ראשי » האם עורך דין מקרקעין יכול לייצג את הקונה והמוכר
עסקאות מקרקעין הן בין העסקאות המורכבות והמשמעותיות ביותר בתחום המשפטי. הן דורשות תכנון קפדני, הבנה מעמיקה של החוק ויישום של מסילת משפט חכמה כדי להבטיח שהעסקה תנוהל בצורה מקצועית, חוקית ויעילה. אחת השאלות המרכזיות שעולות בהקשר זה היא האם עורך דין אחד יכול לייצג הן את הקונה והן את המוכר באותה עסקת מקרקעין. שאלה זו מעלה את הסוגיה הרגישה של ניגודי אינטרסים, אשר עשויה להשפיע על תוצאות העסקה ועל מערכת היחסים בין הצדדים מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה ובעל ניסיון רב.
ניגוד אינטרסים מתרחש כאשר עורך הדין נמצא במצב שבו האינטרסים של לקוח אחד עשויים להתנגש עם האינטרסים של לקוח אחר. בעסקת מקרקעין, האינטרסים של המוכר והקונה הם מטבעם מנוגדים: המוכר מעוניין להשיג את המחיר הגבוה ביותר עבור הנכס, בעוד הקונה שואף לרכוש את הנכס במחיר הנמוך ביותר האפשרי. בנוסף, עשויות להתעורר סוגיות משפטיות מורכבות הקשורות לנכס, כגון בעיות בטאבו, חובות על הנכס, או מגבלות תכנוניות, אשר עשויות להציב את הצדדים בעמדות שונות.
באופן כללי, החוק והאתיקה המקצועית של עורכי הדין אוסרים על ייצוג כפול של צדדים בעלי אינטרסים מנוגדים. הסיבה לכך היא שעורך הדין מחויב לנאמנות מלאה ללקוחותיו, וכאשר הוא מייצג שני צדדים עם אינטרסים סותרים, הוא עלול למצוא את עצמו במצב שבו הוא אינו יכול לפעול לטובת שני הצדדים באופן שווה.
יחד עם זאת, ישנם מקרים חריגים שבהם ייצוג כפול עשוי להיות אפשרי, וזאת רק אם שני הצדדים מסכימים לכך במפורש ובכתב. במקרים אלו, עורך הדין חייב להסביר לשני הצדדים את המשמעויות המשפטיות והאתיות של ייצוג כפול, ולהבטיח שהם מבינים את הסיכונים הכרוכים בכך. גם במקרים אלו, עורך הדין חייב להיות מודע לכך שהוא עשוי להיות מוגבל ביכולתו לייצג באופן מלא את האינטרסים של שני הלקוחות.
על פי החוקים והכללים האתיים המחייבים את עורכי הדין, ייצוג כפול של הקונה והמוכר בעסקת מקרקעין הוא לרוב לא אפשרי, וזאת כדי למנוע ניגודי אינטרסים שעלולים לפגוע באינטרסים של אחד הצדדים או של שניהם. עם זאת, במקרים מסוימים, כאשר שני הצדדים מסכימים לכך ומבינים את ההשלכות המשפטיות, ייצוג כפול עשוי להיות אפשרי, אך זאת רק תחת תנאים מחמירים ותוך שמירה על שקיפות מלאה.
עסקאות מקרקעין הן מורכבות ודורשות תשומת לב רבה לפרטים. ייצוג כפול על ידי עורך דין אחד עשוי להיראות כפתרון חסכוני, אך הוא טומן בחובו סיכונים משמעותיים. הבנה מעמיקה של ניגודי האינטרסים והקפדה על הכללים האתיים יבטיחו שהעסקה תתנהל בצורה הוגנת ומקצועית, ותשמור על האינטרסים של כל הצדדים המעורבים לשיחה וייעוץ עם עורך דין .
ת"א (נצרת) 52659-12-17- ודים סמולקין נגד עורך דין מיכאל קפלן
שמות השופטים: הבכירה שאדן נאשף אבו אחמד
במקרה זה, שני המתקשרים בעסקה שמים את יהבם על עורכי הדין המייצגים אותם בעסקה, כי אלה יבצעו הפעולות החיוניות להבטחת זכויותיו של הלקוח, כגון תשלום התמורה, בדיקת פרטי רישום הזכויות בלשכת רישום המקרקעין ובמוסד מתאים אחר, לפי העניין (הוועדה לתכנון ובניה, מחלקת ההנדסה המתאימה, מינהל מקרקעי ישראל וכדומה), העברת זכויות נקיות לרוכש וביצוע הרישום של העברת הזכויות תוך זמן סביר. סטנדרט ההתנהגות הדרוש מעורך דין המייצג לקוח בעסקת מכר מקרקעין אינו כשל אדם סביר, אלא כשל "עורך דין סביר המטפל בעסקת מכר מקרקעין". משכך, עליו לפעול עבור לקוחו כאיש מקצוע מיומן וזהיר ולפעול לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות. על כן, חובת הרישום של העסקה על שמו של הקונה היא מאבני היסוד של חובת עורך הדין המייצג קונה כלפי לקוחו, בהעדר חריגים לכך. בהקשר זה יודגש, כי טענה לקיומן של נסיבות חריגות הנובעות מעצם טיבו של הנכס הרשום בספרי החברה המשכנת (להבדיל מטאבו), כלל לא נטענה ע"י הנתבע במקרה שלפנינו (ראו: ת"א (מח' מרכז) 33301-02-12 שרון כהן נ' עו"ד חנוך וסרצוג ( 23.10.14 )). 24. יפים לענייננו דבריו של כב' השופט עמית בע"א 7633/12 קבוצת גיאות בע"מ נ ג דפרב לוי, ערן מאירי, צפריר ושות', עורכי דין בע"מ, פיסקה 2-3, ניתן ביום 16.9.2014 ): "בבוא בית המשפט לבחון תביעת רשלנות מקצועית כנגד עורך דין, יש להבחין בין ליווי בעסקה או בהכנת חוזה או צוואה, לבין ליווי בסכסוך משפטי או בהליכי משפט או מעין – משפט כמו בוררות, גישור, פשרה וכיו"ב ככלל, על עורך דין להבטיח את זכויות לקוחו בעסקה, על פי הוראות כל דין ועל פי המקובל, כגון רישום הערת אזהרה או רישום משכון, ועליו להכיר את דיני המס החלים על העסקה" (הדגשה הוספה – ש.
פסק דין |27/04/2021 |שלום – נצרת
תאדמ (בת ים) 50613-01-22- יואב אושרי נגד עורך דין בועז כהן
שמות השופטים: אדי לכנר
סעיף 2 לכללי לשכת עורכי הדין (ייצוג בעסקאות דירה), תשל"ז- 1977 (להלן: "הכללים") קובע כדלקמן: "בעסקה לרכישת דירה מאת קבלן, לרבות רכישת זכויות בה, לא ייצג אותו עורך דין את הקבלן ואת הרוכש, אלא לפי הוראות סעיף 5. " 17. סעיף 5 לחוק לכללים קובע כדלקמן: " (א) עורך דין המייצג את הקבלן רשאי לטפל בביצוע רישום הרכישה ויפעל בענין זה תוך נאמנות לקבלן ולרוכש גם יחד. (ב) עורך דין המייצג את הקבלן רשאי לקבל מן הרוכש את שכרו בעד הטיפול ברישום הרכישה. " 18. במה הדברים אמורים, בעסקה למכירת דירה, עורך הדין אינו רשאי לייצג את הקבלן והקונה למעט בעניינים הנוגעים לרישום הזכויות בממכר. במצב הדברים, בכל הנוגע לרישום הדירה, חובת הנאמנות של עורך דין היא גם כלפי הקונה אף אם אינו לקוחו. 19. חובת הזהירות מקבלת נופך היה והצד שכנגד אינו מיוצג. בכל אופן, עורך דין אשר לא פעל לצורך רישום הדירה אינו רשאי להיאחז בטענה כי לא היה צד להסכם. למעשה, הוא הפר את חובת הנאמנות שלו כלפי הקונה. הפרת חובה זו ונזק שנגרם לקונה בשל כך, עשויה לחייב את עורך הדין בפיצוי מכוח עוולת הרשלנות שבדין הנזיקי. 5 20. עיון בהסכם המכר שנחתם בין התובעים לחברה הקבלנית ביום 19.5.11 מלמד כי הכללים כפי שצוטטו לעיל קיבלו ביטוי בהסכם בשורה של סעיפים. 21. סעיף 4 להסכם המכר קובע כדלקמן: "הקונה מצהיר ומאשר בזה כי 4.2 ניתנה לו שהות מספיקה לעיין בחוזה זה על נספחיו, להתייעץ ולבדוק את החוזה בעצמו ובאמצעות עורך דין ונוטריון עזרא אושרי מטעמו וכי הוא מכיר ומבין. . . . " 23. בסעיף 5 לכתב התביעה ציינו התובעים כדלקמן: "הנתבע הינו עו"ד אשר ייצג את הצדדים לעסקה, למרות שניתנה לתובעים הזכות להתייעץ ולבדוק את החוזה באמצעות עורך דין עזרא אשרי".
פסק דין |06/08/2022 |שלום – בת ים
תאדמ (בת ים) 50613-01-22- יואב אושרי נגד עורך דין בועז כהן
שמות השופטים: אדי לכנר
בסעיף 5 לכתב התביעה ציינו התובעים כדלקמן: "הנתבע הינו עו"ד אשר ייצג את הצדדים לעסקה, למרות שניתנה לתובעים הזכות להתייעץ ולבדוק את החוזה באמצעות עורך דין עזרא אשרי". 22. בחזרה להסכם המכר. סעיף 30 להסכם קובע כדלקמן: "בנוסף, מתחייב הקונה לשלם סך של 1.5 (אחד וחצי אחוז) מתמורת הממכר, בתוספת מע"מ, כחלקו של הקונה בתשלום שכ"ט עורך הדין בעד הפעולות המשפטיות של עורך הדין שמונה על ידי המוכר לצורך רישום בית משותף ורישום זכויות הקונה בממכר, בהתאם לחוזה זה. תשלום שכ"ט עו"ד יעשה כולו במזומן במעמד החתימה על חוזה זה. אם מסיבה כלשהיא לא ישולם סכום זה במועדו, יתווספו לו הפרשי הצמדה וריבית, כמפורט בסעיף 22.3. לעיל. " 23. סעיף 52 להסכם המכר קובע כדלקמן: 6 " הקונה מאשר כי נאמר לו מפורשות שמשרד עורך הדין מייצג רק את המוכר בחוזה זה, כי אינו מייצג את הקונה וכי הינו רשאי למנות בקשר לחוזה זה עורך דין מטעמו. הקונה מזמין בזה את עורך הדין לטפל ברישום הדירה של שמו בלשכת הרישום, כאמור בסעיף 30 לעיל. הקונה יופיע במשרד עו"ד במועדים שיודיעו לו ויחתום על כל המסמכים הדרושים לביצוע החוזה וקיום הוראותיו. " 24. הלכה למעשה, לתובעים נינתה אפשרות לבחון את החוזה בליווי של עו"ד מטעמם מר עזרא אושרי וכך עשו כאמור בסעיף 5 לכתב התביעה. לתובעים הובהר כי הם משתתפים בעלויות חלקם בשכ"ט עורך הדין. השכר בעד הפעולות המשפטיות שמונה עורך הדין הוא עבור רישום הזכויות. לתובעים הובהר מפורשות כי הנתבע מייצג את החברה הקבלנית ורק אותה למעט רישום הזכויות כאמור. 25. כפי שנקבע בכללים ובהתאם להוראות ההסכם שנחתם בין התובעים לחברה הקבלנית, חובתו של הנתבע כלפי התובעים נוגעת לרישום הזכויות היא ורק היא.
פסק דין |06/08/2022 |שלום – בת ים
ע"א (תל אביב) 35413-11-21- עורך דין י א נגד א ד
שמות השופטים: שאול שוחט,עינת רביד,נפתלי שילה
במצב כזה, שבו ב"כ המוכר יודע ומבין היטב שמבחינת הרישוי לא מדובר בדירת מגורים, לא היה מספיק להפנות את ב"כ הקונה לכתב האישום, לתשריט ולגזר הדין ובכך לצאת ידי חובה של גילוי נאות. מדובר במידע מהותי ביותר שיש להציגו בבירור ובאופן ישיר ומפורש לב"כ הקונה במסגרת הגילוי הנאות אודות הממכר. אכן, מצופה מעורך דין העוסק במקרקעין שלא ייראה במסמכים אלו בגדר "כתב חידה" כפי שטען ב"כ הקונה. יחד עם זאת, חובתו של עורך דין המייצג מוכר, לספק אינפורמציה כה מהותית שידועה לו לב"כ הצד שכנגד, על אף שגם הוא, אמור להגיע למסקנה זו לאחר בדיקה נאותה במסמכי לשכת רישום המקרקעין. ב"כ המוכר לא היה יכול להסתפק בכך ש"הנחת העבודה שלי הייתה שהדבר הזה היה ידוע להם" (עמ' 153 שורה 15) והיה עליו לדווח על נתון חשוב זה ברחל בתך הקטנה לב"כ הקונה. 25 7. איני מקבל את עמדתו של ב"כ המוכר כי "אם הייתי חושב לרגע שהם לא יודעים, אז כמובן שהייתי אומר להם או מציף את זה או עושה עם זה משהו" (עמ' 163 שורות 18/20). . . . לא חשבתי לרגע שהם לא יודעים ולא מבינים מה שהם קונים" (עמ' 164 שורות 14/15). היה על ב"כ המוכר להציג נתון מהותי זה לב"כ הקונה במפורש בטרם שההסכם נחתם ולא להסתפק במסירת המסמכים שמסר. 8. מסירת מידע מהותי בדבר טיב הנכס לצד שכנגד, לא מהווה פגיעה בחובת האמון שחלה על ב"כ המוכר לדאוג לאינטרסים של מרשו. תיאור נכון ומדויק בדבר מצבו המשפטי של הנכס היא חובה שחלה גם על ב"כ המוכר.
פסק דין |10/01/2023 |מחוזי – תל אביב
ע"א (תל אביב) 35413-11-21- עורך דין י א נגד א ד
שמות השופטים: שאול שוחט,עינת רביד,נפתלי שילה
כך גם נקבע שלמרות שהמוכר ידע "היטב" כי הדירה אינה מותרת למגורים, הרי שלא גילה זאת לקונה ולא חלק עמו את ידיעותיו על אודות השימוש המוגבל (סעיף 24 לפסק הדין). עוד קבע בית המשפט: "בסוגיה, שעליה נסוב הליך זה גילה מר מ' (המוכר – ע' ר') טפח אך הסתיר טפחיים. המחשבה ולפיה קונה סביר יפענח את כתב-החידה המוצפן, שהונח לפניו, למצוא בו מסרים על אודותיו של טיב-השימוש בממכר, היא לא רק קלושה; אלא היא מצביעה על ערפול מכוון של הסוגיה. . . " (סעיף 24 לפסק הדין בעמוד 18). עוד קובע פסק הדין שהקונה נחשף לראשונה לסוגיית השימוש המותר רק כשהועמד לדין בבית המשפט לעניינים מקומיים (סעיף 25 לפסק הדין). 9. עוד נקבע כי אין לקונה כל אשם תורם. לבד מן העובדה, שטענה זו לא נטענה מפי המוכר, הרי שלמרות התניה, שבסעיף השלישי להסכם כי הקונה בדק המקרקעין, "לרבות מבחינה פיזית, משפטית ותכנונית", עומדות הצהרותיו הנגדיות של המוכר בהסכם ובהן אופיין הנכס הנמכר כ"דירת מגורים" שהוגדרה "הדירה" ואוזכרה לא פחות מחמש פעמים כ"דירה". וכך קובע פסק הדין: "כל חבות של הקונה לבדוק את המצב התכנוני ממילא נבלעה, לשיטתי, בידיעתו הברורה של המוכר על אודותיה של אי-התאמה תכנונית. גם המאמץ, שנדרש התובע להשקיע לפי ההסכם, לא היה שקול לקלות המופלגת, שבה יכל הנתבע להעמיד את המידע הדרוש" (סעיף 29 לפסק הדין). 10. עוד נקבעה אחריותו של עו"ד הקונה בהפרת חוזה הייצוג ובהתרשלות, אשר כעורך-דין המייצג בעסקת-מקרקעין, נפסק שהוא נדרש "לחשוד" מראש בקיומה של אי-התאמה שכזו ולמצות את בדיקותיו בהתאם (סעיף 32 לפסק הדין).
פסק דין |10/01/2023 |מחוזי – תל אביב
ת"א (חיפה) 15302-05-18- שאול חיים רונן נגד אלון סיסו
שמות השופטים: אבישי רובס
פסק דין |10/07/2023 |שלום – חיפה
בדמ (תל אביב) 133/94- הועד המחוזי של לשכת עורכי הדין בתל-אביב-יפו נגד ' פלוני
שמות השופטים: משה וינברג,טמיר יגאל,חבד,גאון אורי,חבד
הכרעת דין |06/08/1997 |בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין – תל אביב
בדמ (תל אביב) 20/88- הועד המחוזי של לשכת עורכי הדין בתל-אביב-יפו נגד ' פלוני
שמות השופטים: זאב הרטבי,אסתר זילברברג חבד,יהושע חורש חבד
הכרעת דין |25/01/1989 |בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין – תל אביב
בדמ (חיפה) 39/06- לשכת עורכי הדין- מחוז חיפה והצפון נגד ' עורך דין פלוני
שמות השופטים: צבי אלטר,אלי חן חבד,יוסף מילר חבד
גזר דין |15/12/2007 |בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין – חיפה
בדמ (חיפה) 39/06- לשכת עורכי הדין- מחוז חיפה והצפון נגד ' עורך דין פלוני
שמות השופטים: צבי אלטר,אלי חן חבד,יוסף מילר חבד
גזר דין |15/12/2007 |בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין – חיפה
ע"א 37/86-1. משה לוי נגד 1. יצחק יחזקאל שרמן
שמות השופטים: א ברקש לוין,ד לוין
פסק דין |09/09/1990 |בית המשפט העליון
ע"א 1227/91- יצחק יחיאל נגד אורה כהן ואח
שמות השופטים: ש לויןאור,ט שטרסברג כהן
פסק דין |16/08/1994 |בית המשפט העליון
תאדמ (בת ים) 50613-01-22- יואב אושרי נגד עורך דין בועז כהן
שמות השופטים: אדי לכנר
פסק דין |06/08/2022 |שלום – בת ים
ע"א (תל-אביב-יפו) 2108/03- עורך דין אריה סאמרלי ואח נגד מינדה כץ ואח
שמות השופטים: אסתר קובו,מיכל רובינשטיין,מיכל אגמון גונן
פסק דין |12/02/2008 |מחוזי – תל אביב
ת"א (תל-אביב-יפו) 4706/03- אלאלוף יונה ואח נגד רון. ד. דיחנו, עורך דין
שמות השופטים: מארקהורנציק דליה
פסק דין |11/12/2006 |שלום – תל אביב
ת"א (תל אביב) 5187-09-11- עורך דין יצחק פרידמן נגד מיכאל צביון
שמות השופטים: יהודה פרגו
פסק דין |13/12/2015 |מחוזי – תל אביב
ת"א 15092-02-11- ר נגד ש
שמות השופטים: נסרין עדוי
פסק דין |19/10/2013 |שלום – חיפה
ת"א (ירושלים) 4123/02- עינת 1994 בע"מ נגד עורך דין גילעד רוגל
שמות השופטים: דוד מינץ
פסק דין |23/05/2004 |שלום – ירושלים
ת"א (ירושלים) 20254/08- דני בן יאיר נגד רימר עורך דין פז
שמות השופטים: דורית פיינשטיין
פסק דין |24/03/2018 |שלום – ירושלים
כללי לשכת עורכי הדין (ייצוג עיסקאות בדירות), תשל"ז-1977
סעיף: 5. הייצוג מותר ברישום
כללי לשכת עורכי הדין (ייצוג עיסקאות בדירות), תשל"ז-1977
סעיף: 2. ייצוג אסור ברכישה
כללי לשכת עורכי הדין (ייצוג עיסקאות בדירות), תשל"ז-1977
סעיף: 4. חובת הודעה לרוכש
כללי לשכת עורכי הדין (ייצוג עיסקאות בדירות), תשל"ז-1977
סעיף: 1. הגדרה
כללי לשכת עורכי-הדין (תעריף מקסימלי בפעולות לרישום דירות מגורים), תשל"ז-1977
סעיף: 1. רישום דירות מגורים
תקנות חובת המכרזים, התשנ"ג-1993 (נוסח בתוקף מיום 1.6.2009 ואילך – ראו הערת הבהרה)
סעיף: 7. ניהול משא ומתן עם מציעים במכרז
כללי לשכת עורכי הדין (ייצוג עיסקאות בדירות), תשל"ז-1977
סעיף: 3. שכר שירות שניתן לקבלן
תקנות חובת המכרזים, התשנ"ג-1993 (נוסח בתוקף מיום 1.6.2009 ועד יום 31.12.2015 – ראו הערת הבהרה)
סעיף: 7. ניהול משא ומתן עם מציעים במכרז
תקנות חובת המכרזים, התשנ"ג-1993 (נוסח בתוקף מיום 1.6.2009 ועד יום 31.12.2015 – ראו הערת הבהרה)
סעיף: 3. פטור מחובת מכרז
חוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967
סעיף: 38. הגנת דירת המגורים
תקנות התכנון והבנייה (בעל דירה הרשאי להגיש תכנית בבית משותף), התשע"ו-2016
סעיף: 1. הגדרות
כל הזכויות שמורות document.getElementById("year").innerHTML = new Date().getFullYear() ©