התקשרו אליכם מהבנק ומסרו לכם שמעתה, חשבונכם יוגבל.
מסתבר שבד"כ לא תהיו מופתעים מבשורה זו, למרות שאי ההפתעה לא בהכרח תגרום לכך שהבשורה תשמע נעימה יותר. זו אכן מכה בכנף והגבלת חשבונכם עשויה להפריע להתנהלות הפיננסית היומיומית שלכם, לצד זעמם של אלו שבגין החוב כלפיהם הוגבל חשבונכם.
לפני שאתם נופלים למרה שחורה, כדאי שנבין מה בעצם אומר "חשבון מוגבל", בעקבות אי אלו נסיבות הבנק מגביל חשבון לקוחותיו ומה ניתן לעשות במקרה של התראה מהבנק שהולכים להגביל את חשבונכם.
על פי החוק, חשבון לקוח בבנק שעשרה צ'קים סורבו להיפרע במשך שנים עשר חודשים או יותר ובלבד שעברו לפחות חמישה עשר ימים בין הסירוב הראשון לזה האחרון, יוגבל חשבון הבנק של לקוח זה.
במקרה הרגיל של הגבלת חשבון, משך זמן הגבלתו יעמוד על שנה והודעה על כך תועבר באמצעות בנק ישראל לכל הבנקים.
הגבלת החשבון משמעותה שהאדם שחשבונו הוגבל, לא יוכל לפתוח חשבון בנק בבנק אחר, להנפיק פנקסי צ'קים חדשים והבנק שחשבונו רשום אצלו, לא יכבד צ'קים שנמשכו מחשבון שהוגבל.
ראשית, חשוב מאוד לפעול מיידית עם קבלת ההתראה מהבנק על כך שחשבונו יוגבל. ערעור על החלטת הגבלת חשבון יהיה קביל רק אם יוגש תוך 20 ימים מיום קבלת התראה.
לעתים, גם אם הערעור לא יתקבל בסופו של דבר, יתכן וההחלטה בדבר הגבלת החשבון תוקפא עד לתום הליך הערער. משך זמן זה יקנה לכם מרווח זמן לנשימה ויאפשר לכם להבריא את מצבכם הפיננסי ולהימנע מעוגמת נפש ותסבוכת כלכלית
הערעור יתקבל במקרה שאחד מתנאים אלו יתקיים:
א. הבנק סירב לפרוע אחד מהצ'קים או יותר מחמת עיקול שהוטל על החשבון בעת שהצ'ק נמשך, לפני שהבנק קיבל את הודעת העיקול ולא ניתן היה לפורעו במשך 60 הימים שמיום קבלת הודעת העיקול על-ידי הבנק
ב. הבנק סירב לפרוע אחד מהצ'קים או יותר מחמת הטעות.
ג. ללקוח היה יסוד סביר להניח שהייתה חובה על הבנק לפרוע את הצ'ק. אם מכוח יתרה שסבור היה שקיימת, אם מחמת הסכם אחר שסבור היה שיש לו עם הבנק. כלומר, טיעון מוכח שהלקוח היה בטוח שמצב חשבונו תקין.
הגבלת חשבון היא סיטואציה מביכה ומציקה ולעתים עלולה להכתים את האדם שחשבונו הוגבל. חשוב מאוד להימנע מהגעה למצב כזה שחשבון הבנק שלנו יוגבל. לא לחלק המחאות ללא כיסוי. במקרה שנתקבלה התראה על פתיחת הליך של הגבלת חשבון, יש לפנות במיידית לעורך דין המתמצא בתחום על מנת להגיע לפיתרון ולמזער נזקים ככל האפשר.