס' 54(ג) לחוק הירושה, אשר זה נוסחו: "(ג) צוואה יכול שתהיה בלשון מתנה, מחילה או הודעה או בכל לשון אחרת". מסעיפים אלה ניתן להסיק כי בצוואה יש משום הענקה, כשם שגם בירושה על פי דין יש הענקה. 10. מה דינו של מסמך, כבענייננו, שעל פניו הוא צוואה אולם תוכנו נגטיבי – אינו מעניק דבר, וכל מהותו הוא ביטול צוואות חיפוש בפסיקת ביהמ"ש העליון מעלה התייחסות למקרים דומים, בהם בחר מוריש להדיר/ לנשל את יורשיו הפוטנציאליים מעיזבונו בלבד, או לחילופין מקרה בו בצוואה היתה הוראה מעניקה, אולם זו התבטלה וכל שנותרה היא "צוואה" עם הוראה מדירה, בלבד. במקרים אלה, קבע ביהמ"ש העליון הלכה לפיה הדין שלנו אינו מכיר בצוואה נגטיבית: בע"א 122/86 משה שפיר נ' סם קלבינסקי, פ"ד מד(1), 738, נקבעה ההלכה כי צוואה חייבת להיות מעניקה ואינה יכולה להיות רק מדירה.

פסק דין |10/06/2013 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 1 |עמודים – 8

ת"ע (תל אביב) 50966-06-21- פלונית נגד ' אלמונית

שמות השופטים: יהורם שקד

כבר בפתח פרק זה אבקש להקדים את המאוחר ולומר כי על אף עננת הספק האופפת את פעולות האשה בסמוך לעריכת הצוואה ואת היעדר העקביות בחלק מן העדויות שהובאו מטעמה, מצאתי-ולא בנקל הגעתי למסקנתי זו-כי לא עלה בידי הילדים לעמוד בנטל הנדרש לביטול הצוואה, הרובץ לפתחם בראי הנחת המוצא של חוק הירושה, תשכ"ה-1965 (להלן: החוק) לפיה הצוואה כשרה ובראי החזקות שעוגנו בפסיקה, כפי שיובא להלן. 16. להלן אבחן את שלוש טענות ההתנגדות: אי כשירות, השפעה בלתי הוגנת ומעורבות. ג.1.-האם היה המנוח כשיר לצוות בעת שחתם על הצוואה? 17. סעיף 26 לחוק מורה כי: "צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול-דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה-בטלה". בפסיקה פורשה ידיעת המצווה להבחין בטיבה של צוואה כמשמעותה בסעיף 26 לחוק כהבנת המצווה בעת עריכת הצוואה שהוא חותם על צוואה, שהוא מצווה את רכושו ולמי הוא מצווה אותו, ידיעת המצווה את היקף רכושו ומודעותו בעת עריכת הצוואה לציפיותיהם של המוטבים בצוואתו ושל המודרים ממנה (ר' ע"א 5185/93 היועץ המשפטי לממשלה נ' מרום, פ"ד מט(1) 318, 328 ב-ג (1995), להלן: עניין מרום). 18. בבחינת ידיעת המצווה להבחין בטיבה של צוואה, המשקל הרב ביותר יינתן לחומר ראייתי מיום עריכת הצוואה. כפי שנקבע בעניין מרום, "הכרזה על בטלותה של צוואה הינה מעשה חמור וכבד משקל, ועד שיסיק כי פלוני לא ידע להבחין בטיבה של צוואה, ידרוש בית המשפט ראיות ספציפיות יותר וחד-משמעיות יותר-וליום עריכת הצוואה דווקא" (שם, עמ' 328 ו-ז, הדגשות לא במקור).

פסק דין |23/06/2024 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 0 |עמודים – 14

ת"ע (אשדוד) 22287-10-18- xxx נגד ' xxx

שמות השופטים: כרמית חדד

ואה), כולן מעידות כי המדובר במעמד חריג שאינו שגרתי בעריכת צוואה ועל כן עדות עוה"ד על האופן בו הוא עורך צוואות באופן כללי אין בה כדי להשליך בהכרח על עריכת הצוואה דנן ובהחלט שלא ניתן להסתפק בעדות עוה"ד שאינה מציגה גרסה פוזיטיבית סדורה ומלאה בכל הנוגע לבירור שערך עוה"ד לוודא רצונו והבנתו של המנוח הספציפי. יש לומר כי דווקא במעמד ובנסיבות כה חריגות מצופה היה כי עוה"ד והעדות יזכרו פרטי הפגישה החריגה והעובדה שעוה"ד והעדות התייחסו בשוויון נפש למעמד כאילו הוא סטנדרטי ומאפיין עריכת צוואות, אינה מניחה את הדעת. בהקשר זה יש לציין כי כאמור לעיל עוה"ד העיד כי המעמד תועד בוידאו אולם התיעוד נעלם וזאת מבלי שבא פירוט על אודות הסיבה והאופן שתיעוד זה נעלם, היכן אוחסן, האם הועבר לידי התובע וכו'. בשים לב לנסיבות כמפורט לעיל והקשר של התובע בלבד לעוה"ד ולעריכת הצוואה יש להניח גם חסר ראייתי זה לפתחו של התובע ולחובת גרסתו. עוד ראוי לציין כי גם העובדה שהמנוח לא קיבל לידיו עותק מהצוואה, לא נטען כי הוא שאל את עוה"ד היכן הצוואה ומדוע הוא אינו מותיר עותק ממנה בידיו מעלה ספק של ממש ביחס להבנתו של המנוח את מעמד החתימה, את עצם החתימה ואת מהות המסמך עליו חתם או הוחתם. 16. בנוסף העידו שתי העדות לצוואה, שתיהן עובדות במשרדו של עוה"ד אחת מהן היא אשתו של עוה"ד. העדה הראשונה העידה שהיא זוכרת שהמנוח סיפר סיפורים ובדיחות וכי הוא שיתף פעולה. העדה לא זכרה אם המנוח חתם בעצמו ומגוף הצוואה ראתה והעידה שהוא חתם בטביעת אצבע (עמ' 36 ש' 22/32 לפרוטוקול הדיון מיום 20.01.2022 ).

פסק דין |18/09/2024 |משפחה – אשדודמאזכרים – 0 |עמודים – 30

ת"ע (תל אביב) 2320-08-20- פ.ג.ש נגד ' פ.ש

שמות השופטים: סגלית אופק

הם לא ישבו אצל התובעת בבית ויתקשרו אליי" (עמ' 50, ש' 11/10, 33). ברם, הנתבע לא ביקש דוח איכון לאשש את טענתו לעניין מקום הימצא הנפשות הפועלות. על כן לא סתר הנתבע את גרסתה של התובעת: "הפעם הנוספת שהיינו עם העו"ד שלנו" (עמ' 112, ש' 19/18). 56. אמנם, אינני מטילה דופי במהימנות הגב' אנקונה אשר עוסקת בהשוואת כתב יד ולבדיקת מסמכים "52 שנה אני מעידה בבתי משפט ובודקת מסמכים, מתוכם 35 שנה במשטרת ישראל" (עמ' 125, ש' 7; עמ' 130, ש' 31/30). עם זאת, המגבלות שיש באופן אינהרנטי בכל חוות דעת בעניין השוואת כתב יד, לצד יתר העדויות, ובייחוד דבריה של הנוטריונית בשיחה, הביאו אותי לכלל מסקנה כי אין ליתן משקל לחוות הדעת. 57. לאור האמור לעיל, לא עלה בידי הנתבע להניח ראיות בכמות ו/או ברף הראייתי הנדרש על מנת לעורר ספק באשר לאמיתות החתימה במידה של הטיית מאזן ההסתברויות. 58. למעלה מהנדרש, יוער כי בספרו של דה לוי בעמ' 193-192 נכתב כי: "סעיף 22(א) לחוק הירושה מאפשר למצווה לומר בעל פה את דבר הצוואה בפני הרשות, בענייננו: הנוטריון, ובמקרה כזה על הנוטריון לרשום את הצוואה ולחתום עליה לבדו, והצוואה תהיה בת תוקף. במציאות זהו מקרה לא שגרתי. בדרך כלל כאשר אדם עורך צוואה בפני נוטריון, הוא גם חותם עליה בפניו. אך טופס מס' 10א הנ"ל אינו נותן מענה למצב שבו המצווה חותם על צוואתו בפני הנוטריון, והטופס אינו דורש לציין את עובדת החתימה. הואיל וחתימת המצווה על צוואתו היא מעיקרי הצוואה, מן הראוי כי הנוטריון יציין את עובדת החתימה בפניו באישור עשיית הצוואה". עם זאת, הפסיקה קובעת כי חתימת המצווה על הצוואה אינה בבחינת מרכיב יסוד בהתאם לסעיף 22(ב) לחוק הירושה [ע"מ (י-ם) 729/05 ד"ר יעל סובול נ' לויטין ( 9.8.2005 ) פסקה 17; עמ"ש (י-ם) 13612-12-12 דרוויש נ' דרוויש ( 15.7.2013 )].

פסק דין |14/04/2024 |משפחה – תל אביבמאזכרים – 0 |עמודים – 28

חקיקה רלוונטית:

תקנות ההוצאה לפועל, התש"ם-1979

סעיף: 28ג. ייצוג על ידי עורך דין

28ג. (א) לשכת ההוצאה לפועל לא תקבל ייפוי כוח שהועבר לעורך דין אחר, אלא בצירוף הסכמתו הנפרדת והמפורשת של הלקוח בכתב, בהתאם לסעיף 18 לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית), התשמ"ו-1986. (ב) הושעה עורך דין מלשכת עורכי הדין לפי סעיף 68(4) לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961 (להלן-חוק לשכת עורכי הדין), תסיר מערכת ההוצאה לפועל את שמו של עורך הדין האמור מלשמש מייצג בתיק ותשלח לבעל הדין שאותו מייצג עורך הדין הודעה על ההשעיה; על בעל הדין המבקש כי עורך הדין שהושעה ישוב וייצגו, להפקיד ייפוי כוח חדש בתיק בתום תקופת ההשעיה; הוצא עורך דין מהלשכה כאמור בסעיף 68(5) לחוק לשכת עורכי הדין, תשלח לשכת ההוצאה לפועל הודעה לבעל הדין שאותו מייצג עורך הדין, על הוצאתו. (ב1) נמסרה למערכת ההוצאה לפועל הודעה על פקיעת חברותו של עורך דין המייצג זוכה או חייב מלשכת עורכי הדין לפי סעיפים 48 או 93(ו) לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961, תסיר מערכת ההוצאה לפועל את שמו של עורך הדין האמור מלשמש מייצג בתיק ותשלח לבעל הדין שאותו מייצג עורך הדין הודעה על הפקעת חברותו בלשכה; על בעל הדין המבקש כי עורך הדין ישוב וייצגו, להפקיד ייפוי כוח חדש בתיק לאחר תום פקיעת החברות. (ב2) נודע למערכת ההוצאה לפועל כי עורך דין המייצג זוכה או חייב, או משמש ככונס נכסים, נפטר, יחולו הוראות אלה: (1) אם עורך הדין שנפטר, מייצג את הזוכה-יעכב מנהל מערכת ההוצאה לפועל באופן מיידי את הכספים וההליכים בתיק וישלח הודעה על כך לזוכה; (2) חלפו 30 ימים מהמועד שבו נודע למערכת ההוצאה לפועל על פטירת עורך הדין, ולא

חוק הירושה, תשכ"ה-1965

סעיף: 160. ביצוע ותקנות ושינוי התוספת הראשונה והתוספת השנייה

160. (א) שר המשפטים ממונה על ביצוע חוק זה והוא רשאי להתקין תקנות בכל ענין הנוגע לביצועו, וכן בענינים אלה: (1) עשיית צוואה בפני רשות בחוץ-לארץ והפקדת צוואה בחוץ-לארץ; (2) רישום מרכזי של צוואות שנעשו בפני רשות ושל צוואות שהופקדו; (3) מתן הודעה אישית למעוניינים נוסף על הודעה ברבים; מתן הודעה אישית או הודעה ברבים במקרים נוספים על אלה המפורטים בחוק זה; הודעות ברבים, ובכלל זה צורתן של הודעות ברבים ודרכי פרסומן, לרבות מועדי פרסומן, בארץ ובחוץ לארץ; (4) חשבונות שעל מנהלי-עזבון לנהלם; (5) סדרי הדין; (6) מועדים שבסדרי דין, לרבות מועדים לענין בקשה שהוגשה לבית דין דתי; (7) אגרות, שכר והוצאות. (ב) תקנות לפי פסקאות (6) ו-(7) של סעיף קטן (א) טעונות אישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת. (ג) שר המשפטים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי, בצו, לשנות את התוספת הראשונה; הוראות סימן ה' 1 בפרק השישי יחולו על רשויות המנויות בתוספת הראשונה שלוש שנים מיום שנקבעו בחוק זה או לפיו, בתוספת הראשונה, ושר המשפטים רשאי להאריך בדרך האמורה את התקופה, לעניין רשות מסוימת, לתקופה אחת נוספת של שלוש שנים. (ד) שר המשפטים רשאי, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, לשנות בצו את התוספת השנייה.

חוק למתן שירותים חיוניים מרחוק (נגיף הקורונה החדש – הוראת שעה), התש"ף-2020

סעיף: 12. דיווח לכנסת

עשיית צוואה בפני רשות תקנה 7 לתקנות הירושה הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה 34. מסירת צוואה תקנה 8 לתקנות הירושה הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה ?טור א' השירות החיוני טור ב' החיקוק שלפיו ניתן שירות חיוני טור ג' הגוף הציבורי נותן השירות החיוני טור ד' הגורם הממונה לקביעת הוראות לעניין מתן שירות מרחוק טור ה' מקום פרסום ההוראות לעניין שירות מרחוק 35. הגשת בקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה תקנה 14 לתקנות הירושה הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה 36. הגשת התנגדות לבקשה למתן צו ירושה או צו קיום צוואה סעיף 67 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן – חוק הירושה) הרשם לענייני ירושה שר המשפטים אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה 37. התנגדות לבקשה למתן צו ירושה או צו קיום צוואה ולבקשה למינוי מנהל עיזבון תקנה 19 לתקנות הירושה, לרבות כפי שהוחלה בתקנה 33 לתקנות האמורות הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה ?טור א' השירות החיוני טור ב' החיקוק שלפיו ניתן שירות חיוני טור ג' הגוף הציבורי נותן השירות החיוני טור ד' הגורם הממונה לקביעת הוראות לעניין מתן שירות מרחוק טור ה' מקום פרסום ההוראות לעניין שירות מרחוק 38.

חוק לשכת עורכי-הדין, התשכ"א-1961

סעיף: [תיקון התשפ"ד (מס' 2)]

טור א' סוג המסמך טור ב' תקופת השמירה 1. צוואה התקופה שעד למסירת הצוואה במקור לרשם לענייני ירושה לפי סעיף 75 לחוק הירושה, התשכ"ה-1965, או בהתאם לדרישת המצווה בכתב. 2. שטר כהגדרתו בפקודת השטרות שבע שנים מיום שנולדה לראשונה עילת תובענה על פי השטר לפי סעיף 96 לפקודת השטרות או תקופה ארוכה יותר אם עורך הדין והלקוח הסכימו עליה בכתב, ואם נמסרה לעורך הדין הודעת ויתור על טענת התיישנות שנרשמה לפי סעיף 96(א) לפקודת השטרות – בהתאם לרישום האמור. טור א' סוג המסמך טור ב' תקופת השמירה ?3. מסמכים שעניינם עסקה במקרקעין או הליך במקרקעין, ובכלל זה הסדר או רישום, בישראל או באזור; לעניין זה, "האזור" – כהגדרתו בתקנות שעת חירום (יהודה והשומרון – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), התשכ"ז-1967, כפי שהוארך תוקפן ותוקן נוסחן בחוק, מעת לעת 25 שנים או תקופה אחרת אם עורך הדין והלקוח הסכימו עליה בכתב. 4. חומר ארכיוני שעניינו עסקה או הליך שדין זר חל עליהם לפי תקופת ההתיישנות הקבועה בדין הזר לגבי אותו סוג של חומר ארכיוני, או תקופה אחרת אם עורך הדין והלקוח הסכימו עליה בכתב

פקודת הירושה

סעיף: 2. פירוש

2. בפקודה זו יהיו למונחים הבאים הפירושים דלקמן, מלבד אם ענין הכתוב יחייב פירוש אחר – "אדמת-מולק" כוללת כל קרקע, פרט לקרקע-מירי, העוברת בירושה או טובות-ההנאה שבה; "אדמת-מירי" כוללת אדמת-וקף וכל הקרקעות האחרות שחל עליהן, בתוקף הוראותיו המפורשות, החוק העותומני מיום 3 ברביע אל אוול, 1331 להג'רה, הדן בירושת-מקרקעים, וכן כל טובת-הנאה רשומה באותן הקרקעות; "בית-דין של עדה" פירושו בית-דין היושב לדין בתוקף השיפוט שנמסר למוסדות המנהלים של עדה דתית, אך אין הוא כולל בית-דין מושלמי דתי; "בית-משפט אזרחי" פירושו בית-משפט שנוסד ע"י הממשלה והיושב לדין בהרשאתה, אך אין הוא כולל בית-דין דתי; "החוק העותומני" פירושו החוק הזמני מיום 3 ברביע אל אוול, 1331 להג'רה, הדן בירושת-מקרקעים, כמפורש בתוספת השניה לפקודה זו; "מבצע צוואה" פירושו אדם שנתמנה בצוואה כמוציא לפועל את צוואתו של המת; "מטלטלים" כוללים כל רכוש פרט למקרקעים, וביחוד כל יבול או פרי הקיימים או גדלים, אף אם לא נקצר היבול מן הקרקע או לא נקטף הפרי מן העץ; "מקרקעים" כוללים אדמת-מירי ואדמת-מולק; "נכרי" פירושו כל שהוא נכרי בגדר סעיף 59 של דבר המלך במועצה על ארץ-ישראל, 1922; "נספח לצוואה" פירושו תעודה בכתב שנערכה בקשר עם צוואה, ובאה לבאר צוואה, להוסיף עליה או לבטלה, כולה או מקצתה; "עדה דתית" ו "עדה" פירושן עדה המפורטת בתוספת הראשונה לפקודה זו או כל עדה אחרת ששר המשפטים יוסיף אותה בצו לתוספת האמורה; "עזבון" כולל כל נכסי-מטלטלים הכלולים בירושה; "צוואה" פירושה הצהרה חוקית בכתב שבה מגלה המצווה את רצונו כדת מה לעשות ברכושו לאחר מותו, והיא כוללת נספח לצוואה; "תעודת קיום-צוואה" פירושה תעודה בכתב הניתנת ע"י בית-משפט אזרחי והמכריזה שצוואתו של המת הוכחה כהלכה.

חוק הירושה, תשכ"ה-1965

סעיף: 68. ראיות

68. (א) עובדת-מותו של אדם וזמן-מותו טעונים הוכחה בתעודת-מוות או בהצהרת-מוות, זולת אם התיר בית-המשפט או הרשם לעניני ירושה, מטעמים מיוחדים שיירשמו, להוכיחם באופן אחר. (ב) צוואה, למעט צוואה בעל-פה, טעונה הוכחה בהגשת המקור; הוכח שהמקור נשמד בדרך או בנסיבות שאין בהן כדי לבטל את הצוואה, או שאי-אפשר להגיש את המקור, רשאי בית-המשפט או הרשם לענייני ירושה להתיר הוכחת-הצוואה בהגשת העתק או באופן אחר ואולם, היה המקור מחוץ לישראל ולא ניתן להגישו, וניתן צו קיום על ידי ערכאה שיפוטית או רשות מוסמכת מחוץ לישראל – לא תהיה הצוואה טעונה הוכחה בהגשת המקור לפי סעיף זה אם הוכח צו הקיום האמור בדרך של הוכחת תעודת חוץ לפי סעיף 30 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971.

חוק הירושה, תשכ"ה-1965

סעיף: 22. צוואה בפני רשות

22. (א) צוואה בפני רשות תיעשה על-ידי המצווה באמירת דברי-הצוואה בעל פה בפני שופט, רשם של בית-משפט, או רשם לעניני ירושה, או בפני חבר של בית-דין דתי, כמשמעותו בסעיף 155, או בהגשת דברי-הצוואה בכתב, על-ידי המצווה עצמו, לידי שופט או רשם של בית משפט, רשם לעניני ירושה או חבר בית-דין דתי כאמור. (ב) דברי-הצוואה כפי שנרשמו על-ידי השופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית-הדין הדתי או כפי שהוגשו לידו, ייקראו בפני המצווה, הוא יצהיר שזו צוואתו, והשופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית-הדין הדתי יאשר בחתימתו על פני הצוואה שהיא נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור. (ג) נכתבה הצוואה בלשון שהמצווה אינו שומע, תיקרא בפניו בתרגום ללשון שהוא שומע, והמתרגם יאשר זאת על פני הצוואה. (ד) במקום קריאת הצוואה או תרגומה בפני המצווה יכולה לבוא קריאתה או קריאת תרגומה על-ידי המצווה עצמו. (ה) צוואה שנעשתה בפני רשות מותר להפקידה אצל רשם לעניני ירושה. (ו) צוואה בפני רשות תהיה ראיה לכאורה שהאדם הנקוב בה כמצווה עשה את הצוואה ושנעשתה ביום ובמקום הנקובים בה כיום העשיה ומקומה. (ז) לענין סעיף זה דין נוטריון כדין שופט.

תקנות בתי הדין השרעיים (דרכי המצאה), התשפ"ג-2022

סעיף: 2. הגדרות

ים; "עורך דין" – מי שהוא עורך דין לפי סעיף 42 לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961, לרבות טוען שרעי כהגדרתו בתקנות הטוענים השרעיים, התשכ"ג-1963; "תצהיר" – תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה, ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה הזרה שבה ניתנה ההצהרה, לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצה רה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות לביצוע אמנת האג (ביטול אימות מסמכי חוץ ציבוריים), התשל"ז-1977, שמאמתת את חתימת הנוטריון על גבי ההצהרה ומאשרת כי הוא אכן נוטריון לפי דיני אותה מדינה

חוק הירושה, תשכ"ה-1965

סעיף: 67א. מתן צו ירושה וצו קיום על ידי בית המשפט

67א. (א) על אף האמור בסעיף 66(א), בקשה לצו ירושה או לצו קיום שהוגשה לרשם לעניני ירושה תועבר לבית המשפט בכל אחד מאלה: (1) הוגשה התנגדות לבקשה; (2) המדינה או מוסד ממוסדותיה הם צד לבקשה; (3) היועץ המשפטי לממשלה או בא-כוחו ראו לנכון ליזום הליך לענין הבקשה או להצטרף להליך; (4) האפוטרופוס הכללי מייצג בבקשה אדם שהאפוטרופוס הכללי מנהל את רכושו או נעדר; (5) – (7) (נמחקו); (8) הרשם לעניני ירושה ראה לנכון להעביר את הבקשה לבית המשפט. (ב) בקשה שהדיון בה הועבר לבית המשפט לפי סעיף קטן (א), יראו אותה כתובענה לפי סעיף 1 לחוק בית המשפט לעניני משפחה, התשנ"ה-1995, ובית המשפט רשאי להצהיר על זכויות היורשים כאמור בסעיף 66. (ג) נתן בית המשפט צו ירושה או צו קיום לפי סעיף זה, יועבר העתק הצו לרשם לעניני ירושה לשם רישום לפי סעיף 73ד.

חוק למתן שירותים חיוניים מרחוק (נגיף הקורונה החדש – הוראת שעה), התש"ף-2020

סעיף: 12. דיווח לכנסת

התנגדות לבקשה למתן צו ירושה או צו קיום צוואה ולבקשה למינוי מנהל עיזבון תקנה 19 לתקנות הירושה, לרבות כפי שהוחלה בתקנה 33 לתקנות האמורות הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה ?טור א' השירות החיוני טור ב' החיקוק שלפיו ניתן שירות חיוני טור ג' הגוף הציבורי נותן השירות החיוני טור ד' הגורם הממונה לקביעת הוראות לעניין מתן שירות מרחוק טור ה' מקום פרסום ההוראות לעניין שירות מרחוק 38. תיקון או ביטול של צו ירושה או של צו קיום צוואה תקנה 27 לתקנות הירושה הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה 39. בקשה למינוי מנהל עיזבון תקנה 31 לתקנות הירושה הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה 40. הגשת פרטה ודוחות תקנות 38 ו–41 לתקנות הירושה הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה ?טור א' השירות החיוני טור ב' החיקוק שלפיו ניתן שירות חיוני טור ג' הגוף הציבורי נותן השירות החיוני טור ד' הגורם הממונה לקביעת הוראות לעניין מתן שירות מרחוק טור ה' מקום פרסום ההוראות לעניין שירות מרחוק 41. רישום מכר תקנות 9 עד 14 ו–16 לתקנות המקרקעין (ניהול ורישום), התשע"ב-2011 (להלן – תקנות המקרקעין) רשם המקרקעין הממונה על המרשם אתר האינטרנט של הרשות לרישום והסדר זכויות במקרקעין 42.

חוק הירושה, תשכ"ה-1965

סעיף: 25. קיום צוואה על אף פגם או חסר בצורתה

25. (א) התקיימו מרכיבי היסוד בצוואה, ולא היה לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט, לפי העניין, ספק כי היא משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, רשאי הוא, בהחלטה מנומקת, לקיימה אף אם נפל פגם בפרט מן הפרטים או בהליך מן ההליכים המפורטים בסעיפים 19, 20, 22 או 23 או בכשרות העדים, או בהעדר פרט מן הפרטים או הליך מן ההליכים כאמור. (ב) בסעיף זה "מרכיבי היסוד בצוואה" הם: (1) בצוואה בכתב יד כאמור בסעיף 19 הצוואה כולה כתובה בכתב ידו של המצווה; (2) בצוואה בעדים כאמור בסעיף 20 – הצוואה בכתב והמצווה הביאה בפני שני עדים; (3) בצוואה בפני רשות כאמור בסעיף 22 – הצוואה נאמרה בפני רשות או הוגשה לרשות, על ידי המצווה עצמו; (4) בצוואה בעל פה כאמור בסעיף 23 – הצוואה נאמרה על ידי המצווה עצמו בפני שני עדים השומעים את לשונו בעת שהיה שכיב מרע או בעת שראה את עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות.

צו הירושה (העברת צוואות מופקדות מבתי המשפט להפקדה אצל הרשמים לעניני ירושה), התשנ"ח-1998

סעיף: 1. העברת צוואות

1. (א) הצוואות המופקדות בבתי המשפט יועברו אל הרשמים לעניני ירושה במקומות המפורטים להלן: ממקום למקום (1) בתי המשפט במחוז ירושלים הרשם לעניני ירושה במחוז ירושלים; (2) בתי המשפט במחוזות תל-אביב והמרכז הרשם לעניני ירושה במחוזות ת"א והמרכז; (3) בתי המשפט במחוזות חיפה והצפון הרשם לעניני ירושה במחוזות חיפה והצפון; (4) בתי המשפט במחוזות באר-שבע והדרום הרשם לעניני ירושה במחוזות באר-שבע והדרום. (1) בתי המשפט במחוז ירושלים הרשם לעניני ירושה במחוז ירושלים; (2) בתי המשפט במחוזות תל-אביב והמרכז הרשם לעניני ירושה במחוזות ת"א והמרכז; (3) בתי המשפט במחוזות חיפה והצפון הרשם לעניני ירושה במחוזות חיפה והצפון; (4) בתי המשפט במחוזות באר-שבע והדרום הרשם לעניני ירושה במחוזות באר-שבע והדרום. (ב) מנהל בתי המשפט והממונה הארצי יקבעו את סדרי העברת הצוואות מבתי המשפט במחוזות השונים אל הרשמים לעניני ירושה.

תקנות הנוטריונים, התשל"ז-1977

סעיף: 23. צוואה

23. (א) נעשתה צוואה בפני נוטריון לפי סעיף 22 לחוק הירושה, ימסור הנוטריון את הצוואה למצווה. (א1) ביקש המצווה מנוטריון להפקיד צוואה שנעשתה בפניו כאמור בתקנת משנה (א) אצל הרשם לענייני ירושה, יפקיד הנוטריון את הצוואה בתוך שלושים ימים מיום עשייתה; ההפקדה תהיה בדרך של מסירת הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה בדרך של התייצבות הנוטריון אצל הרשם לענייני ירושה שבאזור פעולתו נעשתה הצוואה או באופן מקוון באמצעות אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, לפי העניין, על חשבון המצווה. (ב) נוטריון ינהל פנקס צוואות וירשום בו את מועד עריכת הצוואה, שם המצווה, המספר הסידורי של האישור הנוטריוני, אזור הפעולה ושם הרשם לעניני ירושה שאצלו הופקדה הצוואה ומועד הפקדתה; לכל רישום יהא מספר סידורי שוטף לפי מועד הפקדתה של הצוואה, או מועד מסירתה לידי המצווה, לפי הענין. (ג) הופקדה צוואה שתקנה זו חלה עליה יצרף הנוטריון לעותק האישור על עריכת הצוואה שישמור בידיו את אישור הרשם לעניני ירושה על הפקדתה וימציא למצווה, לפי דרישתו, העתק מאושר ממנו. (ד) על אף האמור בתקנה 22, נודע לנוטריון על מות המצווה, ימסור הנוטריון את הצוואה המקורית לרשם לענייני ירושה באופן מיידי כאמור בסעיף 75 לחוק הירושה; הנוטריון ישמור בידיו העתק צילומי של הצוואה, ויצרף אליו את אישור הרשם לענייני ירושה בדבר מסירת הצוואה, וירשום את דבר הוצאת הצוואה בפנקס המנוהל לפי תקנה 26(ג).

חוק הירושה, תשכ"ה-1965

סעיף: 72. תיקון וביטול של צו ירושה ושל צו קיום

72. (א) נתן רשם לעניני ירושה או בית משפט צו ירושה או צו קיום, רשאי כל אחד מהם, לגבי צווים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצו; ואולם ראה רשם לעניני ירושה שלא להיזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפני מתן הצו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה, יעביר את הבקשה לבית המשפט. (ב) תוקן או בוטל צו ירושה או צו קיום לפי הוראות סעיף קטן (א), יודיע על כך הרשם לעניני ירושה ברבים וליורשים על פי דין או לנהנים על פי הצוואה.

חוק למתן שירותים חיוניים מרחוק (נגיף הקורונה החדש – הוראת שעה), התש"ף-2020

סעיף: 12. דיווח לכנסת

הגשת תביעת חוב בידי נושה שאינו מיוצג בהליך פשיטת רגל שחלות לגביו ההוראות לפי פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980, כאמור בסעיף 373 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018 תקנה 76(א) לתקנות פשיטת הרגל, התשמ"ה-1985 הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה 31. מסירת בקשה לפירוק על ידי תאגיד המתפרק בהתאם להוראות תקנה 4 לתקנות החברות (פירוק), התשמ"ז-1987 תקנה 4 לתקנות החברות (פירוק), התשמ"ז-1987 הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה ?טור א' השירות החיוני טור ב' החיקוק שלפיו ניתן שירות חיוני טור ג' הגוף הציבורי נותן השירות החיוני טור ד' הגורם הממונה לקביעת הוראות לעניין מתן שירות מרחוק טור ה' מקום פרסום ההוראות לעניין שירות מרחוק 32. הפקדת צוואה וביטול הפקדה תקנות 6, 6א ו–6ב לתקנות הירושה, התשנ"ח-1998 (להלן – תקנות הירושה) הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה 33. עשיית צוואה בפני רשות תקנה 7 לתקנות הירושה הרשם לענייני ירושה הממונה הארצי לענייני ירושה אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי, הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה 34.

תקנות הירושה, התשנ"ח-1998

סעיף: 56. הוראות מעבר

56. (א) תובענה בעניני ירושה שהוגשה לבית משפט מחוזי לפי תחילתן של תקנות אלה, תידון בבית המשפט שאליו הוגשה; תובענה נוספת בעניני ירושה, בענין אותו עזבון, תוגש גם לאחר תחילתן של תקנות אלה, לבית המשפט המחוזי שאליו הוגשה התובענה לראשונה; בתקנת משנה זו, "תובענה" – למעט בקשה לצו ירושה או לצו קיום. (ב) הוגשה תובענה בענין עזבון מסוים לבית משפט מחוזי, והוגשה לאחר מכן, לענין אותו עזבון, תובענה לבית משפט מחוזי אחר, יעביר בית המשפט המחוזי האחר את התיק לבית המשפט שאליו הוגשה הבקשה לראשונה. (ג) על תובענות לפי תקנה זו יחולו תקנות 15, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 25, 26, 27, 53 ו-54 ופרקים ו' ו-ז'. (ד) על הדיון בתובענות לפי תקנה זו יחולו תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, אם אין בהן סתירה לתקנה זו.

חוק הירושה, תשכ"ה-1965

סעיף: 36. ביטול על ידי המצווה

36. (א) המצווה רשאי לבטל צוואתו, אם על ידי ביטול במפורש באחת הצורות לעשיית צוואה, ואם על ידי השמדת הצוואה; השמיד המצווה את הצוואה, חזקה עליו שהתכוון בכך לבטלה. (ב) צוואה חדשה, אף אם אין בה ביטול מפורש של צוואה קודמת, רואים אותה כמבטלת את הקודמת במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת, זולת אם אין בצוואה החדשה אלא הוספה על האמור בצוואה הקודמת.

תקנות הירושה, התשנ"ח-1998

סעיף: 6. הפקדת צוואה

6. 3 (א) המבקש להפקיד צוואתו אצל רשם לעניני ירושה יגיש לו בקשה על כך בכתב. (ב) המבקש יוזמן להתייצב אצל הרשם לעניני ירושה, להיחקר על פרטי זהותו ולמסור את הצוואה כשהיא במעטפה סגורה וחתומה בשעווה או באמצעי אחר הדומה לכך במהותו, ובחותמת הרשם לעניני ירושה. (ג) על המעטפה יצוינו, פרטי זהותו ומענו של המפקיד, תאריך ההפקדה ובפני מי נעשתה הצוואה ככל שהדבר ידוע ויחתמו עליה הרשם לעניני ירושה והמפקיד. (ד) דבר ההפקדה יירשם במרשם הארצי ויינתן למפקיד אישור על הפקדת הצוואה. (ה) הוראות תקנה זו יחולו, בשינויים המחויבים לפי הענין, על הפקדה של זכרון דברים האמורה בסעיף 23(ב) לחוק, ובלבד שעל המעטפה יצוין גם שמם ומענם של העדים. (ו) מי שהפקיד את צוואתו אצל רשם לעניני ירושה רשאי לקבלה בחזרה על פי בקשה בכתב; הרשם לעניני ירושה יחקור את זהותו של המבקש, ימסור לידיו את צוואתו כנגר חתימתו לאישור קבלת הצוואה, ויודיע על כך למרשם הארצי; דבר ההפקדה יימחק מהמרשם הארצי.

תקנות הירושה, התשנ"ח-1998

סעיף: 14. הגשת בקשה

14. (א) בקשת צו ירושה או צו קיום או בקשת שניהם כאחד תהיה ערוכה לפי טופס 1 או 2 או באופן מקוון לפי הוראות תקנת משנה (ד); העובדות הכלולות בבקשה יאומתו בהצהרה של המבקש ושל אדם אחר, אם קיימות עובדות הכלולות בבקשה שאינן בידיעתו האישית של המבקש; היה מי מן היורשים קטין, אדם שמונה לו אפוטרופוס, ממנה בייפוי כוח מתמשך שנכנס לתוקף או נעדר-יציין זאת המבקש בבקשה (ב) לא תקובל בקשה לצו ירושה או לצו קיום אלא אם כן התמלאו כל אלה: (1) כל הפרטים הנדרשים לפי הטופס שנקבע בתקנת משנה (א) מולאו כהלכה וצורפו לטופס כל המסמכים הנדרשים לפי תקנות אלה; (2) צורפה תעודת פטירה או הצהרת מוות לאימות פטירתו של המוריש ושל כל אדם אחר שיש להוכיח את פטירתו וזמן מותו, מאושרת כדין, או צורפה בקשה להוכיח באופן אחר את עובדת מותו וזמן מותו של המוריש או של כל אדם כאמור, לפי סעיף 68(א) לחוק, או החלטה שנתן בית המשפט בבקשה כאמור; (3) היתה הבקשה לצו קיום-צורפה הצוואה המקורית, או בקשה להתיר את הוכחת הצוואה או החלטה שנתן בית המשפט בבקשה כאמור, או צו קיום שניתן על ידי ערכא ה שיפוטית או רשות מוסמכת מחוץ לישראל בצירוף הוכחת צו הקיום האמור בדרך של הוכחת תעודת חוץ, והכול לפי סעיף 68(ב) לחוק; הופקדה או נמסרה צוואה לרשם לעניני ירושה, יציין זאת המבקש בבקשתו ויצרף העתק הימנה; (4) צורף אישור על משלוח הודעה בדבר הגשת בקשה לצו קיום או הגשת בקשה לצו ירושה, לפי העניין, בדואר רשום או תצהיר של המבקש או של אדם אחר כי הוא מסר אישית הודעה כאמור ליורשים, לזוכים או לבני משפחה כמפורט בפסקאות משנה (א) או (ב) (בפסקה זו-אישור מסירה); הודעות כאמור יישלחו כמפורט להלן: (א) בבקשה לצו קיום, יימסרו הודעות לזוכים על פי הצוואה שנערכו לפי טופס 3 לתוספת הראשונה

תקנות ההוצאה לפועל, התש"ם-1979

סעיף: 28ג. ייצוג על ידי עורך דין

(ב2) נודע למערכת ההוצאה לפועל כי עורך דין המייצג זוכה או חייב, או משמש ככונס נכסים, נפטר, יחולו הוראות אלה: (1) אם עורך הדין שנפטר, מייצג את הזוכה-יעכב מנהל מערכת ההוצאה לפועל באופן מיידי את הכספים וההליכים בתיק וישלח הודעה על כך לזוכה; (2) חלפו 30 ימים מהמועד שבו נודע למערכת ההוצאה לפועל על פטירת עורך הדין, ולא הוחלף הייצוג בתיק, תסיר מערכת ההוצאה לפועל את שמו של עורך הדין מייצוג בתיק, ותשלח הודעה על כך לזוכה או לחייב, לפי העניין; (3) אם עורך הדין שנפטר, מייצג את הזוכה, יבוטל עיכוב הכספים כאשר מי שהחליף בייצוג בתיק, או הזוכה, ימציא פרטי מספר חשבון בנק כמפורט בתקנה 11(א)(4); (4) אם עורך הדין שנפטר שימש ככו נס נכסים, יודיע מנהל לשכת ההוצאה לפועל שבה מתנהל התיק, לרשם ההוצאה לפועל על פטירת עורך הדין, כדי לקבל את הנחיותיו. (ג) אין בייצוג צד על ידי עורך דין כדי למנוע מתן הודעות מהותיות להמשך ההליך על ידי מערכת ההוצאה לפועל לזוכה או לחייב בעצמו, ובלבד שעותק ההודעה נשלח לעורך הדין המייצג אותו; האמור בתקנת משנה זו אינו גורע מזכותו של צד לקבל דוחות באופן ישיר בנוגע לפעולות בתיקיו.

תקנות ההוצאה לפועל, התש"ם-1979

סעיף: 28ג. ייצוג על ידי עורך דין

(ג) אין בייצוג צד על ידי עורך דין כדי למנוע מתן הודעות מהותיות להמשך ההליך על ידי מערכת ההוצאה לפועל לזוכה או לחייב בעצמו, ובלבד שעותק ההודעה נשלח לעורך הדין המייצג אותו; האמור בתקנת משנה זו אינו גורע מזכותו של צד לקבל דוחות באופן ישיר בנוגע לפעולות בתיקיו. (ד) עורך דין, המבקש לקבל מידע בלבד מהתיק, בלי שנדרש עדכונו כבא כוח הצד בתיק, יציג ייפוי כוח שייחתם לא מוקדם משנה עובר להפקדתו, המאפשר קבלת מידע מהתיק ויצרף לבקשה לקבלת המידע העתק תעודת זהות של אותו צד. (ה) עורך דין המבקש כי פקיד או שליח ממשרדו יבצע פעולות בעבורו ידאג להפקיד בידי אותו אדם אישור שנחתם לא מוקדם משנה עובר להצגתו ולפיו אותו אדם מועסק על ידו ומוסמך לפעול מטעמו של עורך הדין; האישור יפרט גם את הפעולות אשר רשאי הפקיד או השליח לבצע בעבור עורך הדין.

תקנות הצהרות-מוות (סדרי הדין), תשי"ג-1952

סעיף: 2. הצהרה בשבועה

2. כשהמבקש אינו היועץ המשפטי לממשלת ישראל או בא-כוחו יצורף לבקשה תצהיר מאת המבקש אשר יכלול: (א) הרצאת העובדות אשר על יסודן מתבקש בית המשפט להצהיר על מותו של הנספה. (ב) תשובה לפרטים שלהלן בדבר הנספה, בין בנקיבת הפרט ובין בהודעה מפורשת שאין הפרט ידוע למצהיר: (1) שמו במלואו; (2) השמות והכתובות של בני-משפחתו הקרובים ביותר; (3) מקום לידתו ותאריך לידתו; (4) מקום-מגוריו הרגיל; (5) מקום-מגוריו הידוע האחרון; (6) כל ידיעה בנוגע לאזרחותו; (7) התעסקותו; (8) התאריך הידוע לאחרונה שבו נראה היה שהנספה עדיין בחיים והמקום שבו נמצא אז; (9) סימנים אחרים. (ג) הודעה על אחת מאלה – (1) שלא הגיש לפני כן בקשה להצהרת מותו של הנספה; (2) שהגיש לפני כן בקשה להצהרת מותו של הנספה, בציון בית המשפט, תאריך הבקשה ומספר התיק. (ד) הודעת אחת מאלה – (1) שלא הגיש בקשה להכרזת ירושתו של הנספה; (2) שהגיש בקשה להכרזת ירושתו של הנספה, בציון מקום הגשת הבקשה, תאריך הבקשה ומספר התיק.

חוק הירושה, תשכ"ה-1965

סעיף: 20. צוואה בעדים
20. צוואה בעדים תהיה בכתב, תצויין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו; העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת-ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור.

תקנות הסיוע המשפטי, תשל"ג-1973

סעיף: [תיקונים: התשס"ג (מס' 2), התשס"ו, התשס"ח, התשס"ט, התש"ע, התשע"א, התשע"ב, התשע"ג, התשע"ד, התשע"ו, התשע"ז, התשע"ח, התשע"ט, התש"ף, התשפ"א, התשפ"ב]

לימוד עניינו של מבקש דיון מוקדם/ קדם משפט ישיבה ראשונה להוכחות ישיבה נוספת סיכומים בכתב ישיבה לשמיעת פסק דין, ישיבה לאישור הסכם, ישיבה שלא מתקיימת תביעה 1,222 505 608 505 505 205 הגנה 1,222 505 608 505 505 205 המרצות 505 308 308 308 308 205 הודעת צד ג' 505 308 308 308 308 205 לימוד עניינו של מבקש דיון מוקדם/ קדם משפט ישיבה ראשונה להוכחות ישיבה נוספת סיכומים בכתב ישיבה לשמיעת פסק דין, ישיבה לאישור הסכם, ישיבה שלא מתקיימת תביעה בתיק עיקרי 1,222 505 608 505 505 205 הגנה 1,222 505 608 505 505 205 המרצות 505 308 308 308 308 205 הודעת צד ג' 505 308 308 308 308 205 לימוד עניינו של מבקש ישיבה סיכומים בכתב ישיבה לשמיעת פסק דין או החלטה, ישיבה לאישור הסכם, ישיבה שלא מתקיימת 1,016 403 403 163 בקשה לביצוע פסק דין, טענת "פרעתי", איחוד תיקים בקשה להוצאה לפועל, למעט בקשה מסוג דחיית דיון,הזמנת עדים הופעה לפני ראש ההוצאה לפועל או לפני מי מטעמו 505 403 403 הגשת בג"צ לימוד עניינו של מבקש ישיבה בג"ץ 4,062 1,420 ערעור 1,622 1,420 בקשת רשות ערעור 1,420 1,222 הודעה/תגובה/בקשה (בלא תצהיר תומך) ביקור במקום על פי צו בית משפט/בית דין או על פי הוראת ראש הלשכה מסירה אישית בתוך העיר מסירה אישית, מחוץ לעיר עריכת הסכם תיקון הסכם לאחר חתימה 165 308 128 170 608 107 י"ז באלול התשל"ג (14 בספטמבר 1973)

תקנות בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין), התשנ"ט-1999

סעיף: 5. הודעה על צו הגבלה

5. (א) נתן בית הדין הרבני צו הגבלה שפוגע בזכויות המפורטות בסעיף 2 לחוק, כולן או מקצתן ימסור על כך המזכיר הראשי של בית הדין, מיד לאחר מתן צו ההגבלה, הודעה לגוף או לרשות הנוגעים בדבר (להלן – הרשות), ערוכה לפי טופס 1 שבתוספת, בצירוף העתק מצו ההגבלה; הודעה כאמור יכול שתימסר גם על גבי סרט מגנטי ובכל מקרה תהיה חתומה ביד המזכיר הראשי של בית הדין; העתק ההודעה יומצא לתובע. (ב) בלי לגרוע מהאמור בתקנת משנה (א), נתן בית הדין הרבני צו הגבלה שפוגע בזכויות המפורטות בסעיף 2(1) עד (3) לחוק, כולן או מקצתן, ימציא הנתבע שנגדו ניתן צו הגבלה את דרכונו, את תעודת המעבר שלו או את רשיון הנהיגה שלו (להלן – תעודה), לפי הענין, לאותו בית דין רבני, מיד ולא יאוחר משבעה ימים לאחר מתן הצו; המזכיר הראשי של בית הדין ימציא את התעודה לרשות.

לא נמצאו עורכי דין בתחום העו"ד.

תפריט נגישות

יש לכם שאלה?

מלאו פרטים ונחזור אליכם