היטל השבחה- פיצויים- הפקעות
בדירות בהן יש שינוי תכנוני. תוכנית, שימוש חורג, הקלות. מס המוטל על עליית ערכם של המקרקעין בעקבות פעילות שלטונית משביחה. שיעור היטל ההשבחה הינו 50% מעליית ערך המקרקעין בעקבות השינוי התכנוני.
משלמים את היטל ההשבחה אם בונים או מוכרים בלבד– זה אירוע ההשבחה.
השבחה – עליית שוויים של מקרקעין עקב שינוי תכנית, מתן הקלה או התרת שימוש חורג. שימוש חורג מהיתר או שימוש חורג מתוכנית.
שווי המקרקעין עלה
בעקבות אחת הפעולות התכנון הנ"ל.
לא ייגבה היטל השבחה בגין עליית שווי מקרקעין שנגרמה שלא עקב אחת משלושת הפעולות התכנון המנויות בסעיף כגון עליית מחירים כללית בשוק החופשי.
הכלל: יש לחשב את שווי המקרקעין במצב החדש וממנו לנכות את השווי במצב הקודם. התוצאה המתקבלת מההפרש בין הסכומים היא שתחשב להשבחה, כאשר היטל ההשבחה הינו x מההשבחה.
הדרך לחישוב השומה שהומצאה בפסיקה קצת שונה.
יש להבחין בין אירוע המס (תכנית, הקלה, שימוש חורג), לבין מועד תשלום המס (מועד המימוש).
החיוב במס נולד במועד אירוע המס אבל תשלום ההיטל נדחה (בתופת הצמדה) עד למועד מימוש הזכויות.
דחיית תשלום היא עד למועד בו תוספת העושר תהה זמינה: מכירה/ קבלת היתר בניה/ התחלת שימוש.
נדרש שהדיווח לוועדה המקומית ייעשה בתוך זמן מוגבל מיום חתימת ההסכם וזאת כדי להימנע מתוספת תשלום גבוהה של ריבית פיגורים.
האם התחלת שימוש חלה עקב אישור תכנית המשביחה, רק מקום בו לא נדרש היתר על פי דין, ואינה חלה על שימוש הטוען קבלת היתר בנייה, או שמא הא חלה על כל "התחלת שימוש" בין שהוא טעון היתר בנייה ובין אם לאו? נקבע כי הפרשנות הייתה לטובת האזרח.
לפי סעיף 2 לחוק: בעלים או חוכרים הם משלמי היטל ההשבחה. הרחבת זכויות– שינויים תכנוניים: דרך גישה לחלקה, חלוקת הזכויות….הטבות שניתנות לבעלים או לחוכר. לפעמים חלקה מתעשרת עקב אישור תכנית לחלקה סמוכה.
חוזה פיתוח מהווה "שלב ביניים" לפני מתן זכויות של חכירה לדורות או בעלות ליזם שבמסגרתו– גם חוזים אלה (תלת שנתיים), יש לראות את היזם בתקופת הפיתוח כחוכר לדורות לצורך תשלום היטל ההשבחה, לאור העובדה כי הוא בעל אינטרס כלכלי עיקרי וזה שקוצר את פירות ההשבחה.
חולק על גובה החיוב: ועדות ערר או שמאי מכריע
חולק על עצם חיוב: ועדת ערר
על החלטת ועדת ערר ניתן לערער בבית המשפט המחוזי.
—
—
עו"ד צבי שוב