לאחרונה אנחנו נשאלים שוב ושוב לגבי מצלמות המהירות והמצב החוקי. הנה פוסט שינסה לעשות סדר. בסוף הפוסט צירפנו המלצה וגם לינק לכתבה. שאלות נוספות? אנחנו פה.
לאחרונה, מצלמות המהירות הניצבות בצידי הדרכים חזרו לפעילות והמשטרה שולחת שוב, דוחות מהירות לבית בעלי הרכב שצולם, המדובר באותן מצלמות שבית המשפט קבע כי הן אינן אמינות.
האם אמינות המצלמות הללו הוכחה מחדש? האם קרה "נס טכנולוגי" אשר תיקן את הפגמים אשר נמצאו בהן קודם לכן? האם מדובר במצלמות חדשות? אנחנו כאן כדי לעשות סדר עבורכם.
על מה מדובר?
בשנת 2013 הוצבו ברחבי הארץ כמה מאות עמדות מצלמה אשר עליהן הורכבו 130 מצלמות אשר צילמו בפועל. העמדות האלו תפקדו כצינור כספים משמעותי, עד אשר בשנת 2018 החליט ביהמ"ש בעכו בהחלטה אמיצה, כי אמינות המצלמות הללו לא הוכחה וזיכה נהגים אשר נרשמו להם דוחות ממצלמות אלו.
תוך כדי התהליך המשפטי, התברר שמומחים מסרו עדות שקר ושהכלי הכל כך מרכזי הזה באכיפת עבירות תנועה, מעולם לא נבדק באמת. לפיכך הוחלט באמצע שנת 2018 להקפיא את השימוש במצלמות הללו עד להודעה חדשה. הסידור הזה נמשך עד לחודש יולי 2019 כאשר המשטרה הוציאה פרסום לפיו המצלמות נבדקו בידי הטכניון ובידיה חוו"ד המכשירה את פעילות המצלמות. חשוב לציין כי נכון להיום, המשטרה לא פרסמה כיצד, לדעתה, המצלמות הללו שנקבע שהן לא אמינות, הפכו פתאום להיות אמינות וחזרו להנפיק דוחות.
כיום, הדפוס שבו עושה המשטרה שימוש שונה מן הדפוס הקודם בו השתמשה. כיום, רוב הדוחות הנרשמים הם דוחות על עבירות מהירות נמוכות (כלומר עבירות מהירות ברף הנמוך של העבירה, שהן עבירות פחות מסוכנות ולא עבירות מהירות קיצוניות ). וכך יוצא שמאז חזרת המצלמות לשימוש, המשטרה לא רשמה ולו דוח אחד על עבירות מהירות קיצוניות (המחייבות הזמנה לדין) לעומת כ 50,000 דוחות על עבירות מהירות אשר יש בצידן קנס (בסך 250, 750, או 1500 ₪ ) עם אפשרות בחירה בידי הנהג אם להישפט או לא.
בפועל, במקרים מסוימים, המשטרה מעמידה את האזרח בפני ברירה קשה. כך למשל, האזרח צריך להחליט האם לשלם קנס של 250 ₪ ללא נקודות או לגשת או לגשת לבית המשפט להוכיח את צדקתו. מצד אחד, מרגיש האזרח כי הוא צודק וכי הוא צריך להיאבק, אולם מצד שני אם ישלם יוכל לשים את העניין מאחוריו, ואפילו ללא נקודות.
ניתוח של עמדת המשטרה החדשה מלמד כי בפועל, המשטרה מעדיפה לרשום קנסות נמוכים, אשר אותם האזרחים ישלמו ללא מאבק משפטי, על פני התעמתות עם עורכי דין מנוסים בבית משפט, עורכי דין אשר יכולים להביך אותה שוב.
למעשה, בפועל, מתעלמת המשטרה מפסק הדין של בית המשפט בעכו וממשיכה להנפיק דוחות, המסתמכים על מערכת אשר לגביה נקבע כי היא לא אמינה, תוך הסתמכות על ההנחה, שבסכומים קטנים, האזרחים יימנעו מלהגיע לבית המשפט.
בסופו של יום, כל אחד עושה את חשבון הנפש והחשבון הכלכלי שלו, וזה לגיטימי לחלוטין. אולם יחד עם זאת,אין סיבה לשלם קנס ולהכתים את גיליון ההרשעות שלך בעבירת מהירות, בייחוד אם לא עברת אותה, רק בגלל שאין לך חשק או כוח להילחם במערכת. חוסר החשק הזה, הוא זה שגורם למצב להישאר כמות שהוא.
לפיכך המלצתנו הברורה היא לגשת לבית המשפט ולהילחם על חפותכם. בסוף, חבל גם על 250 שקלים.